Cartele prepay doar cu buletinul

Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cuantumul amenzilor pentru apeluri false va crește la valori cuprinse între 1.500 de lei și 5.000 de lei, față de 500 de lei și 1.000 de lei în prezent, a precizat marți Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

O veste bună, normală și necesară. E păcat că se aplică doar din 2021, efectiv, pentru că, în perioada asta, angajații șmecheri din companiile de telefonie mobilă, plus băieții întreprinzători, vr face stocuri babane de cartele, pe care le vor vinde pe OLX, ca băieții. Evident, va dura o perioadă până se vor regla complet lucrurile.

O altă problemă ar fi amenzile pentru cei ce sună abuziv la 112. 1000 de lei mi se pare puțin și mi se pare incomplet. În primul rând, amenda ar trebui să fie de minim 5000 de lei, dacă se demonstrează că e o farsă. Cum e la americani, de exemplu.

The penalties to violating Penal Code § 148.5 and Penal Code § 148.3 are fairly straightforward –a fine of up to $1,000 (plus penalties and assessments that can add up to close to $4,500). In addition, a person found in violation of Penal Code § 148.5 may be sentenced up to six months in county jail, but someone found in violation of § 148.3 can face up to a year in county jail.

The penalties may very well also include restitution for the response costs and investigation expenses of a crime that obviously did not need to be expended but for the false 911 call (these expenses can rapidly reach several thousand dollars).

Sau cum e în Olanda sau Germania

Adults can be fined or sentenced to a prison term. Children who abuse 112 are also punished. The police will send a warning letter to the child’s parents. If this doesn’t help, the child is referred to the nearest office of Halt (a national organisation for the prevention of juvenile crime). The police can also ask a children’s judge to sentence a child under juvenile criminal law.

Nu înțeleg de ce, în românia, statul își asumă, pur și simplu, deplasarea echipajelor la urgență. Este evident că dacă a fost o farsă telefonică, pe lângă amendă, pe lângă arestarea și internarea copilului care a făcut apelul într-un centru de detenție pentru minori, responsabilii trebuie să plătească complet tot costul deplasării.

Și nu, aici nu vorbim doar de urgențe în care își bat joc de capetele de cretă. Să vedeți cum pleacă pompierii la incendii false, cu câte 2-3 autospeciale, 20 de oameni și tot tacâmul. Da, am pățit, pe vremea când pompieream. Sunt apeluri false care trimit salvări aiurea, prin funduri de lume. Asta în timp ce oamenii mor în case, că nu ajunge salvarea la ei. De ce statul nu se consideră automat parte civilă în astfel de cazuri și, pur și simplu, să îl distrugă complet pe autorul farsei?

În fine, probabil trebuie să mai moară oameni.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

70 comentarii

 1. De ce 2021? E suficient sa cumpere credit pentru numerele respective o data pe an. Logic ar fi fost ca in termenul x toate cartelele fara date de identificare atasate sa expire dar legile din romania nu sunt gandite prea mult.
  Abia astept momentul cand o sa se trezeasca cate unul cu 100 de cartele pe numele lui.

  3

  • Comentariul anterior este irelevant. Am comentat inainte sa citesc stirea, greseala mea.

   11

 2. amenzile pentru apelurile false sunt prea mici, cateza zile de inchisoare care raman pe cazier vreo 10 ani, cred ca ar descuraja mult astfel de apeluri.
  La cartele operatorii ar trebuii sa iti permita 30 de zile sa le inregistrezi, primit cofirmare prin posta si gata cu nebunia.
  Pompierii ar trebuii sa taie factura pentru orice deplasare, pret pe autospeciala, pret pe fiecare pompier detasat.

  11

  • #4

   Confirmare prin posta in 2019?Esti bou?

   9

  • In Germania s-a introdus obligativitatea identificarii cu buletinul la cumpararea cartelelor prepay din iulie 2017. Pentru ca procesul sa mearga mai rapid, acum identificarea se poate face si online. Ai nevoie de buletin, un smartphone sau calculator cu webcam si microfon. Identificarea se face printr-un apel video: iti cere datele personale, faci poza buletinului, pui buletinul in fata camerei langa faţa ta sa vada ca esti tu cel din buletin, etc. Aici mai multe detalii despre identificarea la achizita unei cartele prepay de la vodafone …

   https://www.vodafone.de/privat/callya-prepaid-karte/callya-ident.html

   2

 3. #6

  Foarte cinică chestia asta, sa te folosești de o crimă ca să impui tăierea unei libertăți. Legea asta a picat deja de vreo 3 ori la CCR, să vedem dacă trece de data asta. Din păcate nu am încredere în CCR 🙁

  20

  • #7

   Te rog explica-mi si mie care e libertatea ingradita, ca nu reusesc sa inteleg.

