Cum e cu darea de mită?

Deci dacă eu, cetățean al României, dacă vin și te premiez pe tine, în cazul în care câștigi un meci de fotbal, se numește dare de mită și fac 3 ani de pușcărie, plus confiscarea banilor.

Dacă omor 3 oameni, pentru că merg bolnav cu capul, la propriu, cu viteză, în curbă, depășind linia continuă, pe ploaie, iau cu suspendare.

E mai puțin grav.

156 comentarii

 1. #1

  Pentru ambele fapte as da inchisoare cu suspendare, daca individul nu are antecedente si un cazier curat. Daca au pete, ambii merita cu executare.

  0

  • #2

   Imi esti datoare cu un raspuns.

   0

  • #3

   Mai draga… daca pentru depasire in curba pe linie continua cu 3 victime tu esti de parere ca este de suspendare, e grav. Nu avem nici o sansa atata timp cat sunt oameni ca tine care il sustin pe Huidi si oameni care spun ca Becali merita gratiat. NICI O SANSA!

   @ Arhi, premierea este mita. Cand premiezi un doctor sa-si faca treaba sau cand premiezi un politist sa nu-si faca treaba este fix acelasi lucru.

   0

  • #4

   cel putin la doctori, nu e adevarat, am trecut prin asta. poti sa oferi un cadou medicului, atata timp cat nu iti conditioneaza actul medical de cadou.

   0

  • #5

   @ Arhi. Pai da seniorule, daca te duci la doctor, omul te face bine si tu ii strecori dupa o floare de colt, fara ca el sa stie inainte sa indeplineasca actul ca o sa vina rasplata… atunci merge.

   Dar ciobanul s-a dus cu valiza inainte si a strigat sus si tare ca el plateste. Si acum, spre bucuria mea, plateste 🙂

   0

  • #6

   @arhi – ce spui tu întruneşte elem. infr. de primire de foloase necuvenite

   0

  • #7

   @Alexandru
   GRESIT
   e vorba de premiere a unui om care nu munceste la stat spre deosebire de doctor sau politist care e platit sa isi faca treaba chiar din banii mei.

   0

 2. #8

  pai de ce? ala s-a dus si a zis ba, daca castigati, aveti 1 milion. nu i-a platit sa piarda, ii premia in cazul in care castigau.

  0

  • #9

   Pe Cluj sau pe Bistrita? Plus ca Teia Sponte si Becali au mintit legat de scopul banilor…

   0

  • #10

   so what, erau banii lor cash, puteau sa si-i bage in cur

   0

  • #11

   art 254 Cod penal:
   (…) în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu”
   -am dezvoltat mai jos-

   0

  • #12

   Puteau face orice cu banii aia, dar au savarasit infractiunea de fals inscrisuri sub semnatura privata,aratand in acel contract o alta destinatie a banilor decat cea reala

   Art. 290
   Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
   Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
   Tentativa se pedepseşte.
   -modurle de la 288 sunt contrafacerea scrierii, subscrierii si alterarea-(in cazul de fata, s-a realizat prin contrafacerea scrierii, adica documentul respectiv continea toate elementele care sa il califice ca fiind de imprumut, dar vointa faptuitorului a fost alta.-a recunoscut si Becali- In plus, a fost incredintat pt a fi folosit: exemplu: daca il oprea pe Sponte politia si il intreba de banii aia, putea scoate contractul pentru a i justifica.

   0

  • #13

   *de vanzare

   0

  • #14

   in cazul asta erau vinovati de fals, nu de mita.

   0

  • #15

   Becali este acuzat de fals in concurs cu dare de mita.In instanta, el insusi a recunoscut infractiunea de fals, cerand sa fie condamnat pentru fals, dar nu si pentru mita.

   Cred ca instanta a retinut concursul de infractiuni, doar asa se poate ajunge la o pedeapsa de 3 ani, in conditiile in care maximul special pentru falsul in inscrisuri sub semnatura privata este de 2 ani.

   0

  • #16

   Si doctorului la fel ii spui „iti bag banii la halat ca sa-mi pui picioru’ in ghips”…

   0

 3. #17

  Gigi Becali VS. Serban Huidu

  0

 4. #19

  Doamne apara si pazeste!
  Cand o sa intelegeti sa faceti diferenta intre culpa si intentie?

  In alta ordine de idei, iata de ce nu e „premiere”:
  Art. 255

  Darea de mită

  Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile şi scopurile arătate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

  Art.254
  Luarea de mită
  Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

  Art. 147

  Funcţionar public şi funcţionar

  Prin funcţionar public se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.

  Prin funcţionar se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.

  0

  • #20

   Adica fotbalistii sunt functionari ?

   0

  • #21

   stefan, cand o sa intelegi diferenta intre 3 morti si un premiu la fotbal? cand iti vor muri 3 membri ai familiei, ucisi de un baskan cu mercedes?

   0

  • #22

   Dani, da , fotbalistii sunt functionari, dar in acceptiunea lui 147 alin 2.(Prin funcţionar se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.)

   Arhi, inteleg foarte bine ce spui, dar primeaza pozitia subiectiva, dupa cum a vrut sa savarseasca fapta sau nu. Iar nu efectul.

   0

  • #23

   pai nici Mengele nu prea a vrut sa omoare evrei. dar na, s-a intamplat sa mai crape unul, doi. deci e nevinovat

   0

  • #24

   @Arhi

   In drept, un factor agravant si decisiv in darea sentintei, este intentia.
   De aceea Huidu pentru o fapta incomensurabil mai grava decat a lui Becali, a luat cu suspendare

   0

  • #25

   @cetin

   Probabil ca tot atunci cand o sa intelegi si tu ca intr-o instanta se judeca ce e legal, nu ce e moral.

   Nu-ti convine o lege, o schimbi, nu te iei de judecatorul care o aplica. Chestii de finete…

   0

  • #26

   fotbalistii nu sunt contractati sa cistige ci sa joace. cistigarea meciului nu este o indatorire de serviciu formala, desi este scopul activitatii. daca interpretam darea de mita in sensul asta, atunci si avocatii cu onorariile de succes si in general orice angajat care primeste bonusuri pentru reusite sunt vinovati de luare de mita. interpretarea curtii este aberanta. litera legii poate se potriveste fortat pe situatie, spiritul legii insa absolut deloc.

   0

  • #27

   PCH: angajatii care primesc prime si bonusuri le incaseaza/primesc de la angajator :). Imagineaza-ti cum ar fi sa lucrezi la Samsung si sa primesti un bonus sau niste cadouri de la Apple, parca te-ar lua coreenii la ochi ca dai din casa sau faci smecherii…

   0

  • #28

   pai daca as primi bonus de la apple sa imi fac munca, mi s-ar parea ok.

