Fum roz și case pasive

-M, de sub acoperișul tău iese fum! Mult! E roz!

Nu, vecină-mea nu fumase nimic (în ziua aia). Domnul inimii mele făcea auditul energetic al casei noastre. Spoiler: n-a trecut.

Ne mutasem de doi ani într-o casă nouă și nu eram tocmai mulțumiți de confort. Problema nu era că înghețam în izmene, ci că erau diferențe de temperatură semnificative între nivelul lăbuțelor și nivelul nasului – câteodată și 7 grade Celsius (în colțurile casei, pe jos, erau 16 grade, iar la nivelul nasului meu, cam 23). Sau că era diferență de temperatură între camere. Sau că lângă ferestre era frig ca naiba, iarna.

Drept pentru care i-am chemat pe băieții de la Zecaph, care se ocupă cu case pasive, să ne auditeze cuibușorul de nebunii: termografie (aka „cum arată casa ta văzută de Predator”), etanșeitate (bagă fum în casă și văd pe unde scapă), măsurarea mediului ambient, infiltrații de aer, analiza izolației etc. Fum roz, nah.

Rezultatele nu au fost grozave. Ca să vă faceți o idee, coeficientul de transfer termic U,  care arată câtă energie termică se pierde printr-un perete, de exemplu, la noi era, în medie, 1.5, adică în fiecare secundă se pierdea 1.5 W de căldură pe fiecare metru pătrat de casă.  Deci pierdeam masiv căldură. Mkay… Vorbim de o casă construită în 2015, în care noi am fost primii locuitori.

Cum inginerul cu care-mi împart viața și fericirea avea visul să-și construiască o casă pasivă, și-a aproximat dorința modificând-o pe a noastră încât să minimizeze pierderile energetice.

Chestii pe care le-am făcut sau modificat, care au fost făcute prost de constructori și la care vă recomand să fiți atenți, dacă vă construiți case (o să scriu și cu ce branduri am lucrat, în cazul în care vreți un punct de pornire):

 • Am schimbat ferestrele și ușa de la intrare: ferestrele vechi aveau doar două camere, rame proaste și erau montate în bătaie de joc, astfel încât bătea vântul prin ele. Noi ne-am decis la geamuri Barrier, care sunt certificate pentru case pasive. Pentru a avea eficiență maximă, geamurile nu se montează pe interiorul peretelui (cum fac majoritatea constructorilor), ci pe marginea exterioară sau pe izolație (pe niște profile speciale)
 • Am schimbat izolația: aveam izolație de 10cm (adică vreo 8 reali) de polistiren. Am schimbat cu 20cm de polistiren expandat, grafitat.
 • Am schimbat modul de lipire a izolației: în mod curent, plăcile de polistiren se montează pe „mămăligi” – adică se f*te o pleașcă de adeziv în mijlocul plăcii și se lipește direct pe cărămidă. Prin spațiile goale bate vântul, care răcește pereții. Prin urmare, izolația e degeaba, sau maxim decorativă. Modul corect de lipire a izolației este cu adeziv de jur-împrejurul plăcii și la mijloc. În felul ăsta, printre plăci nu va circula aerul. Succes.
 • Am tencuit casa: serios. Polistirenul era lipit direct pe cărămidă. Nu cred că trebuie să mai explic de ce trebuie tencuită o casă.
 • Am eliminat toate punțile termice: Trebuie întrerupt contactul direct între casă și orice punte prin care se pierde energie (glafuri, scări exterioare etc), cu un material izolator.
 • Am izolat acoperișul: grinzile de lemn se contractaseră în timp, iar acoperișul nu mai era etanș, drept pentru care bătea vântul prin mansardă. Am decopertat totul, am astupat toate găurile și am izolat, în loc de vată minerală, cu 30cm de celuloză. Celuloza are avantajul că ține și căldura afară, nu doar frigul (adică, spre deosebire de vata minerală, izolează bine și atunci când e foarte cald afară)
 • Am izolat până sub pământ: am săpat în jurul casei și am izolat fundația cu polistiren extrudat, ca să nu ne mai fie frig la lăbuțe.
 • Am montat sisteme de ventilație cu recuperare de căldură Prana. În momentul în care casa e perfect etanșă, aerul nu mai circulă prin găuri (Thank you, Captain Obvious!). Sistemele de ventilație schimbă permanent aerul. E ca și cum ai aerisi tot timpul casa, fără să pierzi căldura.

