Cine a fost primul, oul, găina sau rușii?

Citeam azi despre mărețele realizări ale ultimului congres al PSD, minunându-mă de cât de rupți de realitate sunt și ei și susținătorii lor, lăudându-se cu realizări uriașe la hectar, când deja prețurile au luat-o razna, ROBOR e pe câmpii, cresc impozitele în toată țara și cam totul e în cap.

Știți, cred că e ușor greșit să tot dăm vina pe asistații social și pe votanții PSD. Și nu pentru că nu ați ieșit la vot, pârtii sau restul. Nu.

Voi, majoritatea voastră, nu înțeleg ceva. Rusia, cea care conduce din umbră tot circul acesta, lucrează cu termene de timp pe care voi nu le percepeți, pentru că se măsoară în zeci de ani, iar planurile lor acoperă totul. Absolut totul, totul este planificat.

De exemplu, știați că Crimeea nu a fost niciodată a ucrainenilor? Practic, Crimeea aparține rusiei de prin 1700 și ceva, prin tratatul de la Kuciuc Kainargi. Desigur, de-a lungul anilor, acolo a funcționat clasica epurare etnică, fiind uciși și alungați musulmanii și tătarii din zonă, fiind înlocuiți cu ruși și ucrainieni, dar întotdeauna Crimeea a fost rusească. Chiar și când a fost sub denumirea de Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea.

Știți cine a făcut Crimeea parte a ucrainei? Nikita Hrușciov, geniul negru al politicii rusești. Hrușciov, prin 50 a decis ca RASS Crimeea să intre în componența RSS Ucraina. Există documente care atestă că, la vremea respectivă, Hrușciov a intenționat să facă asta pentru a ține un cap de pod rusesc cu ieșire la mare, în caz că ucrainienilor, vreodată, le-ar trece prin cap ceva. Și iară, după 60 de ani, le-a trecut, iar grija lui Hrușciov față de imperiul rus a fost răsplătită. Mai crede cineva că Ucraina va redeține Crimeea sau că va mai exista multă vreme ca stat în actuala componență? Să fim serioși.

De ce am făcut divagația aceasta lungă?
Ca să înțelegeți că chiar dacă vouă vi se par niște chestii întâmplătoare și că românii sunt proști pur și simplu, de fapt lucrurile acestea se petrec după scenarii bine stabilite, scenarii care există, sunt create și scrise și care se predau inclusiv în școlile de profil. Ele se aplică la fel în toate țările unde o superputere are interese și, ce e mai trist, toată lumea știe despre asta.

Da, PSD e votat de proști. Dar e votat de proști pe care i-a antrenat să fie proști. I-a ținut zeci de ani în beznă, în sărăcie, le-a alimentat temerile și fricile, le-a crescut apropierea dementă față de religie, a hrănit caracatița ortodoxă pentru a-și asigura loialitatea ei deplină și lucrurile au funcționat.

Îi învinuim, dar noi, NOI ce am făcut pentru ei? Ce le-am oferit, în afară de cuvinte găunoase și cuvântări manifestoide, care nu țin de foame? Cu ce ne-am împotrivit noi când am văzut că oamenii săraci, că pensionarii devin din ce în ce mai mulți și sunt din ce în ce mai îndobitociți de media cumpărată de aceiași psd?

Vă spun eu, nimic. Doar am asistat, complici pasivi și superiori, certând cu măreție ce se întâmplă în jurul nostru. Dar nu am ajutat niciodată un pensionar amărât decât dacă putea să ne dea casa în schimbul ajutorului. Nu i-am găsit de muncă șomerului ajuns alcoolic, ci i-am dat un șut în cur și l-am făcut de căcat în grupul nostru de prieteni. Ne-am dat copiii la religie, deși suntem atei, că nu strică o notă mare și ce mare brânză se întâmplă. Ne botezăm, cununăm religios, deși nu înseamnă nimic pentru noi, din cauza gurii lumii. Nerealizând că gura lumii este planul rus care funcționează ca uns și ne duce exact acolo unde trebuie.

Da, am fost complici la tot ce s-a întâmplat, complici care nici măcar acum, în ceasul al 13-lea, nu înțelegem și nu realizăm amplitudinea schimbărilor din jurul nostru și ce va urma în anii ce va să vină.

Pentru că deși suntem plini de superioritate, suntem niște mediocri care nu reușesc să vadă dincolo de lungimea nasului propriu și adâncimea propriului buzunar. Nu reușim să vedem că de fapt în loc să păstrăm viitor pentru copiii noștri, l-am amanetat pentru un salariu mai dolofan sau o mașină mai bengoasă, nelăsând copiilor noștri niciun fel de viitor într-o țară sortită pe veci a fi un tampon la granița dintre est și vest, o fâșie de trecere între sălbăticie și civilizație, o țară care nu a trăit niciodată bine, de-a lungul istoriei sale, tocmai pentru că a fost stavilă sau, după caz, pasaj de trecere, pentru aceleași superputeri ce o manevrează acum.

Și priviți cu ochi orbi și goi la ce scriu și credeți că sunt de fapt alarmisme lovendaliene și dați pagina spre un filmuleț rapid cu pisici funny. A fost doar o glumă, viața e frumoasă, sigur o să iasă Johannis și o să îi rupă pe genunchi pe micuți.

Treziți-vă, nu vine nimeni. Sunteți singuri, iar în junglă e un tigru.

103 comentarii

 1. #1

  Super.Bine gandit , bine scris.

  0

 2. #4

  Și care e soluția?

  0

 3. #11

  Oul

  0

 4. #12

  Vedeți-vă de viață.Nu vă mai uitați la ştiri.Nu vă mai stresați cu toate prostiile.Suntem doar un grăunte de praf de stele care ne luăm mult prea mult în serios

  0

  • #13

   Eu nu inteleg curentul asta….”nu va mai uitati la stiri” dar care e problema?

   0

  • #14

   @Erectiu
   Asa ar fi aratat si postarea unui manipulator care se adreseaza celor ”fini”.
   A ignora o problema nu inseamna ca acea problema nu exista.

   0

  • #15

   minim 62 de blanzi cu „privirea blajina…”

   0

 5. #16

  Un articol foarte bun. Mulțumesc

  0

 6. #17

  Eu as ramane tot la parerea ca romanii sunt cretini si toti astia care sunt din europa de est sunt cam tot la fel. Pur si simplu zona asta a fost mereu in urma cu totul.
  Mie mereu imi vin in cap cuvintele alea ale lui brancusi sau care naiba o fi “cand am plecat erati prosti si tot prosti v-am gasit”. Au fost valabile cand a trait ala si sunt valabile si azi.
  Nu neg ca daca exista un interes sa se mai dezvolte una alta se dezvoltau, dar daca il compar pe strabunicul meu cu un alt om cu acelasi statut social de prin franta, spania, germania posibil ca ala sa zica ce e cu salbaticul asta. Cam la fel ca in ziua de azi, bunicamea nu cred ca e foarte diferita de strabunicamea sau strastrabunicamea.
  Mie sincer imi scapa motivul pentru care le-a trebuit crimeea. Nu e ca si cum nu aveau deja iesire la marea neagra.
  Sper sa nu mi se dovedeasca contrariul, mie tot ce face rusia mi se pare asa pentru imagine. In realitate cred ca au tot interesul sa mearga lucrurile bine prin europa. Nu neg ca prin tot felul de combinatii dubioase gasesti rusi, dar in aceeasi masura cred ca vei gasi americani si alte natii. Asa ca afirm din nou, suntem in cacat pentru ca asa am fost mereu, nu e ca si cum acum 500 de ani eram fruntea si de atunci lucreaza rusii la un plan sa ne cucereasca prin 2518 toamna.

