Copiii sunt oglinda tristă a părinților lor

gradinitari-suckeri

Știți gluma aceea că după #colectiv ar trebui să fim mai buni , că ne-am transformat, că schimbarea trebuie să înceapă cu noi și restul de mizerii lăsate în spațiul public de tot felul de idealiști scriptici, dar care nu și-ar schimba nici marca de bere, dacă ar fi nevoiți?

Așa e și cu învățământul. Toată lumea din învățământ e proastă, toți profesorii sunt proști și leneși, nimeni nu își mai dă interesul, toți sunt șpăgari și nu fac nimic fără bani.

În timpul ăsta, părinții, acești eroi muți ai claselor studioase, ce fac? Păi ce să facă, perpetuează obiceiuri șpăgare și, dacă ele nu există, le crează. Credeți că a venit educatoarea să le spună vreunuia din acești „părinți” Strângeți bani pentru mine, directoare și asistentă, altfel copilul vostru va primi la grădiniță păpușa urâtă? Nu, cu siguranță nu.

Dar gâștele astea comuniste știu că ele trebuie să strângă bani. Să dea bani, că așa e frumos și așa se face. Ce-o să zică doamna dacă nu își primește șpăguța de crăciun? Sau doamna directoare? Păi nu? Atunci de ce mai avem comitete de clasă și altele, nu ne mai justificăm existența, practic noi existăm ca să strângem bani. Logic, la ce altceva e bun un comitet de părinți?

Desigur, toți cei din acel mail sunt dezamăgiți de românia, toți au vărsat o lacrimă pentru #colectiv, toți vor Jos Ponta, Jos Iohannis, să se schimbe totul.

Dar întâi să se schimbe la ceilalți.

În screenshotul de mai sus este un schimb de mailuri dintre niște părinți de la o grădiniță bucureșteană. Unul din ei le cere celorlalți câte 50 de lei pentru că vine vacanța și trebuie să îi dea doamnei educatoare și doamnelor îngrijitoare. După care revine cu un alt mail și le mai cere 70 de lei, pentru că a uitat de doamna directoare și de doamna asistentă. De ele i-au amintit practic ceilalți părinți gen stai, cum, doar atât, dar ați uitat de doamna directoare?

Nu pot să public mailul, pentru că prietenul care mi l-a trimis e laș și îi e frică să nu fie stigmatizat după aceea de către ceilalți părinți. Public totuși articolul, petru că tipul vrea o părere a comunității, cum să reacționeze și ce să le zică.

128 comentarii

 1. Si lui mosulica ala care pazeste scoala nu-i da nimeni macar un bax de Neumarkt?

  0

  • #2

   Uite cum stă treaba. Am să-ncerc să o spun fără ciumecărie și fără să mă dau mare că am copiii într-un sistem cât de cât sănătos.
   Aici orice bani sau cadouri sunt interzise. Cu desăvârșire. Cred că ar râde cineva de mine dacă aș trimite copilul la școală cu un buchet de flori. Că-i place lui de profesoară. S-a și întâmplat, i-a plăcut ăstuia mic de educatoarea din pre-K (avea aia, băi tată, niște craci…) și-a venit cu florile acasă că nu le-a primit.
   Profesorii nu sunt plătiți de la bugetul federal decât în proporție de 15% din salariul de bază. O mare parte din salariul lor vine din bugetul local (renumita school-tax) care nu e deloc de ignorat, uneori ajungând până la aceeași valoare ca taxa pe imobil (adică la câteva mii $ pe an), taxă pe care-o plătesc toți, inclusiv cei fără copii, pentru că – pe bună dreptate – din educația societății beneficiem toți. Noi suntem beneficiarii unui avantaj enorm pentru că în localitatea în care stăm există 4 business-uri mari care acoperă aproape toate nevoile școlare și nu-mi mai vin taxe decât vreo $30 pe an. În plus, școala are o fundație care desfășoară activități comerciale și varsă toate fondurile în fondul de salariu pentru profesori. Activitățile alea sunt chiar mișto: de la filme proiectate în parc care costă $1 până la curse cu go-cart și alte vânzări și târguri pentru copii sau adulți (anul trecut, au organizat un târg de camioane), de la sesiuni educative ad-hoc în diferite săli din district până la evenimente organizate la muzee de știință, la meciuri de baseball sau la cursele de ciclism. Astfel, muzeele care sunt în majoritate cu intrare liberă le permite fundațiilor să organizeze aceste strângeri de fonduri. Spre exemplu, la DaVinci Center, un centru educațional de-aici, se percepea $0.5 intrare pentru că azi e ziua dinozaurului Gronholică. Pe urmă l-au dezvoltat și au pus intrare permanentă și construiesc cu banii de-acolo o universitate locală.
   Dacă salariul de bază al profesorului ajunge la $4000 brut pe lună, fundația îi mai dă încă pe-atât.
   Astfel, nu scrie nicăieri cine-a dat bani și dacă a dat bani fundației, nu există favor direct către profesori sau paznic (mă rog, ai noștri au polițai în școală că se întâmplă cretinătăți în america asta).
   Mă gândesc că un astfel de sistem ar trebui pus la punct și-acolo. Da, nene, salarii mici, dar n-am văzut o fundație să aibă grijă de ei. Să facă activități educative, să organizeze evenimente de-astea cu participare. Și îți spun eu că mai degrabă ar da românii 1 leu intrare într-un parc unde aduc ei nu-știu-ce topogane și castele gonflabile decât să sparg 100 lei în mall pe înghețată și zahăr colorat.

   0

  • Io tot n-am inteles cum sta treaba. Acolo scoti din buzunar mii de coco pe an pentru scoala pentru ca profesorii sa mearga acasa cu $4000 de la city+4000 de la sponsori , normal ca n-ai de ce sa mai dai nici macar o floare. Asa si cu asigurarea medicala. Daca tot platesti $700 pe luna si coplata zice ca prima mie de dolari tot o scoti din portofel si de-abia pe urma incepe asigurarea, de ce sa mai dai 5 dolari asistentei sa-ti faca injectie cu un ac nou? Aici astia au scoala gratis si vor sa cheme DNA-ul pentru 50 +70 lei dati unor profesoare cu $300 pe luna… Deci? As intelege daca ai fi zis: ia platiti si voi bai romanilor school tax daca vreti educatie!

   0

  • #4

   Cum adică? Adicătelea acolo se dă șpagă pentru că nu e taxă? Nu conașule, nu-i așa. Acolo se dă șpagă pentru că PROȘTI. Am auzit eu în familie la cumnată-mea: „Trebuie să dăm Georgele că doar nu suntem rupți în cur ca Antoneasca de la 4”. Mă-nțelegi? Adică coadă pe sus. Râie. Chestii de-astea. Cum e fufa asta care s-a pus în capul listei să strângă ea fonduri pentru profesoară, directoare, femeie de servici și pompier. Dă-o-n gâtu mă-sii, că nu salariul mic al directoarei a motivat-o, îți spun eu. Ci ideea că dacă nu dă, prințesika ei o să fie rău văzută. Și ea n-are cum să mai dea ochii cu celelalte mămici. Iar celelalte mămici dau și ele de rușine. Sau de teamă să nu rămână Bogdănel repetent.
   Da, plătesc taxe. Fiindcă la $30/an am tax-return (deduceri) de $8000 iar ăla care plătește $2000/an are tax-return de $18000. Pe undeva se echilibrează.
   În plus nu am taxe pe alimente și îmbrăcăminte/încălțăminte iar la celelalte produse am până la 6%. Iar taxele pe salarii nu mă duc mai mult de 16%.
   Chiar nu știu cum să te fac să înțelegi că prefer sistemul ăsta corect în care plătesc niște taxe transparente decât să mi se ia 50% din salariu și să nu pot să dau școlii, străzilor locale sau altor necesități imediate nimic.

   0

  • #5

   Deci pana la urma Nea Ilie n-a facut decat sa zica ce scoala smechera au ei in localitatea N si cam atat. Bine ca ne-ai explicat frumos si ca la gradinita, dar asta nu rezolva in continuare problema salariilor mici din Romania. Cand ai 8 k $ salariu, probabil chiar nu-ti doresti un parfum de la clasa la care predai. Cand ai 1200 RON salariu, desi un parfum decent e de la 400 de RON in sus, te cred ca ti-l doresti si il bagi in geanta, ca stai si le canti tuturor mucosilor in struna un an pentru aia 50 de lei sau cat au dat parintii.
   Si pe blogul asta cand a fost articolul salariului, majoritatea aveau 1 K Euro si nu se prea plangeau, dar cand e vorba de motivarea educatoarei, invatatoarei si de dat 50 de lei ni se pare enorm…
   Daca de aia 1200 de ron i-ar scoate si pe toti apti pentru Harvard si n-ar mai plati nici culegerile, ce bine ar fi, insa ei sa aiba toti peste 2 K Euro.
   Care dintre voi ar lucra pe banii astia fara sa accepte cosul cu bomboane si parfumul primit din partea clasei ? 🙂
   Am avut o invatatoare care a scos bani de la ea pentru o fetita cu o boala urata de piele care necesita nu stiu ce tratament scump si am avut cadru didactic care a reusit sa faca un copil cu episoade multe de epilepsie sa isi doreasca sa vina la scoala si sa termine macar alea 8 clase la o scoala normala.
   Ai mei au cumparat cadouri mult mai substantiale decat astia 50 de lei ceruti acum si cred c-ar proceda intocmai. Merita , au meritat si toti care ar fi in locul lor ar primi cadourile, inclusiv moralistii blogului.
   Aruncati cu pietre, nu ma intereseaza :))

   0

  • #6

   RealRoxi, şi crezi că noi trebuie să plătim profesorii? Sau statul?

   0

  • #7

   Doamna profesoară, vrei un parfum? :)))

   0

  • „@Nea Ilie: Adicătelea acolo se dă șpagă pentru că nu e taxă? Nu conașule, nu-i așa”
   Ba exact asa e. Nu poti avea invatamint de calitate cu doar 2,5% din PIB (care e si el mic) alocat invatamintului.

