Din lipsa de alte idei de „salvare” a Rosiei Montana, ONG-istii pun presiune pe ministrul culturii pentru includerea Rosiei Montane in UNESCO. Incapabili sa inteleaga ca Rosia Montana nu poate fi inclusa in UNESCO, se încearcă pasarea unei responsabilități autoasumate în curtea altora.

Sugestia de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum şi de a a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate”. Principalele concluzii ale raportului independent al lui Dennis Rodwell indică faptul că propunerea de a include Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial contravine criteriilor UNESCO, De asemenea, se precizează în raport că, fără susţinerea comunităţii locale, nici un sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO. Mai mult, UNESCO, o organizaţie a cărei reputaţie este angajată în conservarea autentică a siturilor de patrimoniu cultural, este în pericol de a fi asociată cu organizaţii neguvernamentale care se opun continuităţii caracterului minier al Roşiei Montane.

Patrimoniul se salvează cu investiții. UNESCCO nu dă bani pentru conservare și prezervare a patrimoniului. UNESCO oferă un statul de monument istoric care poate fi inclus într-un circuit turistic.
În rest, ce se salvează? Cu ce bani? Ruinele care au fost acolo, acoperite de bălării, vor trece din nou în somnul de veci, dar fericite?

În altă ordine de idei, e de aplaudat minunata societate civilă pentru acțiunile pe care le face.
Ce spune ministrul culturii, Daniel Barbu, despre roșia montană și luptătorii pentru dreptate.

De asemenea, daca au doi arheologi şi un istoric alaturi spun ca au cei mai buni specialişti. Sunt specialişti foarte buni şi de partea companiei (n.r. – RMGC), sa ştiţi. Daca ne batem în specialişti, nu ştiu cine caştiga!”

“privesc la monumente… Ce vad? Ca, într-o localitate de 300 de case, jumatate au fost restaurate pe banii companiei…”

“Subteranul; am vazut galerii romane restaurate, inclusiv recuperate utilaje din lemn de pe vremea romanilor. Niciodata statul roman n-a avut banii necesari sa le restaureze.”

“În alta ordine de idei, m-am simţit jignit de atitudinea aşa-zisei societaţi civile. Inclusiv la dumneavoastra în Cotidianul, un domn fost la PRM a spus nişte lucruri absolut odioase despre mine şi care cred ca-l descalifica pentru prezenţa în spaţiul public. Este jenant cand faci considerente referitoare la aspectul fizic al cuiva. Te descalifici. Într-un fel, cam acesta-i tonul societaţii civile; daca nu spui „da” la cererile lor, eşti un tradator, slugoiul companiei. E un limbaj care nu te-ndeamna la dialog şi la reflecţie.

Dar cât de bine știu eu activitățile societății civile. Cât am fost eu de gras hidos și vândut, pentru că am altă opinie și consider că oamenii au dreptul să muncească și să decidă ce vor să facă pentru supraviețuire. Ce e bine este că, datorită acestor mizerii, m-am încrâncenat și mai tare împotriva gunoaielor de la alburnus maior și restul.

Asta așa, că vorbim de cauză și efect. Nu avem argumente, nu suntem capabili, guvernule, te rugăm, fă-ne treaba gratis. Promitem că locuitorii roșiei montane vor trimite lunar câte o coșărcuță cu ciuperci în piața victoriei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.