Cum cumperi o casă cu Prima Casă

prima casa

Sunt foarte curios care sunt procedurile de achiziție la programul Prima Casă, pentru că, în practică, nu găsești decât informații seci pe internet, nimic first hand, de la oameni de încredere.
Prin urmare, e cineva dintre voi care și-a luat casă astfel? Care sunt pașii? Care e cea mai bună bancă (fără BRD, BCR sau CEC). Trebuie să îți găsesști casa înainte de a merge la bancă cu actele? Avansul e obligatoriu de plătit, dacă e vorba de un dezvoltator imobiliar sau merge și fără? Ce costuri asociate mai sunt? Notarul e scump?
ETC.

Hai sa facem un compendiu util.

71 comentarii

 1. #1

  in primul rand notarul nu are legatura cu prima casa, a 15-a casa, $, credite sua geanta cu cash, el ia aceiasi bani (multi)
  unii „care lucreaza cu banca” iti mai fac ceva reduceri, chiar 25%
  pasii obisnuiti sunt cam asa:
  – mai intai mergi la banca sa-ti faca un „calcul”, o preaprobare credit (adica duci adeverinte de salariu, de vechime, facturi :),.. si banca calculeaza 1-2 saptamani si zice: nene te incadrezi la echivalent 50.000 eur – unele banci nu mai dau decat lei la prima casa) – e valabil 2-4 luni, daca nu se modifica norme ale bancii intre timp, mai trebuie sa ai si tu ceva disponibil (5% avans + de hartii notar care costa spre 700-1000 eur+alte comisioane de transfer/evaluare/..)
  – te duci apoi sa cauti „casa” si te prezinti cu actele (copii) la banca; dupa ~1 sapamana vine un evaluator sa vada locuinta si da verdict: da, face 50+++ eur
  – dosarul merge apoi la Fondul de garantare pentru aprobare (1-2 saptamani, dupa noroc)
  – daca se intoarce cu succes (de obicei vine cu da daca a plecat din banca), te duci la notar cu proprietarul pentru semnare contract
  (la transfer bani posibil sa fie alte comisioane, BCR de exemplu nu percepe nimic si conteaza, daca transferi eur prin banca nu scapi fara 200-300 eur comision)

  0

  • #2

   Cam asa cum zice Add. As avea unele precizari.
   1. Sunt banci care iti conditioneaza analiza actelor unei casa de incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare. La care dai un avans, bineinteles. In alte cazuri gasesti casa, te intelegi cu proprietarul „frate, iau pe credit, tre’ sa duc acte la banca”, va duceti cu actele casei, ofiterul bancar vede originalele (musai) lasi sau face el copii si apoi in ceva timp ( cateva zile-1-2 saptamani) zice daca is ok. Daca is ok te duci la notar si inchei antecontractul. Apoi dosarul merge la Fondul de garantare.
   Precizare: de regula notarii mentioneaza, dar e bine de stiut: in antecontract sa scrie ca vanzatoru returneaza avansul daca dosarul pica la analiza actelor casei, fie la banca, fie la Fond. Singurul motiv din vare cumparatorul pierde avansul sa ramana razgandirea cumparatorului sau eventual dava dosarul pica din vina lui (nu prea e cazul, ai deja preaprobarea).
   2. Banca iti da doar un procent din suma stabilita de evaluator. Dac pretul e mai mare, naspa, aduci bani mai multi de acasa. Daca ecam pe acolo sau mai mic, super.
   3. La notar pe langa taxele efective ale notarului, platesti si un impozit. Care nu se calculeaza la pretul platit sau cat a iesit la evaluare, ci la suma stabilita de Stat ca face casa. De regula mai mult. Notarii au niste indrumatoare ceva. In cazul meu, pretul stabilit de stat era cu vreo 12.000 euro mai mare decat cel platit efectiv.
   4. Se mai constituie si nu stiu ce fel de garantie pt Fond. Parca 3 rate. La final cica primesti banii aia inapoi.
   5. Sume efective iti zic diseara cand ma uit in acte.
   6. Am luat acum 5 ani prin Alpha Bank, dupa ce am umblat pe la mai multe banci. Inca nu regret.

   0

  • #3

   Noi am luat casa prin prima casa anul trecut. Taxele notariale sunt mult mai mici pentru prima casa decat pentru un credit ipotecar normal. Impozitul de care zice ady trebuie platit de vanzator nu de cumparator. In rest….am sa fac diseara un rezumat cu toate actele si sumele exacte pe care le-am platit anul trecut in septembrie.

   0

  • #4

   Claudia, plateste si vanzatorul un impozit. Cel pe venitul realizat. Cumparatorul plateste impozitul pe proprietate pe restul din an ramas la valoarea pe care o zice statul. Sigur am platit si eu ceva atunci, pe langa taxele notarului.

   0

 2. #5

  Cand iti achizitionezi un imobil prin prima casa, notarul este obligat sa iti faca o reducere de 30%:
  „Taxele, ce se vor achita de catre cumparator, pentru autentificarea unui contract de vanzare-cumparare a unui apartament cu un pret de vanzare de 57.000 euro, in cadrul programului national „Prima Casa” vor fi in total de 2.799 lei. Ele sunt calculate cu o reducere de 30% la onorariului notarului public, intrucat exista o prevedere legala care permite notarului public o astfel de reducere.”

  Sursa: http://www.conso.ro/sfatul-expertului/3548/Prima-Casa-Cat-costa-actele-notariale-pentru-creditul-maxim.html

  0

 3. #6

  Total dezinformat legat de notar. Taxa notariala e mai mica pentru Prima Casa si depinde si de valoarea ceruta pe imobil.
  Procesul e cam asa:
  – mergi la banca (eu merg cu ING din motive subiective) si iti face un calcul in functie de venit sa vezi daca te incadrezi pentru suma respectiva (salariu etc – ai nevoie de o adev de salariu daca nu ai salariul la banca respectiva)
  – semnezi antecontractul (300 – 400 ron) cu vanzator/dezvoltator (avansul de 5% e obligatoriu catre vanzator/dezvoltator)
  – dupa ce ai toate actele terminate (dar toate) pentru imobil, mergi la banca si il depui
  – programezi o cerere de evaluare (400-500ron in functie de tipul imobilului)
  – vine un nene de la o firma outside bancii si iti evalueaza treaba
  – el trimite raport catre banca in cateva zile
  – banca analizeaza toate actele si daca sunt ok + raportul de evaluare ok trimite catre Fond
  – aici e ramai in aer pana cand ajung aia la dosarul tau (practic ai un numar de ordinecu care poti intra pe siteul lor si iti poti verifica statusul -> avansat cemai)
  – dupa ce aproba Fondul dosarul, se trimite ok-ul catre banca, semnezi contractul de vanzare cumparare la notar (grosul de bani acum se da la notar…am auzit sume intre 2500 si 7000 ron – depinde de notar, valoarea imob).
  – platesti la creditul asta 1000 si unu ani

  Pe parcurs mai sunt taxe si taxulete (cate 30 40 50 lei) pe diverse tampenii.

  0

  • #7

   In completarea taxei notariale: exista un calculator (probabil doar orientativ) aici: http://notariat-tineretului.net/calculator-taxe-notariale Dau link doar ca sa se observe diferenta dintre credit imobiliar simplu si Prima casa

   0

  • #8

   Calculatorul precizat de Claudiuc a corespuns cu sumele platite la notar ±50 de lei.

