Calmati-va, leutilor

M-am gandit sa fac un mic tutorial economic pentru tantalaii care isi dau cu caramida in piept de mandrie ca, draga doamne, cum creste leul vis-a-vis de euro si dolar.

In primul rand, leul nu creste ca valoare in acoperirea sa in moneda straina sau valori. Este o crestere artificiala, provocata de aruncarea pe piata a unor cantitati imense de valuta straina.
Ce inseamna asta?
Inseamna ca vor creste importurile, pentru ca valoarea in moneda nationala, platita la achizitionarea de produse, va fi mai mica.
Se vor reduce exporturile, pentru ca producatorii romani vor pierde, la primirea de sume in valuta. Unde va duce asta? La o lipsa acuta de valuta forte pe piata, deci va urma o explozie a pretului de achizitionare a valutei de pe piata.
Adica, mai pe scurt, actuala stare de fapt e data de faptul ca niste tipi destepti si cu bani, dau o mare teapa, in valoare de sute de milioane de dolari. Deja guvernatorul BNR a anuntat ca e posibil ca banca nationala sa intervina pe piata si sa achizitioneze valuta, pentru a opri deprecierea euro. Si atunci, ia ghiciti ce vor face baietii astia destepti? Vor vinde BNR-ului valuta cumparata acum, la valoarea sa reala. Castigurile? Nelimitate.

Iar voi, patriotilor nationalisti, o sa ramaneti in continuare cu caramida infipta in piept, si cu setea neostoita de putere a leului.

[tags]economie, nationalism[/tags]

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

3 comentarii

  1. #1

    Cresterea este, dupa cum ai spus si tu, cauzata de speculatiile de pe piata valutara (in principal). Ferea’ Sfantu’ de efectul de bumerang, mai ales dupa o vara de KKO in agricultura si dupa cresterile astea de cheltuieli de la bugetul central al Romanicii.
    Daca ar fi sa judecam dupa starea reala a economiei si dupa viteza pe care a luat-o deficitul ala nenorocit de cont curent, viitorul arata cam nashpa’. Plus ca nea Mugurila de la BNR a cam folosit toate instrumentele monetare pe care le putea folosi (daca se mai joaca mult cu ele, agita inflatia-ma opresc doar la inflatie- si nu prea e bine). Eu unul, nu as paria pe leut, macar ca sunt si romanas si economist si in campul muncii si cu drept de vot si cu banii luati…

  2. stai sa vezi ca incepe cresterea dobanzii de referinta. se duc pe apa sambetei si credite si tot. ne asteapta o toamna voioasa:)

  3. #3

    Daca exista genul numit: „comedie horror”, toamna va fi voioasa:)))) Macar am doua tesle acasa. Le imprumut si la prieteni, nu sunt egoist ROFL