   17

  • #8

   Nici nu e nevoie

   5

  • #9

   De ce? Pentru ca nu stii?

   1

  • #10

   CCR a decis neconstituționalitatea, CJUE a decis că directiva europeană este invalidă, dar cumva eu sunt ăla care nu știu.

   Uite linkuri bine documentate
   https://www.apti.ro/legea82-2012-neconstitutionala-viata-privata
   https://www.apador.org/en/petitie-catre-avocatul-poporului-in-cazul-oug-pentru-cumpararea-cartelelor-pre-pay-cu-buletinul/

   9

  • #11

   Libertatea de a face farse la serviciul de urgenta.
   Libertatea de a negocia afaceri ilegale fara a putea fi identificat.
   Libertatea de a pacali oameni in varsta sa-ti trimita bani pentru ca o ruda a avut un accident.
   Libertatea de a introduce telefoane mobile in puscarii.

   Eu la astea m-am gandit acum. Restul le mai adauga Mihai Garibaldi.

   25

  • #12

   Eu vad problema in felul urmator: nu exista dreptul de a detine un telefon/cartela telefonica. Daca vrei sa detii asa ceva trebuie sa te conformezi regulilor impuse de cel ce ofera respectivele servicii.
   In alte tari ale UE (Cehia si Slovacia) cartelele se cumpara cu un act de identitate. Nu ai? Ura si la gara.

   8

  • #13

   Pai cum, nu e dreptul lui sa aibă o cartela prepay neurmarita, de care nu știe absolut nimeni!? Ești liber sa o folosești ca pana acum, doar ca operatorul știe nume și prenume

   5

  • #14

   @Mihai Garibaldi: Ca idee, chestia cu libertatea este o aberatie care poate fi evitata lejer: se desfiinteaza notiunea de cartele prepay si se introduce abonamentul cu plata in avans. Nu-ti convine abonament, nu mai vorbesti la telefon (deci esti liber sa faci ce vrei).

   7

  • #15

   E bine când unii ajung să considere că libertatea este o aberație.

   13

  • #16

   evident, daca tu ai ales sa renunti la niste libertati, toata lumea ar trebui sa renunte la ele, nu?

   4

  • #17

   @PhutreGuy: ceea ce ce spui e fals. Cel care oferă serviciile respective, operatorul de telefonie mobilă, nu ți-a impus această condiție. Statul este cel care îl obligă să ti-o impună.

   Problema este că nu se pot restrânge drepturi si libertăți prin ordonanță de urgență, or exact asta se întâmplă acum. Gândirea asta tip „scopul scuză mijloacele” este periculoasă, conduce la abuzuri.

   13

  • #18

   @Mihai, ai dreptate, poate exprimarea mea nu a fost clara, operatorul de servicii se conformeaza legilor statului, dar libertatea ta nu e incalcata in nici un fel. Daca consideri ca un serviciu iti violeaza libertatea nu il cumperi, nu te obliga nimeni. Asa si in cazul de fata: vrei sa vorbesti la telefon, iti cumperi cartela de la operator prezentand un act de identitate. Vrei sa fii liber? Vorbesti prin mesaje cu fum, porumbei, mesaje luminoase, etc

   10

  • @Andrei
   Libertatea de a face farse la serviciul de urgenta – Nu zic ca numarul lor nu ar scadea dar nu ar disparea. Cine e idiot sa faca apeluri false acum, o sa fie idiot sa le faca si atunci.
   Libertatea de a negocia afaceri ilegale fara a putea fi identificat. – Cred ca cine face afaceri ilegale poate face rost de niste carlele. Nu o sa se opreasca afacerile ilegale ptr ca are nevoie de buletin ca sa iti iei cartela
   Libertatea de a pacali oameni in varsta sa-ti trimita bani pentru ca o ruda a avut un accident. – Vezi punctul de mai sus doar ca inlocuieste „afaceri” cu „gainarii”
   Libertatea de a introduce telefoane mobile in puscarii. – Telefoanele sunt introduse in anus in puscarii(presupun), cred ca incap cu tot cu buletin.