Toată chestia a durat toată vara și a costat cam 50% din prețul pe care l-am plătit pentru casa nouă, din care 40% echipa de constructori și 60% materialele. Costurile efective nu sunt relevante pentru voi, pentru că sunt în funcție de suprafața casei.

A fost mizerie maximă, în condițiile în care în casă n-am făcut mare lucru (mă rog, doar să faci reparații și curățenie după schimbatul geamurilor te trimite la nebuni). Rezultatele se văd doar după cam 1 an, după ce se „așază” sistemul energetic, dar ce pot să vă spun la cald:

 • În camera care e pe vest, și unde bate soarele ăla bun toată după masa, în condițiile în care au fost 30+ grade în Brașov, fără draperii sau alte metode de filtrare a căldurii, se păstrează constant 24 de grade.
 • În nopțile în care temperatura a scăzut la 16 grade afară, în casă s-au menținut 24 grade.
 • Nu mai sunt diferențe de temperatură între nivelul lăbuțelor și nivelul nasului (adică dimineața nu îmi mai îngheață picioarele).
 • În mansardă, unde se făceau 30 grade, acum sunt 25.
 • Ventilatoarele Prana sunt faine. Am tot timpul aer curat în casă fără să deschid geamurile. Plus: filtrează praful și polenul. Minus: fac gălăgie cât un ventilator normal (pe poziția maximă) sau un zumzăit discret (pe modul nocturn).

Dacă a meritat sau nu, pot spune doar după ce facem o iarnă în casa izolată. Până acum îmi place. Ca idee, cred că investiția n-o vom recupera mai devreme de 30 de ani din economia de costuri cu gazul/curentul, dar nici n-a fost ăsta planul. Scopul exercițiului a fost să ne maximizăm confortul în casă, nu să facem economie.

Cel mai obositor a fost să ținem piept tâmp atoateștiutorilor, care ne dădeau sfaturi la tot pasul cum că suntem proști că facem ceea ce facem și ar trebui făcut altceva, sau nu ar trebui făcut nimic, sau cu banii ăia mai bine luam x,y,z sau….în fine. Din astea.

Cel mai frumos moment din toată aventura a fost când, în toiul nebuniei, am putut să-l întreb pe domnul inimii mele, fără niciun subtext:

– Iubire, avem toate țiglele pe casă?

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

54 comentarii

 1. #1

  Daca le ai fi facut la inceput cred ca ar fi ridicat costurile casei cu 20-30% maxim.
  Asa cum ai facut tu, cu 30 ani amortizare si bani grei bagati…mai greu!

  9

  • #2

   de-ar sti omul ce-ar pati, dinainte s-ar păzi..

   mai bine mai tarziu decat deloc

   14

 2. #3

  Apreciez folosirea pluralului de politete „avem”, sunt sigura ca si Mister l-a apreciat.

  10

  • De data asta a fost pluralul de politețe. Alte dăți e pluralul imperativ: „ducem și noi gunoiul ăla?”

  • Am tresărit, acasă „ducem și noi gunoiul” e sarcina mea. 🙂
   Mai este și „scoatem și noi afară cățelul ăla”?

   13

  • #6

   „calcam si noi pantalonii nostri?”

   15

  • „Facem de mancare” și „trebuie să mergem să cumpărăm ceva”.

   Începătorilor.

   28

  • #8

   Mie imi place cand apare in zare o juna sau un jun bine facut si ma intreaba daca „f..tem si noi ceva”….

