Cum construiești un articol tendențios

intelectuali

La prima vedere, acest articol pare decent, nu? Okeish, ușor argumentat, trage de urechi pe toată lumea, îl ceartă ușor pe IPS Pimen, colaborator dovedit al securității, dar în continuare salariat al statului, pentru că preoții sunt bugetari.

Ei bine, nu. Articolul se încadrează în genul acela de revelații tip Arsenie Boca. Prefer oricând un fariseu ca IPS Daniel unui îndoctrinat ca Pleșu.

Trebuie să recunoaştem că opozanţii orelor de religie din şcoli au ce au mai ales cu religia autohtonă. Dacă s-ar introduce cursuri de mitologie greacă, sau de filozofie buddhistă, cei „ofensaţi“ ar fi mult mai puţini. Or, normal este ca orice comunitate să aibă cultura propriei ei confesiuni. Să trăieşti într-un spaţiu creştin şi să n-ai habar ce este Eucharistia, ce sunt „tainele“, ce înseamnă Crăciunul, ce se întîmplă în timpul liturghiei, ce rost are icoana şi ce deosebiri sunt între catolici, ortodocşi şi protestanţi e o formă de incultură fudulă. Nu strică nimănui să ştie mai mult decît ştie şi să priceapă universul simbolic şi ritual al bunicilor săi. Şi, mai ales, nu strică nimănui să citească Scriptura, de vreme ce nici lectura Coranului, a Talmudului şi a Upanishadelor nu trece drept futilă în ariile culturale pe care le reprezintă.

Aici, acest paragraf, sintetizează cel mai bine interesul ascuns al articolului, propaganda ortodoxă din spatele cuvintelor mari, aruncate neglijent pe un colț de foaie.

Ați înțeles? Religia trebuie păstrată în școli și nu orice fel de religie, ci religia ortodoxă, pentru că ea este tradițională și definitorie pentru cetățeanul român. Cetățeanul român trebuie să știe ce căcat înseamnă euharistia, pentru că așa e tradițional și simbolic. Și nu strică nimănui să citească scriptura, de ce ar conta că e de altă religie, iar religia sa spune că respectiva scriptură e o mizerie? Important e să o citească, pentru că așa e tradițional în spațiul ăsta mizer pe care îl mizerabilizează domnul Pleșu.

Încă un articol mizerabil și manipulator, caracteristic activității jurnalistice prestate de domnul Pleșu în spațiul balcanic prin care își desfășoara impozanta intelectualitate.

Momentan, constituțional, domnule Pleșu, cine dorește să facă religie, trebuie să ceară asta, nu invers. Chiar dacă plătitorii dumneavoastră din Sfântul Sinod au decis că rămâne pe rit vechi, instituind brigăzi de forță prin școli, pentru a reclama eventualele încălcări ale legii bisericești, noi, cei care avem mintea un pic mai luminată decât voi, știm și legea, ne știm și drepturile. În pofida propagandei mizerabile dusă de unii sau alții.

Cu o euharistie suntem datori!

107 comentarii

 1. #1

  luptă Arhi!

  0

 2. Dupa barba si Plesu ar putea fi un micpreafericit popa de cartier.

  0

 3. #7

  Din pacate, domnu’ Plesu nu cunoaste faptul ca, constitutional, Romania este un stat laic, asadar nu exista religia traditionala si definitorie intr-un asemenea stat .

  0

 4. #8

  Titlul pozei este „Cine se aseamana se aduna”? Pleshu este atotpupatorul…

  0

 5. #9

  „Să trăieşti într-un spaţiu creştin şi să n-ai habar ce este Eucharistia, ce sunt „tainele“, ce înseamnă Crăciunul, ce se întîmplă în timpul liturghiei, ce rost are icoana şi ce deosebiri sunt între catolici, ortodocşi şi protestanţi e o formă de incultură fudulă.”

  Domnul Plesu este unul dintre putinii intelectuali autentici dar aceasta exprimare mi se pare extrem de agresiva si sectanta.
  Pe aceasta logica, daca traiesc in Romania ar trebui sa cunosc extrem de in amanunt ritualurile ortodoxe, indiferent de credinta mea sau eventual de ateismul meu

  0

  • #10

   si-o da singur, ‘Or, normal este ca orice comunitate să aibă cultura propriei ei confesiuni. ‘ ca doar nu exista o singura confesiune deci de ce ne-am fuduli sa bagam pe gat pe una singura?

   0

  • #11

   Bă io am făcut religie de mi-au sărit flocii din stadiul de tulei… și tot nu știu ce e aia Eucharistie. E ceva de dulce?!

   0

  • #12

   Toate religiile care cer sa iti botezi copiii inainte de 14-18 ani ( cand e in depline facultati mintale) sunt manipulatoare, le e frica ca pierd enoriasi. Respect pentru religiile care fac ritualul asta la o varsta mai inaintata.

   0

  • incultura fudula e cand nu ai chef sa deschizi google sa vezi ce pula satanei e „Eucharistia”.
   Pentru ca realizezi ca ai lucruri mai bune de facut, gen sa imi numar mana dreapta

   0

  • #14

   animal00, în cazul meu e ignoranță… Mă doare-n pulă ce-i aia Eucharistie – ca să zic mai de-a dreptul, întrebarea mea are un oarece sens retoric cu accent pe ignoranță. Îmbrățișez o formă ușoară de prostie în locul unei doze de doctrină. Nu mi-o lua în nume de rău, probabil că știu mai multă religie decât oricine de-aici (și nu doar ortodoxă), însă prefer să rămân neculturalizat și nu mă simt văduvit cu nimic dacă nu cunosc toți cei 4107 de termeni introduși de regele James în biblie.