   0

  • #9

   Cateva completari din experienta mea (Decembrie 2015):
   – am ales BT (am luat in considerare si ING) doar pentru ca nu am avut posibilitatea sa mut contul de salar suficient de repede
   – nu am platit evaluarea, ea a fost suportata de banca. Acelasi lucru se intampla si la BRD
   – dupa cum e deja normal, e nevoie de certificatul de eficienta energetica al carui cost e suportat de vanzator. Vanzatorul din cazul meu a facut presiuni ca costul sa fie suportat de mine, dar pana si notarul l-a pus la punct.
   – atentie la CF-uri si la ce e trecut in ele, imobilul mai vechi in care era apt-ul meu nu avea masuratorile la zi in CF-ul imobilului, noroc ca asociatia a comandat masuratori noi in timp util altfel trebuia sa platesc eu tot.
   – la venituri pe PFA, a trebuit sa prezint registrul de incasari si plati, care trebuie sa corespunda 100% cu intrarile in contul de PFA deschis la aceeasi banca. Banca a cerut initial decizia de impunere, insa la norma de venit incasarile reale nu corespund.
   – cu banca am facut si ping-pong de acte si copiii (schita si registrul le-am dat tarziu, de ex)

   0

 4. #10

  Nimeni nu stie cu exactitate pasii. Si cand spun nimeni, aici ii includ si pe „specialistii” de front-office ai bancilor. Orice auzi de la ce din jur si orice iti spun „specialistii” ca tre’ sa faci, tu vei fi, la un moment dat, un caz special, iar ce ti s-a spus initial se va schimba. Pentru ca „specialistii” fie nu au proceduri clare, fie sunt prea incompetenti si sunt incapabili sa le citeasca si sa le inteleaga.
  Iar ca banca aleasa, toate sunt la fel. ING, de ex, sunt ideali cat timp lucrezi cu Home Banking. Cand incepi sa discuti cu „specialistii” lor, constati ca sunt la fel de slab pregatiti, batuti in cap si dezinteresati de clienti ca si „specialistii” BCR sau BRD sau ai altor banci.
  Sugestie, intreaba un „specialist” ce-ti trebuie, dupa care intreaba cititorii ce au facut altfel decat ti-au spus cei de la banca.

  0

 5. #11

  Din experienta noastra, cu BRD-ul, dar asta e banca la care isi ia sotul salariul si are niste facilitati negociate prin institutie:
  – am mers la banca intai si am verificat care e plafonul maxim in care trebuie sa ne incadram, ne-am interesat care sunt pasii si cat ne costa in plus
  – am mers la agentia imobiliara, am spus ce vrem, care e suma in care tre sa ne incadram
  – in 3 zile (da, suntem baftosi) am gasit ce doream, bloc vechiut, nimic proaspat construit sau inca in constructie
  – cei de la agentie au pregatit dosarul de ante contract, dat avans la proprietar ca sa retinem apartamentul, cu tot ce trebuie, aveau o jurista formidabila, aia de la banca au cazut pe spate cand au vazut cat de cu temele facute veneam la ei
  – ne-am dus cu dosarul la banca, am pus intrebari vreo juma de ora, am semnat hartii vreo ora
  – banca a venit cu evaluatorul si cu ofiterul de credit si a evaluat apartamentul impreuna cu reprezentatntul agentiei
  – am asteptat o saptamana pana dosarul a primit aprobari la iasi apoi a fost trimis la bucuresti, dupa inca o saptamana am fost anuntati ca banca a aprobat creditul, dosarul a plecat la fondul de garantare
  – la sfarsitul celei de-a treia saptamani dosarul a fost aprobat de fondul de garantare
  – ne-am intors la banca unde s-a facut dosarul de credit, am citit si semnat hartii vreo ora jumate
  – am dat avansul cerut (5% parca), dar ni s-a explicat ca, daca nu dispuneam de suma aceea, contractul se poate incheia in asa fel incat sa se includa si avansul, nu stiu cum, nu ne-a interesat
  – cu dosarul aprobat am mers inapoi la agentie unde s-au facut ultimii pasi, platit utilitatile, dat ultimele citiri la apometre si contor electric, platit impozitul de catre vechiul proprietar pana la data vanzarii
  – agentia a propus notarul, nu aveam preferinte asa ca am mers pe mana lor, ne-a costat putin peste 200 de lei la o valoare de 47.500€ a contractului de vanzare cumparare, nu ne asteptam, prima oara cand am intrebat jurista si a zis 200, am crezut ca e vb de 200€
  – am lasat o perioada de habitatie de 4 saptamani, dar, dupa 3 saptamani am primit cheile
  La sfarsit am tras linie si am calculat. Am avut nevoie de aprox 5000€ in afara sumei imprumutate: avansul, taxele notariale, comisionul agentiei, taxa de deschidere a unui cont pe numele fostului proprietar la BRD, asigurarile, evaluatorul si poate o mai fi fost ceva, dar nu-mi amintesc. Comisionul a fost de 2% din valoarea contractului, dar nu ne-a parut rau dupa banii aia. Treaba a mers lin, am fost in permanenta tinuti la curent cu evolutia dosarului si de la agentie si de la banca. Am demarat procedurile in a doua saptamana a lui ianuarie, la sfarsitul lui februarie ne-am apucat de curatenie.

  0

  • #12

   Ai spus ca ai dat un avans proprietarului ca sa retina apartamentul. Alt avans decat aia 5%?

   Siii

   am dat avansul cerut (5% parca), dar ni s-a explicat ca, daca nu dispuneam de suma aceea, contractul se poate incheia in asa fel incat sa se includa si avansul, nu stiu cum, nu ne-a interesat

   stie cineva cum se procedeaza daca nu ai acel avans?

   0

  • #13

   Eu am dat aprox 2500 de lei la 34000€ si tu dai doar 200 de lei? Wtf!? Ceva nu se leaga. Daca ai luat casa in Bucuresti imi greu sa cred ca doar atat ai dat la notar.

   Exista taxa de deschidere cont? :)) Eu stiam ca bancile sunt in stare sa iti dea bani sa ai cont la ei.

   0

  • #14

   @Fresh Meat
   Am dat un avans proprietarului din suma ceruta, la agentie, pentru a retine apartamentul, sa nu ne trezim ca primesc aprobarile si apartamentul e deja vandut altcuiva. Suma s-a scazut din total, la sfarsit. Prin contractul de la agentie, proprietarul se obliga sa ma astepte pana la primirea raspunsului bancii. In caz contrar, imi returna dublul avansului platit deja.

   0

  • #15

   @Alexandru C.
   Suma ne-a mirat si pe noi, am spus deja, pana am vazut cat de degajat se misca jurista de la agentie in cabinetul notarului. Era la ea acasa. Nu cunosteam preturi, nici acum nu cunosc. 3 luni mai tarziu, cand am vandut, prin alta agentie, dar care lucra tot cu notarul casei, suma a fost iar destul de mica.
   Cat despre taxa aia, m-am exprimat gresit. Omul si-a deschis cont la BRD, a retras toata suma odata si a inchis contul, cred ca asta am platit, de fapt.

   0

  • #16

   @Alexandru C.
   Si casa e in Iasi, nu in Bucuresti.

   0

  • #17

   Eu nu am dipus de avansul de 5%. Ca sa poti cumpara casa fara acel avans, e necesar sa declari casa cu 5% mai mult, si desigur, evaluatorul sa o si evalueze la atat.