   Ideea e ca o astfel de lege intr-adevar va reduce unele lucru dar nu le va face sa dispara. Cine vrea sa faca ceva ilegal, gaseste modalitati. Nu am auzit nici un hot care nu a mai intrat la furat intr-o casa ptr ca era usa incuiata. In schimb, mie si tie, ne sunt ingradite libertati. Daca nu ti se pare asta, inseamna ca ai o parere foarte buna despre regimurile totalitare. Stiu ca mai e mult pana acolo, e doar un buletin la o cartela. Cred ca asa ziceau si niste oameni prin ’50, baietii astia cu steaguri rosii vor sa ne ajute. Poate sun ca un tip cu folie de alumini pe cap. Gresit, e din cupru cu aluminiu! Dar libertatile si democratia nu se pierd instant ca ness-ul, ci treptat si de cele mai multe ori sub pretextul de siguranta. Vorba unui mecanic auto: „Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”
   Si daca ai incredere in statul roman, am sa iti dau niste vesti proaste despre cum functioneaza el.
   Repet: Cine vrea sa faca ceva ilegal, gaseste modalitati.

   10

  • #20
   Arhi

   accesul la un serviciu PRIVAT de comunicatii nu este un drept constituțional si nici o libertate. doar voi aveti in cap ca ar fi.

  • #21

   Lol, libertatea ta nu e încălcată în niciun fel dacă nu vorbești la telefon :))

   6

  • #22

   Cine interzice accesul la o rețea privată? Nu despre asta este vorba aici. Libertatea care este îngrădită prin condiționarea asta suplimentară ține de viața intimă și privată, nu de accesul la mijloace de comunicație. Plus alte câteva drepturi atinse doar tangențial.

   10

  • #23
   Arhi

   serios? viata intima si privata, folosind O RETEA PRIVATA de comunicatii? ai vrea sa intri la mine in casa anonim, pentru ca e dreptul si libertatea ta?

  • #24

   Pe analogia ta, ești liber să mă inviți la tine în casă sau nu, dar nu ai dreptul să-mi ceri datele private ca să ma inviți.

   Decât dacă semnez eu ceva GDPR și-mi dau acordul, dar asta e alta discuție. Problema cu analogiile este că nu-s perfecte. Tu poți să nu mă inviți la tine dacă nu semnez GDPR-ul, dar o firmă privată care asigură un serviciu public nu îl poate condiționa de acceptarea GDPR-ului. Știi chestiile astea mai bine decât mine.

   Uite o analogie mai bună, zic eu. Am un magazin privat, pot să-ti cer datele personale ca să-ți fac un card de fidelitate, dar nu pot să refuz să-ți vând ceva dacă nu ai card de fidelitate.

   7

  • #25
   Arhi

   pai nu te invita nimeni la vodafone. e ALEGEREA TA sa folosesti acel serviciu sau nu

  • #26

   ”accesul la un serviciu PRIVAT de comunicatii nu este un drept constituțional si nici o libertate. doar voi aveti in cap ca ar fi.”

   Cu asta s-ar părea că au probleme americanii, zilele ăstea.
   Acțiunile întreprinse de Facebook și Google sunt justificate tot pe principiul acesta, însă criticii afirmă că din moment ce SUA e ”land of the free”, unde se presupune că nu ai voie să devii dictator peste concetățenii tăi, nici tu (ca firmă) nu ai voie să faci asta din moment ce ”ai crescut” într-un mediu care condamnă apucaturile dictatoriale de profilare și ți-a permis creșterea.
   De-asta acum se ceartă ca Facebook, Google și altele să devină un fel de ”public utility firms” pentru că meandrele societale au optat pentru ”adaptare” & șic și respingerea ”retrogradării”, din moment ce ”nu poți să trăiești fără …”, chiar dacă e sau nu constituțional.
   Cam așa și cu firmele de telefonie sau bancare: clauzele abuzive tot abuzive sunt, chit că sunt întrerpinderi private.

   Să vedem cum se descurcă ei, că noi n-avem grijile ăstea.

