Dacii, acest popor vajnic

Stau și mă gândesc, cugetând, de ce există dacopații și de ce îi urmează cu sufletul la gură toți ăștia care au nevoie să se laude cu ceva istoric de însemnătate, pentru că, altfel, se simt dezrădăcinați.

Adică, istoric vorbind, dacii sunt un popor care, într-un timp foarte scurt, a fost învins de romani, țac pac. Și, pentru că nu era suficient asta, practic, și-au pierdut identitatea complet după această cucerire. Pur și simplu au dispărut ca viezurele în ceață, nu mai există nimic din limba dacă, cultură sau ceva, sunt câteva cuvinte disparate rămase în urmă, alea cu barză, viezur, mânz și miere și cam atât. Iar urmașii lor sunt mândri că sunt latini și creștini și habar nu au de sulițele lui Zalmoxes.

Deci, cu ce ar trebui să ne mândrim noi, mai exact?

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

142 comentarii

 1. #1

  Hihihihi….

  0

 2. #2

  Stimabile tu vrei sa te imbogatesti pentru ca faci scurte ,incom-plete comentarii despre daci, despre romani, ori despre obsc3eniatti si pornografie!

  0

 3. Ulalala….. You’re on fire today !!!

  0

 4. #7

  Pt ca sunt multi care cred in aceste glume..popor vajnic si luptator.
  Cunosc pe cineva care e convins de acest popor ,,dacii liberi..si nu vorbesc de unul de la tara..persoana cu o functie publica in parlamentul european..cand am auzit aceasta gluma sinistra si mai ales convins de asta..am inteles ca eu am o problema,,a sta la povesti cu el.Noi ca popor am fost si vom ramane neam de opincari in fata marilor puteri..asa cum rezulta in istorie cat si in ziua de azi

  0

  • #8

   Hai sa-ti spun o chestie tare….Nu cred. Sau cel putin nu asa cum isi inchipuie astia de p’aici.
   Pentru inceput, hai sa stabilim ca o axioma faptul ca orice om are nevoie sa se simta special.

   Cumva, „moda” asta cu dacii liberi de acum a aparut din trei principale motive:
   1. Ducerea in derizoriu a tot ceea ce inseamna sentiment national si valoare morala prin mascaradele din comunism si de dupa.

   2. Nevoia oamenilor care nu mai regasesc valorile pe care ei le considera primordiale in societatea contemporana: capacitatea individului de a fi independent si puternic, integritate, curajul de a-ti spune parerea, valoarea proprietatii, sacrificiul pentru familie (ca „patrie” nu prea mai avem, etc.) uneori si respectul autentic pentru stramosi, valoarea muncii considerate cinstite, (de obicei manuala si de productie, etc.)..
   3.Saturatul de autoflagelare si contracarerea litaniei de care s-au saturat multi cu „romani sunt toti prosti si strainii sunt toti buni” mai ales cand aia care s-au plimbat mai mult pe afara stiu ca nu e deloc asa.

   Evident, din ce am vazut, astea sunt valori pe care fiecare individ, ca si in restul societatii, de altfel, le traduce dupa chipul si asemanarea lui. Iar simulanti si uscaturi sunt peste tot.

   ………………………
   De obicei oamenii de genul asta ii intalnesti in trei mari categorii reprezentand directiile generale:

   1. Oameni are se ocupa de chestii fizice, (fie ca e vorba de sporturi de contact, alpinism), care le au cu de chestii care tind de risc ( motociclism; veterani de pe fronturile noi). Sunt in general aia care prefera lupul oii ca simbol national. Si cu ei sunt cel mai de acord.
   Astia se aliniaza unor valori care tin de idealizarea dacului viril nesupus regulilor (un fel de anarhism, o sa-l observi cam peste tot in varianta locala la capitolul nationalism violent).

   2. Idealistii, cei care se leaga de un fel de teorie anacronica a „nobilului salbatic”.
   Astia sunt de obicei cei care iubesc natura, o ard mult pe munte in drumetii, pe la tabere cu chitara, mai planteaza cate-un pom, mai au grija de cate-un catel cu laba rupta. Sunt gagicile care umbla in bocanci cu coditele legate cu tricolor si fostii hipioti ramasi de pe la taberele MISA. Tot ei sunt aia care cred in tunelurile de sub Carpati, piciorul de rai si alte asemenea, viitor cu cap de mort si alte balarii, sperand la un adevar care sa-i faca „initiati” si reprezinta latura spirituale a curentului.

   3. Cei pentru care „inainte era mai bine”.
   Multi, destul de destupati la minte, facand parte uneori din varful specialistilor „de dinainte”, dar nitel imbatraniti si dezamagiti crunt de valorile postdecembriste au luat-o pe calea cautarii in trecut a unei confirmari pe care n-au regasit-o in prezent. L-au descoperit pe Densusianu si pe Vasile Parvan, s-au lasati sedusi de nationalismul anilor 30 si-au aderat la teoriile cretine ale unui semidoct ca Napoleon Savescu. Astia sunt dacopatii care publica de rup si cred ca se ocupa de stiinta.
   …………………….

   Asa ca din aceste trei laturi ale „dacilor liberi”, fiecare exponent al curentului astuia e liber sa-si aleaga argumentele morale, spirituale si stiintifice, ca are de unde. Si majoritatea fac o ciorba, niciunul necrezandu-le in totalitate pe toate odata. Au la fel de multa treaba cu Dacii ca si cu Elfii la o adica, si ma amuza faptul ca „ailalti” ii judeca prin prisma adevarului istoric.

