Cântecul de lebădă al unei securiste

Pe scurt, o doamnă de la USR, fostă în funcții mari de conducere, Roxana Wring, este fostă colaboratoare al securității. De fapt stai, că și-au modificat legea și acum nu mai e așa, întâi trebuie dovedită în instanță chestia asta, nu e suficient adevărul. ASta e, încă o pătură de protecție pentru torționarii securității, să aibă și ei bătrâneți liniștite.

Dar știți ce mă enervează la culme?
Faptul că cei din tabăra respectivă au găsit modalitatea de a justifica public turnătoriile astea. Băsescu trebuia să toarne, era căpitan, ce nu înțelegi?? Deși putea să aleagă să nu fie căpitan și să nu bage oameni în belea. Pentru că notele lui delatoare nu sunt niște simple informări, ci rechizitorii criminale.

Roxana Wring…dar stați, că vă dau un exemplu rapid, fix pe cazul Roxana:

Discuția despre cine ce a făcut în anii comunismului, cine a profitat de pe urma regimului și cine nu, cine a ieșit nepătat și cine s-a mânjit, e una lungă, dificilă, importantă și inexistentă.

Vorbeam acum câteva zile cu cineva pe-aici și am zis că au existat în comunism multe cazuri în care afirmațiile „X a fost un beneficiar al sistemului” și „X a fost o victimă a sistemului” pot fi simultan valabile.

Alegerea nu era între bine și rău; în sistemele totalitare, adeseori alegerea e între rău și rău. Doar că nu știm asta, nu realizăm asta, și în plus ne permitem luxul de a nu fi puși în fața unor astfel de alegeri. Și de-aia condamnăm lejer, liniștiți, deavalma; construim categorii – puține – și-i punem pe toți în ele. Dizident? Bun. Membru de partid? Rău. Turnător? Foarte rău. Membru al nomenclaturii? Tot foarte rău. Nici-nici? Mai curând rău, pentru că „de ce n-a zis nimic?”. Și cam asta-i tot, aici ne oprim, cu cugetul perfect împăcat.

Doar că e mai complicat de-atât. Mult, mult, mult mai complicat. Pentru că al naibii de mulți dintre oamenii ăia care au fost turnători, care au dat note informative despre rude și prieteni și colegi și cunoscuți, au crezut că n-au încotro. Nu zic că n-au avut încotro, dar asta au crezut. Și citind interviuri și cărți cu unii dintre ei, realizezi cât de oribil a fost sistemul ăla care i-a distrus nu doar pe cei turnați, ci și pe cei care turnau. Pentru că totuși oamenii ăștia aveau o conștiință. Da, chiar dacă turnau, o aveau, ea era acolo, nu le dădea pace, îi făcea să nu doarmă noaptea, îi făcea să se simtă profund rușinați de ceea ce sunt și cine sunt și ce fac. Poate că nu pare că e mare lucru conștiința asta – dar eu cred că e. Dacă o avem, e ceea ce ne face să ne găsim locul în lume, să ne situăm undeva în raport cu ceilalți; conștiința ne zice dacă suntem oameni buni, prieteni buni, soți buni, copii buni. Și conștiința lor le-a zis probabil ani de-a rândul că nu-s nici una dintre astea. Mai ales că să fii turnător era ceva ce nu puteai împărtăși cu nimeni, nici cu cel mai bun prieten, nici cu părinții, nici cu oamenii pe care-i iubești – pentru că știai că toți te-ar fi condamndat. Și asta te făcea să te condamni și tu.

Textul îi aparține unui fost membru demisionar din USR, Alex Tocilescu.

Înțelegeți suferința Roxanei, această victimă a sistemului? Cum scria ea turnătorii cu ochii în lacrimi și zbucium în suflet, dar se consola că o face pentru patrie, soț și copii? Simțiți inechivoc zbaterea interioară pe care o avea când trimitea oameni în temnițele securității? Nu-i așa că parcă trăiți și voi asta?

Lăsând glumițele stupide la o parte, eu chiar sunt convins că, în birourile USR și PNL există discuții cu consultanță pe tema Cum justificăm colaborarea membrilor noștri cu securitatea? Și emanația acestor consultări sunt aceste discuții din spațiul public, care justifică lacrimogen delatorii și torționarii vremurilor comuniste, mergând pe teme de umanitate, de Hai să înțelegem, că nu au avut altă opțiune, e timpul să lăsăm timpul să judece și alte rahaturi de astea.

