Catharsis: Justiția română pe propria piele

Articolul este scris de Cezar Oancea și a apărut prima oară aici. La cererea sa, apare și la noi, pentru că sunt de părere că e o radiografie cutremurătoare a minții unui copil scăpat din mână, într-un internet prea mic să îl cuprindă și o lume prea mare ca să îl scape din mână. Și, nu în ultimul rând, e foarte bine scris, un stil alert și frust, care demonstrează o minte clară și antrenantă. Din fericire, e foarte tânăr și are timp. Încă mai are timp.

După cum scrie și pe pagina „Despre mine”, da, am fost închis într-un centru de detenție pentru doi ani și șase luni, așa că o să detaliez un pic povestea asta.

Făcând un pic background check pentru a se înțelege, ai mei mi-au luat calculator pe la 6 ani. Chestia asta m-a prins, mi-a plăcut și am început să aprofundez. M-a atras în special gamingul și am făcut și ceva programare web (html, css, js).

7 ani mai târziu, în 2012, acasă, plictisit pe Internet. Google „free riot points cards”, la momentul ăla crezând că lumea încă oferă lucruri gratuite pe Internet și că un search pe Google o să mi le aducă pe toate mie, propriei mele persoane atât de importante într-un Internet atât de mare. Click, click, click, pagina 2, click, click, pagina 3, click click, . . . , pagina 8 – „Free carded RP game codes – sitedecarding.com”.

Da, am găsit coduri RP gratuite. Ca idee, punctele RP sunt puncte plătite într-un joc numit League of Legends. Coduri despre care nu știam la acel moment că au fost achiziționate de un tip dubios de pe un site de carding (=fraudă informatică prin instrumente de plată electronice) și care le-a postat acolo ca să atragă clienți pentru serviciile pe care le oferea.

Long short story, mi-am făcut cont, am luat două coduri gratuite, au funcționat. Minunat fiind de modalitatea prin care tipul ăsta putea să ofere și să obțină gratis lucruri care în mod normal costă bani, am început să navighez din ce în ce mai des pe site-ul în cauză (site pe care nu o să îl menționez aici din motive etice) și să învăț despre lucrurile astea. Am învățat cum să obțin date de identificare ale cardurilor bancare online, cum și unde pot să le folosesc, cum să identific și să profit de vulnerabilități ale serverelor online pentru a obține genul ăsta de date și alte lucruri de genul ăsta. Chestia asta chiar m-a prins rău de tot și după ceva timp tot ceea ce făceam în fiecare zi era legat doar de lucrurile astea și încercam să îmi perfecționez cât mai mult metodele de fraudare pentru a obține un profit cât mai mare. Am început cu timpul să obțin lucruri mai valoroase și să fac bani mai mulți, pentru că aveam cunoștințe din ce în ce mai avansate. Comenzile pe care le făceam la început, folosind date de carduri oferite de alți membri ai acelei comunități în mod gratuit după ce erau folosite de ei și prin care obțineam tricouri, brelocuri, abțibilduri și tot soiul de lucruri mici și ieftine s-au transformat în comenzi efectuate cu date de carduri pe care le obțineam pe cont propriu prin diferite metode și care îmi aduceau electronice scumpe, bijuterii și chiar transferuri de bani în valută ori monedă digitală Bitcoin.

Toate au mers frumos, până în luna august a anului 2013. M-am trezit într-o zi pe la cinci dimineața, încrezător fiind că o să înceapă o nouă zi plină de satisfacție pentru mine și gândindu-mă chiar din primele momente după ce m-am trezit ce aș vrea să obțin în ziua aia, având ca referință zilele și săptămânile trecute în care deja obținusem și cheltuisem o grămadă de bani și cu dorința incredibil de mare de a avea și mai mult. Stăteam pe canapea, navigând pe iPhone-ul meu. S-a făcut ora șase dimineața, sună interfonul. Mă duc să răspund, nu se aude nimic. Mă întorc din nou pe canapea. Sună din nou. Se duce tata – „Poliția, deschideți”. Tata a apăsat pe buton, primindu-i pe neașteptații vizitatori în scara blocului și în nici două secunde ofițerii DIICOT Bacău și BCCO Bacău erau la ușă. Cioc, cioc – „Poliția, deschideți sau spargem ușa”. A deschis. Șapte ofițeri în civil au intrat în apartament cu mandat de percheziție și mandat de aducere pe numele meu. Mi-au răscolit toată casa, confiscându-mi toate dispozitivele pe care le aveam și micul depozit de obiecte pe care îl formasem în apartament. După aproximativ opt ore de percheziții, atât în apartamentul în care locuiam la acel moment cât și la casa părinților mei de la țară, am fost prezentat în fața unui procuror la sediul DIICOT Bacău. Menționând aici incredibila dezvoltare fizică a corpului meu (momentan am 1.80m, 54 kg) – gândiți-vă că eram mai scund și mai slab atunci – imediat ce am intrat în biroul procurorului m-a și întâmpinat cu sintagma „Marele infractor Oancea Cezar. Bine ai venit, ia un loc”. Dacă nu aș fi fost în situația aceea, m-ar fi bufnit un râs teribil la auzul acelor cuvinte. Dar în ciuda circumstanțelor în care mă aflam, râsul nu era chiar primul lucru pe care îmi venea să îl fac. Continuând, după încă 3 ore de audieri, mi-a spus în final lucrul pentru care mă rugasem deja de o sută de ori în gând în timp ce stăteam pe scaunul ăla din birou, cu ai mei într-o parte și avocatul în cealaltă: „Bun, noi am terminat aici. Tu o să te duci acasă acum și o să te chem eu iar altă dată. Ești liber”. Nu am putut să mai reacționez în momentul ăla, am schițat un zâmbet, am dat bună ziua și am plecat. Lucrul ălă, care la acel moment mi s-a părut cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în viața mea, avea să îmi schimbe în mod drastic viziunea despre lume și cum funcționează lucrurile și aveam să plătesc mult mai scump pentru asta.

Mai exact, după încă aproximativ 3 luni am început să fac din nou aceleași lucruri. În astea 3 luni am mai fost chemat o dată la DIICOT și am participat la perchezițiile informatice care au fost efectuate pe dispozitivele care mi-au fost ridicate la percheziția domicilară. În viziunea mea de atunci, am dat cu subsemnatul odată și am stat la caterincă cu niște gabori într-un birou la BCCO, care mi-au cumpărat chiar și o cafea. Ce dracu` s-ar putea întâmpla mai rău de atât?

Așadar, mi-am reînceput activitatea, cu siguranță deplină în faptul că dacă aș mai fi prins încă o dată repercursiunile ar fi fix aceleași, că mie nu o să îmi facă nimeni nimic pentru că ceea ce fac nu e atât de grav și cu un nivel de securitate mai sus în ceea ce privește modul în care făceam lucrurile. Și am continuat în felul ăsta o lungă perioadă de timp, doar că nivelul mai mare de securitate implica tranzacții mai restrânse și posibilități de monetizare mai puține, lucru care de asemenea avea să mă influențeze mai târziu.

Timpul a trecut, și iată că am ajuns în luna martie a anului 2015. Între timp judecata procesului începuse la Tribunalul Bacău și mă afișasem de mai multe ori în fața instanței, eu lipseam de la școală pentru că nu îmi plăcea și nu o consideram importantă, lucru pe care îl susțin și acum dar care s-a reflectat într-un mod negativ în raportul efectuat de Serviciul de Probațiune în ceea ce privește persoana mea (raportul fiind o procedură obligatorie în cauzele cu minori și care încearcă să formeze o imagine de ansamblu asupra inculpatului, mediului din care provine și familiei acestuia). A venit și ultima zi a procesului pe fond și dezbaterea cauzei. Printre multe alte întrebări și concluzii, judecătoarea a menționat și „Domnule Oancea, văd că în ciuda insistențelor și avertismentelor pe care vi le-am dat, tot nu vă faceți ceea ce ar trebui să faceți”. Iar lucrul care m-a revoltat cel mai tare a fost remarca morală pe care tot judecătoarea a făcut-o pe un ton deloc neprietenos și pe care dacă l-aș fi folosit eu aș fi fost acuzat că am un comportament neadecvat în sala de judecată: „și eu am avut o fată la școală, chiar în alt oraș, care stătea la cămin și îi trimiteam pachete prin tren. Și chiar în felul ăsta a terminat liceul și facultatea dar nu a lipsit de la școală. Tu ai toate condițiile și facilitățile de care alții nu beneficiază și nu te interesează”.

O să fac o pauză aici ca să spun că respect toate deciziile pe care instanțele de judecată le-au luat în ceea ce mă privește, m-am supus acestora, le-am respectat întru totul și încă o fac. Dar să mi se facă o astfel de remarcă într-o sală de judecată, de către un judecător care a considerat important să compare siutația mea cu a propriului copil și să justifice prin acest mod decizia ulterioară de a mă condamna la pedeapsa maximă admisă de lege mi se pare inadmisibil și mi-a demonstrat cât de multă nedreptate există în justiția română și care e capacitatea în funcție a unor magistrați. NU contează că eu la momentul ăla comiteam din nou genul ăsta de infracțiuni fiindcă ele NU erau descoperite la acel moment și în temei legal nu existau. Singurul motiv pe care doamna judecător l-a găsit la acel moment ca să îmi aplice pedeapsa maximă a fost faptul că lipseam de la școală iar singurul mod prin care a reușit să facă din asta motivul principal în justificarea soluționării cauzei a fost să pună acest lucru într-un context subiectiv și extrem de nepotrivit într-un proces penal. Demn de menționat este și faptul că în hotărârea penală doamna judecător nu a considerat necesar să redea acest dialog, LUCRU CARE ESTE OBLIGATORIU PRIN LEGE CA ORICE DEZBATERE ȘI CONCLUZIE PUSĂ ÎN CURSUL UNUI PROCES PENAL DE ORICARE DINTRE PĂRȚI, CHIAR ȘI DE CĂTRE PREȘEDINTELE COMPLETULUI DE JUDECATĂ, SĂ FIE REDATĂ ÎN SCRIS ÎN HOTĂRÂREA PENALĂ. În schimb, a concluzionat sec, ca și motiv principal al aplicării pedepsei maxime prevăzute de lege: „pentru a avea timp să își termine studiile”. Închei scurt pauza prin a vă spune că în doi ani și jumătate de detenție nu am reușit să termin nici măcar o clasă în plus și asta strict din motive și decizii care nu au ținut de mine ci de sistemul penitenciar și legislația de rahat.

Revenind, după ultimul cuvânt mi s-a spus că rămân în pronunțare peste două săptămâni, ceea ce însemna că în fix două săptămâni de la acel moment avea să se desfășoare o altă ședință la tribunal, fără participarea mea ori a avocatului ci doar a judecătorului și a procurorului, în care urma să fie decisă sentința penală. La momentul ăla nu știam exact ce urmează să se întâmple, dar având asigurarea avocatului și a altor persoane în domeniu pe care le-am consultat, respectiv că „o să îți aplice o măsură neprivativă de libertate, cel mai probabil libertatea supravegheată. Nu ai ce să pățești, că aveai 14 ani când ai făcut faptele, ai recunoscut și ai colaborat, chiar nu are ce să ți se întâmple”. Bazându-mă astfel pe aceste cuvinte, nu am acordat prea multă importanță la ceea ce avea să se întâmple…

Iar ceea ce avea să se întâmple m-a lovit pe neașteptate. În ziua pronunțării, lucru de care nici nu îmi mai amintisem deoarece nu aveam nici un motiv să mă îngrijorez, aveam să aflu într-un mod extrem de neplăcut care a fost soluția dată de judecătoare.

Ora 15:00. Stau la calculator. Vine maică-mea să mă întrebe:

– „Ia vezi, nu a apărut pe net pronunțarea?

– Nu a apărut, nu cred că apare azi că nu le bagă ăștia pe Internet în aceeași zi. Ne uităm mâine”, am spus eu, cu total dezinteres față de ceea ce putea să se întâmple și evitând astfel să îmi întrerup activitatea extrem de interesantă pe care o desfășuram în momentul ăla de a naviga pe reddit.

Ora 19:00. Tot la calculator, plictisit, îmi trece prin minte ce m-a întrebat maică-mea. „Ia să văd eu mă, nu a apărut totuși aia?”. Tribunalul Bacău. Dosare. Număr 3952/110/2014. ”[…] aplică inculpatului minor OANCEA CEZAR IULIAN măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de cinci ani”. Fuck. FUCK. FUCK FUCK FUCK FUCK. O, Doamne. O, nu. Doamne, ce mă fac?! Ce dracu` se întâmplă, nu se poate! Apucă ghiozdanul. Bagă laptopul în el. Uită-te în portofel. 100 lei. Băga-mi-aș pula, ce să fac cu 100 de lei? Uită-te repede pe stradă să nu vină poliția. Ok, nu vine încă. Scrie bilet de adio părinților în care le spui că nu poți să mergi la pușcărie și că o să îi cauți tu. Scrie că îți pare rău. Fugi mâncând pământul că poate să vină garda în orice moment și să te ia. Mergi în stația de microbuz. Ia primul microbuz până în Bacău (la momentul acțiunii eram la casa alor mei de la țară). Ajungi în oraș, mai ai 80 de lei. Îți iei ceva de mâncare și un suc, te duci în parc pe o bancă și te așezi. Încerci să îți aduni gândurile, să pui totul cap la cap, să găsești o soluție ca să ieși din situația asta nasoală, dar oricât de mult încerci nu funcționează. Nimic nu mai funcționează, creierul tău nu poate să proceseze informația în mod coerent și mintea ți s-a dat peste cap, în același timp ai un milion de gânduri și de idei dar parcă capul îți e gol fiindcă chestiile doar îți zboară prin cap aleatoriu dar nu se opresc. Ore întregi petrecute pe banca aia nenorocită, într-o seară cu puțin peste zero grade și îmbrăcat doar cu un tricou și o jachetă subțire. Te culci acolo până a doua zi dimineață sperând că mâine o să găsești o soluție sau că mâine poate nu o să te mai trezești și astfel nu o să mai fie nevoie să găsești soluția.

Referință aici la piticigratis.com. Radu, cel care are site-ul, la momentul ăla avea o rubrică numită „sfaturi gratis”, adică întrebai orice și ți se răspunea. I-am trimis mail în ziua aia și i-am spus în ce situație sunt. Omul mi-a răspuns că fără bani chiar nu am ce să fac, și în orice caz până la urmă tot mă găsesc ăștia. Mi-a spus că da, e nasol la pușcărie, dar nu ai ce să faci, cel mai bine e să îți asumi și să mergi să îți execuți pedeapsa. Până la urmă trece. Mersi, Radu, că la momentul ăla sfatul ăsta mi-a prins extrem de bine și cine știe ce alt căcat aș mai fi făcut dacă nu erai tu cu mailul salvator la momentul potrivit.

Continuând povestea, am mers în piață, am mers la un țigan și am luat un telefon cu 20 de lei. Am sunat-o pe maică-mea, i-am explicat extrem de grăbit ce s-a întâmplat, cât de coerent am putut pentru că încă nu mă obișnuisem cu ideea, iar ea printre plânsetele pe care le avea din cauza faptului că nu știa unde sunt și ce am făcut, a reușit să mă calmeze spunându-mi că nu mă închide nimeni, că decizia nu e definitivă și că poate fi atacată prin apel, lucru pe care deja l-a făcut avocatul. Și pentru a doua oară am simțit că ăla a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată.