   0

  • #29

   De ce dai doar ce iti convine? Art. 255 contine si alineatul „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune.”

   Ce inseamna asta? Hai sa ne-amintim ca organele se puteau autosesiza cand Becali chiar spunea la TV ca a facut chestia asta, a fost peste tot la stiri. E o tara de cacat in care niste judecatori isi bat joc de lege.

   0

  • #30

   alexandru: dar daca sunt parinte si copilul meu, major fiind, este scapat de la belea de un avocat, am voie sa premiez avocatul? ca nu sunt eu angajatorul direct al avocatului, copilul meu este.
   ceea ce s-a pierdut complet din vedere este firescul/nefirescul situatiei. becali a premiat o situatie fireasca, necontrara interesului sportului: cistigarea unui meci, indiferent de interesele cui ar fi servite prin consecinte. daca o situatie este fireasca, care este interesul justitiei de a o condamna?

   0

  • #31

   arhi, sunt putine ocaziile cand primesti un bonus de la concurenta pentru a face munca de pe urma caruia ei nu beneficiaza :). Nu cred ca exista aprecieri de genul asta fara sa existe un interes.

   Acum ma gandesc ca am dat un exemplu prost „Apple plateste angajat Samsung”. Apple chiar are interes ca aia sa inventeze din moment ce le foloseste tehnologia.

   Subiectul asta e cu dus-intors. Si mie mi se pare ok sa primesti „ceva”, dar sa se stie ca primesti, sa fie trecut pe hartie etc. Nu vad nimic gresit in ceea ce a facut becali. Ma intreb daca putea fi evitata chestia asta daca punea problema de genul „Bai patron de club, iti virez niste milioane de euro si faci ce vrei cu ei, e donatie de la mine pentru tine(acu’ face cu ochiu), dar iti dau banii astia dupa meci, ma-ntelegi? Hahahahaha”

   0

  • #32

   Nu cred ca vorbiti serios! @Stefan din ce spui tu, eu primesc spaga in fiecare zi!sunt angajat al unei firme (persoana juridica al carei actionar sunt) si clientii imi dau bonus la terminarea prestarilor de servicii inainte de termenul prevazut in contract – clauza prevazuta in contract!!! Ha, ha iau mita! Bagati-ma la inchisoare!
   @arhi nu intelege nimeni comparatia ta?

   0

  • #33

   nu, se vede

   0

  • #34

   am primit de la bacanie o sticla de tuica de la novaci de sta DNA-ul in coada, i-a ametit si p-aia de-mi asculta telefonu’… asa premii de facut treaba buna sa tot primesc, sper sa n-am probleme:))))

   george: faptele sunt clare si nu e asa greu de gandit ce sentinte trebuia date in cazul fiecaruia

   0

  • #35

   @Alexandru C. Pentru unii! 😉

   0

  • #36

   Tot aşa cum toţi suntem români: din Voivodina şi până la Prut, parte din din Ucraina (partea aia a Bucovinei ce-a rămas la ucraineni), dincolo de Prut până la Nistru şi … mai revendicăm şi ce avem la bulgari (deşi teritoriul ăla e destul de controversat)?

   Bottom line: să te mai aud comentând de ardeleni 😛

   0

  • #37

   eu sunt tatar, deci pot comenta ce vreau:D

   0

  • #38

   @ Mihai
   Nu am dat copy-paste pentru ca nu am considerat ca ar fi relevant.Faptul ca Becali a spus la TV ca ar fi „premiat”, nu echivaleaza nici macar autodenunt, pentru ca nu e facut in fata autoritatilor.
   Intr-adevar, autoritatile s ar fi putut autosesiza, dar nu i ar fi folosit in niciun fel lui Becali.

   0

  • #39

   Si cand Stefan cel Mare pleca la lupta spunea „La lupta bucovinenii mei!!!” :)))

   0

 5. #40

  In Romania activitatea de lobby nu este recunoscuta si implicit este asimilata traficului de influenta si pedepsita penal.
  La fel, premierea nu este recunoscuta si este asimilata darei de mita si implicit, pedepsita penal.
  De aceea ce spun avocatii si oamenii lui Becali, din punct de vedere juridic este zero absolut.

  0

  • #41

   Bravoo!

   0

  • #42

   cif, fiind matale in domeniu si explicandu-mi atat de frumos, explica-mi cum nenumarate instante pana acum au considerat ca nu e dare de mita?

   0

  • #43

   Becali si-a angajat cel mai prost avocat. Astazi batea campii ca il elibereaza. La ce mutra are cred ca e avocat la negru. Din ala chemat la judecatile tiganesti sa castige prin tupeu si smecherie.

   0

  • #44

   @Arhi

   Daca am enumera toate sentintele din Romania care se bat cap in cap de la o instanta la alta instanta superioara….
   Asta este cu adevarat tragedia in justitia romana, ca pe baza exact acelorasi probe, o instanta absolva de vina si alta da 8 ani de puscarie (vezi cazul transferurilor)
   Asa ceva este imposibil !!

   0

  • #45

   @Dani Corban
   Aceia nu au voie să intre decât în instanţele tigăneşti. Nici ICCJ nu e departe, dar totuşi…

   0

 6. #46

  Deci si popii cand primesc bani pentru botezuri sunt tot infractori. Primesc bani pentru a indeplini o sarcina, adica primesc mita. Care e diferenta intre Becali si toti astia care dau bani popilor ?

  0

  • #47

   Cum e stefan cu popii ? Astia nu sunt functionari ?

   0

  • #48

   @Dani
   Ai perfecta dreptate.
   Dupa lege si popii ar trebui arestati si bagati la puscarie, exact cum sunt bagati medicii.
   Dar fiind intr-o tara de cacat, un medic care salveaza vieti, face puscarie pentru 500 de lei care i-a luat sa-si bage benzina sa nu ajunga la spital unde are operatie, cu tramvaiul in cca 1 ora, iar un popa nu pateste absolut nimic.
   Apropo, Arhi e din Constanta. Sunt convins ca are rude, prieteni pe acolo, Intreaba-l ce a patit arhiepiscopul Tomisului care mai avea putin si-l depasea pe Vantu la manarii.

   0

  • #49

   nu sunt din constanta

   0

  • #50

   Nu e.

   0

  • #51

   Scuze.
   Intelesesem ca esti din Dobrogea.
   Poate numele m-a indus in eroare 🙂

   0

  • #52

   deci nu esti francez????

   0

  • #53

   *Nu e nicio diferenta si da, sunt functionari.