  0

  • #18

   Pe la amiaza

   0

  • #19

   aia cu crimeea e aiurea rau. au nevoie de porturi la marea neagra. e chestie de bani. pur si simplu. iar motivul pentru care au impins asa de mult spre vest si vor continua este Odessa. infrastructura la marea neagra. asta le lipseste mult de tot. si cum spuneam, e chestie de bani. pentru ca oricat de ciudat ar parea, o infrastructura buna de transport inseamna sursa de bani. multi spre foarte multi. iar asta cu crimeea e doar un exemplu.

   0

  • #20

   @super_fotbal: asta e un mod de gandire foarte pagubos si din pacate multi romani il au (ca am fost mereu in cacat). Hai sa iti dau totusi niste exemple: am un amic frantzuz al carui tata (in etate de aproape 70 de ani) mi-a spus odata ca el, in copilaria lui de la tara din Franta avea latrina in fundul curtii. Ce sa vezi, si bunicii nostri tot acolo o aveau. Deci Romania-Franta 1-1 in perioada interbelica la capitolul latrine. In plus, primele masini populare de la ei, Citroen-urile 2CV aveau suspensii si garda la sol special gandite pentru drumuri de pamant, pentru ca erau masini de tarani. Deci Romania-Franta 2-2 la capitolul peisaj rural de acum 80 de ani.
   In tari precum Italia si Grecia, americanii si brexiterii au intampinat probleme asemanatoare (am vazut odata o fotografie cu un soldat American care debarca la Anzio cu un magar legat in spate pe post de rucsac pentru ca niciun Jeep nu trecea pe ceea ce italienii de atunci numeau drumuri). Grecia a depasit Romania la PIB de abia dupa razboi.
   Spania si Portugalia au fost unele din cele mai sarace tari ale Europei de cand si-au pierdut imperiile coloniale si pana prin anii 70.
   Nu ma intelege gresit, viata in Romania interbelica nu era usoara si in niciun caz nu era paradisul de care vorbesc nostalgicii, dar mare parte din diferentele pe care le observi azi intre Ro si vest s-au acumulat in anii de trista amintire cand noi am mers cu frana de mana trasa pe cand Europa de vest s-a dezvoltat cat a putut. Probabil diferenta maxima s-a inregistrat undeva in anii 80-90.

   0

  • #21

   Rusii vor cu tot dinadinsul sa fie acceptati in clubul baietilor mari dintr-a XII-a desi nu prea se califica decat la putere militara. Ocuparea Crimeii le-a satisfacut amorul propriu (pai daca americanii invadeaza alte tari, ce ei sunt mai fraieri?) In plus, atrage atentia publicului rus de la faptul ca traiesc intr-o tara de cacat.

   0

  • #22

   Estul a fost evident mai in urma decat vestul pentru ca a fost periferia acestuia nu pentru ca localnicii ar fi mai retardati. Ori periferiile sunt condamnate sa ramana in urma oriunde in lume. Prea putine oportunitati. Vestul pe de alta parte(mai putin periferiile sudice: sudul Spaniei si Italiei, Portugalia) a fost mereu prosper si nu neaparat pentru merite subiective. Zona prospera din care faceau parte i-a tras in sus pe toti. Altfel am avea si pe acolo niste tari nefericite, ca nu pot fi toate popoarele geniale. Ori evident ca o duc toti cam la fel de bine indiferent de cate politici falimentare sau alegerile dezastroase au facut, caci toti au avut parte de asa ceva. Din evul mediu insa nimic nu s-a schimbat, exista un centru economic european prosper si o periferie saraca, iar aceste zonele nu prea s-au modificat in ciuda catstrofelor(In timpul razboiului de 30 de ani vestul germaniei si-a pierdut intre o treime si doua treimi din populatie dar a redevenit in cateva zeci de ani o zona prospera, iar povestea s-a tot repetat de atunci).
   Este iarasi evident de ce le trebuie rusilor Krimeea, e suficienta o privire pe harta. E a doua pozitie strategica a Marii Negre dupa stramtori, dupa care dealtfel rusii au tanjit atata. Peninsula e ca un cuirasat infipt in mijlocul marii, domina toate caile de comunicatie, rachetele sale sol -aer pot dobori orice avion care survoleaza marea, iar avioanele si rachetele sol-sol pot ajunge in orice tarm al acesteia in cateva minute sau secunde.
   Iesire la mare au si Georgia si Bulgaria, care pot fi multumite cu ce au. Dar ce fericirea Bulgariei si Geoargiei nu e fericirea tuturor, cu atat mai putin a Rusiei, care intotdeauna s-a simtit mai speciala. Iar cu privire la faptul ca rusii ar vrea binele in europa asta e amuzant. Rusia s-a hranit si si-a asigurat propria stabilitate din raul celor din jur. Are si a avut mereu nevoie de succese externe ca sa-si justifice regimul intern aberant. Iar succesele externe la care e sensibil rusul obisnuit nu inseamna altceva decat umilirea si inrobirea vecinilor ori sfidarea occidentalului detestat si cu nasul pe sus.

   0

  • #23

   @Alex
   Hai sa nu exageram aiuristic. Romania nu a fost niciodata la egalitate cu Franta in materie de drumuri. Taranii francezi aveau 2CV pentru ca satele lor aveau drumuri pavate si asta nu din perioada interbelica ci inca de pe vremea lui Napoleon III, e unul din marile sale succese. Taranii lor aveau nevoie de garda sus la masina pentru ca la tara intotdeauna vei aveai nevoie sa mai iesi de pe drumul pavat, nu te intereseaza sa faci doar naveta intre oras si sat. De fapt, Franta e tara pionier pe continent in privinta drumului pavat, diligentei si mesageriei(turgotine). Drumurile sale regale realizate de Turgot in sec. XVIII au fost admirate si imitate de intreaga Europa. Ei au introdus pe scara larga transportul cu caruta cu cai, pana atunci transporturile pe uscat la distanta se realizau doar pe spinarea magarului. Drumurile romane au fost create pentru magari si pietoni, nu pentru carute, nu e cazul sa luam in ras magarul.
   Magarul ala debarcat de americani avea rostul lui chiar daca italienii aveau drumuri din belsug ba chiar si autostrazi. Italia de sud are un relief accidentat iar bataliile nu se duceau numai pe marginea autostrazilor, trebuiau aprovizionati si cei care luptau in tot felul de rape. Iar magarul e un vehicul off-road nepretentios si eficient.
   Iar Spania si Portugalia au fost saracite tocmai de imperiile lor. Fara ele ar fi fost probabil la fel de bogate ca restul tarilor vestice. Banii de pomana sunt nocivi.