   0

  • pai da, da eu cand am fo mic am fost racit

   0

  • #16

   Cel puțin nu ai rămas un mucios ca mine căruia i-e lene să caute pă Google.

   0

  • pai nici io n-am cautat

   0

  • #18

   Animal00, uneori e mai sănătoasă ignoranța! Dacă ai știi că ortodoxia si catolicismul s-au certat si pentru ca unii zic de pâinea aia ca e cu drojdie, iar ceilalți că e fără?
   Se cacă pe ei și unii și alții, dar ei de fapt se pișă pe prostime! Ce pula calului o fi așa important in Euharistie, dacă ei se cacă pe ea cu drojdie sau fără?

   Am fost curios, am citit și concluzia logica e că toți popii vor putere!
   La fel si la musulmani, sunitii si șiiții!

   La budiști încă nu am o idee, că ăia au atât de multe cărți… M-am întors la SF ;-)

   0

  • „Dacă ai știi că ortodoxia si catolicismul s-au certat si pentru ca unii zic de pâinea aia ca e cu drojdie, iar ceilalți că e fără”

   Sunt sigur ca asta a fost motivul, nu faptul ca ala de la roma se voia sefu la toti, care idee ii placea si aluia din est.
   Sigur nu fu vorba de cascaval ci de dogma :D

   0

  • #20

   Animal00: a fost chiar si mai misto decât care e sefu! L-a chemat in împărat pe papa să se mute la Constantinopole! Și ala a zis PAS, știa el ceva sau erau mai tari curvele la Roma sau plm. Si atunci împăratul a zis „ne facem noi d’a noastră, muie lu papa”.
   Si cu protestanții a fost distracție: un rege a vrut sa o fută pe una „legal”. Era însurat, un detaliu. Papa a zis că nu îl lasă sa divorțeze. Și cum regele ala avea coaie si bani, a decretat ca muie lu papa, ne facem jucăria noastră :-)

   Una peste alta, băieții se pișă pe orice când au interesul lor propriu și personal! Ce Isus nene? Când ei predică pioșenia îmbrăcați in aur la propriu?

   0

  • @dragos, regele ala voia s-o futa p-aia „legal”, cu accentul pe legal, pentru ca voia un mostenitor mascul la tron (iar nevasta trecuse de varsta potrivita), ca de futut putea s-o futa oricum sau oricate altele. asa „muie papa” nu s-a petrecut pt pizda aleia ci pt putere si pastrarea ei.

   0

  • religia e ca un aperitiv romanesc: cascaval si pasarica buna

   0

  • Euharistia e atunci cand te loveste harul la standarde europene

   0

 6. Din când în când faci ce faci şi ma trimiţi la dex.

  EUHARISTÍE, euharistii, s. f. Cuminecătură, împărtășanie, grijanie

  Acum sunt şi mai înceţoşat; mai mititel fiind auzeam des chestii adresate ‘telectual – ” ‘tuţi grijania mă-tii”. Citiseră cetăţenii respectivi scriptura sau nu?

  0

  • #25

   Au auzit si ei de la bunii lor, cand erau mici, cum ai auzit si tu. Acum ai datoria sa lasi mai departe mostenirea catre nepotii tai.

   0

  • #26

   Acu’ chiar pot injura telectual: „tu-ti euharistia ma-tii, azi si maine!”

   0

  • #27

   @infektus: Si un: „Yo mamaie drop it hard!”, ca si refren.

   0

 7. #28

  Eu cind aud „nu strica niciodata sa inveti mai mult si sa stii mai mult” ma apuca nebunia. E cea mai mare prostie care poti sa o bagi in cap oamenilor si e deseori servita in scoli elevilor care se intreaba „de ce ma puneti sa cant sau sa pictez sau sa invat biologie, geografie si istorie daca pe mine nu ma inteseaza”. Prefer oricand niste oameni specializati, decat un mecanic filozof, biolog cu atestat auto si cursuri de asistent bucatar si ceva cunostinte despre astrofizica. Toate chestiile astea in plus inseamna timp si memorie ocupata aiurea cind era mai usor sa fie un mecanic foarte bun si atat…
  Avea vecinu meu un cioban vara trecuta si mai avea putin si il trimitea pe asta cu oile. Omu vorbea putina franceza si intelegea si putina engleza, dar nu avea nici macar buletin asa ca avea niste skiluri inutile pentru ce facea…

  0

  • #29

   Eu zic sa ramai la fotbal! Tu ai zis ca e bine sa stii un lucru si gata! Consecventule!

   0

  • #30

   1. Cea mai mare prostie PE care poți să o bagi în cap oamenilor.

   2. Nu există mecanic foarte bun și atât cu vârsta de 14 ani. Nu există specialiști în ceva cu vârsta unui copil, puber sau a unui adolescent. Specializarea apare în urma unui studiu aprofundat al unei direcții. Iar studiul aprofundat îl poți face după ce ai niște cunoștințe elementare. Iar cunoștințele elementare sunt utile în mai mult de un domeniu deoarece la vârsta studierii respectivelor domenii copiii nu prea au habar în ce direcție să se îndrepte.