Ca să mai scurtez din articol că scriu de vreo trei ore și nu pot să iau fiecare lucru în parte într-un singur articol ca să-l detaliez și o singură zi nu îmi ajunge pentru treaba asta, dar e posibil ca pe viitor să revin și cu partea a doua dacă o să consider necesar – între timp dosarul a intrat în apel, iar în iulie 2017 am fost la ședința de judecată unde mi s-a acordat un nou și ultim termen pentru a îmi pregăti apărarea, cu mențiunea explicită făcută de judecător că „ăsta chiar e ultimul termen. La următorul luăm soluția definitivă”. Lucru care m-a făcut chiar în acel moment să iau propria mea decizie definitivă că nu o să las lucrurile în voia sorții și că o să decid singur și prin propriile mijloace dacă merg sau nu la pușcărie, că nu o să aștept din nou decizia unui alt om în privința libertății și vieții mele.

Astfel că am deliberat. O să fac bani și o să fug. Plec din țară. Îmi schimb înfățișarea, îmi fac acte, fac rost de bani iar după pa și pusi. Mă duce capul cât să mă descurc să fac și bani și să nu fiu nici prins. Gaborii sunt idioți și nu or să poată face nimic.

Deci, am început cu primul pas, să fac bani. Aici trebuie să spun că și până în momentul ăla, cum am menționat și anterior, făceam încă infracțiuni prin internet și făceam și bani. Dar nu îndeajuns pentru treaba asta. Pentru treaba asta îmi trebuiau bani serioși și aveam de gând să îi fac cât mai repede cu putință. Iar faptul că trebuia să fac mulți și repede m-a silit să renunț la unele măsuri de precauție pe care le-aș fi luat în mod normal ca să mă asigur că nu poate să mă depisteze nimeni în legătură cu operațiunile pe care le făceam. Iar lucrul ăsta a fost și cel din urmă care m-a făcut să îmi pierd libertatea.

Menționez că eram și depedent de pariuri sportive la momentul ăla, ca să se înțeleagă.

Apucă-te și fă bani. Propune-ți ca în două săptămâni să faci 10.000 euro. Faci mai mult de 10.000 euro după două săptămâni. „Hai să-i înmulțesc, să fac mai mulți că am nevoie.” Îi joci la pariuri, pierzi. Repetă cu 20.000. Același rezultat. Repetă cu și mai mulți dar fă aceeași greșeală din nou și din nou și din nou. Între timp se instalează paranoia, știi că greșești și știi că asta implică riscuri, că ai putea fi prins. Legea spune că nu au voie să intre peste tine înainte de șase dimineața. Pui alarma la cinci și ai bagajul pregătit în fiecare dimineață, în caz că vine garda ți-ai luat geanta și ai fugit (la momentul ăla locuiam tot la casa de la țară la ai mei – ideea era că eu îi pot vedea venind pe șosea înainte să ajungă la mine și pot fugi prin spatele casei într-un timp de reacție decent, cu un avantaj de cel puțin două minute și jumătate cât le ia să spargă o poartă din fier masiv). Ți-e frică totuși, în interiorul tău ai sentimentul că ceva s-ar putea să nu meargă bine, că ȘTII că ceva nu o să meargă bine. Totuși, stick with the plan. Reușești și pui ceva bani deoparte, pe ăștia i-ai fentat cumva de la a deveni parte din profitul caselor de pariuri. Ia-ți chirie în Berlin. Ia-ți acte false. Ia-ți mașină să te scoată din țară. Toate astea costă și nu ai destul cât să îți ajungă pentru toate întrucât să ai totul pus la punct perfect. Zici că pleci peste două zile, amâni. Vine ziua, amâni iar. „Până la urmă lasă, fac cât pot și cu o zi înainte de proces plec. În ziua când vine condamnarea eu o sa fiu deja ieșit din țară, o să fiu chiar în spațiul Schengen și de acolo mă mișc mult mai ușor. E ok. O să meargă”. Ziua procesului era pe 22 septembrie 2015.

14 septembrie 2015. Noaptea trecută de abea ai dormit, de fapt așa e în fiecare noapte că de mult nu ai mai dormit cum trebuie. Nu mai poți să dormi, cum dracului să mai dormi când știi în ce situație de căcat ești. Faci exact ceea ce ai făcut în fiecare zi până atunci, bani. Dar de ceva timp nici pe ăștia nu mai poți să îi faci cum trebuie. Ai început să îți asumi riscuri mai mari dar banii sunt tot mai puțini. Pur și simplu nu mai merge. Nu mai merge și gata. Nu ai noroc în viață. Stres maxim, nu știi ce să faci. Vine noaptea și te gândești că lasă, mâine o să iasă mai bine. Vrei să te culci. Ca de obicei, intră rutina paranoică în funcțiune. Bagaj – verificat. Bani – verificat. Acte – verificat. Alarmă la telefon – verificat (eu nu mă trezesc fără alarmă. Nici atunci și nici acum). Pui telefonul sub pernă ca să fii sigur că îl auzi. Pui capul pe pernă și încerci să adormi. Mai trec câteva minute – beep beep beep – your iPhone battery is under 10%. „Futu-ți morții mă-tii”. Vrei să îl pui la încărcat, dar ești deja super obosit și parcă îți pică ochii în cap. Nu știi ce să faci. „Lasă, îmi bag pula, nu au venit până acum nu or să vină nici mâine. NU SE POATE SĂ VINĂ CHIAR MÂINE. NU AR FI CORECT”. Pui capul pe pernă și adormi.

15 septembrie 2015. Ora 06:00. Zgomot. Gălăgie. Nu ai timp să reacționezi pentru că primul lucru pe care îl auzi fix în momentul în care creierul tău a ieșit din starea de somn e „Poliția, deschide. Deschide bă că spargem ușa!”. Primul lucru care îl vezi sunt mascații postați în fața ușii tale. Au intrat. Mandat de percheziție și mandat de aducere.

VIAȚĂ           1 – 0          TU

Iar după aceea, am fost dus la Cluj. Reținut, arestat preventiv, condamnat, liberat condiționat în martie 2018. Mai pe scurt, trimis între tot felul de nenorociți, criminali, violatori și așa mai departe, în niște condiții mizere și mult prea josnice pentru demintatea unei ființe umane. Dar despre subiectul ăsta o să scriu alt articol, altă dată. Momentan e de ajuns.

Povestioară scurtă de final: Când au venit băieții de la Cluj cu mascații peste mine, eu am vrut să fac pe băiatul bun care colaborează că poate scap cumva ca și prima dată, adică mă duc să dau o declarație și mă întorc. Dar am dus planul într-atât de departe, încât într-o fracțiune de secundă înainte ca ei să intre peste mine deja m-am gândit la toată desfășurarea poveștii ăsteia în modul mai sus-menționat, așa că am ascuns repede portofelul cu toți banii în pernă și am tras fermoarul gândindu-mă că după ce mă întorc acasă tot o să am nevoie de ei să fug. După ce au intrat am făcut pe inocentul și le-am dat tot ce au vrut cu indicații precise – „da, mai am și un laptop ascuns acolo, mai sunt și telefoanele alea prin mașină, mai am și niște hard-diskuri aruncate pe colo, dar stați să vedeți că vă dau și parolele de la toate conturile mele, uitați, haideți să deschidem PC-ul să vedeți că nu vă mint. Vă dau tot. Da` stați să vedeți că vă dau chiar și date despre ăla despre care știu eu că mai face că i-am luat toate informațiile, e un hacker d`ăsta de prin București” – „Auzi, băiatu`, da` banii, banii unde sunt? Că știm că ai și de ăia. Dă și banii dacă tot ești tu așa de colaborativ”. – Stai dom`le așa că banii nu îi am în cash că i-am transformat pe toți în Bitcoin că știam că veniți. Da` nu îi mai vreau, vă dau tot. Vrei să îți dau adresa de la portofelul Bitcoin? Hai că ți-o dau. Uite acuma îți dau datele. Vrei să le și verificăm? Acuma` le verificăm, nu e nicio problemă. Eu sunt băiat serios.

Ăia chiar au mușcat-o și m-au crezut, desigur, fără să încerce să verifice datele pe care eu le-am oferit de la un portofel de Bitcoin care nici măcar nu exista pentru că nu puteau să facă asta atunci, lucrurile astea urmau să se facă pe parcursul anchetei. Urmau să plece din camera mea să continue percheziția și în restul casei. Au ieșit civilii, ies și eu. Un mascat în fața mea și unul în spate. Dau să ies din cameră, mă trage ăla din spate – „ia stai bă așa.”. Se uită la pernă, i se pare că stătea puțin strâmb, după cum chiar el mi-a zis în mașină. Băi, puțin strâmb. Adică PUȚIN. Și stătea așa fix din cauză că portofelul era umflat cu bani. Se oprește, ia perna și o întoarce. Ditamai umflătura. Deschide fermoarul – începe să plouă cu bani. Băi, curgeau, la propriu, parcă era Dunărea când se varsă în Marea Neagră. „Ia veniți colegii înapoi că am mai găsit ceva”. La care reacția ofițerilor BCCO care desfășurau percheziția a fost „ia uite măi, unde era portofelul lui virtual. În pernă.”

147 comentarii

 1. #1

  Imi cer scuze, imi scapa radiografia, eu vad un tip detasat si destul de calculat, nu vad nici o remuscare si mi se pare putin romantata povestea, ai senzatia ca totul „a fost sa fie”. Ma indoiesc totusi ca un copil de 13 ani nu intelege ce este un card de credit sau face comenzi pe nume false cu carti de credit „procurate” fara sa stie, fara sa inteleaga ca nu este normal ce face, ca este ilegal.
  Aia nu e scapare din mana, e pur si simplu o infractiune cu buna stiinta.

  0

  • #2

   Am cam aceași impresie. Omul pare extrem de cinic și puțin manipulator. Fără a avea cunoștințe prea mari in domeniu, înțeleg că recidivează sistematic pe toată perioada procesului.Afirmația că i s-ar fi dat 5 ani doar după o alegație a judecătorului despre propriul copil mi se pare o glumă.
   Faptul că a stat el, guler alb, printre violatori și alți dubioși este reclamat și de băieții din spatele lui Nicolaie,Nicolicea, Iordache & comp.
   Da, este tânăr și mai are timp.Depinde pentru ce,in general nu pare să fi pierdut vremea degeaba.

   0

  • #3

   Eu inteleg ca marele regret al lui e ca a fost prins 🙂
   Mai ales ca a continuat si dupa ce a fost prins prima oara.

   0

  • #4

   Infractor declarat si condamnat. Loc de dententie sub demnitatea uman. Sub demintatea umana e sa furi boss. Ai furat bani pe care altii i-au muncit. End of story. Cineva a pierdut banii munciti sau bancile i-au trecut la pierderi si au marit comisioanele sau alt kkt… deci cumva unii au supt-o din cauza ta, apoi ti-a venit si tie randul…

   0

  • #5

   Parerea mea e ca in Romania, tribunalele pt minori, cate sunt, unde sunt, nu prea isi fac treaba. Un caz de genul asta ar fi trebuit judecat de un astfel de tribunal, si de un judecator specializat in psihologia adolescentilor. Exista studii stiintifice clare care zic ca pana pe la 20 de ani ar trebui circumstante atenuante, pt ca creierul nu e complet maturizat si exista probleme cu controlul impulsurilor. La fel, sentintele ar trebui executate nu in puscaria normala, ci in una pt juvenili.
   Dincolo de toate astea, in cazul de fata, persoana nu pare sa aiba nicio remuscare, parca nici nu constientizeaza ca comis o infractiune, ca a furat de la altii, ani de zile, si ca a continuat acelasi comportament chiar si dupa ce a fost prins. E ciudata relatarea, sincer, omul nu pare sa aiba niciun fel de empatie (pt parinti, de ex., pt situatia in care i-a pus), niciun regret….

   0

  • #6

   Bai, nu stiu ce sa spun. Cred ca e o greseala sa judeci faptele unui copil ale unui adolescent de 13 ani prin prizma unui adult. La 13 ani hormonii masculini se zbantuie in voie, si practic ei tin creierul sub control, nu creierul pe ei. Sotia mea, cea mai inteleapta fiinta de pe planeta, are o vorba: testosteronul e hormonul prostiei (bine, ea e medic, presupun ca stie ce spune). Si cum la varsta aia testosteronul incepe sa creasca….
   Tu spui ca nu e scapare din mana. Nu sunt de acord., dar asta e parerea mea. Imi bag pla in ea de viata de rahat. Parintii aia i-au luat calculator de la varsta de 6 ani. Ca sa scape, ca sa aiba „liniste” dupa ce se intorc de la serviciu. L-au mai supravegheat, s-au mai uitat sa vada ce face, pe ce site-uri intra, ce jocuri joaca? Bine, e o intrebare idioata, recunosc, pentru ca in momentul in care ai un pic de deprindere in ale calculatoarelor, inveti sa-ti stergi istoricul, si practic pentru cineva nefamiliarizat chiar daca intri sa vezi ce a facut copilul tau acolo tot aia e.
   Tu spui ca nu vezi nicio remuscare. Eu vad toata povestea ca pe o confesiune. Pe ceva de genul „ba, faceti ca mine, n-aveti decat, ca mie vi se va intimpla”. Cunosc un caz mult mai tragic. Mult mai tragic. Cu un copil care tot asa, a avut acces de mic la calculator, cu parinti foarte ocupati, care pe la 17 ani a zis ca el nu se mai duce la scoala ca nu mai are ce sa invete. S-a lasat cu investigatii federale si s-a terminat urat. Urat de tot. Si tot asa, de la niste jocuri a pornit totul.
   Nu ma intelege gresit. Nu zic : bai, da, ai 13 ani, poti sa facio orice, ai scuza ca esti la pubertate. Nu. Spun doar ca, sub imperiul varstei, al biologiei, unii pot reactiona asa. Pla mea, eu am avut 13 ani in 1983 (da, asa de batran sunt…). Pe vremea aia „tentatiile” erau foarte limitate si controlate, nu atit de parinti, cat de stat.
   Dumnezeu stie cum as fi evoluat daca as fi avut 13 ani in 2012….

   0

  • #7
   Arhi

   #amin

 2. Copil scapat de parinti din mana.Cand ii cumperi un comp unui copil trebuie sa stii ceva despre computere. Pustiul unui prieten are propriul computer de la 5 ani,stia sa-l butoneze inainte de a merge la scoala,DAR,taica-sau preda ceva computeristica la o fac in UK.

  0

 3. #Metoo

  0

 4. #10

  TL_DR. revin.
  momentan m-am oprit la
  ” Apucă-te și fă bani. Propune-ți ca în două săptămâni să faci 10.000 euro. Faci mai mult de 10.000 euro după două săptămâni. „Hai să-i înmulțesc, să fac mai mulți că am nevoie.” Îi joci la pariuri, pierzi. Repetă cu 20.000. Același rezultat. Repetă cu și mai mulți dar fă aceeași greșeală din nou și din nou și din nou. ”

  WHATTT???!!! deci te chinui sa faci bani (ilegal) si cu riscuri imense si ii joci la noroc?! WTF did I just read?

  0

 5. #11

  cred ca merita sa precizeze mai clar datele cand se petrece actiunea si ar merita si partea a2-a.
  in opinia mea s-a ars maxim cand a mintit politia in casa ca sa nu mai spun ca imi pare o prostie maxima sa te apuci de acelasi lucru pentru care esti condamnat si esti cam la fel de nepasator. si mai curios e ce gandeste pe mai departe si cum vine logica asta sa faci bani ilegal si sa-i joci la noroc, nu cred ca poti fi atat de prost incat sa pacalesti oameni pe internet si totusi sa iti arunci profitul pe geam, mai mult imi da impresia de ‘money mule’ pentru baieti mai destepti.

  0

 6. #12

  Gândire de infractor. Dacă ai ști, copile, câți ca tine am văzut… Nu te deosebești cu nimic de infractorii printre care te-au aruncat. Pun pariu că nu te-ai gândit nicio acum la cum să faci un ban cinstit.
  Mai ai timp.