   0

  • #24

   @Ventidius: si zici ca Vestul a fost prosper el dintotdeauna? Mai putin poate cand romanii civilizati au navalit peste ei si au observant ca, spre deosebire de galii de pe continent, britanii „nu isi prea respectau” nici mamele nici surorile (daca te gandesti la Vaslui ai inteles ce vreau sa zic).
   Sau cand cand invatati de la Vadul Boului s-au dus in biznis trip in Spania la arabi sa ia niste carti si au zis „bah, asta civilizatie, nu cacatul in care ne scaldam noi”.
   Sau daca ai un fetis cu tarile nordice, iti recomand un film facut chiar de ei: https://en.wikipedia.org/wiki/Pelle_the_Conqueror
   care povesteste cum emigrau si ei in tari care nici ele nu aveau apa calda dar in care se mai putea trai.
   Vestul s-a ridicat mult si a depasit Estul din seria coloniilor pline de resurse si pentru ca lipsa de vecini alcoolici si agresivi.

   0

  • #25

   Sincer mi se falfaie. Am doua zile de cand am venit inapoi in anglia si parca acum sunt in concediu. Cat am fost in romania parca fiecare zi era o povara. De cand am venit aici parca viata e mai frumoasa, nu atat de mizerabila si plina de cacaturi.
   In privinta la ce am zis, nu exista argument care sa ma convinga altfel. Eu cu vecinul intretinem aproape doi km de durm pietruit si e drum ok, poti merge cu 40 km/h. Cum intrii in sat sunt niste gropi, gen o roaba de balastru si ai rezolvat. Fix in ziua in care urma sa ma apuc ma intorceam din oras si m-am oprit la crasma si am dat peste un alt vecin. A inceput asta sa imi tina o teorie ca ce fac eu in anglia. L-am ignorat si mi-am zis in gandul meu, daca eu acoper gaurile alea trece si asta cu masina. Asa ca mi-am bagat picioarele eu oricum aveam masina inchiriata. Mi-a aratat el mie, sper sa ii placa sa scimbe bucse. Cam atat de inteligenti sunt romanii, ar manca cacat ca sa para ei buricul pamantului pana n-ar mai ramane nimic. Romanul stie mai bine, chiar daca habar nu are.
   Am testat din uneltele alea pe care le-am cumparat si sa moara masa de nu e alta viata. Ghici care a fost reactia lu bunicamea, lasa-le acolo ca cand vii le gasesti. Pai in pizda matii de cretina vezi ca asta e usor de folosit si face treaba cum trebuie si tu imi zici ca lasa-le acolo. Sa mor daca vine unul si imi arata cum sa fac ceva stand degeaba sunt primul care se inscrie.
   Asa ca dati vina pe rusi si pe cine mai vreti voi, dar daca o sa mai existe romania peste cateva sute de ani, va spun sincer ca tot aceleasi probleme o sa le avem.

   0

  • #26

   Rusii fara europa si americani ar fi un mare vaslui. Felul in care gandesc nu le permite sa fie ei cei care introduc chestii noi si sa experimenteze. Eu cam tot ce vad venind din rusia sunt chestii pe care le poate face aproape oricine.

   0

  • #27

   @Ventidius: faptul ca aveau ceva drumuri pe care abia le facusera nu inseamna ca erau drumuri in fiecare catun. Probabil Franta avea 10% drumuri pavate iar Romania 0%. Mare parte din Franta tot inapoiata era.
   Crede-ma ca daca ai observa Franta din 2017 versus Franta din 1947 ai avea un soc mare. La fel si cu Italia. In cazul Romaniei ai avea un soc mai mic.

   0

  • #28

   @Alex
   Eu mare refeream la Est si la Vest din momentul in care acestea au o semnificatie in legatura cu notiunea de Europa, din momentul in care aceasta a devenit o realitate economica cat de cat,, adica dupa momentul migratiilor. Anterior nu prea ai ce compara. Nu exista cu adevarat estul si vestul europei, cel mult estul si vestul mediteranei. Asa, daca vrei sa cobori pana la momentul omului din Neanderthal, esti liber sa o faci, dar nu vad relevanta. Oricum, galii poate ca aveau ei moravuri destul de salbatice, dar din punct de vedere material erau destul de evoluati, chiar prosperi. Altfel expeditiile lui Cezar nu ar fi fost asa profitabile.
   Invatatii aia s-au dus in Spania pentru ca aceasta era la indemana nu pentru ca arabii aveau monopolul civilizatiei elenistice. Dupa ce si-au procurat cartile de care aveau nevoie si au vazut calitatea indoielnica a traducerilor in araba, au facut comanda pentru aceleasi carti si pentru altele direct la sursa, adica in Bizant.. Asta cu arabii pastratori providentiali operelor antice e un mit.
   Nu am nici un fetis cu nordicii, nu stiu de unde ai scos-o, probabil din discutiile pe care le-ai avut cu altii.
   Legat de colonii, singurele tari care s-au ales cu profit de pe urma lor au fost Olanda si Anglia. Asta pentru ca erau deja prospere in momentul in care si-au facut imperiile, dominau deja economia Europei si a lumii, iar prosperitatea lor nu depindea cu adevarat de aceste colonii. A zice ca au devenit prospere din cauza coloniilor inseamna a incurca cauzele cu efectele, a pune carul inaintea boilor. Oricum coloniile erau o solutie scumpa, nu a fost o alegere pe care statele au facut-o cu placere. Scopul lor era sa elimine concurenta celorlate tari europene, profitul era insa de regula inghitit de costurile de administrare chiar si cazul celor mai bogate in resurse.
   Pentru restul tarilor acestea au fost o pacoste. In cazul Spaniei si Portugaliei, beneficiarele coloniilor cele mai prospere, efectul a fost asemanator norocului Venezuelei de azi, legat de petrol. Boagatiile din colonii le-au ruinat intreaga economie, toate idustriile lor, relativ prospere pana atunci, au intrat in faliment. Au ramas dependenti de colonii care le asigura suficiente resurse ca sa importe tot, de la tarile asa zis nenorocoase. Tarile precum Franta s-au ales cu imperii care cel putin nu le-au falimentat, dar care costau cu mult peste ce aduceau, produceau doar materii prime de cateva ori mai scumpe decat cele de pe piata libera, colonii asemanatoare combinatelor comuniste. In cazul lor primii care au sarbatorit decolonizarea au fost chiar oamenii de afaceri din tarile respective satui sa plateasca scump produse de calitate proasta.

   0

 7. #29

  Bo$$, eu m-am trezit si-am plecat. Sincer, nu se merita. E vb de o natie care-i trebuie cateva sute de ani ca sa-si revina. Daca si aia, ca e un big if. Ori eu n-o sa traiesc 800 de ani ca meseriasii aia de la inceputul Bibliei. De ce sa sacrific timp aiurea pt o chestie iluzorie?
  Asa ca mi-am facut datoria si-am plecat.

  0

 8. #34

  Ce ai scris mi-a adus aminte de filmuletul urmator:
  https://youtu.be/SZnkULuWFDg

  Ma tot intreb daca e doar propaganda sau nu. Desi ideile prezentate pot fi observate in societatea noastra.

  0

 9. #35

  Asta cu : Treziti-va, parca am mai vazut-o pe manifestele pe care le impartea pistruiatu` in filmul lui Sergiu Nicolaescu. Sau era in brosurile alora insistenti de la martorii lu` …?.

  0

 10. #36

  Deci nu ar fi un moment tocmai potrivit sa ma intorc in Romania.

  0

 11. #39

  Ce bine ar fi daca am avea alternativa la PSD!