   3. În general, cu cât înveți mai multe, cu atât îți e mai ușor să te descurci, ești mai bine plătit și ai un trai mai bun; nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, uite cifre: http://www.infoplease.com/ipa/A0883617.html

   0

 8. eu cred ca are dreptate. inainte de a contesta ceva, trebuie sa cunosti. adica de parerologi suntem satui. la tv, pe bloguri, in presa si MAI ALES PE FORUMURI. de acolo se trage seva intelectualitatii poporane romanesti, de pe FORUM. si iata cum nu trebuie sa ne vaccinam copiii, ca asa zice jurnalista, vedeta tv, bloggerita, forumista nu stiu care, asa trebuie sa nu cumparam de la supermarket, sa nu lucram la corporatii, sa nu luam ifone si toate cele. ca STIM de pe FORUM, sau de pe NET sau de pe BLOG.

  0

 9. #32

  Fragmentul asta (nu citesc tot articolul) nu mi se pare prea nelalocul lui, mai putin partea cu „intr-o tara x trebuie sa cunosti y”.
  Adica sunt de acord ca toate scrierile religioase (chiar si alea cu care nu-s de acord) au valoare culturala, poate mai mare pe teritoriile unde sunt majoritare, si ca nu ar strica o cunoastere a mai multor religii.
  (Fac o paranteza si spun ca pe generatia mea a durut-o-n cot de orele de religie. La ora aia se incercuiau absente, se faceau temele la alte materii, se juca x si 0 si se chiulea in masa. De asta eu, personal, n-am fost niciodata ofuscata ca religia s-a predat in scoli. Cine era crescut in spirit „bisericos” acasa, ramanea cu asta in minte indiferent de ce i se zicea timp de 50 de minute pe saptamana, iar cine nu era credincios defel, nu reusea niciun profesor (in general tinerel si luat la misto) sa-l „converteasca”. Sa nu mai spun ca toti colegii de alta confesiune erau ascultati doar din credinta lor, nu ii obliga nimeni sa invete sau sa creada vreo lectie despre ortodoxism. Poate s-o fi schimbat ceva intre timp si a devenit situatia alta, pentru ca vad multa lume suparata din cauza acestor ore si nu inteleg pe deplin supararea asta.)
  Sunt „cel mai” de acord cu partea in care spune ca nu e ok sa nu se cunoasca diferentele dintre confesiuni. Nu as fi de acord cu studiul aprofundat (obligatoriu) a vreunei credinte cu exceptia celor care aleg specializarea asta de la liceu incolo, dar macar cateva notiuni de baza ar trebui sa fie acolo. Asa cum stii ca nu soarele se invarte in jurul nostru, cred ca ar fi util sa stii si de ce nenea ala cu turban isi scoate covorasul la ora fixa, inainte sa razi de el.
  Nu mai vreau sa aud ca de Craciun sarbatorim porcul. Indiferent de religie, confesiune, secta, etc. Ca unii oameni aleg sa fie atei sau agnostici, ca nu li se potriveste nicio religie, este ok din partea mea (si au un punct in plus de la mine daca ajung la concluzia asta abia dupa ce au studiat cate ceva din toate). Dar ca unii oameni aleg voit sa fie ignoranti fata de alte culturi, asta imi vine mai greu de inteles. Dar deviez si imi imaginez ca nu toti parintii care nu vor religie in scoli sunt ignoranti.
  TL;DR:
  Mi se pare util si chiar sanatos pentru un copil sa aiba cateva notiuni de baza ale catorva mari religii. Nu din scutec, dar deja printr-a treia incepe sa invete ca diferitele imperii care ne-au „rascolit” aveau alte religii. Zisesera unii ca vor sa introduca istoria religiilor in locul religiei, dar n-am mai auzit nimic legat de asta. Ar fi fost o idee buna.

  0

  • #33

   Am folosit cuvantul „religie” de cam multe ori. mabed.

   0

  • te rog nu minimaliza importanta orelor de religie pentru ca generatia ta „la ora aia se incercuiau absente, se faceau temele la alte materii, se juca x si 0 si se chiulea in masa”.

   e drept, majoritatea generatiilor asta fac, inclusiv a mea. Noi invatam la alte materii si ne jucam avioane. Vreo 3-4 elevi lipseau (neabsenti in catalog) ca sa mearga la cofetarie.

   Asa ca te rog sa iei in considerare urmatoarele:
   – ora de religie tocmai de religie nu este. este de ortodoxism, orice altceva e „ratacire”. ceea ce se prezinta nu are caracter informativ sau in raport cu alte confesiuni (pentru diferente), are caracter indoctrinant. ai spus un fraza magica: „Asa cum stii ca nu soarele se invarte in jurul nostru”. ia uite ce reinvata ei la ora de religie: https://www.youtube.com/watch?v=ZLdcVG9aUYQ . As adauga si evolutionismul. Asa cum copiii invata ceea ce e incetatenit demult ca ipoteza stiintifica certa si invata la biologie, la ora de religie reinvata ca de fapt, Dumnezeu a facut oamenii acum 6000 de ani. Nu fii naiva. La ora aceasta nu se invata cunostinte.

   – ora de religie presupune alocarea unor resurse. gen: salarii pentru profesori de la stat, introducerea in sistemul educational a disciplinei, timpul alocat de catre elev. Toate acestea se fac pe bani, pe banii cetatenilor. Nu cred ca un ateu sau cineva de alta confesiune este confortabil stiind ca bani din taxele si impozitele platite de el se duc la „educarea” tuturor copiiilor in ortodoxism.