   12

 3. #9

  Te rog sa ne pui si niste poze cu rezultatul final. M-ar interesa sistemul de ventilatie si cum arata ferestrele montate pe marginea exterioară a izolației. Daca ai avea si niste poze din timpul montarii ferestrelor ar fi perfect. Multumesc.

  6

  • Nu sunt relevante pozele, ca nu s-a schimbat nimic la aspectul casei.

   Ventilația arată așa: https://m.youtube.com/watch?v=rg4vQi0u3bc

   Ferestrele au fost montate pe niște suporți, în afara zidului. Izolația s-a pus după, și în jurul ferestrelor a fost decupată, pentru a le încadra perfect. Nu am poze și nu am găsit nici un film relevant pentru genul ăsta de montaj.

  • #11

   Nu sunt relevante pozele, pentru ca nu exista…ce citesti aici sunt niste baliverne inventate. Ca fapt divers, ventilatoarele alea prana trebuie alimentate, deci trebuie trase fire de curent la ele. Dar inteleg ca deranjul in casa a fost facut doar de instalarea geamurilor…ce mai conteaza niste pereti sparti pentru a trage fire (cum, teoretic, ar fi trebuit sa se intample intr-un caz real).

   5

  • @John Da mă, că mă oboseam să inventez niște chestii ca să scriu un articol pe blogul lui Cetin, pentru că…nimic.

   Am tras firele pe sub izolație, ca să fie protejate și să nu se vadă. Da, am spart un pic pereții, dar pe exterior, pentru că, spre deosebire de casa lu’ mă-ta mare, aveam curent tras afară. De asemenea, am mutat conducta de gaz, pentru că ar fi fost acoperită de izolația nouă. Am luat și prize noi de exterior, izolate, de la Kopos.

   A trebuit să mutăm și camerele de luat vederi. Toate astea sunt prep work, pe care nu are rost să îl detaliez, pentru că s-ar putea nimeni să nu fie interesat.

   Dar da, trebuie să pun poze cu casa mea pe internet pentru niște străini, ca să demonstrez că…nimic. Nu vrei să-ți dau și adresa, ca să vii să faci măsurători, să te convingi că spun adevărul?

   Mănânci căcat gratuit. Poftă bună.

  • #13

   Totusi, ce sunt acele laudate ventilatoare Prana?

   2

  • @Kopa Sunt niște ventilatoare care se montează în perete, și care schimbă permanent aerul din casă. Aerul cald care iese îl încălzește pe cel rece care intră.

   La case pasive este nevoie de ele pentru că altfel aerul devine repede stătut. În case izolate necorespunzator, aerul intra pe lângă geamuri sau prin găuri (ai simțit vreodată vânt în dreptul prizelor?), și aerul se schimbă oricum , deci nu aș recomanda investiția

  • #15

   De curiozitate, așa ați cumpărat casa de la bun început?

   1

  • Cum așa? Așa prost? Da :-).
   Dar nimeni dintre vecinii mei nu s-a plâns, deci s-ar putea să fim noi mai nebuni. Chestie care ni s-a sugerat deja de nenumărate ori.

  • #17

   Nu se face curent?

   1

 4. #18

  @madamme, blogul de bricolaj e ălălalt:))
  On topic, good to know.

  33

 5. #19

  Citisem fum roz și case parșive.

  Berea cu palincă, cam asta…

  11

 6. habar n-aveam de cea mai mare parte din chestii.

  impresionant.

  5

 7. #21

  „Costurile efective nu sunt relevante pentru voi, pentru că sunt în funcție de suprafața casei”
  pai nici pentru conac de 500mp nu se aplica? me feels sad.
  apoi „Nu mai sunt diferențe de temperatură între nivelul lăbuțelor și nivelul nasului” aveti vreun sistem de recirculare a aerului interior? pt ca legile fizicii spun ca tot ar trebui sa existe desi mici, intreb ca poate ai uitat sa spui si as fi curios, merci
  In rest da, bravo, si double-triple bravo ca nu v-ati oprit la sfaturile altora care va spuneau ca nu-i bine ce faceti.