  0

  • #40

   Udmr

   0

  • #41

   alde.. oh wait :))

   0

  • #42

   Dar ce-ai bre cu USR? Iti pute gura? PNL, PSD (insert alt nume de partid traditional) sunt toti hoti, vin unii si fac un partid fara politicieni, incepe sa va miroasa ba ca ala e autist, ba ca doar latra degeaba.

   0

  • #43

   e mai simplu sa gandesti asa. sa aleg din ce exista. dar ce te retine nano sa pui ceva in miscare. sau mergem pe ideea „sa ni se dea!”, „sa se faca”?

   0

 12. #44

  Noi gândim doar pe termen scurt ! Pe termen lung … ne rezolva alții !

  0

 13. #45

  Nikita Sergheevici … mare bou!
  A fost primul idiot care si-a pus in cap Biroul Politic.
  Iar faza cu Ucraina a dat-o Ivan Serov. La vremea respectiva mare sef la contrainformatii, ca sa scoata Flota ( Sevastopol ) de sub minuta unui alt mare idiot pus de Stalin sef al regiunii militare Odesa si mai tirziu ministru. E vorba de Jukov.

  0

  • #46

   Bai frana, Jukov a fost miezul care i-a făcut pe rusi stăpâni ai lumii.

   0

  • #47

   Poți să dezvolți puțin pe tema idioțeniei lui Jukov? Întreb pentru un prieten care se mira cum un idiot a reușit să bată la cur niste foarte inteligenți militari germani, avind si el un comandant suprem la fel de nebun că si nemții.

   0

  • #48

   Jukov
   E cel mai mare criminal all time. Si corupt. Si bou. Si animal. Si, mai ales, mincinos.
   Din patru clase a sarit direct in Armata Rosie. A fost cavalerist, in Armata a doua. Pe prima o ingrijea Trotki, pe a doua, Stalin. A urcat, dupa ceva cursuri facute in anii 30, la comandant de regiment. Isi batea subordonatii. Si-a batut subordonatii tot timpul. Chiar si atunci cind era vorba despre genii precum Malinovski.

   E, boul asta de Jukov, in filozofia Revolutiei Mondiale, nu intru in detalii, vezi Pravda, e numit comandant al Regiunii Militare Bielorusia. Ulterior, Kiev. Cea mai mare si mai tare. In anii 30. A facut echipa in Ejovscina cu Hrusciov si Serov. Si cu Golikov. Erau directiile principale fie ale atacului german fie ale atacului bolsevic. Lumea e in primejdie, vin nemtalaii. Trebuie sa ne aparam. E, idiotii, cu Stalijn in frunte, se apara cam asa: semneaza tratat de pace cu Germania. Molotov – Joachim, alt baiat. Hitler avea liber la razboi mondial. Impart Polonia pe hirtie. Pe linia Curzon. Nemtii ataca. Rusii stau doua saptamini si, cind se impotmolesc nemtii, intra si ei sa elibereze Polonia. Urmeaza Katyn si Harkov.

   Jokov este responsabilul planificarii. Ofensiva pura, cu orice cost. A se vedea Halhin Gol, in 39, in august, ce chestie, la o zi dupa pact.

   Incepind cu 1941, din ianuarie, este sef al MStM. Face planul ofensiv. Muta 80% din armata rosie la frontiera. Umple aerodromurile cu avioane. La 30 de kilometri de frontiera. Rezerve de orice, oricit. In 22 iunie, nemtii il prind pe Jukov cu pistolul desfacut, pe masa. Unde avea tancurile, nu avea soldatii, unde avea tunurile, nu avea obuzele. Primul esalon al Armatei Rosii era in trenuri. Comandamentele erau in tren, trupa in padure.

   A, sa nu uit: jukov a comandat armata a 9-a. Pentru noi este important pentru ca, armata a 9-a sovietica, cam cit jumatate de Wermacht, a fost armata pregatita sa atace Romania in 40, daca nu cedam.

   Jukov este un bou pentru ca NU A PREGATIT ARMATA ROSIE PENTRU DEFENSIVA.
   A distrus linia Stalin. Fortificatiile de pe vechea frontiera de stat.
   Jukov este un bou pentru ca A PREGATIT ARMATA ROSIE DOAR PENTRU OFENSIVA. Totala. de mobilitate, in adincime, cu concentrare de aviatie, artilerie si tancuri nemaivazuta. Pe Oder au dus 480 mortiere/ kilometru.

   Jukov este un bou pentru ca INTOTDEAUNA A MINTIT.
   Ataca nemtii. Era in vigoare directiva LUI JUKOV = nu raspundeti la provocari. Abia la 7 dimineata a dat o belea de ordin: ofensiva. Or, cind inamicul ataca, te aperi, nu ataci.

   Jukov a macelarit Armata Rosie prin ordine de atac, atac si iar atac. Toate inceercuirile din 1941, Harkov, 1942, Leningrad.

   Macelul de la Ielnia. 200.000 de morti in doua saptamini.

   Nu Jukov a facut planurile pentru Stalingrad ci Malinovski.

   Singura ofensiva desteapta din al doilea razboi, Bagration, cu 800.000 de prizonieri, aia de i-au plimbat prin Moscova, a fost a lui Rokossovski, nu a lui Jukov.

   Jukov a bagat doua armate de tancuri in Berlin, 2300 de tancuri distruse.

   Jukov a bagat un corp de armata in Budapesta. Futut si asta.

   Jukov este unicul om care a facut aplicatie nucleara cu trupe. La Totk, in Ural. 80.000 de soldati, iradiati doar ca sa arate Jukov ca frontul poate fi spart cu tatiane ( bomba nucleara tactica ). 1954.

   Jukov este dobitocul care l-a futut pe Beria pentru ca ala voia sa desfiinteze multe sovietisme. Si l-a adus pe Hrusciov. Dupa aia era cit pe ce sa il futa pe Hrusciov.

   Stalin l-a belit pe Jukov pentru furt. Jukov, comandant al trupelor de ocupatie din Germania, a ciordit, cu Serov, zeci de trenuri cu trofee.

   Jukov este boul dobitoc care a armat Revolutia Mondiala.

   Mai zic?

   0

  • #49

   A, si LuciAnus, Jukov nu i-a facut pe bolsevici stapinii lumii. I-a facut stapini doar pe jumatate din lume. Astfel, Uniunea Sovietica a avut un competitor si s-a prabusit

   0

  • #50

   Bine explicat ,maestre Михаи ! You know your shit !

   0

  • #51

   @mircea: un fleac, I-a ciuruit. Cu singura mentiune ca sovieticii au avut de 2 ori mai multe victime decat cei pe care i-au invins si care mai si luptau pe 2 fronturi.
   Stii vorba aia ca orice e posibil daca ai o viziune, curaj si o rezerva nelimitata de carne de tun.

   @mihai: din cate stiu Jukov a luptat in armata tarului in primul razboi mondial, in Dobrogea contra bulgarilor. Deci ma gandesc ca n-a sarit direct in armata rosie si puturoasa ci a facut un mic stagiu si prin cea alba.

   0

  • #52

   @Михаи: nota nr. zece!