Dar vă întreb eu, stimați colegi de turnători la securitate, când a fost scoasă Mona Muscă turnătoare, de ce nu ați sărit să îi scoatem la lumină suferința? Dar domnul Felix Voiculescu? Dar Mircea Ionescu Quintus? Dar Constantin Bălăceanu Stolnici? S-a dar petrecere publică când VOiculescu a fost găsit turnător. Chiar NIMENI să nu se fi gândit că nu a avut altă opțiune și, de fapt, și-a turnat familia și colegii cu multă, foarte multă durere în suflet și dragoste de neam în cur, ca Roxana?

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

72 comentarii

 1. „La înscrierea în partid și candidatura la alegerile locale, Roxana Wring a dat o declarație pe proprie răspundere în care a susținut că nu a colaborat cu Securitatea sub nicio formă”.

  41

  • #2

   Soia aia din salam cauzează prea multă amnezie scuzabilă cu ușurință.

   Ce monștri umblă printre noi… mai ales cu tupeu, vulgaritate goală scelerată & cinism, crezând că așa se acoperă mai bine, gen Caramitru și tac-su…

   11

  • #3

   Pai nu stia ca era colaborare! Ca si Basescu… el dadea niste declaratii acolo, la niste securisti, dar nu stia ca e colaborare cu securistii, credea ca e ceva, asa, ca o compunere … scrii despre unu’ si altu ca sa umpli pagina!

   16

  • 2 opinii de pe facebook:

   „Mor încet cu aceste stigmate de colaborator. Ca nimeni nu se uita in dosare sa vada „colaborarea” per se. Doar inghit titlul. Tata lucra in comert exterior. Era obligat sa declare baietilor cu ochi albastri orice contact cu strainii. Cand i s-a propus sa devina agent, a refuzat si a iesit un intreg circ. Cu microfoane in casa, acuzatii idioate si control permanent. Sunt convinsa ca, daca e sa caut la CNSAS, o sa ii apara sintagma de colaborator. Desi nicio secunda nu a fost din dorinta, ci din obligatie de serviciu”

   „Daca e de-al lor, fara mila, daca e de-al nostru, dileme morale si indoieli metafizice, daca e unul pe care l-am admirat pana in panzele albe, ne facem ca n-am auzit”

   6

  • N-a stiut ce semneaza:

   „Am plecat din România în 1980, la vârsta de 25 de ani. Imediat după terminarea facultății, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 și noiembrie 1979. Am întocmit raportări și procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocrația stufoasă și inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității, despre care să știu că ocupă o astfel de funcție. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens. „

   1

  • #6

   Am trăit în zilele alea. Și nu am turnat pe nimeni. Am aflat cu destul de multă neplăcere , mai târziu, după revoluție că într-o clasă de 32 de elevi 12 practicau diverse forme de turnătorie. De la informări făcute diverselor cadrele didactice până la informări făcute la secretarul UTC sau PCR din școală. Aplică acum raportul turnători onești la actuala populație a României.

   4

  • @rv: am varsat o lacrima pentru cele 2 cazuri pe care le-ai mentionat…NOT!
   Deci ta-su lu’ primul lucra in comertul exterior … Nu contabil sef la gostatul din Poplaca, cum probabil nimereau majoritatea oamenilor cu calificarea lui. Comertul exterior era probabil cea mai ravnita activitate din economia comunista, iti trebuia dosar serios pentru asa ceva. Si sufletzelul lui ta-su poftea la un asemenea post. Normal ca a facut compromisuri grele.
   La fel cu ONT-ul. Pai mai inghitea domnitza sloboz de import daca primea post la Baicoii de Sus unde nu calca picior de strain? Si „dupa absolvirea facultatii” s-a angajat direct acolo. Asa, senin. In anii aia ca tanar absolvent aveai noroc daca pupai Gaestiul. Normal ca a dat din coate si din alte parti ale corpului ca sa parvina.
   Si asa, ca o paranteza: comunistii e cam tarziu sa ii lustram, dar eu as lustra asa numitele „mail order brides”, ca de astea nu ducem lipsa niciodata in Europa de Est. Daca tot vrei sa te ajungi, fa-o prin fortele proprii, nu prin casatorie, ca aia nu e mare realizare.

   2

 2. Iara scrii de rau de USR, iara iti sar astia in cap…
  Macar si-o dat demisia tipa…adica nu s-o aruncat mai rau in cacat…
  Pe de alta parte, Voiculescu o ajuns cu o avere destul de mare pe seama asta…asta de la USR, din fericire nu o avut ocazia

  8

  • am bagat deja un muist in spam, care imi explica ca e acelasi lucru cu mine si alexa:))))) asta e, ma-sa a mancat carne si azi