  0

  • #13

   Dacă aș fi un nemernic, răspunsul meu la comentariul ăsta ar suna așa: „Gândire tipică de procuror. Comentariul în sine arată un tipar în modul de a gîndi și, dus la extrem, la o antepronunțare bazată mai mult pe intuiție decît pe dovezi. ” Nu sunt însă un nemernic și știu că un procuror are, în medie, trei dosare pe zi. Dosare cu sute de pagini.

   0

 7. #14

  Interesanta povestioara, dar felul usor in care tratezi viata te-au adus aici.Mda am clonat si eu niste carduri, mda scoala este asa un rahat, mda am avazut ca prima oara nu am patit nimic ma apuc din nou de clonat carduri and so on.
  Daca nu exista pedeapta tu continuai sa faci asta bine mersi, cam cum vor sa faca si politicienii nostri.

  0

 8. Frate, dar părinții in ce univers trăiau? La 14 ani copchilul îți aduce în casa tot felul de chestii și tu n-ai nici o reacție?!? In atâția ani de zile cat a durat cercetarea și procesul, tu nu te asiguri că odrasla nu mai face?

  Într-adevăr mai are timp și e foarte important ce face de acum înainte. Nu cumva ăsta e un strigăt de ajutor?

  0

 9. #16

  Nu sunt bine pus la punct cu infracțiunile informatice, dar, din ce înțeleg și din ce mai știu, el făcea chestii ilegale, a fost prins și condamnat. Așa, și? Se aștepta să nu fie sau cum?
  Sau e un fel de „să nu faceți ca mine, fiindcă uite ce se întâmplă”? Nu prea reies din text remușcări și dorință de a prezenta lucrurile în mod…didactic. Dimpotrivă, parcă justiția ar fi de vină că a pățit el asta. Și ce e bălăria aia cu judecătoarea care i-a vorbit cum i-a vorbit și i-a spus ce i-a spus? Toți infractorii se dau cocoși și își aduc aminte brusc că ei au drepturi și că trebuie să li se vorbească respectuos, și le trebuie condiții, și oportunități de „îndreptare” etc. Băi, mă lași?
  Pentru fiecare „combinator” d-ăsta, cu familie și nivel de trai ok, există alți zeci, sute, mii, la fel ca el sau mai rău, dar care nu se apucă de tâmpenii. Milă și respect pentru ăia, nu pentru el.

  0

 10. Tu faci nasoale si dupa plangi ca ai fost inchis in conditii mizere, nu ai nici o remuscare, scoala e de rahat, gaborii sunt prosti. Serios? Ce vrei sa obtii prin articolul asta? Compasiune? Validare ca ceea ce ai facut a fost bine? Te-ai gandit ca ai furat vreodata banii de medicamente al unui bolnav? Sau economiile unei familii? Sau tu erai robin hood si furai de la bogati sa bagi la pariuri?

  0

  • #18

   Asa a gindit atunci, acum o spune ca o introspectie amara. Semn ca-i vine mintea la cap, incet, incet.

   0

 11. #19

  Si daca vine cineva cu prostia ca doar a furat, deci nu e chiar asa de grav, ma jur ca o sa votez toata viata cu PSD/PNL sau cum o sa se mai numeasca partidul hotilor…

  0

 12. #20

  Felicitări părinților

  0

 13. Ce-am învățat din acest text marca #nuevinamea

  Te prinde poliția că faci carding.
  Te duce la secție după o percheziție de 8 ore.
  Scapi ca prin minune.
  După 3 luni faci carding din nou.

  Școala e pentru proști.

  Când stai să mergi la pușcărie și nu știi dacă să fugi din țară sau nu îl întrebi pe piticigratis care e pasul următor, după cum e logic.

  Judecătorii sunt super-răi cu oameni altminteri inocenți.

  Cine-ar fi zis că nu există închisori cu puf dedicate exclusiv carderilor cu carne roz. Nu toți infractorii e la fel și nu e corect să fii aruncat la un loc cu hoții de găini și ceilalți bătăuși.

  ”Am furat și io niște zeci de mii de euro, mare brânză”.

  N-am școală, fur, n-am control asupra impulsului de a fura și am uitat să menționez că îmi place să pariuri sportive. Dar cu ce drept mă ia pe mine judecătoarea la rost?

  ”Am pus banii în pernă, așa cum obișnuiau strămoșii mei”. Pentru că toată lumea știe că e mult mai sigur să dormi cu capul pe bani. Perna e ca un fel de bancă secretă de care doar tu știi.

  ”Mi-au dat pedeapsa maximă, ceea ce nu e corect. Nu e ca și cum fix în timpul procesului tocmai continuam să fur, că nu se pune, că ei nu știau asta.”

  În rest articolul e un absolut lol. Textul tipic al lui ”da’ ce-am făcut șefule?!?”.
  Bookmarked.

  0

  • #22

   Eu ma intreb cum de e in libertate, probabil acum tot carding face :)) va mai aparea un articol trimis de dupa gratii in care nu spune ca il doare funduletzu si nu e vina lui.

   0

  • #23

   Cu tipul ăsta de gândire, e deja pe tobogan.
   Eu m-am enervat deja la faza în care povestește că a furat și el acolo ceva, recunoaște, are un pic de amar dar nu știm exact din ce i se trage regretul, iar în perioada cercetărilor și judecatei el se apucă din nou să fure – la modul en gross – că, nu-i așa, fapta asta nu e cuprinsă în proces, i se rupe.

   0

  • #24

   frumos rezumat!!

   0

 14. #25

  Stil de scris alert, cui ii pasa? Poate vrea simpatie sau nu stiu ce? Nu a fost un adolescent rebel, care a facut o boacana. Un infractor, precoce ce_i drept, tot infractor e. A primit ce a meritat. Sunt conditii foarte grele la bulau. Bine. Asa merita. Pun pariu peste cinci ani va mai scrie un articol, pentru ca nu se va lasa. Doar nu e prost sa munceasca

  0

  • #26

   Care conditii grele? Ceilalti detinuti? Si ca nu ai acces la internet? Din ce am vazut in video pe site au acces la biblioteca si calculatoare iar unii revin acolo pt ca e mai bine ca acasa.

   0

  • #27

   Plus zilnic tv si lunar o piți la intimă. Asta e lux pe linga internatul din liceul militar de altadata…

   0

  • #28

   @marinel, sau căminul de jandarmi din academie…

   0

  • #29

   Cei doi de mai jos se află acolo ca urmare a alegerilor făcute și pot pleca de acolo oricînd. Aș spune că e o diferență.

   0

 15. #30

  fura. il prinde. il judeca. fura iar si face planuri sa fuga. nici o parere de rau. il prinde iar. justitia romana e de vina.
  pai daca fugea in germania ce credeti ca lucra? era o chestie de timp si locatie: il prind romanii, nemtii sau altii.

  0

 16. #31

  Dap. Multi generatia 80-90 am fost in situatia de a o lua pe calea asta. La orice internet cafe existau cel putin 5 care faceau astfel de chestii dubioase si toti te invatau fara stres ca era loc pentru toata lumea.

  Ma felicit ca nu am dat curs cu toate ca ma tenta foarte tare.
  Din pacate majoritatea au murit/sinucis din diverse depresii sau dependente de droguri sau pe la puscarie..

  0

 17. #32

  „în niște condiții mizere și mult prea josnice pentru demintatea unei ființe umane” ~ sa-mi bag plua daca nu te-as inchide intr-un spital, care vrei tu. Legat de pat, sa nu te poti duce la WC, sa te caci in pampers si sa te rogi de vreo infirmiera sa te sterga la cur! Si sa mananci mancarea alora.

  0

  • #33

   astea’s condițiile de la psihiatrie din moldova
   doar că te piși și te caci pe tine, CĂ N’AU PAMPERȘI !!!
   și te ștergi la cur singur, te dezleagă pentru asta, și apoi te leagă la loc !!!
   știu toate astea pentru c’am fost internat de vreo căteva ori la psihiatrie
   până acu’ baba cetin are 2 comentatori internați la nebuni – accidduzzu și Bășinel Labagiu’ !!!

   0

 18. #34

  Cred ca daca as fi parintele copilului aluia as lua-o razna de remuscari si vina. Ce am facut, cum l-am scapat in halul ala, de ce nu am reactionat la primul IPhone pe care l-am vazut la el in mana fara sa i-l fi cumparat eu. Cum ma uit in ochii neveste-mii ? Cum pun capul in perna gandindu-ma ca actiunile sau inactiunile mele au impins copilul pe panta aia, cum dracu nu am reusit sa-i insuflu destule valori morale cat sa nu fure zeci de mii de euro? Cum dracu sa dorm la mine in pat cand il stiu pe el, la 14 ani in puscarie, cu viata probabil belita inainte sa inceapa? Voi observati ca, inca, nu are remuscari fata de parinti, ca nu da vina pe ei? O sa vina si etapa aia.

  0

 19. Scuzati revarsarea de cuvinte sunt jumate adormit.
  Asta a fost un script kiddie pe vremea cand aol oferea vpn iar numerele se luau pe pagina paypal. Suveica care face comenzi si directioneaza pachetele catre adresele baietilor mari, atat era pustiul asta.
  Cu btc exagereaza grav, nici aia ce produceau aparatura pt atm-uri nu luau banii in bitcoini.
  In fiecare sala de net era cate o brigada ce scana rooturi sa-si urce paginile false de paypal.
  Se faceau comenzi la parfumuri camere si unele telefoane, iar bataia mare era pe siteurile cu worldwide shipping .
  Ca doar nu-i punea avansul de la escrow pt masina vanduta pe ebay in contul bcr.
  Suntem buni la hecareala? Nu, niste stupizi care au copy paste si next next next ca mod de operare.
  Niste unii ce nu inteleg ce-i aia criptare, recuperare date, cum un script din pagina procesatorului iti da declined la comanda ca vede javascriptul ora romaniei.
  In orice familie din orice zona a romaniei cand fiitu minor iti aduce acarete in casa iti pui semne de intrebare.
  Bine ca diicotu a auzit de encase acum 5 ani e partea a 2-a (martor la o perchezitie informatica, zice tehnicu ‘asta are deepfreeze nu avem ce-i face’) plus multe fisiere cu numere sterse cu shift delete si format.
  Omu e suparat ca in prisma celor cateva mii facute se vedea nilionar printre cei de varsta lui. Si acum 10-15 ani sa faci 10k la doua saptamani din carti, ori erai nr unu pe craiglist, ori aveai cele mai tari binuri.
  Sa apuci pana in 20 ani sa faci cash cu netu, sa te spargi in cartier sa-i bagi la aparate fara sa fii pustiul (donatorul) cuiva e basm si atat.
  In caz ca’i cineva interesat, Nu ma ocup, nu ma intereseaza, stapanesc foarte bine domeniul, fiind artizanul unor metode folosite cutent de a limita skimingul, atat.

  0

  • #39

   Au vandut inclusiv iahturi, masini, tractoare de agricultura..stai linistit 🙂
   Strainii erau foarte creduli

   Era un miraj al banilor nemaiintalnit.
   Tata avea salariu 7milioane jumate si era inginer la fabrica de bere
   Astia cumparau tigari cu 1.70 lei dand 10 lei de fiecare data
   Iti pui semne de intrebare de intrebare ca parinte dar cand iti aduce saptamanal salariul tau pe 1 an sa-l dosesti cum stii tu mai bine pentru ca oricum esti minor si nu au ce sa-ti faca..
   Apartamente, terenuri cumparate.
   Vorbim de 2004 cand intr-adevar se lurta cu root si proxy..dar erau destepti sa modifice toate cele ma ceasul calculatorului.
   Vpn si deepfreeze de la sala ofereau ascunderea perfecta

   0

  • #40

   Intr-adevar multi s-au pierdut pe drum dar sunt cativa care acum sunt angajati ca it-isti si inca beneficiaza de productia facuta acum 14 ani..

   0

  • #41

   Patroane, de pe Matei Basarab? Nu ți-e frica sa mărturisești pe aici? Dacă as fi făcut ce zici tu tăceam ca porcu-n porumb…

   0

  • #42

   Skizz, stai ca acum am văzut ca vorbești despre alții. Scuze. Mulți au scăpat. Nu mai sunt in țara. Dar pot sa bag mâna in foc ca aia nu mai fac
   munca cinstita in viața lor.

   0

 20. #43

  hahaha! nu i-a sunat aifonu =))
  stiam ca telefoanele isi pastreaza putina zeama si cu o ultima suflare se aprind si suna alarma. poate astea cumparate din bani furati nu functioneaza la fel.
  Parintii de ce nu au fost anchetati? Pana la urma au fost complici, ca doar nu ai cum sa treci cu vederea „micul depozit de obiecte pe care îl formasem în apartament. „

  0

 21. #44

  Lol, sa profit de vulnerabilitati si rahaturi.

  Din anii 90 erau site-uri care postau real time vulnerabilitati pentru bazele de date. Gaseai cu un simplu search magazine online care foloseau varianta vulnerabila si dadeai un dump la tabele din care iti luai tot ce aveai nevoie. Been there, done that.

  Totusi trebuia sa fi cu desavarsire tampit sa iti comanzi bunuri fizice cu cardurile alea pe adresa ta. Chiar si marele lui guru lua se pare chestii virtual pe care le vindea mai departe in mod legit.

  In rest articolul mi-a lasat o greata cumplita. Nu a invatat nimic si societatea de e vina.

  0

 22. #45

  Oare si politicienii nostri sunt pregatiti cu valiza la usa cand vin mascatii?

  0

 23. #47

  Pe scurt ce se intelege? ” Am furat si am sperat ca o sa scap cu pedepsa minima ori cu o palma peste mina ” …..baiatul a plusat in continuare ca si la jocurile de noroc si din nefericire a ” dublat” si sentinta.
  In apararea lui sint in tara oameni care au furat milioane de euro si nu ai facut o ora de inchisoare.

  0

 24. #48

  cum dracu’ e infractoru’ ăsta TOCMAI din bacău? am lucrat vreo câțiva ani pe’acolo și numai de escroci și de turnători am dat
  nu puteai să dai o bășină că afla toată lumea
  iar la ziua de salariu veneau DIVERȘI să’ți ceară taxă de protecție
  și scrie articolul de parcă ar fi fost un inocent care, vezi doamne, a ajuns printre criminali și violatori
  FUTU’TE’N GURĂ SĂ TE FUT DE SĂRĂCIE, CÂND FURAI BANII OAMENILOR NU ERAI INOCENT?

  0

 25. #49

  Chestia asta pare scrisa de VisUrat. Daca e, sper ca nu l-am desconspirat…

  0

 26. #51

  Dar părinții!? Unde au fost părinții in viața copilului? Unde au fost după prima percheziție? „Copilul” acesta nu pare a avea vreo legătură cu ai lui. Mama pomenită trecător în poveste, tatăl absent. Imi pare un adolescent foarte singur și cu o lume proprie artificială, fără a avea o imagine clară a ceea ce înseamnă bine sau rău. Un copil devenit adolosescent și apoi adult fără limite interioare sau exterioare. Fara respect pentru cei din jur sau munca altora. Lumea virtuala i-a „luat mintile”? Da! Pentru că nu a avut cu adevărat una reală, care sa il satisfacă. Un puști solitar, uitat in fata calculatorului, uitat intr-o lume virtuală in care granița dintre bine și rau s-a sters, devenit acum un delicvent ce nu conștientizează bine ce a făcut, dar regretă că a fost prins.

  0

  • #52

   Am citit acum articolul din deșteptarea și am văzut filmuletul recorder (le găsiți în descrierea blogului sau) Părinți ce au f …ut viitorul copilului lor. Au adus pe lume un copil inteligent și si-au batut joc de el. Sper ca ce spune este adevărat și va reuși reabilitarea.