   0

  • #9

   Păi ce crezi că aici e mai mare?
   Ideea e că există surse care completează ceea ce nu poate acoperi bugetul.
   1. taxe locale — tu ai plăti 100 lei pe an taxă școlară?
   2. fundații școlare — tu ți-ai duce copilul în parc să vadă filme cu 1 leu?
   3. contribuții de la agenții economici locali (aici intervine inteligența fiecărui primar care cu taxe locale mici poate atrage business-uri cu putere mare și care pot acoperi din Ț % o mare parte din nevoile zonei)
   Astea 3 nu există. Nu există soluții alternative. Nu se bagă nimeni să le facă. Ne plângem că are Roxi salariul mic dar nu am făcut o fundație să-i cumpărăm parfum și să nu mai ia de la copii.
   Păi, panamea, în ritmul ăsta o să tot dăm până când îi vine unui tont ca Ponta ideea să bage șpaga pe bon. O să ajungi să dai fondul clasei cu chitanță fiscală. Și timbru de 45 de bani.

   0

  • #10

   Roxi, când ziceai că te muți în Viena? Azi?
   Du-te!
   Repede!
   Prefer să rămân cu doamna Aglaia care predă cu ochelarii pe nas decât să am pițipoance ca tine în vârful clasei care consideră că elevii sunt niște mucoși și că ea are salariul mic și mai dă-i în pizda mă-sii pe gherțoii ăștia mici că nu mi-au adus și mie un parfum care ce săracă sunt că am doar 1200 lei că atâta ne-a dat Ponta și Cioloș.
   Problema ta știi care e? Că și dacă ai avea $8000 pe lună tu tot mucoși i-ai vedea pe ăștia mici. Da, trebuie să-i faci de Harvard. Pe 100 de lei, pe 1000 de lei sau pe 8000 de coco. Că asta ți-e meseria. Între mucoșii ăia se află cel care va descoperi tratamentul pentru SIDA, între mucoșii ăia se află cel care va decapita șpaga din țara asta prin mântuirea pioșeniei cu care părinții lui au păstrat tradiția băgatului în buzunar. Tu trebuie să-ți faci meseria. Și nu stau acum să-ți țin lecții de noblețe profesională. Vreau să fii corectă. Că eu când nu-i dau ăluia mic bani să-ți cumpere ție parfum e pentru că sunt corect. Pentru că și eu la rândul meu sunt corect. Nu-mi bagă nimeni un parfum în buzunar că am salariul mic de strungar. Și nici nu-l pretind de la mucoșii ăia mici. Nu-l am, nu-l pretind. O să muncesc mai mult. O să mă străduiesc să fac toate șuruburile care ies de la strung să fie folosite la construcția avioanelor. Să fac totul la superlativ. N-am virtuți spectaculoase, de-aia muncesc. Cu sârg. Nu țin coada pe sus să mă dea mucoșii cu parfum.

   0

  • #11

   La noi nici daca (tu ca scoala) ai venituri extrabugetare nu le poti aloca cheltuielilor cu salariile.

   0

  • #12

   pentru ca la noi, conform standardelor, daca s-ar permite asta, toate veniturile extrabugetare s-ar duce la salarii. desigur, graduale, in functie de criterii stabilite de conducerea onor institutiei

  • #13

   Nu sunt educatoare, invatatoare, profesoara si nu am indeletniciri pentru asa ceva, nu am rabdare si nu sunt sub nicio forma potrivita pentru un serviciu in care performantele nu depind doar de pregatirea ta, ci si de pregatirea de acasa, educatia de acasa, nivelul intelectual al fiecarui copil, etc.
   Ma pregatesc pentru o cariera in care toate meritele depind strict de mine 🙂
   Problema e ca entelectualul roman copiaza atitudinea occidentala doar cand ii convine, dar daca i-ar spune cineva ca in ”afara” esti chemat la scoala des daca atitudinea copilului nu se imbunatateste, chiar si cand joaca steaua , esti intrebat daca ai lucrat tema x si y cu plodul, trebuie sa te trezesti chiar si sambata si sa-l duci/aduci de la activitati extrascolare, desi sambata ai bea 2-3 beri de obicei… si tot asa.
   Si consideri ca se ofera flori si cadouri drept mita pentru ca te-ai invartit in cercuri de oameni prosti/slabi. In altfel de cercuri florile sunt un semn de recunostinta, nu din partea copilului, cat din partea parintelui care se ocupa acasa de plod si realizeaza cat e de greu pentru un cadru didactic sa invete/educe/ofere atentie/fie exemplu pentru o clasa intreaga.
   Inteleg ca ai impresia ca profii sunt niste mici robotei si trebuie sa-ti scoata tie copilul premiant, ca asa trebuie, dar sunt tot oameni, ca si tine… si daca tu esti calculatorist si primesti bonusuri ca sa ramai motivat, ala iti educa plodul si nu primeste bonusuri. Asa ca da, ar trebui sa te simti singur si sa scoti 50 de lei din buzunar, ca tu scrii coduri sau impletesti nuiele, iar ala sta cu 28-30 de copii.
   Daca nu intelegi ce vreau sa spun, stai tu 4 ore pe zi macar cu 10 si dupa vorbeste despre cat de misto e sistemul localitatii in care stai tu, ca zici ca-i minim fizica cuantica, nicidecum o economie mai buna=>oameni mai motivati financiar=>treaba mai buna.
   Ce sa mai, ne-ai luminat pe toti in seara asta :))))) Nebunie.

   0

  • #14

   Nu sunt cadru didactic, dar esti extrem de enervant. Tu ai plecat in alta tara pentru mai bine, le dai astora cu copii in tara sfaturi bune, sa nu dea mita, ca asta fac cei carora le e frica de repetentie, sa nu ofere flori ca in localitatea N a fost refuzata floarea copilului tau, sa nu stiu cum si nu stiu ce.
   Tu esti motivat cu bonusuri si un salariu bun in tara aia, da ? Profii de acolo la fel. Bun, toata lumea e fericita, economie mai buna=>salarii motivante=>treaba buna.
   In Romania multi dintre parintii astia sunt motivati de bonusuri si au salarii de 1k EURO. Pricepi ? Nu exista motivatie pentru educatoare, profesoara, cadru didactic, fraierul de sta cu plodul tau.
   Poti sa zici simplu ca nu e datoria ta sa motivezi, ca are salariu, ca si-a ales singura meseria, ca stia ce tara e Romania sau poti sa dai 50 de lei si sa-i scrii o scrisoare : Va multumesc frumos ca va bateti capul cu mucosii, e greu sa fii atent si rabdator cu 1, dar cu 30.
   Pricepi ?
   Nu stiu de ce nu mi-a aparut celelalt comentariu, dar ma plictisesc entelectualii ca tine care copiaza sistemul ”din afara” cand le convine.Asta pentru ca sunt sigura ca daca ai fi in Romania si integritatea copilului tau ar depinde de asta, ai da mita, moralistule.
   Si Mircea are dreptate, platesti deja niste taxe pentru aia de iti educa copilul, in Romania se plang ca trebuie sa cumpere stilouri si caiete si culegeri.
   Exagerat domnule, ar trebui sa scrie pe tablite de lut si sa stea pe rogojina, sa nu mai platiti scaune, banci, creta, lavabila. Da, stiu, platiti deja la stat enorm. Ia oferiti voi conditii din bugetul alocat invatamantului. 🙂
   Mai, mai, asa destept acest nea ilie si inca anonim. :))))))

   0

  • #15

   deci, ce sens are sa discutam daca nu avem un plan gata de pus in aplicare?
   nici nu-mi place mentalitatea lui nea ilie, el se vede un muncitor si atat. sclav al sistemului dar ii convine pentru ca si-a ales stapanul. roxi, alt sclav al sistemului vrea si ea sa-si aleaga stapanului.
   pana la urma revolutii nu-s decant in mintea noastra, doar vorbim ca sa racim gura.

   0

  • #16

   Dar nea Ilie avem si la Cluj scoli d-alea la care nu trebuie sa dai spaga, Transylvania College si Royal Transylvania College ( dă la casa de Hohănţoler), te trateaza dupa cum platesti, ba cand treci la serbare cu nevasta si e cat o batoza bonus angajatii scolii o sa ii spuna: arati minunat, parca ai intinerit, spune-mi ce faci?

   0

  • #17

   Drăgălașo, nu la tine mă refeream. O iei personal. Tu știi că pe tine te iubesc.
   Pe cine-a trebuit să ating cu mesajul ăla am atins. Îmi pare rău că mi-ai apărut în bătaia puștii. Ce trebuie să înțelegi e că eu nu sunt un model (deși sunt perfect :))), nu dețin nici adevărul suprem, iar pe lângă lamentație ți-am adus și câteva posibile soluții. Că nu-mi place să dau din gură ca țața la galantar, însă, n-o să fiu nici în ruptul capului de acord cu ideea că trebuie să dau ceva ca semn de solidaritate. Eu nu cred în solidaritate. Sunt prea tâmpit sau prea pragmatic să încorporez ideea contribuției de milă sau prin șpagă. Mintea mea hrăpăreață după performanță nu poate înghiți asta (btw, pentru tine, nu sunt calculatorist). Nu sunt cel care face totul ca la carte dar nu pot să bag mâna în buzunar pentru ceva ce tu ești plătită. Și nu pentru că nu cunosc compasiunea sau nu văd mizeria ta, ci pentru că dându-ți, eu îi îngraș pe cei care-ți fură ție banii. Văd, să știi, și dincolo de nevoia ta de parfum (din nou, nu e vorba de tine ca persoană, știi asta), însă nu-i pot lăsa pe cei care sunt responsabili cu decența ta financiară să-și bată joc de tine chiar și prin simpla mea admirație care mă obligă să-ți trimit flori. Cu alte cuvinte, nu vreau ca admirația mea să se transforme în completare pecuniară. Îmi exprim deplina mea recunoștință pentru faptul că ești unul din cei mai importanți îndrumători ai copilului meu (uneori mucios), dar nu vreau ca admirația mea să influențeze starea ta materială sau spirituală sau să îți schimbe atitudinea ta profesională. Te ajut în demersurile tale de a-ți mări veniturile legal dar nu-mi cere să fiu excesiv de admirativ că nu e cazul. Dăm cu sapa și creștem porumb împreună. Nu ești nici mai prejos dar nici mai sus decât mine.
   Și mai e ceva. Terminați cu atitudinea asta de înstrăinați față de diaspora. Mi se rupe de ce se vântură pe la televizor sau prin discursurile politice. Eu n-am plecat din țară să le fie copiilor mei bine. Nici nu concep că trebuie să mă sacrific pentru generațiile viitoare. Am dreptul să mă bucur de viața mea, ACUM. Mi-am urmat cariera care m-a condus într-un final în altă parte de lume. Însă asta nu mă exclude din conversațiile despre România, despre starea de acolo, toată familia mea e acolo, vin în țară și am suficiente motive să-mi pese.