  2

  • Nu avem conac de 500mp, că nu avem nevoie. Avem însă ferestre franțuzești, adică din alea până în podea. Asta a crescut simțitor costurile.

   Diferențele de temperatură sunt determinate și de alți factori, nu doar de izolația exterioară. De exemplu, la parter nu a fost izolat cum trebuie înainte de montarea parchetului. Acolo nu am umblat, deci e un pic mai rece pe jos.

   Dar feelingul e de confort termic sporit. Nu mai sunt diferențe mari de temperatura (7 grade, dude!).

  • #23

   casa cu ferestre frantuzesti si pasiva, in ro? deja am impresia ca am un inceput de orgasm, no joke
   inca o data, bravo si pacat ca nu sunt mai multi oameni care sa se gandesca si dincolo de buzunar in ro

   0

 8. #24

  Daca nu s-a pus polistiren sub sapa nasol, conform proiectului a trebui sa sa puna izolatia de polistiren chiar sub placa.
  Stau intr-o casa facuta de dezvoltator de 1 an si nu am problemele enumerate in articol. Drept ca am optat pentru termopan cu 3 foi de sticla.
  Ce nu au facut este tencuiala de sub izolatia de polistiren si instalatia electrica trasa prin tub, mi-a scapat ca o faceam cum trebuie contra cost auplimentar bineinteles.

  2

  • S-a pus, dar nu suficient, tot e rece pe jos (pentru gusturile mele). În condițiile în care copiii se joacă doar pe jos, nu e suficient cum au izolat.

   Noi nu am putut fi prezenți când s-a construit casa din motive foarte întemeiate. De aia multe chestii ne-au scăpat. Când am semnat, ferestrele erau deja montate…

  • #26

   Si totusi 7 grade diferenta nu e mult. Ca exemplu, caloriferele pot avea o diferenta normala de tempeatura de 15 grade *gen intra apa cu 55 grade, iese cu 40 din ele, apoi incalzirea in pardoseala are ca standard 9 grade mai mult decit aerul de la 1,5 metri de la podea. Vara e normal sa fie invers, mai ales daca podeaua e acoperita cu marmura sau gresie, chiar si vinilin, materiale „reci”.

   6

  • #27

   Pentru podele reci o soluție ar fi încălzire prin pardoseală electrică.
   Covoraș montat sub parchet in zonele de trafic ( nu are rost sub dulap sau pat) reglare prin termostat. Consuma mai mult decât încălzirea prin apă dar e mai ușor de instalat ulterior construcției.

   1

  • Am montat în baie. Problema e că parchetul nu e la fel de eficient energetic ca gresia cu încălzirea în pardoseală, iar eu n-am vrut gresie pe jos în afara băilor

 9. #29

  E o prostie cu pleasca aia care se foloseste in mod curent. Se foloseste in mod curent poate de idioti.

  0

  • Ia vezi tu cum sunt anvelopate blocurile în București.

   Nu am zis că așa e bine. Dar așa se face în practică, pentru că e ieftin și rapid, iar fraierii de clienți și așa habar n-au.

  • #31

   Ca meserias iti spun, cand clientul iti spune ca vrea cat de ieftin posibil, sa faca tot si sa nu coste nimic, asa ii faci, cu mamaligi. Esti de vreo 3 ori mai rapid. Desigur, exista posibilitatea sa ii spui adevarul si sa ii explici, dar foarte multi stiu ei deja mai bine.