   0

  • #54

   @Mихаи
   Explicatii destul de logice pentru toate deciziile controversate ale lui Stalin si Jukov au fost date de Suvorov.
   Rusii se pregateau sa atace cu toate fortele Germania, asteptau doar momentul potrivit, cand occidentul era fragezit indeajuns ca sa accepte o Uniune Sovietica ingloband intreaga Europa. Stiau foarte bine ca aveau cea mai puternica armata din lume, mai puternica in fapt decat restul armatelor lumii la un loc. O armata de asemenea proportii, pregatita timp de decenii cu asemene sacrificii incredibile nu avea decat o justificare, supunerea lumii sau macar a unei parti consistente a ei. Stiau la fel de bine cat de vulnerabila era armata germana, in ciuda aparentelor. Nu era rezonabil sa se astepte la un atac dinpartea lui Hitler, nu mai mult decat s-ar fi putut astepta americanii la un atac surpriza din partea Mexicului. Stiau bine nebunia lui Hitler, ca doar era nebunul lor, care lucrase superb pentru ei pana atunci. Sa te temi ca va fi in stare sa isi muste pausarii cu o armata incropita si echipata de mantuiala, inferioara la toate capitolele celei sovietice si nu oricum, ci in proportii de 1/4, nu inseamna prudenta ci lasitate. Iar lumea nu e cucerita de lasi care nu-si asuma riscurile rezonabile. Dezafectarea liniilor defensive care ingreunau comunicatiile si aprovizionarea, masarea trupelor la granita aveau sens daca se pregateau un atac iminent in profunzime. Nici Hitler nu a procedat altfel. Faptul ca soldatii sovietici vor dezerta si se vor preda in masa, dand peste cap toate planurile, inca de la primele schimburi de focuri, asta nu aveau cum sa prevada. Era de neconceput si cu totul incorect politic sa iti imaginezi macar ca proprii soldati vor prefera barbaria inca necunoscuta a nemtilor aberatiei comuniste cunoscute atat de bine. Atat de incorect politic incat dupa razboi nu au stiut ce sa mai inventeze ca sa o acopere acest adevar jenant: l-au facut pe Stalin prost, au retrogradat tancurile si avioanele sovietice la nivel de ciurucuri, de parca nemtii aveau numai Pz III si IV. Si cata si mai cate.

   0

  • #55

   Si totusi, la Halhin Go in ’39l Jukov i-a caftit pe japonezi de s-au cacat pe ei atit de tare incit nu le-a mai dat prin cap sa atace URSS-ul, chestie, care, sa vezi coincidenta nasoala pentru nemti, a disponibilizat o gramada de soldatei cu ochi oblici obisnuiti cu frigul tocmai la timp pentru a fi mutati in Vest. In Vestul Moscovei. Restul… mai conteaza 4-5 milioane de morti, daca Mama Rusia iese victorioasa?

   0

 14. #56

  amin! am vrut să scriu despre cum ne implică noi, toți ăștia care ne credem deștepți în tot ceea ce ne înconjoară, în modificarea sistemului, bla bla, dar m-am abținut, acum nu o mai fac, iată nește fân pentru rumegarea minții:
  câți dintre noi nu s-au plâns pe-aici de părinții care i-au abuzat, umilit, bătut în copilărie? câți dintre noi nu am fost alungați din căminele noastre de proprii părinți? Inițial am avut impresia că experiența mea e unică dar în realitate 80% dintre familii trăiesc și perpetuează aceeași atmosferă de orfelinat național. Și situația asta e gândită și întreținută. De stat, de sistem, de noi.
  Deci, câți dintre noi, cei care am supraviețuit sistemului, cei care ne-am apucat de afaceri și avem angajați, câți dintre noi oferim un salariu care să permită unui copil orfan la 16 ani, abandonat de familie, să trăiască în așa fel încât să nu depindă de alții? Să aibă de unde plăti chirie și mâncare și studii ca să se poată ridica singur deasupra condiției de la care a pornit? Fără să facă videochat sau alte lucruri care să-i scadă stima de sine. Pentru că poate un pensionar nu ne mai impresionează, oricum moare în 10 ani, dar un copil ne influențează viitorul tuturor.

  0

 15. #57

  Cateva lucruri:
  1. NU o sa se schimbe cat de curand situatia in Romania. Cel putin nu in bine. In mai rau, da.
  2. Chiar daca schimbam PSD-ul*, il schimbam cu aceiasi hoti, dar cu alt nume. De fapt, ii schimbam, dar sunt convins ca tot ce e in parlament cu o varsta de peste 35 de ani ar trebui dati afara. Din pacate, cei sub 35 de ani nu au cunostinte politice si sunt controlati din spate tot de cei „batrani”. (*sunt un anti PSD-ist convins).
  3. A se vedea toate scaparile politrucilor, gen Ponta cu „sistemul lor de furt a functionat mai bine decat al nostru”, sau Videanu cand vorbea la telefon cu Hrebenciuc si ii povestea despre voturi si rezultate. Toti sunt la fel, fie ca sunt PSD, PDL, CNDR, PNTCD, etc. La TV si in parlament se injura si se scuipa, in spatele camerelor beau si petrec, sarbatorind distrugerea Romaniei si cresterea averilor proprii.
  4. Am 30 de ani, lucrez in privat, de la 19 ani. Am tras destul de tare ca sa pot avea un serviciu decent. Cand colegii mei de facultate ieseau in cluburi, plecau la distractii pe banii parintilor, eu invatam sa folosesc Outlook, sa trimit faxuri si sa vorbesc limbi straine. Toata aceasta lupta pentru ca am vrut sa fiu cineva si sa nu depind de altii.
  5. Dar, nu vreau ca fetita mea de 6 ani jumatate sa treaca prin ce am trecut eu.
  6. Vreau sa ii ofer o sansa la o viata corecta, egala, la un sistem medical in care chiar daca ti se opresc bani din salariu, nu mai trebuie sa platesti la medic, atat legal cat si sub forma de spaga.
  7. Vreau sa faca o scoala buna, in care sa nu conteze ca parintele lui Ghita este principalul sponsor al clasei si ca de Craciun le-a adus cate o plasa cu cadouri fiecarui copil. Implicit, Ghita a primit cele mai multe roluri la serbare.
  8. Pentru asta si pentru multe altele, apare ideea emigrarii. Dupa care ne punem intrebarile: Unde? Cum? Ne adaptam noi? Se adapteaza copilul? Cred in continuare cu putere ca emigrarea este cea mai viabila solutie.
  9. Da, ar mai fi poate o solutie sa iesim in strada in fiecare seara / duminica, si sa scandam, dar din pacate, sus-pusii din Parlament o sa stea la caldura, band un Moet sau un Macallan de 50 de ani, uitandu-se la Rolexul lor de aur sa vada la ce ora se opresc protestele, dupa care se intorc la furat.
  10. Presimt ca Romania o sa ia calea Greciei, o sa fie inglobata in datorii, taxele o sa creasca din ce in ce mai mult, la fel si munca la negru, spagile si hotiile pe fata.

  O sa vedem ce o sa se intample, iar cei care o sa fie inca in tara o sa simta pe pielea lor.

  0

 16. #58

  Corect, IN SFARSIT ti-ai dat seama si ai spus lucrurilor pe nume. Nu cred ca e scris de tine acest articol sau ma rog, fara ajutorul cuiva de specialitate! Foarte bine scris, sper sa inteleaga cat mai multa lume despre ce e vorba. SI nu e vorba numai de Rusia, e si Marea Britanie si poate sunt mai multe.

