Cum te duci la incendiu cu succes

Pe la jumătatea ciclului 2 am fost făcut telefonist. Telefonistul e cel ce preia mesajul de incendiu, după care se aruncă în bocanci și prezante și duce mașina la incendiu. Desigur, se presupune că respectivul telefonist cunoaște zona și, ce e mai important, știe să umble cu harta specifică, hartă care e o cărțulie micuță, foarte inteligent făcută.

No bine, prima seară de serviciu, primul telefon, primul incendiu. Deși în practică, era cred că incendiul cu numărul 100 și ceva la care participam, mi se uscase gura de frică. De data asta nu mai era joacă, eu eram responsabil să duc o mașină cu 9 tone de apă și 6 oameni până la locul unde arde agoniseala de o viață a unor oameni.

Îmi aduc aminte și acum, strada se numea Măgura Vulturului, undeva între Gara de Est și Pantelimon. Am dat alarma, am sărit în bocanci, fuga jos la mașină și hai. Întuneric beznă, desigur, iluminatul public nu era cea mai reprezentativă chestie pentru bucurești. Șofer era un plutonier adjutant șef foarte bătrân, trecut prin foarte multe. Practic, echivalentul unui general pentru gradele inferioare.

Omul m-a citit că sunt căcat pe mine de frică și m-a luat la mișto:

– Hai turcule, du mașina la incendiu, oamenii se bazează pe tine, poate chiar în momentul ăsta oameni își pierd viața și tu te mocăi cu harta aia.

Normal, m-am făcut și mai verde decât eram, nici nu mai știam cum să țin cartea aia, aveam tot timpul impresia că e cu susul în jos, 2 mașini stăteau pe loc în spatele meu, meseriașii mei colegi râdeau pe înfundate și scoteau sunete gen ah, mă arde, vai, nu e nimeni să îmi salveze viața. Pfuai, simțeam că încep să simt viteza de rotație a pământului și de nervi și de frică și de rușine și de tot.

Așa că m-am enervat și le-am zis TOT ÎNAINTE, cu speranța în Buddha și cruce, că altceva nu aveam. Norocul chiorului(no basescu implied) a fost că în capătul următoarei străzi era un tip care dădea din mâini cu frenezie, haidi bă, că e aici în capul bulivarului. Haidi then, să mergem.
Bine, capătul bulevardului era undeva la dracu, dar până la urmă l-am găsit, fără să ne mai uităm pe hartă, că era ditamai pălălaia de foc.

Ajungem la incendiu, durase ceva gen 4 minute cu totul, ne dăm jos din mașină, apare clasicul proprietar cu un topor în mână, hotărât să ne dea în cap că din cauza noastră îi arde lui casa, un coleg cu un târnăcop îl potolește, eu caut un cearceaf pentru doamna casei, care era în chiloți și zbiera copilul meu, copilul meu, de intrase toată lumea în sperieți, că nu mai avea cum să supraviețuiască acolo nici un gândac de colorado, darămite un copil, după care a realizat că de fapt copilul e la țară la bunica, dar putea să fie un copil acolo, unde plm ați stat atât?

În fine, se intră înăuntru, se dărâmă tot, ca să îi mulțumim tipului cu toporul când ninoninonino, auzim sirene de pompieri. Dafuq, cine a cerut întăriri?
Nu ceruse nimeni, ajunsesem la alt incendiu, care era al altei unități. Noi dădusem confirmarea prin stație că suntem acolo, nimeni nu s-a sinchisit să se uite la adresă și aia a fost.
Trist. Nu vă imaginați câte roți de APCA (autopompa cisterna cu alimentare cu apa) am dat cu cremă de ghete neagră. Drept pedeapsă.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

48 comentarii

 1. #1

  Macar zi-ne ce s-a intamplat la incendiul unde trebuia sa va duceti voi. A murit cineva? Ati luat si voi un videoplayer ceva 🙂

  Thumb up 0
 2. Eu am facut armata tot in Bucuresti la Spitalul Ministerului de Interne. Am fost brancardier la UPU dar uneori mergeam cu ambulanta la urgente. Am patit si noi o chestie de genul asta. Am mers la altcineva in aceeasi zona si intre timp a venit si ambulanta capitalei. Bine ca nu eram eu soferul 😀

  Thumb up 0
  • #4

   Ma omule , tu ai 15 ani, ce armata ai facut tu =))) ?!

