Uitasem să vă spun. începând de astăzi, pe durata acestei săptămâni, unul din cei ce comandă Terapia venind de pe cetin.ro, va primi cadou, prin tragere la sorți, cartea Berea – Izvor de Sanatate. Nu râdeți, cică e adevărat, citiți-o și vedeți.

Câștigătorii vor fi anunțați vineri. Sau joi. Eventual.

Spicuiri din carte

Protejează berea împotriva cancerului?
Atenţie! Consumul de bere poate duce la cancer. În urmă cu câţiva ani, au apărut mesaje foarte asemănătoare în presa tabloidă.
Astăzi însă, cercetările ştiinţifice confirmă cum nu se poate mai clar: adevărul este chiar contrariul. Substanţele din hamei sunt în acest moment marii generatori de speranţă în cadrul profilaxiei cancerului.
Încă un element de cunoaştere nu tocmai nou. Încă din anii treizeci ai secolului 20 s-a putut demonstra că muncitorii din berăriile irlandeze erau mai puţin predispuşi la cancer decât alte grupe de populaţie. Acelaşi lucru s-a confirmat şi în alte ţări, de exemplu în Germania şi în Danemarca. Acum se ştie probabil, de ce …
Numele îi este de nepronunţat – şi totuşi: berea aduce un factor de sănătate, care este posibil ca în curând să fie cunoscut de toţi. Xanthohumol-ul, o componentă a hameiului, pare să fie un extraordinar factor de protejare a sănătăţii noastre. Studiile care circulă în acest moment prin întreaga lume – independent unul de celălalt – vorbesc toate aceeaşi limbă: Xanthohumol-ul ar putea să fie asul din mâneca sănătăţii din bere.
De ani de zile este cunoscut faptul că Xanthohumol-ul este un aşa numit antioxidant – o substanţă naturală deci – care joacă un rol hotărâtor în profilaxia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral, a bolii Alzheimer, dar şi în caz de îmbolnăviri de cancer. O grupă de cercetare reunită în jurul dr. Clarissa Gerhäuser şi dr. Norbert Frank de la Centrul German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg a reuşit să demonstreze că Xanthohumol-ul este în stare să intervină în multe stadii ale apariţiei cancerului. Pentru aceste lucrări fundamentale, Clarissa Gerhäuser împreună cu un alt pionier din acest sector de activitate, prof. Dr. Hans Becker de la Institutul de Biologie Farmaceutică de la Universitatea din Saarbrücken, au fost premiaţi la Frankfurt, în octombrie 2003, cu premiul Phoenix pentru ştiinţă.
Cancerul este declanşat de o serie de factori (din exteriorul şi din interiorul corpului). Scopul investigaţiilor acestui institut german era acela de a căuta ingrediente din hrana noastră de zi cu zi, care fac posibilă profilaxia cancerului. Astfel s-a observat foarte repede că hameiul ar putea deveni un remediu foarte promiţător în profilaxia cancerului. Descoperiri pozitive similare s-au făcut şi în SUA, la Institutele de cercetare a cancerului.
Pentru a putea utiliza direct la ţintă caracteristicile pozitive ale hameiului în vederea stimulării sănătăţii, cunoştinţele transmise din medicina populară trebuie să fie supuse unor verificări foarte atente
Xanthohumol-ul – spiritul universal?