   Eu, pe de altă parte, mă aștept să apară din ăstea deja destul de curând: https://www.fastcompany.com/90394048/uh-oh-silicon-valley-is-building-a-chinese-style-social-credit-system

   ”If you have nothing to hide, you have nothing to worry about” devine ”If you’re not an asshole, you don’t have nothing to worry about”. Ceea ce mă aștept ca românii să îmbrățișeze cu multă încredere din moment ce comunismul ne-a alterat definitiv și ireparabil fibra genetică.

   1

  • #27

   Oricum ati da-o e o ingradire a unei libertati. Si oricum ati da-o cu o entitate privata, treaba asta e impusa de stat. Si scuza cu apelurile 112 este penibila.
   Mi se pare uimitor de fiecare data cand oamenii sunt dispusi sa renunte la libertate, perfect convinsi ca e spre binele lor.

   daR eU Nu am nIMiC dE asCunS

   6

  • #28

   @Mihai, te rog spune care e libertatea care iti este ingradita in momentul in care trebuie sa prezinti un act de identitate cand cumperi o cartela telefonica.

   0

  • #29

   Libertatea de a comunica fara a da socoteala statului. Sau oricui. Dreptul la anonimitate.

   Daca tu nu ai nevoie de astea nu inseamna ca toata lumea trebuie sa renunte la astea. Voi chiar nu vedeti panta alunecoasa catre totalitarism.

   In UK nici macar nu au ID, din ratiuni asemanatoare.

   Stiu ca oricum ne indreptam spre panopticon, dar nu vad de ce ar trebui sa ne grabim.

   3

  • #30
   Arhi

   trebuie sa intelegi ca intr-o firma privata tu ai doar libertatea ce ti-o ofera respectiva firma. restul discutiei e stupid. the end

  • #31

   Nu iti ingradeste nimeni libertatea de a comunica fara a da socoteala statului.
   Atata timp cat folosesti semnale de fum, porumbei calatori, semnale luminoase, codul morse, etc, libertatea nu iti este ingradita.
   In momentul in care vrei sa folosesti servicii oferite de companii PRIVATE (cum spunea si seniorul mai sus), care se aliniaza regulilor statului in care ofera serviciile, trebuie sa te aliniezi si tu regulilor, in cazul nostru, oferi un act de identitate.
   Dreptul de a detine o cartela telefonica fara a oferi un act de identitate cand o cumperi nu exista.

   0

  • #32

   Parca sunteti roboti telefonici. E irelevant ca e o companie privata, daca statul impune masura asta. Vodafone nu avea nicio problema cu cartelele anonime. Imi imaginez ca multi aveti copii si vedeti numai pericole pe strada si de-asta sunteti atata de dispusi sa renuntati la o libertate, fie ea si doar cu numele.

   Dar este o masura represiva, sub pretextul sigurantei.

   Dreptul la anonimitate exista si e elementar.

   Cum zicea cineva mai sus, cu pasi mici se ajunge la totalitarism.

   De curiozitate, cum vi s-ar parea daca votul nu ar fi anonim?

   6

  • #33
   Arhi

   intrebarea ta e irelevanta, sunt asocieri pe care le faci doar in capul tau si crezi ca sunt identice. nu e irelevant ca e o companie privata. simplu. aceasta discutie se opreste aici, pentru ca poluati

  • Bai Mihai.
   Acu vreo 20’de ani, vorbea ma-ta la telefon de pe fix, la Romtelecom. Vorbeai si tu probabil, sau mai faceai farse la telefon. Ma-ta avea abonament la Romtelecom, cu buletin, cu factura si cu tot tacamul. Mobile erau putine, nu? Spune-mi si mie te rog, cu ce pastele ma-sii ii ingradeau lu madam ma-ta, implicit si tie, libera exprimare? Tot pe sistem dictatorial era?
   Da mai zi-ne si de aia de la abonament, ca am impresia ca si aia tot ingraditi sunt.

   3

  • #35

   ^lel, tocmai ce ai adus ca argument felul în care stăteau lucrurile în timpul unui regim totalitar.

   dar am înțeles, I’m out.

   3

  • #36

   Uite o analogie mai bună, zic eu. Am un magazin privat, pot să-ti cer datele personale ca să-ți fac un card de fidelitate, dar nu pot să refuz să-ți vând ceva dacă nu ai card de fidelitate.

   Ba poti!

   In UK nici macar nu au ID, din ratiuni asemanatoare.

   Ai pasaport de la nastere. Si apoi permis, la 16 ani.

   Vodafone nu avea nicio problema cu cartelele anonime.

