Cormoranii si Delta, Daea și mitraliera

Am mers de vreo câteva ori, în viață, prin deltă. Plimbări, press tripuri, vacanțe simple, chestii de om simplu, cu nevoi simple. Prefer, în general, sfântu gheorghe pentru că, datorită apropierii de mare, sunt mai puțin țânțari decât în restul zonei.

Am stat de vorbă cu oameni din zonă, cu pescarii care ne plimbau cu bărcile prin canale și, deși o să râdeți, din cauza subiectului dus în derizoriu de prostul de Daea, oamenii chiar au o problemă cu cormoranii. Pentru că sunt niște păsări protejate, nu pot fi atinse de nimeni și mănâncă enorm de mult pește. În orice anotimp. În perioada prohibiției, când pescarii încearcă să aibă grijă de puiet, vin cormoranii și rad tot. Când începe pescuitul, capcanele le sunt golite de stolurile de păsăret hapsân, iar plasele le sunt distruse.

Ca să înțelegeți, un singur cormoran mănâncă 1 până la 3 kilograme de pește pe zi, depinzând de perioadă. Și nu ține cont de perioadă, de prohibiție, de ce interziceri sunt în zonă sau altele.

Am scris asta pentru că da, Daea e un prost analfabet și tot rahatul ăsta a ajuns în derizoriu, dar, din cauza cormoranilor, în deltă sunt probleme mari cu pescuitul și inclusiv subzistența oamenilor. Da, știu, nu ne interesează, dar măcar așa, ca idee.

33 comentarii

 1. #1

  Nu doar acolo. Subiectul e chiar pe bune.

  0

 2. #2

  pe daia il doare-n buci de pescarii din delta. el solicita subventii/compensari din fonduri europene pentru fermele piscicole de genul celei detinute de fie-sa.
  iar cormoranii, de fapt toti pradatorii non-umani luati la un loc, nu sunt principala cauza a disparitiei pestelui din romania.

  0

  • #3

   Ba pe a ma-sii!
   Nici un fermier cu capul pe umeri nu ar accepta plati compensatorii. Sau nu ar trebui.
   Ideea e asa: ai trai cu un musuroi de furnici in casa? De care nu ai voie sa te atingi in schimbul a 5% din venitul tau anual.
   Si daca vorbim de delta e si mai aiurea.
   Imi vine sa spurc pe aia care zic ca ar trebui despagubiri si alte mizerii.
   Daca vorbim de caprioare, da. Ca rata natalitatii nu e mare si se poate controla populatia.dar vorbim de pasari care puiesc si care se aduna gramada in locurile cu hrana.
   In zona mea e un fost fnc. Care atunci cand functiona, atragea tot ce zbura. La propriu trebuia sa pazesc castronul cainelui ca veneau zburatoarele si il goleau in 2 minute. Am hranit generatii de cotofene si ciori. Sa nu mai spun ca am avut ani in care nu am reusit sa culeg visine.
   Cum s-a inchis fnc-ul, liniste.

   0

 3. #4

  Cea mai dăunătoare specie pentru pescuit rămâne cormoranul biped fără pene.

  0

 4. Cum era aia? Baba surda nu le aude da le potriveste :)))

  0

 5. In viata asta mai conteaza si cine ridica problema. Daca Dragnea punea in locul lui Daea un om competent, care sa nu vbeasca tampenii, cea mai memorabila e aia ca facea o muncă extraordinară, ca la Auschwitz, cand incinera porci, atunci sunt sigur ca subiectul cormoranilor era luat in serios.

  0

 6. Serifule, daea este un idiot dar la faza asta chiar o vrut să atragă atenția asupra problemei pescuitului.

  0

 7. #10
  Anton

  Stai, lasa-ma sa inteleg. Problema pescarilor din zona sunt niste pasari cu gat lung, nu braconierii? Ai dreacu pasaroi cum strica ei biznisul cu curent!

  0

  • #11

   Fix la braconieri m-am gândit și eu. Prin Tulcea, cele mai scumpe mașini sunt ale lor. Evident, asta nu contrazice cu nimic articolul lui Cetin

   0

  • #12

   Nu cred că înțelegi, cormoranii le fură peștele braconierilor.

   0

 8. #13

  Subscriu la ceea ce a spus @Anton mai sus.
  În altă ordine de idei, n-ai înțeles tu bine: Daea se referea la cormoranii de piscină, nu la ăia din Deltă, că ăia sunt niște săraki! :))

  0

 9. #15

  Plm, da’ conserva nu le mai priește?

  0

 10. #16

  Cand un politician face o declaratie exista o singura intrebare.
  De unde vin banii?
  Si in cazul lui, poti sapa putin si sa vezi unde are afaceri.
  Vezi s.c. Piscicultorul s.a. si sotia lui impreuna cu fetele lui.

