Turnătoria – două povești

Tata a fost mare golan. A făcut liceul de fizică nucleară pe platforma de la Măgurele, de unde, pentru că a fugit de la școală de două ori când au venit să-l recruteze cu japca pentru UTC și pentru că a venit de câteva ori beat pulbere la cursuri, l-au dat afară din cămin. Golan cum era, avea o iubită recepționeră la un hotel, și a stat tot anul V pe șest într-o cameră de acolo.
Când s-a angajat, s-a luat în gură cu șeful de calitate, pe care l-a trimis magistral în pizda mă-sii, pentru că venise să comenteze despre cum își făcea el treaba, deși nu știa nimic din nimic.
Era anticomunist convins și avea gura mare, ceea ce i-a adus porecla de Nebunul. Nu te puneai cu Nebunul, că sărea repede la bătaie. S-a înscris la facultate la seral, iar la puțină vreme a apărut scris pe zidul facultății, cu lichid penetrant, „JOS COMUNIȘTII!”. Nu a fost el (mi-ar fi spus), dar șefa lui a dat multe declarații pe seama lui.
Nu a fost în UTC, nu a fost membru de partid, nu a turnat și nu a avansat în carieră decât după ce și-a dat demisia și a început să lucreze pe cont propriu, în anii 2000.
Acum un an i-am propus să vedem dosarul lui la CNSAS. Nu a vrut: „n-aș suporta să știu că soră-mea sau oameni în care aveam încredere au turnat”.
S-a potolit când a cunoscut-o pe mama, dar tot cu gura mare a rămas până azi.

Mama era o frumoasă. Lucra ca asistentă medicală în aceeași fabrică cu tata, și l-a plăcut pentru că era deștept. „Simțeam că putem să facem treabă împreună”. Pentru că se ocupa de controalele periodice ale tuturor angajaților, zilnic trecea câte cineva prin cabinetul ei. Era de gașcă și nu lăsa pe nimeni să plece fără câteva minute de povești.
După ce s-a căsătorit cu tata, într-o zi a chemat-o la el în birou securistul fabricii.
-Știți, doamnă, nu vreți să veniți din când în când pe la mine prin birou, mai bem o cafea, îmi mai povestiți ce mai zice lumea când vine pe la cabinet…
-Vai, domnule X, cum să vin eu în biroul dumneavoastră așa, singură, eu am bărbatul gelos, nu vreau să mă fac de pomină în toată fabrica!
-Haideți, doamnă, doar din când în când, mai îmi povestiți una-alta…
-Nu pot, mi-e frică de bărbat, chiar nu pot…
Și a făcut așa pe proasta până când a lăsat-o ăla în pace. Știa că e măritată cu Nebunul, care n-ar fi avut nicio jenă să îi spargă botul, dacă se dădea la nevastă-sa.
Nici ea n-a făcut „carieră” în comunism.

Nimeni nu te obliga să torni, nu dacă nu voiai să ieși în față. Trebuia să fii „nebun” sau „prost” ca să nu colaborezi cu Secu, dar iată că mergea. Greu, dar mergea. Restul sunt pretexte.

Editat: M-am mai smerit datorită comentariilor, mulțumesc.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

82 comentarii

 1. hai sa le gasim o scuza celor care n-au avut curaj si celor care dupa 89 au recunoscut.

  6

 2. Puteai sa fii nebun sau prost, dar multi nu voiau asta. Aveau ambitii, nevoi etc.
  Tinerilor de azi, care spun ca nu ar fi facut compromisuri daca ar fi trait atunci, le-as sugera sa se gandeasca de cate ori au plecat capul atunci cand au fost presati putin de sefi si cat de des au semnat fara sa cracneasca toate formularele impuse de HR.

  53

  • Eu nu-i judec, că nu am trăit în locul lor.
   Dar ai mei, da. Pentru că ei nu au plecat capul. Nu au turnat, nu au fost membri de partid, nu au primit casa de la stat si in general au dus-o nasol si foarte nasol din cauza asta.
   Dă-mi voie să îi cinstesc pentru asta.

  • Tinerii din ziua de azi mai toarna la sef si hr, dar nu distrug oameni si familii, nu ajunge nimeni la canal din cauza lor. Cei care au turnat la securitate sunt niste jeguri de oameni, mai ales aia care au facut-o ca „asa erau atunci vremurile”.