   Aveau si au destule! Toti operatorii.

   ^lel, tocmai ce ai adus ca argument felul în care stăteau lucrurile în timpul unui regim totalitar.

   Acum 20 de ani e in 1999, eram de 10 ani in democratie.

   Ideea e ca traim intr-o societate si trebuie sa respectam anumite reguli, fie ca ne plac sau nu. In special cele care pot afecta oamenii din aceeasi societate.

   Si la final este alegerea ta daca vrei sau nu telefon mobil si cartela. Astea sunt conditiile.

   0

 4. #37

  Eu aș da pedeapsa capitală pentru așa ceva, serios.
  E clar că dacă cineva este atât de imbecil încât face farse la 112, jucându-se (in)conștient cu viețile altora atunci nu ar avea motive să trăiască.
  Executat frumos pe stadion înainte de meci iar familia să plătească glonțul precum și toate celelalte cheltuieli care se impun.

  4

  • #38

   Si transmis live. O sa fie bataie pe drepturile de tv.

   1

  • #39

   Au tot fost executii pe stadioane. La ultima, Gaz Metan a tras 4 gloante.

   19

 5. #40

  Am inteles ca pana pe 01.09.2020 toti utilizatorii de cartele deja active trebuie sa se inregistreze, altfel vor fi dezactivate, deci treaba cu stocurile cade.

  2

 6. #41

  Legea asta se propune și dezbate de ceva ani.Păcat că nu se aplică odată.
  Pe de altă parte, aș fi teribil de încântat dă știu că vițicii care s-a dus la Orange cu buletinu-i propriu și a cerut suspendarea cartelei mele SIM Prepay să i se aplice aceeași amendă; la fel, o penalizare serioasă angajatului Orange care a dat curs respectivei cereri.Migrarea de la abomament (după ani buni) la Prepay am făcut-o odată cu migrarea în Vest.Motivul a fost păstrarea numărului “rar” pentru Roaming.Da, mi-au cerut și scanat cartea de identitate când am trecut la Prepay dar au uitat acest luru sau i-a durut în cur atunci când mi-au suspendat SIM-ul.Punctul culminant a fost când un bosic de la Orange mi-a comunicat că trebuie să mă prezint cât mai rapid cu un act de identitate la unul din magazinele lor.Asta deși le-am prezentat în scris faptul că sunt “afară”, fără gânduri de vizite prea curând iar SIM- ul era încărcat lunar.

  5

 7. #42

  Nu cred ca poti face stocuri de cartele, pentru ca expira daca nu sunt activate la o anumita perioada de la punerea pe piata si raman doar o bucata de plastic.

  2

  • #43

   Si cine te impiedica sa le incarci cu cate 1-2 euro la cateva luni ?

   1

  • #44

   Te impiedica faptul ca o sa ceara buletinul si la reincarcari/etc

   2

 8. #45

  Nu este o masura chiar asa de rea. Dar nu mai bine aveam un sistem mai bun de localizare??? E ca si cum s-a furat dintr-un magazin si tu ii controlezi de acum inainte pe toti cei care ies din magazin, fie ca ai suspiciuni sau nu.

  Pun pariu ca daca fata era gasita in viata, pana venea Dinca acasa, nu se mai discuta despre treaba asta. Cartelele ramaneau la liber ca si pana acum. Ca asa merge treaba la noi, avem nevoie de o tragedie, ca sa ne mai trezim UN PIC, pentru SCURT TIMP.

  4

 9. #46

  Cu 5.000 lei e deja pe țeavă. Eu băgam 10.000, să usture al dracului. Nu ai bani… arest sau muncă în folosul comunității. La spații verzi, la curățat WC-urile în spitale, se găsește.

  https://www.mediafax.ro/social/guvernul-creste-amenzile-pentru-apelurile-false-la-112-la-5-000-de-lei-video-18323339