  • Pai si-a dat demisia ca altfel oricum o dadeau afara. Viata merge inainte. Partidele nu au cum sa verifice daca unul a fost colaborator. L-am auzit pe Barna aseara ca ar trebui ca toate dosarele sa fie facute publice si gata cu discutiile. Daca nu sunt publice acum, la 30 de ani dupa, nu e vina USR.
   Daca psd si pnl sunt de acord problema-i rezolvata in cateva luni.
   S-ar termina cu dosarele astea scoase la alegeri de angajatii numiti politic al CNSAS.
   Deocamdata asta-i presedintele CNSAS https://ro.wikipedia.org/wiki/Drago%C8%99_Petrescu
   Altu-i vedeta OTV Florian Bichir. Pe asta l-am vazut de 2 ori recent si de 2 ori ne explica cat de cacat e USR si bun e psd.
   Inteleg ca a venit ordinul pe unitate sa fie verificati toti usr-istii si n-ar fi o problema daca ar fi la fel si pentru psdisti si pnlisti

   17

 3. #11

  Ahahahahaha! Ce-mi place când am dreptate. Când spuneam că absolut toate partidele trecute și actuale derivă din FSN, unii săreau de cur în sus.

  6

 4. Se mănâncă rahat la greu, ca și acum și atunci au acceptat pentru ei, pentru poziții și favoruri.
  Si cu membri de partid era tot la fel, și atunci se refuza, nu era nu se poate, când era cererea oamenii puneau condiții ( si unii parca abia așteptau) sa li se dea ceva dacă vor sa se înscrie în partid și nu pățeau nimic dacă refuzau, nu avansau, nu primeau posturi de șefi dar nimic altceva iar majoritatea condiționau înscrierea în partid cu butelii și apartamente 🙂
  Nu vai din cauza copiilor și familiei n-au avut alte opțiuni

  7

 5. #15

  Cel mai bun lucru pe care îl poate face un partid aflat la guvernare este să dea o lege prin care nici o persoana născută înainte de 1970 să nu poată accede la funcții de înaltă demnitate, primar, consilier, parlamentar, șef de instituție publică, etc. Pentru că oricum am da cu problema de gard, toți oamenii adulți în 1989 au colaborat cu securitatea și regimul comunist PRIN NEIMPLICARE, PRIN PASIVITATE, PRIN TACERE. Așa reducem orice discuție la zero. Oameni noi, tineri, cel mai in vârsta la ora asta ar fi sub 50 de ani in orice funcție publică. Ah, să nu uit, includem la excluși și copiii și rudele de gradul 1 ale celor care au colaborat cu securitatea, că uite, putem avea oameni născuți după 1970 ce au fost copii de securiști și metehnele nu se uita.

  13

  • #16

   Tu ești idiot, și pariez că ești născut după 1985.

   12

  • #17

   sper ca-ti dai seama ca pe principiul asta putem sa-i excludem si pe astia care-s adulti acuma

   4

  • #18

   @ Emil C
   Tu esti peste 50 si pariez ca esti idiot. Ba nu, rectific, pariez ca esti nascut in 1969 si esti idiot.

   2

  • #19

   rezum cele 2 teze ale ganditorului lovilutionar finci:
   – toti cei care au peste 50 de ani au fost securisti!
   – toti securistii si rudele acestora sa fie exclusi!

   3

  • #20

   Finch, mai toti detinutii politici s-au nascut inainte de 1970. Numa’ zic.

   2

 6. #21

  „De ce canta pasarile noaptea?
  Atunci când păsările sălbatice migreaza pe timp de noapte, ele strigă. Aceste strigăte ţin stolul împreună şi ajută păsările rătăcite să se întoarcă la grup.”

  Unii o fi crezut ca fac un bine societatii in care traiau 😀

  3

 7. #22

  Nu vad care e problema, si a dat demisia, pa si la revedere. Nu ar trebui sa mai auzim de ea in viata politica, sper…
  Altfel, tocilescu e un baiat cuminte, nu are interese.
  Marele merit al usr ului este ca a scos la vot si la implicare politica oameni ca el, publicitari, hipsteri, corporatisti, cum vrei sa le zicem…care nu aveau absolut niciun interes pt politica, am trait printre ei mult timp si nu ma asteptam sincer. Din pacate sunt si foarte pretentiosi, in politica nu are cum sa fie totul alb sau negru. E pacat sa i pierdem ca ajungem iar cu psd la 40%…

  11

  • #23

   O fi fost femeia de partea corecta a baricadei(aia destul de sexo-marxista probabil), de ii ia Tocilescu asa apararea. Ca altfel, vad ca e pornit rau impotriva Clotildei din cauza ca nu i-a pus pe liste ONG-istii prefereati. Mai ca ar vota cu PNL din cauza asta.

   0

 8. Ea a lucrat vreo doi ani la ONT… Era obligată să raporteze ce vede pe acolo, că altfel nu o mai acceptau. Apoi a plecat cu englez… Trebuia să zică de la inceput asta. Daca ar fi fost sinceră de la inceput, cred că stăteau altfel lucrurile.

