Cursa stupidă a înarmării cu cadouri

Vine paștele, ați cumpărat cadouri pentru toată lumea? Și pentru prietena Maricica, pentru unchiul Fănel, mătusa Gigel, verișoara Coca și nașa Mița? Totul e ok? La fel a fost și de Crăciun? Și de anul nou? Și de sfânta Mărie mare sau mică?

Dacă detest ceva pe lumea asta, cu adevărat, este luatul cadourilor din obligație. Vai, trebuie să luăm cadou și lui ăla, și lui celălalt, și lui ălilalt, pentru că altfel ne facem de râs.

Iar respectivii, la rândul lor, trec prin aceleași dureri, la gândul că trebuie să cumpere cadouri tuturor apropiaților, inclusiv vouă.

Și uite-așa, de fiecare sărbătoare, se cheltuie sume amețitoare din bugetul familiei, pentru cadouri ieftine (cel mai probabil), cadouri care nu înseamnă absolut nimic pentru cei cărora le sunt oferite și care ajung rapid la gunoi.

Serios, este ca o cursă a înarmărilor care escaladează an de an. Anul trecut Gigel ne-a luat un set de 24 de farfurii plus vază Galle, noi trebuie să îi luăm un set de tacâmuri Sollingen aurite și poate un cristal de Bohemia, eventual un pește cu mileu. Nimeni nu câștigă nimic din asta, în afară de comercianți.

Eu cu cumnatul avem o regulă foarte simplă, atunci când ne vizităm. Având în vedere că avem copii în creștere, cu gusturi care li se schimbă în fiecare trimestru, întrebăm înainte ce jucării preferă acum fiul/fiica, cumpărăm exact ce îi place, eventual niște flori pentru doamne și aia a fost. Nu trebuie să ne răhățim pe noi să ne gândim pe ce chestii inutile să dăm bani aiurea.

Pentru că, practic, simpla vizită ar trebui să fie acel cadou. Dacă nici oaspetelui, nici gazdei nu le apare senzația aia de fericire și de nerăbdare că vine cutărescu, înseamnă că, undeva, ceva e în neregulă și poate ar trebui să vă regândiți prieteniile și sistemele de valori.

În rest, doamne-ajută, paști fericit și Gruss Gott!

16 comentarii

 1. #1

  I’m just going to leave this here: https://www.youtube.com/watch?v=nd1MrTqnDd0

  0

 2. #2

  #numaifitzsaraci

  0

 3. #3

  Pe vremea mea (taiculitzah) nu se faceau cadouri decat de Craciun si ziua de nastere. Hai un martisor de 5mm, eventual o floare/ bere la alte ocazii mai minore. Cum zice si-n articol, timpul impreuna ar trebui sa fie caimacul. Cadouri poti face in orice zi si parerea mea e ca trebuie sa ai o idee de ceva ce chiar isi doreste/ cauta/ va folosi; daca nu va cunoasteti suficient incat sa ai o minima notiune de ce si-ar dori, n-are rost sa arunci banii pe ceva scump, dar nepotrivit (sau poti bine mersi sa-l intrebi inainte; daca se da ranit, treaba lui). De cativa ani vad ca s-a inventato-preluat ca vine iepurasul (uneori chiar aduce ouale gata vopsite, de parca n-ar di distractiv sa le faci cu familia). Mai lipseste sa vina si Valentin pe 14 februarie cu contraceptive la fetele trecute de pubertate sau Baba Cloanta de Halloween cu funie si sapun.

  0

  • #4

   Martisoarele standard sunt de 5.6 mm sau 0.223 inci, orice american din Florida iti poate confirma. Se poarta in piept, cu atat mai multe cu cat esti mai corpolent si oferi o tinta mai mare.

   0

  • #5

   Bineinteles ca martisorul mare face femeia fericita.

   0

 4. #6

  Când am citit că voi aveți o regula foarte simplă credeam că ați făcut un „pact de neagresiune”: nu vă luați cadouri reciproc :))

  0

 5. #7

  Ăăăă, mă scuzați, de Paște se iau cadouri? Așa, toată lumea pt toată lumea?

  0

 6. #8

  „poate ar trebui să vă regândiți prieteniile și sistemele de valori.”

  True… doar ca prieteniile si sisteme de valori au fost regandite. Acum sunt pe interes. De asta – goana dupa cadouri se agraveaza…

  0

 7. #9

  Cine naiba ia cadouri de paste? Nu am auzit pe nimeni, nu am prieteni sau rude care sa faca asta. Cum zicea cineva mai sus, Craciun si zi de nastere. Daca va aparea trendul asta, il voi ignora la fel ca pe Valentine’s Day (si „ha, uite ca avem si noi” Dragobetele), Haloween si mai stiu eu ce prostii.

  0

 8. #10

  https://en.wikipedia.org/wiki/Percy_Fawcett#Villas-B%C3%B4as_story

  „Allegedly, Fawcett and his companions had a mishap on the river and lost most of the gifts they’d brought along for the Indian tribes. Continuing without gifts was a serious breach of protocol; since the expedition members were all more or less seriously ill at the time, the Kalapalo tribe they encountered decided to kill them.”

  Eu zic sa nu va jucati cu cadourile, mai ales in tari din lumea a treia cum e Ro, si mai ales in perioada asta ca cica bantuie gripa. Sa nu patiti ca nenea asta.

  0

 9. #11

  noi, islamiștii nu ținem paștele

  0

 10. #12

  #numaifitzsaraci :p

  0

 11. #13

  stiu ca am fost plecat un pic din tara si am un handicap social, dar de cand se dau cadouri de paste? in afara de luat niste chestii pentru copii (in general haine, ca tot vine primavara)

  0

  • #14

   Hainele noi pt copii au un rol mai degrabă practic, vine sezonul cald, copii cresc de obicei de la un an la altul, nu mai intră în hainele de anul trecut, de obicei Paștele cade cam la finalul sezonului rece și începutul celui cald. De-astea.
   Cam așa știam și eu, iar eu n-am fost plecată din țară. :)

   0

  • #15

   Copiii* :(

   0

 12. #16

  Eu sunt un fel de Scrooge ( doar că fără bani), nu dau cadouri.

  0

Citește și...

A ieșit ultima servită de la Rise Project, despre Dan Barna. Sincer să fiu, la modul grav în care fusese anunțată, mă așteptam ca domnii din servicii să vină cu ceva grav, o chestie minim Hexifarma, pe acolo. Din păcate, aflăm cum un tip s-a îmbogățit profitând de oameni săraci și cu […]

Văleu, vă spun, s-a declanșat apocalipsa odată cu intrarea în vigoare a legii care spune că nu mai ai voie să atingi telefonul în timpul mersului. Acum ultima durere este că nu mai poți semnaliza probleme pe waze, pentru că nu ai voie să atingi telefonul. În primul rând, nu mai fiți săraci […]