   Cazul meu:

   – Proprietarii au dorit 60.000e pe casa (270.000 lei)
   – Am declarat la banca faptul ca dorim 63.500e si ca aceasta este valoarea casei
   – Evaluatorul a evaluat casa la 64.000
   – In antecontract se specifica ca acestia au primit de la mine 3500e, dar defapt ei nu au primit nimic.

   Sper ca am fost suficient de coerent.

   0

  • #18

   nu ai reusit sa strangi 3000 de eur pentru avans dar faci credit de 60000. felicitari, peste cativa ani vei fi la mitinguri ca de ce a crescut robor-ul (euriborul), ca tu nu stiai ca rata poate creste, ca te-a pacalit banca. Degeaba a trecut criza asta peste noi si poti sa ii vezi de ex pe cei cu credite in CHF, pe noi ne intereseaza suma maxima pe care o putem lua si daca putem fenta avansul ala de 5%.
   Oi fi eu mai panicard am dat avans vreo 30%, gradul de indatorare e vreo 15% si tot nu ma simt OK cand vad cat mai am de dat la banca.

   0

  • #19

   Bo$uleanu’, am văzut casa acum 3 luni trecând din greşeală prin acea zonă.

   Dacă aşteptam 3 luni să strâng 3 mii de coco, foarte probabil sa fi cumpărat nimic.

   Tipul de mai sus a pus o întrebare, dacă se poate fenta sistemu’, da se poate, i’am explicat situatia mea.

   Ce incerci sa explici tu, nu isi are rostul in tocipul asta, nu a discutat nimeni de riscuri sau alte cacaturi. In 2002 daca nu ma insel indicele ROBOR a avut un indice de 34, avand in vedere ca astazi este 1,2. Chiar daca as fi avut avans de 70% si o rata de 300 de lei, un indice de genul, iti cam sparge bila. Am semnat, imi asum!

   Hai sa discutam pe subiect.

   0

  • #20

   @Mişel: Si daca vanzatorul zicea ca nu mai vrea sa vanda sau pur si simplu actele nu erau in regula, primeai dublul avansului? :)

   0

  • #21

   poti scrie in contract ca pierzi avansul, big deal…

  • #22

   Alina, cu ce agentie imobiliara ai colaborat? Si in ce zona e?

   0

 6. #23

  Eu sunt doar la inceput cu achizitionarea unui imobil de la un dezvoltator imobiliar prin prima casa. Pasii ce i-am facut pana acum sunt:
  – mers la banca cu adeverinta de salariu pentru a vedea daca ma incadrez cu salariul pentru imprumutul sumei necesare (BRD fiindca la ei mi se vireaza salariul)
  – mers la dezvoltator cu cei 5% avans
  – mers impreuna cu dezvoltatorul/imputernicitul acestuia la notarul cu care ei lucreaza pentru a semna antecontractul (e nevoie de 4 exemplare legalizate ale acestuia la banca)
  – mers la banca cu antecontractul, ei fac dosarul, il analizeaza, il trimit la fondul de garantare si astepti sa se intoarca raspunsul (la mine a durat aprox 1 luna fiindca a fost in perioada Pastelui) – poti verifica stadiul dosarului la http://starepc.fngcimm.ro/index.php
  – mers cu promisiunea de garantare la dezvoltator

  Deocamdata atat, astept sa se finalizeze blocul/apartamentul.

  Chestia nasoala in toata treaba asta este ca eu aveam o clauza in acel antecontract (semnat cand am dat acel avans de 5%) ce mentiona ca daca eu nu vin cu promisiunea de garantare in 90 zile, pierd rezervarea pe apartament cu tot cu avans. Deci in cazul in care banca/fondul de garantare imi respingeau dosarul, pierdeam banii. Acel antecontract nu poate fi semnat fara sa dai acei 5%, iar dosarul nu poate fi analizat de banca/fondul de garantare fara acel antecontract. Bineinteles, cand cumperi apartament de la o persoana fizica nu cred ca este cazul de asa ceva.

  0

  • #24

   Se poate semna antecontractul si fara sa dai 5%, daca te poti intelege cu proprietarul!

   0

  • #25

   Sigur ca da, numai ca in cazul meu nu s-a putut. El ar fi vrut si mai mult de 5%, dar na…

   0

 7. #26

  Eu aleg sa imi povestesc ceea ce am ales eu sa fac, pentru a avea o perspectiva. Eu sunt din Arad iar casa pe care am achizitionat-o anul trecut in primavara se afla cam la 10 km de oras, fiind singura care ne putea oferi tot ce ne-am dorit si care se incadra intr-un buget mai mult decat decent. N-am sa insist asupra conditiilor din zona, desi sunt mai mult decat decente, am sa spun doar ca casa se afla in 2014 la stadiul de rosu la exterior, gri la interior (tencuit, cu firele de curent trase prin pereti si sigurantele montate), dar fara apa si cablu, casa e cu mansarda si cu teren 1000 mp luati in concesiune nelimitata (se specifica in contract ca concesiunea e valabila pe durata existentei constructiei) si a costat in total 33.000 euro.
  Avand in vedere ca noi am ales deja casa, nu pot vorbi la prima mana ce inseamna sa depui pentru dosar fara a avea casa in minte, dar am inteles ca se poate. Am mers la toate bancile care puteau oferi la Prima Casa si reprezentantii Raiffeisen, Unicredit, OTP nu stiau cu ce se mananca. BCR, BRD si CEC mi-au dat cu flit ca cica nu e gata casa (desi in toate actele figureaza ca fiind finalizata. O cunostinta mi-a recomandat Alpha Bank, dupa ce anul trecut la ING nu-mi puteam face dosarul (atentie, eu stiu ca in 2015 ING a revenit la Prima Casa!).
  Cei de la Alpha mi-au facut o estimare de rata care a fost mai mult decat OK, eu semnand in acel moment pentru o dobanda de ROBOR la 3 luni + 2.5%, care in acel moment se traducea la o rata de aprx 800 lei, dar care astazi datorita unui ROBOR ft mic ma duce la 694 lei rata lunara.
  Am adus adeverinta de venit, factura de utilitati, actele identice pentru sotie si am asteptat preaprobarea care a durat cateva zile. Dupa aceea am platit aprx 450 lei pentru evaluator sa vina sa vada casa, iar el ne-a dat raspuns dupa vreo 3 zile ca e OK suma doar pentru casa, dar ca nu poate lua terenul in calculul total pentru ca e in concesiune – cica la credite nu iti da nici un leu pentru un teren luat in concesiune. Dupa ce a fost verificat si evaluatorul la randul lui de catre cei de la banca, au verificat si actele aferente casei si mi-au dat OK dupa aproximativ inca 1 saptamana.
  Cand am trecut de pasul asta, ne-am intalnit cu vanzatorul la notar sa ii dau avansul de 5% care nu prea vad cum il poti evita, pentru ca omul semneaza ca a primit banii si nu stiu cati semneaza ca primesc o suma deloc mica de bani fara sa ii vada efectiv. Cu toate actele adunate s-a trimis dosarul la fondul de garantare unde la mine a durat cam 3-4 saptamani, am primit si OK-ul final de la ei. A durat cam inca o saptamana pana sa ajung sa semnez actele finale pentru credit cu banca si sa facem actele de vanzare-cumparare la notar.
  La notar eu am achitat undeva cam 4-500 lei, dar vanzatorul a trebuit sa achite impozitul pe tranzactie, desi inca nu si-a vazut banii. Cica asa e peste tot, asa ca atentie sa va stabiliti din timp ce si cum. Am dus si contractul de vanzare cumparare la banca si a doua zi vanzatorul a primit banii in contul mentionat de el, care era la alta banca!
  In ceea ce priveste taxele, cele de la notar au fost mult mai mici decat in cazul unei tranzactii imobiliare obisnuite, dar recomand sa va inarmati cu rabdare si sa cereti informatii in mai multe locuri. De asemenea, aveti in considerare ca daca dosarul dureaza ceva mai mult timp e foarte probabil sa trebuiasca sa scoateti mai mult extrase de CF, pentru ca ele au o valabilitate destul de scurta.