  1

  • #25

   Mai terminați odată cu scuza Petrov, cu ”nu avea de ales”. Ba da, avea: avea să nu facă parte din structura securistă și să caute pe altundeva unde să nu raporteze nimic.
   Așa se știa de oricine, dinainte, care-i treaba acolo și pe altele asemănătoare.

   6

  • #26
   Arhi

   da, boss era obligata, fix asta zic si eu

  • cine a obligat-o sa inscrie in USR, sa candideze si sa declare pe propria raspundere ca nu a fost cloaboratoare ?
   „USR a transmis, miercuri, că Roxana Wring nu mai face parte din partid, deoarece statutul nu acceptă foști colaboratori ai Securității”

   4

  • Pai daca voia să lucreze acolo, trebuia să toarne. Altfel nu avea cum. Sigur știa dinainte de a se duce acolo că trebuie să facă asta și a fost asumată toată treabă. N-am prins vremurile și nici n-am lucrat acolo, dar bănuiesc că la sfârșitul zilei, ți se spunea să scrii tot ce ai auzit că vorbeau aia, mai ales daca erau despre tara și partid.

   3

  • #29

   Asa, si daca trebuia sa toarne, trebuia sa si minta despre asta? Asta ma distruge pe mine la USR, pe care as vrea sa ii votez cu constiinta curata. Trebuie sa faca un proces intern, ceva, pentru a curata partidul, nu sa de afara unul cate unul, pe masura ce se afla in presa.

   6

 9. #30

  Partidele, inclusiv usr+, sunt pline de asemenea persoane. Foarte multi si-au facut un fel de idoli din persoanele aflate la conducerea usr-ului si plus-ului.
  PS. Sa nu uitam ca si pe Sora au inceput sa-l spele unii pe motiv ca nu a facut rau nimanui. Cica era doar un membru de partid.

  12

 10. #31

  Senioare, exagerezi grav. Sunt mulți inși la care venea Secu și prin natura muncii lor trebuiau sa dea mai rar sau mai des declaratii. Socrul meu a fost vizitat prin anii 80 de un prieten plecat in Germania si la cateva zile a primit invitatie sa dea cu subsemnatul ce a discutat cu ăla. De aia trebuie proces, ca sa se vada daca au colaborat CA POLITIE POLITICA sau pur si simplu au mai dat cate o declaratie ca asa trebuia.

  10

 11. #32

  Cand am citit stirea asta, am ramas asa, cumva interzis, destul de trist, in sensul ca USR „trebuia” sa fie altceva! Nu as putea spune ca sunt userist, dar aveam niste asteptari de la ei, dar pe zi ce trece, imi dau seama ca lucrurile nu stau chiar asa!
  Probabil, mai mult decat pana acum, tind sa cred ca avem nevoie de publicarea numelor si faptelor tuturor celor care au facut astfel de chestii pana in 89! Sa terminam odata cu capitolul asta!

  7

  • #33

   Awwww, mvaaai, alt dezamagit de USR sau de astia noi, „ma asteptam la altceva de la ei”… Ca si boul de mai sus cu ” Când spuneam că absolut toate partidele trecute și actuale derivă din FSN, unii săreau de cur în sus.” Adica fix slagarele dragi ale PSDului sau securistilor, toate partidele sunt aceeasi mizerie, toti sunt la fel, deci toti suntem la fel, deci relativizam totul, ergo ori ca votam PSD ori ca votam USR+ e fix acelasi lucru, dar macar PSDul au mai administrat tara, au experienta, au furat dar au mai dat si la oameni, astia noi habar nu au pe ce lume sunt, sunt hipsteri, sunt progresisti etc. Nu vreti voi sa su pu cu mizeriile astea, credeti ca inca mai tin spamarile de factura asta?

   15

  • #34

   Am uitat, nelipsitul disclaimer cu „eu sunt/eram USRist” sau „eu sunt/eram simpatizant USR”, adica ma intelegi – nu sunt un mancator de kkt pesedist, eu sunt de-al vostru, adica ma intelegi – identificare cu victimele manipularii, ca sa alunece mizeria mai usor pe gatul credulilor.

   8

  • #35

   Stii ce e nasol? Ca USR, care se pozitioneaza ca partid pentru tineri, se incurca cu d’astia de peste 60 de ani. N-ai ce face cu ei, au alta optiune asupra vietii, alte idei… tot cu astia mergem?! Si pe urma se mira partidu’ cand mai iese vreunul la iveala manjit de rahaturile pe care le-a comis in Epoca de Aur.

