Cana de aprins cărbuni

Știți cum face grătarul un bărbat, nu?
Ia niște lemne, de preferință uscate, le stivuiește în formă de piramidă, le dă foc, dacă știe cum, așteaptă să ardă lemnele, după care pune deasupra cărbunii și așteaptă să se înroșească și ei. Durată, cam o oră. După care, în sfârșit, poate începe să grătarizeze.

Sau poate să își ia o cană de aprins cărbunii (link afiliat), care este cea mai mare invenție în domeniul grătarului, de la ceafa de porc bătută cu ciocanul de șnițel și pârpălită 2 minute pe o parte, 2 pe cealaltă.

Vă spun, nu există chestie mai bună în domeniul hranei de esență masculină. Pui pe fundul cănii o bucată de ziar sau o chestie de aia de aprins rapid, peste pui cărbunii până se umple cana, dai foc și în maxim 10 minute ai cărbunii roșii, gata de a face mâncare.
Și nu doar timp economisești, dar și cât fum eviți, nu vă închipuiți.

Încercați, merită toți cei 40 sau 50 de lei, funcție de marcă.

55 comentarii

  1. #1

    Bine ca ai descoperit si tu apa calda. Daca iti zic de un gratar webber o sa zici ca’i ozn! In lumea grataritului, e webber si restu! ;)

    Thumb up 0
  2. #8

    Da, doar ca acea fumareala/focareala la mine in familie se lasa cu socializare cu partea masculina, care-i atrasa de lemne, topor si foc mai ceva ca mustele la... si atunci e bine. Mai povestesc cu unchiul, glumesc cu tata, glumeste bunicul, rad cu cumnatul, etc... Da, inventia asta e mirobolanta atunci cand esti pe graba.

    Thumb up 0
    • #9

      Same here...cand mai pot sa sug si eu 3 beri?
      O sa zica nevasta ca nu fac nica...

      Thumb up 0
    • #10

      asta e valabil cand faci din gratar un eveniment. eu incerc sa mananc in fiecare zi chestii la gratar si chiar nu am chef sa mor cateva ore scaldat in fumuri.

    • #11

      Cetin, in cazul asta esti binevenit cu rubrica de ce anume mai gatesti + reteta, ca eu de mici + piept si pulpe la gratar + ceafa m-am cam saturat.

      Thumb up 0
    • #12

      inca sunt lacapitolul pulpe, ceafa. vedem ce imi mai trece prin cap:))

    • #13

      Am vazut recent un filmulet de la Landmann in care laudau un gratar si faceau in el legume la wok din fonta cu capacul pus lasat undeva la 170 gradr si in altul faceau friptura de porc afumata (model de ala tip butoi cu afumatoare) lasata vreo 3-4 ore undeva la 150-160 gradr, lucru care m-a dus putin cu gandul ca al meu gratar e cam uzat si ar fi cazul sa-l schimb. Fiind mare fan fripturi tip american, legume trase prin wok si burgeri... ma cam tuna sa ma bag la unul.

      Thumb up 0
    • #14

      Arthur, încearcă cu mușchi de porc tăiat felii de 2cm, ținut o noapte în saramură (o lingură sare la o cana apă) cu usturoi, piper, coriandru, ienibahar măcinate mai gros.

      Thumb up 0
    • #15

      Merci de sfat, Costi!

      Thumb up 0
    • #16

      (printre altele) noi am facut acum cateva saptamani un pui din ala mic, de 500 de grame (Coquelet de Bretagne de la Edenia)
      https://photos.app.goo.gl/CaBLbYOD5F0xzEZR2
      https://photos.app.goo.gl/G1DcUuuFd6sESPGw1

      Thumb up 0
    • #17

      E chestia aia pt casa- interior, are gratarul din titan . Nu fum, se sterge cu o carpa umeda, sau umecta, nu ulei etc.
      Aia ce-are in minus? Carbuni, lemne si ore de stat sa arzi o carne, leguma?
      Cand folosesti gratar zilnic si nu doar de sarbatori, e TZEAVA!
      Ce altceva mai faceti pe gratar in afara de carnaraie?
      Vine weekendul, pune la marinat una,alta, o olivie, un carnat picant ...cu dragneoste!

      Thumb up 0
  3. #18

    Păi datul la foale e sport național, de obicei cu caserola de la mititei.
    Ai iubit țigancă?

    Thumb up 0
  4. #22

    Eu ti-am zis de ea, nu-i asa? :)

    Thumb up 0
    • #23

      nu, adica nu stiu daca tu, am vazut in comentarii la bricoleur, nu mai tin minte cine era

    • #24

      eu eram :)

      Thumb up 0
    • #25

      atunci, iata, u are a little god:))

    • #26

      Da, gen Budha asa, ajuta si gratarele :)
      Eu aprind cu un servetel de hartie sau smoc de hartie igienica muiat in ulei de gatit, nu-mi plac cuburile, miros a chimicale, chiar daca nu ramane miros in carbuni imi ramane mie in cap. Pui smocul de hartie pe gratar, ii dai foc, pui cana peste el, una-doua beri si e gata jarul.