   0

 27. #53

  Hmmm, un adolescent furat de peisajul mirific al banilor făcuți ușor.
  Eu, din povestea lui, văd o minte curioasă care nu a fost valorificată corect, un om dotat cu o curiozitate care a luat-o razna într-o direcție greșită, un om care dacă trăia într-o țară cu un sistem judiciar corect probabil că ar fi beneficiat de consultanță psihologică și o îndrumare către valorificarea corectă a aptitudinilor pe care le are.
  Este doar un copil care a luat niște decizii greșite, cine suntem noi să judecăm?

  0

 28. @SkizZ perfect de acord dar:
  Asta era maxim un nene ce posta aduri si raspundea la intrebari.
  Nu avea cum minor find sa posteze, sa aiba drop iar dropul sa-i trimita banii lui.
  La 15 ani citesti engleza stii ce-i ala cvv iti comanzi singur produse in tara care le stochezi in casa ta, eventual le si transformi in cash cand se stie frica milenara a 90% din parintii romani visavis de copilul lor fiind hotz.
  Sa nu se afirme el, sa nu puna golanii mana sa-l scuture cu taxe de protectie? Slabe sanse, plus ca-i place praduiala dupa cum singur declara.
  Mai mult decat sageata NU a fost dar e prea romantat story-ul… Acord un 4.6 imdb.
  Au mai scris niste useri, dar gresit, pe vremea aia nu era forum, nu erau db-uri la liber, era clona de pp si speranta ca tar-ul tau nu-l vede adminul de la root si da in inbox.
  Cc-urile se luau de pe mirc, canale dedicate forumuri erau maxim 5 worldwide iar in romania existau maxim 10 excroci pe www restul erau pur si simplu copiatori a unei metode.
  Insist in a NU crede ca tata, ireaponsabil betiv absent etc nu-ti pui intrebari cand fiitu face cash. MULT cash raportat la tine.
  Cunosc astea deoarece absolut toti vecinii mei clonau pp-uri sa-si cumpere adena in lineage pe serverele originale.
  Sper sa nu ma insel dar perioada lui infractionala se desfasura cand in romania ipul era asociat cu macul placii si era staticccx.
  Doar nu avea soks atunci, detaliile extrem de vagi visavis de fapta contrasteaza cu detaliile ce sar in ochi, aveam bani ba nu ma interesa scoala si jucam la pariuri ca’mi permiteam.
  Prea multe detalii ce zgarie retina, scriu din punctul de vedere al unui fost colaborator tehnician al unui anume serviciu.

  0

 29. #55

  Ai dosar penal (la DIICOT și BCCO, nu Secția 2 poliție), s-a început urmărirea penală și procesul în instanță, stau ăia cu ochii pe tine ca pe butelie și tu nu te duci la școală că nu-ți place și continui să faci infracțiuni fix în aceeași manieră ca să faci bani de fugă, bani pe care îi joci la pariuri. Apoi nu-ți sună alarma că ți s-a descărcat telefonul și ascunzi banii în perna de sub cap, din patul unde te-a găsit poliția.
  Îmi dați voie să mă piș pe mine de râs?!

  Ps. Dincolo de faza „ce n-am făcut de-a făcut copilu’ asta”, dacă din uteru’ meu ar fi ieșit asemenea prostovan, mi-as fi legat trompele să nu mai iasă altul.

  0

  • Dar cu prima mie incasata din multele mii despre care abereaza nu l-a dus capu’ sa-si ia o chirie in alt oras sa se puna pe treaba in forta?
   I-am citit pagina/blogul ce-i aia, tipul e super romancier spun asta din prisma expresilor si cuvintelor folsite la un review de mac, culmea scris de unu fara scoala si cu 2 ani de parnaie la activ.

   0

  • #57

   Păi nu îl poți suspecta că gândește când spune că bagă banii la pariuri cu șirul lui martingale, care e falimentar pt. așa ceva.

   0

  • #58

   Nu mă pricep la pariuri. N-am intrat în amănuntele astea. 🙂

   0

  • #59

   @Gim, era minor. Dacă platea suficient de bine să găsească un proprietar suficient de lacom încât să-i închirieze chiar și o garsoniera cât o debara cum vindea ăla din Cluj zilele trecute, sigur se găseau niște vecini care să se întrebe de ce în casa aia locuiește doar un plod. 🙂

   0

 30. #60

  1.Nici mie nu mi se pare foarte veridica povestea.
  Un aspect important ar fi fost, ca un parinte ce si-ar vedea copilul ca face infractiuni, i-ar elimina sursele infractiunilor si ar incerca sa ii opreasca tentatiile (in cazul asta, l-ar lasa fara orice aparatura cu acces online, si ar verifica ca nu se mai atinge de ea).

  2. Aceasta poveste zici ca ar fi o adaptare perfecta a infractorilor mari din ziua de azi (politiceni, miliardarii romaniei etc). Cei care comit o infractiune, sunt cercetati, nu patesc nimic care sa ii sperie la inceput, repeta faptele, chiar poate mai grav, iar sunt anchetati, unii intr-un final sunt inchisi. Si dupa ce ies de la mititca, stau si se plang cat de naspa e inchisoare si ca nu merita asa ceva, ca oricat rau faci in lume, inchisoarea e cel mai naspa lucru care ti se poate intampla.

  0

 31. Oh, dar câte comentarii și o zi liberă la care să răspund la toate. Ok, hai să începem.

  Văd în primul rând că au fost menționate remușcările, sau mai degrabă lipsa lor. Eu unul sunt conștient în momentul de față că pentru ceea ce faci plătești. Am făcut, am plătit. Mai mult sau mai puțin decât aș fi meritat, nu o să judec eu asta pentru că nu e treaba mea și pentru că mi-ar fi imposibil să fiu obiectiv. Ideea e că am fost pedepsit așa cum a decis o instanță și un judecător. Mi-am executat pedeapsa, s-a terminat. Nu am remușcări. Nu pot să am. Nu văd de ce aș avea. Nu pot acum după ce știu că am trecut prin propriile mele experiențe să o ard altruist și să spun ceva de genul „vai dar cât de ușor am scăpat. Totuși am fost un nenorocit care a păgbuit atâtea persoane, parcă, parcă mai intrau câțiva ani acolo. Băi cât de incorectă e lumea asta”. Nu. Nici eu și nici o altă persoană în afară de cele competente nu pot să stabilească pe baza unor criterii nedefinite dacă aș fi meritat o pedeapsă mai grea sau mai ușoară.

  Văd aici și câteva chestii legate de părinții mei. Nu o să intru foarte mult în subiectul ăsta, nu e momentul și nici locul, poate când o să fac partea a doua o să completez cu câteva mici detalii. Momentan nu o să îi implic într-o discuție pe Internet. Singurul lucru pe care am să-l menționez vis-a-vis de asta este faptul că nu au știut în nici un moment în mod clar ceea ce fac eu. După cum am spus în articol, am făcut și ceva programare web. Aveam skillurile necesare cât să fac bani din chestiile astea în mod legal și am făcut bani din programare în mod legal înainte să fac alte chestii. Ai mei au crezut tot timpul în ceea ce le-am spus și nu au cunoștințele necesare pentru a îmi investiga mie acțiunile pe care le făceam pe calculator.

  Văd și mult hate. Mie îmi place hateul, mai ales când e îndreptat spre mine. Nu înțeleg totuși de unde a pornit. Eu nu am scris nicăieri că vreau empatie sau atenție pentru chestiile astea. Dacă voiam un grup de emoționaliști care să plângă lângă mine mă înscriam la balet. Nu mă plâng pentru că am fost pedepsit pentru chestii pe care le-am făcut. Ideea e alta. Legea e aceeași pentru toți și trebuie respectată. Am furat, am fost prins, se aplică legea și sunt pedepsit. Dar legea trebuie aplicată fix așa cum e ea, nu contează, bună sau rea, dar fix așa cum e ea și de către și pentru toată lumea. Dacă eu sunt implicat într-un proces penal am pretenția ca și judecătorul care îmi judecă cauza să respecte ad-literam legea în ceea ce privește desfășurarea procesului penal. Da, am PRETENȚIA. Pentru că la noi e o pretenție să fii tratat corect.

  Și partea specială pe care am păstrat-o pentru Gim.
  Băi, script kiddie erai tu și băieții de pe la Vâlcea care înșelau oamenii pe eBay cu vânzări de tractoare. VPN de la Aol probabil tot voi foloseați. De fapt, nu știu de unde și până unde ai ajuns tu la concluzia că eu făceam scamming pe Ebay sau alte site-uri că nu scrie nicăieri așa ceva și nu am făcut așa ceva. DIICOT folosește EnCase și EnCase e un soft de căcat. Și nu știu ce fumezi, dar 2018-2013 = 5. De unde pula mea ai ajuns tu la 10-15 ani diferență nu știu. Nu pot totuși să nu remarc limbajul de jargon pe care îl folosești și care este tipic penitenciarelor, pentru că l-am auzit și eu de foarte multe ori. „săgeată, donator, prăduială”. Pisoiaș, tu ai fost pe undeva și nu vrei să ne zici. Hai, fi sincer, nu o mai arde intimidant sub un pseudonim. Zi-ne ce dosare ai.
  În altă ordine de idei, spamming de pe rooturi cu pagini de PayPal al cărui cod probabil nu îl înțelegeați, CC-URI TRANZACȚIONATE PE MIRC. HA HA HA. Transformați bani de pe CC-uri în monedă Lineage. Da, smart move – not. IP asociat cu MAC-ul plăcii? Dude, ce fumezi? soks n-am avut, socks poate. Fost colaborator cu un serviciu? *sniff sniff*. Escroc vâlcean. Da, da.

  Cam atât din partea mea. Văd că a prins articolul totuși, o să revin și cu partea a doua cândva. Mulțumesc Ahri pentru publicare.

  0

  • #62

   Astept cu interes si partea a-2-a 🙂

   0

  • #63

   Dude, ai multe inexactități in comentariu. Uite, ăștia mai bătrâni, care ne dădeam pe net înainte că tu sa fii născut, știm multe chestii, inclusiv de canale de irc pe care se făcea schimb de CC. Că tu nu știi sau n-ai prins, asta nu înseamnă că nu exista. La fel, cu mult înainte că tu sa ai calculator, ip-ul ce-l primeai de la provider era legato de MAC. Puneai un router sau schimbai placa de rețea și nu mai primeai IP, că era într-adevăr legat de MAC, așa că ori sunai la provider, ori clonau macul vechi. Că tu nu știi din astea nu înseamnă că nu există sau că nu așa a fost. Așa că, ți-aș recomanda și eu un pic de ciocu’ mic, că maimmult de scripturi kiddie nu pari.

   0

  • #64

   Mi se pare grav ca nu ai remuscari. Remuscari pentru ca ai gresit, ai furat, ti-ai pus parintii intr-o pozitie foarte dificila. Poate ai furat de pe cardul unora care nu erau neaparat bogati, care-si dramuiau banii, care aveau nevoie de banii aia sa-si plateasca chiria sau sa-si hraneasca copiii.

   0

  • #65

   Pai man, te dai mare destept si totusi ai fost prins si apoi nu spune nimeni ca ai cauta empatie ci ca nu ai, se vad urme foarte clare ca esti sociopat poate nu psihopat ca atunci deja aveai treburi mai serioase la activ, sau poate ai da le pastrezi pentru desert. Acum ce faci? Programezi pt bitdefender sau lucrezi la planul tau de plecat in caraibe? Ps. stiu ca ambele dar nu mai spune la nimeni, nu am nimic cu tine si totusi daca e sa o faci macar i-ai banii lu ghitza sau dragnea

   0

  • #66

   Nu ai remuscari pt ca esti un gunoi de om. Pedeapsa ar fi trebuit sa vina cu obligatia restituirii banilor furati. Nu ai de unde? ghinion, munca fortata pana returnezi ultimul leu. Prejudiciu prea mare pentru a fi recuperat in 40 de ani de munca? vandut tot ce are ma-ta/tac-tu, sa se mute dracu’ intr-un cort pe camp.

   0

  • #67

   PRETENȚIA să fii tratat corect? N-oi vrea acum și despăgubiri că ai stat la pușcărie? Să-ți dau exemplu de vreo 5 țări unde, pentru ce-ai făcut tu, ieșeai din închisoare la pensie (dacă mai ieșeai)?
   D-aia se duce dracu’ țara asta, că toți infractorii au gura mare și se dau victime.

   0

 32. #68

  Stai asa un pic, baiatu se cearta cu justitia independenta.

  0

 33. #69

  Deci un gog care se ocupa cu phising si abuza de carduri gasite pe net, se plange ca judecatorul a fost rau si l-a pus in acelasi loc cu scursurile societatii. Eu zic ca pedeapsa a fost prea mica, mult prea mica.

  0

  • #70

   Sper ca in partea 2 sa vorbeasca de reeducare ca se vede ca platim degeaba bani la stat pentru detinutii care nici macar bun simt nu capata dupa gratii

   0

  • #71

   Eu zic să lași piatra jos în cazul de față.

   0

 34. #72

  escrocu’ și țeparu’ ăsta are tupeu maxim
  după ce c’a păcălit și’a furat banii oamenilor, acuză și judecătoru’
  PĂI CE BĂ SĂRĂCIE ÎMPUȚITĂ, VROIAI SĂ’ȚI DEA ACHITARE?
  LA PÂRNAIE CU TINE,”PISOI”, PRINTRE CRIMINALI, TÂLHARI ȘI VIOLATORI, SĂ’ȚI FACĂ CURU’ POȘTĂ

  0

 35. #73

  Gunoiul asta subuman a scris ca sa se laude cat de smecher era el si cat de prosti erau „gaborii”. La 14 ani avea iphone iar parintii nu se intrebau cu ce bani si-a luat un telefon care costa cat doua salarii? Electronicele scumpe nu le vedeau, bijuteriile?
  Gunoiul asta a furat banii altor oameni, munca si timpul lor. Poate unii nu au mai avut cu ce sa cumpere mancare la copii cand s-au trezit cu cardul golit de carderu’ pu||i, poate altii s-au imbolnavit de necaz, poate au murit ca nu au mai avut cu ce sa-si cumpere medicamente sau nu si-au mai permis un tratament, poate s-au sinucis etc.
  Si gunoiul asta se vaita ca a stat la puscarie in conditii prea josnice pentru demnitatea unei fiinte umane.
  Pierde 10k euro la pariuri, apoi 20k, apoi mai multi. Sa zicem lejer 60k euro bani furati.
  Cum salariul minim net este de 250 de euro, inseamna ca a furat cel putin 240 de salarii, adica munca unui om pe 20 de ani. O pedeapsa corecta ar fi fost condamnare la munca obligatorie pana la restituirea completa a prejudiciului. Munca pe 20-30 de ani. Daca vrea sa scape mai repede, sa vanda ma-sa casa, vaca, un rinichi sau ce o mai avea prin curte, sa-l scape pe prost.

  0

  • #74

   E posibil sa ai dreptate totusi recomand tuturor care au card sa isi faca versiunea care te despagubeste la plata pe internet, e o prostie maxima si dupa mine si o miselie maxima ca banca iti da voie sa iti faci card neacoperit, aia intr-adevar pot suferi grav restul nu prea au treaba ca se ocupa banca de frauda.