   0

  • #18

   Nu ma intereseaza daca ai ceva personal cu mine, daca ma consideri pitipoanca, daca ai impresia ca nu ma duce capatana tocmai pentru ca-i simetrica si asa mai departe, eu stiu ca dincolo de ce iti imaginezi tu care faci pe cel mai dreptul,moralul si perfectul, ai da mita daca ai fi in Romania si deci, inca 15 romane, nuvele sau ce vrei tu sa-mi scrii( poti sa-ncerci chiar si-o poezie, esti adesea patetic ) sunt absolut inutile.
   E usor sa dai sfaturi bune cand nu esti tu in situatia parintilor din Romania si sa faci pe modelul demn de urmat, amuzant :)))
   Apoi, eu iti inteleg mentalitatea prin care dai din solidaritate sau dai din obligatie, sunt sigura ca n-ai oferit niciodata din recunostinta, asta pentru ca probabil n-ai avut. Si nu-i nimic rusinos in faptul ca n-ai avut, dar ai o mentalitate invechita si consideri ca daca un anumit parinte cumpara o floare sau un parfum, o face din obligatie, o face din mila si alte N motive. Repet, nu-i vina ta, esti nascut si crescut in comunism, probabil n-ai avut prea multe, ai avut o copilarie marcanta, ai emigrat pentru ca nu o duceai si-asa prea bine, etc.
   Si-apoi, pe cuvant, aia care au si ofera, o fac din recunostinta, insa cand nu ai , cresti intr-un mediu in care intr-adevar, ca sa poti oferi trebuie sa rupi din ceva necesar tie, pentru ca nici tu nu esti departe de aia 1200 de RONI, atunci te inteleg si iti inteleg si mentalitatea.
   La mine insa, situatia a fost si este complet diferita de-a ta. 🙂
   Cat despre diaspora, sa fim seriosi, nu vreau sa intru deloc in detalii si sa consideri ca ma laud, insa cand iti suflai tu mucii pentru prima data si incepeai sa vizitezi pe-afara, altii veneau din afara pregatiti sa exploateze cu masura si sa faca cati bani nu stii tu sa ”socotesti”.
   Ignorandu-ti ironiile ieftine si stilul pur taranesc, deplasat si obraznic, esti amuzant. La fel de amuzant ca o maimuta dresata pentru circ. Jenant 🙂

   0

  • #19

   @RealRoxi „Cand ai 8 k $ salariu, probabil chiar nu-ti doresti un parfum de la clasa la care predai. Cand ai 1200 RON salariu, desi un parfum decent e de la 400 de RON in sus, te cred ca ti-l doresti si il bagi in geanta”… Urmand firul logic: daca un prof ar avea 8k $, poate nu-si permite o masina de 80k. Sa-i facem o bucurie, deci. Ca si asa „sta si le canta tuturor mucosilor in struna un an” . Cu mentalitatea asta suntem pe drumul cel bun.

   0

  • #20

   Nea ilie da niste cuvinte asa despre cit costa universitatea nu spui?
   Tocmai auzeam la radio ca anul asta in USA au avut loc mai multe „mass murders” decit numarul zilelor din acest an. Numaratoarea tine cont de evenimente unde mai mult de 4 persoane au fost ucise si nu ia in calcul rafuielile dintre benzi rivale.

   0

  • #21

   Nea Ilie, de data asta compari merele cu perele. 8000 vs 300 e cam de 26 de ori mai mult. Daca la tine ar veni un client si ti-ar spune: nea Ilie, stiu ca tu ai de prelucrat la strung 30 de piese intr-o luna la 8000 usd dar strungareste-o pe a mea mai mult si iti dau 213,334 usd. Ai sta 5 min in plus pe zi sa o strungaresti? Ca sa putem compara merele cu perele.

   0

  • #22

   Toate argumentele sunt ok mai putin aia cu educatoarea care e platita foarte putin.
   FYI sunt multe educatoare (nu doar alea de 100 de ani) de la gradinite de stat care au pe fluturas 3000 de lei. Se numeste cumul. E motivul ala pentru care nu sunt angajate mai multe educatoare si se primesc mai multi copii decat e normal intr-o grupa.
   Nu e o suma colosala, dar pentru genul de babysitter colectiv care se practica in gradinite eu zic ca e decent. Stai cateva ore cu turma. Pe urma lasi ingrijitoarele si la 4 : 30 ai plecat.
   Asa ca puteti sa dati sau nu dar nu legati asta de salariu ca o legati degeaba.

   0

  • #23

   @Sisi, nu sunt impotriva celor care nu vor sa dea, ci impotriva celor care spun ca e mult sa dai 100 ron/16-17 profi si pe care nu ii intereseaza sa zica nici ”Buna ziua” cadrelor didactice, dar vor premianti. Vor sisteme de invatamant ca ”afara”, doar plozi cu trasaturi de genii, profesori care sa munceasca pana le sar ochii, dar ei sa nu faca nimic, sa nu plateasca nimic, totul gratis inclusiv rechizitele daca se poate.
   Nu vrei sa dai,nu dai, nu esti obligat, insa terminati cu argumentul anticoruptie. Ca sa cumperi o corigenta ai nevoie de 200 de euro sau mai mult, iar in cazul repetentiei inmultesti 200 cu numarul profesorilor care vor sa te lase, deci in niciun caz 5 lei/ profesor si nu ai ce favor sa cumperi daca te duce capatana. Atentia aia e doar un cadou in semn de recunostinta pe care daca vrei sa-l faci, il faci, daca nu vrei sa-l faci, nu-l faci.

   0

  • #24

   @RealRoxi, Recunoștință am doar pentru părinții mei și eroi. Respect pentru supraviețuitori. Restul suntem niște muritori cu obșteasca datorie de a munci. Work hard or Work smart. Fiecare după posibilitatea lui. De ce o tot dau pe-asta cu munca? Pentru că tu nu muncești. Nu, tu nu muncești. Când ai atitudinea asta zburlită de piețară și ai unghiile cât cartela de metrou n-ai cum să muncești. Tu poți cel mult să atragi admirația mea pentru ciumecăreala cu care te dai pe blog, pentru modul cum lași tu geamul în jos să se-audă „cikalakacichiceaa, cikacikiceaaa”. Înțelege o dată pentru totdeauna că recunoștința și respectul nu au nimic în comun cu „atențiile”, cu micile sume de bani, sau cum vrei tu să le spui. Nu pot să dau bani sau parfumuri uneia cu atitudinea ta decât dacă am futut-o. Dar aia e plată pentru servicii, nu recunoștință, păpușă.
   Înainte să ne calmeze Cetin pe-amândoi, eu zic să ne oprim aici. N-ai de unde să mă cunoști și nu te condamn pentru că doar presupui că n-am văzut decât Bulgaria în filmele cu Lolek și Bolek. În 1986 făceam prima călătorie la Berlin. A, iartă-mă, tu în 1986 erai încă un spermatozoid. Drăgălaș.
   Am văzut și lucrat în atâtea țări cât nici nu știi tu că există pe lumea asta. Când alergam cu camera prin Iordania sau când vizitam campusurile de refugiați din Bosnia tu nici nu știai ce e legenda de la hartă. Când citeam planuri de arhitectură în Ramat Gan sau când săpam șanțuri în Salta (da, am săpat și șanțuri, am fost și salahor, am făcut și munca de jos) tu nici nu știai că există hârtie igienică. Și-mi dai exemplu pe „alții”? Pe principiul ăsta, când altele învățau să fie doamne tu te scobeai cu unghia mică-n cap și frecai ness cu apă minerală la Amara să te crezi în Ibiza. Nu-ți cer să fii la curent cu ce fac eu, însă înțelege că sunt oameni care chiar mă cunosc pe-aici și știu cine sunt. Nu mă dau mare că sunt în State, nu fac din asta evenimentul zilei. Dacă mă întrebi, îmi place o altă țară din lume și probabil că acolo o să mă stabilesc (da, e Austria, doar că nu Viena — ăla e oraș de babe plictisite).
   Ca să revin la subiect: n-am cum să-mi exprim recunoștința în bani. Aș umili persoana ta. Mulțumirea și admirația mea sunt depline. Nu măsurabile în bani. Mă plec până la pământ în fața profesionalismului și sacrificiului tău, a abnegației tale sau curajului tău dar nu pretinde să bag mâna în buzunar pentru asta. Oricine ai fi. Fii demnă de ceea ce faci și măsoară-ți succesul în realizări profesionale nu în câte săpunuri Fa ai primit cadou.

   0

  • #25

   Nea Ilie, nu stii nimic. La cate personalitati are ReaxRoxi, una din ele sigur a fost Indiana Jones si a vayut mai multe decat tine :)))

   0

  • #26

   Cum, Nea Ilie sa fie Viena oras de babe plictisite? Haidibre… Si vezi ca Lolek si Bolek erau polaci, ajungeau in Bulgaria doar in vacanta, desi mai mari sanse aveau cu bisnita la „solarul” de la Mamaia (esti constantean, stii tu despre ce e vorba…)
   Acum serios, mie unul imi place Viena. Mult. D-aia ori de cite ori pot pac, trag o fuga pina acolo.
   Las-o pe Roxi cea Adevarata (sau Adevarata Roxi), ca e prea prea mica… Oricum, ma mir ca semeketh n-a avut ce sa-i spuna. Cred ca s-a cam plictisit si el.
   P.S. care Berlin? Ala din Vest sau ala din Est? Ca’n ’86 erau inca doua…. Nu de alta, dar sa ma dumiresc si eu care-i treaba cu legitimatia aia a ta, ca de atunci ma macina…

   0

  • #27

   eu in viena am mancat cel mai bun si mai mare snitel din viata mea. deci e orasul snitelellor

  • #28

   @Cetin: la Figlmuller? Mai au aia ceva foarte bun si sanatooooooooooooos (din parti..), dar asa de bun…. Swaitzer pane….
   Desi am mancat acelasi lucru si mai ieftin, acelasi lucru de la un fel de restaurant de cartier al unui turc. Ma rog, nuante.