   Si cand patronul vrea profit (scuzati-mi pleonasmul) daca „simte” ca clientul n-are habar (90% din cazuri), merge pe principiul „sa tina pana ies eu pe usa afara”. Asa am tencuit peste lemn, am indreptat fatade cu rigips sau am tencuit un tavan peste care era lipit ceva decorativ din pluta. Ca problemele nu se vad imediat, va trebui sa treaca cativa ani, timp in care patronul e deja in faliment

   6

  • #32

   „Asa am tencuit peste lemn”. N-ai prea fost prin Elvetia, Austria, sa vezi case de temn tencuite interior/exterior
   E perfect ok.
   In State inaite de a aparea rigipsul se tencuia pe sipci de lemn. Tine si peste 90 ani.
   Apoi tencuiala pe fascii de nuiele, probabil cea mai ferita de crapturi tncuiala ce poate exista, insa nu mai stie nimeni azi sa o faca…

   10

  • #33

   La noi toți drojdierii au învățat sa pună izolație de polistiren, nici măcar nu știu rostul mamaligilor,, ca să zic asa. O izolație perfecta e cea aplicata peste tencuiala cu dubla aplicare de material adeziv pe placa de polistiren și pe suprafața de aplicat. Deci Maddame a știut bine,, și foarte bine cu cei care se cred experți în case care își dau cu părerea,, majoritatea meseriașilor la noi sunt plini de sfaturi. Prin 2006 când aveam firma în domeniu amenajărilor,, absolut toți clienții nu țineau cont de sfatul tău în privința materialelor, a modului de folosire,, au văzut ei la vecini,, știu ei pe cineva etc etc. Apropo de țigle pe casa,, poate de acea ieșea fum roz pe te miri unde,, ca au uitat vreo țiglă doua la montaj și întra frig intenționat

   4

  • #34

   Maddame, mi se rupe de bloc, acolo e manarie pe fata. Si eu am facut casa in regie proprie de la 0, dar chiar m-a interesat fiecare etapa si cum se face corect. Daca mi-ar fi propus mesterii prostii de genul, as fi cautat altii.

   3

  • Noi nu am făcut în regie proprie, pentru că pe vremea când căutam casă nu ne permiteam să construim (mai ales ca timp, dar și ca bani). Am luat de la un dezvoltator, pentru că ne-a plăcut prețul, proiectul casei (e incredibil de greu să găsești case noi, mici) și zona.

   Situația a fost de așa natură că nu am putut urmări construcția sau cere servicii extra, și ne-am asumat 100% chestia asta, știind că oricum ceea ce vrem noi de la o casă nu poate fi oferit în cadrul unui proiect rezidențial.

  • #36

   @Bebito85 eu, clientul care n-a construit ăn viața lui o colibă de lut cât un cuib de rândunele sau o cazemată de zăpadă, ce-ar trebui să fac?
   dacă încep să mă documentez, întreb, învăț sunt clientul ”știe tot” și tu, constructorul ai bulit tot c-ai lăsat de la tine și ai făcut ca mine.
   dacă nu fac nimic, nu întreb, nu mă documentez și vin la tine că tu se presupune că ești specialistul ”„simți” ca clientul n-are habar (90% din cazuri), mergi pe principiul „sa tina pana ies eu pe usa afara””.
   deci, cum fac?”
   dacă întreb de ce faci așa pt că mă gândesc la preț poate ar trebui să-mi explici (că și tu vrei explicații de la medic, avocat, etc alți specialiști în alte chestii când ai treabă) nu s-o dai cu ”vreți ieftin, o facem ieftin”, pt că știm cu toții, absolut niciun meșter, niciodată n-a încercat să ne tragă pe sfoară și să bage în portbagaj materiale cumpărate de noi. noooo, never, cine a auzit de asta?!

   4

  • #37

   @Ady-P, faci cum am facut si noi, ca o data iti faci casa si se presupune ca nu o faci in dorul lelii.

   Adica
   1. Te documentezi. Forumul misiunea casa e un inceput foarte bun.
   2. Nu platesti doar de forma un diriginte de santier, sau inginer structurist, sau arhitect. O sa te invete si aia destui, si o sa stea geana pe constructori. Cel putin dirigintele de santier.
   3, Cel mai greu e sa gasesti o echipa de incredere. valabil si in regie proprie, si cu firma care iti preda la cheie.
   4. Discuti cu ei fiecare etapa, ce si cum au de gand sa o faca. Verifici cu dirigintele de santier si pe net, cu discernamant.
   5. faci provizii serioase de calmante, o sa ai nevoie.