   3

  • #36

   Bravo Mihai, treci la casierie

   1

  • #37

   Boss multumesc de carne! Pot sa consider ca sa incheiat postul si e voie la carne, oua, lapte si tot ce ne mai dau animalele de pe linga casa omului?

   0

 12. #38

  Bunicii mei și-au băgat tătă plua in comuniști. Deci se putea trai și atunci fără compromisuri și rozete sparte. Turnătorii nu-s victime ale circumstanțelor. E ca și cum un violator pretinde ca e victima impulsurilor. Oamenii ăștia au un singur principiu: the principle of shifting principles.

  12

 13. #39

  OK, au fost obligati, OK, n-au stiut ca fac rau….Dar daca sunt asa de convinsi de nevinovatia lor, de ce nu au zis asta de la inceput? Imi pare rau, dar minciuna de „lasa, poate nu se afla” (sau „lasa, ca stiu eu ca o sa ma acopere tovarasii mei”) imi sugereaza ca si asa zisa lor nevinovatie e tot o minciuna….Daca nici ei nu au crezut in nevinovatia lor atata cat sa iasa la lumina cu ea in brate fara sa fie dati in gat de cnsas, noi ailalti, cum sa credem?

  3

 14. #40

  cumva totul face sens…
  In fond, cine se baga in politica in ziua de azi? tot aia care stiu cu ce se mananca, care au mai facut asta „pe vremuri” sau care au fost in Sistem.
  N-o sa vedeti un corporatist care s-a hotarat el asa sa se faca politician din pasiune si dorinta de a schimba ceva.
  Ca si Vlad Voiculescu care omu’ poate ca are intentii bune si a facut chestii bune dar a fost propulsat ministru tot in urma unor increngaturi politico-familiale.
  Eu cred ca 99% din tot ce inseamna partid politic in Ro e fie fost securist, comunist sau are legaturi directe sau indirecte cu Sistemul Politic.
  Uite nu stiu fetele alea doua de la USR care-s parlamentare daca or fi si alea ceva pui de smecher securist caci alea sigur nu-s informatoare caci au pana in 35 de ani…

  12

 15. #41

  Realitatea exact asta e, omul e tentat sa inghita rapid si fericit orice ii sustine ideile si sa distruga orice contravine propriei opinii. Asta ne arunca (si) pe panta unei atractii perverse pentru tot felul de figuri idealizate cu potential de dictatori si, pana nu scapam de modul asta de gandire, nu avem cum sa progresam.
  Exact asta a speculat marinarul turnator. Asta au si rusii / turcii / ungurii / altii din est si le place asa.
  Nu mai zic de apetenta pentru morbid, parca ne energizam cu stiri negative (in special) despre cei pe care ii consideram oponentii nostri.
  De fiecare daca cand cineva a indraznit sa exprime genul asta de pozitie, echilibrata/echidistanta zic eu, au fost colegi comentatori de pe aici care s-au repezit sa acuze de psd-isme sau altele mizerii asociate.
  It comes with the territory …

  5

 16. #42

  Faptul ca si prin USR, apar oameni din astia, care au avut legaturi cu securitatea nu ar trebuie sa ne mire. Faptul ca ei insa nu stiu, cum sa reactioneze pe acest caz si merg pe coarda sensibila, ar trebuie sa ne dea de gandit destul de mult. In fond oamenii astia se promoveaza, ca salvatorii tarisoarei si ai niste asteptari mai mari.
  Cat despre ce a facut Roxana, sau ce n-a facut Roxana, e o alta discutie. Si trebuie stabilita o politica clara de lustratie a statului roman. Faptul ca nimeni nu a avut un interes real pe directia asta, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru USR. Dar treaba asta e mai dificila decat sa faci niste texte lacrimogene pe facebook, implica un pic de munca si perserverenta, pe cand textul ala nu.

  3

 17. #43

  Foarte bun textul, si in asentimentul meu. Cine voia, putea sa evite sa devina turnator.

  Doar o minora corectie as dori sa aduc. Ati zis, citez: „în birourile USR și PNL există discuții cu consultanță pe tema Cum justificăm colaborarea membrilor noștri cu securitatea?” Nu, in birourile USR nu exista discutia aceasta. Singura discutie in aceste cazuri este: „Ne pare rau, dar de azi nu mai poti fi membru USR”.

  Am gasit 2 pana acum. Amandoi au fost dati afara instant, fara ezitare. Si asa vor fi si ceilalti pe care ii vom gasi.

