Cred…

Cred într-unul dumnezeu, tatăl a tot țiitorul și a toate făcătorul.

Nu o mai țin minte decât vag pe bunica. A murit când aveam 11 ani și pur și simplu, toata amintirea mea cu ea s-a șters. Nu reușesc să mi-o amintesc nici măcar cum arăta fizic, toate imaginile sunt doar din fotografiile ce le avem. Rețin doar o femeie micuță și slabă, pe un pat de spital, care mă atinge pe obraz și îmi spune ceva. Dar nu știu ce și nu am mai apucat să întreb, pentru că m-au scos afară din salon. Bunica murea și nu trebuia să văd asta. Un psiholog ar spune că ștergerea memoriei se numește șoc posttraumatic.

Spre deosebire de bunica, bunicul nu a încercat niciodată să îmi îndese religie pe gât. Nu m-a forțat să stau în genunchi seara și să spun rugăciuni, nu m-a dus cu forța la biserică, deși el și bunica erau epitropii bisericii din sat, într-un cuvânt, m-a lăsat să mă dezvolt așa cum am vrut și cum am simțit eu.

Îl țin minte pe bunicul, dar mi-l amintesc doar bătrân. Avea peste 80 de ani și de ani și ani de zile, în fiecare zi, de 3 ori pe zi, același ritual. Dimineața, după ce se spăla pe ochi, îngenunchea lângă patul înalt, cu pilotă uriașă din puf de gâscă, cu privirea la icoana din lemn, pictată de mână, probabil veche de sute de ani și spunea rugăciunea. La prânz, de oriunde ar fi fost, se întorcea, intra în casă, își descălța cizmele, după care îngenunchea, în același loc, la aceeași icoană veche, pătată de fum și de ani. Iar seara, înainte de somn, la ora 9 fix, aceeași îngenunchiere, în același loc, cu aceeași rugăciune.
Cred într-unul dumnezeu, tatăl a tot țiitorul și a toate făcătorul.

Odată, când eram doar tânăr și prost, când încă încercam să le impun altora credințele mele, l-am întrebat:

Bunicule, dacă nu există dumnezeu, de ce te mai chinui? De ce te rogi, de ce mergi la biserică?

M-a privit cu ochi grei, după care a privit în pământ:

Tot ce fac eu pe lumea asta este pentru ca poate, la un moment dat, o să o mai pot vedea pe Ștefánia. Dacă greșesc, așa să fie, timpul trece degeaba pentru mine oricum.

Mi-e dor de tine, bunicule.
Sper că ți-a reușit pasiența.

25 comentarii

 1. #1

  Strânge omul ca furnica, când moare nu ia nimica.

  0

 2. #2

  I-a reușit ;).

  0

 3. #3

  Mi s-a facut pielea de gaina.

  0

 4. sunt un masturbator intelectual si n-am avut nicio problema in a citi acest text.

  0

 5. Eu cand ii visez pe bunicii mei ii visez mereu impreuna…Si bunicul astepta sa moara sa se reintalneasca cu bunica!

  0

 6. #8

  De multe ori bunicii au mai mult impact in viata copiilor decat parintii insusi.
  De exemplu eu stiu de Sf Andrei de la 5,6 ani ,in afara de legenda populara ( pentru care bunicul ma ducea cu sareta tocmai din Baneasa) acolo chiar nu era nimic ,in afara de oile machidonilor tinute la adapost.
  http://www.fotothing.com/photos/6d1/6d12c1b16f62bfda725a8e224f0ba3f3_a82.jpg
  http://www.fotothing.com/photos/59a/59ad4fa479e1e4f90f81c43caf8679d1_a82.jpg
  http://www.fotothing.com/photos/167/1671af1ea35cba61d7a2b9030545fce8_a82.jpg
  http://www.fotothing.com/photos/7ea/7ea7de9a0e5b353a67a3a4130d44a0a9_a82.jpg
  http://www.fotothing.com/photos/816/81634a01412318a82e2a39540a07d1b3_a82.jpg

  0

 7. Dragostea fata de bunici,pentru ca ei m-au crescut, a fost mult mai mare decat fata de parinti.
  Parintii veneau nervosi de la munca si nu mai aveau timp de noi…
  Din pacate bunicii mei nu mai sunt printre noi de ceva timp. Imi este dor de ei.