   0

  • #29

   Așa și eu am mâncat cele mai bune coaste în Viena. De la un bucătar croat. Dar asta nu face Viena mai puțin gerontogenă.
   @Highlander, eu vedeam Lolek și Bolek cu ligheanul de aluminiu de la bulgari iar la fiecare 30 de minute băgau imagini din Sofia. Da, în Berlinul de Vest, e o poveste mai puțin plăcută pentru familia mea, fratele meu a suferit în 1986 o comoție în timpul unui antrenament de înot în Berlin. S-a stins la 3 zile după aia și nu vreau să zic mai multe de-atât. În memoria mea, probabil din cauza aia, Berlinul e un oraș urât. Legitimația? Păi hai să-ți spun și asta deși am vrut să fie așa, un soi de condiment la narațiune, nu neapărat cel mai important subiect.
   Am avut norocul să dau peste un actor reprofilat ca agent de vânzări pe vremea când lucram în București, un tâmpit cu gură mare și talent în vânzări mai ceva ca Larry Ellison. Așa am ajuns să lucrez într-o echipă la un proiect pe care agentul ăsta îl contractase pentru un american. Din greșeală — deși unii o numesc inteligență eu o consider tot greșeală — am construit un algoritm ce a dus la creșterea securității unor imprimate oficiale. Fapt care a rezultat într-un contract cu HLS și deci la Green Card și drept de muncă în US. Contractul cu HLS e unul pe viață, cei care-au avut șansa să lucreze cu serviciul lor știu despre ce vorbesc, deși colaborarea mea cu ei s-a încheiat acum 5 ani păstrezi legitimația, te duci de două ori pe an pentru instructaj și update și primești toate notificările de pe nivelul tău de acces. Nu vă așteptați să fiu eu mare sculă de basculă pe-acolo, sunt un fel de roata a 5-a de la căruță, dar asta mi-a dat drept de port-armă chiar și-n puncte sensibile de securitate cum sunt aeroporturile, ambasadele, etc. Nu am avut șansa să trag niciodată cu arma din dotare decât la antrenamentul de predare și nici n-am voie să intervin în conflicte armate dar am jurat că dacă vreodată viața mea va fi în pericol nu voi ezita să-l folosesc pe Gigeluș.
   De ce am rămas în US? Pentru că am un partener de afaceri foarte bun aici și deocamdată, pe alocuri, viața se colorează în roz.
   În plus, doi dintre fiii mei s-au născut aici. Da, știu, m-am însurat târziu. Mi-a plăcut să babardesc pe sărite până mai târziu :)))
   PS: Coană Sculăreasă, dacă citești și vezi că scrie ceva de femei în mesajul ăsta să știi că nu eu l-am scris, l-a băgat Cetin de la el, în moderare :))))

   0

  • #30

   recunosc, le-am condimentat de invidie:))

  • #31

   ‘te-n bască! Ce să faci și tu… Mă ajuți și tu cum poți…

   0

  • #32

   Ahahah, mi-ai luat vorba din gura Iulia))
   Roxy cea reala, cu exemple despre fiul tau si cat ai tu salariul in londra nu vii? Ah stai, aia era blue cea reala, va rog sa ma scuzati, continuati.

   0

  • #33

   call her Alexandra:)

  • #34

   Nu vreau să repornesc discuția Nea Ilie da’ nevastă-mea e educatoare la Pre K si primește candouri de la copii/părinți de câteva ori pe an cu diferite ocazii. Terminarea anului școlar, Crăciun, zi de naștere, ceva sărbători. Cadourile sunt de obicei simbolice, ornamente, dulciuri etc dar și multe Giftcard-uri (Target, Barns & Noble, Starbucks etc)

   0

  • #35

   I will call her MPD ❤️
   Imi place sa le zic lucrurilor pe nume.

   0

  • #36

   Nea Ilie, nu ma intereseaza sa-ti citesc comentariul, esti needucat pentru ca esti si aia e. Scrie cat vrei despre ce consideri, eu ti-am citit comentariul anterior si ai dat dovada de multa nesimtire si marlanism. Si oricum, nu-ti sta bine, mai ales ca esti om cu par alb in cap.
   @Domnisoara deosebit de uratica Iulia, ma confunzi cu alt personaj celebru aka Blue. Eu am intrat cu Roxi, a mai scris si altcineva cu un nick asemanator si deci, Roxi s-a transformat in RealRoxi. Cu alte nick-uri n-am mai intrat niciodata, cele 2 ip-uri de pe care intru sunt aceleasi ca acum 2-3 ani cand am intrat prima data, deci inceteaza sa mai mananci rahat cu polonicul.
   N-am copii nicaieri si nu intru/intram cu nick-ul Blue, nu eu am zis de donatul de piele, recoltarea lor, nu ma intereseaza ce aveti cu tipa aia, nu ma intereseaza nici ce aveti cu mine, daca aveti. Berwold e aia care plange 5 pagini ca si-a luat ea orez stricat si tu esti aia care abereaza mult si fara sens. Va stiu, printeselor, va rog – dispareti :)))
   Ah… si Cetin, daca tot incurajezi discutia, ca proprietar al blogului, nu vrei sa verifici si sa incetezi cu circul ? La postul legat de colectiv Blue scrisese de donat piele, s-a adeverit ca de fapt nu e nevoie in spitale de asa ceva,eu am intrebat-o cum se simte, daca i-au ramas cicatrici, daca doare, apoi s-a zvonit ca minte=> drept pentru care tu ai banat-o. Inteleg ca esti in varsta, dar nu mai abera si nu mai induce lumea in eroare, asta daca chiar vrei sa fii corect. Ia cauta si lamureste-te, dupa care vezi daca ai aberat pe langa subiect.
   Viena e un oras frumos, civilizat si funny e ca acum la Figlmuller snitelul e mai mare decat farfuria !!!
   @dufu – nu te mai baga in discutii in care nu esti invitat.

   0

  • #37

   @Cristoi, și tu cum te simți? Îți place?
   Am o enormă admirație pentru formatorii de viață (educatori, învățători, profesori — și soră-mea e profesor de franceză), dar n-am cum să iau cardurile alea ca pe un gest de respect sau admirație. Nu. E ieftineală de doi lei. E înjosire. Meseria mea e cu mult mai valoroasă decât un card de Target. Eu unul nu le-aș accepta. Și n-am acceptat nici când lucram la stat deși mi-au fost aduse destule.
   În ce district ziceai că ești?

   0

  • #38

   Mi-a fugit comentariul. Meh

   0

  • #39

   @RealRoxi, te rog eu frumos, nu mai scrie nimic. Nu mă poți convinge decât că există minți impenetrabile care nu înțeleg ce e ăla respect, recunoștință, admirație și diferența acestora de șpagă și meltenism, snobism prost și fandoseală de Tecuci. O să fiu mârlan până în pânzele albe cu cei care pretind respect. Respectul nu se cere. Se obține, măi păsărică. Iar un cadru didactic demn de respect nu acceptă cadouri în cadrul școlar, mai ales de la elevi sau părinții acestora.

   0

  • #40

   Te înșeli nea Ilie. Relația cu copiii și cu părinții este una extraordinară care se prelungește chiar și după ce copiii pleacă. E o școală (preschool) privată și chestia asta se face din admirație și respect reciproc între copii și educatoare, părinți și educatoare, directori și educatoare. Părinții care o fac, o fac din proprie inițiativă, ne-organizat, spontan de multe ori și tot ei sunt cei care o caută pe educatoare să îi mulțumească după ani de zile după ce copiii au graduat. Și da, mă simt foarte bine când aud că majoritatea părinților care au avut copii la soția mea în clasă insistă ca frații și surorile lor să aibă aceeași educatoare. Detest șpaga și mi-e silă de ea. Noi românii ne-am obișnuit cu ideea stupidă că orice formă materială de recunoștință înseamnă neapărat obligație și șpagă. Asta e însă o formă de mulțumire și respect din partea părinților care sunt fericiți când văd că educatoarea face mai mult decât e normal pentru copiii lor, părinții având o relație personală apropiată cu educatoarele. No fi așa pe unde sunt sau au fost copiii tăi la școală. Asta nu înseamnă că nu poate fi diferit altundeva. Greetings from NC.

   0

  • #41

   @AdevarataRoxi: mai „papushyk”. Cum sa-ti explic, eu vorbeam cu Nea Ilie. Tu erai mentionata in treacat, la persoana a treia, cum sa-ti spun, un fel de „it” in limba engleza. Ai pretentii de mare doamna dar reactii de precupeata cu mainile in sold. In principiu, atita timp cit blogul si subiectul discutiei nu-ti apartin, sunt la fel de bine venit in discutie ca tine sau ca oricare altcineva (sa-ti aduc aminte ca discutia era inceputa intre Mircea si Nea Ilie?).

   0

  • #42

   @Cristoi, hai că ușor ușor o scoatem la un capăt.
   Da, da și da! La terminarea clasei ți-aduc și eu un camion de flori. Și ce cadouri mai vrei tu. Înțelegi? Astfel eliminăm orice suspiciune cum că eu îți dau cadouri și tu ai grijă de copilul meu mai bine sau îl bagi în seamă mai mult. Dacă ești prin capătul ăsta de lume știi că în fiecare an se schimbă învățătoarea / profesorul așa că un gest de mulțumire la sfârșit de an e chiar frumos. Dar nu cu orice ocazie. Nu de Crăciun, nu de bobotează, nu de sfânta Roxi, nu în alte zile.

   0

  • #43

   @dufu, nu-mi explica, nu ma intereseaza. Nici tu, nici ce crezi,nici ce aberezi. Scuteste-ma de ”papushyca” si nu ma mai mentiona in comentariile tale jenante in care iti dai atata importanta.
   @Nea Ilie, inchei-o cu profa Roxi, Roxi cu unghiile cat cartela de metrou :))))))), Sfanta Roxi si altele. M-ai rugat frumos sa nu-ti mai scriu, am apreciat politetea si m-am oprit. Te rog acum sa eviti subiectul Roxi si sa ne ignoram reciproc. Dai dovada de incapatanare si exagerat de multa obtuozitate cu toata lumea, nu doar cu mine, deci e clar pentru mine ca nu se poate discuta cu tine.

   0

  • #44

   eventual onctuozitate…

  • #45

   @RealRoxi, uite, te las să te liniștești. Oi fi și tu pe ciclu, cine știe. Chiar mă întrebam, pierzi mult la menstruație? Mai mult de 200 euro / zi?

   0

  • #46

   onctuos come back, onctuos…

  • #47

   gata șerife, nu mai zic nimic :)))

   0

  • #48

   Nea Ilie, iar esti nesimtit si marlan si dai dovada de proasta educatie. De aia nici nu dau 2 bani pe tine, cu toate textele de 15 pagini. In esenta esti un taranoi nesimtit 🙂
   @Cetin – obtuozitate, ai google.