   Ce e insa la fel de adevarat e ca prefer oricand apologet al dacilor liberi unui fan al lui Becali sau alde Salam.

   0

  • #9

   Un scurt pasaj ar fi fost mai citibil.
   Ca o paralela .acum ceva ani citeam pe net ca nu stiu ce istoric a citit el prin cartile de la biblioteca Vaticanului.ca dacii se intelegeau cu romanii si aveau limba asemanatoarr..wtfuck?
   Lucrand o scurta perioada in Vatican am intrebat si eu despre aceasta afirmatie..soc si groaza,niciunde nu scria asa ceva..plus ca unele carti sunt secrete..nu poti citi chiar orice si nici oricine..iti trebuie anumite autorizatii speciale pt a avea acces.
   Dar unii chiar cred in asemenea povesti si dacii liberi prind avant..bine si psd-istii promoveaza asa ceva

   0

  • #10

   @ Manu
   Crede-ma ca as fi vrut sa am atat talent scriitoricesc cat sa condensez toata poliloghia aia intr-o fraza. Mna, nenoroc.
   Totusi ce vroiam sa scot in evidenta e ca toata faza cu „dacii liberi” are foarte putina legatura cu vreun adevar istoric, ci e un simptom al unei societati care si-a pierdut valorile si le cauta si ea pe unde poate.

   Acum, intre dacopatii care cred ca „nu suntem urmasii romei” si autoflagelantii care declara ca dacii erau „alcoolici si boschetari” eu prea mare diferenta de cultura si autocritica nu vad.

   0

  • #11

   Valorile societatii actuale sunt:becali,biserica ,basescu ,mare om mare caracter..si dragusanu…sa nu uitam.Cam la atat se rezuma valorile de azi,,cel putin la o simpla privire prin ziare si stiri citite dimineata la un paharel,

   0

  • #12

   dacii nu aveau talent scriitoricesc, dar nici diaree!

   0

  • #13

   @daddy
   Daca te iei aiurea de varza de mai sus ma simt dacic obligat sa-ti arat si manzu’…:))

   0

  • #14

   poti sa-mi speli prazu!

   0

 5. #15

  Originea varza barza branza nu a putut fi gasita in alte limbi asa ca presupunem ca sunt de la daci.

  0

  • #16

   bardhë (alb.) = alb / barză – pasăre albă în „dacă”, getă sau ce-o fi fost, mëz = mânz, borde = bordei, și mai sunt, apropo: bukur (frumos, alb.) + eshte (este!) = bukuresci/bucurești (chestie frumoasă, mă rog, o fi fost cândva), deci n-a dispărut daca, doar s-a latinizat mai mult (română) sau mai puțin (albaneză), dacă te încălzește cu ceva, albaneza e cea mai teutonică limbă veche din europa, deci nu suntem chiar țigani genetico-lingvistic, trisht (alb.) – trist (rom. sic!)

   0

  • #17
   Arhi

   yo, bucuresti are numele de la Bucur Ciobanul, hai sa nu derapam chiar asa:))

  • #18

   îmi pare rău să distrug corola de minuni a lumii, dar ciobanul ăla e o invenție comunistă, la fel ca moș ploaie care a dat denumirea ploieștiului, ce de prostii ingurgitam când eram mici copii prin excursii comunistice!

   0

  • #19
   Arhi

   cred ca te inseli masiv. legenda lui bucur ciobanu este prezenta in absolut toate izvoarele, din toate regiunile romanesti, exista inclusiv lucrari ale academicienilor romani pe tema asta. e posibil sa fi citit ceva pe net, dar nu ai chiar toate datele. oricum, asta cu bucurestiul care e nume dacic inca nu o intalnisem, mersi, m-ai culturalizat

  • #20

   @coana Joitzika: hmm… Era unul, Enver Hodja pe numele lui, care facea mare tamtam de descendenta din iliri a albanezilor… Or ilirii nu erau nimic altceva decat un neam tracic. La fel ca si verii lor tracii. Deci ceva similitutdini lingvistice trebuie sa fi existat.
   Btw,exista acum un curent care spune ca dacii n-ar fi in ciuda a ceea ce ni s-a bagat noua pe gat chiar tot una cu getii… Adica ar fi fost ceva cotropitor probabil germanic, ca tot misunau pe aici prin zona, care ar fi adoptat stilul de viata get.

   0

  • #21

   nu neg că o fi existat ciobanul bukur, zic doar că numele lui are corespondent semantic în albaneză și probabil vorbea o limbă înrudită https://en.wiktionary.org/wiki/bukur

   0

  • #22
   Arhi

   deci ilir, deci, iata, dac:))))))))))))))))))

  • #23

   Boss, n-am zis dac…. Am zis ca ilirii erau un neam tracic, ca si getii. Cat despre daci, repet, treba e mai incurcata decat credem noi…

   0

  • #24
   Arhi

   pai eu doar glumesc, ca doamna coana joitika ne face albaneji…:)))

  • #25

   Pai nu ea! Sau o fi un pseudonim…

   0

  • #26

   atâta vreme cât îl poți considera pe dumitru almaș istoric 😀 că am impresia că de la el a început povestea asta cu bucur care există în sute de variante, la fel ca încercarea disperată de a face din miorița, o poveste de largă circulație în toată zona europei estice, o chestie eminamente românească – ca să mă întorc la ideea inițială, în tot spațiul balcanic există toponime derivate din bukur: Bukureshka, Skopje, Macedonia, Bukurovac, Serbia (slavizat), Bukureška, Belgrade, Serbia, Lugu Bukur, Elbasan (Albania), or fi avut și ei ciobani bukuri 😀

   0

  • #27

   THIS IS SPARTA!!!!