   Thumb up 0
 3. #5

  Unitatea din imagine e cea de la Gara de Est. Magura Vulturului e la mai putin de 2 km de acolo, un simplu „L” pe Pantelimon. Sau e doar reprezentativa imaginea?

  Thumb up 0
  • #6

   Ba chiar 500 m. Ajungi mai repede pe jos 😀

   Thumb up 0
  • #7

   Cazane goale si accesorii » nu, aia e unitatea mea

   Thumb up 0
 4. Hmmm, te iei dupa fina-tu cu aceste amintiri din copilarie? Foarte bine. Bun articol!

  Thumb up 0
  • #9

   mamne, cand scriam eu de-astea, fina-miu nu avea blog

   Thumb up 1
 5. Si cine a stins incendiul „bun”? :)) Sau ati bagat tura dubla in noaptea aia si ati facut maraton cu proba „doua incendii-viteza” ?

  Thumb up 0
 6. #12

  Si la celalat incendiu s-a mai dus cineva? sau s-a stins mocnit

  Thumb up 0
 7. @V3nt0r, am terminat-o in 2006. Nu am 15 ani

  Thumb up 0
  • gaby, ti-am mai zis, schimba-ti poza, pune ceva mai actual, sau orice altceva, o matza, un caine etc… altfel nu vei fi luat in serios de nimeni.
   fa si tu ceva pentru imaginea ta, sau sa inteleg ca tie iti place cand esti luat peste picior?

   Thumb up 0
  • #15

   Hary, v-am spus ca asta-i masochist. 🙂

   Thumb up 0
  • #16

   Gaby, In poza aia ai sticlutze cu…oja? :)))))

   Thumb up 0
  • #17

   @gaby: armata nu mai este obligatorie din 2003, de la revizuirea constitutiei. Ce plm stagiu militar ai satisfacut tu in 2006? Just asking

   Thumb up 0
  • gaby, te-ai dus în armată la cerere? Că na, născut 86, pana mea, în 2006 aveai 20 de ani, deci doar aşa mai puteai să faci armata, la cerere. Nu de alta, dar nu mai era obligatorie de ceva ani. Aşa că ia zi, cum e cu armata aia?

   Thumb up 0
  • #19

   armata nu mai este obligatorie de la sfarsitul lui 2006. GIYF http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1148301-luni-serviciul-militar-facultativ.htm

   Thumb up 0
 8. #20

  Unde e un GoPro HD cand ai nevoie 🙂

  Thumb up 0
 9. @hary, nu arat varsta pe care o am. Dar am sa-ti ascult sfatul si o voi schimba. Cat despre cei ce o ard naspa cu mine…numai de bine 😀

  Thumb up 0
  • bravo, e un pas inainte. e mai bine asa.
   mie cel putin imi pari un tip de treaba, nu insulti, nu deranjezi pe nimeni, nu te lasi provocat de nimeni…

   Thumb up 0
 10. Foarte bun articolul. Ai mai fost telefonist după asta?

  Thumb up 0
  • #24

   Nu cred, dar probabil a vorbit pe nas o perioada…

   Thumb up 0
  • #25

   Eu cred ca toaletele au fost foarte curate pentru o lunga perioada de timp. Ce-mi mai povestea si frate-miu din armata lui! Aveam senzatia ca citesc Soldatul Svejk de Jaroslav Hasek. Cand citeam cartea ziceam ca nu poate fi real….pana a venit frate-miu din armata si dupa aia mi-am dat seama ca totul se poate petrece cat se poate de real.