   Ai foarte mare dreptate cu munca din pacate iarasi o miselie este ca puscariile nu-s private si intretinute din munca detinutilor.
   Daca am avea astea 2 lucruri deja am avea o lume mai buna

   0

  • #75

   pușcăriașului trebuia să’i confiște și să’i vândă proprietățile părinților, cum a făcut dna cu felix voiculescu și să se recupereze prejudiciul
   până la 18 ani răspund părinții de faptele câcatului
   să fi dormit pe străzi după ce ieșea din pîrnaie, ca să’și învețe lecția țeparu’

   0

 36. @Sabotor. Ok, recunosc, posibil să mă înșel în legătură cu MIRCul, nu am prins timpurile alea, nu știu. Problema e alta. Idiotul în cauză pe care îl putem identifica ca și „Gim” a încercat să ofere detalii tehnice raportat la niște lucruri pe care eu le-am făcut din 2012 încoace. În 2012 lucrurile astea nu se mai întâmplau, MIRC, Aol și alte căcaturi de genul ăsta. Nici treaba cu MAC-ul nu o știu, la fel, m-am înșelat. Dar rămâne faptul că ăla e un idiot care nu înțelege că 1. nu am ajuns atât de jos să fac scamming de ce mai joasă speță pe eBay și 2. că dacă vrea să îmi combată argumentele atunci ar trebui în primul rând să-și fixeze ceasul biologic, pentru că, repet, eu am făcut astea acum 5 ani. El vorbește de 10-15 ani. Apropo, tati, fă-te judecător dacă vrei să dai condamnări. Dacă tu ajungi judecător și eu mă apuc iarăși de prostii, promit că pe tine te cer la judecarea cauzei.

  În altă ordine de idei, nu o să fiu un țăran needucat care își introduce organele într-un comentariu pe internet, cum fac alții pe aici. Keep hating, mă hrănesc cu asta.

  0

 37. #77

  Don’t do the crime, if you can’t do the time.
  Se presupune ca puscaria sa fie naspa tocmai ptr a nu te mai intoarce!

  0

  • Da, dar asta nu are nici un efect asupra celor care formează masele din pușcării.

   0

  • #79

   Da, dar asta nu are nici un efect asupra celor care formează masele din pușcării.

   @oancea nici nu trebuie sa aiba vreun efect. Scopul puscariei nici nu este sa reeduce pe cineva. Principalul scop al puscariei este doar sa il izoleze pe cel defect de lumea oamenilor obisnuiti cat mai mult timp posibil.

   Oamenii se (re)educa doar daca vor ei, nu daca vrea puscaria. Cel mai bun exemplu esti chiar tu. Din textul pe care l-am citit (da, am avut rabdare sa il citesc pana la capat) nu reiese ca puscaria ti-a schimbat vreun pic modul de a vedea lumea. Daca ai putea ai lua-o de la capat.

   In comunitatile de eskimosi exista o traditie pentru situatii de genul asta. Atunci cand exista un adolescent cu probleme grave in lumea lor (fute femei maritate, fura, minte, nu ajuta etc) oamenii aia stiu ca acel adolescent nu se va schimba si va crea probleme comunitatii toata viata. Asa ca cineva il invita la un moment dat intr-un loc izolat si adolescentul neatent cade sub gheata sau ceva. E o masura de igiena comunitara absolut necesara pentru ei. Sigur, noi nu suntem eskimosi, doar ziceam.

   0

 38. Nu te acuz. Toți am fost tineri și tembeli.
  Mă copchile pune mâna și fă ceva bun cu viața ta. Muncește legal și o să vezi cum vin și banii, femeile,gadget-urile, mașinile sau ce îi mai vrea tu. Dacă vei face asta vei avea satisfacție. E de neprețuit.
  Pentru adrenalină fă ceva sporturi extreme

  0

  • #81
   Arhi

   eu cred ca deja face ceva. iar ura asta din comentarii nu e de ajutor nimanui

  • #82

   @arhi – nu e ura, la fel de bine poti spune ca e ura articolul sau articolele tale despre Udrea sau PSD, in fond sunt si ei oameni si au fost tentati, ispititi, nu au realizat ce fac si la urma urmei nu au furat de la tine direct, ci de la stat, nu?
   Si Cezar zice de hate insa pentru mine e o chestie simpla : mesajul lui este de genul „am facut si eu niste smecherii, statul nu mi-a respectat drepturile, sunt niste nenorociti” in loc sa fie „m-a luat valul, am facut un cacat si acum realizez ca am pierdut o groaza de timp in loc sa imi vad de viata mea, insa am invatat x si y si de aici sper sa nu mai repet greselile”. Serios, nu e fix discursul Antena 3 si PSD, despre cum o fi facut el ceva, dar nu asa se face justitie si nu merita sa fie tratat ca un infractor, ca e si el om?
   Si o chestie ironica – omul a furat banii altora pe internet si acum se plange de hate pe internet iar tu spui ca asta nu ajuta? Dupa ce restituie fiecare leu furat promit sa arat si eu compasiune.

   0

  • #83
   Arhi

   intelegi ca ura asta se indreapta spre actiunile unui copil de 13 ani, nu? il compari cu udrea? gg u, romani verzi, s-a facut dreptate

  • #84

   @ Arhi – nu boss, comentariile nu se refera la actiunile unui copil de 13 ani, se refera la modul in care relateaza el azi, la 18-19 ani, degajat si senin, cu o urma de victimizare si aroganta in ton. Se refera la articol si comentariul lui, nu strict la actiunile de acum 5 ani. Nu il compar cu Udrea sau Dragnea, dar parca am vazut destule reportaje din Moldova cu copii de 10-14 ani care nu au avut sansa sa faca mai mult de 4 clase si care muncesc cu ziua ca ii obliga parintii si probabil nu o sa aiba niciodata sansa sa ajunga la o meserie gen instalator, cu aia il pot compara si sa spun ca nu a invatat nimic din experientele trecute?

   0

  • #85
   Arhi

   la 18-19 ani ti se pare mai matur sau ceva?

  • #86

   @arhi – nu stiu, eu la 19 ani schimbasem 3 scoli si tot atatea gazde, pe timpuri la 20 de ani erai in armata, stiu destui oameni care la 20-21 de ani au avut copii, stiu tipi azi care la 18 ani au plecat in Italia sau Anglia la munca, singuri, doar cu niste prieteni. Da, pentru mine la 18 – 19 ani ar fi cazul sa stii pe ce lume esti, nu mai e cazul ca lumea sa te cocoloseasca pe motiv ca esti copil.

   0

  • #87
   Arhi

   da dude, toti, la 19 ani, eram niste zmei, asa e.

  • #88

   @Bigbear, eu pana acum n-am intalnit oameni sub 21 de ani care sa poata fi considerati maturi, ai fi tu si prietenii tai niste genii nedescoperite
   ia spune ce mare ceo esti, prea te dai self made man cu inalte moravuri
   si tot nu ajungem la baza discutiei adica rezolvarea problemei, educarea celor care au apucat calea gresita, numai critica si blamare sa ne creasca egoul

   0

  • #89

   @arhi – nu am zis nimic de zmeu, e doar soarta fireasca a unui copil nascut intr-un sat. La 14 ani pleaca la oras sa faca liceul/scoala profesionala pentru ca in sat nu exista asa ceva si inevitabil sta in gazda. Asa a fost inainte, asa este si azi.
   Nu te intreaba nimeni „gigele, tu esti destul de matur sa pleci de acasa la 14 ani si sa locuiesti cu niste rude/amici/straini?”. In situatia asta sunt probabil zeci de mii de copii in fiecare an si supravietuiesc, de aia nu pot vedea oaia ratacita in tipul asta care azi se ratoieste la altul si ii explica arogant ca el nu facea pagini false de net sau lua carduri de pe mirc, el era la un nivel superior.

   0

  • #90

   #Arhi
   Plecat la 14 ani si jumatate de la tara, la 19 aveam 5 ani de armata din care 3 cu AKM-ul sub cap, adica ceva responsabilitate, plus cusut, calcat, spalat…
   Si tu zici de asta ca nu e copt inca…

   0

 39. #91

  Sa mai povestesc si eu o chestie. Pe la sfarsitul anilor 90 – inceputul anilor 2000, nu prea exista cadru legal pentru infractiuni informatice in Romania. Prin anumite internet cafe-uri, noaptea, dupa ce ramaneau doar ce-i „de-ai casei” la un long-night, principala activitate p-acolo era comandatul de chestii de pe internet, folosind carduri de care faceai rost prin diferite metode. Nici nu trebuia sa fii vreun hacker, sa obtii tu datele cardurilor, era suficient sa stai pe anumite canale de irc. Cu toate astea, desi am fost tentat (ca deh, nu prea erau bani in Romania in perioada aia) nu m-am bagat la asa ceva pentru ca nu mi se parea ok sa fur banii altor oameni. Pentru ca in fond, asta e – furt. Asa ca o poveste de genul ma lasa rece – nu conteaza mediul in care a crescut, nu conteaza familia, nu conteaza faptul ca e vorba de un pusti de 14 ani care a fost pus fata in fata cu o metoda ilegala de a face bani relativ usor pe internet. La fel de supus tentatiilor e si un golanas de 14 care talhareste oameni.

  0

 40. #92

  Am citit si articolul, si comentariile. As zice ca, pentru ceea ce ai facut, ai platit. Mult, putin, nu sunt in masura sa apreciez.
  Conteaza foarte mult ce vei face de acum incolo. Nu mai esti un pustan. Din blogul tau imi dau seama ca nu esti batut in cap, stii sa legi doua vorbe, asa ca ai foarte mari sanse sa depasesti momentul „puscarie” si sa mergi mai departe, sa faci ceva bun din viata ta. Daca vei realiza asta, cu siguranta ca atunci cand o sa ai mai multi ani in spate decat acum si o sa faci un bilant o sa poti spune ca ai iesit pe plus.

  Bafta!

  0

  • #93

   Spre deosebire de restul cretinilor de aici, asta chiar e un raspuns ok.

   Felicitari Marcian pentru modul de a vedea problema.

   0

  • #94
   Arhi

   #amin

 41. #95

  Vârsta nu e scuză. La 13 ani știi că nu e bine să furi.

  0

 42. „Mai pe scurt, trimis între tot felul de nenorociți”

  pai…el ce era? Un delicat?

  0

  • #97

   ba voi sunteti seriosi? comparati un hot de date cu unul care iti da in cap, serios?
   uite, zukaberg e hot de date spre exemplu, il poti compara cu ted bundy ?

   0

  • Nu dude, o persoană care are totuși ceva conștiință morală sau urmă de umanitate ori empatie. Realistic vorbind, în penitenciare găsești persoane care au făcut din scopul vieții lor să îi omoare pe cei care i-au băgat acolo sau familia celor pe care i-au omorât deja. Nu vorbesc aiurea și nu vorbesc nici despre copii de 15-16 ani, ci de oameni de 30-40 de ani. Hai totuși să nu facem comparații care nu își au locul.

   0

  • @cezar: și-atunci ce facem? Facem pușcării în funcție de gradul de empatie? De ce nu și-n funcție de înălțime? Sau gusturi literare? ”Toți fanii Tolkien la Jilava!”. ”Voi ăștia empaticii – la Poarta Albă”.
   Pentru că – nu-i așa? – la școală, în armată, locul de muncă, grădiniță, plata taxelor, intrarea într-un partid ori conversia religioasă se ține cont de toate chestiile astea, nu. Absolut normal că în calitate de deținut căruia i s-au retras drepturile civile să ai posibilitatea să alegi cu cine vrei să fii coleg, în ce unitate ești disponibilizat și cum să fii tratat. E ca în tabără, la munte.
   Regimul penitenciar nu a fost creat ca să-ți de dreptul să alegi ci ca să reeduce (teoretic) și să aplice pedeapsa. Parte din pedeapsă e că trebuie să te supui regulamentului iar regulamentul spune că nu tu dictezi cu cine ești încarcerat.
   În altă ordine de idei, dacă tot scrii acum la 19 ani atât de lejer despre cum ai furat bani de la entități productive din societate, tu le-ai acordat lor șansa de a alege? Mnu – ai băgat mâna până la cot și-ai luat fără să le ceri părerea, fără să te întrebi dacă depind sau nu de banii aceia, că au muncit pentru ei ori că poate au o viață mai grea ca a ta. Unde era atunci ”conștiința morală” și ”umanitatea” pe care o pretinzi acum?
   Hmm?

   0

 43. #100

  Pentru Cezar Oancea:

  Prietene, in primul rand, orice-ai facut si orice vei face, este CEZAR OANCEA, si nu asa cum ii place statului roman sa iti spuna, Oancea Cezar. Profesorul meu de atelier mi-a rupt in 1985 o coada de matura peste picioare pentru ca la intrebarea „cum te cheama ba muncitorule” am raspuns prenumele si numele. divaghez.

  In al doilea rand, ca om care a trecut cumva pe unde vei fi trecut si tu mai tarziu, nu intru in amanunte, ca varsta as putea sa-ti fiu tata, deci oportunitati au fost. Zic doar atat (nu e remarca mea, ci a lui jr in dallas, vorbind cu ray): you gambled and you lost. treci peste, aduna informatiile pozitive. treci peste comentariile retarde de aici, e un loc in care imbecilismul prolifereaza.

  trei: justitia romana?? forget it. planul tau cu bagajul facut sa fugi il aveam in 1991, din alte motive. visam ca escape plan sa ma fac mecanic auto in germania. dar ideea e alta: ai un skillset care te recomanda pentru o viata ultra confortabila in afara gratiilor, so why risk it? nu e la altitudinea mea sa dau detalii prea mari, dar cunosc cazuri, mai fericite ca al tau, care din teribilisme similare au devenit fundatie pentru cariera de minimum o viata. se pare ca ai putea capitaliza si tu (sau monetiza, e un termen care mi-a atras atentia in exposee-ul tau). revenind, in justitia romana subiectul (adica tu) este obiect. tu esti din start paguba colaterala. sa urmaresti in alte tari, cetateanul este in general ferit de catre actul de justitie, este protejat, chiar si in cazuri grele. nu la noi.

  in final, ce sa zic, e delicat sa iti iei viteza in viata cu o poveste ca a ta. dar ai tot ce iti trebuie. nu fac pariuri sportive, dar daca ar fi sa pun banii pe tine, pe verdell sau pe bigbear, guess what?

  0

  • #101

   Ce skillset are? Ca a facut scam? :)) Sau ca a cumparat niste date bancare si le-a folosit? Hahahahahaha. Si iar hahahahaha. Cat ii mai plangeti de mila, vai saracul, geniul neinteles de societate. Va ganditi ca poate a furat banii unui bolnav de cancer? Nu, ca el doar a furat niste bani, din niste conturi, niste numere, nimic altceva. Poate a furat economiile unei familii care voia sa isi trimita copilul la studii, care chiar ar fi contribuit la bunastarea societatii, nu sa ii bage pe o cota de 2. Hai sa fie bine in tara, autostrazi, lapte miere, psd sa dispara, dar sa empatizam cu un infractor, ca asta e. Am inteles, la 13 ani nu ai discernamant, ok, dar dupa un sut in cur si o palma dupa cap, la 19 nu ai nici o urma de remuscare, sau macar un sentiment de parere de rau fata de ceea ce ai facut, inseamna ca merita mai mult. In alte tari cetateanul e ferit de actul de justitie? Aberezi rau.

   0

  • #102

   Amice, esti imbecil fara dubiu daca tu crezi ca banii sunt furati din contul unor bolnavi sau familii. Esti atat de prost incat chiar crezi ca bolnavul sau familia aia vine in romania sa il caute pe x sa le dea banii inapoi. Esti prost de mori contrazicandu-te pe teme la care se vede din avion ca esti pa. Adica prost. Taci in pula mea din gura si vorbeste la obiect, deja mi-e sila de retarzi ca tine. Scuze Cetin pentru nivel.

   0

  • #103

   Din ce conturi a furat? Baga detalii daca stii mai multe. Lasa fumigenele, lucruri concrete, cine erau victimele, cu ce se ocupau.