  2

 10. #47

  Acum 2 ani am gasit pe strada o batrana….lesinase de la caldura si in cadere se lovise la cap…ii curgea sange destul de serios.
  Impreuna cu vreo 3/4 trecatori am tras-o la umbra,i-am dat apa,am incercat sa o ajutam cat de cat.
  Eu am sunat la 112.Am fost rugat sa ies in bulevard sa ghidez ambulanta,era greu de ajuns,batrana fiind pe un gang intre blocuri.
  Ies eu,fac semn medicilor,ii duc la gang…surpriza….batrana fugise.Efectiv fugise.A zis celor care mai erau cu ea ca ii e frica ca ii taie pensia daca ajunge la salvare.
  In urma ambulantei apare si un echipaj de politie,care deja incepuse sa imi scrie amenda ca am sunat aiurea la 112.
  Am avut noroc ca au intervenit cei de pe ambulanta,care au zis ca ei nu semneaza,si ca erau servetele pline de sange pe jos.
  Am scapat cu un avertisment verbal,si cu o amenintare fina sa nu mai sun si altadata daca nu sunt sigur ca e o urgenta.
  Acum ma intreb…oare am procedat bine?Poate trebuia sa ma doara in dos?Oare chiar trebuia sa iau amenda?Pana la urma ambulanta chiar a venit de pomana….dar nu din vina mea.

  16

 11. ISU si Ambulanta ar trebui sa angajeze mardeiasi. Ca si asa stau aia degeaba, ca nu mai merge jmecheria cum era pe vremuri. Sistem simplu, ai sunat aiurea la 112, s-a plimbat salvarea sau pompierul degeaba? Bun asa, in 10 minute sa apara masina cu smardoi, sa faca Ambulanta utila. Dupa care Politia, sa te amendeze ca esti prost.

  1

 12. #50

  Printre putinele lucruri ok din cacatul asta de tara era faptul ca putea oricine sa-si ia o cartela fara sa fie nevoie sa intre in niste baze de date. Acum gata si cu asta, prea multa libertate, cum sa iei o cartela fara sa stie statul ?!

  Apropo, e vreun imbecil care crede ca datele alea vor fi folosite DOAR cand suni la 112, cum manaca rahat Arafat si Dancila?

  7

  • #51

   Datele alea o să le găsești pe google la liber căutând ceva pdf sau xls.

   8

  • #52

   ”Datele alea o să le găsești pe google la liber căutând ceva pdf sau xls.”

   Ceva ce e anormal, ilegal și corupție morală, deontologică.

   2

 13. #53
  ESCU

  Garibaldi.Daca toti ar gandi ca tine,s-ar mai putea face ceva din Romania.Vad insa din comentarii ca majoritatea aia,a „pesedeului” ne ingroapa,impreuna cu” tatalor”

  5

 14. #54

  Aproape peste tot in europa iti cere sa te identifici cand cumperi o cartela SIM, doar noi avem probleme ca ni se incalca dreptul la viata privata, dar tot noi sarim de cur in sus cand se intampla o tragedie.
  https://prnt.sc/oyl1br

  4

 15. #55

  unde s-a decis asta sau unde se decide de obicei? la bancutza sau unde? btw, cineva lauda bancuta, dar cica odata ajuns acolo sunt niste cacati care abia asteapta sa te ghertoiasca….

  0

 16. #56

  Vrei cartela Prepay ca sa iti controlezi TU costurile, sa o incarci cand vrei tu cu cat vrei tu cu ce optiuni vrei tu (bine, sa o incarci in perioada de valabilitate). Adica sa ai niste servicii PREPLATITE si sa consumi cat vrei tu din ele, cand vrei tu.
  PREPLATIT nu este echivalent cu ANONIM.
  Nimeni, niciodata si sub nicio forma nu poate justifica numarul urias de apeluri false la 112. Acordul implicit de a-ti fi accesate datele cand suni la 112 nu trebuie pus vreodata in discutie.
  Amenzile sunt exagerat de mici, corect si normal ar fi ca celui identificat ca a facut o farsa la 112 sa-i fie facturate integral costurile operatiunilor desfasurate.
  Tot vrem sa fie „ca afara”, dar, nu-i asa, sa inceapa cu altii schimbarea…

  …am niste cunoscuti, de cate ori se modifica ceva la codul rutier si se maresc amenzile se vaicaresc de parca li s-ar taia o mana: „Vai, amenzi de xx „miloane” daca depasesti viteza legala cu mai mult de 70 km.h,/vai, ce o sa ne facem !” ….. coa, sa-ti confiste masina, aia sa-ti faca !