   0

  • Ani în urmă, m-a mâncat în cur să mă prezint, la invitația unui ”înalt ierarh” la o adunare eparhială, gen.
   Prestam în presă, la o televiziune cu trei culori.
   Preacinstita adunare s-a ținut într-un fel de sală cu cărți pe mese.
   Ok.
   S-au dezbătut aprins chestii total neinteresante, până când a venit secvența.
   Că televiziunea e de vină, că dă toate blestemățiile, cu știrile voastre de la ora cinci.
   Ete, na.
   Se umfla rânza în subsemnatul, înșfac ”sfânta carte” și încep
   … mâini smulse, ochi scoși, omorâți cu pietre, copii înecați și toate cele. De două mii de an ne spuneți să nu furam, să nu mințim, să nu preacurvim, să nu alea alea.
   Nu văd un impact deosebit. Își asumă cineva răspunderea?

   M-a afurisit, mai ales ca a descoperit că am și-un bunic care s-a dus la adventiști după ce s-a întors din prizonierat. [ dar asta e o altă poveste. ]

   0

  • #37

   M-ai prins, nu sunt la curent cu pozitiile medievale. Merci:D

   0

  • nu e mare lucru, in loc sa iti zica pun-te capra, ti-ar fi zis punere hircus

  • #39

   DeeDee: eu sunt pro la „intr-o tara x trebuie sa cunoști y”! Stii ce nasol a fost când m-am mutat intr-o țară eminamente catolică și am descoperit ca in vinerea mare nu se vinde nicaieri alcool? Chiar trebuie sa respect alegerea lor! Inainte de vinerea aia trebuie sa am alcool in casă!

   0

  • #40

   @Dragos: M-oi fi exprimat eu aiurea in propozitia respectiva. Daca da, imi cer scuze. Daca citesti si restul comentariului meu, o sa vezi ca ma refer exact la ce spui tu.
   @Dan: Nu sunt naiva, stiu ce se preda si ca nu se preda la scoala cum ca am fi aparut acum 6000 de ani (interpretarile astea stau la baza tuturor neintelegerilor, sectelor, etc), iar cu restul lucrurilor din comentariul tau sunt de acord, dar nu acopereau „domeniul” de care m-am luat eu, deci nu le-am mai scris.
   Nimic din toate astea nu schimba faptul ca, daca un copil nu e incurajat de familie/gasca sa aiba un comportament „bisericos”, nu se va schimba asta cu o ora de religie, ortodoxa sau nu.

   0

  • #41

   totusi se evita in mod voit faptul ca religia e un fenomen de manipulare in masa, de ce sa nu incepem prin a arata esentialul? chiar e mai relevant ce imparat a futut pe cine decat modul in care ne futem noi acum? cred ca a subtilit bine mixan, pana la urma problema e ca undeva, candva, cineva a luat prea in serios o gluma

   0

 10. Ce e aia euharista?

  0

  • trupul si sangele domnului, pe care le inghiti

  • #44

   Geanina, vecina noastră de la parter zice: io cre’că am nimerit zgârciul că rod la el de-o săptămână

   0

  • #45

   Laptele lui Cocos.

   0

 11. Da, da, Euharistini-s-ar. De dumnealor.

  0

 12. #47

  inteleg de ce preotii si fruntasii BOR fac spume la gura. scoaterea orelor de religie ORTODOXA din scoli inseamna pierderea unui mecanism excelent de a pregati copiii naivi de acum in religiosii cu bani de aruncat in buzunarul popilor de maine. daca acum se scoate religia din scoli, la generatia urmatoare BOR o sa falimenteze

  Plesii vorbesc, preotii zbiara, legea ramane

  0

 13. „Să trăieşti într-un spaţiu creştin şi să n-ai habar ce este Eucharistia, ce sunt „tainele“, ce înseamnă Crăciunul, ce se întîmplă în timpul liturghiei, ce rost are icoana şi ce deosebiri sunt între catolici, ortodocşi şi protestanţi e o formă de incultură fudulă.”

  Eu am sesizat crasele irealitati pe care le pune pe tava chiar cand a aparut articolul. Greu de crezut ca un asemenea om cu gandire fina ar debita asemenea prostii. Greu de crezut daca nu pui la calcul faptul ca si el e un ortodox, e un religios, si CA E SUBIECTIV.

  In paragraful de sus ni se aduce argumentul „ca cum, domle, traim intr-o tara ortodoxa si nu stim insemnatatea elementelor de baza”. Declar argumentul nul. 86% din cetatenii acestei tari, care sunt ortodocsi, NU STIU CE INSEAMNA. Sincer. Uitati-va nu doar pe internet, ci si in jurul vostru. Intrebati 2-3 persoane din jurul vostru de insemnatatea simbolica a euharistiei si de ce icoanele nu sunt idoli.

  Tot articolul sufera de irealitati de gen. Este un cacat! Intr-un paragraf ne explica ca „doar” ortodoxia este atacata de ateii militanti. In alt paragraf compara ortodoxia cu mitologia greaca, de parca ar fi aceeasi mancare de peste. Pai mitologia greaca se prezinta sub forma unor basme, oricine cine ar preda-o nu ar spune ca asta e adevarul sublim, nu isi impune adevarul si realitatea, asa cum face predarea ortoxiei.

  0

  • #49

   Cum ai ajuns tu la 86%?
   Avand in vedere ca aia pe la tara nu stiu ce limba vorbim in ce tara traim si cum e treaba cu soarele si pamantul eu zic ca procentul e pe le 98 lejer cu euhariatya…

   0

 14. Imi vine sa imi trag cu lopata de zapada in muie cand citesc asa tampenii.

  Poate sunt eu o generatie mai noua (mai fistichiu, asa), dar sa pui in acelasi paragraf termeni ca ”mitologie” si ”filosofie” cu ”religia” din scoala romaneasca… te doare mintea. Sa cantaresti, cu aceeasi unitate, un sistem educational in care copii sunt invatati ca pot arde in focurile iadului, prin comparatie cu filosofia budista (cu samadhi s.a.m.d.) este fie de o ignoranta desavarsita, fie… prostie tapetata pe un puhoi de bani.