   0

  • #104

   @der tu cine dracu’ ești?
   nu cunva tot un pușcăriaș?
   de unde știi tu de unde’a furat?
   îl compari cu un robin hood care ia de la bogați ca să… BAGE LA PARIURI?

   un sfat pentru tine:
   NU VĂ MAI DROGAȚI!
   NUMAI VĂ DROGAȚI!
   drogatu dracu’

   0

  • #105

   mai da-te curios si o sa afli cine sunt. pe mine nu ma intereseaza cine esti tu, observ lejer din comentariile tale, precum si din nick: basinel labagiu.

   la obiect: nu compar pe nimeni cu nimic, asta pricepi tu cu jumatea de neuron care ti-a ramas activa. intre a acuza un hot ca „poate” fura de la saraci, ca tine si ca alti retarzi, si a intelege mecanismul furturilor online care sunt in proportie de 99.99999% acoperite de asigurari, bai vita, e o mare diferenta.

   in afara de asta, retardule ce esti, eu nu am cautionat nicio secunda actiunile lui. am specificat inmod cat se poate de clar (pentru iq>100, stai calm, esti absolvit) ca justitia romana in cazul lui a procedat incorect. este punctul meu de vedere, nu are legatura cu aberatii „a furat bani de la cancerosi”.

   intr-o paranteza fie spus, in anii 2000 aveam un prieten care murea lejer de leucemie limfoblastica acuta la doar 21 de ani. dan diaconescu a pus la dispozitie o linie telefonica pentru tele-donatii. am donat capusand o linie telefonica de la firma (frauda, da), sute de apeluri, poate chiar mai mult. DD arata seara de seara cati bani s-au strans, nu erau 100k cat era necesar pentru un transplant medular in israel, dar se apropia, erau zeci de procente. guess what? maretul DDD (idol al tau, probabil) si-a insusit covarsitatea majoritate a donatiilor, bolnavului i-a dat 5000.

   in final: te-n pula mea de oligofren, este ultima data cand te mai iau in seama.

   0

 44. #106

  Intamplator si eu il citesc din cand in cand pe Radu de la PiticiGratis.

  Azi, pentru ca am citit articolul asta, am zis sa dau o fuga si pe la PiticiGratis. Ultimul articol e fix rubrica de „Sfaturi Gratis” de care mentioneaza si Cezar, si, ca sa vezi, se pare ca i-a mai trimis un email in care il intreaba ce sa faca acum cu viata lui.

  Fiind (semi) caterinca, Radu i-a sugerat sa emigreze sau sa se reapuce de „furat”.

  Sper ca aia 5 ani care s-au scurs (sau cati au fost) te-au mai maturizat un pic, si stii ce sa alegi.
  Atat.

  0

 45. @ sabotor, multumesc, QED.
  @ Verdell & Magonia au sintetizat perfect raspunsurile ce doream a le scrie eu.
  @Cezaer, ca tot sunt hateru’ de tura.
  Nu, nu te urasc, nu nu mi-a fost furat cardul si nu, nu am avut mandate. Insa am fost pus pe burta de igp si nou formatul bcco (nu exista diicot atunci) si mi’a fost oferit: centru reeducare minori gaesti sau colaborator.
  Well, eu n-am dat detalii de nimeni dar eu am descoperit pc-urile de cand ele se numeau Hc deci experienta probabil e comparativa cu lungimea vietii tale.
  Singurul lucru care MA deranjeaza, este modul plin de heirupism la care povestesti o infactiune apoi ura viscerala catre organe.
  Bai te-au prins ce voiai? Un premiu?
  Te consider scrip kiddie ca din peste 1000 perchezitii informatice efectuate poate ati fost 80 infractori cu adevarat deatepti restu erati xerox… Atat.
  Logica simpla de prost (adica eu comparat cu tine)
  Daca nu te-a luat de la net, te-a luat de la adresa. Daca nici de la net nici de la adresa, te-a dat cineva te-a legat cineva. Elimin sursele ce puteau duce la arestarea recte condamnarea ta iar toate imi da rezultat un tip extrem de slab pregatit cu un prejudiciu de maxim 20k si cu un dinte impotriva justitiei.
  Ti-am citit blogul, imi place cum scrii, cred ca-ti pot fi egal la exprimare dar am ales acest jargon drag tie ca sa intelegi ca spre deosebire de comentatorii ce abordeaza doar latura morala la mine se reduce la:
  Te-ai dat coios, ai facut o smecherie noua dar ai – (minus) 100 la protectia datelor.
  Da protectia datelor, din peste 1000 (nu exagerez deoarece unnstick, un card un telefon, un cd se considera tot caz) exemple de infractori am undeva la sub 20 unde am fost nevoit a scrie „nu prezinta interes pentru cauza”
  Ai auzit de encase ca la ala ai participat, dar pe vremea mea perchezitiile se faceau live, abia aparuse autopsy… Ma anunti daca vrei detalii.
  Daca chiar esti curios de ce stiu ce stiu, in 2007 eram printre putinii 10 ce stiua si aveau drept de a folosi neutrino (gugal it cum ai facut si dupa cvv-uri)
  Insa dupa virulenta cu care ma combati chiar daca alti useri iti explica ca eu ce scriu are background palpabil ma face sa cred ca erai doar o sageata sau un script kiddie.
  Iar astia se limitau doar la infractiunile antedescrise de subsemnatul.
  E prea restransa aria de furturi informatice in care obiectul final al infractiunii e primirea acasa a unui produs de o anume valoare.
  Reiterez ideea principala, admir inteligenta & stilul de exprimare, urasc cu pasiune virulenta cu care combati ceva ce nu cunosti.
  Imi pare rau ca ai bagat parnaie dar in era in care stai cu informatia in buzunar trebuia sa ai minim 2 backupuri sustenabile visavis de cashflow & a place to hide.
  Daca vrei neaparat si permite @arhi iti pot explica punctual si cu exemple unde si cu ce ai gresit ca mod de viata si mod de operare si tot ce mai vrei tu.
  Pana atunci esti doar un pusti inteoigent si oarecum educat ce s-a vazut torvalds (google it daca nu-i contemporanul tau) dar a sfarsit drept giani din las fierbinti.

  0

  • #109
   Arhi

   baga mare

  • Când am văzut Gim parcă parcă am avut o sclipire, că am cu ce să îmi pierd timpul 5 minute demontându-i unuia aberațiile cu argumente. După care văd un comentariu incoerent și plin doar de bullshit. Just bullshit. Asta e, păcat. Poate data viitoare…

   0

  • @cezar: va suna super-arogant ce-ți scriu acum dar e seară și nu am timp de finețuri. Trebuie să-i dau dreptate lui Gim de mai sus. În cea mai mare măsură afirmației cu ”script kiddie”. În articol povestești ceva despre ”servere vulnerabile” și cum ai învățat tu să le dai de hac, pe site la tine scrie că ai vrea să lucrezi ca și expert în securitate (sau ceva similar – nu mai țin minte) dar mă îndoiesc sincer că dădeai tu măcar un nmap la servere sau căutai să fii la curent cu ultimele bug-uri de kernel *BSD/Linux ca să scrii propriile exploit-uri.
   Erai copilul cu jocurile, nu cel care nu se putea decide între CentOS ori FreeBSD. Părerea mea. Așa că asta cu ”expert ceva” sau ”servere vulnerabile” se reduce la exact ce-a zis Gim: ”script kiddie” care s-a folosit de ce-a găsit la liber pe niște forumuri ca să facă niște carding.
   S-ar putea să greșesc – desigur. Să fi fost la 14-16 ani un abil și vivace compozitor în BASH, Perl și Python. Numai – vezi tu – astea iau timp pentru a fi învățate iar tu te jucai. De unde deduc că n-ai avut prea multă vreme să citești niște man files, să alternezi între partiții Windows și EXT4 ori să te menții în permanență la curent cu ultimele bug-uri ca să dezvolți singur propriile exploit-uri. Așa că ajungem iar la ”script kiddie”. Ceea ce nu-i o rușine dar contrastează puternic cu dorința ta de a lucra în IT ca expert în securitate și cu povestea de mai sus în care tu identificai servere vulnerabile și le făceai terci.

   0

  • #112

   Razvan, avea 13 ani, ce hackeru minune sa fi fost ? Acum are 19, are timp sa invete daca vrea sa fie expert in securitate. Cred ca din cauza gravitatii faptelor scapam usor din vedere varsta lui si-l judecam ca pe un adult. Cezar, la 13 ani, nu era responsabil de faptele lui si, conform articolului despre el dintr-un ziar local, instanta a hotarat privarea de libertate pentru ca nu avea incredere in parinti ca-l pot tine in frau si ca o sa se rateze total. Avea si dreptate judecatoarea aia, dupa cum povesteste si el – parintii nu au facut nimic dupa prima perchezitie, el continuand sa fure date. Are 19 ani acum – cum era pt noi la 19 ani? Dadeam la facultate, visam cu ochii deschisi ce cariere o sa avem si cum schimbam lumea, ce programe o sa mai scriem sau ce case o sa mai construim. Poate visa si el la o cariera in securitate informatica, are timp sa invete. Eu ii urez succes in asta, dar si in a convinge alti copii sa nu se apuce. Ar trebui sa mearga in scoli si sa povesteasca si eventual sa le arate lucruri bune si faine care se pot face cu un PC. Cumva copiii prind asta mai usor de la oameni ca el. Si pare ca vorbeste si scrie bine, deci are sanse.

   0

  • #113

   „Iar doamna judecător despre care am vorbit mai sus, este, evident, sau era, o persoană abilitată care să îmi judece mie cauza. Rolul judecătorului într-un proces penal este în primul rând să asigure aflarea adevărului și respectarea legii, până la capăt. De la începutul, pe parcursul și până la sfârșitul procesului penal. Legea, ad-literam, așa cum este ea. Nu comentăm că legea e bună sau proastă, asta e o părere, o afirmație. Vorbim de fapte. Legea există într-o anumită formă și cu toții suntem obligați să o respectăm în forma aia.
   Eu nu am respectat-o, am comis infracțiuni. Am fost prins și în cele din urmă judecat, conform legii – într-o oarecare măsură. Atâta timp cât repercursiunile o să le suport tot în baza legii, am pretenția și dorința de a îmi fi respectate TOATE prevederile legale în timpul procesului. TOATE. Repet, TOATE. Dacă judecătoarea în cauză a considerat de cuviință și legal să facă acele afirmații despre mine în cadrul acelei ședință de judecată, afirmații prin care mai târziu și-a creeat cadrul legal și justificarea legală pentru a motiva hotărârea pe care a luat-o – atunci tot corect și legal ar fi fost ca acea justificare să fie transpunsă în hotărârea penală FIX așa cum a fost făcută și susținută. Transformarea asta de cuvinte, din „ești un parazit nerecunoscător care nu apreciază ce are, iar eu știu pentru că și eu am avut copil și asta demonstrează cumva că cunosc în mod absolut toate detaliile ce implică creșterea și dezvoltarea emoțională a unui adolescent” în „pentru a avea timp să își termine studiile” nu e deloc legală și într-o justiție normală nu ar fi avut loc. Că așa funcționează lucrurile. Eu sunt inculpat, am făcut, îmi asum. Tu ești magistrat, iei o decizie sau pui o concluzie în exercitarea funcției tale, îți asumi.”
   Interesant! Sunt curios să aflu ce o să construiești cu toată furia asta. Sper să o canalizezi spre ceva constructiv.

   0

  • @CSB: ai dreptate, l-am luat cam dur din prisma asta a faptelor săvârșite. Avea 13 ani și – da – modul lui de gândire încă nu era definitivat prea bine la vârsta aia. Îi urez și eu succes în continuare. Observ și eu că se exprimă coerent și nu pare un om prost, deci da – șanse are. Numai să-și ia Bac-ul înainte dacă vrea un viitor cât-de-cât.

   0

 46. #115

  Nu stiu cu ce se ocupa parintii tai si ce fac acum dar pot sa le spun ca undeva au gresit. Eu am avut tata pasnic si nu i-a scapat mana decat de 2 ori in toata viata lui la adresa mea: odata ca am mintit si alta data pentru ca nu m-am tinut de cuvant. Daca taca-miu ar fi raspuns politistilor aia la usa, cred ca daca nu mancam o mama de bataie la circa de politie, o mancam acasa sigur de la tata. A doua oara nu mai apasam nici pe butonul de pornire al calculatorului si as fi folosit numai telefonul fix din casa. Sa ma intrebe mama: I-a vezi bai moaca, ti-a sosit sentinta? Pai ce naiba, era cumva sosirea rezultatelor la examenul de la facultate? Eu cred ca daca era mama ta eram pe bancile tribunaluli si scurtam viata lui F5 cu mult in ziua aia.
  Undeva multe nu se leaga (multe sunt SF-uri-ca sa nu zic bullshit-uri, scuza-ma sa ti-o spun dar asta este realitatea)…dar daca tu nici acum dupa ce ai ispasit o sentinta nu ai nicio o umbra de remuscare, imi pare rau sa ti-o spun dar ai facut degeaba anii aia acolo pentru ca nu ai inteles nimic.

  0

  • #116

   Mihaela, imi pare rau sa iti spun dar esti proasta. Sa argumentezi ca un comportament violent a unui adult asupra unui minor ar rezolva ceva… este pur si simplu idiotic si ignorant. Ce e mai fascinant e cu ce mandrie il stimezi pe salbaticu de tactu de la care ai fi „mancat o mama de bataie”. Prezinti atat de natural si legitim scenariul in care un parinte isi bate copilul.

   0

  • #117

   Imi pare ra sa ti-o spun…esti tanar si necopt. Cand o sa ai o poveste de-asta in viata ta probail ca o sa realizezi ce am spus. Nu e vorba de violenta…dar ma rog…atat ai inteles. Am mai povestit faza asta pe aici pe undeva dar probabil nu erai in preajma. Sotul meu a lucrat cu un sarb, croat mama ma-si la primul lui job pe aici. Tipul gen dulap, luptase prin razboiul de pe la el de prin tara si avea ceva victim l active dupa cum am inteles. A fugit mai mult pentru ca tot ce vedea era nedrept acolo la el. Avea un baiat care se pare ca la un moment dat a luat-o pe cai gresite. Baieti, cluburi, fete, droguri. I-a zis odata sa se lase, a incercat cu frumosul si cu doctori sa il faca sa se la se de droguri, l-a dus la el la munca incercand sa-l faca sa gaseasca altfel bani si sa-i cheltuiasca altfel. Si cand a fost saltat un prieten de-l lui fii-su de catre politie si-a spus ca e ultima zi cand e pasnic. Nu a povestit decat ca dupa ce l-a batut pe fii-su a pus mana pe telefon si EL tatal a dat telefon la politie…..a facut o noapte la politie dar a venit acasa si fii-su a realizat cam ce a facut si ca o vorba spusa de acel tata va trebui respectata. Voi generatia de puf nu aveti cum sa intelegeti. Generatia metoo….in care va simtiti agresati si intoarceti cuvintele dupa bunul plac…….nu dau doi bani pe tine si pe argumentele pe care mi le-ai aratat ca sunt proasta…adu-mi tu mie argumente in care tipul de mai sus a avut un singur moment in care sa aiba un contact cu parintii…La 13-14 ani ma duceam cu copilul ala direct la un psiholog si ma duceam si eu ca mama sa vad daca nu e ceva gresit cu abordarea mea fata de el. Idiotic si ignorant este sa lasi un copil fara nici o reactie a ta la ceea ce face

   0

  • #118

   Pai hai sa ne hotaram Mihaela. Te duceai cu el la psiholog sau ii dadeai o „mama de bataie”? Eu doar ti-am reprosat partea cu violenta, restul ai inventat tu. Iar povesti cretine cu copii adusi pe calea cea buna de parinti violenti sunt magnifice…

   0

  • #119

   Intai descrie ce inseamna violenta pentru tine si dupa aia stam de vorba …asa luam drept violenta si faptul ca folosesti la adresa mea cuvinte pe care eu nu le pot folosi nici celor mai mici ca mine: prost, cretin, salbatic, idot…Cu astea crezi iti refulezi frustrarile cand nu mai ai cuvinte? Salbaticu’ de taica-miu a murit tocmai pentru ca nu a stiut sa fie violent ….multumesc!