  11

 18. Scenariu. Mergi spre casa pe trotineta, de la un cort iese o fatuca frumusica, te prinde de poseta si te invita sa semnezi pentru candidatul lor la Presedintie. Semnezi, ca vrei sa te mai uiti la cracii ei. Il si votezi pe respectivul, ca oricum nu te intereseaza si e singurul nume retinut. Ala iese presedinte, devine dictator, omoara lume. Anii trec, dictatorul dispare, tara judeca sustinatorii. Se gaseste numele tau, uite cu ce te ocupai in tinerete. Plauzibil? Poate. Ce vreau sa zic este ca multi dintre turnatorii aia au facut-o fara sa constientizeze ce fac. Si azi semnam chestii, procese verbale, nebunii,ca asta e jobul, asa trebuie, asa se cere, asa e societatea etc. fara sa ne gandim ce efect ar putea avea peste 50 de ani. La fel, multi dintre turnatori au facut-o special pentru a distruge pe cineva, iar asta e o alta speta.

  4

  • #45

   ai dracu’ bai nene, toti astia care se vor fie primari, fie mari smecheri prin partide au facut mici greseli prin tinerete.
   restul alora care nu au facut greseli, in mod interesant, nu ajung niciodata nici in partid sau in orice caz, nu sunt in partid, nu pe liste, nu candidati ai partidului.

   leprele astea au nevoia de putere in sange, in tinerete au dat in gat si au trimis rapoarte pentru unele beneficii, la batranete vor sa ajunga primari si presedinti de partid, o nevoie perpetua de putere asupra celorlalti.

   16

  • #46

   Cand teroristii islamisti vor iesi la pensie, la fel vor spune, pun pariu! „Mi-a iesit una cu craci lungi in fata si m-a rugat sa apas pe un buton. Credeam ca vrea sa faca o poza, un selfie, ceva, dar a sarit in aer o casa in care erau doua familii cu copii. Sau am visat?”

   5

  • #47

   Bineinteles, pentru ca daca semnezi un proces verbal sau votezi un x la prezidentiale este FIX acelasi lucru cu “fac note informative in care spun despre colegul x ca a facut un banc despre iohannis si dupa aia ala este dat afara si i se rup degetele timp de cateva luni sau este trimis sa sape la canal”.
   Same shit, da.

   5

  • Departe de mine sa apar o cucoana de care nu am auzit niciodata si acum, cand scriu aici, nu mai tin minte cum se numeste. Nea Costica, ai dreptate, e fain cum toti turnatorii nevinovati s-au trezit acuma prin functii. Eu as spune chiar ca usere e partid de securisti mai grav decat penele sau piezde. E securi-basic, se invata si in armata in termen: infiltreaza-te printre prosti. Ia trei copii naivi, inflacareaza-te alaturi de ei si trimite-i unde ai nevoie. Dung …

   3

  • #49
   Ioan

   Ori esti ignorant ori rau intentionat. Exista o diferenta majora intre informator si colaborator. Colaborator esti de buna voie. Ca informator esti strans cu usa ca sa torni. Nu interseaza pe nimeni de informatori.

   Cand mai faci apologia securistilor, tine minte ca tu si familia ta erati terminati, daca nu direct trimisi sa muriti in inchisoare in urma informarilor. Ok?

   „Daca nu impuscam evrei, imi pierdeam privilegiile.”

   3

  • #50

   @7: de aia e bine sa mergi pe bicicleta si sa tii chestii in buzunare ca un barbat adevarat. La modul serios, candidatul iese daca il votezi nu daca semnezi ptr el. Chiar scrie pe foile alea pare-mi-se ca sustinerea unui candidat nu exclude pe ceilalti.
   @Costica: comentariul zilei, a surprins tot ce era important de observat in legatura cu cazul asta.
   @Ioan: exista o diferenta majora intre dansatoare exotica si stripteuza. Adica prima danseaza lasciv dar nu se dezbraca precum tarfa ailalta. E dezbracata din prima. Complet altceva.

   0

 19. #51

  urata faza. ma bucur ca si-a dat demisia rapid.
  genul asta de oameni nu ii inteleg, te bagi intr-o chestie unde slabiciunile de genul asta sunt amplificate la maximum de oponenti si practic ajungi sa strici munca tuturor din jurul tau. m-a cam secat faza, sper sa publice dracului cat mai multe dosare si sa dispara astfel de personaje din zona publica.
  sper sa se lamureasca rapid ce si cum a facut.

  2

  • #52

   @Ender: dara daca nu se afla isi dadea demisia? asta ar trebuii sa ne gindim.

   3

  • #53

   nu exista un verdict. aia de la consiliu au trimis la tribunal dosarul. tribunalul e cel care stabileste ce a fost, asa ca demisia e un gest ok. e de vazut ce urmeaza. bine ca a iesit rapid din partid.