   Maddame, se poate o locatie ? Am vizitat cartierele de case din tarlungeni si sanpetru, dar parca nu aveau probleme de genul, caut pentru un amic care vrea sa vina inapoi in tara.

   0

  • La noi nu mai sunt case de vânzare, deci ești safe

 10. #39

  Nu te mai plange c-ai sot inginer, ca toti avem necazuri! Macar intr-o viata anterioara si tot trebuie sa fi facut tu ceva rau ca sa meriti asta.

  12

 11. #40

  Ea ca ea, ca mai au si altele soti inginer… DAR EL? Saracu’ cu ce-a gresit ca are nevasta rocket woman???

  7

  • #41

   poate o fi fost filozof intr-o viata anterioara

   0

 12. #42

  Romania este,probabil,singura tara din lume in care cumperi o casa nou-nouta(pe care,de regula,dai o suma nesimtita) ,te declari incintat,nu verifici nimic dpdv constructiv(merge si-asa,casa sa fie),nu ceri garantie constructorului-iar apoi,cu inima deschisa,bagi inca 50% din valoarea casei in reparatii si imbunatatiri,dat fiind faptul ca “ imobilul” e,de fapt,un cotetz sau bordei prin care suiera vintul.Si spune doamna autor ca “ nu ne-am uitat la costuri,nu a contat”….cum dreaq sa nu te uiti,nu te doare inima sa dai o carutza de bani doar ca sa dregi labareala facuta de-un samsar(la care tu n-ai belit ochii,deci belesti punga)….cite puteai face cu banii aia extra de i-ai pompat intr-o chestie ce,pe hirtie,apare ca fiind “ brand new”?.E ca si cum ai cumpara o masina nou-nouta,apoi observi ca nu merge caldura,se aburesc geamurile,ushile nu se inchid,frinele scietiie,bateria nu porneste,motorul vibreaza,etc.Si-n loc s-o duci dealerului inapoi,te apuci tu,de a doua zi,sa schimbi rotile,usile,sa segmentezi motorul,sa schimbi transmisia(din banii tai),spunindu-ti ca,oricum nu conteaza,asta e….Intrebarea mea e-v-au trebuit 2 ani de la receptia casei de la constructor ca sa va dati seama ca va ingheata labutele si ca bate vintul prin mansarda?Aia poti s-o vezi(simti) si ca vizitator pentru citeva ore,d-apoi sa locuiesti acolo non-stop.Si-n cazul
  asta,ce v-a impiedicat sa-l aduceti pe constructor sa vada si sa va cereti drepturile pentru un lucru(scump)facut de mintuiala?Probabil ca ar fi iesit mult mai ieftin sa dai in judecata si sa-ti ceri banii inapoi,decit sa investesti inca 50% din ce-ai dat ,doar ca sa repari un lant de erori constructive.Insa,in tara in care o garsoniera de 18 mp se vinde cu 45k euro((Cluj)doar pentru ca “ are gresie si faianta”,orice e posibil.Inclusiv s-o iei in mina la cumparare,apoi sa te chinui sa dregi(singur) busuiocul(pe banii tai)….

  9

  • #43

   Probabil singura tara din UE. Pe linga chinezi, rusi, indieni, arabi etc sintem model de corectitudine si disciplina in constructii…

   1

 13. #44

  Concluzia e ca atunci cand iti construiesti o casa iti angajezi o firma de consultanta sa supervizeze proiectul iar de la dezvoltatori cumperi doar daca nu locuiesti tu acolo.

  @Maddame as fi luat in considerare sa vand casa daca eram in locul vostru

  3

 14. #45

  – Iubire, avem toate țiglele pe casă?
  –Le avem, iubire, intr-un norisor roz…..