  0

 8. #27

  Pe mine m-a ajutat FOARTE mult tatal meu. Dar iti zic din treburile la care am participat si eu (fiind pe numele meu, era inevitabil:))).
  Top 3 banci erau de jos in sus ING, Alpha Bank si Banca Transilvania. Pe ultima am ales-o. S-au luat in calcul dobanda, rata, comisioanele si sa aiba internet banking (am optat si pentru mobil, desi nu ma anunta cand imi trage banca banii, doar imi da un sms cu 2-3 zile inainte, sa-mi spuna ca „o sa”). Functionarele cu care am luat contact erau foarte ok.
  Dupa ce am ales banca, am inceput sa umblam (si pot scrie un roman despre saptamanile alea) pe la dezvoltatori. Repet: cam tot ce e nou e facut si/sau gandit cu picioarele. Chiar ieri citeam la zoso un articol ca nu pot pompierii sa ajunga la unele blocuri noi, pentru ca nu s-a gandit nimeni ca nu le incape masina prin stradutele alea. Din ce am vazut eu, abia inghesui un trabant pe-acolo, daramite o magaoaie… In fine. Am exclus din start ce era la margine (sudul extrem sper sa nu-l mai vad nici macar in vizita, iar spre autostrada soarelui exista blocuri cu apa trasa din put, in imediata vecinatate a unei gropi de gunoi/asezare de dubiosi la cort), ulterior am scos din lista si ce era vechi (ca pana termin eu creditul, o sa fie SI MAI veci) si am restrans astfel foarte mult aria de posibilitati. In alta ordine de idei, daca e dupa ’77 si nu are probleme la tevi sau apa infiltrata la fire, eu zic ca e de preferat fata de ceva nou si cu pereti de hartie, ventilatie impractica etc etc.
  Am gasit pana la urma ceva (la vreo doua blocuri de unde stateam cu chirie pana de curand) printr-o agenta (cateva sute de euro a fost comisionul ei, as zice 4-500 dar nu mai stiu sigur) care era „in cardasie” cu o firma de notariat (pe aici stiu ca am lasat undeva la cateva zeci de milioane sa-mi analizeze dosarul sau asa ceva, dar la suma asta m-au ajutat si parintii, deci iar nu pot da suma exacta) care aveau un domn acolo in calitate de imputernicit al proprietarului-dezvoltator. Am semnat contractul de precumparare (sau cum i-o zice), in care m-am angajat sa-l cumpar pana la data de. Mentionez ca atunci cand am vorbit prima oara cu agenta i-am zis ca prin Prima casa vreau sa cumpar, poate unii dezvoltatori/proprietari nu-s prea incantati, ca dureaza dosarul. In momentul ala am dat si avansul, a fost de 5%, pana in 2000 de euro. Am o prietena care a facut tot anul asta credit si a dat un avans initial mult mai mare si astfel a ramas cu o rata mai mica la creditul Prima casa.
  Cu precontractul ala m-am dus pe urma la banca (si cu alte documente de la angajator, solicitate de banca) si m-am apucat sa semnez ca ma leg de glie. Ca sa-mi fac un hatar, l-am facut doar pe 25 de ani, ca pe 30 mi se parea prea morbid, n-am atata speranta de viata. Pe mai putini ani nu m-a lasat tatal meu sa-l fac, as prefera de 1000 de ori sa platesc jumatate sau mai mult din salariu si sa scap in 10-15 ani decat sa ma pensionez si sa platesc in continuare la banca. Tot in perioada asta am facut si mi s-a aprobat repede un credit mai mic, o sa scap in curand de el, pentru putina mobila si au luat si ai mei (cu acordul meu:))) o parte din banii astia sa-si mai repare la apartament. Alte taxe si avansuri nu stiu sa mai fie, moneda am inteles ca e doar in lei, desi calculul initial mi se pare ca a fost in euro (cam ca la salariu), deci o sa stau cu sufletul la gura urmarind roborul pana la pensie. Tot din ce am inteles eu e ca in primii 5 ani nu poti sa vinzi sau sa inchiriezi (legal) locuinta luata prin programul asta, dar cineva a zis ca poti, dar cu acordul bancii. Oricum deocamdata nu ma grabesc.
  Dosarul pentru creditul propriu-zis la casa a stat o luna-doua pe la banca, pana l-au analizat pe toate partile, apoi m-am mai dus o data la ei sa semnez alte acte, BT a efectuat transferul catre proprietar, si apoi m-am dus iar la notar sa semnez contractul de cumparare. Cu care m-am dus pe urma la enel si alti veseli.

  TL;DR: Banca Transilvania, gasit intai casa si apoi mers la banca, asteptat aprobare dosar, facut transferul catre proprietar, semnat contractul de cumparare si primire cheie. Platit avans si comisioane, parut scump dar asta e, bine ca aveam:))
  Daca am omis ceva din tot procesul, inseamna ca s-a ocupat tatal meu si nu mi-a zis, nefiind probabil nevoie de titular.

  0

  • #28

   puteai sa semnezi pe 30 de ani si sa achiti in avans rata de credit lunar si scapai mai rapid.

   asa cum ai facut tu e mai rau pentru ca in fiecare luna platesti rata de dobanda mai mare decat daca faceai pe 30 de ani…
   mai ganditi si voi ca nu o sa va duca parintii pana in mormant.

   0

  • #29

   Altul care comenteaza fara sa citeasca tot.
   Parintii si-au recuperat deja banii cu care m-au ajutat (deci mananci rahat cu gura plina) si ce zici tu cu dobanda e fix pix. Nu cred ca din pensia pe care o s-o am peste 30 de ani o sa-mi mai vina sa-mi platesc ratele si am discutat si posibiltatea platii anticipate, nu am stat sa scriu intr-un comentariu fiecare pasulet la care m-am gandit pe parcurs. Cand o sa ma lase organismul (si poate si rudele mai tinere) n-o sa-mi mai arda ca vai ce smechera am fost ca m-am calicit sa platesc dobanda mai mica (nu cu mult, am calculat si asta), ci o sa ma bucur ca am scapat de credit inainte sa ma anchilozez de tot, nu sa las datorie la urmasi.
   Mai gandeste si tu inainte sa „apesi cu incredere”, ca poate vede cineva care nu stie si pune botu’ la un ghita care a dat cu capul de tastatura si a dat send.

   0

  • #30

   Catalin, daca faci credit pe 30 de ani, costul creditului o sa fie mult mai mare. Trebuie sa ai bani multi sa poti achita cate 2-3 rate odata. Asa daca platesti dublu, la o anumita perioada, trebuie facuta o recalculare si ai posibilitatea sa alegi intre a micsora perioada sau suma de dat inapoi.

   Eu am facut credit pe 18 ani si mai am vreo 13 la o rata de ~200. Daca faceam pe 30 de ani aveam rata de 160 probabil dar nu ma incalzea cu nimic.