   30

  • #5

   Permite-mi sa te contrazic Radule. Tinerii din ziua de azi “calca pe cadavre” ca sa ajunga unde si-au propus. Am cazuri concrete chiar intre prieteni buni, unii mentori, fututi in gura pentru nimic! Asa ca permite-mi sa fiu de acord cu Maddame! Nu i-am cunoscut parintii, insa din ce citesc pe-aici, pare inca un caz in care aschia nu sare prea departe de trunchi 🙂

   22

  • @varucu și eu am băgat-o în pizda mă-sii pe o șefă de-a mea, dacă asta vrei să zici.
   #FataLuTata

  • >>Tinerii din ziua de azi “calca pe cadavre”
   Da, la figurat. Aia batrani la propriu.

   21

  • amin

  • Politia politica nu e compromis. Unele denuturi au dus la arestari, bataie, inchisoare sau moarte.

   8

  • @jeje: pentru ca, desigur, cand completezi formulare la HR descrii viata personala a vecinei de la 5, cu accent pe cat uraste ea guvernul. Fix acelasi lucru.

   3

 3. #11

  In zilele noastre nu se mai toarna la securitate …. doar la sef printre 2 limbi.
  La vremuri noi cu oameni noi, nu?
  PS. N-am lucrat la stat si nici nu o sa o fac vreodata.

  11

 4. Ce mai, era chiar plăcută atmosfera atunci.
  Lume lucidă, bine hrănită, copiii educați etc.
  Practic, nu aveai nevoie de nimic darămite de Secu.

  Ah, și eu am scris cu S mare, oare din respect?

  12

 5. #13

  Bunicul meu, din partea mamei, a fost destul de mare prin CFR. A inceput mai tarziu cu cartea, venind din familie saraca, cu tatal tamplar si mama casnica, a trebuit sa munceasca din prima ca desenator si sa faca faculaltea spre 30 de ani. Avand origini sanatoase si vazandu-l destept, a avut mai multe intalniri comune cu activistul de partid si securistul de la regionala CFR de unde activa: „Haideti, tovarase C, nu vreti Dvs sa veniti la noi? Ar fi un pas mare in cariera, v-ati rezolva financiar, aveti doi copii, noi suntem viitorul!”. Bunicul le-a tot zis nu, si intre timp s-a consfatuit si cu bunica: „Mai, Alino, ce naibi sa fac trag aia de mine ca de alta aia sa ma duc la ei, nu stiu ce sa le mai zic sa scap de ei ca nu eu vreau”. La care bunica (din Vrancea, cu pamanturi confiscate, care stia ce masacre au facut securitatea si Ceausescu personal, futelar porcii in iad, acolo) i-a zis „Foarte bine, sa nu carecumva sa te duci sau sa le promiti ceva, sau sa te inscrii la ei, ca astia sunt satana. Le zici ca nu poti, ca tie iti plac constructiile si sa proiectezi gari, ca le multumesti dar aia e, nu ai stofa de asa ceva si nu vrei sa ii incurci”. Si asa a ramas, bunicul a ramas neintrat in Securitate, a ajuns destul de mare prin CFR pe fortele lui, a publicat carti tehnice in domeniu, si a murit linistit si impacat la aproape 100 de ani.

  39

  • „futelar porcii in iad”
   O sa folosesc si eu aceasta expresie pe viitor. Multumesc.

   22

  • #15

   Si marmota nu invelea ciocolata in staniol? Tu chiar vrei sa vinzi aceasta poveste lacrimogena cum a ajuns el mare in cfr doar prin forte proprii, fara sa fi fost colaborator al securitatii? Du-te si canta la alta masa, poate sunt oamenii mai creduli acolo.

   17

  • #16

   Manânci ceva maro, tata a fost „mare” in CFR. Si nu a putut deveni „mare” până când nu a dat cu subsemnatul.

   Pe langa un salariu simtitor mai mare (tin minte ca sarise de la 3000 la 4200), a aparut o lada de pepsi lunar, un apartament de 3 camere in loc de 2, carne mai des in meniu, un Oltcit in loc de Dacie. Dar cea mai remarcabilă chestie pe care o tin minte a fost apariția unor noi „prieteni” de familie care ne invitau la cine săptămânale dubioase unde mancam vânat si alte minuni de prin reviste. Deși la cinele astea erau clar mahari din partid si securisti, aproape toti aveau carnetele cu bancuri cu Ceausescu. Recitarea din carnetelele respective era punctul culminant al serii.

   Da, pe 21 decembrie si-a dat foc plângând la propriu de fericire pe balcon la carnetul de partid, dar nu a ascuns niciodată fata de noi compromisul pe care a trebuit să îl facă.