   0

  • #49

   pisi, incercam sa iti spun subtil ca de fapt e alt cuvant cel pe care il cauti tu. obtuzitate. obtuozitate nu are sens in limba romana.

  • #50

   Ai dreptate, am cautat, multumesc 🙂

   0

 2. directorului de la enel, directorului de la gdf, directorului de la apanova si radet nu? ca doar le asigura electricitate, apa, gaze, caldura.

  0

  • #52

   Si functionarul de la banca, ai uitat de functionarul de la banca. Pai stii cat de greu ii este sa-ti incaseze rata la credit?

   0

  • Ce oameni lipsiți de bun-simț. La portarul unității (pentru a-i permite accesul în grădiniță, fără a-i cere taxă de poartă) sau la doamna bucătăreasă (ca să nu le otrăvească copilul și să le gătească somon și vită Kobe) nu se gândește nimeni? Oameni răi acești părinți.

   0

 3. Scos discutie la imprimanta cu nota pe ea: Traiasca sistemul comunist si tovarasa directoare!
  Lipit frumos pe peretii scolii.

  0

 4. #55

  Eu as face o gluma proasta, cu denunt la DNA, bani marcati si alte cacaturi din astea, Apoi un flagrant parintelui care a organizat cheta asta.

  0

  • #56

   hehehe nu ar fi deloc urata faza

  • Da chiar. Parca fusese scoasa in afara legii marinimia asta cu fondurile,nu? Uitasem.

   0

  • #58

   Doi, dintre cei care aduna bani, dezaproba.

   0

  • #59

   Mai bine parinitii pun bani impreuna si cumpara educatoarei un porc viu. Se vezi ce fericita va fi cind merge acasa cu porcul legat de sfoara…

   0

 5. #60

  mai misto e ca nu se mai ia ca pe vremea mea un cadou gen bibelou si se dau bani grei. Am auzit un caz unde o ajutau pe diriginta sa dea avansul la masina ca deh, e greu cu salariu mic…la naiba nu puteau sa ii cumpere un ab de ratb?

  0

  • #61

   nu sunt impotriva recompensei dar sunt impotriva spagii si mai ales cand stii ca recompensa nu aduce beneficiile dorite; nu iti invata copilul mai bine daca dai spaga profesorului, majoritatea celor care-s pe bune profesori accepta ajutor dar doar in ajutorarea elevilor, gen bani pentru instrumente mai bune in laborator sau carti.. restul sunt soricei unii dintre ei chiar sobolani daca nu gandaci de bucatarie.

   0

 6. #62

  Ca parinte care am trecut prin asta, recunosc ca am dat. Am dat pana ne-a iesit si pe gura si pe nas. Injuram si eu si nevasta si dadeam. Nu se putea altfel, s-ar fi uitat urat la copil, l-ar fi persecutat. Si asa a fost o clasa cu oarece probleme, d-apai daca nu dadeam nu stiu ce s-ar fi intamplat. Nimeni nu te poate sfatui ce sa faci pentru ca nimeni nu e in locul tau, nu stie daca iti poti permite sa ii futi in gura cu cerseala lor sau taci si inghiti asa cum am facut-o noi.

  0

  • #63

   Sclavi proști amândoi, asa va e frica sa va impuneți in orice, mergeți cum va bate vântul ca niste viermi. Asa zic toti, asa fug toti asa așteptați toți de la alții. Asa treceți prin viața, taras pe burtă si cu pumnu în gură asa acceptați și sclavia occidentală, orice dar sa nu fiți voi deranjați din liniște.

   0

  • #64

   Trecand peste marlania de care continui sa dai dovada, mai citeste o data ce am zis. Nimeni nu ne poate sfatui cum sa procedam pentru ca nimeni nu e in pielea noastra. Cum banuiesc ca singurii tai copii sunt aia pe care ii arunci in gura vreunei proaste, pot sa iti gasesc in asta o scuza pentru prostia si nesimtirea afisate.

   0

  • #65

   @dan gresesti. Nu exista scuza pentru prostia pe care o debiteaza pe aici ‘minunatul’ asta

   0

  • Spre surprinderea ta prin actiunile tale poti face rau persoanelor dragi tie, nu putem sa stim in ce situatie s-a aflat Dan, daca platesc 19 din 20 platesc tu ce faci? Esti oaia neagra? Vrei tu sa bagi pumnul in gura? Din punctul meu de vedere a actionat matur si corect, si-a pus copilul pe prim plan si a luat o decizie in favoarea acestuia, chiar daca a inghitit.

   Vezi ca naposimul ti-a lichefiat inteligenta rezultatul gasindu-se pe a ta perna…

   De asta te-ai apucat de sala, sa nu accepti sclavia occidentala si sa mergi pe vine, nu taras?

   Poate ai de facut un selfie si iti consumam mb…

   0

  • **daca 19 din 20 platesc typo fk this shit, am zis ca nu o sa mai comentez noaptea dar vad ca nu ma potolesc, uhm, am simtit nevoia sa fac aceasta adaugare.

   Am o intrebare pentru parintii ce infig pumnul in gura, ok, te certi cu o educatoare, dar daca e a dracu ce faci? Daca are experienta? Daca stie sa se ascunda? O sa pui aparatura pe copil sa o inregistrezi?

   Dupa cum s-a mai spus e un sistem corupt si un parinte sau doi nu o sa-l schimbe ci doar clase de parinti. Stiti cand o sa se sperie educatoarele? Cand o clasa de parinti o sa le zica un sincer: Sarbatori fericite – fara nici un fel de cadou ci doar urari calde si sincere. Dar cand? Cand o sa fie interes si din partea kinderilor si din partea elevilor, practic acele atentii din punctul meu de vedere completeaza neajunsurile (nu doar ale educatoarei).

   0

  • #68

   @Dan, nimeni nu ne poate sfatui ? Da’ cand ai procreat ai primit sfaturi? Facultate, munca, lucuinta, masina, nevasta, puradei, parinti batrani si bolnavi, moarte, necazuri, datori, amenzi.. viatza de zi cu zi.. cine cacat ma sfatuieste pe mine? si nu am dat nici macar o corona, dolar, florin sau taler spaga. Be well!

   0

  • #69

   Jaizje, ce ai cumetre? Nici tu nu le ai cu cititul pe orizontala? Bai, a schimbat Cetin casa si ati luat-o pe aratura?

   0

 7. #70

  e capitalism, deci faci ce vrei. avea nicu iorguletz o vorba: crezi ce vrei, faci ce poti.

  0

  • #71

   nubă, nu așa!
   Crezi ce vrei, faci ce poți, fuți ce ai

   0

 8. Nu stiu cum sa zic : el sta bine, sau eu stau bine (sector 5 clasa V-a = 100 lei pentru un brat de profesori + diriga ) ? Nu spun scoala, ca sa nu fiu „stigmatizat”. O fi bine?
  Propunerea noastra a fost sa le luam cateva cosuri de cadouri, cu cozonac, bomboane, cafea, gen cele din cora/carfur, dar noi suntem proaspat mutati in scoala/clasa respectiva.
  Cei vechi propuneau niste scoruri de vis, cu cadouri gen tablete…. #facepalm

  0

 9. #73

  Scump domnule! La noi se strang doar 25 ron pentru cele 2 educatoare

  0

  • #74

   Sper că vrei să zici 25 x n, că altfel ați belit-o.

   0

 10. #75

  Probabil ar trebui sa-si dea cu parerea si sa puna lucrurile la punct mai ales ca are adresele tuturor parintilor. Pana la urma careva tot va fi in asentimentul lui. Eu i-as propune aceluia care cere bani sa-mi si dea socoteala ce va face cu banii (cadou, bani cash, gift card, papusa gomflabila – ce doreste sau ce gandeste el sa cumpere pentru ele). Personal as cumpara cate un cadou la fel pe cap de vaca furajata – sunt pachete cu dulciuri, flori care nu cred ca ajung la o suma mare. Si ala de face propunerea ar trebui sa se gandeasca la faptul ca mai sunt parinti care poate nu au puterea financiara sa egaleze suma aia de o cere el de la fiecare parinte. Sau poate el doreste sa-i faca un simplu cadou doar profesoarei…..asa luam tot personalul la rand si facem imprumut in banca pentru toti ca mai e si femeia de servici, portarul, tamplarul, mecanicul si jandarmul din fata scolii

  0

  • #76

   Da clar, pentru ca toti aia enumerați de tine au aport direct in educatia plodului. Sa facem totusi niste diferențe

   0

  • #77

   De ce nu? Uite la fii-miu la scoala femeia de servici l-a ajutat sa-si caute niste lucruri care le pierduse, politistul l-a aparat cand a aparut un intrus in scoala(la mine e politie). Si tot polititstul a venit la o ora de educatie civica sa-i invete ca nu trebuie sa le fie frica de politisti si ca orice problema cat de mica pentru el ca copil va avea o rezolvare daca se duce sa intrebe un politist. La fel a venit si tatal unei fetite din clasa sa le tina alta ora despre ce inseamna sa fii pompier sau cautator de persone dupa un cutremur.
   De doua ori pe semestru au alarma de iesire de urgenta la care participa tot personalul scolii.
   De ce crezi ca aportul indirect are o mai mica importanta in educatia copilului? El trebuie sa invete ca trebuie sa fie curat si ca nu este nimeni obligat sa faca curatenie in urma lui sau ca cineva din staff-ul scolii poate fi in fiecare secunda langa el si ca fiecare om care lucreaza in scoala are rolul lui mai mare sau mai mic.
   Si pentru fiecare cadou cat de mic (o ciocolata si o felicitare) am primit inapoi o scrisoare de multumire ….se numeste Thank you! card.

   0

  • #78

   Mie mi-a trimis și thank you card și florile înapoi :)) O fi crezut că sunt de la mine că ultima oară i-am zis că stă bine pă toace :)))

   0

 11. #79

  Cîti copii, cîte femei? Să facem și noi un calcul. Posibil să primească ele cadouri mai scumpe decât primește copilul

  0

 12. #80

  e greu de dat cu părerea. eu una am dat, fără comentarii şi fără să mă bag în discuţii de dat cu părerea. cumnaţii mei au refuzat. şi acum le scoate ochii – câteodată, nepotă-mea că au fost scârţari şi că au făcut-o să se simtă prost. pentru că da, e vorba de cum se va simţi copilul. pentru că ceilalţi îi vor aminti că el e sărac – aşa vor fi privite lucrurile. acu … să vorbească cu copilul şi să vadă ce părere are şi el, e în stare să suporte răutăţi? sau mai bine dă banii şi gata. că nu e vorba de tine, adultul. iar copii pot fi nu răi, foarte răi.