   0

 9. #31

  Hmmm (vorba’ lu Tim) tot pe subiect, pe mine m-ar fi interesat urmatoarea ipoteza:
  Apartamentul parintilor in care stau (deci pe numele lor) il pot cumpara prin Prima Casa (practic de la tatal meu)? Deci tatal in calitate de vanzator si eu cumparator? Ati mai auzit de astfel de cazuri?

  0

  • ZeCe ani ago, credit ipotecar prin CEC.
   Cumpărat de la părinți 3 camere.
   Din banii primiți părinții au cumpărat cu cash 2 camere mult mai ieftin în alt cartier.

   0

  • #33

   „Credit ipotecar”.
   Interesant de pus in balanta „prima casa” si „creditul ipotecar”.
   Alin, in cazul tau a trebuit sa apelati (platiti) la un expert pt a face evaluarea apartamentului propriu zis pt a obtine creditul?

   0

  • #34

   Da baxt, se poate .

   0

  • #35

   Se poate dar, atentie căci nu toate băncile acceptă ca vânzătorul și cumpărătorul sa fie rude de gradul unu. Ing și piraeus nu accepta.

   0

  • #36

   Acum 2 ani BRD accepta o astfel de tranzacție la Prima Casă.

   0

 10. #38

  Cam tot ce s-a scris mai sus se aplica luand in considerare mici diferente la actele casei (care difera de la dezvoltator la dezvoltator in cazul celor noi). De mentionat ca ala poate lua un credit pentru finalizarea blocului si atunci se mai complica faza cu: acordul bancii de unde a luat creditul pentru constructie pt vanzare, acordul bancii tale de a avea ipoteca de rang 2 pana la finalizarea tranzactiei (moment in care se radiaza cea de rang1 a bancii initiale)… ma rog, de obicei sunt toti de acord daca actele sunt in regula, doar ca dureaza la cadastru plimbarea asta…

  La faza cu BCR, BRD, CEC esti usor naiv. Nu toate bancile se baga la Prima Casa… pana cand te hotarasti tu sa iei un credit (de obicei apartamentele se vand bine primavara/vara pentru ca ai timp sa-l amenajezi pe vreme calda), alea care ti se par tie mai „ok” deja au terminat fondurile si iti ofera o Prima Casa impachetata ca imobiliar (dobanda mai mare, comisioane de rambursare anticipata, comision analiza dosar, evaluarea casei si alte mizerii care la Prima Casa nu sunt si care se aduna).

  0

 11. #39

  Eu am o mare problema , a mai intampinat cineva aceasta problema?
  Vreau sa vand prima casa cumparata acum 5 ani unei persoane care il vrea tot cu prima casa.
  Aici , desi dupa 5 ani ai voie sa-l vinzi intervine birocratia ….
  Pana acum 1 luna teoretic nu-l puteam vinde unei persoane care il cumpara tot cu prima casa deoarece nu erau in stare sa scoata o ipoteca de rang 1 si sa o puna la loc dupa ce apartamentul se cumpara dar, de 1 luna de zile au aparut niste norme care reglementeaza acest lucru
  „http://legestart.ro/oficial-locuintele-cumparate-prin-prima-casa-vor-putea-fi-inchiriate/”
  dar cei de la banca nu stiu cum sa faca.

  Eu ma intreb ….cum e posibil asa ceva? Sa ai normele , sa fie in monitorul Oficial , sa ai legea …si sa nu stii sa le pui in practica…..

  0

  • #40

   @Gaby, daca reusesti sa revii te rog cu info, chiar si la acest articol. La anul in primavara fac si eu 5 ani si ma batea gandul sa il vand si ma gandeam ca o sa fie al naibii de greu.
   Eu ma gandeam la alta procedura, imprumutat bani, achitat creditul si stinsa datoria/inchisa ipoteca – dupa care il vand si returnez banii / pastrez diferenta.

   0

  • #41

   Salut @maniak.
   O sa revin cu info imediat ce o sa-l reusesc sa-l vand.
   Acealasi lucru am dorit sa-l fac si eu insa nu am avut de la cine sa fac rost de bani pentru a inchide creditul.
   Totusi daca te gandesti la varianta aia nu o sa poti sa beneficiezi de „a doua casa” sau „noua casa” , practic , noile norme te ajuta sa beneficiezi de un credit cu dobanda mica (aceeasi ca la prima casa) daca treci la o casa mai mare (ca suprafata sau bani).

   0

  • #42

   Buna Gaby,nu vreau sa te induc in eroare cu informatii gresite,cel mai bine este sa iei legatura cu un notar care a mai facut astfel de tranzactii,dar din cate stiu eu nu e nevoie sa achiti creditul daca au trecut 5 ani de la cumparare.De ce ai nevoie in prima faza este un acord de la banca pt instrainare si constituire de ipoteca de rang II(sau ipoteca de rang subsecvent).Acordul o sa il depuna cumparatorul la dosar,apoi totul o sa decurga normal pana cand o sa iti intre tie banii de la cumparator in cont.In momentul in care ai banii,banca ta o sa isi opreasca ce ma ai tu de plata si o sa inceapa procedura de radiere a ipotecii(dureaza cam 3-5zile). Dupa radierea ipotecii tale cumparatorul poate sa inceapa procedura de intabulare pe numele lui.Cam asta ar fi in mare procedura,dar e posibil ca in functie de banca si tinand cont si de faptul ca la Prima Casa este implicat si Fondul de Garantare,e posibil sa ai nevoie de vreun acord si de pe la ei.

   0

  • #43

   @Viorica de la Croitorie
   Nu ma induci in eroare dar iti spun ca nu se poate face . Cel putin la mine la BRD nu merge acest lucru.
   Acest lucru i l-am spus inca din Ianurie 2015 insa au spus ca Fondul nu scoate ipoteca (50% e la banca 50% e la fond) .
   Teoretic ei o pot scoate din data de 3.6.2015 cand s-a publicat in monitorul oficial HN 388/2015 insa chiar daca e publicata exista o problema .
   CIneva (gen prim ministru sau ministru de finante) nu da o semnatura pentru metodologia de implementare a acestor norme (niste balarii de care m-am saturat ).
   Daca pana vineri nu o sa faca nimic in acest sens o sa vorbesc cu avocatul meu pentru a incepe procedurile de actiune in instanta.
   Practic eu sunt blocat de aproape 1 an de la vanzarea apartamentului din cauza faptului ca ei nu au proceduri si alte hartii.
   Pierd avansul la noul apartament , am pierd pana acum 2 cumparatori , urmeaza al 3-lea (cu care am si antecontract).
   Daca tu poti afla ceva in scris ca se poate vinde un apartament cu prima casa tot unei persoane cu prima casa si ca eu pot trece la un apartament mai mare atunci te rog sa-mi trimiti .
   O zi buna,
   Gaby