   0

 47. #120

  Felicitari celor ce l-au prins, dar mai ales felicitari si baiatului ca a reusit ceea ce putini reusesc: sa revina in societate. Faptul ca s-a spovedit (si) aici arata ca s_ a maturizat. Nu e usor sa pui o asemenea istorie mai ales aici la Arhi, unde in general noi sacalii de comentatori, monumente de integritate si civilizatie* de-abia asteptam pe unul cazut ca sa-l sfirtecam.

  0

 48. @Răzvan T. Coloja Păi ce spui tu acolo intră deja la sysadmin. Nu am zis că am fost sysadmin și nici că aș fi aproape de nivelul ăla. Dar totuși mă plasez undeva mai sus față de băieții de pe aici care comentează dar dădeau cel mai probabil cu Acunetix și Havij. Din nou, ce ai zis tu e altă categorie. E una să creezi și să administrezi, e alta să identifici și exploatezi.

  0

  • @cezar: ce-am spus eu mai sus intră tot la partea de securitate. În momentul în care tu îmi oferi consultanță în securitate online iar eu te întreb cum generez un cerificat SSL pe serverul meu de producție ori ce porturi crezi că sunt deschise și vulnerabile iar tu mă întrebi ce-i ăla ”SSL” sau îți deschid un prompt BASH și mă aștept să-mi scrii acolo un nmap cu atribute corespunzătoare iar tu te uiți la el mirat, cam ce încredere aș mai avea eu în tine ca și expert în securitate sau consultant sau ce mai crezi tu că sună bine? Mai exact ce-ai să le spui clienților? ”Vedeți că există scripturi gratuite pe net care utilizează exploit-uri?”. ”Aveți grijă cui dați datele de card și CCV-ul de pe spate?”
   La asta mă refeream mai sus. Nu e treabă de ”sysadmin”. E treabă de om care oferă servicii de securitate în WAN networking. Iar faptul că tu crezi că ce-am zis mai sus ține strict de administratorul de server dovedește exact ce zicea Gim: ”script kiddie”. A-ți face cont pe un site care oferă CC-uri furate ori a face schimb de așa ceva cu un altul din Argentina ori a face cumpărături cu ele de pe un VPN nu cere skill-uri ce se vor dovedi a fi vandabile. Orice om de-aici poate face chestia asta. Dă-i un GUI nmap unui tip de 6 ani și va si capabil să apese singur pe ”Start scanning”.
   Ți-o spun fără răutate acum: cred că-ți supraestimezi capacitățile, atât în textul de mai sus cât și atunci când scrii pe blog că vrei să lucrezi în domeniul securității. Dar nu-i niciodată târziu să începi. Dar de preferință nu pe Mac, că n-ai să înveți multe despre servere POSIX-compliant ori Windows pe el.
   Părerea mea.

   0

 49. @Răzvan: Omule, stai așa că mergi prea departe și nu e ok. Unde am scris eu că vreau să lucrez în domeniul securității sau că sunt expert în domeniul ăsta? Ideea de la care a plecat articolul era cu totul alta, nu să mă laud eu cu ce cunoștințe am. Articolul ăsta o să devină cu adevărat util când o să îl citească măcar încă un puștan care intră cu entuziasm în domeniul ăsta și DACĂ îl convinge să nu o facă, atunci e cu adevărat util. Până atunci e un subiect la care lumea se ceartă în comentarii și îmi dă mie ocazia să mai râd câte un pic. Și încă o dată, faci presupuneri pe care le duci la nivel de adevăruri absolute fără să știi pe ce te bazezi cu adevărat. Nu mă cunoști, nu știi ce am făcut, nu știi ce știu sau fac. Iar în legătură cu regulamentele alea, regulamentele zic și că nu e normal să bați/ameninți/violezi alți deținuți sau să bați gardieni. Dar crezi că îl doare pe careva în pulă acolo de regulamente? Fi serios. Nu mai vorbi despre lucruri pe care nu le cunoști. Te respect din cauza vârstei dar totuși să nu întrecem niște limite.

  0

  • Apropo, hai ca de fiecare dată când cineva face ceva să îi demontăm lucrul ăla prin a îl raporta la ceva ierarhic superior. Îi comparăm pe toți din domeniul IT cu Linus sau Wozniak și gata, indiscutabil avem argumentul suprem care îi plasează pe ăia mai jos decât ăștia și astfel demonstrăm că sunt proști. Sună bine, nu?

   0

  • Ideea de la care a plecat articolul era cu totul alta, nu să mă laud eu cu ce cunoștințe am.

   Eu n-am scris niciunde că te-ai lăuda cu ce cunoștințe ai.

   Articolul ăsta o să devină cu adevărat util când o să îl citească măcar încă un puștan care intră cu entuziasm în domeniul ăsta și DACĂ îl convinge să nu o facă, atunci e cu adevărat util.

   Respect intenția și consider că e de admirat că vrei să-i ferești pe alții de greșelile tale din tinerețe.

   Până atunci e un subiect la care lumea se ceartă în comentarii și îmi dă mie ocazia să mai râd câte un pic.

   E OK dacă nu pui la suflet ce ți s-a scris pe-aici.

   Și încă o dată, faci presupuneri pe care le duci la nivel de adevăruri absolute fără să știi pe ce te bazezi cu adevărat. Nu mă cunoști, nu știi ce am făcut, nu știi ce știu sau fac.

   Ai descris clar în articol, cu mâna ta: ce ai făcut și ce știi. Eu nu fac presupuneri; eu mă bazez strict pe ce-am citit și ai scris tu. Când folosești termeni generoși precum ”cum să identific și să profit de vulnerabilități ale serverelor online” oamenii care mai au ceva experiență în domeniul ăsta presupun că știi niște chestii. Ca apoi tot tu să vii să spui că nu prea ai acele cunoștințe.
   Sună glorios cum identificai tu vulnerabilități prin servere în articolul de acum câteva zile și mi se pare că acum te dai doi pași în spate cu ”eu n-am zis niciodată că”.

   Iar în legătură cu regulamentele alea, regulamentele zic și că nu e normal să bați/ameninți/violezi alți deținuți sau să bați gardieni. Dar crezi că îl doare pe careva în pulă acolo de regulamente? Fi serios. Nu mai vorbi despre lucruri pe care nu le cunoști.

   Întâmplător cunosc mediul penitenciar și-am fost prin celule și cunosc jargonul din acea microsocietate. Deținuții pe care i-am intervievat au avut cu toții aceeași placă ca și tine: ”nu sunt eu de vină” și ”acum că am ajuns aici administrația ne tratează incorect”. Ultimul tip pe care l-am întrebat ce-l deranjează cel mai mult la situația lui mi-a spus că 1. gardienii sunt prea duri cu deținuții și 2. în cameră nu-l lasă să comuteze televizorul pe ce vrea el, el fiind nepot pe-acolo. Am văzut la penitenciarul din Oradea oameni de toate felurile – de la intelectuali închiși pentru fraudă până la interlopi cu ceafă lată și tatuaje făcute stângaci. Ce mai știu e că – cel puțin în orașul meu – violul în penitenciar e ceva extrem de rar și folosit exclusiv ca mod de a pedepsi greșeli. Dar da – bătăile și amenințările sunt mult mai frecvente; prinzi un sifon – l-ai pedepsit. Intră unul pentru o coajă de portocală și n-are bani sau prieteni – îl ameninți ca să-l pui la punct. Nu spun că e corect dar spun că acestea vin cu mediul încarcerării.
   În al doilea rând, dacă tot vorbești de regulamente: spui că atâta vreme cât ai fost încarcerat n-a ținut administrația cont de ele. N-a respectat ”regulile”. Iar mai sus, în articol, scrii că după ce ai fost prins și dus la secție și ți s-a explicat gravitatea actelor tale tu te-ai apucat din nou de aceeași chestie. Tu n-ai respectat regulamentul dar ai vrea ca alții să-l respecte. Ciudat.

   Apropo, hai ca de fiecare dată când cineva face ceva să îi demontăm lucrul ăla prin a îl raporta la ceva ierarhic superior.

   Și eu detest chestia asta – când cineva dă exemple ce reprezintă excepții de la regulă. De pildă ”Păi și Bill Gates a renunțat la facultate, deci e OK să renunț și eu”. Ori ”Becali a ajuns bogat și fără carte, așa că ce rost are să citesc?”. Chestia e că eu nu asta făceam. Eu doar luam afirmațiile tale și-ți arătam că exagerezi; și ca să-ți demonstrez că exagerez ți-am scris niște chestii. Nu te-am comparat cu Torvalds și nici cu mine. Îți spuneam doar că dacă vrei să lucrezi în IT vei avea nevoie de ceva mai mult decât abilitatea de a ști pe ce site-ri găsești CC-uri furate ori de a comanda produse cu banii altora.

   Doresc să clarific o chestie: prin comentariile din discuția asta a noastră nu încercam să te domin. Nici nu critic doar din dorința de a critica, chiar dacă așa ți se pare. Dar există multe zone de vid în povestea ta și – chiar dacă intenția era să-i educi pe alții – pare o lungă lamentare (după cum au observat 95% dintre comentatori).
   O altă chestie pe care n-o înțeleg e de ce ai pune așa ceva pe net, nu într-unul ci DOUĂ locuri distincte. Detaliind exact ce ai făcut. Nu-ți va folosi pe viitor la angajare ori dacă – doamne feri – vei avea probleme cu legea din nou.

   0

  • Ideea de la care a plecat articolul era cu totul alta, nu să mă laud eu cu ce cunoștințe am.

   Eu n-am scris niciunde că te-ai lăuda cu ce cunoștințe ai.

   Articolul ăsta o să devină cu adevărat util când o să îl citească măcar încă un puștan care intră cu entuziasm în domeniul ăsta și DACĂ îl convinge să nu o facă, atunci e cu adevărat util.

   Respect intenția și consider că e de admirat că vrei să-i ferești pe alții de greșelile tale din tinerețe.

   Până atunci e un subiect la care lumea se ceartă în comentarii și îmi dă mie ocazia să mai râd câte un pic.

   E OK dacă nu pui la suflet ce ți s-a scris pe-aici.

   Și încă o dată, faci presupuneri pe care le duci la nivel de adevăruri absolute fără să știi pe ce te bazezi cu adevărat. Nu mă cunoști, nu știi ce am făcut, nu știi ce știu sau fac.

   Ai descris clar în articol, cu mâna ta: ce ai făcut și ce știi. Eu nu fac presupuneri; eu mă bazez strict pe ce-am citit și ai scris tu. Când folosești termeni generoși precum ”cum să identific și să profit de vulnerabilități ale serverelor online” oamenii care mai au ceva experiență în domeniul ăsta presupun că știi niște chestii. Ca apoi tot tu să vii să spui că nu prea ai acele cunoștințe.
   Sună glorios cum identificai tu vulnerabilități prin servere în articolul de acum câteva zile și mi se pare că acum te dai doi pași în spate cu ”eu n-am zis niciodată că”.

   Iar în legătură cu regulamentele alea, regulamentele zic și că nu e normal să bați/ameninți/violezi alți deținuți sau să bați gardieni. Dar crezi că îl doare pe careva în pulă acolo de regulamente? Fi serios. Nu mai vorbi despre lucruri pe care nu le cunoști.

   Întâmplător cunosc mediul penitenciar și-am fost prin celule și cunosc jargonul din acea microsocietate. Deținuții pe care i-am intervievat au avut cu toții aceeași placă ca și tine: ”nu sunt eu de vină” și ”acum că am ajuns aici administrația ne tratează incorect”. Ultimul tip pe care l-am întrebat ce-l deranjează cel mai mult la situația lui mi-a spus că 1. gardienii sunt prea duri cu deținuții și 2. în cameră nu-l lasă să comuteze televizorul pe ce vrea el, el fiind nepot pe-acolo. Am văzut la penitenciarul din Oradea oameni de toate felurile – de la intelectuali închiși pentru fraudă până la interlopi cu ceafă lată și tatuaje făcute stângaci. Ce mai știu e că – cel puțin în orașul meu – violul în penitenciar e ceva extrem de rar și folosit exclusiv ca mod de a pedepsi greșeli. Dar da – bătăile și amenințările sunt mult mai frecvente; prinzi un sifon – l-ai pedepsit. Intră unul pentru o coajă de portocală și n-are bani sau prieteni – îl ameninți ca să-l pui la punct. Nu spun că e corect dar spun că acestea vin cu mediul încarcerării.
   În al doilea rând, dacă tot vorbești de regulamente: spui că atâta vreme cât ai fost încarcerat n-a ținut administrația cont de ele. N-a respectat ”regulile”. Iar mai sus, în articol, scrii că după ce ai fost prins și dus la secție și ți s-a explicat gravitatea actelor tale tu te-ai apucat din nou de aceeași chestie. Tu n-ai respectat regulamentul dar ai vrea ca alții să-l respecte. Ciudat.

   Apropo, hai ca de fiecare dată când cineva face ceva să îi demontăm lucrul ăla prin a îl raporta la ceva ierarhic superior.

   Și eu detest chestia asta – când cineva dă exemple ce reprezintă excepții de la regulă. De pildă ”Păi și Bill Gates a renunțat la facultate, deci e OK să renunț și eu”. Ori ”Becali a ajuns bogat și fără carte, așa că ce rost are să citesc?”. Chestia e că eu nu asta făceam. Eu doar luam afirmațiile tale și-ți arătam că exagerezi; și ca să-ți demonstrez că exagerez ți-am scris niște chestii. Nu te-am comparat cu Torvalds și nici cu mine. Îți spuneam doar că dacă vrei să lucrezi în IT vei avea nevoie de ceva mai mult decât abilitatea de a ști pe ce site-ri găsești CC-uri furate ori de a comanda produse cu banii altora.

   Doresc să clarific o chestie: prin comentariile din discuția asta a noastră nu încercam să te domin. Nici nu critic doar din dorința de a critica, chiar dacă așa ți se pare. Dar există multe zone de vid în povestea ta și – chiar dacă intenția era să-i educi pe alții – pare o lungă lamentare (după cum au observat 95% dintre comentatori).
   O altă chestie pe care n-o înțeleg e de ce ai pune așa ceva pe net, nu într-unul ci DOUĂ locuri distincte. Detaliind exact ce ai făcut. Nu-ți va folosi pe viitor la angajare ori dacă – doamne feri – vei avea probleme cu legea din nou.

   0

  • #128

   @Arhi Nu ar fi o idee rea să îl lași să scrie o ediție de de șapte articole în care să descrie, fără înflorituri, o săptămână petrecută în pușcărie.

   0

 50. #129

  tovarase, esti prea naiv
  adica aveai acces la cc-uri (or whatever) … si nu i-ai transformat in bitcoin ? sa ii faci „untraceable”
  dar ai preferat sa ii transformi in „cash” ca sa poti zambi la camera cand scoteai teancuri din atm ?