   Să fie clar, orice post de conducere pe vremea comunismului, de la un parlit de maistru, până la director, presupunea înscrierea în partid și întâlniri recurente cu sectoristul. Altfel nu pupai.

   20

  • @Rumbu – tataie, Oltcit în loc de Dacia ca simbol al ascensiunii sociale în comunism? Era plin platoul de la Craiova de Oltcit-uri, nu le cumpăra nici dreaku, în schimb la Dacia se statea în continuare pe listele de așteptare câte 3 sau 4 ani, una de 2-3 ani se vindea cu 120.000 lei, și asta până la sfârșit. Mai rasfirat un pic, se poate?

   3

  • #18

   Ti se pare ca ma laud ca tata a avut Oltcit? Diferența era ca la Dacie așteptai 5 ani, la Oltcit 3. Ce zici tu cu zacutul pe platforma s-a întâmplat după revoluție. Mahar adevarat erai daca aveai ARO, ala se lua numai cu aprobare de la împărăția de partid.

   4

 6. Când o să am timp o să-ți povestesc cum pe tata l-au pus să semneze un angajament cu cuțitul la gât. În fața mea. Fapt pentru care am și-acum oroare de cuțite.

  34

 7. Parafrazand, toti care au ajuns ceva sau cineva in comunism au turnat.

  14

 8. #22

  „Restul sunt pretexte.”

  Și conjuncturi (exclusiv lașe sau să justifice ticăloșiile).
  Mă ia sila când aud expresii, ba când e vorba de ei sau de beizadelele lor, de genul: „Așa era pe vremuri”, „Nu aveai de ales”, „Ori asta, ori nu aveai nicio șansă”, „Nu e vina copilului, nepoților și nepoatelor că părintele/bunicii/străbunicii erau membri de partid grei sau securiști” și altele.
  Eu nu cred în iertarea succesorilor, fiindcă toată avuția, toată influența, toate sinecurile (în timpul și după regimul comunist) le-au primit fiindcă tati, mami, bunicu, bunica, unchiu, mătușa etc aveau năravul „care trebuie”.

  Torționarii aveau de ales să nu devină torționari.
  Securiștii aveau de ales să nu devină securiști.
  Membrii de partid (boșii & subalternii apropiați) aveau de ales să nu facă măgării, abuzuri de putere și să țină populația sub jug, națională sau de provincie,
  Ceaușescu, familia sa și inner party-ul său puteau să nu-și mai bată joc de populație.

  Pe toți, i-a durut în cot de viețile celorlalți, câtă vreme nu aveau origini sănătoase. La fel, și în post-comunism (prezent).

  Băsescu putea să refuze să nu colaboreze, să nu turneze la Securitate, chiar cu toate riscurile asumate. N-a făcut-o, l-a durut în cot.
  Durut în cot exact ca ceilalți colaboratori, turnători, sectoriști, torționari, procurori comuniști în mână cu securiștii ce au nenorocit vieți, familii și fibra geneticii române (atâta câtă era).

  28

  • Basescu nu putea sa NU colaboreze cu securitatea, era obligatie de serviciu. Altfel nu pupa curse externe si ar fi fost marinar de apa dulce. Este evident ca avea dosar la securitate. Mai ramane de vazut daca si pe cine a turnat.

   24

  • #24

   De asta am ramas sa lucrez la Canal (varianta „moderna”) si nu am putut pleca la Navrom. Iti trebuia aviz de la secu. Si daca erai necasatorit ori vreun vecin mînca rahat… Sfîntu așteaptă…

   15

  • #25

   -Velu
   ”Basescu nu putea sa NU colaboreze cu securitatea, era obligatie de serviciu. Altfel nu pupa curse externe si ar fi fost marinar de apa dulce.”

   Ba da, putea să nu colaboreze cu Securitatea. Nu există ”n-am avut de ales” când e vorba de colaborarea cu Securitatea! Numai ticăloșii se prefac precum proștii, ca și cum n-aveau de ales, din contră, tocmai că aveau de ales și cealalată variantă: să nu colaborezi.

   Și dacă ”nu pupa” curse, ce contează asta?? Nu colabora cu Securitatea! Câtă valoare să fie ”pupatul” de curse maritime dacă asta însemna să nu calci pe cadavre!?!!!?

   Chiar e așa greu de înțeles?!? Atât de mult vă chinuiți să-i luați apărarea ȘI ACUM!!!?!?!!

   27

  • da, bai, e incredibil. dar psd e criminal, înțelegi?:)))

  • @velu uite ce zici tu: securistul nu avea cum sa nu te bata, era obligatie de serviciu. Nici nu stiu ce sa raspund la asta.