   AA…am gresit articolul …aa , fuck it, si spartanii tot din daci se trag!!!

   0

  • #28

   bre, nu săriți la gâtu’ meau, io doar v-am zis că unele cuvinte de origine „necunoscută” au corespondente semantice din balcani până-n toscana în alte limbi mai înrudite cu româna decât suntem noi dispuși să acceptăm, mëzat – mânz se găsește și în toscă și în albaneză și mai sunt și altele, iar traca sau daca sau ce-o mai fi rămas din ele n-au dispărut, s-au transformat

   0

  • #29
   Arhi

   hai ma mami, radem si noi nu se supara nimeni. in afara de vladutz si pesedist

  • #30

   romeo, dacă vorbesc limba engleză nu sunt englezoiacă, tot româncă am rămas, faptul că ăia foloseau niște cuvinte nu înseamnă că erau daci, lol 😀

   0

  • #31

   Poate sunt cuvinte din fondul nostratic, paleo-atlantid, ceva.

   0

  • #32

   toate limbile se trag din daca si toate scrierile din placutele de la tartaria.

   0

  • #33

   Referitor la originea dacilor, sunteți cu toții pe lângă. „The ducks come from the trucks.”

   0

 6. #34

  Eu nu am inteles niciodata smecheria asta cu dacii.

  0

 7. #35

  Salut Cetin,

  O mare parte din vina pentru „disparitia” dacilor o poarta cel mai tampit lider al lor si anume Decebal. Pe langa faptul ca a luat o serie de decizii gresite (nu a renegociat acordul cu Traian ce nu dorea razboi in Dacia si ar fi preferat o campanie in Germania) la final a dat ordin ca toata nobilimea / preotii / sotiile lor si o mare parte a populatiei sa se sinucida (au baut otrava). Pentru un popr unde casta nobiliara si preotimea erau cam singurii ce asigurau pastrarea si transmiterea culturii disparitia in proportie de 90% a acesteia intr-un timp scurt a fost o lovitura devastatoare. Cutumele pastrate de popor se vad si astazi (suntem cei mai totemici crestini cu o conentratie foarte mare de moaste / icoane sfinte si alte lucruri facatoare de minuni ).

  Cu ce ne putem mandri de la daci? Cu Burebista. El ajunsese sa se implice in luptele interne din Imperiul Roman (l-a sprijinit pe Pompei – decizie logica corecta din afara insa nu totdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ).

  0

  • #36

   Spune-i asta unui dacopat. Cred că ar fi în stare să te sacrifice pe altarul dela Sarmisegetuza

   0

 8. #37

  de ex faptul ca dacia era o tara bogata
  aflata acolo de mii de ani
  pe daci nu i-a manat foamea, saracia si jegul de-acasa cum s-a intamplat de exemplu cu tatarii

  so da.. decat sa ma mandresc ca provin dintr-un neam de salbatici mai bine ma mandresc cu originile dacice

  0

  • #38
   Arhi

   vezi tu, de fapt informatiile tale sun incomplete. dacii au fost stersi de pe fata pamantului TOCMAI pentru ca erau niste jegosi care treceau dunarea si jefuiau localitatile stapanite de romani. stergerea lor de pe fata pamantului a fost singurul mod prin care au putut fi oprite hotiile. tatarii erau mercenari, razboinici de inchiriat. si, spre deosebire de daci, inca exista, bine mersi, au si tara, au si limba, si traditii. badumtss istorie 101

  • #39

   care tara sefu? :))
   tataria?
   oh wait..

   si btw, faptul ca ai ochii usor plesniti nu te face mai putin roman
   si nici faptul ca te-ai mutat intr-o tara straina
   esti mai roman decat crezi 🙂

   0

  • #40
   Arhi

   ia boss, cultiva-te https://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan
   vezi ca iti explodeaza vena patriotica, ia cu niste apa rece

  • #41

   Au aparut si vajnicii daci liberi,,iar pt ei Mongolia este o enigma..ca nu exista in lumea lor…decat italia.spania si germania

   0

  • #42
   Arhi

   da, pai i-am gadilat eroismul dacic, nu se face asa ceva, plm, el e urmasul celor mai drepti si mai smecheri dintre traci:))))

  • #43

   Ooooffffff, celebrul citat din Herodot, nu-i asa, parintele istoriei, citat trunchiat de fiecare data, indiferent de cine s-a aflat la carma acestei tari si a acestui minunat popor….

   0

  • #44

   Si cat despre albanezi..am gasit unele cuvinte care corespund in romana..dar pt asta ei nu se considera cu nimic apartinatori de neamul dacic,,ei sunt mandri de originile lor..

   0

  • #45

   @Arhi păi dacă au fost șterși de pe fața pământului de ce le plăteau câțiva ani mai târziu după cucerire tribut s-o lase mai ușor cu raidurile prin Moesia?
   Nu sunt nici pe departe fan al dacopatiei dar hai să n-o dăm în boianisme.
   Cât despre Tatarstan, e o republică vai de viața ei a rusiei cu 1,2 milioane de tătari și ăia corciți. Cam trist final pentru unii care până acum 350 de ani aveau un cuvânt greu de spus.