  0

 15. Pentru 2015 le doresc tuturor bisericilor impozitarea averilor si afacerilor.

  0

  • #53

   Si controale dese de la Anaf pe motiv de lipsa chitanță la donațiile „voluntare” pentru diverse evenimente!

   0

 16. Cat o fi luat pentru articolul asta Plesu?
  Mai stie cineva care sunt scorurile?

  0

 17. https://www.youtube.com/watch?v=sQdyI37364w prin tari mai civilizate parintii ar intra la puscarie pentru crima. La noi tentativei de omor ii zice botez.

  0

 18. #57

  ce tare: IPS Daniel. Bine ca nu e BGS Daniel!

  0

 19. Personal mi-ar fi plăcut să fac în școală Istoria religiilor nu să dau bani grei și umilințe să fac rost de cărțile lui Eliade, uneori xeroxuri proaste căci apăreau în tiraje infinitizimale.
  În ce privește cunoștințele despre religie vreau să vă spun că au sărit pe mine să mă caftească ultra jigniți în vîna lor de români ortodocsați un grup de moldoveni aflați în Israel cînd mi-am permis să le spun că Iisus a fost un evreu credincios.

  0

  • well, am niste rude care ma dispretuiesc pentru acelasi lucru. ca am indraznit sa le sugerez ca iisus era evreu:))

  • #60

   si nu doar el, ci si Maria, mama lui, Maria Magdalena, cei 12 apostolic, Ioan,..,

   0

  • In timpul lu nea hitler, grupu de propaganda lucra la o biblie alternativa, prin care sa sugereze ca JC nu era de fapt semit, ci apartinea unui alt trib

   0

  • probabil scapase de taiatul impreejur

  • #63

   Ce profani!
   Într-una din serile de stat sub nuc și cântat la chitară cu gașca a venit tata și s-a așezat între noi. Ca să înțelegeți exact peisajul, tata a fost preot. Și ne-a zis probabil cea mai profană glumă:
   Întrebare — De ce a fost Iisus trimis pe pământ să fie răstignit?
   Răspuns — Ca să aibă în palmă o gaură mai strâmtă.

   0

  • #64

   era un banc pe tema asta cu rabinul care se roaga la Dumnezeu sa-i spuna ce sa faca pentru ca fiul lui vrea sa treaca la ortodoxism. Dumnezeu ii aude ruga si ii spune: Nu-i bai Rabi, fiul meu tot asa a facut.

   0

 20. #65

  Un grup de cercetatori nazisti lucrau la un asa numit The Institute for the Purification of Christianity avand ca obiectiv redactarea unei noi carti de rugaciuni pentru crestini. Toate cuvintele cu origine ebraica trebuiau eliminate. Astfel, Iersualim a fost inlocuit cu ‘Eternity – orasul divin al luminii”. Pentru Iisus, au inventat alte origini, cercetatorii nazisti afirmand ca familia lui isi avea originile in Muntii Caucaz si, ca atare, nu era evreu.

  0

 21. #66

  Observ ca ai o problema cu Ortodoxia (mai degraba speri la trafic – subiectul incita)…sunt curios daca te nasteai orthodox în orientul mijlociu aveai curajul sa faci o campanie de acest gen … ma indoiesc …sariti cu minusurile…:)

  0

 22. religia in scoli ar trebui sa fie o ora facultativa si ca asta basta

  0

 23. #72

  ortodox=gunoi? sunt un gunoi? probabil ca multi din tara asta…catolic e bine? musulman? budist?…ups, numai ateii sunt OK? sictir?

  0

  • #73

   Unul care este capabil sa si deduca. :)

   0

  • #74

   musulman nu e de bine.
   cat timp clericii lor nu se delimiteaza de dementii aia care fac tot felul de grozavii nu am pic de respect pentru religia asta.

   0

  • #75

   luk dragule spune-mi exact unde scrie in biblie ca adevarul e doar unul si ca tu prin botez esti obligat sa te apuci sa faci propaganda. Cred ca ai uitat aia cu ” toate sa le cercetati si alegeti doar ce e bun” Cand anume in ora impusa de scoala cercetezi totul si apoi stiind bine ce faci poti alege, dupa cum crede fiecare ca e bun? mie mi se pare ca mi se impune deci nu pot a fiu de acord pentru ca nu e in litera si spiritul noului testament.
   cat despre catedrala neamului si motivul pentru care o facem in tara unde copii mor cazand in haznau scolii unde invata cred ca nu are sens sa discutam.
   http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/elevul-care-a-murit-dupa-ce-a-cazut-in-fosa-septica-a-scolii-a-fost-inmormantat-parintii-cer-sa-fie-gasiti-vinovatii.html
   asta e tara si nu, nu pot sa iti dau dreptate.

   0

 24. #76

  Mi-am dat si eu un minus ca sa fiu in trend…

  0

  • #77

   Avem si lapte de Cocos daca esti doritor si il mulgi singur. :) Il poti coopta si pe preafericit sa te ajute. :D Cocos asta ii face de rusine si pe negri. :D

   0

 25. #78

  Vladimir@ spre deosebire de tine care bati din palme ca sa faci pe plac marelui…(gaseste tu o comparatie), apropo, ma plictiseam si trolez eu pe aici… nu te superi…

  0

 26. #79

  Are dreptate cu o chestie, daca se preda filozofie buddhista sau mitologie greaca, n-ar mai fi fost atata scandal cat e cu ortodoxismul. Asta pentru ca ortodoxismul nu e mistic, e traditionalist, si plictiseste repede pe cineva neinteresat.

