Cazul Irina Tarasiuc și naționalismul românesc

tarasiuc2

Irina Tarasiuc este o lălăitoare din Moldova, una din „vedetele” cu care suntem asaltați în fiecare zi și aici, ca și acolo. Povestea ei e simplă. Femeia și-a luat cetățenia românească, după care a declarat pe facebook că pașaportul ei este o simplă viză, pentru a circula în UE, ea este moldoveancă. Și punctum, ca să citez complet.

Deci inflamare mai mare nu am văzut niciodată în roumenia. Deci vai, dar cum, e nedemnă de a fi româncă, o curvă nenorocită, să-i fie retrasă cetățenia, cum a îndrăznit, ea nu e româncă, nu e mândră să fie româncă?

Mă gândeam la asta, făcând o paralelă cu populația bozgoriană din românia, care va face referendum pentru declararea autonomiei așanumitului ținut secuiesc.

Vă deranjează maxim când ungurii le dau pașapoarte românilor care au descendență maghiară, nu? Probabil ați lua-o razna dacă vreunul din acei unguri de circumstanță și-ar declara adeziunea publică față de ungaria și de valorile hortismului europene, renegându-și țara mamă, nu?

Și totuși, în clipa în care un cetățean al altei țări, care a primit, legal cetățenia țării noastre și, ÎN NEMERNICIA SA, nu își dezavuează țara în care s-a născut și a crescut, luăm foc. Cum, ea nu știe că BASARABIA 3 ROMÂNIA?

Pentru că reîntoarcerea Basarabiei la patria mumă e un gest drept și corect din punct de istoric, iar întoarcerea Transilvaniei la Ungaria mare e de fapt o nedreptate.

Nu-i așa că istoria e funny?

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

34 comentarii

 1. #1

  ăla e titus steel?

 2. #3

  mult plastic pe lumea asta..

  dar inteleg ce vrei sa zici. in afara de partea cu Transilvania 😛

 3. Si asta o sa alapteze pe facebook.

 4. #6

  „Ca voi egalitate, dar nu pentru catei”

 5. #7

  Salut. Ai dreptate cu comparatia facuta, dar nu ar fi fost mai elegant sa nu zica nimic rau de Romania? Am destui colegi cu descendenta italiana care iau pasaportul italian doar pt a nu avea nevoie de viza EU. Niciunu nu injura Italia…

  • #8

   nici ea nu a injurat Romania. a zis doar ca ea se simte tot basarabeanca. sunt multi romani care au pasapoarte din alte tari dar nu poti sa le zici sa nu se simta in continuare romani.

  • #9

   A spus ca pasaportul e doar o viza (adica o doare in cot de Romania). Putea macar sa motiveze asa de forma ca si-a luat cetatenia pentru ca vreun bunic de-al ei fusese roman, …yada yada…
   In plus duduia nici nu stie bine romaneste din cate am inteles si are si fata de filme xxx. Eu zic ca ar trebui sa fim mai selectivi cu cetatenia.

 6. #10

  O idee: examen obligatoriu pentru dobandirea cetateniei la 18 anisori, daca il pici , dai anul ce urmeaza. Stiu ca e dificil de implementat datorita conventiilor cu privire la Constitutii ….
  Avantaje: cunostinte despre tara imbunatatite ( limba, legislatie, de baza, geografie , istorie), aprecierea calitatii de cetatean.
  Dezavantaje: costuri anuale mari, risc de fraudare ….

  • #11

   Tu realizezi ca 70% minim din romani ar pica examenul asta, nu? Adica daca moldovenii vor sa ia cetatenie, sa stie, romanii care traiesc toata viata in romania si nu stiu nici pe naiba sunt ok. Dap, logica de fier)

  • #12

   Chiar daca Andrei exagereaza cu ce zice pe acolo ceva logica exista in fraza respectiva si tine de tara in care te-ai nascut…Valabil in orice tara….Oricine care s-a nascut in tara respectiva va avea cele mai multe drepturi…vezi America, Canada, Arabia Saudita …etc.

  • #13

   @Berwold: asa e in toate tarile. In Doiciland de ex. se fac cursuri de integrare si tre sa stii limba beton.

  • Singura chestie corecta care ar putea fi făcută e legea pământului
   nu esti la mine in curte/nu platesti taxe la mine, nu esti de al meu

  • #15

   Nu conteaza faptul ca cei care s-au nascut in Romania ar pica examenul. E important ca cel care vrea sa devina cetatean roman sa cunoasca noua tara.

   Romeo, care e dreptul pe care-l au doar cetatenii nascut in Canada dar nu-l au cei care au primit ceatenia prin emigrare?

 7. #16

  Cea spus fata si ce intelegi tu. A deranjat ca asta era motivul declarat oficial.
  Daca ti-as spune ca vreau sa ma fac prieten cu tine numai ca sa-mi generezi trafic pe blogul meu, cum ai reactiona?

 8. #17

  Din cite stiu ungurii din Ardeal privesc cu mai mult respect Ungaria decit fatuta asta Romania. Mare diferenta.