   0

  • #46
   Arhi

   As of the 2010 Census, the population of Tatarstan was 3,786,488.
   faptul ca ai decis tu, un psdist, ca sunt corciti, e doar problema ta. momentan e o tara mai mare decat multe tari din lume. in plus, sunt raspanditi in tot arealul european. si, totusi, au o istorie MULT mai veche decat dacii si, in continuare exista, au limba lor proprie, istorie si traditii. dacii sunt doar in mintea unor tampitei revansarzi. cine e mai trist?

  • #47

   ‘ai sa-nnebunesc
   mama ce stat beton, cu o poplatie cat bucurestiul si aflat sub domniatie sovietica
   e bine
   m-ai convins, cred ca-mi iau cetatenie acolo

   0

  • #48
   Arhi

   nu e nevoie, nu cred ca te-ar primi, tatarii sunt un neam cult

  • #49

   Chiar ma intrebam cand apare comisaru psd-ist si turma de suatinatori,nu durat mult.
   In alta ordine de idei,Mongolia ramane in continuare cu traditiile milenare…atat China si Rusia evitand a se amesteca in treburile lor interne..si daca ajungem la subiectul romanistan..Rusia a bagat bocancii in noi si a stat bine merci 50 de ani fara ca noi sa facem nimic

   0

  • #50
   Arhi

   hue hue hue

  • #51

   @cetin, eu chiar daca am divergete de opinii cu tine, tot te simpatizez 🙂
   dar constat cu scarba ca unii din fanii tai gandesc la fel ca fanii lui badea…
   trist.

   0

  • #52
   Arhi

   mon, mie imi esti simpatic. știi prea bine că, daca nu ar fi așa, ar fi muie mă, ura și la gara

  • #53

   Deci, nu mai pot cu toti cretinii astia patrioti care nu stiu a doua strofa din imn. V-ati pus stegulete la oglinzi, dar parcati pe trecerea de pietoni, futu-va-n gat de ipocriti.
   Ba, mor cu toti capcaunii astia. Invatati in mortii vostri sa fiti civilizati si sa va comportati cum trebuie in societate si lasati patriotismul pentru altii.

   0

  • #54

   Pai nu e treaba lor,,,statu sa le dea parcari..ca doar la banii lor de ce sa mai gandeasca,.
   Patriotismul pt daci este esenta vie,sa plecam capu sa nu il taie sabie,contemporan cu azi..sa ne penetreze jandarmii ca noi rabdam..nu facem razboi

   0

  • #55

   @Manu: Juma’ din Mongolia e la chinezi. Yay

   0

  • #56

   @Vlad, sânge de tatar cred că are jumătate de Europa. Ai mei care vin din lunca Moldovei , unii dintre ei fiind mari dacopati, au niste trăsături mongoloide de zici ca tocmai ai coborât de pe cai

   0

  • #57

   dacia a fost si este bogata!
   in saraci cu duhul!

   0

  • #58

   Bunicamiu a fost un om bun si n-am ce sa ii reprosez. Cand eram mic imi spunea povesti din astea despre daci si chestii de genul, nu la modul de indoctrinare sau alte vrajeli.
   Recent am aflat ca numele lui de familie de fapt e nume tataresc. Si tin minte ca la popoarele cotropitoare ii mentiona si pe tatari. In mintea lui saracu credea ca e dac. :-??

   0

  • #59

   La bulgari perioada craciunului era cea mai de cacat pt ca era fix atunci cand dacii veneau peste apa inghetata si ii jefuiau si le posedau frumoasele femei. Mai tarziu, dupa ce au venit romanii a fost mai ok. Dacii au devenit mai buni, sub conducerea lui gerula. Cam atunci cand s-au facut daci haiduci varcolaci. Restul e istorie

   0

 9. #60

  Pentru că măcar atunci, Decebal a avut sânge-n instalație.
  Ah…și asta cu „marile puteri”…mai dă-le-n p.ula mea. Că și România putea ajunge mare putere, dacă-și trăgea vreo 30 de nucleare. Să vezi ce cuminte era întreaga Europă. Ca baba-n biserică.

  0

  • #61

   „Romania ajungea mare putere daca avea 30 de nucleare”
   Nu ba, invers, daca era mare putere avea 30 de nucleare.

   0

  • #62

   Cum avea si Ucraina in 90…..ah, stai..

   0

 10. #63

  Adevăru’ că după plecarea romanilor, evul mediu timpuriu chiar a fost cam întunecat pe aici, și nu din cauza obscurantismului religios (care, între noi fie vorba , parcă abia acum începe).
  Am citit și eu în cartea de istorie că s-au perindat vizigoții, gepizii, hunii, avarii ș.a.m.d. dar nu-mi închipuiam că toată zona fusese la un moment dat ocupată de bulgari. ( https://youtu.be/UY9P0QSxlnI?t=349 )
  Chestia cu dacii o putem vizualiza ca pe un cap de pod care susține arcul de timp necesar ca să traversăm apele tulburi ale istoriei din acea perioadă.

  0

 11. #64
  Arbait

  Destul de neplăcuți, dacii… Poligami, practicaiu sacrificiile umane, canibalismul ritual și mîncau cîini. Nu aveau scriere proprie.

  0

  • #65

   Adica un fel de azteci??? Aaa…fuck-it, si aia tot din daci se trag!