   Functionar inseamna ori persoana care desfasoara o activitate(…) pentru una din unitatile de la 145 cod penal-adica functionar public-, ori o persoana care desfasoara o activitate salarizata pentru orice alta persoana juridica. -Atentie! Trebuie sa lucreze pentru o persoana juridica-

   0

  • #54

   @Dani Corban

   exista trei posibilitati legate chestia cu popii :

   1 – le ceri chitanta si iti elibereaza, ceea ce e legal pentru ambele parti;
   2 – le ceri chitanta si nu iti elibereaza, ceea ce e legal pt tine / ilegal pentru ei;
   3 – le dai bani, nu ceri chitanta, dar nici ei nu se ofera sa iti dea, ceea ce nu prea e legal pentru nici unul.

   0

  • #55

   :))

   Jerome vine de la Jerome K Jerome

   0

  • #56

   deci nu te cheama jerome????

   0

  • #57

   :)))

   Familia tatalui meu a fost din Limanu, Hagilar.
   Pe acolo se obisnuia sa se dea nume straine copiilor.
   De aceea dupa multi ani m-a botezat K, Jerome fiind numele de familie.

   0

  • #58

   mno, familia mea e din mitocu dragomirnei, suceava. call me moldovean:)))

   0

  • #59

   Eram sigur ca esti moldovean.
   Mi-am dat seama din faptul ca stai in Timisoara.
   Tg Muresul si Brasovul deja sunt pline

   0

  • #60

   in cadru institutional, banuiesc. adica in cazul medicului, la spital. dar daca i-l invit la carciuma sau la mine acasa si-l ung cu niste bani, mai e penal?

   0

  • #61

   @Arhi: Mitocul Dragomirnei……ete peste padure mai la nord sunt ai mei..p-acolo un sat cu Z

   0

  • #62

   pfff colega :)))

   0

  • #63

   @ Arabelu

   Nu conteaza locul unde se savarseste infractiunea.Tot ce conteaza este ca scopul este unul din cele enumerate de legiuitor:

   ” în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri” -art 254 Cod Penal

   0

  • #64

   Cetin, Mitocu Dragomirnei e în Bucovina. B U C O V I N A.

   0

  • #65

   rasisme. toti suntem moldoveni, de la soci pana in braila

   0

 7. #66

  Miza cred ca este alta, clubul este bun pentru imagine si poate genera venituri mari, de ce sa nu fie cumparat pe nimic de baieti destepti, oare numai Becali este afectat de aceasta decizie, luata de justitie dupa 1600 de zile? De ce nu l-au sanctionat atunci, da stiu era europarlamentar, dar clubul nu era in parlamentul european. Uefa ne iubeste tare , parca vezi ca ne trag pe dreapta.

  0

  • #67

   Becali nu are actiuni la Steaua, teoretic nu ar avea de ce sa sanctioneze Steaua.

   0

 8. #68

  inchipuiti-va urmatoarea situatie: contractez o casa la un dezvoltator. pe santier, vad ca muncitorii, fie din nestiinta, lene, indolenta, nu se omoara cu calitatea, desi sunt obligati cel putin de normativele de calitate daca nu chiar si de supervizorii dezvoltatorului, dar care nu pot fi mereu acolo. fiind constient ca o eventuala plingere in sensul asta imi poate aduce intirzieri la predarea casei si temindu-ma de eventualele razbunari ale muncitorilor (vezi povestea cu oul in peretele casei) in cazul in care ei ar fi sanctionati pentru nerespectarea normelor, decid sa vorbesc personal cu echipa si sa le propun respectarea calitatii din norme in schimbul unei sume de bani pe care le-o voi plati la receptia casei. este mita? merit sa ma duc la puscarie pt asta?

  0

  • #69

   Influentarea rezultatului uni meci de fotbal se cheama mita sau blat. Daca Becali nu premia echipa aia ce se intampla?! Lua bataie si asa premiata a castigat? Pai atunci a dat bani si a obtinut influentarea rezultatului

   0

  • #70

   Muncitorii sunt pasibili de a fi subiecti ai infractiunii de luare de mita, tu poti fi subiect al infractiunii de dare de mita, dar cum instanta este suverana, sentinta este la aprecierea acesteia.(Sunt prea multe variabile pentru ca aplicarea legii sa fie uniforma in toate cazurile)

   0

  • #71

   pai si eu influentez rezultatul: primesc o casa mai buna, conforma dorintelor si intereselor mele, dar nu contrare contractului meu cu dezvoltatorul.

   0

  • #72

   premierea, donatia, sponsorizarea se practica dupa consumarea serviciului ( meciului) si n-are nimeni ce sa-ti faca pentru ca nici tu nici cei care iti presteaza o activitate nu conditioneaza calitatea si integritatea serviciului de primirea ‘atentiei’. astea sunt valabile si la medici. spaga e atunci cand dai bani doctorului inainte de operatie (de exemplu)

   0

  • #73

   @ Arabelu:

   Art. 256

   Primirea de foloase necuvenite

   Primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

   0

  • #74

   stefan, din greseala am postat pentru tine la punctul 6(dani corban) comentariul 14 ( parca). poti sa te uiti si sa-mi raspunzi?

   0

  • #75

   Eu ti-am explicat ca in mod normal echipa aia pierdea si Becali le-a dat bani sa castige. Astfel el a influentat rezultatul. sa spunem ca jucatorii echipei alea aveau boala pe patron…luam cazul Rapid. Nu erau platiti de jumate de an si ii durea la tenesi daca pierdeau sau castigau…oricum nu doreau sa fuga pt a da gol. Astfel rezultatul meciului ar fi fost in proportie de 90% o infrangere pt ei. Vine Becali si le da ilegal banii(fara chitanta, factura sau ceva act) si echipa castiga. A schimbat valiza lui Becali soarta scorului final?!Da!

   0

  • #76

   decebal: nu inteleg cum poti sustine ca schimbarea rezultatului are vreo relevanta aici. n-are nicio importanta rezultatul unei situatii ipotetice care nu s-a intimplat. si de unde stii ca rezultatul nu ar fi fost acelasi? sau ar trebui sa mergem la tribunal cu globul de cristal?

   0

  • #77

   Daca rezultatul era acelasi de ce a mai dat Becali banii?!

