Pe gresia Ceramicas Aparici, murdară de slană si sorici, se descompune o libarcă strivită. A căzut de pe talpa pantofilor Gravati cu tocuri mici, din ițe, lipici si sorici. Sunt din colectia noua, dar au riduri adanci, talpa tocită si damf de opinci. Siret imbacsit, bombeu spalacit si-o limbă teribil de mică. Evident, sunt purtati de o persoana activă, serioasă si ocupată. Un Prâslea senior pe statul de plată. In camera alăturată, pantalonii din stofă, cravata Bigotti, cămasa călcată si-ntinsă, sub lampa uitată aprinsă. Si patul lui, din lemn masiv, sub lenjeria primită la un eveniment festiv. Inconjurat de prize si cabluri incolăcite. La capătul patului, se-ngấnă o muscă si pupă cu trompa chiftele răcite. După o noapte lungă, televizorul stereo transmite mono. Si laptopul transpiră de atâta emotie pe live-chaturi porno. Poème se termine: In clipa următoare, ceasul urmează să sune. El incă mai râmă cu nasul in perne. Priviti-l pe cameleonul Frățícă; asa ii vom spune.

Afară se face lumină. Frățícă isi tavaleste plafonat oasele lipite cu zgarci, pana in fata oglinzii. Si trage-o băsină. Isi intinde spuma de ras peste bot. Isi mangaie cearcanele, isi bârlăre falcile, isi smulge din nări un muc si un floc. Isi da spuma jos, se-ncrunta , priveste oglinda stapan si serios. Pozeaza in dur. Un Eau de Cologne pe barba si gat. Cuprins de ardoare se scarpina-n cur.

Viseaza vacante, nisip, soare, țâțe, o prima la munca si bani de sejur. Speranta ii sterge grimasa hidoasa dintre ochii umezi, carpiti de somn. Isi trage sosete, isi taie o unghie, isi pune cravata si soarbe cafeaua. Incepe s-arate a om. Incaltă Gravati, inhată servieta. Cu multă migală alungă o scamă si freacă armura din stofă de domn. Goblinul scarbos, ce tocmai a călărit veceul cu tampla proptită-n calorifer, s-a transformat in cavaler. Aprinde-o tigară si iese grabit pe palier.

Alearga pe scari si sufla greoi, se-neacă, tuseste si geme, cu mana infiptă in soldul batran. Plamanii ii scuipă tutun , dar inca paseste. Sub talpa cea grea, omizile tremura-n drum. Sfarsitul-i aici: „Sunt eu, Frățícă nebun, capitan pe caldarâm!” Cu mintea mancata de furie, arunca priviri de dragon si bleastămă-n zare. Masina cea sexy si smart, blocată-n parcare. Loveste cu pumni de titan in claxon, transpune doi vii si un mort prin locuri umbroase si părti genitale. In lumea lui, de strasnic Atlas, nu a pătruns cuvantul „răbdare”.

Deja telefonul suna frenetic. Ofteaza adanc si arde tigara, dintr-un singur fum de bezmetic. Răspunde, transpiră, vorbeste, ascultă, zambeste scremut si freamătă-a stres: ” Da, mami, si eu te iubesc”. In trafic zboara cu viteza melcului amputat. Toti frecatorii la rece ocupă in mod complet eronat drumul lui de om ocupat. Spoit cu sange de caini, pisoci, halva si rahat. Atatia batrani, cuprinsi de-al tineretii dor, grabiti sa isi plimbe potaia in parc. Ocupă prea multe fâșii din asfalt. In doua, trei zile, oricum mor. Atatea pipițe cu moațele verzi si unghii pictate ca biblia-n orez. Asculta Connect-R si misca agale din trunchi, grăbite sa-si pună roșeață-n genunchi. Si un ghiorlan cu ceafa de tanc, nas de mutant si toate alea, ii taie calea. De gat ii atarna un lant de tatar. Din aur si gros, croit sa il legi pe Cerberus din Tartar. Atat i-a fost. Frățícă-i furios! Deschide portiera si urlă turbat: „Esti un inadecvat!”

Ajuns la birou, paseste tiptil. Isi da jos armura si-imbraca coconul de vierme umil. Inca viseaza la soare si țâțe, la bani si sejur. Drogat cu ambitie, el pupă sălbatic in cur. Urmeaza opt ore de foc in temnita corporatistă. Seful e bou, clientii sunt prosti, colega-i…inadecvată. Are buze suculente si proeminente de rățușcă. Opt ore de fantezii inabusite, de privit lung la cartile de joc de pe monitor, de mirosit sertarul manjit cu oua clocite. Transpiră, scrâșneste, in scarba zambeste si fierbe in sucul de vise si dor. Vine noaptea, pupăm Smartul, dăm motor! Se târăste sleit de puteri, Gravati au talpa de plumb. Frățícă o calcă grabit, să-si lepede oful in club.

Lumini epileptice, o ceața cu iz de sudoare si parfum si muzică proastă: Bum! Bum! Femei si barbati il ating gentil pe coapsă. Se simte stingher, ca Thor in Corint. Devine sociabil si sexy cu fum si absint. Pentru cateva minute, totul are sens, e fericit. Pe ringul de dans, el țanțoș răsare, ca floarea de colt, sădită-n granit. Si acum pluteste. Peste mirosuri de ruj, Malizia, branza si pește. Se clatina pe-o masa si are zambet tamp. Asteapta finalul empiric: Jet, jet, jeeeet! ” Fugiti baaa, sunt eu, strumful scatofilic! „. Si cade cu fruntea-n pamant. Probabil se simte putin dobitoc. El este cameleonul Frățícă, un corporatist de top.