  0

 51. #130

  omu spunea ca se juca bitcoin in 2015 cand era bitcoinu 200$ , daca mai are portofelu ala si avea si el cativa bitcoin acolo.. acum e bine 🙂

  0

 52. @Răzvan T. Coloja: Păi nu omule, dar termenul de script kiddie explică ceea ce ai vrut tu să zici/arăți.
  Tu nu te bazezi pe ce am zis eu că am făcut / știu să fac. Tu ai luat câteva chestii de la mine din articol, scrise generalist pentru că căcat, am scris patru ore la articolul ăla și am menționat că nu pot să iau totul în detaliu, plus că din nou, scopul articolului nu era să prezint eu căcaturi legate de securitate. Încă o dată, interpretezi fix cum vrei tu.
  Ai intervievat deținuți și crezi că asta te-a făcut să înțelegi mediul de acolo? Mă faci să râd. Interviurile astea nu au schimbat niciodată nimic și nu au arătat o față adevărată a mediului penitenciar, nu au cum să o facă, e o chestie tip „what happens inside stays inside”. Violul la penitenciarul din orașul tău e extrem de rar? Hai să îți zic eu, violurile sunt la fel peste tot. La penitenciarul tău nu sunt doar oameni din orașul tău, sunt din toată țara, cum e peste tot. Oameni care au mai fost și pe altundeva. Și nu e folosit ca modalitate de a pedepsi greșeli, crede-mă. Asta e cea mai absurdă justificare a unui act barbar și nu îmi vine să cred că tu o susții, totuși, 2018, secolul 21, civilizație, chestii. Nu spui că e corect dar spui că e în regulă că violul e folosit ca mod de a pedepsi greșeli. Printre victimele violurilor ălora mai intră și copii amărâți care vin de pe la țară, din familii dezorganizate, nu știu foarte multe și normal că intră cu frică, iar odată ce un golănaș de ăsta i-a mirosit sunt victime sigure. Gardienii se poartă dur cu deținuții? Ha ha ha. Știi cum funcționează regulamentul din penitenciare? De la 3 rapoarte de pedepsire în sus știi că nu mai pupi liberare condiționată. Restul e bullshit, că dacă totuși te îndrepți, că nu știu ce – bullshit. Și după ce ai ajuns în situația asta în care știi că nu o să mai beneficiezi de liberare condiționată și că INDIFERENT ce faci nu există metode să fii pedepsit, ghici ce se întâmplă? Exact, devii un barosan care scuipă gardianul în față și nu ăla nu are ce să îi facă. Te rog, am văzut deținuți de genul ăsta care i-au scos 3 dinți unui gardian pentru că ăla s-a băgat să îi despartă pe cei doi șmecherași. Am văzut deținut care a spart un geam și a sărit la gardian iar ăla a fugit. Erau deținuți care mâncau bătaie, săreau după aceea cu pumnii și picioarele în ușă ca să vină gardianul să îi scoată de acolo și âla aștepta până veneau ăia de la grupa de intervenție că singur nu avea curaj să intre, chit că deținutul bătut poate mai primea 20 de pumni în gură până atunci. Și ca să închei, încă o dată, tu luai afirmațiile mele, le duceai la alt nivel prin prisma propriei interpretări și după veneai să îmi spui că exagerez. Păi nu e frumos așa.

  0

  • Nu spui că e corect dar spui că e în regulă că violul e folosit ca mod de a pedepsi greșeli.

   Lol CE? Eu n-am spus că e în regulă că violul e folosit ca mod de pedepsire. Recitește te rog mai atent ce-am scris.

   termenul de script kiddie explică ceea ce ai vrut tu să zici/arăți.

   Termenul de ”script kiddie” e mai vechi decât tine. Și nu l-am folosit în mod peiorativ. Și eu am fost script kiddie la un moment dat, stai fără grijă. Așa – prin ’97-98 cândva, când dial-up-ul era rege. Înainte de asta făceam phreaking la greu, pe când centralele telefonice erau încă pe analog și nu pe digital.
   Ce spun prin ”script kiddie” e exact ce definește titulatura: un tip ale cărui abilități se reduc la a folosi scripturi și unelte făcute de alții. Eu zic că te încadrezi – corectează-mă dacă greșesc.

   Ca ultimă chestie, argumentul ”nu poți vorbi despre pușcărie dacă n-ai făcut pușcărie” e invalid. Știu că ședințele de consiliere n-au efect și că terapia de grup e inutilă, dar job-ul meu e să văd dincolo de aparențe și ”totul e OK, pe cuvânt”.

   0

  • #133

   Copile, cumva ti-am plâns de milă că te-au făcut ai tăi inteligent, dar si-au batut joc de tine cand te-au crescut. Un copil al nimănui, cu părinții lângă el. Mi-am zis ca ai totuși o șansă să faci ceva cu viața ta. Dar citind reacțiile și răspunsurile tale, încep să cred că toată confesiunea ta este de fapt o încercare de a ieși în evidență. Te zgîrie in orgoliu comentariile ce iti spun ca ai ceva cunoștințe, dar nu la nivelul la care crezi tu, te enervează, te fac ușor agresiv. Nu suporți ideea a ca ai făcut parnaie de naiv ce ai fost. Nu exista urmă de regret in comentariile tale, dar răzbate enervarea ca nu esti văzut la nivelul la care te-ai așezat singur. Relax! Incearca sa iti canalizezi enervarea asta pozitiv, încearcă să aduni ce e pozitiv și să îți refaci viața. Imi este greu să cred că o vei face, dar sper totusi! Ai 19 ani, nu mai esti un (pre)adolescent. Adună-te! Harța asta cu toata lumea, replici de genul „stau si rad citind” nu te plasează intr-o pozitie de superioritate. Nu este nimic de râs în toată povestea asta și nu le esti cu nimic superior, nici măcar celor ce aberează prin comentarii.

   0

  • #134

   Ai primit neașteptat de multe sfaturi bune. Cu ce ai de făcut de acum. Trecutul, oricât de mult ar putea să doară, nu poate fi schimbat. Ai mult de muncă și porți cu tine o etichetă de care o să scapi extrem de greu, cea de „pușcăriaș”. Ignoră provocările lui Coloja! Nu știu nimic despre informatician însă psihologul pare să dea dovadă de la fel de multă empatie ca și o piatră.

   0

  • @Nimeni: Dacă ai putea să detaliezi exact cu ce-l provoc eu pe omul ăsta ți-aș rămâne recunoscător. Dar nu că dispari în ceață ori comutezi pe subiecte adiacente; aș vrea un exemplu concret.

   0

  • #136

   @Coloja Psihoterapia nu se face pe blog. Ți-a explicat chiar el unde a văzut provocarea. Ai încercat „să-i dai foc” ca „să se spargă”. Ai reușit parțial.

   0

  • @Nimeni: folosești termeni pe care nu-i pricepi. Precum ”psihoterapie”. Generalizezi și presupui eronat și nici acum n-ai dat un exemplu concret la întrebarea mea. Argumentul tău unic e ”hai mă, știu EU că asta făceai”.

   0

 53. #138

  Trecand peste povestea It, omul e nemultumit de faptul ca ce a zis doamna judecator nu este trecut in hotarare. Din punct de vedere juridic hotararea o scrie judecatorul, in hotarare nu sunt trecute discutiile si concluziile de la ultimul termen, acelea sunt trecute in incheierea de sedinta, incheiere pe care o redacteaza grefierul. Acea incheiere, mai precis continutul ei poate fi contestata. Mai mult sedintele de judecata sunt inregistrate si stocate, iar partile au acces la cerere la o copie audio a sedintei. Deci nu judecatorul e vinovat de ceva, ci doar domnul inculpat ca a ajuns in situatia data.

  0

 54. #139

  Ca regula generala, odata parnaias, mereu parnaias in suflet chiar daca in libertate, e in ADN-ul unora dintre noi. Problema cu genul asta de parnaiasi e ca vor si respect si ceva statui datorita unui ego dereglat de la anturajul cu oameni saraci si cu wc-ul in curte, mai ales prin Romania. Doar ca esti nesimtit si plin de tupeu nu inseamna nimic altceva decat ca esti un mebru al societatii nesimtit si cu tupeu, nu exista premii oscar pentru asta :))) Promovarea acestor rebuturi sociale este o alta caracteristica a tarilor bananiere. Asteptam de la aceasta „valoare” a Romaniei apelarea la recursul compensatoruu, CEDO sau Comitetul Helskinki :)))

  0

 55. #140

  Esti tipul de carder prost, cu gura mare si rupt de realitate. „Masuri de precautie” cand pe tine te urmareau baietii sa te duca la facultate, tu zici ca nu ti-ai luat masuri de precautie :))

  0

 56. #141

  Cred ca baiatul asta a aparut in documentarul de la Recorder, facut in penitenciarul de minori. Dati la 0:34 https://www.youtube.com/watch?v=kDcgp2dLlrI

  0

 57. better late than never, vorba poetului. idiotu si hateru de serviciu is back.
  voi renunta la toate infloriturile literare cat si la exprimarea acceptabila unui blog dar individului trebuie sa-i vorbesc pe limba lui.
  coae’ esti o zdreanta care ma faci idiot si te iei in gura cu lume ce-ti da exemple de chestii de care tu in micimea ta n-ai auzit.
  o luam sistematic da?
  1. esti prost. prost rau nu asa, deci tu cazi arestat cu fapta asta, o continui dar in calitate de hacer (nici hacker n-ai voie sa te numesti ma)
  nu iti iei nici macar o masura de securitate, BA NICI MACAR UNA.
  hai sa-ti dau si exemple sa intelegi de ce esti prost.
  CA SA TE DUCI LA PARNAIE CU FAPTA TA MA PROSTULE (de fapt nu te mai numesc prost, te voi striga simplu, badea, nu-i nici o diferenta) trebuie sa indeplinesti:
  a- sa te lege lumea
  b- sa faci de pe ip-ul tau
  c- sa ridici de pe numele recte adresa ta
  sau sa vinzi o multime de produse extrem de scumpe la niste preturi derizorii.
  dar cum esti doar un pusti care sufera de el si de ce-a reusit sa faca (aici fac o pauza ca am cazut pe jos de ras visavis de fapta ta) nu ti-ai luat nici cea mai basic masura de precautie.
  lucrat de pe alt net, din alta casa, din orice alt loc decat din locul asociat cu numele tau din buletin.

  2. fapta asta a ta de care esti asa mandru (eu nu-s pisalog sau fin cunoscator al fiintei umane, eu sunt doar unu ce am avut in fata mea minim 200 de fraieri ca tine toti cu aceasi extra buna parere despre persoana lor.
  fapta ta, descrisa de tine, puneai mana pe niste carti ce nu-i apartineau si faceai comenzi de pe net. ca tot iti place lingvistica, monetizarea unui tel de 500$ ca sa fie profitabila dureaza, deci ai vandut ce-ai furat la juma de pret sau mai jos.
  de la prima reclamatie pana la un ripe pe ip-ul tau si o accesare a logurilor de la provider cat sa vada cine esti a durat un anume timp in care te-ai vazut simtit invincibil, atat de invincibil incat ti-ai permis sa joci la pariuri.

  fac o mica pauza sa-ti dau de inteles ca latura sociala sau morala a povestii ma lasa rece dar reduc la o intrebare:
  ce doreai ma sa vina nasa sa te pupe ca esti super hacer? esti nr 1074327823 ce a aparut in fata unui judecator cu o fatpta de ras, crede-ma ca-i de ras.

  3 capitol important
  domnule expert in securitare, iti voi insira niste nume, ma anunti ce iti pare cunoscut da?
  cipher /w:c\
  veracrypt
  axcrypt
  heidi eraser
  pgp
  nu de alta da erai genu ala de hacer, nu prost, extra prost de aveai hdd de treaba cat si hdd bun.
  da o placa de retea sa o scoti din mb sa o rupi aveai? un router lasat pe bloc fara parola? un net furat de la cineva?
  ori la tine shift delete + format era biblie?

  cartile de pe net se iau: forumuri, mirc, spam, siteuri varza, mi-e greu sa cred ca in ciuda exprimarii fara pata de care dai dovada in povestea scrisa initial chiar ai reusit sa faci ceva ce poate da lumea pe spate… nu de alta dar in comentarii esti plin de ura si zeflemitor la adresa unora ce ti-au demonstrat tehnic si moral ca esti fix badea, cu b mic da?
  oare te-a dus capul cu cartile alea, presupun ca erau full-uri cu cvv si tot ce aveai nevoie, sa-ti cumperi gift carduri pe care sa le folosesti mai usor? nu… iti spun eu ca nu, ca fulluri e greu spre imposibil sa iei iar comenzi de multe ori faci fara cvv, vezi amazon.

  4 derizoiru
  ai inceput sa monetizezi iar, da? dar stiind ca urmeaza ultima faza a procesului, tu plin de bani facand comenzi in continuare cu carti de pe net nu te-ai mutat cu chirie, cu un prieten, in alta tara, in alt oras, oriunde, ai stat acasa ai furat de acasa ai dormit acasa si fix ca in filme nu a sunat telefonul.

  pentru ca da, unu care urmeaza sa se duca la parnaie se pregateste sa stea pe fuga pentru ceva timp, are banii si actele in perna iar o geanta de haine cu el, nu sta doar cu o borseta legata pe el in care sa aiba cash sa poata disparea pe loc.

  5 final.
  ca esti prost si plin de tine am stabilit deja, ca esti varza la tot ce inseamna tehnica am lamurit rapid, ca ai facut ceva parnaie? patul2 curatenie, lasa ca nu-i rusine si nici lacheala.

  pentru mine esti un pusti ce viseaza avioane cu ceva talent la scris, te rog daca vrei sa faci it, foloseste-te de sfaturile unora ce au comentat anterior, daca vrei a face ceva cu viata ta, iar am citit mai sus cateva chestii pertinente.

  dar de la inaltimea la care te vezi de pe piedestalul pe care te-ai asezat singur, asumandu-ti niste laude si merite pentru o fapta care nu mai e la moda din 2006 te rog sa ma crezi, esti slab rau.

  0

  • #143

   Comentariul asta m-a facut sa-mi doresc sa mai fi existat thumbs-up pe blogul lui Cetin.

   0

  • #144

   chill man, e varul lui George care inca nu lucreaza la nasa.

   0

  • #145

   Stii aia cu „your argument is invalid” ? punctul 1: „din alta casa, din orice alt loc decat din locul asociat cu numele tau din buletin.” – asta avea 13 ani, buletin iti faci la 14. Ma oamenilor, asta isi numara flocii din priviri la varsta aia, ce dracu nu intelegeti ? Ca script kid, ca nu stia cum sa ascunda IP-u, ca pielea manzului ! 13 ani, asta datea teza din Fefeleaga si voi il vedeti ca pe un James Bond ratat. E drept ca si el si-a scris amintirile filtrandu-le prin varsta actuala, la 19 ani, dar trageti aer in piept si faceti un pas in spate. Cezar, cand se ocupa de jmecherii, avea 13 ( treisprezece ) ani, o varsta la care nu numai el, toti eram prosti comparativ cu acum. Din fericire pentru majoritatea dintre noi, prostia noastra a avut repercursiuni limitate.Asta a fost un prost inteligent cu acces la tehnologie, si fara niste adulti responsabili care sa-l indrume.

   0

  • #146

   @CSB +100
   Știi care e deosebirea dintre Cezar și Gim. Cezar a fost prins și a executat pedeapsa. Gim nu a fost prins. Încă. Atunci cînd o să fie prins o să plătească. Doar că va executa pedeapsa ca adult. După noul cod de procedură penală.

   0

 58. #147

  Gim baiatule, crezi ca stii ceva, dar nu stii main nimic, nimic care sa te scape de puscarie oricum.
  Poate esti deja luat in vizor cu dosar cvasi-complet, dar mai dureaza pana se strag probe si pentru ceialti complici.
  Daca te crezi asa destept, fa bani din munca ta, nu din hotie si minciuna.
  Astea arata ca dimpotriva, esti prost si nu poti face altfel sau/si esti prea puturos ca sa faci altceva.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Opinii, impresii, care ce si-a luat, oferte bune sau fake, totul, ca de obicei. La 00.30 pcgarage era functional bine mersi. A INCEPUT.

PC Garage are o țintă ambițioasă pentru acest Black Friday, vânzări de peste 45 de milioane de lei și livrarea a 90% din comenzi în maxim 5 zile. Mai mult decât atât, își propune odată cu angajamentul de expediere și un scor NPS de peste 80 pentru clienții care lansează comenzi de Black […]

Și pentru că mai este o singură zi până la marele eveniment de shopping al anului, am încercat să o iau pe panta amintirilor și să mă gândesc la ce mi-am cumpărat de Black Friday, de-a lungul anilor. Cred că primul lucru luat de Black Friday a fost hardul acela SSD de 120 […]