  0

 13. Da un cățeluș, o mierlă, un struț ceva n-au și ei prin jurul grădiniței? Să le ia și lor un sac de mâncare, un ceva din care să bea apă, să le facă un culcuș că vine frigul domnle!

  0

 14. Asta-i doar inceputul, scoala o sa inceapa cu fondul scolii, clasei, diferite culegeri/anexe, poate o cheta pentru un bufet suedez organizat de scoala, uhm, parca era ieri…

  Invatatoarele nu au cerut spaga (sau poate eram eu prea mic sa imi dau seama) dar se gaseau cateva persoane cu simt civic ce se gandeau la porcul cadrului didactic, cat despre profesori are rost sa zic? Da, nu mi-au cerut spaga dar am avut alternativa: iei culegerea sau dai test.

  La o anumita gradinita din Constanta se cereau kinderilor bani (ma rog, parintilor) pentru ca venea ziua unui coleg si pentru ca e doar frumusete si pace in lume gradinita s-a oferit sa se ocupe de cadoul respectivului baiat.

  0

  • #83

   La o anumita gradinita din Constanta

   De ce nu spui lucrurilor pe nume? sa fie lumea in cunostinta de cauza.

   0

  • Caci a mea verisoara inca e la gradinita respectiva si n-am de unde sa stiu cat de razbunatoare sunt respectivele doamne/domnisoare, da, teoria conspiratiei dar de ce sa ma complic? Mai bine stau linistit un an, apoi spun numele gradinitei.

   Sa fie lumea in cunostinta de cauza? Gradinita o recomand din multe puncte de vedere, chiar sunt atente respectivele doamne si nu m-au lasat sa-mi iau verisoara de la gradinita pana nu i-au sunat parintii (cu toate ca stau la cateva case de gradinita, cu toate ca m-a recunoscut, cu toate ca am semnat nu stiu ce foaie, cu toate ca ma intreba daca i-am luat ce i-am promis), sunt atente dar vor si bani si se cap pricep la inginerie sociala, nu spun faptul ca excursia pana la pestera sf. Andrei costa 1 mil jumate ci spun ca este educativa, dumnezeu, nebunie, manipuleaza kinderi apoi spun pretul parintilor.

   N-am nimic de castigat sau de pierdut daca expun astfel problema, cand o sa consider eu ca respectivele doamne nu o sa fie capabile sa se razbune, fix in acel moment o sa scriu numele fara nici cea mai mica retinere, pentru prima data cand nu spun lucrurilor pe nume 🙂

   0

  • #86

   Derutatu cu pricina nu mai bine si-ar pune mintea la contributie cum sa faca sa poata da salarii mai mari profesorilor? Hai sictir, bai Cornele!

   0

 15. #87

  Nu pot disparea astfel de comportamente cretine pentru ca parintii care au asemenea initiative la randul lor la fel au trecut prin scoala, cu spagile date de parintii lor. Iar acum, vajnicile mamici (la cel putin 100kg bucata) procedeaza la fel pentru odraslele lor oligofrene. In cazul meu particular acum pe langa cadourile de sfarsit de an s-a mai propus achizitionarea unui laptop performant pentru dna. invatatoare ceva „ieftIn” la vreo 3000 de lei. Ce plm o vrea sa ruleze pe ala in afara de cateva ppt-uri obosite? Dupa ce m-am opus brusc s-a schimbat atitudinea invatatoarei fata de copil,in sensul ca a inceput sa il bruscheze( tras de perciuni, umilit in fata clasei etc). Bineinteles ca sesizarea depusa la secretariat nu va avea urmari asupra invatatoarei ca nu am dovezi. Intrebare: daca imi trimit copilul la scoala cu un dispozitiv de ascultare-inregistrare disimulat incalc vreo lege?

  0

  • #88

   pai daca tu nu ai dovezi ca il trage de perciuni, pune-i si tu o piedica pe scari ca nici ea nu va avea dovezi. La noi in clasa a 5-a (eheee, ’92) un zapauc care nu o mai suporta pe profa de istorie (o vaca) i-a pus din gresala o piedica si a declarat ca e vinovat ca alerga pe scari, dar nu a facut intentionat, asa ca nu s-a dovedit nimic. Ce o durea pe profa mai rau e ca la gabaritul ei si cu o fractura nu s-a putut ridica de pe jos si toti elevi o ignorau si radeau, nu o ajutau. La naiba tocilarii erau in clasa faceau temele altora. Sarumana Dna Deaconu 🙂 eu stiu cine e zapaucu, sunt prieten cu el

   0

  • #89

   copilul a ajuns sa fie persecutat din cauza parintilor care au venit cu ideea. daca luau flori nu cred ca era mare brinza. ei nu isi pun ca dupa un cadou de 3000 de lei ,nu ai cum sa cobori stacheta? cind o sa se imputa treaba vor zice ca profesorii auc erut cadourile alea si ei au trebuit sa percuteze

   0

  • #90

   Da,este interzis sa filmezi sau sa inregistrezi orele de curs.Sunt cadru didactic,nu m-ar deranja daca cineva mi-ar filma/inregistra orele,dar de unde stiu eu ca cine a facut asta nu le-ar vinde pur si simplu mai departe.(Da, stiu, sunt perfect si orele mele la fel.)

   0

 16. #91

  Scoala nr 24 din Timisoarara, zona Dacia. Este acolo o invatatoare, una HAHUE LILIANA care cerea cel putin 100Euro pentru inscrierea copilului la ea in clasa 0. Nu am fost de acord si nu am dat nici un ban. Dar sa vezi mamele care au dat mita pentru a intra in respectiva clasa ce mandre erau, copiii lor invata la cea mai „buna” educatoare. De ce sa plecati capul si sa dati bani ? Intotdeauna am sustinut la sedintele cu parintii ca fondul scolii este ilegal si educatoarele nu au mai zis nimic (asta era pe vremea gradinitei, inca la scoala nu am avut ocazia)…dar din pacate majoritatea parinitilor sunt batuti in cap (in special mamele care se ofera sa stranga banii in secret pentru doamna, n-ai cu cine vorbi)

  Tot sistemul de invatamant e corupt. La inspectiile de grad sau definitivat , profesorul care are inspectia „trebuie” sa pregateasca un adevarat festin pentru ca inspectoarea de specialiate sa se infrupte – struguri, banane, vinete, tot feluri de platouri cu delicatese).. toate lucrurile astea fac parte din ADN-ul profesorului si putini sunt cei care se intreaba de ce este asa? majoritatea o iau de-a gata si este pacat, iar cei care se „lupta” cu sistemul sunt pusi la zid daca nu au suficient sange in vene pentru a face fata.

  0

 17. #92

  nenea vrea sa stie cum sa REACTIONEZE SI CE SA ZICA???? super tare chestia asta. de ce nu ne intreab si ce chiloti sa ia pe el sau ce in ce pozitie sa faca sex cu nevasta. ce lucreaza respectivul? daca e bugetar e clar ca e pres in fata sefilor, daca este corporatis este la fel de pres dar pe bani mai multi

  0

 18. #93

  am şi eu o curiozitate: există vreo clasă unde mămicile din comitetul de părinţi să nu fie într-un anume fel? că da, în doişpe ani de şcoală ai lu fii-mea numai femei am văzut în aceste comitete. şi ce femei. nu neapărat grase dar tari în gură. pe cea din liceu n-am s-o uit curând. tot timpul la „4 ace”, cu tocuri de-astea de peste 10 cm, slabă-uscată şi cu părul tapat claie şi dat cu fixativ. fii-sa la ultimul clopoţel a venit într-o rochie pe crinolină de nu putea să se aşeze. să nu mai zic că tot liceul ne-a frecat la cap că fii-sa are nevoie de note bune că va urma academia de poliţie şi va face cursuri de criminologie – nu ştiu dacă zic bine, în statele unite. mare fâs, e la istorie la universitate unde s-a intrat doar că te-ai prezentat. pentru că, în ciuda presiunilor făcute de mă-sa asupra profesorilor, copilul nu era capabil să susţină şi să treacă un examen. deci, există pe undeva un comitet de părinţi normal?

  0

 19. #94

  pot sa il rog pe respectivul parinte ca la urmatoarele elegeri sa ne ceara parerea pt a se hotari pe cine voteaza? ca nu cumva sa aiba vreo dilema existentiala

  0

 20. Prietenul tău ar tebui să fie un luptător al dreptății până la capăt. Să denunțe practica intr-un mod ferm și politicos față de ceilalți părinți. Nu-s eu în măsura să judec, dar dacă nu spune ceva și/sau nu facd ceva, oare nu este și el părtaș?

  0

 21. Facut scandal pe baza cererii de bani la scoala , plangere la Politie, plangere la minister profesor si directoare. Inregistrari audio/video cu cerut banii, etc. Profesor dat afara, director mustrat si -20% la salariu pe 3 luni. Copil care din 7-9 nu iesea in general, ca un facut a ramas la 4 materii corigent semestrul urmator. Patru. Sa zicem ca fix atunci nu a invatat la acele 4 materii, deloc. (ignor ascultarile inopinante doar ale lui, mistoul facut de profesori in fata clasei, etc.) Incercat de mutat la alta clasa, schimbat profilul ca sa nu aibe aceiasi profesori, fara succes „nu e loc”, in conditiile in care erau mai putini in clasa respectiva.
  Schimbat scoala (mai departe, problema cu transportul, mai slaba, alt colectiv, etc.), deja din prima zi profesorii il cunosteau ca fiind ala cu tac’su nebun din cauza caruia a dat afara un profesor pe strazi. Si ce greu le e lor. Explica tu, ca parinte, copilului ce e rau si ce e bine, incat sa inteleaga nici ca nu e vina lui dar nici sa se culce pe o ureche cabel stie dar profii sunt naspa

  Povestea continuua. Cu probleme, cu note proaste, cu ascultari speciale, cu uitat cu curul.

  Mai spuneti-mi ce vina are copilul din asta, sau cum va explica el unuia care se va uita pe fisa matricola, etc.-etc.

  E bine sa urli sus si tare ca e naspa spaga si sa nu o dam, dar ia sa vedem cati sunteti parinti care ati trecut prin cele de mai sus.