   0

 20. #54

  Nu prea înțeleg ce vrea să spună autorul. A încercat USR să justifice sau să ascundă această situație sau cum? Dimpotrivă, imediat ce s-a aflat, persoanei în cauză i s-a cerut demisia. USR nu acceptă foști colaboratori ai securității, fiecare membru declarând pe propria răspundere la înscriere că nu a fost colaborator. Dacă se dovedește că s-a mințit în acea declarație, membrul e exclus, simplu! A face USR complice la această situație e total deplasat!

  7

 21. #55

  Zice unul mai sus ca cei nascuti inainte de 1970 sa nu mai acceada la functii, de ce inainte de 1970 si nu 1969, sau 1968, sau 1967? Nu, solutia era legea lustratiei. Punct
  Sa nu uitam ca nu au fost de acord cu asta(lustratia) absolut toate partidele asa ca despre ce vorbim?
  Sunt de acord ca daca nu voiai sa colaborezi cu securitatea nu colaborai, nu exista scuza, cine a facut-o a facut-o dintrun interes meschin fara a mai fi nevoie de justificari acum. Vezi cazul lui Alecu Palelologu care a fost primul care a recunoscut cinstit in 90 ca a colaborat. Faptul ca a fost cinstit si a spus-o a facut populatia sa il ierte, ceilalti de ce nu au facut-o sau nu o fac( desi e tarziu, foarte tarziu acum)?

  2

  • #56

   Ziceam de cei nascuti dupa 1970 ca nu aveau mai mult de 19 ani in 1989, adica nu fusesera implicati ca adulti in legaturi cu securitatea. Si la exclusi sa fie si rudele celor implicati, indiferent de varsta. Adica tot o lustratie e si asta, bazata pe varsta.

   0

  • #57

   finch
   Am trăit în zilele alea. Și nu am turnat pe nimeni. Am aflat cu destul de multă neplăcere , mai târziu, după revoluție că într-o clasă de 32 de elevi 12 practicau diverse forme de turnătorie. De la informări făcute diverselor cadrele didactice până la informări făcute la secretarul UTC sau PCR din școală. Aplică acum raportul turnători onești la actuala populație a României. Nascut după 70.

   1

 22. #58

  Să moară în chinuri după ce îi taie pensia!
  Dar eu văd încă ceva: conspiraţia. Măi, „li s-a parut suspect că cv-ul ei începea în 1988”. Pentru mine, asta înseamnă fie că i-au căutat cu boldul fie că au avut un pont.
  Dacă nu ştiaţi, CNSAS are foarte puţini oameni şi foarte multe dosare.
  Wring nu era o prioritate acum. Cu siguranţă că ar fi fost o prioritate la verificare la anul, înainte de alegerile locale. Dar acum nu era o prioritate.
  Simplific: au căutat cu boldul/ pontul un punct slab şi au găsit.
  Dar, dacă au dat în campania la prezidenţiale o petardă ( pentru mine e petardă: Wring e a şaişpea roată la căruţă ) înseamnă că mmm … nu prea au altceva şi b) le e frică.
  Va mai urma încă cel puţin una despre Barna, familia lui Barna, prietenii lui Barna, o să-i găsească un coleg de liceu care a făcut pârnaie, ceva de genul.
  Popcorn!

  15

  • #59

   Si mie mi s-a parut hazliu ca tocma au gasit-o în carul cu fân asa în perioada de epurari si cutitareli interne la usr.

   Dar nu e din exterior pontul. Ca exteriorul putea s-o dea în gât de acum un an când facea galagie în opozitie la primarie. Si n-a iesit atunci, a iesit acum.

   2

  • #60

   A iesit fix cand a trebuit. Deranj ( aiurea ) la Barna + deranj la USR Bucuresti, in meciul cu Vlad Voiculescu.
   Si nu, pontul nu cred ca a fost inside USR. Mai degraba inside ONT, aaa, Secu

   3

 23. #61

  Daca esti colaborator al Securitatii, nu inseamna ca esti si turnator. Mona Musca de exemplu nu a turnat, ba chiar a postat dosarul ei pe Internet cand era acel scandal.

  Pentru a fi turnator trebuie sa fii si colaborator, intr-adevar, dar nu e valabil si invers. Multi au semnat in perioada comunista acte de colaborator cu Securitatea pentru a obtine anumite beneficii, cum ar fi de exemplu posibilitatea de a pleca in strainatate.

  Exemple de turnatori get-beget: Voiculescu, Basescu etc. Din dosarele lor reies exact cazurile in care au turnat. Mona Musca doar a semnat actul de colaborare, iar la Roxana Wring ramane de vazut.

  Btw, tot instanta a decis la final ca Voiculescu a fost turnator la Securitate, nu CNSAS a avut ultimul cuvant nici atunci.