   5

  • #28

   Cred că Velu s-a referit la faptul că nu e de mirare că Băsescu avea dosar, din moment ce era căpitan de vas și pleca des pe afară, 100% colabora cu securitatea. Nu că nu a avut de ales.

   6

  • eu am inteles asta „Basescu nu putea sa NU colaboreze cu securitatea, era obligatie de serviciu. „

   0

  • #30

   Bai nene Baselu nu colabora cu securitatea, el le oferea informatii in mod activ si din placere. Si lor si rusilor 😉

   2

  • Bă, Băsescu evident ca a colaborat cu securitatea din moment ce făcea deja meseria asta. Nu-i iau apărarea, confirm doar că în poziția lui NU putea să nu colaboreze cu secu. Ubercool este Ubercool, că-i singurul care o înțeles!

   1

  • #32

   ”Nu-i iau apărarea, confirm doar că în poziția lui NU putea să nu colaboreze cu secu.”

   Văd că persiști, Velu și o faci ticăloșit ca susținătorii lui și te prefaci.

   Băsescu putea să refuze să nu colaboreze, să nu turneze la Securitate, chiar cu toate riscurile asumate (adică, să nu mai aibă poziția aia a lui și nici să calce în cadavre). N-a făcut-o, l-a durut în cot de cadavre.

   Avea de ales între a lucra pe un alt domeniu, care nu necesita colaborarea cu Securitatea sau de a deveni un securist. Tu și Ubercool nu vreți să înțelegeți asta.

   0

  • #33

   Citeodata ma intreb citi ani aveti si cit ati inteles din mecanismul psihologic al persoanelor pe care le aveti in jur!
   Nu exista sa spui ” cutarica ar fi putut renuta la cariera/pozitia sociala la care a visat toata viata, pentru a nu face compromisuri!”
   La ce i-ar fi folosit lui Y sa spuna ” Am dat din coate sa ajung pina aici, dar acum renunt, ca nu pot colabora cu Securitatea, las pe altul sa ocupe locul asta!”
   Voi pricepeti ca au fost si persoane convinse ca asta era singura cale de urmat? Aveam o profesoara de istorie care incepea ora cu analiza ultimelor congrese PCR , nu din obligatie, vorbea cu un patos femeia aia, ca atunci cind spunea ” nu e vina tovarasului Ceausescu pentru ca situatia economica e asa cum e”, pai chiar iti venea s-o crezi!! Pricepeti ca au fost mii de persoane educate in spiritul asta?
   Voi n-ati dorit sa fiti pionieri in prima serie? Nu vi s-a spus niciodata ca aia erau cei mai buni? Nu v-ati uitat niciodata la comandantul de detasament sau de unitate , visind la ce ati face daca ati fi in locul lui?
   Acum, cu burta plina, e usor sa va dati verticali. As vrea sa vad daca ati fi raspuns la fel, in timp ce treziti copilul la 5 dimineata, il imbracati si il trimiteti sa tina rind la magazinul de lapte, ca la 6 aduce marfa…. Iar laptele va trebuie, nu ca sa-l puneti savant in cafeaua de cicoare, ci pentru ca mai sint doi plozi mici si slabi, care nu pot trai numai cu ceai si piine.

   11

 9. #34

  Na dupa pozele astea doua ii clar poza 6

  22

 10. Cand au venit la tata la fabrica, a fost prost si a zis ca nu si d-aia eram 5 persoane in apartament cu 2 camere semidecomandat, pe cand Popescu(nume fictiv) a primit de la intreprindere apartament in centru.
  L-am intrebat daca regreta. A zis ca nu.

  15

 11. #39

  ”Asta e deosebirea dintre un om care știe toarne … și unul care toarna ca prostul!”

  https://i0.wp.com/storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/15786/16217456/9/12011267-10204965547082404-5810646272179610530-n.jpg

  2

 12. #41

  Pentru fiecare poveste de asta cum ca nu erai obligat sa torni, exista cate o marturie contrara. Metodele difereau de la caz la caz, erau securisti mai blanzi, erau altii mai feroce, cu metode rafinate.

  E usor sa judeci acum. Sunt unii care au turnt de nevoie si le-au zis doar baliverne securistilor, nefacand rau nimanui. Si sunt altii care s-au oferit de bunavoie, turnand cu patos si obtinand foloase, cocotandu-se pe scara sociala si profesionala, sarind etapele.
  Acum ii bagam pe toti in aceeasi oala.