  Si ca o paranteza, acum niste ani eram pe Mosilor cu un bun prieten rezident in .de de prin ’90, el neamt la origine. Langa noi, un Merc break cu numere de Germania, la volan un tip pe la vreo 50 de ani, costum, par grizonat. Arunca cu nonsalanta un pachet de tigari mototoloit pe geam, la urmatorul semafor, la rugamintea prietenului, ajung in paralel cu el si deschid geamul. „Was kakănzih, şlaufăn zi deutch” nu’s ce discuta ei, asta al meu rastindu-se oarecum la neamt, Ala pleaca si asta al meu imi spune zambind: vezi tu, l-am intrebat de ce este nesimtit si de ce arunca pe jos. Pentru ca sunt in romania, zice ala. Dar la tine in Germania ? Tot asa arunci ? Nu. De ce ? Pentru ca la noi (in Germania), spre diferenta de aici (romania) legile se aplica (amenzi usturatoare). Asa ca…..

  2

  • #57

   atunci ar fi ok cartele prepaid fără buletin, dar care nu pot suna la 112?
   (nu știu dacă în .ro poți suna la 112 de pe telefon fără sim)

   0

  • #58
   Arhi

   evident ca da. si nu, nu poti suna fara cartela

  • #59

   Si apropo de facturarea interventiei catre cei identificati ca au facut „glume” la 112 – ia sa le vina facturi cu costul interventiei (dar nu asa empiric cum o postez, asa, la detaliu):
   https://imgur.com/iPjv1FI

   0

  • Pretul la elicopter de ce l-ai pus? Poti sa suni la 112 sa ceri un elicopter si chiar sa vina?

   0

 17. #61

  Mai mult ca sigur cartelele nu vor functiona daca nu au in sistem date de identificare. Cel putin asa ar trebui sa fie ca sa ajute cu ceva masura asta.

  0

 18. #62

  Problema cu amenda pentru apel fals este ca ai putea sa iei amenda pur si simplu pentru ca lor li s-a parut fals, sau n-au ei chef sa investigheze. Daca suni la 112 ca sa reclami o persoana care a facut ceva, si pana ajunge politia persoana pleaca, e apel fals? Sau abuziv?

  Sau daca se mobilizeaza oamenii pana vin pompierii si sting focul? Sau daca reclami pe unul care merge beat cu masina, si ei nu reusesc sa il gaseasca? Trebuie sa fii tu responsabil pentru deplasarea lor?

  Intrebarea e.. cine ii opreste pe ei sa nu comita abuzuri in clasificarea apelurilor drept abuzive.

  1

 19. #63
  Arhi

  acum 20 de ani era regimul totalitar al lui constantinescu, cred

 20. #64

  Cetin: Nu inteleg sintagma asta: „accesul la un serviciu PRIVAT de comunicatii”.
  O cartela (sau un abonament) iti ofera accesul la un serviciu PUBLIC de comunicatii. Serviciul privat de comunicatii e cand A si B au o au o conexiune directa prin care comunica, si nu apleleaza la o a treia entiate C (prestatorul de servicii … publice ca sa comunice intre ei).
  Deci nu inteleg de ce nuanta PRIVAT versus PUBLIC are vreo relevanta in discutie.

  Unii (printre care si eu) sustin ca obligatia de a furniza un ID la cumpararea unei cartele ingradeste niste libertati altii sutin ca dimpotriva dreptul de a comunica anonim nu exista / nu ar trebui sa existe
  Unii sustin ca indentificarea apelantului reduce criminalitatea (si in particular apelul abuziv la 112) altii dimpotriva ca nu: (wiki: In fact, a publicly available policy assessment report from Mexico showed that mandatory SIM registration introduced there in 2009 had failed to help the prevention, investigation and/or prosecution of associated crimes. As a result, policymakers decided to repeal the regulation three years later.)

  O intrebare:
  Un furnizor de serviciu va fi obligat sa vanda cartela prepay a unui datornic sau dimpotriva va avea dreptul sa preia creditul de pe cartela sca sa acopere o datorie mai veche sau dreptul de a refuza pur si simplu clientrul pentru ca e datornic. De ce intr-un fel si nu in celalalt? Pe baza carei legi? E moral sa recuperezi datoria de la datornic pentru ca l-ai identificat si ai posibilatea fizica sa o faci sau dimpotriva desi esti entitatea prelucreaza dalele clientilor datele sunt folosite _exclusiv_ pentru derularea serviciului in cauza.
  Sunt convins ca legea /OUG asta nu o sa aduca nimic bun dar o sa fie un inconvenient pentru o gramada de persoane vulnerabile: pe langa datornici (inchipuiti sau nu) persoane care n-au buletin (ca e la peste) ca statul considera ca ei nu exista sau nu locuiesc legal in Romania.