  3

 15. #46

  Nu pot decat sa va felicit. Casa pasiva e si visul meu, va invit la un gratar (electric) cand e gata 🙂

  0

 16. #47

  Ca recent posesor de constructie noua, asta mi-a inseninat noaptea:
  „Celuloza are avantajul că ține și căldura afară, nu doar frigul.”
  Parca totusi M avea niste abilitati tehnice si o tangenta oarecare cu fizica, dar si fizica se vede altcumva in roz.

  Ca idee, la acoperis se produc pierderile majore de caldura, si acolo probabil este singura interventie care a meritat cu adevarat. Ferestrele si usa montate in dorul lelii (si mai face cineva dupa 2015 case fara tripan ?) trebuia sa le observati la cumparare si sa constituie un argument pentru negocierea pretului, deci acolo poate ati scos banii. Sper ca ati pus (ca de avut din constructie slabe sanse) si storuri/jaluzele exterioare.

  Mult laudatele ventilatoare Prana sunt o aberatie dpdv ingineresc pentru ca evacuarea aerului viciat e in imediata apropiere (cativa cm distanta) a prizei pentru aport de aer proaspat. Aici probabil ati cazut victima reclamei. In rest nu mai comentez, ca sa nu dezumflu de tot norisorii roz.

  12

 17. Ai schimbat ferestrele si usa de la intrare: foarte bine ai facut, daca alegeai sa le repari pe cele vechi te-ar fi costat cam tot atat (la cat costa manopera in ziua de azi) si te-ar mai fi tinut probabil cativa ani. Montajul ferestrelor la partea exterioara a peretelui are intr-adevar un avantaj termic, dar manevrele pentru inchidere/deschidere a lor se va face mai greu (mai ales daca sunt peretii grosi). Ferestrele se monteaza de obicei la mijloc, ca sa reziste mai bine in caz de seism (sa le reziste rama, pentru ca geamurile oricum se vor sparge, asta daca nu cumva ai bani gramada si ti-ai pus geamuri anti-efractie).
  Ai schimbat izolatia: hm, aia veche de 10cm era suficient de groasa pentru zona de climat temperat-continental, 20cm se montau la casele din Alaska. dar de cand si-a facut aparitia si pe-acolo fenomenul de incalzire globala, s-a redus bineinteles si grosimea necesara pentru izolatii (si continua sa se reduca in continuare).
  Ai schimbat modul de lipire al placilor de izolatie: pai nu adezivul este cel care tine placile pe pereti, ci diblurile din plastic pentru termosistem. Adezivul regleaza planeitatea placilor. Au fost situatii in care niste oameni de bine de la o Asociatie de proprietari au ales varianta de ”manjire” a placii pe toata suprafata ca sa faca economie la dibluri (ei voiau sa fie respectate orele de liniste, astfel incat sa nu mai suporte adevarate ”recitaluri” ale roto-percutantelor pe fatadele blocurilor); a fost o decizie proasta, dupa cativa ani a inceput sa se dezlipeasca termosistemul de pe bloc ca o coaja de pe o banana. ”Manjirea” cu adeziv nu inseamna ca nu mai ai nevoie de fixarea in dibluri (bagi obligatoriu 9buc pe metru patrat) ci inseamna ca tencuiala este deja plana si nu mai este nevoie de ”mamaligi” groase de adeziv. Daca nu ai avut tencuiala, normal ca ti-au facut cu ”mamaligi” altfel iti faceau un termosistem la fel de drept ca un fular. Iar spatiul dintre termosistem si perete are si el un anumit rol si anume prin el umiditatea naturala a peretelui este evacuata din interiorul incaperilor, se condenseaza intre perete si termosistem si se scurge pe la partea de jos, pe la baza termosistemului (de aceea se monteaza un profil din aluminiu cu perforatii la partea de jos, nu se monteza ca sa sustina placile de pe perete, cum ar crede unii). Daca nu exista acest spatiu liber intre perete si termosistem, ca sa nu apara fenomenul de condens pe interior, ventilatia trebuie facuta foarte bine (ajung imediat si acolo).
  Ai tencuit casa: e bine. Desi din punct de vedere termic era o operatie nesemnificativa, avand in vedere faptul ca ai ales un termosistem de 20cm, din punct de vedere al rezistentei peretilor este foarte important, peretii tencuiti pe interior si pe exterior nu vor crapa la seismele medii (daca se va produce unu’ mare, ca in 1977, fa-ti o cruce si roaga-te).
  Ai izolat fundatia casei: repet, nu suntem in Alaska, pe-acolo nici nu este pamant, casele sunt construite pe permafrost, adica pe un fel de sol vegetal inghetat de la ultima Glaciatiune. Pamantul de la noi este bun izolator impotriva inghetului, de-aia conductele subterane de apa nu se izoleaza (in Alaska se izoleaza chiar si conductele de canalizare).
  Ai montat un sistem de ventilatie: e prea scump, era justificat daca aveai o casa in Bucuresti, unde e trafic, e poluare, e praf, e aer viciat. Ceea ce nu e cazul in Brasov, unde chiar daca stai la km 0 ai aer curat gratis. Iar sistemele de ventilatie sunt bune doar cand sunt noi, apoi devin un fel de incubatoare pentru bacterii.

