Dacii la Roșia Montana

mihai_viteazul_septimiu,_ilarion,_pellea,_piersic__large
Scris de Nea Ilie de la Sculărie

Unii dintre voi se întreabă cum am ajuns să scriu pe arhiblog. Am pile la guvern, tata e la ONU, soră-mea e manager – urcă firma pân’la cer, oricum nu mă las! Sunt un fel de Florin Piersic pe care dacă-l scăpau ăștia printr-un studio se dădea toată grila de programe peste cap.

Prin anii 90, când lovea sărăcia mai grav ca minerii, lucram pe un șantier de construcții prin Eforie Nord la 3 papuci, adică la capătul stațiunii pe unde făceau plajă vedetele vremii să nu le sară meltenimea în cap. Nea Gogu, întreprinzător postrevoluționar, mă angajase pe post de inginer că eram singurul pe care-l știa să citească planuri de arhitectură și să le traducă la muncitori în practică. Așa se face că într-o dimineață eram toți cu dulgheria terminată așteptând betonierele să vină și să începem ce era mai greu: turnatul de grinzi întoarse, stâlpi, placă de etaj, scări, cupole făcute cu ecuații iacobiene, chestii de-astea.

Când, hop apare Florin Piersic cu un cearceaf în spate, se ducea la plajă-n daravela goală. Ne vede pe fierărie, stă o secundă să contemple peisajul și ne salută:

– Ce faceți bă, o frecaț’?

Șantieriștii, gata pe el:
– Să trăiești nea Florine!
– Trandafirul Galben, matale ești bre?
– Mărgelatule, de ce umbri bre în sula goală?
Ăsta, se rușinează și le întoarce una ca la Cluj:
– Nu e goală, bă ciocoflendere, e descărcată — și cu mâna stângă se scărpină la cartușe.
Și își continuă drumul printre stavilopozi nu înainte să ne întrebe la ce oră luăm masa.
– La doișpe, nea Florine, sau când ne-o lăsa șefu’ — și făceau cu ochiul spre mine.
– Șefule, zice maestrul Piersic, să vii să mă anunți și pe mine că mi-ar place să stau la masă cu voi, n-am mai stat de mult așa pe un șantier.

Au venit betonierele, am zguduit stâlpii cu vibratoarele — ho, bă, că așa se numesc! sunt niște vibratoare de structură care au rolul să scoată bulele de aer și pietrele la suprafață din ciment, am întins placa, totul ca la carte. Pe la doișpe jumate mă duc să văd dacă Mărgelatul mai e după stavilopozi și-l chem la masă. Vine ăsta înfășurat cu cearceaful ca Tarzan și se așează între noi. Noi cu brânză scoasă din ziar, cu roșii șterse de căciulă, cu slănină încălzită la autogen, cu pâine de casă, marmeladă, conserve tăiate cu briceagul, canțarole cu ciorbă… El c-o sticlă de mărgelată la 60 de grade.

Și începe să ne povestească dintr-una în alta de niște filmări:

Se trăgea “Dacii” cu Nea Mărin în distribuție. Ilarion Ciobanu, să-i de’ dumniezău sănătate (acum să-l odihnească), mare om — mare caracter, avea și el o scenă în care îi punea mâna-n gât unui roman și-i zicea câteva vorbe răspicat. Echipa de filmare, mașiniștii, luminile și câțiva actori din Anglia. Bă, le-a plăcut la englej’ așa de tare de ăsta că seara, după ce ne-am potolit, ne-am dus la o cabană să sărbătorim iar englejii după el.
– Bă ce actor!
Și-l lăudau, îl ploconeau cu pahare de pe tavă…
– Bă ce talent!
Ilarion nu știa o boabă englezește. Și ăștia după el.
– Dom’le da’ ce bine joci…
Și numai după el.
Ăsta, ne-mai-răbdând calvarul urmăritorilor lui îi pune unui englez mâna în gât și îi zice exact ca-n film:
– Ce cauț’ mă în munții noștri?

21 comentarii

 1. #1

  Esti povestitor cu har Nea Ilie, buna achizitie pentru blog.

  0

  • #2

   Cel mai câstigat a fost arhi: să dai anielă si sabrină pe ilie sculărie, a fost o mişcare inteligentă. :)

   0

 2. #3

  noroc cu nea ilie…

  0

 3. #4

  No acu ca tot era cu cearsafu pe el… ia zii bre nea Ilie… atarna greu sau era asa de pamplesir.??? nu de alta dar ca sa futi juma din fumeile din Romania si un sfert din Ungaria tre sa te tina jucaria….