   Thumb up 0
 11. #26

  Boss, sper că nu cu tine am vorbit acum câtiva ani, de pe Philipsul meu cu clapetă, când chemam pompierii la incendii imaginare :))))))))

  Thumb up 0
 12. Mi-a povestit un prieten de un incendiu undeva intr-un sat. Trebuiau sa alimenteze cisterna cu apa dintr-o fantana si cumva au gresit. In loc sa traga apa, au bagat toata spuma din cisterna in fantana omului. A doua zi, toata lumea la curatat. 🙂
  Si asta acum 1-2 ani, deci nu tare demult.

  Thumb up 0
 13. #28

  G.I.S-ul nu era de fata ?

  Thumb up 0
 14. Shit happens nu?

  Thumb up 0
 15. #30

  am priceput mesajul , poti sa ne mai impartasti din faptele de vitejie din perioada armatei ( fapte , incendii , oameni)

  Thumb up 0
 16. Hai ca arde pe la Ciurel,orsova nush ce cladire de office.

  Vezi ba daca cobesti!

  Thumb up 0
 17. #32

  N-ai gresit nimic, coa’, ai facut aproape bine ce-ai facut. Da’ si mai bine era daca greseati cu totu’ adresa si va opreati la o carciuma pe drum.
  Pe Magura Vulturului, in afara de blocuri, sunt numa’ case de romi. Sau erau, acu’ vreo 7-8 ani.

  Thumb up 0
 18. @marcian, eu am fost in ultima generatie care a prins armata timp de 12 luni. Acum dracu mai stie cum mai e.
  @baxter, nu e a mea oja 😀

  Thumb up 0
  • #34

   A ta e alta culoare?

   Thumb up 0
  • #35

   @gaby: asa este, ai dreptate. Din 2007 nu mai este stagiul militar obligatoriu. Scuze 🙂

   Thumb up 0
 19. Azi ai scris de un incendiu în București și hop unul mare prin Militari.
  Spune-ne și de ultima ta pățanie de la inundații că poate o da și ploaia!

  Thumb up 0
 20. #37

  Nu stiu Daca e de bine sau de rău dar nu mă pot oprii din ras . Arhi pompierul !!!!

  Thumb up 0
 21. @Sarpele, si tu Brutus?

  Thumb up 0
 22. #40

  o intrebare: de ce la orice, interventie a pompierilor, da absolut toate.. se termina cu: „În fine, se intră înăuntru, se dărâmă tot”.

  Thumb up 0
  • #41

   zippo » pentru ca focul se infiltreaza peste tot, inclusiv in pereti, in structurile lemnoase interne, iar tu trebuie sa fii sigur ca nu mai e nimic care arde. asta desigur cand e vorba de un incendiu puternic, cand oricum nu mai e nimic de salvat

   Thumb up 0
 23. #42

  Bestial!

  Thumb up 0
 24. De ce pe unele masini de pompieri scrie POMPIERII de la dreapta la stanga? Chiar in fata sau deasupra pe parbriz. Nu m-am prins care e faza.

  Thumb up 0
  • #44

   Ca sa le vada soferii mai bine in oglinzi daca nu-si dau seama cine e furia rosie din spate.

   Thumb up 0
  • #45

   haivas » ca sa vezi in oglinda retrovizoare ce scrie

   Thumb up 0
 25. #47

  ahahahaaaaa :)) mi-aduci aminte de liceul militar; pfuai, cate plantoane si alarme in miez de noapte si cat pas de defilare + lustruit podele drept pedeapsa :)) dar, bineinteles…tu intrasesi deja in paine; eu mai aveam de mancat….

  Thumb up 0
 26. #48

  Chestia este ca APCA desi are o varsta inaintata, este o masina fara de care nu ne putem face treaba la un incendiu mai mare. Pentru mine este o masina suprema.
  In alta ordine de idei, ai castigat +100 la respect din partea mea, ca de la un pompier la un (fost) pompier ( desi pompier ramai toata viata). Numai bine!

  Thumb up 0