 9. #18

  Daca in anii 90, Basarabia revenea la Romania, nu mai intram niciodata in NATO sau UE

 10. Nu e chiar aşa. De principiu argumentul istoric „noi am fost aici primii” nu prea mai are relevanţă în afara discuţiilor la bere. Contează cine este majoritar pe un teritoriu. Sunt românii majoritari în Transilvania? Se cheamă că este a lor. Sunt românii majoritari în Basarabia? Aşijderea.
  Bine, există şi problema definirii teritoriului. În Ţinutul Secuiesc românii nu sunt majoritari. Dar nici în Rahova-Ferentari nu sunt majoritari.

  • #20

   Cu tot respectul domnule redactor va asigur ca inteleg simplificarea la absurd, dar aveti o mare problema cu prejudecatile si cifrele.
   Partea de S-V din SUA nu va fi niciodata mexicana doar pentru ca mexicanii vor fi majoriari. Si nici Marsilia nu va fi considerata ”ne-franceza” pentru ca se cara urmasii lui Napoleon din zona.
   In rest…va atrag atentia spre recensamant si judetul Mures.

  • #21

   @peraspera: cu tot respectul „decat” 2 amendamente:
   1). partea de S-V a Statelor Unite (de ce nu Texas?) : generalul Santa Anna si Remember Alamo;
   2). Marsilia si nefrancezii: de ce nu urmasii lui Vercengetorix, avind in vedere ca Napoleon era un pic mai corsican, si nu francez pursinge?

  • #22

   Pentru ca intrasem si eu in jocul asta stupid cu reducerea la absurd ca sa inteleaga masele :))

   Dar ma bucura ca avem cunoscatori.
   In graba mea de a fura ceva din meseria domnului redactor am considerat, in contrapartida cu argumentele peste care sare domnia sa, sa nu ma apuc sa explic prea departe ca sa nu ma bata oamenii rai.
   1. S-V si nu texas pentru ca discutia era cine e ”mai mult ala decide”. Demograficele sunt intereseante pentru aceea zona
   2. Aici era cu o mica capcana logica pentru confratele meu care lucreaza la magazinul istoric. Isi da el seama dupa referirea la procentul populatiei de culoare din recensamantul judetului mures

 11. #23

  Asta cu dat cetatenie la moldoveni e o mare stupizenie si imi scapa sensul. Se crezi ca o sa se uneasca prea curand cele doua tari e pura utopie, de fapt nu au cum sa se uneasca punct. Sa le dai cetatenie in masa cetatenilor altei tari zau imi scapa sensul. Evident ca aia iau cetatenia doar pentru niste avantaje, nu pentru ca isi doresc sa vina sa locuiasca in Romania si sa fie cetateni normali.
  Daca vrei sa te infratesti cu o tara vecina avem modelul Rusia-Crimeea, nu?

  • #24

   Nu e chiar atat de evident. Eu am luat cetatenia acu 3 ani, locuiesc in Romania si platesc impozite ca orice cetatean onorabil.

  • #25

   Cred ca se refera la acordarea cetateniei in masa. Eu unul as da cetatenia doar basarabenilor care au studiat in Romania sau celor care au petrecut in Romania un nr. oarecare de ani (sa spunem cel putin 5). N-as da automat pasaportul unuia care nici nu a calcat in Romania vreodata si nu are decat intentia sa zboare peste ea in drumul spre vest. A, si sa vorbeasca limba romana fluent (si sa o si numeasca romana nu moldoveneasca).

  • #26

   Problema va aparea atunci cind masa de cetateni romani din alta tara va creste si acestia vor veni in Romanai pentru servicii medicale sau alte beneficii. Atunci vei avea cetateni care nu contribuie dar profita de beneficii.

 12. #27

  Sunt de acord cu linia generala a articolului astuia. Hu gives a shit ca si-a declarat aia indiferenta fata de „mandria de a fi roman”, cand si pe mine ma doare in paula la ora asta de tara aia care e o alta tara la ora asta decat cea in care am copilarit eu.

  In fapt, Romania insesi ar trebui sa fie onorata si sa se gudure cand cetatenii altei ceri solicita basita de cetatenie romana, chiar si cu scopul de a obtine de fapt o viza pentru UE. Mai multi cetateni-mai multa putere.

  Se poate gandi cineva la vreun dezavantaj pentru statul roman rezultat din faptul ca a acordat cetatenii strainilor? Are statul roman de dat ajutoare financiare considerabile cuiva pe chestia asta. Dispar locurile de munca ale romanilor? Se tavaleste Ponta in chinuri noaptea ca se reduce PIB-ul din cauza ca se imparte la mai multe guri?

  Raspuns: NU

 13. #28

  Dar întoarcerea Transilvaniei la Ungaria ESTE de fapt o nedreptate. Si cetatenia gasculitei nu ma deranjeaza deloc atata timp cat am speranta ca au luat cetatenia romana si parintii si MAI ALES bunicii ei. Duduia are tot timpul sa se „lumineze”.

 14. #29

  Românul mereu a fost duplicitar.

 15. #30

  Schimb cetatenie romana, putin folosita, in cutia orignala, pentru o cetatenie suedeza.

 16. #31

  Simplist!

 17. #32

  Cineva a spus candva ca Republica Moldova va fi unita cu Romania doar in cadrul Uniunii Europene.
  Ce a spus Irina e adevarul care doare, sa se facă o statistica, câți dintre moldovenii cu pasaport roman au emigrat in UE ?

 18. #33

  Ce nenorocita, pun pariu ca nici salam de soia n-a mancat!