  Asta a fost perversitatea comunismului: l-a luat pe prost, l-a facut sef si i-a compromis pe toti ceilalti, asa incat sa nu-i poata lua nimeni puterea prostului. Iar prostul ne conduce si in ziua de azi ca deh, are experienta si stie el ce face. Iar noi ne aruncam ca rata la muci, cautand nod in papura oricui are indrazneala sa se opuna prostului.

  44

  • Cred că ai dreptate. Se poate să mă fi grăbit cu concluzia, vezi și ce zicea Nea Ilie mai sus.

   Pentru aia am un respect enorm pentru felul cum au trăit ai mei în comunism. Pentru că ne-a fost greu ca naiba.

  • #43

   nu cred ca e discutabil, cazurile in care chiar erai nevoit sa torni erau putine, ma gandesc ca au fost si multi care au ales ‘raul mai mic’ sau s-au gandit la o posibila rasturnare de situatie, oricum multe ‘turnari’ au fost glume proaste, la fel cum si persecutorii erau niste caricaturi de oameni, nu te punea nimeni sa fii, la fel ca nazi, nu i-a obligat nimeni sa fie, au ales ce era mai usor si ‘raul mai mic’, si compromiterea asta e o joaca a miseilor, nu e nimeni (de unul singur) indeajuns de capabil sa compromita o natie

   2

  • #44

   Vezi experimentul Stanford! E usor sa judeci, cand nu esti direct implicat. Vorbim despre experimente testate si aplicate pe multimi de oameni. In situatii asemanatoare, oamenii reactioneaza diferit.
   Ce-ai face tu intr-o situatie la limita? Te cred!!! Nimic gresit. Oare?
   Sa vorbim despre cei care si-au mancat semenii dupa accidentul aviatic din Anzi? Sunt 30 de ani de la Revolutie, hai sa nu judecam si sa vedem lucrurile asa cum au fost. Ti-o spune unul dintre cei mai mari anticomunisti

   19

 13. Ba, nu faceti pe prostii. EVIDENT ca oricine pleca peste hotare avea un contact nedorit cu securitatea. Nimeni nu scapa, toti trebuiau sa dea cu subsemnatul la intoarcere. Ca turnau pe cineva, ca nu aduceau vorba de persoane ci numai de locurile in careu au fost, dar erau obligati sa spuna unde se duc, cu cine au vorbit, etc. Altfel nu primeai pasaport, altfel nu aveai dreptul sa cumperi valuta, etc. Persoanele care mergeau MAI ALES in interes de serviciu in afara (marinari, piloti, diplomati, etc.) astia TOTI aveau dosar la securitate unde dadeau cu subsemnatul. Altfel nu mai pupau vizite externe. Faptul ca Basescu a fost colaborator cu securitatea este banal din acest pdv. Pe cine si cum a turnat, asta e partea a doua. Dar avand in jurul lui prieteni si mai ales antipatii (profesionale, personale), evident ca a dat in gat pe cineva. Era mai improbabil sa NU fi avut dosar la securitate.

  18

  • #46

   ” avea un contact nedorit cu securitatea” brah, in comunismul totalitar tu esti proprietatea statului deci ai oricum un contract cu el. se putea pleca(nu oricand) daca se voia, trebuia sa te duca un pic capul (mai mult ca sa ramai afara decat sa pleci). altfel ai dreptate in ce spui.

   2

 14. #47

  “ Mama era o frumoasă.“
  Aschia nu sare departe de trunchi 😉

  9

 15. Se pare ca piratul cu halena alcoolica a cam colaborat cu securitatea. Chiar nu trebuie sa fi un geniu ca sa realizezi ca nu aveai cum sa urci profesional ca racheta in perioada aia comunista fara sa colaborezi cu securitatea si partidul unic mult iubit.
  Va rog fara povesti ca se putea, pentru ca nu vreau sa lesin de la plictiseala si sila.

  10

  • #52

   Ca reprezentant comercial la Anvers, era musai sa faca rapoarte de activitate, inclusiv cu nume si prenume. Comandant de vapor fiind, cel putin caracterizari la fiecare membru din echipaj si tot se poate interpreta ca ”dat în gât”… Nu mai spun ca radiogramele treceau prima data pe la el…

   7

  • Nu l,a obligat nimeni sa fie reprezentant militar la Anvers.

   13

 16. Da, marinel.A fost practic un erou care merita medaliat si bagat in cartea de istorie..

  2

  • #55

   Ei, nici chiar asa, in extrema cealalta. Eroii au cite o coroana de flori la cap…

   0

 17. #56

  Iubesc articolele tale din ce in ce mai mult.