   0

  • #66

   Sa nu mai vorbim de faptul că au avut interzis la bautura

   0

 12. #67

  Dacii erau niște boschetari bețivi și împuțiți. Ovidius a fost exilat în Dacia fiindcă a scris niște poezii care nu i-au plăcut împăratului roman. L-a exilat, nu l-a trimis în vacanță! Prin urmare se considera o pedeapsă și o înjosire să stai aici, tot la fel cum considerau și imigranții care au fost trimiși cotă parte în România. Dacii erau niște sălbatici, niște boschetari siniștri, nespălați, împuțiți și bețivi. Toate astea în timp ce romanii aveau cea mai mare civilizație a vremii, apeducte, viaducte, băi termale, piscine și spa și era la modă să fii curat și îngrijit și să circuli cu carele pe străzi (astăzi alei).
  Luați aceste două civilizații și puneți-le cap la cap.
  Și noi ne mai spunem în imn că suntem urmașii lui Traian, adică a romanilor și nu a dacilor.
  Pai hai să o luăm logic.
  Romanii fiind atât de civilizați e atât de greșit să spui ca s-au împerecheat cu dacii. E ca și cum un doctor sau un avocat din ziua de azi ar începe să și-o tragă cu un boschetar împuțit și nespălat pe motiv ca brusc îl găsește atractiv. Ca asta e teoria.
  Și nu e ca dacii au fost nimiciți complet de romani și brusc noi îi avem ca urmași pe aceștia. Și istoricii spun la fel ca dacii nu au fost anihilați ci romanii doar le-au tras „un pizdeț”, cum ar zice moldoveanul de peste Prut, și apoi și-au văzut de treabă, doar nu aveau să-și pună mintea cu toți boschetarii. Dacii au fost lăsați în continuare pe teritoriul României din ziua de azi, aceasta fiind o zona tampon a imperiului Roman împotriva triburilor barbare și pentru a mai exila aici pe cine nu era cuminte, tot așa cum România este o zonă tampon în ziua de azi pentru UE împotriva Rusiei.
  Să zici că te tragi din romani este un neadevăr istoric și o jignire pentru romani iar să zici că te tragi din daci e o jignire pentru tine, însă un adevăr istoric.

  0

  • #68

   Imi pare rau sa te dezamagesc, dar Ovidiu n-a fost exilat chiar in Dacia. Ci in Moesia (Moesia Inferior, mai exact), care era o provincie romana. https://en.wikipedia.org/wiki/Moesia

   0

  • #69
   Arhi

   sepulcrum ovidii

  • #70

   @crinsomware sau cum te-o chema, ia niște pastile. Chiar e grav să scrii atâtea aberatii doar din ură și prostie.
   Ovidiu nu a fost exilat în Dacia iar tracii ăia au dat mulți oameni de vază Romei, inclusiv împărați sau generali.
   Spartacus era tot trac.

   0

  • #71

   @Comisaru: ce gena de manipulator sovietic ai in tine… Cum o dai tu de la traci la daci si il aduci asa, tangential, si pe Spartacus in discutie… Care Spartacus era trac, deci dac, ca tot aia e, nu?
   Ei, am o veste pentru tine. Desi legenda (repet, legenda) ca Spartacus era trac, sunt multi istorici care spun ca de fapt, nu este sigur ca originea lui Spartacus era tracica. Mai degraba „trac” era unul din multele tipuri de gladiatori. De multe ori cei ce proveneau din Tracia erau desemnati pentru a juca acest „rol” de gladiator, de unde si suspiciunea privind originea lui Spartacus, dar nu era absolut obligatoriu.

   0

  • #72
   Arhi

   comisaru e pesedist și are agenda

  • #73

   @Genghis poate reușești să vezi tot contextul nu numai ce vrei. Nu am insinuat că Spartacus era dac doar am vrut să spun că tracii nu erau ultimii din Europa la vremea lor.
   @arhi. Mă plătește psd să ce, mai exact?

   0

  • #74

   boul ala zice de imparati romani si exemplifica cu un sclav!

   0

  • ” Toate astea în timp ce romanii aveau cea mai mare civilizație a vremii, apeducte, viaducte, băi termale, piscine și spa și era la modă să fii curat și îngrijit și să circuli cu carele pe străzi (astăzi alei).”

   si se cacau impreuna si se stergeau la cur cu acelasi burete. Si se duceau toti in aceeasi apa sa se scalde, ca apa calda face bine si e sanatoasa. Mai ales cand vii cu boli de piele in apa calda. Si aruncau jegurile pe strada. Sa nu mai vorbim de blocurile de locuinte care erau moderne si epic de insalubre.

   0

  • #76
   Arhi

   faza e ca se stergeau la cur ..

  • #77

   Si ca aveau unde sa se cace, chiar si impreuna.

   0

  • ca astilalti se cacau pe ei.
   Da, aveau ei niste idei bune, numa ca chestiile alea nu functionau cum trebuie pe vremea aia. Gen apa calda si bolile.
   Aveau una tare, corecta, dar tare: pishat pe pietre in fata spalatoriilor.

   Altfel: nu degeaba ai fost sefii perioadei. Logic ca erau super bine dezvoltati

   0

  • #79
   Arhi

   e cumva un ourobouros. ai armata puternica, cuceresti tot, devii bogat, te dezvolti, devii bine dezvoltat, esti sef. de aia chinezii sunt tata lor de milenii. si inca nu se simt pregatiti sa iasa in lume. dar vine si timpul ala

 13. #80

  Dacopatia provine în principal din comunism și e greșită pentru că:
  1) Dacii ocupau în principiu zona Banatului, e imposibil ca de la Odessa și până în Ungaria și de la Cernăuți până în Grecia toți românii și aromânii să fie urmașii lor.
  2) pe teritoriul României de astăzi mai trăiau buri, suci, carpi, agatârși și alte triburi tracice. Spunând că suntem urmașii dacilor ne limităm doar la zona Banatului și dăm apă la moară iredentistilor din alte țări.
  3) Pur și simplu nu e adevărat. Nu poți spune că ne tragem din daci și slavi în principiu când dacii erau o mică parte a populației din regatul lui Decebal.
  Pe de altă parte, nici lamentările astea á la lucian boia și dan alexe de tipul „erau ultimii sălbatici, cei mai primitivi, au fost exterminați” nu sunt cu nimic mai scarboase decât dacomania.
  Militar, tehnologic, cultural erau între invadatorii care intrau în Europa și greci sau romani.