  0

 17. #62

  În junglă e un tigru, dar bănuiesc că te referi la tigrul siberian, pentru că în poză, prin lăstărișul de bambus, creatura care se întrezărește, fatalmente este un tigru bengalez, mânca-ț’-aș.
  Ca să amplific metafora cu statele tampon, rușii la garniturile de tren nu prea folosesc astfel de elemente de amortizare. Ca să lege vagoanele (cel puțin cele de marfă) de locomotivă se folosește un cârlig, care se numește, ca o ironie, pumnul lui Stalin.
  Pe mine altă știre mă îngrijorează: de la începutul anului prețul gazelor „s-a liberalizat”, crescând cu 8%, următoarea „ajustare” (a se citi mărire) va fi în aprilie, iar procesul va continua până în anul 2030. Și atunci întrebarea firească e: de ce trebuie să mai plătim noi contribuabilii o agenție de reglementare (ANRE) sub comanda guvernului, care orice păzește numai interesele consumatorilor nu? (Mai țineți minte ASF-ul, sub comanda lui Mișu Negrițoiu, care apăra numai interesele asiguratorilor în detrimentul asiguraților. Sau de ministrul Dan Nica, care se opunea cu vehemență micșorării tarifelor la telefonia mobilă.)
  Bineînțeles că rușii vor avea de „suferit” de pe urma acestei „liberalizări”.

  0

  • #63

   Ca sa raspund la subiect, arealul bambusului se intersecteaza cu arealul tuturor subspeciilor de tigru 😉
   https://goo.gl/PWaHe6

   0

  • #64

   Bineînțeles că în zonele de confluență există și particularități comune, care împing trăsăturile distincte mult către extremități, dar asta nu înseamnă că regula generală va fi umbrită de excepții.
   De exemplu aria de acoperire comună pentru tigru și bambus nu va rezulta către concluzia că vom întâlni tigri siberieni în India ori bambus crescând în pădurile siberiene (La fel cum, de exemplu, chiar dacă există moldoveni în Brăila și regățeni în Galați, aceștia nu vor reuși niciodată să aplaneze conflictul mognit al orgoliilor de provincie, care nici măcar interetnic nu e)
   Eu făceam remarca doar în contextul felinei specifice imperiului de la răsărit, asta în timp ce în contrapartidă faunei noastre îi e caracterisitică cel mult o specie de râs.

   0

  • #65
   Arhi

   Sunteți singuri, iar în junglă e un tigru. sa imi arati, te rog, jungla siberiana. mersi.

  • #66

   Tufa din poza pare bambus cum zice omul. O tufa de bambus nu inseamna neaparat jungla. Bambusul creste si in Sahalin care-i mult mai la nord de china si japonia. Asta-i zona bambusului: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Bambusoideae_World_map.png
   Siberia e imensa si probabil unii cred ca e plina de tigri siberieni numai ca e o zona mica deasupra coreei. Cand mai erau tigri si in coreea tot siberieni erau. Si in nordul Chinei la fel, de aia exista si un south chinese tiger, pentru ca mai era un tip si in nord ceva mai mare. https://en.wikipedia.org/wiki/Siberian_tiger#/media/File:Panthera_tigris_altaica_dark_world.png
   Dupa mine se intersecteaza destul de bine.
   Le stiu boss ca eram pasionat de astea in copilarie.
   Din 6 subspecii de tigru care au tangenta cu bambusul sa spui ca-i exact bengal pare cam aroganta.

   0

  • #67

   big0ne: pot sa-ti spun Sandokan de acum incolo? 🙂

   0

  • #68

   Sandokan tigrul Moldovei ca oricum e plin de animale prin zona. Cu leii stam mai prost

   0

 18. #69

  Balcanii sunt curul Europei. Petre Tutea.

  0

  • #70

   Am devenit presedinte pentru un popor de prosti. Klaus Werner Iohannis.

   0

  • #71

   @cad, serios?
   Am rîs cu lacrimi, ficusul ăla e retardat, l-ai auzit vorbind?

   0

  • #72

   Emil C… onstantinescu? Tu esti? Cel invins de „sistem”?

   0

 19. #73

  Unirea Principatelor (24 ianuarie) este o consecinta directa a Războiul Crimeii 1853.

  0

 20. #75

  Mă duc să mai iau niște folie de aluminiu. Și popcorn.

  0

 21. #76

  Apropo de consiliul PSD, BAdalau (nume predestinat, apropos) spunea ca dragnea e cotat cu cele mai mari sanse la prezedentiale din partea psd. Astia sunt atat de prosti? Nemernici sunt, dar nu credeam ca sunt la fel de prosti.
  Daca dragnea candideaza, eu zic ca Johannis o sa castige din primul tur.

  0

  • #77

   sa castige johannis da, dar doar in cazul in care sunt alegeri libere.

   0

 22. #78

  Nici nu iti imaginezi ce mare procent din populatie e tinut in limitele decentei si functioneaza social cat de cât doar datorita fricii de Dumnezeu.
  Si nu biserica ortodoxa are cea mai mare crestere in societate ci penticostalii. In 25 de ani cultul penticostalva colecta 10%din ce castiga minim o treime din populatie.

  0

  • #79

   3/4 dintre credincioși votează cum le zice popa, fincă popa e omu’ lu’ dumniezo’ întrupat pe pământ, așa cum e și regele/președintele

   0

  • #80

   Te inseli amarnic.
   Preotii nu mai au aceeasi influenta politica de pe vremea lui Iliescu.
   Nici macar 5%dintre ardeleni nu se uita la ce zice popa. Nu stiu in restul tarii, dar si acolo primarii au cea mai mare influenta.

   0

  • #81

   In unele zone din Muntenia, primarul si preotul au facut front comun. Si l-au luat cu ei si pe veterinar si pe padurar, ca sa fie treaba treaba.

   0

  • #82

   si i-au* luat

   0

  • #83

   Nu ştiu unde vezi tu cifrele alea la penticostali, că eu văd biserici de 1000 de locuri în care au mai rămas 300, restul sunt plecaţi prin ţări străine demult.

   Iar de colectat bani, nici atât, multe biserici sunt încă susţinute de americani, că din salarii româneşti nu ai cum întreţine lucruri de genul, decât dacă eşti biserică ortodoxă subvenţionată masiv de stat.

   Manevre politice se fac peste tot, mereu când se apropie alegeri, toţi candidaţii fac turul bisericilor în speranţa că va fi ceva, dar foarte foarte rar încearcă să se spună, maxim, maxim se sugerează subtil spre unul sau altul.

   Din afară totul pare roz şi organizat, dar nu e chiar aşa.

   0

  • #84

   Toti sau aproape toti tiganii din Ardeal sunt neoprotestanti. Majoritatea sunt penticostali. De asemenea multi romani din paturile sarace sunt atrasi de cultele neoprotestante.
   Chiar daca salariile sunt mici zeciuiala se plateste acolo unde adunarile au ceva vechime.
   Bor e subventionata la fel ca si celelalte culte proportional cu numarul membrilor.
   Tineti minte un lucru : chiar daca se va reusi diminuarea importantei Bor din societate locul ei va fi repede luat de alte institutii similare pentru ca religia raspunde unor nevoi umane pe care nimic altceva nu le poate satisface, nici cultura nici consimismul, nimic. Fiti atenti doar la amploarea luata de fenomenul „magie”. Totul , inclusiv craciunul a incetat sa fie crestinesc pentru a deveni magic.