  0

 11. #17

  Dincolo de felu in care daea a pus problema, cormoranii astia zici ca.s sac fara fund. Gasiti filmulete cu ei cand halesc peste. Zici ca nu.i adevarat boss cu ce viteza infuleca. Si ce peștălăi baga pe gat. Te uiti si te minunezi unde intra ditai pestele cand ala are gatleju cat coada de matura.

  0

 12. #19

  cormoranii, inamicul public #1

  0

 13. #20

  Cormoranii astia a lui Daia par mai nehaliti decat pensionarii la promotiile la Kaufland, de baga in ei 3 kile de peste.

  Sa fim seriosi, nici dog german daca ar fi n-ar putea hali 3 kile de peste, darmite o pasare care cantareste 3 kile. Astea-s basme care sa acopere furtisagul.

  In toate studiile cormoranul da, mananca peste, mult peste, dar nu depaseste o medie de o jumatate de kilogram pe zi. Iar pagubele pe care le face prin crescatorii sunt estimate cam la max. 2-2,5% din productie. Adica mai putin decat spagile care se dau pe la noi…

  0

 14. #21

  Prin anii ’50 din secolul trecut, cei mai mari dusmani ai pescarilor erau delfinii, care „consumau pestele poporului” astfe incat, clasa muncitoare, lipsita de proverbialul fosfor, nu atingea potentialul intelectual dorit de partidul comunist. Si au trecut la exterminarea delfinilor. Acum plangem dupa ei, si cand mai vedem cate un delfin prin Marea Neagra ne miram ca la a doua venire.

  0

 15. #22

  Off topic: uaaaaaa, schimbari, click pentru a edita se intoarce…!!!!!!

  0

  • #23

   A vândut boss o mașină la samsarul ăla din Brașov. Asta a fost o condiție esențială.

   0

 16. #24

  Vorbeam mai devreme cu un om pasionat de pescuit sportiv si activ de multi ani in organizarea comunitatilor online despre cum putem face sa ajutam la dezvoltarea sau, mai bine zis, salvarea acestei industrii. Si am ajuns si la Daea cu cormoranii lui cu tot si omul mi-a recomandat sa citesc articolele astea doua de pe pescuitul.ro, practic niste rezumate ale unui documentar realizat impreuna cu Digi24.

  Daea ii da inainte cu celebra sa incoerenta despre cormoranii care fura pestii cetatenilor si apoi fac baie in piscina, ne explica melodramatic cum intre cormorani si oameni el alege oamenii, cum e el responsabil ca, vorba aia, e ministru foamei, aah, scuze, hranei. Ai putea crede ca omul are pe fond dreptate, doar ca nu se poate exprima fiindca asa e el, ministru pesedist, n-are cum sa fie fluent.

  pai sa vedem, cormoranii or fi de vina? Uite cateva franturi din articolele respective:

  „În 1990, Delta are 44.000 de hectare de amenajări piscicole: 29 de crescătorii de peşte, o bună parte refăcute în anii ’80. Fermele din Deltă reușeau să trimită atunci în magazine în jur de până la 10.000 de tone de pește pe an. Azi, se fac 10.000 de tone în crescătoriile din toată ţara.”

  „Potrivit Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal ,,Delta Dunării”, făcut în iunie 2008 de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului București pentru Ministerul Dezvoltării (!!?? n.a.), după 1990 suprafaţa folosită în mod real pentru piscicultură s-a redus cu 70-75%”

  „În 2002, Corneliu Savin cumpără activele companiei de stat Piscicola Chilia Veche şi primeşte astfel dreptul de preemţiune pentru 1.000 de hectare ale fostei amenajări. Paisprezece ani mai târziu, pe 230 de hectare se întind încă heleştee pentru pescuit sportiv. 380 sunt desecate, iar pe alte 300 sunt culturi eco: in, fasole, soia şi floarea soarelui. Omul de afaceri plănuia să ajungă la 700 de hectare de culturi. Întreruperea plăţii subvenţiilor pentru agricultură pe terenuri piscicole, ca urmare a unei directive europene, l-a făcut să mai amâne.”

  „Amenajarea Piscicolă Stipoc înseamnă 1300 de hectare luate de la Consiliul Judeţean de IRA INVEST SRL. Prin contract, firma se angaja în 2002 să folosească terenul „în scop piscicol”. Doar că, de mai bine de un deceniu, la Stipoc a dispărut orice urmă de heleşteu. Actul adiţional prin care firma primeşte acordul să facă, pe 950 de hectare, asolament piscicol e recent. Datează din 2014. “Nu noi, legiuitorul le-a creat această facilitate – ca în momentul în care activitatea piscicolă într-o amenajare nu este rentabilă şi el se prăbuşeşte le-am creat asolamentele: piscicultură cu agricultură pe bazine, prin rotaţie”, se justifică Teodorescu.”