   0

  • #78

   becali nu a dat banii. s-a laudat la tv ca ii da.
   In urma meciului CFR a batut, deci gigi nu avea cui si dece sa dea bani

   0

 9. #79

  Darea de mita e o fapta cu premeditare…dai mita in deplina constiinta de cauza si se considera ca nu poti avea clementa pentru o fapta premeditata. Accidentul auto e o fapta fara intentie care are parte de clementa
  Huidu a luat cu suspendare ca era prima fapta si Becali la prima fapta tot cu suspendare a luat desi sechestrase oameni in portbagaj

  0

 10. #80

  seems legit

  0

 11. #81

  Cea mai de cacat justitie, in cea mai de cacat tara, frate!~ Auzi, sa-l bagi tu pe nea Gigi nevvinovat! Pai sa vezi ca poate ma baga si pe mine, si la mine e o susa ca am batut o curva, care are doar o zi de ngrijiri medicale(nu in spital)- o zgarietura la ochi, si vezi doamne ca am santajat-o sa-si retraga plnagerea! Ba baiete, sunt in stare de orice. In primul rand, mie mi se pare aberant- cum pula mea sa pui FEMEI JUDECATOR??? pai femeia are judecata? Femeia e o nulitate care trebuie tinute in cusca.

  0

  • #82

   Freige, bine ai revenit! Alin e mic copil pe langa tine… tu le zici mai finut asa, mai cu suflet :)))))

   0

 12. #83

  Intrebare indirecta: ne sta bine ca echipa nationala cu un antrenor ce are la activ o condamnare cu suspendare?

  0

 13. #84

  gigi n-a stiut cum sa procedeze, dar nici n-a ascultat de aia de langa el. putea sa promita pe cai neoficiale premierea, dar banii( daca era cazul) ajungeau la u cluj ulterior sub forma de donatie sau sponsorizare. da’ te intelegi cu mamiferul? intrun fel pedeapsa asta ar fi pentru acel 2-5 de care gigi stia, daca nu cumva chiar el a pus la cale blatul

  0

 14. #86

  Deci sa inteleg ca toti cei care si-au sustinut jucatorii, de la Rapid, prin cupararea biletelor in scopul premierii acestora drept mila pentru neplata salariilor…adica premiere, sunt de 3 ani.

  Sa inteleg ca banii dati de primaria capitalei, fetelor de la otchim pentru parcursul in cupele europene si supravietuire in urma falimentului combinatului actionar, e tot de 3 ani. Tineti cont ca avem CSM Bucuresti, echipa de handbal feminin, in aceasi liga cu Oltchimul.

  Si astea sunt doar recente, nu tin partea lu Becali, nu ma intereseaza si nici nu vreau sa ma premiati, ca luati si voi cate 3 ani.

  0

 15. #87

  Am și eu o întrebare dacă tot sunt atâția juriști pe aici: Gigi mai face acu încă 3 ani sau ce se întâmplă?

  0

  • #88

   nu

   0

  • #89

   Nu, nu se cumuleaza pedepsele aritmetic.
   Intervine cumulul juridic, pedepsele contpindu-se.
   In cazul de fata, vorbind de concurs de infractiuni(ambele fapte au fost savarsite inainte de pronuntarea vreunei hotarari def de condamnare pentru vreuna dintre ele-deci nu e recidivist) , se va lua pedeaspsa cea mai mare, care poate fi sporita pana la maximul ei special, si daca se considera ca nici maximul nu este indestulator, pot fi adaugati inca 5 ani.

   Asadar, cel mai probabil instanta i a dat pedeapsa de 3 ani,fara a o duce pana la maximul ei special.

   0

  • #90

   Mulțumesc pentru răspunsuri

   0

  • #91

   Cu placere!

   0

 16. #92

  Premierea nu este mita! Au savarsit un precedent periculos.Poti fi inchis pentru absolut orice, atat timp cat deranjezi pe cine nu trebuie. Romania este o tara profund corupta, o democratie aparenta, nu are nimic de a face cu statul de drept.

  0

  • #93

   Tu la scoala ai luat premiu la 15 septembrie in avans sau la 20 iunie?

   0

 17. #94

  E fum in ochii naivilor. Adevaratul scop al acestei suspendari a fost confiscarea celor 1.7 milioane 🙂

  0

  • #95

   Banii aia confiscati cred ca au fost cheltuiti de mult timp, sau sunt in vreo vila ceva, prin fundatie, pereti, var, alea alea

   0

  • #96

   Sunt la banca luand o dobanda frumoasa! Chiar cat primesti dobanda lunar la 1,7 milioane de euro? 5000 de euro lunar?

   0

 18. #97

  Hai sa-l aparam pe jiji! Sau mai bine hai sa facem o cheta ca sa-l despagubim pe bietul om.
  Daca era premiere ca sa nu faca blat, trebuia sa le dea banii la sfarsitul meciului indiferent de rezultat

  0

 19. #98

  Bre, eu am o nedumerire. Nu stiu ce statu are Piturca sau FRF-ul, nu stiu daca sunt asemantatori functionarilor publici sau nu insa e legal (si apoi moral) sa avem un antrenor cu cazier la nationala? 🙂

  0

 20. #99

  +100 Stefan! Argumentare a la carte pt un punct de vedere. Nu stiu ce profesie ai sau te-ai folosit de gogu, dar apreciez efortul de a-ti sustine pana la capat ideea.
  @Corban, a avut dreptate Arhi in ceea ce priveste bustul bozgoroaicelor? 🙂

  0

  • #100

   Student in anul 3, la Drept.Multumesc!

   0

  • #101

   Stiam ca sunt tatoase. Am fost de mai multe ori prin Harghita si Covasna 🙂
   Cateva arata bine si la fata. Alea curcite cu moldoveni. Cea mai buna combinatie iese dintr-o unguroaica împerecheata cu un moldovean. Sau invers. Moldovencele sunt placute ca figura si comportament, iar unguroaicele au tate. Zona Bicazului e la granita dintre Harghita si Neamt. Ala e loc bun de cunoscut femei frumoase, doar bani iti trebuie.

   0

 21. #102

  dar din cite imi amintesc, mita nu a fost data, nu? valiza nu a fost confiscata inainte ca mita sa ajunga la mituiti? deci un fel de tentativa… sau cum?

  0

  • #103

   Nu, nu este tentativa.(Tentativa in acest caz nu se pedepseste)
   Infractiunea este savarsita in modalitatea promiterii de bani sau alte foloase.

   Art. 255

   Darea de mită

   Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile şi scopurile arătate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

   0

  • #104

   stefan, poate n-am fost clar: daca pe mine ma opereaza un doctor si sunt multumit si la 1 luna dupa ce ies din spital i-l invit la mine acasa la o visinata si i-i strecor un plic cu bani, asta e mita, tentativa de mituire, premiere sau niciuna?

   0

  • #105

   @ Arabelu
   Daca e fata de a oferi bani/foloase materiale se savarseste dupa indeplinirea actului de catre cel care avea drept indatorire de serviciu indeplinirea respectivului act, vorbim nu de dare de mita, ci de Primire de foloase necuvenite.
   Asadar, daca se dovedeste faptul ca suma oferita este in legatura cu operatia in discutie, da, este incidenta o asemenea infractiune.