  4

 18. Cum ai rezolvat cu concentrarea?

  1

 19. #61

  Mai exista o nișă a oamenilor care erau totuși obligați să colaboreze : cei care erau prinși/provocați/inchiși și care erau puși mai apoi în fața unei alegeri.
  Nu mă dau deștept (degeaba), las comentariul acesta pentru ca generațile care au urmat după ’90 (sunt aproape de varsta „seniorului”) să nu își imagineze (greșit) că totul era așa de simplu cum a fost descris in articolul de mai sus, doar în alb si negru.
  Desigur, simpla descriere din articol corespunde perfect unei ințelegeri cât mai ample a „maselor”, dar pentru cei curioși aș sugera un film așa, de început : The Lives of Others (German: Das Leben der Anderen -2006).
  Pentru a înțelege măcar că au existat unele nuanțe în epoca de aur.

  12

 20. Eu cred că au avut noroc cu carul mare. În altă zonă, între alți oameni soarta le-ar fi putut fi alta. Nu a scris tatăl tău „jos comuniștii” dar dacă cineva l-a denunțat- pe nedrept- ar fi putut face pușcărie serioasă. Femeile frumoase prin fabrici erau chinuite și hărțuite. Măririle politice ale vremurilor găseau metode de intimidare. Nu aveau scrupule și frici, dimpotrivă.
  Singura rezistență adevărată în comunism- după părerea mea- era cultura. În rest, pericole peste tot. Puteai face pe prostul ori pe nebunul, nu zic nu, dar fără noroc nu făceai multă stradă.

  12

 21. #64

  Românii au, zice-se de pe vremea fanarioţilor, o vorbă care se potriveşte şi zilelor noastre. E despre schimbarea domnilor şi cei ce se bucură de ea.

  2

 22. #65

  Ai dreptate ca era simplu de tot. Turnai si avea toata familia de mancat, carne si salamuri, plus niste vacante la Costinesti sau Herculane sau nu turnai si mancati cu totii paine cu ulei, cu sare si boia si copiii mergeau la sapa, sa-si faca bani de scoala.

  Simplu de tot, cand nu esti implicat direct. Muncesc de la 9 ani sa-mi continui scoala, urasc comunistii din adancul sufletului meu. Mancam jumatate de paine goala pana ajungeam acasa, stateam la coada cate 3 ore pentru ceva ce ni-i s-ar fi cuvenit de drept.
  Parintii mei nu puteau sa colaboreze, pentru ca erau niste pielea pulii. Asta nu-i face sfinti sau martiri, conjunctura i-a facut asa.

  Pentru toti astia verticali, ä

  Ä

  20

 23. Pe mine mă scot din pepeni toți bătrânii cu regrete. Îmi pierd toți cei 7 ani de acasă cînd îi aud cum se tânguiesc despre binele din comunism.
  Aveam 7 ani cînd am fost treziți în mijlocul nopții de oameni îmbrăcați în negru, cu niște parpalece de piele neagră, ne-au grupat în bucătărie în genunchi și ei au început să răscolească casa.
  Nimic nu a rămas întreg, au distrus perne, fotolii, tot. Nu țin minte ce căutau, tot ce știu este că îl tot bumbăceau pe bunicul. I-au învinețit fața și i-au rupt și o coastă.
  Scenariul de mai sus s-a întâmplat de 3 ori în vara aia.
  Așa că mă iertați cînd îmi pierd bunul simț în preajma acestui subiect.

  25

  • #67

   Bătrânii ca bătrânii, că ăia tânguiesc de fapt tinerețea dusă, nu trebuie să fii mare psiholog să te prinzi.
   Pe mine mă scot din toți papucii ăia tineri, născuți după ’89 care se tânguiesc după comunism.
   Și eu nici măcar n-am trecut prin chestii care să semene măcar cu ce povestești.

   7

  • #68

   @Ady-P: daca la astia tineri se opreste apa, curentul, gazul pentru 1 ora sar de cur in sus. cei dinainte de 89 stiu despre ce e vorba.