   0

 23. #85

  MUIE PUTIN! MUIE SRI! MUIE RUSIA!

  0

 24. #86

  Nu e Rusia de vina pt ce e la noi. Ce drec poate face Rusia cu PIB-ul cat Italia ? E mai simplu sa te uiti mereu in exterior cand putregaiul e in interior. La noi abia acum incep cu adevarat sa se loveasca valorile europene cu cele balcanice si iasa scantei pt ca suntem obisnuiti si crescuti cu spagi, delasare si smecherie. Cat biciul la noi nu functioneaza NU CONTEAZA CE VOTEZI. Hai sa facem BICIUL sa functioneze cu adevarat mai intai inainte de votul cam inutil la aceasta ora.

  0

  • #87

   Tu vezi doar pietre si nisip in lipsa banilor fizici !? Citeste despre Testamentul lui Petru cel Mare…

   Mentionez 2 puncte:
   1. Dupa WW2 celebrele T.V. si H.C.C. plus grupul omogen format din alogeni care au condus structurile de securitate in prima etapa, cea de implementare. Astia au fost ulterior trasi pe linie moarta, „conserve” – ei sunt coloana a 5-a.
   2. 89 – razbunarea si reactivarea lor, tot sangele varsat s-a datorat in primul rand LOR… exceptand „oile” manipulate.

   Ce se intampla astazi este ciocnirea a doua placi tectonice, un fel de proxy war… problema nu se mai pune la modul: asa fac securistii de 30 de ani, „bad cop, good cop”… iar romanii aleg prostiti tot timpul ce vor ei. Ce se intampla acum va fi ireversibil daca nu oprim ! Comparati zilele de astazi cu 45-47 ! Punct !

   Daca vrei schimbare lupti, nu vrei… nu te mai plange.

   0

  • #88

   Cititi istorie si asta e bine. Dar faceti niste paralele vagi cu ceva ce nu mai are treaba acum cu ce a fost sau se crede ca a fost ca va impresioneaza o chestie din WW2 despre cum s-au activat activatorii 😀 . Multe carti de istorie(mai mult povesti) scrise de tot felul de autori sunt biased. Cand ceva e neclar si pare mai complicat e bine sa revii la basic. Basic-ul e simplu la ora actuala: URSS e istorie, Rusia a pierdut teren si la ora actuala mie mi se par ceva de genul o clica de securisti care inca se mai agata cu greu de putere printr-un mesaj crypto comunist intern in fata modernizarii si investitiilor din vest. Ii halim cu alte cuvinte. Hai sa ne uitam mai bine in incinta si sa ne facem curat aici si sa lasam Rusia in pace.

   0

 25. #89

  Vorba unuia, avem vecini de rahat ca tara. Practic stam in Rahova Europei…

  0

 26. #90

  La alagerile legislative din Franta prezenta a fost de 49%, la cele parlamentare a fost de aprox. 80%
  Daca va uitati pe structura ocupationala a celor 50% care au votat la legislative putem observa ca managerii/proffesionals au fost 55% iar pensionarii 64%, procente sub medie au obtinut gulerele albe si albastre. Structura educationala a votantilor la legislative a fost 46% cei fara BAC, 56% cei cu minim BAC+3 (sursa : https://en.wikipedia.org/wiki/French_legislative_election,_2017#National_results)
  Franta are un procent insemnat de retardati, de le batrani extremisti si incapatanati la tineri someri care dau vina pe straini pentru ca sunt ei lenesi si n-au chef sa paraseasca apartamentul parintilor.
  Totusi, marea masa de oameni cu ceva materie cenusie in cap e suficient de activa incat sa contrabalanseze efectul crescut al prostiei. Nici aici nu vezi intelectuali incercand sa le explice magrebienilor sa se civilizeze. As spune ca rasismul si xenofobismul francezului alb e mai mare decat al romanului alb fata de tigani.
  In Franta a castigat raul cel mai mic, in Romania raul cel mai mare.
  Nu pentru ca oamenii cu bun simt nu i-au aducat pe prosti (e imposibil, am incercat si cu batranii infierati de a3 si cu tinerii delasatori) ci pentru ca s-au dus la ski cand trebuiau sa voteze.
  PSD+ALDE sunt rezultatul alegerii a 20% din populatia tarii. Eu unul sunt ferm convins ca preferintele celorlalti 80% ar fi fost intr-o mai mare proportie de dreapta. La 60% prezenta PSD+ALDE+UDMR nu puteau face majoritate.
  Lupta nu e sa-i educi pe prosti ci sa-i educi pe indolenti. Aia 60% care « n-au cu cine vota dar nici nu s-au informat cine candideaza », « toti sunt aceiasi mizerie », « n-o sa se schimbe nimic ».
  In mod izolat, acelasi principiu se aplica in satul bucuresti unde exista o curva la primarie votata de cati ? 15% dintre bucuresteni ? Absenteismul in bucuresti a fost 69%. Din 1,9 milioane de buletine, 1,3 s-au dus la ski in decembrie 2016. Ce oras decent vreti sa aveti ? marsh in evul mediu !

  0

  • #91

   Nu exista dreapta in Romania dupa cum nu prea mai exista nici in restul Europei. Poate Polonia sa fie o exceptie. In rest tot ce numim dreapta e doar o stanga mai moderata sau cum a fost denumita elocvent, o stanga in rate. In Portugalia e chiar amuzant: social democratii reprezinta dreapta(sunt chiar afiliati la popularii europeni, asa au ajuns vechii luptatori maoisti sa vorbeasca in numele dreptei), Partidul Socialist centrul iar Comunistii stanga. Dreapta si-a cam dat obstescul sfarsit odata cu votul universal. Odata cu acesta responsabilitatea in politica a devenit o fata morgana. Majoritatea nu va vota altfel decat ii dicteaza burdihanul decat daca este manipulata magistral. Dar pana si manipularea are limitele ei. Pana la urma tot trebuie sa-i faci pe plac multimii, oricat de destructiv ar fi acest lucru, daca nu o faci tu se va gasi de indata altul care sa o faca.
   Oricum nu prea conteaza, civilizatia noastra e la apus. Nu poti sa ai pretentii de la o populatie care imbatraneste rapid. Nu are viitor, doar un pic de prezent si mult trecut. Diferenta dintre noi si occident e data doar faptul ca ei se bucura de un rest de prosperitate. Suntem ca niste batrani de 80 de ani. Ei isi pot petrece aia cativa ani care le-au ramas in croaziere, noi dramuindu-ne pensia amarata. Dar timp nu avem nici unii.

   0

 27. Bine, interesant este si faptul ca Romania nu exista. E doar o adunare teritoriala vremelnica, constituita din teritoriile alea de granita din civilizatii, cum ziceai. Daca te uiti atent, vei observa ca ”unitatea” e fortata, intre granitele maretului stat nimeni nu moare de dragul nimanui, ne dispretuim intre noi ca prostii. Asa ca e doar o chestiune de moment pana cand cineva va ajunge la concluzia ca gata, gluma cu ”Romania” s-a fasait, nu mai e utila, si va trece la fapte. Atunci va fi nevoie de multi IT-isti, ei pot sta linistiti.