   0

 22. #106

  Eu auzisem ceva de mita, coruptie, etc. Mi se pare ciudat folosirea acestor termeni intre privati (fizici sau juridici). Mai astept justitia sa lamureasca ceva si cu Bancorex…dar asta e alta discutie. Nu imi place ca s-au isterizat posturile tv cu pedepsirea echipei de fotbal. Nu stiu ce vina au jucatorii si cati din ei erau acum cinci ani
  Apropos de cazul „valiza” cica anume l-au condamnat, ca nu mai aveau de unde sa ii dea banii inapoi…:)

  0

  • #107

   avand in vedere ca in acte nu are nici o legatura cu steaua…

   0

  • #108

   Becali ii cerea si cu dobanda 🙂

   0

 23. #109

  Si asta tot cu suspendare ia…nu-i asa? Chiar daca a fugit de la locul accidentului.
  http://www.realitatea.net/femeie-accidentata-grav-de-soferul-unui-bmw-la-lugoj–faptasul-a-fugit-de-la-locul-accidentului_1195024.html

  0

 24. #110

  ba stau si eu si ma gandesc asa in creierii capului. daca asta care e bogat fost senator sau ce o fost a fost condamnat pe motive d-astea, ce sanse as avea eu muritor de rand ca justitia sa imi faca mie dreptate?!?! adica daca doamne feri ii tai din greseala calea unuia ce sanse am eu sa NU intru la parnaica!?? justitia reformata europeana strikes again.

  0

  • #111

   Pai ai o fractura logica. Tocmai faptul ca un senator intra la bulau ar trebui sa te faca sa ai mai multa incredere ca ti se va face dreptate. daca ii tai unuia gatul si intri la parnaie 20 de ani atunci poti fi multumit. Ti s-a facut dreptate si ai primit exact ce meritai, nici mai mult nici mai putin.

   0

  • #112

   @decebal
   nu faptul ca un senator a intrat la parnaica ma ingrijoreaza ci MOTIVUL si interpretarea legii aferenta justificarii deciziei (darea de mita in conditiile astea e o imbecilitate). N-am nimic cu jiji; chiar nu ma intereseaza personajul. Ce ma intereseaza insa este felul aberant in care functioneaza „justitia” lu’ peste. In opinia mea, sentinta ASTA (nu cea pentru care e in inchisoare) e un abuz grosolan, cei care au formulat-o dand dovada de lipsa de moralitate si chiar de imaginatie (puteau sa il inchida pentru antedatarea contractelor dar nu pentru prostia asta). Daca la noi ar functiona precedentul ca la americani, de maine toate premiile motivatoare in interesul unei organizatii ar intra in ilegalitate. e absurd.

   0

  • #113

   Care e abuzul?! ca afost bagat la inchisoare ca a dat bani negri, fara contract de sponsorizare, fara chitanta si factura ca o ochipa sa castige un meci? pai zi-mi si mie unde e diferenta fata de sarbii care se spune ca plateau prin bundesliga tot cu gentile de bani negri ca o echipa sau alta sa castige sau nu?! Vrei sa acorzi un premiu, nu-i bai, fa-o legal ca daca o faci ilegal intri la bulau

   0

  • #114

   @decebal.
   bani negri – NU a fost acuzat pentru provenienta banilor, NU a fost acuzat pentru lipsa hartiilor de donatie,etc ci pentru o dare de mita. Daca il bagau pentru evaziune fiscala era altceva. Motivatia a fost dare de mita. Ceea ce nu e cazul. Asta arata pe de o parte cat de lipsiti de incompetenti sunt procurorii si judecatorii- puteau transforma foarte frumos totul in fals in acte, evaziune fiscala, etc- si cat de lipsiti de preofesionalism sunt : o sentinta „fortata” ,1/3 instante, definire ambigua a mitei, dovedesc, in opinia mea, superficialitate, lipsa de obiectivitate si tratarea cazului ca vendeta personala. Sa ne intelegem: nu ma intereseaza cat si cum sta becali, ci care este motivatia acuzarii sale.

   0

  • #115

   oricum, nu cred ca discutia asta are rost, asa ca te rog ignora
   @arhi – daca esti bun, te rog sterge commenturile mele anterioare. thanx

   0

  • #116

   de ce, mi se pare ca i-ai inchis gura, nu are nici un fel de argument decat crede-ma pe cuvant, iti zic eu

   0

 25. #117

  de acum, atentie mare la bacsisul pe care il lasati la spalatoriile auto. sau puscarie.

  0

 26. #118

  atunci cand o firma da prime de merit(ca s-a facut „targetul” , etc), e mita? 🙂

  0

 27. #119

  Am trait sa o vad si pe asta, nu mai stim ce e mita si ce e premierea.
  Vin tot mai multi cu niste argumente de te doare capul.
  Cel mai idiot dintre ele: daca ce a facut Gigi Becali e mita atunci si premierea olimpicilor\sportivilor de catre statul roman e mita.
  In primul rand statul roman nu are nici un interes direct in performantele sportivilor, spre deosebire de Becali care ar fi avut avantaje prin asa zisa „premiere”(prin castigarea campionatului de catre Steaua si mai apoi calificarea in CL ar fi castigat mult mai multi bani). In alta ordine de idei Statul roman nu este in CONCURENTA cu acei sportivi, si deci nu are nici un interes direct.
  In al doilea rand, statul roman prin premiere nu favorizeaza doar anumite persoane, nu este promisa premierea doar lui cutare. Premierea este impersonala, o primeste doar CINE o merita. De pilda, ar fi dubios daca statul s-ar trezi sa promita sau sa-i dea doar lui Dragulescu (nu cred ca mai concureaza, dar in fine) bani ca premiere daca va lua medalie de aur la campionatele de gimnastica in conditiile in care si altii au facut performante similare la acelasi concurs. V-ati intreba de ce doar lui Dragulescu, nu-i asa? Extrapoland, de ce a vrut Becali sa premieze doar pe U Cluj, de ce nu si pe Calcaiul Cucuteni care juca pentru evitarea retrogradarii cu Sutul Craiului?
  In al treilea rand, Statul roman isi premiaza proprii cetateni, nu pe ai altora. Becali vroia sa premieze jucatorii altei echipe. Nu este interzis nicaieri sa premiezi proprii jucatori si de aici extrapoland, proprii angajati. Daca vrei sa „premiezi” pe ai altora, deja e ceva putred la mijloc. Si daca se descopera ca ai un interes, deja e mita in toata regula.
  In ultimul rand: premierea nu trebuie sa afecteze terte parti.
  Un argument foarte bun al procurorilor a fost ca prin astfel de practici se distruge competitia sportiva.
  Ca sa ma explic. Unul ca Becali cu bani ia o echipa de fotbal. Echipa joaca bine, dar nu e de ajuns, atunci ce se gandeste? Sa stimuleze adversarele contracanditatelor ca sa le bata, sa le puna bete in roate. Contracandidatele nu isi permit sa „premieze” si ele si uite asa altii pentru o paine isi dau viata pe teren cand joaca cu ele si echipa lui Becali intalneste o replica normala din partea celor cu care joaca. Si Contracandidatele se impiedica iar Steaua sburda si castiga campionatul.
  Intrebarea se pune: oare a castigat cel mai bun sau cel care a „premiat” mai mult? Atunci unde e spiritul sportiv, competitia?
  E corect?
  Cel putin in 2006 tind sa cred ca Steaua a castigat campionatul si datorita „premierilor” si asta in dauna unui Rapid al zgarcitului Copos.
  Sa nu se inteleaga ca am ceva cu Steaua sau ca vreau retrogradarea Stelei.
  Nu doresc ca din cauza prostiei unuia ca Becali sa sufere Steaua. Dar ce e de spus trebuie spus.