  0

 4. Am auzit-o de vreo 10 ori pînă acum, povestită de FP.

  0

 5. #7

  Fabulatie. Daravela lu’ Piersic nu era niciodată goală, mereu avea vreo 2-3 femei pe ea.

  0

 6. #8

  Nea’ Ilie, e tare frate! :D

  0

 7. #9

  Bre nea Ilie scrii mai așa, de cătănie, iote de ce te citesc.
  Lasa tu una de pă blog in pace ca deh, orice comunitate e cu mascota ei, bagă vibratorul ăla in structură si mai scoate o literatură.
  Ca să meargă la băeți cand mai mananca ei așa un ziar pe branză.

  0

 8. #10

  Bre, Nea Ilie, nu stiu ce Dorel sef fost-ai pe santiere, da’ cum sa zici ca turnarea e partea cea mai grea si ca prin vibrare scoti pietrele din beton*?

  0

  • #11

   Turnarea cu vibrațiile ei e o figura de stil mai așa, literară, mama ei de explicatie necesară la orice poanta de calitate.
   Acuș incepem, ca la școală, să explicăm ce a vrut să zică poietul…

   0

 9. Deobicei intru de pe telefon pe arhiblog, să văd ce se mai întâmplă. Când văd în preview-urile de pe prima pagină „Scris de Nea Ilie”, închid repede telefonul și fug la laptop ca să pot citi mai bine. Și când deschid, întâi mai poposesc pe la celelalte articole, și las articolul lui la urmă. Parcă nu l-aș citi, că se termină repede, și tre’ să mai aștept câteva zile până apare altu’. Și când îl citesc, mă bucur de cât de bine-i scris și-s supărată că ajung la final și… s-a terminat.

  De mult n-am mai citit cu așa plăcere.

  0

  • #13

   stati sa faca review la articol the RealRoxi (mnoh, un „pseudomucea”…) si pe urma mai vedem daca se mai savureaza articolele lu’ nea ilie.
   @Laura – bravo! fii bucuroasa fata, esti tanara (21 de ani, parca, nu?) si sa ajungem toti sa ne bucuram si de micile lucruri (ca articolele scrise de nea ilie) din zilele astea mai cenusii.

   0

  • #14

   Femeia aia se luptă singură cu piticii ei adunați pe creier și cu pânzele de păianjeni adunate la fofo. Mi-e milă de ea. Lăsați-o că e destul de necăjită și-așa, să se simtă bine măcar aici. :)

   0

  • #15

   PMS-ul e în floare…
   Şi nu, nu-i un partid nou…
   Deşi poate ar trebui să fie.
   :-)

   0

  • #16

   ´Dai seama ca tocmai i ai zis lu Arhi ca el sucks prin comparatie :))

   0

 10. #17

  Pentru Nea Ilie: la experiența ta de constructor, dacă ăștia de construiesc acum nu vibrează betonul, e belea mare? Am pus ochii pe un apartament într-un bloc nou vis-a-vis de locul de muncă numai că ăștia toarnă așa… fară vibrații, doar îl nivelează la suprafață cu ceva din lemn.

  0

 11. #21

  Bre, nea Ilie, pune mana si scrie o carte! Ca si Laura, cand vaz ca ai scris ceva, hop-la laptop sa ma delectez pe indelete. Hai sa traiesti!

  0

Citește și...

Ca în fiecare an, am plecat, exultând de fericire, să cumpăr, din nou, de toate pentru toți copiii, pentru că știi tati, ghiozdanul cu care am terminat anul trecut, vechi deja de vreo 5 luni, nu mai e ceea ce trebuie, da? Și nici penarul și nici nimic. Așa că avem, desigur, ghiozdan […]

Donald Trump i-a dăruit lui Klaus Iohannis o șapcă: „Make Romania Great Again” Având în vedere îmbulzeala care e pe sloganul acesta, eu aș fi curios dacă șapca asta îi rămăsese lui Trump de la vizita lui Dragnea și, fiind un meleardar strângător, a zis să nu se risipească aiurea prin cine știe […]

Am găsit soluția, este INCREDIBILĂ, click aici să AFLI SECRETUL incredibil. În primul rând, trebuie să îți găsești, după masa, o poziție confortabilă pe canapea. După care, deschizi situl emagului și cauți ce te interesează. Aici vine șmecheria. La căutare, bifezi să fie livrat exclusiv de emag. Desigur, searchul de la emag e […]

Observ cu interes și îngrijorare că oamenii uită rapid cine a fost și este Victor Ponta. De la omul cel mai urât din românia, de la Mickey Mouse, ajunsese, înainte de alegeri, salvatorul opoziției, oameni relativ inteligenți făcând campanie pentru el, pentru că, nu-i așa, era împotriva sistemului. După care Ponta și-a dat […]