  0

 28. #93

  Nu stiu daca noua ne-ar trebui un ciomag sa-i dam Rusiei in cap. Cred ca mai degraba ne-ar folosi sa ne vedem propriul interes si sa incercam sa dezvoltam relatiile conform intereselor noastre si posibilitatilor „globale”. Nu te pisi contra vantului, dar poti sa te pisi pe aceeasi directie daca te dai dupa un dos.
  Romanul este usor manipulabil. Doar ca lucrurile de mai sus se fac prin institutii abilitate- care la noi desi exista nu prea functioneaza. (vezi mai jos).

  Cat despre Crimeea: daca Rusia doreste reintregirea teritoriului si, dupa cate se vede acest lucru se poate face si in secolul XXI… nu vad de ce nu am putea si noi sa intreprindem acelasi tip de actiuni. Avem si noi teritoriile noastre de recuperat…
  Problema este ca Rusia are MAE iar noi nu avem. Si din 1989 incoace nu am mai avut asa ceva. Si nu vorbesc din convingeri (am eu multe convingeri si proaste) ci pe baza dovezilor. Promovarea intereselor Romaniei peste hotare nu se mai face (sper ca 3 postere lesinate intr-o ambasada nu va prostesc ca ar insemna promovarea intereselor Romaniei) iar rezultatul se vede din plin in interiorul tarii – saracie, incompetenta, lasitate si prostie. Da, oricat ar parea de ciudat, astea sunt efectele directe ale unei slabe promovari a Romaniei; lipsa de promovare ducand la lipsa de piata/vizibilitate economica si, deci, picaj economic. Picajul economic – >saracie, incompetenta, lasitate si prostie.

  0

 29. #94

  oamenii nu sunt chiar atat de prosti pe cat par. exista in schimb o rezistenta uluitoare la initiativa. asta mai ales din cauza lipsei oricarui exercitiu sau macar a unor modele teoretice. lumea injura ONG-urile dar astea sunt din punctul meu de vedere cea mai simpla modalitate de a ajunge sa intelegi de ce e nevoie sa faci niste lucruri fara un avantaj imediat si daor in folosul comunitatii. de aici pana la a intelege valoarea civismului e doar un pas, plus ca pentru copii, adolescenti si young adults e o mare iesire spre independenta si asumarea deciziilor. astea sunt niste chestii pe care generatiile astea de pana acum le-au scapat de tot din vedere. ideea absolut scandaloasa de a face ceva pentru comunitate, de a ajuta fara beneficii, de a face lucrurile cum trebuie pentru ca asa e mai bine pentru toata lumea si da a arata si altora ca e ok.
  noi toti am asteptat sa se intample democratia, sa vina sa ne mangaie pe cap si sa nea dea de toate cu extra sosuri. ntzz! aparent e vorba de mult lucru manual.

  0

  • …be sure to wear…some flowers in your hands…

   0

  • #96

   @7 da mai papusa. ca asta inseamna oameni care sunt dispusi sa faca ceva concret, sa se implice in politica si sa schimbe sistemul asta idiot. adica sistemul care este doar criticat de oameni ca tine, care asteapta sa „vina schimbarea”, „sa faca cineva ceva”

   0

 30. #97

  Alternativa? USR? HAHAHA

  0

 31. #98

  Majoritatea celor sub 35 de ani sunt copii la cei peste 50 de ani care sunt copii comunistilor de 80 de ani.

  0

 32. #99

  @Ion: si copiii celor de 35 de ani vor fi nepotii/stranepotilor asa zisilor comunisti. Nu cred ca a fi comunist/capitalist reprezinta un avantaj/dezavantaj. Cred ca, indiferent de convingerile proprii, poti fi eficient si poti genera rezultate. Daca fiecare ar genera rezultate atunci… suma rezultatelor ar fi diferita de zero.
  Felul in care arata tara astazi este consecinta directia a populatiei de pe teritoriul acesteia. Problema este ca din prostie, lasitate si nesimtire nu dorim sa ne asumam consecintele si sa indreptam lucrurile. Preferam sa-i bagam cutzitul cat mai adanc in exponentii politici *oricare ar fi acestia la un anumit moment dat* si sa consideram… ca doar altii sunt de vina.
  Victimizarea merge mana in mana cu prostia si nesimtirea (atata vreme cat prin victimizare nu tragi avantaje… cum altii au tras destul! istoria e martor).
  In general, poporul roman a progresat doar atunci cand a fost batut, subjugat si cand i-au fost impuse cu bata reguli/principii… reguli/principii pe care sa fie fortat sa le urmeze.
  Reforma nu se face bagand Parlamentul in puscarie. Asta se putea face in anii ’90. Dar azi, cand ai crescut ditamai sarpalaul… e mai dificil sa faci asta. Poti insa sa incerci sa-l polizezi pe alocuri…

  0

 33. #100

  Adaugire: in Romania nu au mers si nu vor merge niciodata lucrurile din catifea. Nu ca am fi noi prea razboinici. Dar daca vrei sa faci ceva trebuie bataie, soc… trebuie reforma cu bata. Altfel nu se poate.
  Nu sunt extremist insa cele de mai sus se bazeaza nu pe convingeri personale ci pe fapte/statistici/numere.

  0

 34. #101

  trebuia sa pui link afiliat catre kaspersky =))

  0

 35. #102

  Cetin, articolul e scris frumos, felicitari pentru condei. Cu mesajul nu sunt de acord. Pot trace peste nota aroganta( sper ca e o forma de trollaj) nu pot trece peste mesajul care razbate.
  Ce-am facut? Am platit taxe, am dat buna-ziua babelor, am facut actiuni caritabile, am combatut cu parintii sa nu mai voteze dracu’ PSD.
  Iti aduc aminte a doua oara ca acu’ 3-4 ani indemnai sa stam acas’ in ziua votului.
  Ai reconsiderat, felicitari, dar aroganta din articol e gratuita.
  Iti urez succes peste hotare din toate punctele de vedere, ramai Nemuritor si Rece si iarta-ne pe noi astelalti.
  Eu cred insa ca nu va fi asa rau.

  0

 36. #103

  Ar fi bine daca ar fi numai rusii peste noi in Romania. Insa Germania, Franta, Italia, Olanda, Marea Britanie, SUA, Israel, Austria, Elvetia, Turcia etc au oamenii lor ( adica cozile de topor si alogenii autohtoni ) impanziti in toate institutiile statului roman si la momentul prielnic este lansat „”in cooperare”””in punctele cheie. Asa cum ii avem pe Iohannis, Dragnea, Tariceanu, Ponta, Antonescu, Isarescu, Norica, Cretu, Basescu, Arafat samd. O intreaga lista de piese de sah care sunt jucate pe tabla. Iar multimea inghite gogosile cu democratia, comunismul, capitalismul, autocratia, dicatura tec.

  0

Citește și...

Alaltăieri a fost ceva circus cu OPC, care a găsit bacterii coliforme (rahat, mai exact) în gheața din niște magazine, magazinele fac gheață cu apă de la robinet, bag mâna în foc că apa de la robinet e de vină, anyway, distracție pentru cei de acolo. Problema mea e alta. Vă rog […]

Scris de Joyanna Am citeva prietene, cam cite degete la o mina, cistigate ca beneficiu o data cu venirea plodului . Sintem diferite, virste si gusturi diverse dar ne intilnim la cafea, dimineata, dupa ce lasam copiii la scoala. Ne incarcam una pe alta cu energie pozitiva, prin simpla povestire a experientelor noastre. […]