Când ai ghinion, găsești cioburi și în…?

Ok, e de râs, o rusoaică și-a găsit iubitul pe Yandex Maps, plimbându-se de mânuță cu ex-a. Asta e, când ai ghinion, cioburile acolo ți se par binecuvântare.
Problema pe care o văd eu aici este violarea intimității.

Cât timp plimbatul de mână cu ex-a nu este infracțiune, publicare unei intimități intră, cred eu, în sfera răspunderii civile și, de ce nu, poate chiar penale. Pentru că tipul a pierdut o eventuală familie, pe baza unei poze, iar daunele sunt, probabil, ireparabile.

Și iarăși discutăm de intruziunea marilor rețele în viața particulară, intruziune obținută fără acceptul nimănui, doar pentru profit.
Da, știu, google bruiază fețele. Sunt convins că 100% dintre voi m-ar recunoaște pe google maps, chiar dacă am fața bruiată. La fel despre un membru al familiei, prieten sau iubit.

Unde se oprește intruziunea? Unde începe cenzura? Habar nu am. Probabil că, la un moment dat, vom fi obligați să ne desconspirăm identitatea pe orice rețea socială, doar pentru a fi prieteni și pentru a primi cele mai bune oferte.

27 comentarii

 1. #1

  talpa?

  0

 2. #3

  Nu stiu ce anume sa spun, atata timp cat in Romania se face mare tam tam ca tot ce e pe spatiul public este liber la filmat si difuzat, a se aminti faza cu Basescu si „tiganca imputita”. Nu prea vad vina Google atata timp cat peste tot in lume exista paparazzi care urmaresc celebritatile peste tot si pozeaza/filmeaza tot fara nici un fel de sanctiune. Poate ar trebui cumva clarificata chestia cu informatie publica sau dreptul la imagine, personal nu mi se pare normal sa apar la televizor sau pe internet in pozele unui gigel care fotografia traficul sa spunem.

  0

 3. #4

  gândește’te că în locul yandex maps ar fi fost un paparazzi. sau fratele blondei înșelate. tot violarea intimității sau altă chestie penală ar fi fost?

  0

  • #5

   discutabil. daca nu prezinta interes public, fotografia ta nu poate fi publicata fara a-ti cere acordul. in romania

   0

  • #6

   Bre nea Arhi, nu e vaga asta cu interes public? Daca iti fac poze cand esti cu prietenii sau familia si o expun pe net motivand asta ca esti un blogger cunoscut si e interesul publicului sa vada cum traiesti, cum poti justifica limita intre public si privat?

   0

  • #7

   Psss…Arhi..error, legislatia permite…daca e facuta pe/intr-un spatiu public esti pa. Pe stadion la tv te vezi au ba ? Aa.., ca eventual acolo iti place, asta e alta treaba (nu ma refer la tine). Se filmeaza in centrul istoric si din intamplare esti prin zona cu ex-a, ai ramas imortalizat pe vecie :D.
   Si sunt mii de exemple. So…spatiu public…no way.

   0

  • #8

   tu stii ceva, dar nu complet. oriunde ai fi filmat, ai dreptul la propria imagine. daca nu vrei sa apari, te duci frumos la filmeour si ii zici ca tu nu apari. si atunci imaginea cu tine se taie sau se blureaza. legea asta A audiocizualului e un exercitiu bun de citit, destrama multe iluzii

   0

  • #9

   Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, art 88, alin. 3, lit.b. „Consimtamantul prevazut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care contine portretul unei persoane a carei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezinta o adunare, un peisaj sau o manifestare publica”

   0

  • #10

   „Opera” desemnează opera originală de creaţie intelectuală susceptibilă de protecţie prin dreptul de autor şi drepturile conexe

   opera nu inseamna orice poza de pe strada

   0

  • #11

   In sensul legii, art. 3 si art. 7, inseamna orice persoana si orice poza
   Art. 3 – (1) Este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera.
      (2) Opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată, independent de aducerea la cunoştinţa publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar în formă nefinalizată.
   Art.7 – Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor ( operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei).