   0

 12. #44

  Am luat acum 4 ani prin BCR ca aveam o cunostinta director de banca.
  Proceduri :
  Depus acte pentru pre-aprobare financiara la banca, adeverinte de salariu + copii de pe buletin, etc.
  Asteptat cam 3 zile pentru a avea ok-ul ca ma incadrez la maxim de suma .
  Inceput cautari pentru apartament, gasit apartament ( d-ala vechi , in Bucuresti , langa metrou ) , mers la notar pentru pre-contract, platit 5% avans cu conditiile de rigoare, venit evaluator care mi-a supra-evaluat apartamentul ( l-am luat cu 46k si el mi la evaluat la 50k, fara spaga ) mers la banca si depus toate actele apartamentului + precontract . Asteptat 2 saptamani pentru aprobarea de la fond, a venit ok si de la banca , am mers ulterior la banca impreuna cu notarul pentru a semna ultimele acte cu banca dupa care la notar cu proprietarul pentru a semna contractul de vanzare cumparare.
  Costuri :
  5% avans
  in total maxim 3000 lei la notar cu reducere aplicata si notarul s-a ocupat inclusiv de intabulare si alte alea
  3 rate depuse in avans la banca
  200 lei evaluatorul
  cam 150 am platit pentru certificatul energetic
  la banca am mai platit parca niste comisioane mici si unul mai baban pentru transferul prin banca, cam 400 lei.
  Ulterior am mai fost cu proprietarul la notar sa dea o declaratie cum ca si-a incasat absolut toti banii si nu mai are nici o pretentie la apartament. – 30 lei
  300 lei asigurarea full , PAD + un fel de casco, cand am fost inundat de un vecin am deschis dosar si pentru 2 pete mici pe perete mi-au dat 300 lei, mi-au zis ca nu are rost sa trimita firma de amenajari pentru 2 maini de lavabil ce le-am dat eu ulterior.
  O data pe an ( in decembrie ) platesti 50 % din rata ca taxa la Fondul de Garantare, inainte plateai o rata intreaga, acum suporta si banca 50% desi normal ar fi sa o plateasca ei.
  Facts : nu platesc nici un fel de comision la BCR , erau pe locul doi dupa Raiffeisen la dobanda dar fug de Raiff ca de dracu .
  Dobanda a scazut semnificativ, cand am facut creditul aveam cam 240 -250 EURO rata, acum rata a ajuns 209 euro, primesc SMS in fiecare luna cu plata ei si primesc SMS si cand se modifica euribor-ul. Dobanda lor e fixa .
  Acum se dau credite doar in lei, ratele ajung pe la 1500-1600 lei pentru suma maxima .
  Si-au luat si niste buni prieteni acum 1 luna prin ING si totul a decurs cam la fel .

  0

  • #45

   Bun d-ala vechi, daca e deja fragezit de cutremurul din ’77, om te-ai facut.

   0

  • #46

   Da, e mai bun ca orice bloc construit acum cu jumate din materiale, pe strazi care nu au canal, care nu se dezapezesc, carora nu le cad acoperisurile si tavanul , la care au acces pompierii, din care ajung in 2 min. la magazin, in 10 min. la unirii si 5 min . pe jos in parc. Nu, nu puteam sa mai pun 30k sa stau intr-unul nou in aceleasi conditii si nu vad rostul sa dau 5000 euro pe un loc de parcare cand pe cel actual dau 60 lei/an.
   Pentru toate celelalte s-au inventat asigurarile, chiar mi se rupe daca se darama blocul , asta e . Daca e sa mor , ghinion, au suferit altii morti mai tragice ca mine.
   Hai sa ne cumparam buncare ca dac vine un cutremur de magnitudine 14… logica de carton.
   Remember blocurile lui negoita care au ars ca niste cutii de chibrituri? Sau sa vad Asmita cum sta in picioare dupa un cutremur de 8 grade. Eu sunt sigur ca al meu nu o sa aiba nimic la nivelul respectiv.

   0

  • #47

   Cu siguranta! Cata naivitate! :)) Ti-as explica cum au aparut normele antiseismice la noi in tara, dar tare mi-e teama ca tastez degeaba. In rest, e fix cum spui tu. Trololol.

   0

 13. #48

  1. acceptare din partea bancii
  – pe baza veniturilor (adeverinte) din ultimul an
  – daca ai venit pe PFA se ia 75% din venit si trebuie sa fie pe profit ascendent in ultimii 2 ani
  2. apartament/casa
  – evaluare energetica
  – evaluare generala
  3. accept din partea fondului de garantare
  4. contractul la notar

  cu titlu de exemplu:
  mai 2015
  apartament 33.000 euro
  29 de ani
  avans 1300 euro
  taxe + evaluari 500 euro
  rata lunara 712 lei

  0

  • 29 ani vârstă sau credit?
   Eu dau 742 pt 40.000 pe 30 de ani în noiembrie 2014, ing

   0

 14. #50

  O sa iti zic cum am facut eu – pentru ca am laut o casa mai scumpa decat plafonul de la „Prima Casa”.

  Am fost pe la cateva banci pentru o simulare de credit ipotecar, intrucat cautam o casa pe la 100.000 euro. Acolo ma intrebau ce salariu am, ce alte rate mai am etc. si faceau o simulare (nu am dat niciun act). Tot acolo am aflat si ce inseamna „avansul”: inseamna ca banca iti da maxim X% (70-85 in functie de banca/credit) din valoarea pe care o cere vanzatorul (sau valoarea evaluata, daca e mai mica).
  Cand am gasit casa, am negociat-o la 85.000 si am dat avans la antecontract 8.000. E o suma cu care vanzatorul stie ca poate sa se apuce de finisaje (casa era noua) fara sa piarda bani daca te decizi ca nu o mai vrei. Intrucat suma ramasa era 77.000, am optat pentru prima casa (plafonul la noi a fost de 66.500 €, de fapt, 70.000 cu 5% avans) si restul de 10.000 am facut un credit de nevoi personale pentru ei.

  Etapele au fost:
  0. Am fost pe la banci si am vazut ca peste tot ma incadram cu venitul pentru 100.000+
  1. Am vazut casa si am platit un avans de rezervare
  2. Am lichidat niste depozite si am platit antecontractul, autentificat la notar. Acolo am platit o suma proportionala cu valoarea (vreo 400 lei cred)
  3. Am ales banca Raiffeissen dupa criterii subiective (sotia avea deja cont la ei si obtineam o dobanda foarte buna pentru creditul de nevoie personale: 9,75%)
  3. Dupa ce casa a fost receptionata de primarie (adica s-a facut cadastru si, in acte, a aparut mai mult decat un teren viran) am luat vraful de acte si le-am dus la banca pentru a fi evaluate de departamentul lor juridic
  4. De la banca mi-au mai cerut acte din istoric (mosteniri, contracte VC etc.) pe care le-am dobandit mai greu sau mai usor de la vanzator, plus alte acte personale (adeverinta de venit, declaratie pe proprie raspundere ca nu am mai avut imobile in proprietate singur sau cu sotia)
  5. Cand au fost gata finisajele interioare, am platit evaluarea la o companie partenera a bancii, s-au facut poze si a iesit evaluarea ok (83.500€ dar atata timp cat era peste 70.000€ nu avea cum sa scada valoarea imprumutata de la prima casa)
  6. Tot dosarul cu actele pe care le-am adus pe parcurs a plecat la fondul de garantare, de unde s-a intors in aproximativ 3 saptamani
  7. Am cerut de la banca formularile pe care trebuie sa le puna in contractul de V/C si le-am trimis notarului
  8. In ziua semnarii am specificat in contract contul unde se duc cei 66.500€, iar diferenta de 10.500€ intre suma ramasa si ce am platit pe parcurs am dat-o cash din creditul de nevoie personale (fun fact – se poat lua toti banii odata, de la ghiseu, fara comision, fiind proveniti din credit). Tot acum am platit taxele ramase la notar (vreo 4000 lei) si diferenta de la finisaje
  9. Casa nu e inca a mea – am asteptat sa iasa niste extrase de autentificare cu imobilul pe numele meu, pe care le-am dus la banca si pe baza carora s-au virat banii in contul vanzatorului.