  0

  • #97

   Chestiile astea se fac anonim, si sunt reportate in liniste. Facutul scandalului nu a facut decat sa ii dauneze copilului tau, sa ii produca probabil infinite zile proaste, suparare, probabil l-a separat de un colectiv cu care se intelegea bine etc. Urmarile le-a suferit tot el, doar pentru ca avea un tata haiduc.

   Sunt de acord sa iti rezolvi chestiile de gen, dar fara sa uiti ca al tau copil e cel mai important . Nu stiu de ce ai luat atatea like-uri . Daca erai tata mi-ar fi fost rusine cu tine .

   0

  • Ai impresia cumva ca a fost publica treaba asta atunci? Ori crezi ca la Inspectorat sau Politie nu dai datele complete? Sau poate crezi ca le-a ras in nas ca au fost dati in fapt?
   Esti mai copil decat copilul…
   Din pacate ei sunt „one big happy family”, asta daca mai era nevoie de confirmare.

   0

  • #99

   Bine, bine, dar pe langa a face pe justitiarul, te-ai gandit mai intai la a face pe tatal ? Nu stiu cum ai putut sa-i faci asta copilului tau.

   0

  • Deci blaman coruptia si spaga, insa e ok sa cautam scuze ca noi o favorizam in scoli, nu?

   Cool.

   0

 22. #101

  am copii la gradinita privata iar de craciun si de paste strangem cate 50 RON de copil (ii punem pe carduri cadou) si le dam miss-ei si ajutoarei de miss sa le foloseasca unde/cum vor ele.
  nu consideram ca este spaga, pur si simplu e un gest de apreciere pentru efortul depus si pentru implicare. miss este tinerica, are salariul mic. jobul ei este sa fie educatoare, nu cred ca e platita sa puna suflet si sa planga atunci cand nu ii iese ceva. sau sa faca chestii extra-curiculare fara remuneratie suplimentara.
  nu vad o problema in asta – in a oferi un cadou in cazul de fata.
  evident ca fiind o gradinita privata directoarea nu primeste nimic, ea este patronache.

  0

  • #102

   deci voi platiti la privat (unde stiu ca nu e ieftin) si dati asa la miss ca are salariu mic saraca. Pai sa ii dea patroana daca e ai capabila decat primeste si daca nu ii da mai mult ziceti ca va luati toti plozii de acolo si nu mai platiti nimic. De fapt…wtf. cat platiti spaga + taxa ca imi fac eu gradi d-asta si va dau 10% reducere. La spaga doar

   0

  • #103

   ai si tu dreptatea ta, in teorie. in realitate gradinita nu prea face fata, nu sunt locuri libere. daca o sa ii spui ca pleci nu cred ca ii deranjeaza prea tare dpdv financiar. deci nu e un mod bun de constrangere.
   daca pleci, dupa ce copilul s-a integrat si e in gradi de ceva timp nu faci decat sa il destabilizezi, reintegrare in gradinita noua, acomodare cu colegii, cu miss, etc. pierderea e doar a copilului. si stresul e doar al tau. cel putin eu m-am stresat, am vizionat 8-9 gradinite pana sa ma hotarasc la una. nu vreau sa o iau de la capat. tu ai copii, ai face asta cu adevarat ?

   in alta ordine de idei: cum rezolva plecatul din gradinita problema ca miss are salariul mic? nu o rezolva.
   iar daca faci socoteala, 2 copii inseamna cam 2200 RON pe luna fara optionale (engleza, pictura, fun cooking, fun science, etc) si fara activitati cum e mersul la teatru, la ferme, in diverse vizite, la ziua fiecarui copii se dau mereu banuti, etc. Facand o medie pentru 2 copii te duci cam la 30.000+ pe an.
   cei 100-200 RON pe an in plus pentru miss nu reprezinta mare lucru.

   0

  • #104

   Si noi avem copiii la o gradinita/scoala privata din Bucuresti.

   La cea mare nici macar nu s-a pus vreodata problema. Ca la serbari fiecare era cu buchetul de flori, mi se pare normal si firesc. Ti se umple sufletul cand ii vezi pe toti cu buchetu-n mana asteptand s-o pupe pe doamna (care apropo, e BUNA in toate sensurile cuvantului).

   La asta micu’ in schimb, se erijeaza an de an o mamica (pe care cand o vezi zici ca e cea mai delicata si destupata la minte din lume si care niciodata n-ar accepta spagi si alte alea) sa-i luam lu’ Doamna card cado’. Anul trecut am facut gura, ca cum, ca de ce, ca gradi particulara, salarii decente, etc. Fiind particulara n-am putut baga politia si DNA-ul cum ar sugera justitiarii, dar am facut fwd la thread-ul de mailuri la directoare. M-a sunat asta ca vai, dar nu se poate, ca ele nu iau niciodata cadouri, ca ea nu accepta!
   Concluzia: Am fost scos din thread. Cadoul s-a dat. Educatoarea l-a luat. Directoarea in continuare nu accepta. Mamica propune si anul asta.

   Anul asta s-a schimbat educatoarea asa ca nu am cum suspecta ca l-ar persecuta in vreun fel pe copil, dar avand in vedere evolutia lucrurilor de anul trecut, anul asta vom da si noi, ca si restul.
   Nimic nu se schimba in tara asta 🙁

   0

  • #105

   Deci educatoarea de la privat e miss? Asa ne-am americanizat e tare?

   0

  • #106

   da prietene. e miss. nu mai e tovarasa educatoare. si nu e in limba americana, este in engleza. daca in gradi se mai si preda in engleza sau se face engleza intensiv…

   0

 23. #107

  ma da la clasa copilului lu Nutu camataru se risca profa sa ceara spaga si sa persecute copilul? Intreb asa si doar vroiamsa zic ca am de vanzare niste ghilotine de taiat trabucuri si o cunostiinta la abator care poate sa aduca un cap de cal la cerere.

  0

 24. #108

  Eu dau 1000 ron pentru nepotelul meu la o gradinita particulara. Aproape la fel as fi dat si educatoarei la o gradinita de stat numai sa primeasca cea mai buna atentie. Nu e vorba de coruptie, sistem, colectiv, bla bla bla. E vorba ca nu vreau ca princhidelul sa fie educat de una cu foamea in gat, fututa la cap de rate si toti dracii mici. Ea sta psihic bine, e si copilul stabil mental. Cred.

  0

  • Setea de bani se regaseste in spiritul uman, intr-o proportia mai mare sau mai mica: crezi ca o gradinita particulara e privilegiata? Macar la stat ai siguranta ca respectiva gradinita nu e coordonata de un pedofil cu bani ca vorba aia, de ce sa nu aducem toate situatiile in fata daca tot o ardem cu daca?

   E vorba de om, o persoana dreapta ce refuza spaga poate sa fie atat in sistemul privat cat si public.

   0

 25. #110

  ceva interesant de precizat pentru RealRoxi si nu numai (ca poate nu le stie)

  – o educatoare in varsta de 35 de ani la mine in oras are 1800 RON veniturile nete (nu stiu cat e salariul de baza, dar cu sporuri, mariri, etc ajunge la suma asta), la care urmeaza curand marirea de 15 %
  – lucreaza 5 (cinci ore pe zi!)
  – are masa de pranz „asigurata” (mananca impreuna cu copii ceea ce se gateste la gradinita) si ne spune ca mancarea nu este doar buna ci foarte buna!
  – sa mai spunem cat are concediu (vancanta?)

  0

  • #111

   orasul tau poate e in alta tara. eu stiu educatoare care au 900 RON pe luna. la stat.
   la 35 de ani probabil are vechime 15 ani in meserie si are salariul mai mare insa nu cred ca sare de 1.400-1500.
   muncesc o medie de 5-6 ore in gradinita intr-adevar insa daca tu crezi ca aia e toata munca te inseli.
   si un profesor sau un invatator pare ca preda 4 ore pe zi insa crede-ma ca muncesc mult mai mult, cel putin inca pe atat casa tina acele 4 ore.

   0

  • #112

   unde? că maică-mea care s-a pensionat acu’ 2 luni avea 2000 lei nu la 35 de ani ci după mai mult de 35 de ani vechime în învățământ.
   masa la grădi? poate dacă e cu program prelungit. ceea ce nu e cazul pt toate. maică-mea lucra la una cu program scurt. masa dacă-și aducea în traistă.
   4-5 ore zici? 1. așa, de amorul artei, supraveghează (doar supravegheză, fără să încerci să-i înveți ceva) 10 copii de 3 ani (cât au la grupa mică; avea mulți și de 2,5) pentru 1-2 ore și apoi discutăm. 2. vrei să-ți zic câte ore petrecea maică-mea să completeze hârțogăraia pe care i-o cerea onor inspectoratul/ministerul? sau câte ore petrecea, cum zice și eddy, făcând cu mâna ei material didactic (pe banii ei)? hai că nu-ți mai zic.
   și ca idee, vreți să vă zic cum în preajma Crăciunului, 8 Martie și alte zile se trezea cu întrebări mai mult sau mai puțin distrete de ”doamna, ce vă doriți?” fie din partea părinților, fie din partea unor interpuși ai acestora (rude, prieteni, cunoștințe de ale maică-mii, dar care erau rude, etc cu părinții copiilor), sau de câte ori a refuzat cadouri?
   eu nu neg că or fi și cadre didactice care cer de la obraz, dar în multe cazuri sunt părinții mai cu moț și din câte am citit, mulți dintre voi par să creadă același lucru.

   și am și eu o întrebare? de ce simt unii nevoia de a lua cadouri educatoarei/învățătoarei ”ca să-i ofere o atenție deosebită lu’ ăla micu’”. oameni buni sunt 10-20-30 de copii în clasă. o educatoare bună va încerca să ofere atenție tuturor. dacă ți se pare că ăla mic primește prea puțină, poate fix atâta i se poate oferi, nu pentru că ar fi jegoasă educatoare, ci pentru că e una singură, iar copiii sunt mulți.

   0

 26. #113

  @Pmk: inteleg ca tu esti unul din razboinicii de tastaura care va schimba tara asta in bine, nu? Din partea mea ai nota 2 azi si atat am sa-ti spun: esti un nesimtit! In rest, hai cu revolutia!