  0

 28. #120

  Numai prin filme sau in Romania se merge cu un milion de euro cash pe strada. Oricum daca banii pot fi justificati atunci nu vad care e problema sa fie dati ca premiu sau atentie.

  0

  • #121

   1,7 deci aproape 2 milioane de euro! Eu m-as fi cacat pe mine si sa duc 100.000 de euro pana la banca care e vis-a-vis de mine!

   0

 29. #122

  daca peste o saptamana este campionatul mondial si romania are meci cu brazilia …si eu merg la nationala romaniei si zic ca le dau 10 milioane de euro sa traga si sa spulbere brazilia —-in legea din romania -asta inseamna mita —halal democratie mai avem .

  0

 30. #123

  Arhi, deci dupa regula ta, dupa procesul lui Huidu, nu mai trebuie niciodata condamnat nimeni din ale carui fapte nu au reiesit cel putin 3 decese. De acum pana’n vecii vecilor?

  0

 31. #124

  offtopic – @Markhos – jucatorii proprii = propriii jucatori; angajatii proprii = propriii angajati.
  ontopic – acum cativa ani Rusia parca oferea bani nu stiu carei tari sa castige duelul cu Anglia ca sa participe la nu stiu ce campionat. Tot acum cativa ani, cand CFR Cluj promova pe prima scena fotbalistica, Iuliu Muresan scapa ireversibil porumbelul la TV, o chestie absolut similara cu ce a facut Becali. La campania de calificare la mondialul din 2006, ziaristii romani mergeau cu plicurile cu bani la ultimul meci al Finlandei contra Cehiei pentru o victorie iluzorie a finlandezilor. La puscarie si cu astia! Cum nici nationala nici CFR n-a patit nimic din partea UEFA/ FIFA, nici Steaua nu trebuie sa fie afectata.

  0

 32. #125

  Este cel mai prost articol citit în ultimele zile. Prost, da prost rău de tot. Grav de prost. Meteahna românească clasică, aceea de a compara accidentele rutiere cu infracţiunile de tip mafiot, acestea din urmă fiind făcute intenţionat. Ce legătură are o faptă cu cealaltă? Vă zic eu, niciuna.

  Mai sunt oameni pe lumea asta care gândesc în perspectivă, au o familie şi muncesc din greu. Oare ce simţăminte au când omoară, într-o clipită, trei oameni, din greşeală. Crede cineva că personajul, discret adus în discuţie, nu se căieşte pentru fapta lui?

  La ce valori familiale sunt cultivate în România, nu m-ar mira ca rudele celor trei să se fi certat deja de la banii de asigurare. Jelirea, suferinţa publică şi regretele sunt des întâlnite la noi, este o tradiţie. Suferim oare cu adevărat după cei care sting? Sau ne gândim tot la noi, să ne fie bine?

  0

  • #126

   Dupa cazul Huidu eu am inteles urmatorul lucru: sa ma feresc de camionagii si tiristi pe soselel patriei! Aia se mai si grabesc sa-si faca traseul! Atentie deci!

   0

  • #127

   De mare rafinament si eleganta ANALiza. Pe de o parte presupunem ca cel vinovat de moartea a trei oameni se caieste. Acordam prezumtia de umanitate absolut corect.
   In schimb, cand vine vorba de victime, sigur familiile lor sunt de tot cacatul. Sigur a fost cearta pe bani, pentru ca pe ei ii doare in cur de mortii lor.

   Amice, esti un prost sinistru! Nu ma mai obosesc sa-ti explic ca aplici un dublu standard.

   0

  • #128

   amin.

   0

  • #129

   Dublul standard este firesc. Ne plângem că nu avem noroc în viaţă când eşuăm şi alţii când sunt dau greş sunt leneşi. E în natura noastră să aplicăm dublul standard, aşa că suge-o.

   Am emis o prejudecată pe baza unor tradiţii de căcat, tradiţii respectate cu stricteţe. Plătim femei să jelească pentru noi ca să arătăm lumii cât de tare suntem afectaţi, să se audă peste vai. Ne luptăm pentru averile altora, pentru moşteniri în loc să ne preocupe ceea ce producem noi. Este o prejudecată şi mi-o asum.

   Sunt convins că familiile celor 3 morţi au fost afectate, este normal. N-am negat asta. Poate mai bine n-aduceam vorba de ei. Să revenim strict la cazul abordat de autor, ne depărtăm de la subiect 🙂

   0

 33. #130

  Lasand chestiile avaocatesti si legale la o parte, nimeni nu intelege ca aia de la U Cluj, pe care voia jiji sa-i premieze, erau in competitie si cu steaua. Cum or sa joace aia la meciul urmator cu steaua? Moral. Cum poti sa premiezi pe unul care, practic, e in competitie si cu tine?!

  0

  • #131

   Era ultima etapa si erau deja retrogradati. Daca arhi ma premiaza acum, cum pot sa mai comentez eu pe blogul lui?

   0

  • #132

   Nu are importanta ca era ultima etapa. De atunci s-au ma jucat 3 campionate pana acum:

   2010-2011
   steaua – U Cluj – 3-0
   U Cluj – steaua – 1-2

   2011-2012
   steaua – U Cluj – 2-1
   U Cluj – steaua – 0-1

   2012-2013
   steaua – U Cluj – 5-1
   U Cluj – steaua – 0-1

   0

  • #133

   sigur datorita premierii de atunci 🙂

   0

  • #134

   Nu te uita la scoruri. Uita-te la numarul de meciuri. Asta am vrut sa subliniez. Cum sa „premiezi” pe cineva cu care tu urmeaza sa mai joci in viitor?!