Cum exact funcţionează hameiul nu s-a clarificat încă în multe domenii şi încă se mai cercetează. Dar măcar atât este sigur: cel puţin experimental s-a constatat că substanţa Xanthohumol din hamei este o frână clară în ceea ce priveşte apariţia cancerului. Ba mai mult: dacă s-a comparat Xanthohumol-ul cu substanţele de protecţie cunoscute din vinul roşu, ceaiul verde şi soia, cercetătorilor nu le-a venit să-şi creadă ochilor. Efectul de protecţie al hameiului era parţial de o sută de ori (!) mai ridicat decât cel al altor alimente.
În cadrul acestor serii de teste, Xanthohumol-ul a putut interveni în toate etapele complexe ale apariţiei cancerului reuşind să le blocheze. Pentru aceasta erau suficiente chiar cantităţi relativ mici. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă acum să obţină rezultate foarte bune împotriva apariţiei cancerului mamar, deoarece s-a constatat o inhibare extraordinar de puternică a creşterii celulelor acestui tip de cancer.
Dar şi bărbaţii par să profite de hamei şi de substanţa pe care acesta o conţine, Xanthohumol-ul. Un studiu al Universităţii din Toronto Canada a adus indicii clare în ceea ce priveşte consumul de bere şi protecţia împotriva cancerului de prostată. Remarcabil în mod special a fost observaţia de proporţii efectuată pe 30.000 medici americani. Între medicii care au consumat în mod regulat bere s-au înregistrat – comparativ cu grupul celora care preferau alte băuturi – cu 60 % mai puţine operaţii de prostată.
În urmă cu ceva vreme, Universitatea din Guernavaca (Mexic) a făcut referire la efectul benefic pe care berea îl are asupra reducerii cancerului la stomac.
Studiile internaţionale accentuează în mod clar faptul că cei care beau în mod regulat bere nu doar că suferă mai puţin de cancer de prostată, dar şi că suferă mai puţin şi de cancer vezical şi pulmonar.
Aceste cunoştinţe se suprapun cu observaţiile Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului Bethesda din SUA – institut care este cvasi autoritatea supremă în materie de cercetare a cancerului. Acolo s-a constatat că berea nu reprezintă un factor de risc pentru cancerul pulmonar.
Se pare că berea blochează chiar şi acele substanţe periculoase (aşa numiţii mutageni) care apar la prepararea mâncărurilor – la prăjire sau când se face grătar.
Să fie acesta motivul pentru care, în anul 2001 autorităţile din SUA au aprobat prima „bere anti-cancer“?
Japonezul Keiji Kondo a făcut şi el o descoperire extraordinară în cadrul unui experiment. După ce el şi colaboratorii săi a generat tumori intestinale la 344 şobolani, prin utilizarea substanţei chimice „azoximetan“, prin administrarea de bere s-a produs o reducere cu 40% a tumorii canceroase. Şi încă o descoperire uimitoare a lui Kondo: dacă se administrează „aminele heterociclice“, pe care le cunoaştem ca fiind mutageni, apar modificări ale celulelor hepatice. Berea frânează totuşi aceste modificări.
Din nou japonezii au fost cei care au făcut de curând să se confirme experimentele care au făcut atâtea furori. Dr. H. Nozawa şi colegii săi de la laboratoarele Kirin, au generat tot cancer la şobolani, utilizând aceeaşi substanţă nocivă. Apoi animalelor li s-a administrat în mod regulat extract de hamei. După o perioadă de observaţie de aproape un an, cercetătorii au menţionat într-un proces verbal de certificare: regresia ratei tumorii cu 24 procente, reducerea tumorilor canceroase numărate la toţi şobolanii cu procentul enorm de 44%! Iată pe scurt părerea cercetătorilor japonezi: aceste rezultate indică faptul că „substanţele conţinute în bere, poate chiar consumul de bere în sine“ pot reduce riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer.
Chiar dacă astfel de ştiri creează o uimire sceptică: pentru început berea nu trebuie clasificată necondiţionat ca fiind o protecţie împotriva cancerului. Vor mai fi necesare multe studii şi analize exacte, pentru a fi definitiv siguri de acest lucru.
Dr. Norbert Frank pune punctul pe i: „Hameiul este indubitabil o plantă cu potenţial de stimulare a sănătăţii, dimensiunea acestui potenţial nefiind încă în totalitate cunoscută!“
Dar un lucru s-a confirmat din nou: că berea, băutura cu o vechime de circa 7000 ani, preocupă acum medicina mai mult ca oricând. După demonstrarea clară a efectului benefic al berii asupra bolilor cardiovasculare, se pare că acum şi cercetătorii cancerului sunt în orice caz foarte impresionaţi de componentele berii.
Cum spunea prof. Donald Buhler de la Universitatea de Stat Oregon din SUA?: „Spun oamenilor că nu pot neapărat să-şi vindece bolile bând bere, dar că îi poate ajuta foarte mult …“

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.