  „Unul dintre ei e Vasile Tănase, fost asociat al lui Silviu Prigoană în PASAJ COMALIM SRL.
  „A venit un amic şi zice „Vrei să cumperi, domnule, aici?” Am vorbit cu Silviu. „Băi, Silviu, eu n-am bani. Hai, că mă ocup de toată treaba asta!” S-a populat balta şi când să scoatem peştele, cu o jumate de lună înainte, au venit băieţii cu năvoadele alea mari, oceanice, le-a pus la călugăr, s-a scurs toată apa într-o juma’ de zi, au luat peştele, s-au dus pe canal cu el să îl suie pe vapor unde a trebuit şi s-a dus. Ăştia-s combinaţie de la primul secretar până la ultimul om”, e convins Vasile Tănase.”

  „n România de azi, peste 28.000 de hectare de luciu de apă sunt lăsate de izbelişte, adică jumătate dintre terenurile piscicole, din care statul nu scoate nici peşte, nici bani. Din fermele piscicole ieşeau anual aproape 80.000 de tone de peşte. În topul capturilor pe apele interioare, în anul 1988, România este pe locul I în Europa, la mare distanţă de Germania (locul II) si Italia (locul III). Azi, piaţa românească cere tot 80.000 de tone de peşte pe an. Doar că din ferme mai ies doar 10.000, iar restul de aproape 70.000 vin din import.”

  intelegeti? Cand vine vorba de piscicultura, chiar e adevarata vorba aia de baba natanga cu „inainte era mai bine”. Sub inaltul patronaj al eternei noastre mafii politice din care Dusmanul Cormoranilor face si el parte, baietii destepti au preluat pe nimic baltile, le-au secat, au vandut pestele si au pus porumb in loc, ca e si mai simplu si primesti si subventie de la stat.

  iar jumatate din terenurile piscicole ramase sunt abandonate, nu se face nimic pe ele, nici piscicultura, nici pescuit sportiv, sunt braconate sporadic si salbatic pentru puietul ramas in timp ce pesedistii dau vina pe cormorani.

  fura, fratilor, si cormoranii peste, ca tre sa manance si ei, dar nu fura cat fura mafia care, cand nu poate sa fure, isi bate joc ca de altceva nu e in stare.

  https://www.pescuitul.ro/articol-cum-au-secat-baltile-pisci…
  https://www.pescuitul.ro/articol-situatia-pescariilor-din-d…
  https://www.digi24.ro/…/romania-furata-100-000-de-hectare-d…

  0

  • #25

   Confirm faza cu secatul și plantat porumb. Așa s-a procedat la piscicola de la mine din comună.

   0

 17. #26

  deci cormoranii sunt bulangiii. pelicanii vad ca sunt ok. pelicanii si barcile cu motor uriase care smulg tot cand trec pe canale in drum spre cazarile de lux.

  0

 18. niste „pescari”au populat delta cu dinamită. Asa au crecut vilele.Dacă dinamitezi vilele apar şi peştii.

  0

 19. #28

  Sunt cormorani inclusiv in IOR. Si lisite.

  0

  • #29

   cum isi procura cele trei chile de peste/cap de cormoran/zi?

   0

 20. #30

  Deci practic daea a făcut un PR stunt ca să atragă atenția asupra cormoranilor? 🙂

  0

 21. #32

  Stii ca eu mi-am petrecut un sfert din viata in Delta. Pescuitul la curent sub protectia celor 7 autoritati de control a distrus pestele din delta.
  Cormoranul mananca cat ii trebuie.
  Curentatorii omoara tot iar ce nu moare este sterilizat.

  0

  • #33

   Exact. Si fara sa fac nicun misto, cormoranul tot atit manca si inainte sa se „descopere” curentul electric in Delta. Si parca nu era nico problema…

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Nu există articol pe internet, unde să se discute despre muncă, să nu apară câte unul să explice cum românii nu muncesc, românii sunt leneși, spre deosebire de munca serioasă și dură care se practică în vestul europei. Băbăeț, pe lângă faptul că cei ce scriu asta sunt, în general, cei ce rezeamă […]

A trecut mai mult de o lună de când online-ul românesc a devenit complet infrecventabil, de la ziare la analize politice la bloguri. Aceleași idei remestecate până la completă subțiere și lichefiere. Ăla a zis, aia a zis, ăla a făcut, muzica mea e mai bună decât muzica ta, politica mea e mai…ești […]

M-am tot uitat, zilele acestea, la toate inepțiile de aici sau aiurea, am primit toate înjurăturile (pentru că se știe, când ești agresiv la adresa cuiva, automat respectivul se sperie și face ca tine), v-am primit zbaterile și epitetele și nu pot să nu mă gândesc la o chestie. Ok, unii dintre voi […]

Espressorul este foarte drăguț, nu am putut încă să îl testez la adevărata valoare, pentru că nu am cafea boabe în casă. Am niște Illy, dar mașina zice că e prea fin măcinată, așa că nu face cafea cu el. A mers cu o chestie turcească, nu e deloc ieftină, dar nu […]