  0

  • #81

   erau intre doar geografic.
   invadatorii le erau superiori bastinasilor pe toate planurile.
   din perioada secolelor III-X, majoritatea obiectelor/ruinelor gasite au fost ale migratorilor sau bizantine!
   poate scrie in cursul scurt ca tezaurul de la pietroasa a fost al lui gerula sau mircea cel batran (scuzati, cel mare)!
   partea cu superioritatea militara este de rasul cu(rcilor/rului/cului).

   0

  • #82

   @Comisaru: dacopatia nu provine din comunism.

   0

  • #83

   * Pentru că nu se născuse kovesi
   ** „totul e de căcat și tre’ să moară”
   #Româniatrebuiedesenatacaproastaeuropeipentrupedelei?

   0

  • #84

   nu toata, doar psdeii!
   repede si total!

   0

 14. #85

  Sacrificii umane au practicat si romanii si cam toate civilizatiile antice. De la ingropat de viu la luptele de gladiatori, romanii intr-adevar nu foloseau 3 sulite se pare. Dacii erau prafao… ceva gen putin peste triburi, stateau in niste baraci de nuiele si lemn pe langa ceva cetati amarate formate mai mult din pamant ridicat. Nema scris, nema moneda, nema drumuri… cum putem fi siguri ca era stat centralizat ? „Dacia” e numele provinciei romane abandonate ulterior. Ganditi-va ca au ramas destule teritorii necucerite de romani si acolo tot s-a ales praful de limba si de tot.

  0

  • #86

   Ba sa avem pardon! Cum nema moneda? Dar cosonii????

   0

  • #87

   dacii s-au remarcat prin 2 lucruri: alcoolism si falsificarea monedelor romane!

   0

  • #88

   daddy: strămoșii hackerilor de astăzi

   0

  • #89

   @Daddy: true, true… Dar… sa nu uitam, falsificarea monedei este un mod de a falimenta economia adversarului. Au incercat-o si altii, ceva mai recent.

   0

  • #90

   i-au falimentat pe romani pana le-au luat aia tot!

   0

  • #91

   @daddy: pai nici astora de vorbesc eu nu le-a iesit prea bine.

   0

 15. #92

  De la daci ne-a ramas obiceiul sa punem un fes pe cap cind vine toamna. Fara aceasta traditie se ducea pe plua neamul nostru de mult!

  0

  • #93
   Arhi

   curent e cuvânt dacic

  • #94

   Fesul vine de la Baiazid. Un lucru mai puțin cunoscut – Baiazid era dac: dacă un cuvând are b sau v și z e foarte probabil să fie dac. Ca brânză, viezure, și alte cuvinte cosiderate slave, dar pe care de fapt slavii le-au luat de la daci, ca brazdă, bârzo, bârzo, așa era limba lor. La alte cuvinte nu e neapărat b sau v, poate fi p sau d, sau alte consoane, mânz, pizdă, dârz, grumaz, sau expresii mai lungi – placă de bază, toporul lui zoso. Toate vin de la daci. O consoană si un z, astea le dau de gol.

   0

  • #95

   bâzdâc, praz, zer, zarzără, sloboz, zbanghiu, zoso

   0

  • #96

   Curentu pt romani e la fel ca si kriptonita pt superman.

   0

  • #97

   In plus s-a reconstituit si ce scria pe vasul de lut sub inscriptia Decebalus per Scorilos:
   Tata, a venit iarna si la noi. Abia acum inteleg ce ai vrut sa zici cu „cine nu fereste capul (de curent) beleste barzoiul!

   0

  • #98

   P-ăștia cu glumele despre români, versus curentul care-i trage, i-aș întreba de ce, acum, la sud de Vatra Dornei se înregistrează temperatura de -9 grade Celsius, iar organismul uman o resimte – indicele de răcire termic – ca fiind de -26?
   Ori, data viitoare când vă mai deplasați pe o distanță lungă cu mașina personală să țineți geamurile deschise. Fiindcă curentul e doar o senzație românească, nu-i așa?!

   0

  • #99

   suntem pe primul loc la fețe strambe, la probleme cu mersul si la scuipat plamanii in supermarket!
   n-am vazut nicaieri asa pondere mare a indivizilor cu probleme de sanatate.
   bine, nici n-am depasit granitele!