  0

 15. Prima casa nu ti-o iei din banii strinsi la nunta?

  0

  • #52

   Mie mi-au ramas 8.000 de la nunta. Nici pentru amaratul de avans de 5% nu mi-au ajuns.
   Oricum nu mi-am pus nici macar o secunda speranta in banii de nunta :)))

   0

  • #53

   ma scuzati domnisoara, vroiati sa cumparati Palatul Parlamentului de nu va ajungeau 8000 euro pentru un 5% avans?

   0

  • #54

   8000 lei, nu euro! :))))

   0

 16. Eu am scris aici despre experienta mea dacă ajută. Nu sunt lucruri foarte specifice, cu preturi si tot, dar e exact cum imi aminteam la cald http://claudiatocila.ro/nu-mi-am-pierdut-mintile-prima-casa/

  0

 17. #57

  Nu-i asa?! Exact pentru asta e scris articolul, ca sa agate lume de pe google.
  Ca doar nu si-a format in atatia ani o comunitate, nu. E fix cum spui tu.

  0

 18. Mi-am luat prin ING, am trăit multe fiind primul lor credit pe galati http://cky.ro/tag/prima-casa/

  Da, dai avans indiferent ca e dezvoltator sau nu. Difere avansul dacă e casa sau apartament.
  1. Mergi întâi la banca și le spui cam ce vrei, ce sume Îți pot ei aloca , etc.
  2. Iti vine pre-aprobarea și apoi cauți casa.
  3. Grija mare la evaluator , dacă bulangiul are interese meschine și scoate imobilul peste valoare reala, banca îl respinge, tu pierzi banii de avaluare.
  4. Ai găsit ce vrei, chemi evaluatorului, evaluatorului da ok-ul.
  5. Se depun actele imobilului la banca.
  6. Se aprobă de banca după verificări
  7. Se merge la notar pentru anteco tract și avans
  8. Se trimite la fondul de garantare.
  9. Dacă e admis, mergi la notar pentru actele de vânzare-cumparare.

  Notarul costa în funcție de statut, dacă e sau nu plătitor de tva. La 40.000€ am dat cam 4000 ron.

  Apoi dacă cumperi de la cineva, trebuie sa achite 2% din valoare către stat, cei mai mulți refuza și îi vei da tu.

  Recomand cu încredere sa lucrezi cu o agenție:
  1. Tu personal ai sa găsești cu greu o casa (am căutat 2 luni) și dădeam tot de agenții.
  2. Agenția te suna și Îți arată fix ce ai cerut.
  3. Agenția se asigura ca toate actele ies ok și aleargă pt tine.
  Am plătit 400€ agenției dar am fost chemat doar la acte și cam atât. …

  PS: avansul la prima casa e impus de criterii nu de vânzător, deci nu ai cum altfel.

  Alte costuri, carte funciara, intabulare (daca e cazul) , certificat energetic. ..revin în sarcina vânzătorului.

  0

 19. #59

  Cel mai bun credit e cel care inca nu l-ai facut…stau si ma minunez cum inca mai sunt unii care isi fac credit ” prima teapa” si nu au pusi deoparte nici macar minimul acela necesar ,avansul de 5%, pentru acordare creditului.

  0

  • Man am 28 de ani, consideri ca am avut timp sa strâng 40.000 de euro?
   Deși incasam amândoi circa 7000-8000 ron total, fă un calcul în cât timp adunam 40k € și de la ce vârstă trebuia sa am veniturile astea sa pot cumpăra ceva la 28 de ani.

   Aici fiind vorba de cei cu credite.

   Despre avans, da ai dreptate.

   0

  • #61

   @cky…ma refeream la avans ,dar daca te-ai afundat in detalii, la asa un venit pe care-l aveti ….aprox 8000 ron – daca pui deoparte o mie de e intr-o luna in aprox. 3,-4 ani era al tau asa esti ” sclavul ” bancii timp de 30 de ani. Cred ca ai pus in calcul toti factorii externi care graviteaza in jurul ratei+ pe la 50 de ani ti-ai asigurat un loc de munca. Parerea mea se refera strict la venitul pe care l-ai declarat mai sus si nu ma refer la persoanele care nu au alta solutie…

   0

  • #62

   avansul il iei de la camatari sau de la un var proaspat intors din spania. toata lumea asa face. e fraer cine face altfel.

   0

 20. Nu e nevoie de avans 5% de la inceput.
  Eu am dat 2000 lei avans la antecontract si am mentionat ca voi da restul pana la 5% in momentul semnarii contractului .

  Nu eram sigur daca banca se va misca suficient de repede si nu vroiam sa pierd 3000 E.
  Eu am facut anul trecut si a decurs asa
  1. mers la banca pentru preaprobare suma.
  2 gasit casa
  3 semna antecontract
  4 dus antecontract la banca
  5 venit evaluator
  6 dupa ok de la evaluator , dosar trimis la fond
  7 semnat contract de cumparare dupa ce a venit ok de la fond impreuna cu acceptul bancii.
  _____

  Cu BT am avut probleme.

  Am obtinut preaprobare si am semnat antecontract , am dus antecontractul la ei .. si nu am mai auzit nimic 4 saptamani . O tot intrebam pe tanti de la sucursala si imi zicea ca nu stie nimic. Dupa 4 saptamani a venit ok-ul si au zis ca trimit evaluator ..de la banca. A venit unul care a zis ca totul e ok ..si a plecat , dupa o saptamana vine raspuns de la banca ca locuinta a fost subevaluata si poate vreau sa mai fac un credit sa acoper diferenta. Am sunat evaluatorul sa il intreb cum era OK cand a fost acolo si cand a ajuns acasa nu mai e . A baiguit ceva acolo si a zis ca nu poate face nimic.

  Am luat toate actele si m-am dus la bcr , era vineri a 5 a sapt , ma gandeam deja ca pierd avansul si ma felicitam ca nu am dat 5% . L-a BCR m-au asigurat ca se misca repede , dar dupa experienta cu BT nu prea am crezut.

  Am lasat vineri actele , luni mi-au dat OK-ul , marti au trimis evaluator , vineri era raportul aluia la banca urmatoarea luni dosarul plecase la fond. BCR s-a miscat foarte rapid in cazul meu. Dobanda a fost ok si ea robor 3m +2% cu salariul virat la ei sau 2.5 fara.
  Am pus salariul la ei , dar dupa ce platesc rata si facturi il portez la ing unde il aveam si inainte.