  0

 27. #114

  Ma surprind oleaca relatarile „vesticilor” cu privire la refuzul florilor de catre invatatoare/educatoare.
  In Danemarca, cand te angajezi, primesti un buchet de flori in prima zi la servici, buchet pe care eu l-am plasat colegului ce avea serbare cu kinder-ul la gradinita. A doua zi mi-a povestit colegul, ca s-a topit de bucure educatoarea, cand kinder-ul i-a oferit florile, si ca a mai primit si de la alti copii. Si vorbim de danezi , care conform traditiei sunt gaciari in comportament, nu efervescenti precum americanii sau canadienii, sau alti europeni.
  Salariile cadrelor didactice in Danemarca sunt destul de mici, raportate la cheltuieli. Cei ce lucreaza in sistem o fac pentru stabilitatea job-ului, pentru beneficii ( concediu mai lung, concediu de maternitate aproape dublu etc. ) si pentru ca sunt pasionati de ceea ce fac: am iesit la o bere cu un profesor de istorie si unul de germana ce au tinut mortis sa imi arate ce proiecte au mai pregatit pentru elevii lor.

  0

  • #115

   Când o profesoară din district este condamnată pentru relații nepotrivite cu elevii pentru că a acceptat o pereche de ciorapi îți spun eu că refuză. Vorbim de America. O țară cu multe cretinătăți în care nu s-a putut impune bunul simț ca-n Europa și-a fost nevoie să se dea legi. Care mai de care mai cretine.

   0

  • #116

   Political correctness e o timpenie care a distrus societatea nord americana. Studentii ezita o secunda-doua inainte de a spune „Merry Christmas” dar nu au nici o problema sa trimita un email care incepe cu „Hey”, fara semnatura chiar daca se adereseaza unui profesor.

   0

  • #117

   cel puțin nu se adresează cu „yo, bro”
   Problema #1 în US nu sunt atitudinile prea topite de political correctness sau tupeul unor copchii, ci tâmpenia numită amendamentul 2 vechi de jdemii de ani care alimentează tâmpiții cu frustrări.
   A zis-o un turc american, au zis-o mai mulți, până nu pleacă musulmanul ăsta de la Casa Albă nu se va schimba nimic.
   https://youtu.be/DTmQ_hom9e4?t=170

   0

 28. #118

  Eu am primit de la o bunicuță un ou fiert și roșii cherry, da’ era gen împărțeală #aziunoumaineunbou

  0

 29. #119

  titlul este cretin. generalizezi cat se poate de mult cand ai ceva impotriva.
  nu chiar totul e de rahat, asa cum vezi tu.

  daca ar fi dupa tine, cine ar mai fi pe la scoala, crezi?
  desigur, punctezi unde trebuie, facand CEVA pe NET si se vor lua masuri.

  da, nu esti in masura.

  ce masura trebuie?

  0

 30. #120

  ăsta s-ar vrea şi un răspuns pentru vega. titlul nu este cretin deloc şi nu e vorba de nici o generalizare. problema este la părinţi. dacă un copil vrea să înveţe învaţă oriunde ar fi. nu contează şcoala. şi da, un profesor – aşa cum sunt ei, cu salarii mici, dacă vede că un elev se străduieşte îl va ajuta cum va putea. ce te faci însă cu părinţii? ei vor neapărat ca al lor să fie eminent şi fac pentru asta tot ce pot. copilul ar trebui să înveţe pentru el. nu pentru neamuri sau fala lumii. uneori nici notele nu sunt revelatoare, că sunt obţinute pe gura părinţilor. problema este cum îi explici unui prichindel toate astea? şi atunci dai ăia 50 de lei că n-ai încotro. ce n-am înţeles niciodată este cu ce îi încălzeşte pe părinţii acest 10 pe linie artificial? că până la urmă ce copil este bun chiar la toate? şi la sport, şi la muzică, şi la mate şi la română şi la istorie şi … la absolut toate materiile?
  copilul trebuie să fie conştient că dacă învaţă învaţă pentru el. nu e nici o ruşine să ai câte o notă mică. se întâmplă. important e să vezi cât reţine el, cât de bine stăpâneşte materia. la un examen nu contează nota din clasă. la fii-mea în liceu profesorii ne spuneau că un 6-7 nu garantează bac-ul. de, profesorii ştiau ei ce ştiau şi o spuneau elegant. că dacă urli şi ţipi şi te implici în diverse comitete îi dă plodului tău 10, dar el este de 10?
  articolul tocmai despre asta vorbeşte. în 12 ani de şcoală majoritatea părinţilor parcă erau bătuţi în cap. nu ştiau cum să intre pe sub piele profesorilor. dacă încercai să spui altfel erai mâncat, copilul tău era pus la zid, etc … iar copii aveau impresia că aşa se cuvine ceea ce e mai grav. având în vedere că generaţiile astea noi aşa sunt educate, să ai rezultate din nimic, rezultate obţinute cu tupeul părinţilor, nu văd un viitor strălucit pentru nimeni în ţara asta.

  0

 31. #121

  Cand eram eu student, taica-meu era profesor in aceeasi universitate. Eu la informatica, taica-meu – profesor de fizica, asa ca nu aveam tangete cu el.
  Unul din profesori ma tot lasa cu restante. Indiferent cat de mult as fi invatat, nu ma scotea din 4 la examene. La un moment dat am aflat si motivul: s-a dus la taica-meu ca sa faca un „schimb”, ma trece pe mine daca trece si una din pilele pe care le avea la examenul lui. Taica-meu i-a zis ca el nu face aranjamente si n-are decat sa ma lase in continuare daca nu invat. Pana la urma, vazand ca n-are nici un avantaj de pe urma mea, m-a trecut si pe mine.
  Asa ca, se poate si fara spaga si atentii (care pana la urma fac mai mult rau decat bine copiilor). Se poate si fara „vai de mine, daca nu dau ceva o sa ramana copilul meu marcat pe viata”.

  0

 32. #123

  Dupa o invatatoare spagara, nesimtita si razbunatoare o buna parte din ciclul primar, am ajuns la un colegiu cu pretentii in ciclul gimnazial si eram cam speriata, stiam cam pe unde se poate ajunge in materie de „atentii”. Nu a fost cazul. S-au facut cadouri de Craciun, 8 Martie si final de an scolar constand in flori, bilete la teatru sau opera, concerte de colinde. Anul asta, primul la alt liceu, ne-am hotarat asupra unor coronite ornamentale de Craciun lucrate manual insotite de o felicitare. Sunt convinsa ca, daca nu as participa la cadou, fi-miu n-ar fi deloc afectat, dar mi se pare un gest fain de apreciere.
  Asta cum se pune? Suntem nebuni, spagari sau cum?
  Iar problema fondului clasei e o falsa problema. Toate autoritatile striga oficial ca nu e legal, dar nu asigura scolilor fonduri pentru consumabile si dotari. Nu dai bani la fondul clasei, dar cumperi creta, markere, topuri de hartie si toner pentru imprimanta, tot acolo iesi. Daca profesorii listeaza sau copiaza 30 de teste de 3-4 ori pe saptamana sau le ofera material suplimentar de lucru, vedeti cam cat de repede se termina. Al meu are in clasa tabla d-aia cu markere. Frate, parca mananca markerele alea. Trebuie cumparate altele cam la 2 saptamani, si nu se cumpara niciodata doar 1 de-o culoare. Dar in laboratoare au table clasice cu creta, alti bani, alta distractie.
  Cat despre culegeri si manuale, nimeni nu le-ar cere sau cumpara daca manualele care se dau gratuit in scoli nu ar fi alese dupa criterii numai de cei de la minister stiute. Mult succes la invatat engleza, matematica sau franceza dupa manualele gratuite! Daca nu sunt depasite si proaste, ca cele de limbi straine, sunt cretine si mult prea incarcate, vezi manualele de matematica sau fizica sau neadaptate schimbarilor permanente de programa, ca cele de romana (vb de gimnaziu, de care tocmai am trecut). Puneti alaturi un manual Corint, sa zicem, la engleza, si o metoda Evans cu manual, caiet de gramatica si student’s book si vedeti daca-l alegeti pe cel gratuit. Si astea la engleza au fost tot timpul mai avansate si mai spalatele decat alea de franceza si la noi. Desi, mai nou, exista manualul profesorului si copiii fac poze cu telefonul la teme si si le trimit pe fb.
  De aia copiii de la tara nu vor avea niciodata aceleasi sanse ca aia de la oras. Pe langa faptul ca sunt munciti si vin la scoala dupa ce se termina munca la porumb, cartofi, sfecla si ce naiba o mai fi, nu-si permit sa-si cumpere manualele alternative sau culegerile si lucreaza dupa vechiturile alea gretoase. Nu dau bani la fondul clasei, unde am lucrat eu nu s-a cerut niciodata asa ceva, nici n-ar fi avut de unde. Dar elevul de serviciu venea cu creta in buzunar. Magazinul din fata scolii vindea creta la bucata. WTF!
  Asa ca mai usor cu pianul pe scari si cu etichetele!

  0

  • #124

   ALINA, AI VAZUT UNDEVA CEVA LEGAT DE CE SPUI TU? ce treaba are asta cu cadourile cumparate idiotic pentru toti angajatii gradinitei/scolii?

 33. #125

  Usor, sa nu ragusesti! Scuze ca am postat aiurea si nu la comentariul cu fondul scolii si manualele. Am citi ieri marea masa de comentarii, dar azi nu l-am mai depistat. Promit ca-mi pun ochelarii pe nas tura viitoare.

  0

 34. #126

  consider ca nu sunteti pe craca voastra. e absolut normal sa dai o spaga mica, ceva acolo. altfel copilul e abuzat si umilit si sufera. chestia asta cu schimbatul sistemului e o pacaleala, nu ai cum sa schimbi sistemul. mai bine mergi cu valul, e mai usor.

  0

 35. #128

  am 30 de ani si n-am dat spaga in viata mea (nici ca sa scap de amenda; nici pt bac la sport; nici la doctor). nici n-o sa dau. mi se rupe ca ma vor stigmatiza altii.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]

Am încercat ieri să merg la cumpărături la Auchan, că e mai aproape de casă, ceva lejer și era să rămân blocat în trafic. Cred că și acum zăceam undeva, pe o stradă, tânjind să ies la libertate, la aer, la viață. Sfat: Carrefour are una din cele mai mișto chestii. Aplicația lor, […]

M-am uitat ieri sau alaltăieri la unul din ultimele episoade din Southpark, în care cable guys se revoltau împotriva serviciilor de streaming. Bine, cred că e o reclamă deloc mascată la DIsney+, că l-au menționat de 100 de ori, plus cât de mult place The Mandalorian tuturor. Azi, de curiozitate, am apăsat iconița […]