  0

 27. Cred ca am sa-mi ridic in cap multi comentatori pe aici, dar eu sunt de acord cu Plesu. Identitatea unui neam este data si de religie/credinta. Popoarele care isi pierd religia/credinta dispar. In istorie un singur popor si-a pastrat identitatea desi nu mai detinea nici un teritoriu, nici o palma de pamant. Cum a rezistat? Pastrandu-si religia/credinta. E vorba de Israel. Cine vrea sa dispara o natie nu are de facut decat 5 lucruri:
  1) Sa-i distruga credinta;
  2) Sa-i distruga traditiile si obiceiurile stramosesti;
  3) Sa-i distruga economia;
  4) Sa-i distruga celula de baza a societatii (familia);
  5) Sa-i distruga armata si sa-i ocupe teritoriile prin violenta sau nu.
  Cetatenii astfel dezbinati si dezradacinati nu vor mai transmite urmasilor identitatea nationala si in 2-3 generatii poporul dispare, la fel ca multe alte popoare de-a lungul istoriei.
  Noi romanii, oare pe unde ne aflam? In credinta se loveste mereu justificat sau nejustificat, dar mai ales nejustificat. Traditia si obiceiurile dispar de la an la an. Economia duduie de taxe si impozite. Familiile sunt destramate de parintii plecati la cules de capsuni si sters babe si mosi la fund prin occident (toti politicienii mananca rahat ca romanul nu munceste, insa cum naiba in strainatate munceste de-i sar capacele 12 – 16 ore pe zi chiar 7 zile din 7). Armata are 2 blindate si alea vai de capul lor, caci mor soldatii nostri prin Irak si Afganistan cum dau de o „grenada”. Urmeaza ca rusii sa ia Moldova, ungurii Transilvania si turcii Muntenia. Sunt curios chiar cati dintre voi ar lupta pentru un razboi de reintregire al tarii? Din ce cunosc eu multi romani nu-si mai doresc unirea cu Basarabia ntrucat i-ar trage in jos „economiceste” vorbind.
  Asta e tabloul de ansamblu, si chiar de am vorbit putin despre Biserica credinta/religie rolul sau e destul de mare in identitatea neamului nostru, vrem sau nu vrem asta, asta e adevarul.

  0

  • deci imbecilitatea cu cred in fat frumos se numeste lovitura in credinta? pe bune? sa ne indobitocim copiii ca sa pastram traditia noastra milenara?

  • Atat ai inteles? Îndobitocirea copiilor? Pe bune? De unde si pana unde predarea religiei duce la indobitocire? E ca si cum ai spune ca predarea Matematicii afecteaza sentimentele copiilor, intrucat lucrând cu cifrele, ei devin mai reci si mai nepasatori. Sau ca sa dau un exemplu de pe vremea mea, e ca si cum ai spune ca predarea „Constitutiei” din timpul gimnaziului sau tezele tovarasului Ceausescu din liceu te faceau comunist in adancul fiintei. Eu am prins vremurile alea si crede-ma n-am fost indoctrinat defel. La fel si cu religia in scoala. Cine vrea sa creada va crede orice ii zici, iar cine nu vrea sa creada, poate sa faca si 100 de facultati de teologie, tot ateu va ramane.
   P.S. Parca spuneai ca ai citit Biblia pentru ca e bine sa-ti cunosti „inamicul”.

   0

  • da, indobitocirea copiilor. punct. eu ca parinte nu doresc sa ii fie predate lectii despre ana care isi rupe piciorul pentru ca nu s-a spovedit. si ma pis pe traditia poporului roman.

  • #84

   Emy: copilasii sunt indobitociti daca ii indobitocesc parintii.

   Cand eram mic si ma ducea bunica de la tara la biserica eram „indobitocit”. Daca bunica mea zicea ceva de „doamne doamne” chiar credeam. Imi spunea „nu face aia ca te vede si te bate doamne doamne” si eu chiar credeam.

   Apoi cand mi s-a predat religia in scoala imi bagam pula in ea instant. Da, venea un lache pansache pulache flausat sa dea pe goarna niste cretinatati, toti astia din clasa ne pisam pe el imediat. Oricum ne distram in ora aia si ne durea la bascheti de ce tampenii spunea.

   Eu cel putin nu am fost afectat si nu credeam ce spunea idiotul pt ca ai mei nu m-au stresat cu religia. In afara de bunica mea (pt ca bunicul era anti biserica), nu am avut influente in sanul familiei. Fiecare a crezut ce a dorit, cum a dorit si parintii mei nu au incercat sa imi bage ortodoxia pe gat, nu au zis nimic. M-au lasat sa aleg. Si bineinteles eu cand am inceput sa gandesc si am vazut cum sta treaba cu hotii de popi m-am pisat pe ei.

   Concluzia, cel putin din punctul meu de vedere, religia in scoli il afecteaza pe cel mic daca este indoctrinat si indobitocit de acasa, daca il cresti astfel incat sa stie ca e un mare cacat ce i se zice acolo, atunci eu cred ca este aparat de pre-caca-lati.

   0

  • #85

   neamul nostru draga emy este si de religie catolica prin jumatatea de nord a tarii. plus toate draciile astea de secte neoprotestante.
   o dedicatie :))))
   http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/fratii-de-la-toflea-e-putere

   0

  • Vladimir: Evreii timp de 2000 de ani n-au avut patrie. Au purtat patria in suflet prin credinta si traditia. Dupa 2000 de ani au ajuns din nou sa aiba un teritoriu. Daca nu mai aveau credinta ar fi disparut demult. Asta era ce am vrut sa subliniez. Atat. Sunt tari civilizate, care atunci când acorda cetatenia viitorilor cetateni, le cer acestora sa stie: istoria, limba, geografia, traditii populare, cultura, sa jure credinta noii patrii, etc.
   Noi ne pisam pe ele.