   2

 24. Erau clar mai multe tipuri de „colaboratori”, dupa scopul pe care il aveau. Daca a cedat dupa ce i s-a spus ca o sa-i dispara fiul si n-o sa-l mai vada niciodata sau dupa 2 – 3 ani de reeducare intr-una din institutiile de cultura conduse de oameni cu pensie speciala acum, inteleg. Frica aia care te aduce la nivel de animal, de instinct de supravietuire, preia controlul si cui ii mai pasa ce semneaza. Existau si ceilalti, care, pentru a avansa in cariera, din invidie fata de un vecin care parea ca are o viata mai fericita sau pur si simplu pentru ca asa se simteau mai importanti – turnau. Eram relativ mic la revolutie, si pe langa cozi imi amintesc perfect continua frica de vecini si prieteni, sa nu vorbim, sa avem grija ce spunem, sa nu zicem din casa pe strada, sa nu aducem copii de pe strada in casa ca cine stie ce zic dupa aia. Era un soi de paranoia la mine in familie. Tata e dus de mult in locuri mai bune si am vrut sa ii iau dosarul de la CNSAS. Am intrebat-o si pe mama daca vrea, i-am dat o saptamana de gandire si i-am spus cat de crestineste am putut ca va trebui sa ierte. A zis – nu, lasa-l acolo, n-o sa pot ierta si vreau sa traiesc linistita cat o mai fi, cu amintirile bune din tinerete.

  12

  • #70

   Suntem maestri in ne gasi scuze, depinde pe care parte a baricadei ne aflam: „noi nu suntem animale, meritam mai mult” vs „suntem niste biete animale cu instinct de supravietuire”.

   Cand un leu isi omoara prada are macar bunul simt sa nu vina cu scuze. Daca ai un dram de empatie, iti ceri iertare nu iti gasesti scuze.

   Si daca ai turnat de ce dupa revolutie nu ai avut coloana sa scrii o scrisoare tuturor celor pe care i-ai turnat, sa afle adevarul ? Tot supravieturie a fost si asta ?

   E deprimant sa vezi atata lipsa de moralitate si empatie. O intreaga bula pusa pe gasit de scuze.

   Romania asa vrea sa te iubesc dar n-am cum pentru ca mereu ai stat deaspura mea: https://www.youtube.com/watch?v=NeQM1c-XCDc

   4

 25. #71

  Cind eram in anul unu de facultate mi=au facut perchezitie acasa, securistul fabricii unde lucrau ai mei (mama maistru si tata sef de echipa), N-au gasit nimic, au lasat casa vraiste si au plecat. De ce? Fiindca puteau…

  5

 26. #72

  Jos palarie. E adevarat ca se poate si se putea, desi nu stiu in ce conditii (stiu ca au fost si multi carora nu le-a „iesit” la fel de elegant). Sper sa-ti mai traiasca multi ani sanatosi.

  0

 27. Asa o lehamite ma apuca cand aud de toti dizidentii din perioada comunista. D-aia a si venit revolutia dupa 50 de ani de comunism si nu mai repede.

  1

 28. #74

  In Romania, intotdeauna numarul celor care doreau sa toarne a fost mai mare decat al celor de care era nevoie sa toarne. Sunt foarte multi oamenii care toarna (in zilele noastre se zice ca „te’a raportat” ca asa e la multi nationala) doar ca spera sa le fie mai bine, sa sara niste etape/pasi, sa ocoleasca ceva.
  Pentru mine asta este purul adevar, la fel ca adevarul ca Basescu nu putea face nimic din ceea ce a facut daca nu colabora cu securitatea.

  Pentru cei ce cred ca la securitate turnai gogosi si totul era ok, va reamintesc de bancul ala cu puscariasii: „Baca daca nu faceai nimic luai 5 ani nu 10 cat ai luat tu!”.
  Nu zic ca nu au existat exceptii, adevarata nebunie sa fi avut curaj sa faci ceva impotriva sistemului comunist dar foarte foarte putinii dintre ei au avut noroc sa scape cu viata!
  A si inca o chestie, securistii aia care traiau printre noi, erau niste tipi foarte misto, glumeti, ascultau aceeasi muzica ca si tine, tot timpul stiau bancuri noi, avea cunostinte comune cu tine, ascultau Europa Libera si Vocea Americii, stiau de Goma, organizau chefuri misto unde avea pepsi si whisky, aveau video si tv color (nu ca sa il inchirieze sa faca bani cu ele), si cunosteau o groaza de gacici misto si stiau sa se remarce! 😉 🙂

  2

  • #75

   ”Pentru mine asta este purul adevar, la fel ca adevarul ca Basescu nu putea face nimic din ceea ce a facut daca nu colabora cu securitatea.”

   Cum se face că cei care n-au colaborat cu Securitatea sunt okei, ori când e vorba de clanul Băsescu, dintr-o dată, unii dintre voi o dați cu ”nu avea de ales”?

   Ba da, avea de ales: să nu colaboreze, chiar dacă asta însemna să nu mai facă nicio cursă maritimă vreodată.