  0

 8. #10

  Ma faci sa imi dea lacrimile. Din fericire bunicii mei traiesc si ii iubesc enorm. M-au crescut de la 3 luni si am fost mai atasat de ei decat de parinti si imi e groaza ca va veni o zi cand nu o sa ii mai am. Pur si simplu nu vreau sa ma gandesc la asta. Am visat intr-o noapte ca a murit bunicul. M-am trezit plangand, speriata si l-am sunat la 5 dimineata sa il aud.

  0

 9. #11

  Eu ii am pe TOTI in viata , plus strabunica din partea mamei (eu am 26 de ani), si am avut norocul sa primesc numai sfaturi bune de la toti, fara nici o indopare cu religia. Si pentru parintii mei a fost la fel. Li s-a explicat dogmele si obiceiurile, ca sa nu moara prosti si atat. Libertate religioasa pentru tot neamul.

  0

 10. Bun articolul. Toti pastram in suflet toata viata(prea scurta)imaginea bunicilor nostri, sfaturile lor. Cinste bunicului tau care avea dreptate, credinta nu se invata ,se simte.

  0

 11. #13

  cine-i Ștefánia ?

  0

  • #14

   plm, bunica lui Cetin aka soția bunicului. Ai citit articolul din părți?

   0

 12. #15

  Eu m-am nascut intr-o familie de parinti si bunici atei. Singura legatura cu divinitatea e ca dam de pomana.

  0

 13. #16

  Frumos scris depre bunici dar articolul m-a dus cu gandul la Dan Puric cu batrana lui: Mi-am facut o cruce! La Dumnezeu nu insisti!Ajunge!
  Unii batrani au o filozofie atat de simpla.
  http://laurentiudumitru.ro/blog/2013/05/01/in-avion-cu-dan-puric/

  0

 14. #19

  Iată că nu toți americanii sunt cretini:

  http://www.youtube.com/watch?v=X3aJKvjlZGo

  0

 15. Asta inseamna ca ai rugarori puternici in Ceruri! Si radacini bune in pamant. Ma bucur!
  Si, da… mi-e dor si mie de bunicii mei. In acelasi timp, sunt fericita de legatura stransa dintre copiii mei si bunicii lor!

  0

 16. #23

  De ce femeile sunt religioase in majoritate ?? Auzi , ceruri…credinta se simte…
  HA,Ha,ha

  0

 17. Bunica ma invata sa ma rog, noroc cu bunicu care m-a invatat sa beau si sa-l injur pe Iliescu ca altfel ajungeam vai de capul meu.

  0

 18. Ce fain era de ei. Pentru ca nu stiau ce stim noi puteau sa creada in niste povesti care le faceau viata mai usoara.

  0

Citește și...

Circulă chestia asta pe facebook, de la URS-PLUS, legat de votul din diaspora. Și nu e rău, dacă statul român nu face nimic pentru informarea cetățenilor săi, facem noi. Și, din ce mailuri am mai primit și mi-au făcut inima cât china, facem bine. Doar că, din ce am citit noi, din feedbackul […]

Ca în fiecare an, am plecat, exultând de fericire, să cumpăr, din nou, de toate pentru toți copiii, pentru că știi tati, ghiozdanul cu care am terminat anul trecut, vechi deja de vreo 5 luni, nu mai e ceea ce trebuie, da? Și nici penarul și nici nimic. Așa că avem, desigur, ghiozdan […]

Donald Trump i-a dăruit lui Klaus Iohannis o șapcă: „Make Romania Great Again” Având în vedere îmbulzeala care e pe sloganul acesta, eu aș fi curios dacă șapca asta îi rămăsese lui Trump de la vizita lui Dragnea și, fiind un meleardar strângător, a zis să nu se risipească aiurea prin cine știe […]