  2

 21. #65

  „angajații șmecheri din companiile de telefonie mobilă, plus băieții întreprinzători, vr face stocuri babane de cartele, pe care le vor vinde pe OLX, ca băieții. Evident, va dura o perioadă până se vor regla complet lucrurile.”

  Sper ca aceasta reglementare la care te referi sa insemne ceva de genu: ai toata luna ianuarie 2020 sa te prezinti la orice reprezentata a operatorului, cu buletinul si cu o declaratie cum ca cartela iti apartine, altfel din februarie iti dezactiveaza cartela: Pa si la revedere pana ti-o declari… pe persoana fizica!

  PS: da … sunt posesor de cartela pre-pay (downgrade de la un abonament) si mi-a picat foarte bine cand s-a ars sim-ul, am fost identificat automat la reprezentanta si am primit unul gratis.
  Cei cu teoria conspiratiei…. Big Brother, 1984….. stati bland

  0

 22. #66

  Eh uite ca aici,Cetin,nu suntem pe aceiasi lungime de unda. Pana la urma o sa fie cum o sa fie DAR asta nu inseamna ca sunt de acord sau ma resemnez tacut.
  Daca toata damblaua asta a plecat de la cazul Caracal eu doar vin si intreb: d aia nu au gasit o aia pe Alexandra,ca n avea dinca cartela cu buletinu? Pe bune?
  Cum dracu asa ceva cand fata le a spus in clar „cred ca sunt in Bold,pe langa dig”. Reeaaaly cartela si buletinu sunt de vinaCartela si buletinu sunt de vina sau indolenta si miserupismul organelor+procororilor?Cartela si buletinul sunt de vina sau neprofesionalismulSTS.Cartela si buletinul sunt de vina sau faptul ca la 112/STS se angajeaza numai incompetenti sau faptul ca e doar unu pe tura 12 ore?etc,samd…ca as putea sa continui lejer.
  Mai sa fie,daca asa o fi sper ca cartela si buletinu sa rezolve si cele mentionate mai sus.
  nota:cacofoniile sunt voite si da sunt de acord cu amenzi mari aplicate la sange si munca in folosul comunitatii întru civilizare in caz de abuz.

  1

  • #67
   Arhi

   stai sefu, ca ne incurcam. cartela cu buletinul pentru a nu se mai suna aiurea la 112. ieri a murit un copil pe trotuar, lovit de o masina, la 300 de m de spital, in timp ce politistii se uitau la el, pentru ca salvarea era plecata aiurea prin judet. singura salvare. miserupismul celor de la 112 e dat si de faptul ca 90% din apeluri sunt false.

  • #68

   Eu nu zic ca la partea asta nu ai dreptate ci doar c s ar putea rezolva si prin alte metode de coercitie aplicate la sange.Buletinul la cartela nu rezolva neaparat nebunii care suna aiurea chiar daca,admit ca ar putea sa scada din apeluri.Una peste alta macar de s ar rezolva SI chestiile alra ‘minuscule’ pe care le am mentionat.Slabe sanse dupa umila mea parere.
   Totusi daca ai ascultat majoritatea atgumentelor pro,printre ele se afla si ala ca ‘ il gaseau mai repede’, ceea ce e total fals avand in vedere miserupismul mentionat anterior si luan asta in considerare cred ca n am amestecat lucrurile asa de mult. In sfarsit,o m trai si o m vedea.

   0

 23. #69

  Treaba e bună. Problema e că , se pare, legea nu specifică cine are dreptul să stocheze datele, ce se face cu ele și în ce condiții sunt folosite, dacă și după cît timp datele sunt distruse. De-asta a și fost respinsă în trecut ca fiind neconstituțională. Nu știu dacă au modificat ceva între timp, se pare că nu.

  Cartelele se cumpără și de la chioșcurile de ziare. Ce faci, îi dai datele personale chioșcarului? Unde le notează, pe caiet? Îi dai copia de buletin? Ăia nu sunt autoizați să prelucreze date cu caracter personal.

  0

 24. #70

  „arestarea și internarea copilului care a făcut apelul într-un centru de detenție pentru minori”

  Serios? Nu ar trebui și torturați?

  1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.