      Thumb up 0
    • #27

      Sau aprinzi cu lampa campingaz, folosita si la pirlit "adidasii" ptr ciorba de ciocanele ca aragazele de acum nu mai functioneaza daca le iei capacul de pe "ochi".

      Thumb up 0
  5. #28

    Exista o scula care inteapa bucata de carne friptura wannabe pana ii rupe si mama colagenului, se numeste furculita. Cica exista si niste scule profi dar nu am cautat in special. Daca ii dai sa sara, o bucata de 1cm de ceafa se face o pufosenie mega frageda dupa rumenirea de pe gratar.

    Thumb up 0
    • #29

      well, nu doar de colagen, ci o faci si subtirica si se parpaleste imediat. are un gust deosebit, eventual daca lasi si putina mangaiere de flacara pe ea.

  6. #30

    Prietene am lesinat de ras si ma intreba nevasta'mea de ce rad, cand i-am povestit a spus :tu easti ala hahaha mor

    Thumb up 0
  7. #31

    Eu fac altfel, pun intai carbunii si fac piramida din lemne peste ei. Cu lemne sparte subtire carbunii sunt incinsi in 10-15 minute.

    Thumb up 0
  8. #34

    Eu fac altfel, pun intai carbunii si fac piramida din lemne peste ei. Cu lemne sparte subtire carbunii sunt incinsi in 10-15 minute.

    Thumb up 0
  9. #35

    N-are acelasi gust gratarul... nu e ca atunci cand mergi in padure sa alegi lemne uscate!

    Sa vezi cum e sa faci focu' prin Finlanda... asa prin apropiere de Rovaniemi, un pic trecut de miezul noptii - mai ales cand afli ca aeroportul este inchis peste noapte (avionul decoleaza peste 6 ore). Noroc cu padurea de peste drum!
    Sfarsitul de iunie poate fi literalmente chilly in zona aia... mai ales daca si ploua marunt...

    Thumb up 0
  10. #40

    Intai carbunii apoi mirifica piramida functioneaza de minune, plus ca ai vreme de-o bere.

    Thumb up 0
  11. #41

    Eu mai foloseam o butelie cu arzator. Aprinzi carbunii in 5 minute :)

    Thumb up 0
    • #42

      Presupun ca cu napalm e si mai rapid, dar chestia asta e efort zero timp castigat enorm -> eficienta infinita. Sunt chestii cu gaz, benzina, electrice, toate presupun extra efort. Cu asta doar torni carbunii din sac si aprinzi un foc de inceput, chestii pe care oricum le faci. Si e bun si ca suport de ustensile in timp ce.

      Thumb up 0
  12. #43

    Nu stiu cum sa-ti spun, dar asa omori FIX cea mai buna parte a unui gratar. Ora aia, de aranjat betisoare, apoi surcele apoi lemne deasupra, dat foc doar cu un chibrit, mermelit lemnele sa arda corespunzator, pus carbunii, facut aer sa se incinga... totul pe un fundal de 1 sticla de vin/3 beri si depanat amintiri cu nasu' sau discutat ultimele noutati si planurile de vacanta... ASTA E VIATA..
    Apoi urmeaza partea asa-si-asa, in care te afumi la invartit ceafa si micul, si apoi partea cea mai plictisitoare, in care bagi pe sub nas, fiind deja un pic cherchelit.

    Thumb up 0
    • #44

      nea Anton, la mine gratarul nu e o ocazie, eu il fac zilnic, ca sa mancam. am facut de sarbatoare, duminica, dar in rest, mai si muncim, am mai si manca, chestii de astea

    • #45

      Fericiti cei zilnici cu gratarul!!

      Thumb up 0
  13. #46

    Era la Petrom sau OMV promoție cu o cana de aprins cărbuni. 20 de buline și 99 lei.
    Mi-am luat din Praktiker cu 15 lei.

    Thumb up 0
    • #47

      probabil aia scumpa era inox si ce ai luat tu era tabla vopsita. stiu ca avea cana la oferta si prin Lidl acum cativa ani, tot scumpa. nu am mai vazut-o de atunci. nu prea i-am vazut rostul, eu facand majoritar gratar de lemne.

      Thumb up 0
    • #48

      la banii aia, iti iei una noua in fiecare an si duce mai mult decat aia din tabla eloxata, numit inox.

  14. #50

    Daca-ti iei si topoare si hamac, am belit-o, ajungem sa citim acelasi blog de doua ori

    Thumb up 0
  15. stai aşa, am pierdut ceva? nu ziceai acum ceva ani că doar la gaz faci grătar, că la cărbuni e cancerigen?

    Thumb up 0
  16. #53

    o zi buna

    Thumb up 0