   0

  • #135

   asta e practic principala vina a sistemului de premiere. Cine stie, io cu astia joc mai pe usor, ii las sa ma bata, ca la final sa ma premieze.

   0

 34. #136

  Imi place cum se scandalizeaza unii pe aici ca avem „halal democratie” daca Becali a fost pedepsit ca a vrut sa „premieze” pe cineva. Cred ca visati pe ascuns sa ajungeti si voi ca Becali sa umblati cu milionu de euro in geanta pe strada.

  Becali i-a sfidat pe toti si a incercat sa ii futa pe fata cu faza asta, acum e el cel futut pe fata. Asa e in lumea smecheriei.

  0

 35. #137

  Micul nazist din mine i-ar baga pe toti la bulau cu pedepse duble, eventual ocna.
  Darea de mita, ca element mi se pare mai periculoasa decat omorul lui huidu. argumentez: prin dare de mita, inseamna ca cineva inchide ochii ca sa faci tu ceva. Practic, nu ai doar culpa (cum avea huidu care stia ca e cu piciorul pe acceleratie) ci ai si premediare. Vrei sa faci ceva ilegal si vrei ca cineva sa inchida ochii, sau chiar sa faca si el. Deci mai cumulezi pe langa premeditare si organizare de mini grup infractional.
  Ok, ca dai spaga la gabor sa inchida ochii mi se pare aiurea sa iei 3 anisori. Dar sa dai spaga lu Ponta/Boc/Guvernului ca sa iei tu aurul de la rosia montana pe mai nimica sau gazele de sist pe 2 bani, asta e dare de mita, actiuni impotriva intereselor nationale, subminare de economie etc.
  Becali, prin darea lui de mita a denaturat mediul competitional si democrat din liga 1. Aia trebuie sa isi faca treaba fara sa spere la un bulion de euroi cum urla becali in gura mare la TV. In sfarsit i s-a infundat pentru toate declaratiile lui.

  Mai stiti celebra declaratie: „Am vorbit chiar zilele trecute cu mai multi parteneri de afaceri. Oameni seriosi, din lumea interlopa”. Ar trebui niste procurori sa il intrebe nitelus, ce afaceri, cu cine, dece, de ce sunt aia interlopi etc. Sa dea declaratii vreo 72 de ore la sectia de politie doar pentru aceasta perla.

  Cumva sper ca daca steaua ajunge in liga II acesti oameni imputiti de la capul ei se cara si vin niste oameni mai buni. nu il compatimesc. procurori l-au prins cu ce au putut. pentru schimbul de terenuri, l-as fi incadrat la ceva mai grav, gen dauna impotriva intereselor statului si l-as fi bagat 25 de ani la bulau. basca confiscarea intregii averi castigata prin vanzarea acelor terenuri.
  A existat premeditare, dare de mita, de toate pentru toti.

  Si sa nu uitam sfatul lui Nastase catre Becali:
  „Degeaba te culci cu fundul la perete daca dormi cu gura deschisa”

  0

 36. #138

  @stefan: „Doamne apara si pazeste!” poporul si tara in care justitia pedepseste pe cineva care a omorat TREI OAMENI cu: ne scuzati ca v-am „inoportunat” si ati pierdut timpul pe la tribunale.
  Intreb pentru un prieten: daca killaresti in fiecare zi cate 3 bucati, fara intentie binenteles, care ar fi finalul din punctul de vedere al maretei noastre justitii?

  0

  • #139

   Huidu a luat cu suspendare. Urmatoarea ar fi recidiva si ia cu executare + „coada”.

   0

  • #140

   Nu e usor nici sa primesti suspendarea executarii pedepsei, pentru ca inauntrul termenului de incercare( pedeapsa aplicata + 2 ani/ 2-5 ani), ai multe restrictii, multe obligatii de respectat si daca savarsesti o noua infractiune pentru care esti codamnat definitiv, suspendarea conditionata se va revoca, urmand sa executi pedeapsa aplicata in intregime, plus pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.Adica intervine o exceptie de la principiul cumulului juridic( se ia pedeapsa cea mai grea care poate fi ridicata la maximul special si daca nu este indestulator, poate fi adaugat un spor de pana la 5 ani), aplicandu se cumulul aritmetic.( pedeapsa aplicata care fusese initial suspendata + pedeapsa pentru noua infractiune)

   Cum am incercat sa explic mai sus, si cum a punctat foarte bine Jerome(Comentariul 4, Reply 5), conteaza latura subiectiva, si anume daca a vrut sa savarseasca o infractiune sau daca a savarsit o din culpa.

   0

 37. #141

  oricum, sunt sigur ca daca imi pun intrebari privind condamnarea asta o sa fiu acuzat ca tin cu gigi ca nu vad ca gigi fura si drege si alte cacaturi, asa cum sunt basist pentru ca imi place de crin ca de un coi in talpa.
  Nu conteaza ca atat gigi cat si base imi provoaca repulsie.

  0

 38. #142

  @stefan: felicitari pentru argumente si clarificari! Eu eram curios care e explicatia faptului ca becali va executa doar 3 ani…

  0

  • #143

   Multumesc!
   In caz ca inca esti nedumerit:in Romnaia, nu exista cumul aritmetic al pedepselor decat ca exceptie( in cazul revocarii suspendarii conditionate).Regula este cumulul juridic,adica se ia pedeapsa cea mai mare dintre cele aplicate, care poate fi ridicata pana la maximul prevazut de lege pentru ea, iar daca se considera ca tot nu este suficient, mai poate fi adaugat un spor de pana la 5 ani.

   0

 39. #144

  Dublul standard este firesc. Ne plângem că nu avem noroc în viaţă când eşuăm şi alţii când sunt dau greş sunt leneşi. E în natura noastră să aplicăm dublul standard.

  Am emis o prejudecată pe baza unor tradiţii de căcat, tradiţii respectate cu stricteţe. Plătim femei să jelească pentru noi ca să arătăm lumii cât de tare suntem afectaţi, să se audă peste vai. Ne luptăm pentru averile altora, pentru moşteniri în loc să ne preocupe ceea ce producem noi. Este o prejudecată şi mi-o asum.

  Sunt convins că familiile celor 3 morţi au fost afectate, este normal. N-am negat asta. Poate mai bine n-aduceam vorba de ei. Să revenim strict la cazul abordat de autor, ne depărtăm de la subiect 🙂

  0

 40. #145

  Cata, iti salut spiritul de observatie. Trebuia sa scriu ‘propri’, cu un singur i, dar la 2 noaptea se mai pot face si astfel de greseli.
  Legat de cazurile aduse de tine, premierea nu este mita daca este facuta de terti, de persoane care nu participa la competitie. Ca s-au mai facut astfel de manarii si in alta parte, asta nu disculpa cazul de fata. E irelevant.
  Asa si Penescu putea sa spuna ca nu a vrut sa mituiasca arbitrii,ci sa-i premieze ca sa arbitreze corect. Dar cu el nu s-a mai stat la discutii.