   0

 16. #100

  Corent ai vrut sa spui, curent e altceva. Se spune m-a tras corentu’. Curentu curge, corentu e ala care trage

  0

 17. #101

  Si in Marea Britanie sunt grupuri care ii „venereaza” pe celti sau unele in tarile nordice pe vikingi. Putem sa privim activitatea asta mai mult ca pe un hobby din care se pot invata lucruri despre istorie, insa trebuie sa evitam „iesirile in decor”.
  Adevarul despre daci cred ca este la mijloc. Putem spune ca nu erau la fel de civilizati ca romanii sau grecii, dar luptele avute de romani cu ei au fost printre cele mai importante, deci puterea militara a dacilor nu era de ignorat.
  Primul razboi daco-roman s-a terminat cu o „remiza” avantajoasa pentru daci, iar romanii au suferit pierderi grele.
  Romanii nu au cucerit toate zonele unde erau stabiliti dacii si luptele au mai durat mult dupa cucerirea capitalei.
  Dacii aveau resurse foarte importante de metale pe care le exploatau, bateau moneda si au importat destula tehnologie si obiceiuri de la romani si greci inainte de a fi cuceriti.
  La Sarmizegetusa (cea dacica) din cate stiu s-au gasit apeducte, drumuri pietruite si o serie de cladiri cu scop religios destul de complexe.
  Cultura romana fiind mult peste cea dacica este clar ca a inlocuit-o pe aceasta foarte usor. Dacii cred ca erau semiromanizati dinainte de a fi cuceriti, iar dupa cucerire multi dintre ei au fost luati sclavi.
  Totusi ar trebui sa ne ofticam ca nu avem un serial pe History despre daci asa cum au nordicii serialul Vikings.
  Cred ca sunt suficiente informatii despre ei in complexul lui Traian de la Roma, unde sunt reprezentati destul de onorant.
  De asemenea am vazut statui impresionante (posibil reprezentari ale unor capetenii dacice) la Luvru.

  P.S. Nu sunt dacopat dar imi place istoria.

  0

  • #102

   Ce ai vazut tu la „Luvru” este posibil sa fi purtat asa ceva pe cap: https://en.wikipedia.org/wiki/Phrygian_cap.
   Accesoriu nu neaparat exclusiv dacic.

   0

  • #103

   #Genghis Han Nu toti aveau caciula respectiva. Am facut insa o comparatie intre fizionomia si imbracamintea celor de pe columna lui Traian si cei de la „Louvre” (ca sa fim francezi pana la capat) si mi s-au parut foarte asemanatori.
   Statuile erau marcate cu denumirea „Barbarian” sau ceva asemanator.

   0

  • #104

   Aaaa…fuck it…sa rezum eu:
   Si celtii erau daci.
   Si vikingii erau daci.
   SI atlantii erau daci(aveau tunel direct care iesea direct in Bucegi ce pana lor)
   Si persii erau daci.
   Deci si tatarii erau daci!
   Am zis!

   0

  • #105

   dacii nu au importat nimic, ”decat” au exportat cultura, stiinta, tehnologie.
   romanii erau de la aparitie dacizati!

   0

  • de fapt, ai citit ce a zis Yon si nu ai inteles nimic.

   dar, ai dreptate cu „celtii sunt daci” doar ca putin invers, gen „Erau si celti printre daci”.

   0

  • #107

   @Yon: acum, daca convingerea ta se bazeaza pe fizionomie, ca sa folosesc un dicton in acord cu vremurile, barba non facit philosophum…

   0

 18. #111

  Este in film remarca aiaminunata a copilului roman catre Gerula – ar trebui sa te mai speli deoarece cam puti

  0

  • #112

   ”- Noi o sa facem impreuna lucruri foarte frumoase. Case si drumuri in toate partile!
   Cetati solide din piatra, drumuri frumoase, gradini frumoase cu flori si apeducte
   – Apeducte nu!
   – De ce, de ce?
   – Nu vreau eu! Stai, stai, stai, nu facem, nu facem apeducte. Ce-i aia apeducte?
   – Apa, apa. Aducem apa buna de la izvor
   – Nu! Apa nu!
   – De ce?
   – Vii! Vii! Vii peste tot! Sadim peste tot vii!”

   Cu actorul Ștefan Ciubotărașu în rolul boschetarului dac!

   https://www.youtube.com/watch?v=IalFhb9GHwc

   0

 19. #113

  Pfoa, deci Cetin, comunitatea ta este formata mai ales din IT-isti si istorici 🙂

  Cand eram in facultate am dat la biblioteca Literelor din greseala peste o carte scrisa de un comunist din asta dacopat care pana acum a ramas neinvinsa in gigantismul imbecilitatii sale. Scria acolo negru pe alb ca dacii sunt la baza limbii latine si mai mult decat atat, Roma a fost la Roman. Da, doamnelor si domnilor…la Roman, Judetul Neamt. Nu mai stiu decat ca era o cartulie mica si verde dar tare as vrea sa o regasesc ca a fost un festin lectura ei..mai mai sa ma dea afara din sala de lectura.

  0

  • #114

   Dacopatia nu este un fenomen prin esenta comunist. Ca pe vremea comunismului a atins culmile, e altceva.
   Cel care a „inventat” dacopatia este Densusianu: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Densu%C8%99ianu.
   De altfel lucrarea sa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia_preistoric%C4%83 este in continuare un best seller.

   0

  • #115

   Acum ca ma gandesc…dar nu, cred totusi ca era scrisa in comunism. Multumesc pentru recomandare, o caut si ma delectez. Da, asa e nu a fost apanajul comunistilor doar, e nationalism inteles foarte interesant de romani care au limba latina si sunt o „insula de latinitate in zona” dar se identifica cu niste stramosi de la care nu a mai ramas mare lucru…De fiecare daca cand dacopatia reapare in forta este de obicei un moment cand romanul e cu curu gol si burta la fel de goala. Stii ca ii tii in bezna si mizerie si ca le chioraie matzele, da-le ceva sa ii umple de mandrie sa nu mai miroasa rahatul in care inoata. Trecutul glorios acopera prezentul cacacios mai ales atunci cand memoria e de pestisor auriu si educatia e „scoala vietii”.