  4

  • #49
   Arhi

   brasov e unul din cele mai poluate orase din romania. know your facts

  • Am uitat sa zic de dibluri. A fost o nebunie totala: luase niște șuruburi (sau dibluri, nu mai știu, probabil șuruburile ) din metal, care făceau punte termică. A trebuit sa comande altele, din ceva plastic, ca nah…

   #DrameDeCasePasive

   In rest – ai văzut ca visul omului meu era casa pasiva, da? Nu casa izolata bine. Casa PASIVA. Asta a propos de părerea ta despre ce termosistem era de ajuns.

  • #51

   Asa de amorul artei, care este definitia voastra pt o casa pasiva ? Daca tot musai sa aveti una. Chiar in mediile de specialitate exista controverse. Ca sa nu mai spunem ca organismul in sine genereaza o cantitate de caldura, impingand lucrurile la extrem daca e prea ‘pasiva’ casa si sunt destui locatari, se poate supraincalzi si din asta.

   1

 18. #52

  De mai bine de 10 ani sunt mândru posesor al unei case de lemn și încă nu am ajuns să regret asta. Se încălzește ușor iarna, factura mica la gaz, tot iarna, e destul de răcoroasa vara, peretii „respira” mai usor, nu mă simt ca într-o fortăreața pentru că am pereții relativ subțiri (max 30cm, cu tot cu izolație), pot să agăț orice tablou unde vreau și cum vreau eu doar cu o șurubelnița….ca si un mic minus, e regretul ca nu am izolat cumva fonic pereții interiori despărțitori, pentru ca suntem perete in perete cu camera feciorului si e deja la vârsta la care cred ca ar vrea ceva dopuri in urechi in unele nopti 🙂
  Dar de fapt ce vroiam eu sa spun, e ca am avut norocul sa avem parte de o echipa foarte bună și serioasă, care a lucrat intens, totul făcut asa cum trebuie, cel puțin după cunoștințele noastre. Acum mai rămâne ca doar timpul să ne arate dacă am făcut o investiție buna sau nu.
  P.S. Casa am construit-o înainte de criza din ….2008, deci in plin boom imobiliar, dar ca și preț, am ieșit la jumătate comparativ cu prețul unui apartament cu 3 camere, fără a lua în calcul și terenul.

  0

  • Ai mei au etajul casei de lemn. Vibrează când aleargă copiii prin casa de zici ca-i cutremur. La voi cum e?

  • #54

   De vibrat nu vibrează, dar de auzit se aud alergăturile. Am noroc că am doar unul și e cam liniștit din fire, iar când are vizitatori…tărăboiul e mai mult pe afară 🙂

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.