  0

 21. #64

  Nimeni nu prea stie exact procedura pentru ca difera de la banca la banca,dar o sa incerc sa iti raspund cat mai scurt la intrebari.Pasii in general sunt urmatorii:
  -analiza financiara(la sfarsitul etapei afli daca esti eligibil si daca da care este suma maxima pe care ti-o acorda banca);
  -semanarea antecontarctului si depunearea actelor la banca,in urma caruia se face preaprobarea;
  -evaluarea;
  -aprobarea finala din partea bancii si trimiterea dosarului catre Fondul de garanatare;
  -aprobarea de la Fond;
  -semanarea actelor finale la banca;
  -semanarea contractului de vanzare-cumparare.
  Fiecare banca are anumite conditii si banca cea mai buna difera in functie de fiecare.Unele banci iau in considerare ca si venit bonurile de masa,prime,bonusuri,diurne etc, altele nu.Daca esti deja clientul lor unele banci iti ofera niste reduceri la dobanzi,altele accepta mai multi codebitori.
  Avansul nu este obligatoriu,asta ramane la mica intelegere intre vanzator si cumparator,dar daca nu ai banii de avans poti trece clauza in antecontract ca pana la finalizarea procedurii te obligi sa achiti suma respectiva.
  Costuri asociate:
  -antecontract:onorariu notar+taxa de inscriere in cartea funciara;
  -in functie de banca,autentificarea declaratiei pe propriere raspundere a cumparatorului ca nu detine alta proprietate-in functie de notar;
  -evaluarea 300lei(la unele banci nu se plateste).In cazuri speciale,de exemplu imobilul se vinde mobilat sau cu loc de parcare si evaluatorul nu ia in calcul si lucrul asta se poate face e reevaluare,care se plateste,in functie de banca;
  -contract final:onorariu notar+intabularea pe numele noului proprietar;
  -depozit collateral :minim 3 rate de dobanda;
  -inscrierea garantiei la Arhiva Electronica :100 lei;
  -asigurarea obligatorie a imobilului : 90 de lei;
  -in functie de banca,asigurarea facultativa;
  -comision datorat FNGCIMM,se plateste anual,iar ca si cost initial depinde cand ai cumparat.
  Toate costurile depind de pretul apartamentului,onorariul notarului,zona in care se cumpara apartamentul si banca.La toate se mai pot adauga costuri pt extrase de informare sau de autentificare,declaratii de tot felul etc.
  Acte necesare pe toata durata procedurii:
  Cumparatorul:
  -actul de indentitate(daca sunt mai multi coplatitori si al lor);
  -certificat de casatorie, daca este cazul;
  -documente care atesta realizarea de venituri, documentele difera în functie de tipul de venit realizat;
  -documente privind alte credite/carduri de credit/overdraft, daca este cazul.
  -opinia notariala(in functie de banca).
  Vanzatorul:
  -buletin(daca e casatorit si al sotie/sotului);
  -certificat de casatorie,dupa caz;
  -extras de carte funciara,la zi;
  -intabularea apartamentului;
  -releveuul apartamentului;
  -declaratia pe proprie raspundere a vanzatorului ca nu exista litigii în legatura cu apartamentul;
  -certificatul energetic;
  -certificat fiscal de la Directia Taxe si Impozite ;
  – adeverinta de la asociatia de locatari din care sa reiasa ca apartamentul nu are datorii la cotele de intretinere;
  -ultima chitanta de achitare a energiei electrice;
  -contul in care se vireaza banii.
  Bineinteles si actele difera in functie de banca si situatia imobilului.

  0

 22. #65

  Ce faci Cetin, i-ar te muti? Sangele de tatar nomad, apa nu se face…:))

  0

 23. #66

  Eu am avut o experienta dezamagitoare cand am apelat la prima casa (B.Romaneasca):
  1. Cu toate ca ne incadram la perioada minima de plata de 10 ani, nu ne aprobau decat pe minim 12 ani (sa fie mai multa dobanda pt ei).
  2. Cu toate ca preturile in zona erau de 60-65.000, evaluatorul lor a zis ca maxim 50.000 (noi am cerut 60.000). Chiar si cu diminuaea sumei la 50k nu au vrut sa diminueze perioada la 10 ani.
  3.Au mai fost costuri cam de 700 (cate 100 ici colo) pentru legalizat tot felul de acte, scos caziere, certificate fiscale, tot tacamul.
  4. Cu toate ca am precizat ca ne grabim si am primit asigurari ca in maxim o luna avem banii, au trecut 3,5 luni pana am fost anuntiati ca s-a aprobat creditul.

  Conditiile de la final erau asa de diferite fata de ce gandisem initial, asa ca in final am renuntat sa mai avem de-a face vreodata cu credite.

  0

 24. #67

  Am avut o tentativa de a cumpara un apartament prin prima casa, dar in ultima secunda s-a razgandit vanzatorul si nu a mai vrut la pretul respectiv. (funny story: dupa 2 zile m-a sunat ca totusi vrea sa-l vanda, dar intre timp m-am razgandit si eu. i-am zis ca daca lasa 2k euro din pret il iau. nu m-a mai sunat. )

  Cateva chestii:
  1. Venitul net pe ultimul an conteaza enorm. Daca ai ghinionul sa ai un angajator care nu vrea sa-ti treaca pe contract tot venitul si ti trecut minimul pe economie, nu poti lua un credit prea mare.

  2. Cica banca transilvania ar fi singura banca care face evaluarea local si nu trebuie sa astepti dupa miticii de la bucuresti.

  3. Fara un 4,5k euro in buzunar de dinainte nu faci nimic. Poate chiar si mai mult ar fi nevoie, depinde de ce vrei sa cumperi: avans, taxe, notar, drumuri, etc.

  4. daca ai masina, cica ar fi un avantaj.

  5. daca stai singur in chirie, spune bancii ca stai cu parintii/frate/sora. cica ar fi si asta un avantaj. :-)

  0

 25. #68

  Buna Seara

  Sunt Vanzator al unui Apartament in Rm.Valcea, am acest apartament de 2 ani si 8 luni.
  Vreau sa il Vand, am observant ca sunt multi cei care doresc prin Prima Casa!
  Ceea ce doresc a sti, este ( din ce am auzit ), ca, eu, Vanzatorul trebuie sa platesc o taxa la stat!
  Pretul de Vanzare este de 34,000 euro.

  Imi puteti spune Exact, Cat trebuie sa platesc Impozit la Stat?

  PS. din cate stiu, toate actele de Vanzare – Cumparare ( ca si Cumparator, ce am fost ), le plateste Cumparatorul SAU mai plateste si ceva Vanzatorul!!!

  Multumesc anticipat

  0

  • #69

   Vanzatorul trebuie sa plateasca impozitul de 2 sau 3 %(in functie de cind are apartamentul) si certificatul energetic. impozitul il platesti si la PC si la altfel de vinzare.

   0

 26. Articolul este interesant. Fiul meu si-a luat casa prin Prima Casa si drept sa spun, totul a fost destul de bine. Nu zic ca nu a fost greu sa trecem peste peretele birocratic, dar, ca sa fiu sincera, ma asteptam sa fie mult mai greu.Mai aveam si alte optiuni care ni s-au parut mult, mult mai grele, printre care si o ipoteca pe casa mea, dar riscam sa ramanem fara amandoua. Creditul s-a facut pe 15 ani si dupa 2 ani de plata, trag sperante ca mai e putin.
  Am vazut ca anul trecut s-au schimbat foarte multe. Legea e mai permisiva si Prima Casa a devenit mult mai accesibila – http://blog.wolfimobiliare.ro/prima-casa-modificari-2015

  0

 27. #71

  @Gaby

  A trecut jumatate de an de la postarea ta si pentru ca suntem intr-o situatie similara, dar in pozitia de cumparatori interesati, vreau sa aflu cum a decurs procesul de vanzare, daca a mai avut loc. Piedici, birocratie, pierdere de timp? La ce sa ne asteptam?
  Merci.

  0

Citește și...

Comenta cineva la un moment dat că o femeie în jeanși și tricou are sex appeal cât o mătură. Femeia, continua omul meu, e femeie doar când poartă toculeț și rochițe. Ha! Maddame în pantofiori și fustiț cățărându-se pe elicopter. S-ar bucura inginerii de proiect, săracii, că singura cucoană pe care o văd e […]