   0

  • la romani o sa le ceara sa adopte si religia traditionala, pentru ca de ce nu?

  • pvldc: Asa este. Si mai sunt si greco-catolicii, musulmanii, etc., insa majoritatea e de religie ortodoxa.

   0

  • arhi te superi aiurea
   copilul il ai asa cum ti-l cresti; daca tu-i oferi o educatie BUNA nu mai conteaza scoala sau anturajul

   0

  • nu ma intereseaza aceste probleme. eu nu doreesc indoctrinarea ortodoxa ce se practica in scoala romaneasca. punct. traiesc intr-un stat laic, iar constitutia tarii imi da dreptate. ma pis pe pseudointelectualii ce vor sa isi mareasca septelul inventand scuze penibile.

  • #91

   @emy
   Predarea religiei chiar duce la îndobitocire. Dacă nu mă crezi, vorbește cu cele câteva zeci de copii uciși recent în Peshawar sau încearcă să raționalizezi cu un ultraortodox. Religia produce modificări de funcționalitate la nivelul creierului. Există o ipoteză științific documentată cum că religia produce chiar și modificări de structură la nivelul hippocampusului.
   Relevant: https://www.youtube.com/watch?v=NE2eNoa5jEA

   0

  • 1) Sa-i distruga credinta;
   – ce treaba are religia in scoala cu credinta?

   2) Sa-i distruga traditiile si obiceiurile stramosesti;
   – vedem ca rau o duc nordicii, de cand nu mai pot sa pirateze

   3) Sa-i distruga economia;
   – deci, economia e abia pe locu 3? desi asta duce implicit la urmatoarele doua puncte?

   Dai exemplu cu evreii. Care e si nu chiar corect, ca exemplu. Evreii au avut marele avantaj ca religia le zice sa invete. Si nu au fost macelariti mereu. Pentru ca, dracie au ba, erau buni cu banii. Si erau utili. Dupa care, de la multi bani, nu de la multa religie, au reusit sa isi „faca/ia/alt verb” tara.

   La exemplu tau, iti dau jde triburi care si-au pastrat si traditiile si credinta si familia…si acum sug puli de evrei si chineji si europeni.

   0

  • Animal00: ai dreptate. Economia e pe locul 4. Am gresit. Poti face un exercitiu de imaginatie. Cunosti cetateni ai unei tari fara armata? Cunosti cetateni ai unei tari fara armata si sarace? Si tot asa… In perioada comunista in inchisorile comuniste din Romania, unde educarea si autoeducarea era la putere, tortionarii voiau sa distruga, ghici ce, credinta in Dumnezeu a condamnatilor. De ce oare? Nu cumva pentru ca era tot ce le mai ramasese din identitatea lor nationala? Majoritatea care au rezistat in inchisorile comuniste au rezistat datorita credintei. Insa asta e alta poveste.

   0

  • nu prea intelegi, dar sa iti desenez.

   Economia e pe locu 1. In momentul in care ai bani, ai si armata. Vezi elvetia, care desi e mica, e enervanta.

   Religia nu conteaza. Comunistii nu au vrut sa omoare crestinii ci intelectualii. Pentru ca doreau sa isi creeze ei propria lor clasa de intelectuali. Care sa functioneze asa cum vor ei.
   Identitatea nationala…in conditiile in care se vrea globalizare, este un concept destul de dubios. Ce am eu in comun cu un tip din Iasi? Exceptand ca vorbim aceeasi limba?
   Crede-ma, discutii si placeri comune am avut si cu oameni din malaezia si din germania si din suedia.
   Asta cu identitatea nationala e un fel de „bucura-te ca ai stapan roman nu neamt”?

   0

  • Animal00: E dreptul tau sa nu fii de acord cu mine. Ion Ratiu spunea: „Am sa lupt pana la ultima picatura de sange pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine”. Ai facut niste precizari bazate pe clisee. Sa incerc sa le demontez.
   1) Precizeaza-mi te rog versetul/versetele din Biblia ortodoxa unde se spune sa nu inveti, sau sa crezi si sa nu cerceta. Asta o data.
   2) Elvetia are o armata mai mare decat cea a Romaniei, insa eu as vrea sa faci comparatia cu alta tara. Japonia. O putere economica mondiala care nu prea are armata, intrucat a fost desfiintata in 1945. Armata Japoniei abia de anul acesta incearca sa se refaca. Pana acum Japonia era securizata de SUA.
   3) Comunistii au inchis si foarte multi tarani si muncitori, nu numai intelectuali. Deci argumentul tau e doar partial adevarat.
   4) Identitatea nationala ti-o poti asuma sau nu, insa nu o poti nega. Când pleci in strainatate pe pasaportul tau nu scrie cetetan universal sau global, ci cetetan roman. Poate nu ai nimic in comun cu un tip din Iasi sau Bucuresti sau Maramures insa asta nu e un argument ca identitatea nationala nu exista in Iasi, Bucuresti sau Maramures. La fel cum daca ai afinitati cu germani, suedezi sau malaezieni nu inseamna ca te identifici cu natiunile lor. Nu-ti place Romania, nu suporti romanii e strict optiunea ta, insa tot roman ramai. Am un amic pe nume Ionescu care a emigrat in Austria. Bunicul sau era neamt. Când s-a dus in Austria si-a luat numele bunicului. Stii ce mi-a spus? A vrut din toata inima sa scape de Romania si romani, insa de sufletul de roman n-a putut scapa.
   5) Stapan vei avea oriunde pe planeta asta. Scapi doar daca intri in cercurile care trebuie si devii tu la rândul tau Stapan, in rest esti ca 99% din populatia planetei carne de tun.
   Pana una alta iti urez La multi ani! si un an mai bun decat cel care a trecut.