  1

 24. #62

  Am citit acum cateva minute reactia d-nei pe facebook cred ( eu am citit-o pe adevarul.ro). Se pare ca a lucrat o perioada la ONT dupa ce-a terminat facultatea ( avea 22 de ani) si pe urma s-a carat din tara intrucat s-a maritat cu un cetatean englez si a cerut sa plece ( chestia asta a durat totusi niste ani – timp in care a fost data afara din ONT etc etc). Plm – asta zice ea. Plus ca si-a cerut dosarul de la CNSAS si nu l-a vazut inca – cica ar avea sanse undeva la anul.

  Intreb si eu nu dau cu parul – n-ar trebui cumva dovedita chestia asta cu colaborarea dincolo de orice dubii inainte de a te kk in capul unui om? CNSAS a luat o decizie pe baza unui dosar sper – atunci inseamna ca exista dovezi nu? N-ar trebui sa asteptam o hotarare?

  Da stiu – sunt contra curentului general de manie proletara – insa ce se intampla daca d-na in cauza castiga procesul? Aveti idee cati oameni s-au inlaturat din diverse functii/pozitii prin genul asta de actiuni? Stiu oameni acuzati de fraude si alte grozavii pentru a fi inlaturati din functii care ulterior au castigat procesele – s-au dovedit nevinovati. Le-a dat cineva inapoi ceva? Si-a cerut cineva scuze pentru lucrurile pe care le-au indurat doar pentru ca erau incomozi?

  Eu personal nu stiu daca d-na in cauza a fost sau nu colaboratoare a Securitatii. Foarte bine ca si-a dat demisia ( gest cam rar in ultima perioada indiferent de acuzatii). Faptul ca CNSAS spune ca a colaborat – nu ma convinge cu nimic atata timp cat conducerea CNSAS este numita politic…

  12

 25. #63

  N-am vrut să omor evrei, dar astea au fost ordinele….

  6

 26. #64
  Ioan

  Roxana, aceasta eroina imputita.

  0

 27. Ce scapă tuturor, voit sau nu, este că atunci acea stare de lucruri părea să fie eternă. Că așa va fi pentru totdeauna. Pur și simplu nu aveai cum să știi că se poate altfel. Vedeți Coreea de Nord și vă puteți face o imagine dacă nu ați trăit atunci.
  Pe de altă parte, întotdeauna a fost amuzant cum toată lumea marșează pe colaboratorii cu securitatea, dar nimeni nu spune nimic despre membrii Securității.

  5

  • #66
   Arhi

   pai il avem pe domnul Turcescu, angajat al securitatii, om politic, jurnalist respectat, plm, de toate

  • Unul între mult prea mulți de care nu știm nimic. Dacă te referi strict la presă au fost infiltrați de la ‘început’. Plus să nu îi uităm pe cei noi, cu rețetă de corupere clasică. Îl lași să se dezvolte într-o bulă în care nu poți ajunge, după care în funcție de ce nevoi are îi faci o ofertă pe care nu o poate refuza. Așa ai acces la bula aceea să picuri zâzanie dintr-o sursă care este încă credibilă. Trist este că aceștia nu realizează că pe termen lung există un cost pe care eu îl cred de neplătit. Cam cum a fost cu informatorii pe vremuri.

   1

  • #68

   Ba da. Spun eu: ăia au pensii speciale

   3

 28. #69

  Citat din text: discutia asta e lunga si inexistenta…
  Carevasazica lipseste cu desavarsire, monser!

  5

 29. #70

  Oarecum pe langa subiect dar, cred eu, important: cum puii mei facem atata taraboi la colaboratori, ii identificam cu securistii-vezi si titlul articolului tau, Arhi- in vreme ce securistii propriu-zisi sunt bine merci si prosepera? Pe subiect: fara a o scuza pe doamna Wring, faptul ca partidul si dansa au luat instant drumuri diferite pana la clarificare mi se pare de bun augur. As vrea sa vad chestia asta si in alte partide, dar realizez ca e utopic.

  5

 30. #71

  Nu știu exact și nu știu dacă se poate afla câți colaboratori, agenți sau ofițeri au serviciile in acest moment. Nu înțeleg dc se face o distincție așa clara între între foștii colaboratori și actualii colaboratori. Orice regim are victimele sale, doar că în democrație corelația e mai subtilă.

  1

 31. #72

  evident ca a fost o turnatoare ca multi altii.

  problema e ca la smecheri – Patriarhul Daniel, Ilie Sarbu, Mugur Isarescu, Daniel Daianu – si alti calatori cu burse in strainatate li s-au distrus dosarele la revolutie si sunt oameni cinstiti si onorabili fara colaborare cu securitatea desi au fost.

  PS: ramane si problema celor care sunt sefi si sefuti in PSD dar sunt domnisoare virgine si corecte care cred sincer in socialism si proletariat. sure sure… ahem.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.