   0

  • Cei mai multi nu au colaborat dar nici nu au vazut pasaport. Plecatul din tara era cu cantec pe vremea aia. Plus functia pe care a avut-o. De aia e Base special.

   0

 29. #77

  comunismul in romania are ca trade mark fenomenul pitesti/tortionarii, ceva unic in tot lagarul comunist este european. securitatea nu a facut altceva decat sa foloseasca la maxim apetenta romanilor pentru „datul in gat”. situatie valabila si in zilele noastre cu dosare facute aproape exclusiv pe baza de turnatorii.

  5

 30. #78

  Doar zmei pe aici si verticali.

  Mama mea a fost la cadre, la PCR. Treaba ei era sa organizeze dosarele cadrelor, si cand astia se imbatau pe undeva si hotarau ca georgel merita o functie sa scoata la orice telefon datele despre georegel: cine, de unde, cu cine , de cate ori. Ea nu emitea judecari de valoare doar trebuie sa dea datele din dosare. Le stia pe multe pe de rost… si in ziua de azi cand e mandru cetatean german, dupa numele de familie imi.face o.istorie de sta matza in coada.

  Ea mi-a povestit ca asta cu colaboararea nu era o optiune. Pur si simplu trebuia sa fii ca sa fii om al poporulul. Acuma cine si ce turna… tine de fiecare om.

  Taicamio in schimb era student la psihologie cand l-a luat securitatea pe la inceputul anilor 80 si l-au dus cateva luni la oradea la securitate torturat si batut ca zicea bunica mea ca facea pe el noaptea si avea cosmaruri cu tipete si nebunii. N-a turnat dar nici om ca lumea nu a mai fost. Poate ati auzit de miscarea transcendatala si de pretextul securitatii de a mai linisti intelectualii pe la inceputul anilor 80.

  Evident ca puteai a fii vertical si sa nu colaborezi dar sacrificiile pentru niste principii erau atat de mari ca sincer nu sunt convina ca meritau. Sa-ti chinui familia sa le.retezi viitorul copiiilor nestiind atunci cat va tine regimul… eu zic ca e foarte discutabil cati din zmeii astia verticali de aici ar fi stat langa principiile lor.

  Eu personal stiu sigur ca am trait principial toata viata si om liber dar asta pentru ca am fost educat asa de ai mei. Nu mi-a adus nimic de castigat asta , dimpotriva, doar probleme. Eu mi-am asumat si sunt impacat cu asta dar sincer mi-ar fi placut sa nu am aceasta constiinta. Sunt absolut convins ca cu 10% mai putine principii as fi facut 300% mai mult profesional, personal, academic. Si as fi avut mult mai multi bani. :))

  2

  • Mihai, cu tot respectul pentru mama ta si cu mai mult respect decat e fizic posibil pentru tatal tau, iti spun ca turnatoria in ultimii ani ai comunismului era o optiune. Doar ca nu pentru toti era o optiune in momentul in care aveai hartia de semnat in fata.
   Ai mei stiau toti turnatorii din bloc din motive de „self preservation” cum ar spune comunistul GB Shaw. Erau asa: unul prins ca furase din cooperativa unde lucra. A avut de ales intre puscarie si turnatorie. Da, poti sa spui ca nu era o alegere adevarata, dar el alesese cand a decis sa fure. Un altul devenise turnator ca sa obtina un post pentru care nu era calificat. Ala era cel mai evident. Desigur, nu putea sa ramana in satul lui la munca de jos, trebuia sa ofere un trai mai bun copiilor, e adevarat, dar tot compromis se cheama. In fine, al treilea mai lucra si ca liber profesionist, in privat, ca mecanic auto si avea nevoie de liniste ca sa faca banii aia, nu voia sa tot fie hartuit si controlat de militie. No comment aici.
   Deci da, poti argumenta ca principiile costau prea scump ca sa merite, dar problema e ca oamenii astia au facut compromisul pentru a iesi in fata, a parveni, a fi deasupra celorlalti si eventual a le si rade in nas, cu superioritate. Sunt acelasi tip de om care azi e profilul coruptului, al celui care nu semneaza nimic daca nu ii iese si lui ceva pe langa. Ca si ala se gandeste la binele copiilor lui, nu ii poate creste doar cu salariul ala mic de bugetar.

   1

 31. #80

  Băi, eu aș fi turnat. De ce să o dau pe șestache? Dacă aș fi avut de câștigat din asta, aș fi facut-o.

  0

 32. Liceul de fizica nucleara? Sa-mi bag sabia…
  Ala era MF2 sau MF4…adica mate-fizica

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.