   0

 28. Cu asta ai spus „Totul”.

  0

 29. bai adevaru’ e ca le rezolvasem pe toate, de religie ne împotmolisem! :D

  0

  • #98

   Ai fi uimit cât poate să facă un popor neîndobitocit.

   0

  • #99

   Împotmoliserăm. Tu ai folosit singularul.
   Si da, avem multe probleme, dar pana la urma la oricare încercare de îmbunătățire poate apărea cineva sa spună ca nu respectiva e prioritara. In concluzie putem sa nu facem nimic, nu?

   0

 30. #100

  „Să trăieşti într-un spaţiu creştin şi să n-ai habar ce este Eucharistia, ce sunt „tainele“, ce înseamnă Crăciunul, ce se întîmplă în timpul liturghiei, ce rost are icoana şi ce deosebiri sunt între catolici, ortodocşi şi protestanţi e o formă de incultură fudulă.”

  1. Atunci când scrie „incultură” are dreptate. Da, e o formă de incultură să nu cunoști deosebirile între religii, la fel cum e o formă de incultură să nu ai noțiuni elementare de geografie, istorie, artă. Nu mai săriți de cur în sus, asta înseamnă incultură: lipsă de cultură sau cultură insuficientă; iar cultura se referă la posesia de cunoștințe variate în diverse domenii. N-ai cunoștințe variate în diverse domenii, ești incult. Asta-i definiția cuvântului, asta înseamnă în limba română.

  2. Spre deosebire de Pleșu, nu am o părere formată despre obligativitatea sau opționalitatea studiului religiei în școli. Tot ce știu e că e o dovadă de îngâmfare și autosuficiență să refuzi asimilarea de informații elementare din varii domenii ale culturii. Nu-ți place religia, geografia, istoria, matematica, fizica? Prea bine, nu le studia, treci ca gâsca prin apă, dar nu-ți fă din asta un titlu de glorie.

  0

  • si cand stii destul? cam cata geografie necesit sa fie Mihai multumit de cultura mea?

   0

  • #102

   Destul cât să ce? Nu mă interesează gradul tău de cultură, animal00; mă deranjează fudulia cu care își prezintă unii ignoranța ca pe o formă de progres.

   0

  • Suna ok asa.

   asa nu le inteleg eu pe muierile de se lauda ca nu stiu sa gateasca, asta fiind vazut ca forma maxima de progres feminist :)

   Pe de alta parte, exista si cei care isi prezinta glorios cultura multa dar inutila. Cultura asta multa (istorie, geografie, beletristica) te ajuta pe tine personal pentru ca iti dezvolta orizontul. Si e amuzanta la bere. Dar, daca tu te dai mare ca ai citit 10000 de carti si ca stii toate capitalele lumii, esti din aceeasi categorie cu cei care nu stiu ca de Paste se sarbatoreste prima mutatie genetica facuta de om: iepurele care naste oo vii.

   0

 31. #104

  Fals. Religia în şcoală nu e prezentată ca un fapt divers (pentru cultura generală), ci e prezentată ca un adevăr obiectiv. „Adevăr” fără dovezi = îndoctrinare.

  0

 32. Stiati ca 90% dintre ovrei au studii superioare?

  0

  • #106

   Nu. Eu am cunoscut doar jidăncuțe cu liceu.

   0

 33. #107

  Dobitocul de Plesu habar nu are ce sa preda in scoli drept programa orei de religie. Totul e ortodoxie …nu esti ortodox atunci ai ciuma. De o istorie a religiilor si de o prezentare a diferentei dintre traditii obiceiuri si religie nu a auzit nimeni din pacate.

  0

Citește și...

Dânsa este doamna Ramona Ioana Bruynseels, candidatul partidului umanist la președinția româniei. Doamna Ramona Ioana Bruynseels are în CV, drept cea mai mare realizare a vieții, căsătoria cu un bancher simpatic, care, până de curând, a fost șef la banca aia cu nume american, venită curând în românia. Serios, asta a făcut în […]

Am câteva prietene sau cunoscute din online care sunt, mai pe scurt, grase. Unele din ele s-au îngrășat după nașteri, altele, așa cum e obiceiul, după ce au întâlnit sexul regulat, au decis că nu mai e nevoie de dietă, altele care s-au îngrășat din cauza depresiei, mâncând ca să acopere o traumă. […]

A trecut o lună de când m-a dat prima oară voievodul acestui blog la gazetă. Acum vreo două săptămâni am avut o discuție care începea cu „puii mei, pe tine te citesc doar bărbați, unde sunt toate doamnele?” Seniorul mi-a indicat atunci un procent estimativ de cititoare, pe care eu, bineînțeles, nu l-am […]

-M, de sub acoperișul tău iese fum! Mult! E roz! Nu, vecină-mea nu fumase nimic (în ziua aia). Domnul inimii mele făcea auditul energetic al casei noastre. Spoiler: n-a trecut. Ne mutasem de doi ani într-o casă nouă și nu eram tocmai mulțumiți de confort. Problema nu era că înghețam în izmene, ci […]