   0

  • #116

   Sincer, ma indoiesc ca Densusianu, care era ardelean, ar fi vazut Roman la Roman…. Mai degraba tind sa cred ca era ceva scris pe vremea comunismului…
   De altfel, mai sunt unii care spun ca sumerienii au plecat din Simeria… https://www.efemeride.ro/orasul-subteran-al-zeilor-din-rosia-montana-2/

   0

  • #117

   Da, Roma era la Roman si carele romane erau camioane facute la Roma-Roman. Trase de cai, ca motoarele se stricau imediat ce ieseau din fabrica.

   0

 20. #118

  Nu-ș cum dracu’ se face că cele mai multe statui reprezentând diferite categorii de oameni din societatea dacică se găsesc la Vatican. Amu’ stau să mă întreb de ce, din moment ce dacii erau „pleava”…
  Oricum, azi nu ne-ajută la nimic…

  0

  • #119

   De unde stii ca reprezinta diferite categorii de oameni din „societatea” dacica? Eu unul am fost de 2 ori la Vatican si nu prea le-am vazut.

   0

  • #120

   a inceput sa vada si animale mici!

   0

 21. #121

  Bai deci suntem albanezi nu? Si maghiarii unguri nu?

  0

 22. #122

  cel puțin dacii au luptat cu romanii
  în 1940 carol al doilea și camarila lui de golani și curve s’au câcat pe ei de frica animalelor bolșevice și a naziștilor
  una e să te lupți și alta e să fii un golan bășinos înconjurat de curve bășinoase
  RESPECT DECEBAL

  0

  • #123

   ooooofffffffff, iar discutia cu 1940…

   0

  • #124

   rezultatele au fost urmatoarele:
   – dacia ca stat, popor, limba, ”elite” a avut soarta cartaginei (care a fost totusi 7 clase peste dacia);
   – romania inca mai exista (desi intr-o situatie cu 7 clase sub cea interbelica).

   0

  • #125

   clar. s-a cacat pe el de frica in 1940 carol, de parca murea el, nu un million de curajosi ca tine.

   0

  • #126

   @gm să știi că carol al doilea chiar s’a câcat pe el de frică și a fugit repede ca un laș împuțit

   0

 23. #127

  Dupa urechea lipita cica as fi dac, dar dupa marimea penisului ceva congolez…

  0

 24. #130

  Dacopatia este o afectiune psihica.Nu stiu daca sunt medicamente compensate pentru asa ceva…

  0

 25. #132

  @Genghis Han (bunicul lui Kublai) „Dacopatia nu este un fenomen prin esenta comunist.” Nu numai! Nu este nici macar romanesc. Uita-te putin aici: „”Conform arhivelor Vaticanului, româna nu e o limbă latină, ci mai degrabă latina e o limbă românească” Carme Jimenez Huertas „cercetătoare catalană specialistă în lingvistică şi tehnologia limbajului.” Am ras cu lacrimi cand am citit articolul, era sa ma dea aia afara din biblioteca Universitatii Autonome din Barcelona. Ulterior, am inteles ca tipa a publicat si o carte, delectati-va cu articolul, ca e si in romana: http://www.formula-as.ro/2016/1201/mica-enciclopedie-as-27/istorie-limbile-romanice-nu-descind-din-latina-mama-lor-este-cu-mult-mai-veche-20259

  0

 26. #135

  Ceea ce nu înțeleg dacopații este faptul că, un român mediu din zilele noastre, are mai multe în comun cu un ungur contemporan decât cu un dac. Probabil că un dac i-ar lua gâții în secunda a doua unui dacopat, sau la fel de bine lui Kelemen Hunor, nedistingând vreo diferență notabilă, nici de limbă, nici de caracter .

  0

  • #136

   Ar face orice numai ca sa-ti fure portofelul. :))

   0

 27. #137

  i-au falimentat pe romani pana le-au luat aia tot!

  0

 28. #138

  Hmm usor nu am fost de cucerit…de altfel in istoria lor romanii isi vor aminti mereu de 2 lucruri: de sagetile partilor ( sageti cu 3 varfuri ) si sabiile dacilor ( sabiile dacilor erau usor curbate nu erau de spintecare precum cele romane ) ..si nu vorbim doar de episodul 101-106…au mai fost ciocniri cu romanii si in trecut…sunt curios daca venea Caesar peste noi…ce iesea.
  Mandrie,oarecum ca avem o istorie antica…si ca am avut un popor cu o identitate proprie…si ca am avut ciocniri si cu persii si cu Alexandru cel mare…in rest ne-am pisat la propriu pe tot ce a insemnat vestigii,cetati etc.
  Si totusi nu am avut soarta Cartaginei….

  0

  • #139

   Nu înțeleg de ce o ții langa cu „noi”. Care noi?

   0

 29. #140

  Oameni buni, răbdarea noastră, a puilor de daci, are o limită! Ați terfelit istoria sacră, v-ați lăsat ademeniți de întunericul minții, ați lăsat să curgă minciunile și falsele argumente. GATA!!!

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2024888347574118&set=a.552915574771410&type=3&theater

  0

  • #141

   trăiască marele popor chinez și prietenia româno-chineză!

   0

 30. Eu as aminti ca poporul roman a aparut dupa ce daci si-au luat bataie de la romani, dupa care romani le-au futut femeile. Sistematic. Cateva sute de ani.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.