   0

  • #12

   nu inseamna in nici un sens, faptul ca cauti pe google nu te face si specialist. in schimb, eu sunt. Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală. Poza pe care o faci tu pe strada, intr-un loc unde s-au mai facut un milion de poze la fel, nu e opera. cred ca e suficient, ma bucur ca te-am lamurit, succesuri.

   0

  • #13

   @arhi: Ia arata diploma aia de specialist, ca-s curios cum arata. :D

   0

 4. #14

  urat… in sensul ca… sa fii prins asa.
  al ‘reacu sasha.

  0

 5. #15

  Si totusi Google n-are probleme nici in Romania. Raspundere penala pentru asa ceva? Hai ca pute. Mai e si mica problema cu acceptarea consecintelor, daca boul inseala trebuie sa accepte consecintele indiferent prin ce metode s-a aflat.

  0

  • #16

   Da nu se pune in cazul de fata pentru ca lui ii pare rau si nu o sa mai faca.

   0

  • #17

   Da, acu o sa-i prinda facund-o pe strada direct. E de viitor:))

   0

 6. #18

  Apropo de ruși, ceva accidente live pe Yandex Maps?

  0

 7. #19

  Daca era o poza cu el in baie era violare de intimitate..in cazul asta a fost doar ghinion :)

  0

 8. #20

  De vazut filmul Eagle Eye! In curand Big Brother o sa fie o realitate!

  0

 9. #21

  ce tare sa vezi asa ceva cand cauti cu totul si cu totul altceva :))

  0

  • #22

   poate tipa e nebuna si fix asta facea, isi cauta iubitul pe yandex streetview :-)

   0

 10. Asta nu e decat un caz de „shit happens”.
  La fel cum au aparut in yandex, puteau la fel de bine sa fie prinsi in una din urmatoarele situatii:
  1) O televiziune facea sondaje in strada si apareau cei 2 in fundal
  2) Un fotograf pozeaza pentru un reportaj. A doua zi apar si cei 2 in ziar, pierduti prin multime.
  3) Se duc la un meci si ghinionul face sa intre si ei in cadrele cu spectatorii.
  Daca te prinzi cu amanta in public risti sa te prinda. Ori o cunostinta, ori un prieten de-al nevestei, ori yandex :)

  0

 11. #24

  Nu prea am inteles mare lucru din reportaj (exceptie englezismele: lovestory, boyfriend etc.) insa la ultimele cadre am avut impresia ca reportajul este un fel de anunt matrimonial pentru rusoaica.
  Poate se gaseste un american cu bani sa o ia in gazda contra diverse beneficii.
  Daca ar fi asa e chiar inspirata strategia de marketing. :))

  Cat despre partea cu intimitatea la nivelul de tehnologie video la care s-a ajuns acum nu prea mai ai sanse la asa ceva. Poate doar in propria baie cu lumina stinsa. :D

  0

 12. in orice situatie, adevarul este cea mai buna aparare. atita vreme cit ala era de buna voie pe strada de mina cu domnisoara, nu adus acolo cu forta sau pus in fotoshop, este firesc sa isi asume riscul sa fie si vazut la un moment dat. treaba asta cu familia, cu copii – e fix zero. familia si copii sunt ale lui, deci el trebuie sa aiba grija de ele, nu yandex sau cine stie ce alt fotograf.

  0

 13. #26

  Asta e subiect de film, dar nu orice film, ci un film ce va castiga ursul de aur.

  0

 14. #27

  Fiind rusi, nu e un fel de clauza implicita a oricarui contract prenuptial? („Cheating allowed, as long as my friends don’t see you”).

  0

Citește și...

M-am gândit de multe ori că prin poveștile mele s-ar putea să aduc serioase deservicii bărbaților fiindcă din toate rezultă cum că bărbații ar avea doar 3 nevoi de bază: somnul, mâncarea și sexul. Nu prea am cum să ascund asta pentru că așa e. 24 de ore din 24, bărbații își consumă […]

Deci am râs de numa numa. Rise a făcut reclamație la DLAF, pe baza investigației lor, după care au publicat investigația și, nu-i așa, semnalizarea că Barna e cercetat de ANTIMAFIA. Parchetul fiind OBLIGAT să cerceteze orice reclamație, by default, indiferent cât de tâmpită ar fi. -> enter rise project -> donations -> […]