  0

  • #146

   proprii e corect. nu exista alta forma.

   0

  • #147

   asa e. Sa platesti arbitrii sa „te arbitreze corect” este acelasi lucru cu a plati o echipa sa joace corect contra altora, nu contra ta…
   suuuure

   0

 41. #148

  Uite cum gandesc eu problema. Nu o consider premiere ce a facut Becali ci dare de mita, pentru ca daca banii ii dadea dupa ce se termina meciul intelegeam termenul de premiere.. Asa el a dat bani inainte ca la curve si este exact ca si cum te-ai duce la doctor si ii bagi bani in buzunar medicului ca el sa te „faca bine”. Cu toate ca el este obligat sa te trateze bine, odata ce i-ai dat spaga/mita iti acorda mai multa atentie. Exact asa a facut si Becali, a dat spaga/mita inainte de meci. Daca el ii premia pe cei de la U Cluj dupa meci, nimeni nu caraia si nu se mai facea atata tam-tam. Oricum Becali sa infunde puscaria si sa iasa de acolo cand i-oi zice eu sa iasa

  0

 42. #149

  Faci aici o greseala mare. Daca dai banii INAINTE este mita, daca dai banii DUPA este premiere. Becali a fost prost si a dat banii inainte…

  0

  • #150

   becali NU A DAT BANII. l-au oprit pe strada si i-au confiscat valiza. punct.

   0

  • #151

   Nu a dat banii. Nici nu-i putea da din doua motive:
   1. Aia de la U au pierdut si 2. banii erau pentru niste terenuri. Mda!

   0

 43. #152

  Ca sa lamurim problemele ridicate – o parte din ele anyways, ca n-am 3 ore la dispozitie 🙂

  1. Stefan are dreptate in tot ce sustine, legal vorbind. Daca n-aveti chef sa ma cititi pe mine, cititi comentariile lui.

  2. Intentia e diferita de culpa, culpa inseamna greseala. Toti suntem supusi greselii, iar pedepsele pentru infractiuni din culpa reflecta asta, fiind mai mici decat cele pentru infractiuni savarsite cu intentie. Logica pedepsei cu suspendare e simpla: nu se poate spune ca, dupa ce ai gresit odata, esti mai susceptibil de a mai gresi o data decat altcineva, mai ales cand nu mai ai dreptul de a presta activitatea in cadrul careia ai gresit.

  3. Gigi a dat mita. Fotbalist U Cluj = functionar, din perspectiva Codului Penal. Asta este.

  4. Comparatiile cu ‘eu dau bani muncitorilor, gimnastelor, medicilor etc’ sunt superflue. Situatia de fapt e urmatoarea: Gigi (sau Teia Sponte, daca va convinge argumentul ‘Gigi n-avea actiuni la Steaua’) au o echipa, Steaua. Ei premiaza cu o suma considerabila o alta echipa, U Cluj, pentru a castiga in fata CFR. Admitand ca asta e ok, cat de greu ar fi ca o echipa sa cumpere meciuri? Tot ce trebuie sa fac e sa ‘premiez’ echipa care-mi vinde meciul cu doua etape inainte si gata – e ok, doar e premiere. Hai sa fim seriosi, speta e clara precum cristalul.

  0

  • #153

   punctul 4 e slabut rau. adica becali baga puscarie ca premierea lui ar fi putut fi folosita in alte cazuri pentru trintit meciuri? serios? ca in bancul cu politia si femeia care citea in barca si avea sculele de pescuit ale sotului: esti vinovata de braconaj pt ca ai scule de pescuit, desi tu nu ai pescuit ci ai citit.

   0

 44. #154

  Da, vad ca am dat-o in strachini cu gramatica :D. Oricum, mersi Arhi de corectare.
  Si Animal00, eu nu am zis neaparat sa platesti arbitrii sa te „arbitreze corect” pe tine, ci sa ii „arbitreze corect” pe altii, daca intelegi ce spun. Ca la noi se mai poarta. Uneori nu e de ajuns sa te „arbitreze corect” doar pe tine, trebuie si altii „arbitrati corect” :)).
  La asta am facut eu paralela. Nu stiu cum a fost cazul Penescu, dar ce a facut Becali poate fi acelasi lucru cu premierea unui arbitru ca sa isi faca treaba intr-un meci al unei contracandidate.
  Ar fi corecta o astfel de premiere?

  0

  • #155

   nu poti pune pe aceeasi balanta cele doua tipuri de premiere. practic tu pui egalitate intre „joaca cat poti tu mai bine” cu „fute si tu jocu sa castige aia din dreapta”.

   Mai mult de atat: atunci gigi a incercat sa liciteze mai mult decat cfru. Practic aia de la U erau fomisti si atat cfreu cat si gigi le-au promis bani. Numa ca aia de la cfr au facut-o mai subtil si mai bine: in fond, si cu si fara bani erau la ani lumina ca joc fata de U si oricum e mai usor sa dai bani sa piarda o echipa decat sa castige.

   0

 45. #156

  http://dorinlazar.ro/reductio-ad-huidum/
  PS: cum ar fi ca inainte sa joace steaua cu pandurii (sa zicem), sa vina careva de la steaua si sa-i premieze pe cei de la pandurii pt. performanta deosebita de a fi obtinut locul 2 in campionat in 2013 cu vreo 10.000 de euro de jucator?
  e ok sa premiezi, sa sponsorizezi erc., dar nu daca ai un interes direct la alta echipa din campionat. practic gigi a finantat doua echipe in acelasi timp, ceea ce e clar interzis de regulament. in ceea ce priveste legea penala, s-a explicat mai sus ca e infractiune chiar daca dai mita pt. ceva ce mituitul oricum trebuia sa faca (de ex. daca te duci la primarie si dai o spaga ca sa-ti dea o aitorizatie, care oricum era treaba lor, dar daca n-au chef, nu ti-o dau)

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]

Am încercat ieri să merg la cumpărături la Auchan, că e mai aproape de casă, ceva lejer și era să rămân blocat în trafic. Cred că și acum zăceam undeva, pe o stradă, tânjind să ies la libertate, la aer, la viață. Sfat: Carrefour are una din cele mai mișto chestii. Aplicația lor, […]

M-am uitat ieri sau alaltăieri la unul din ultimele episoade din Southpark, în care cable guys se revoltau împotriva serviciilor de streaming. Bine, cred că e o reclamă deloc mascată la DIsney+, că l-au menționat de 100 de ori, plus cât de mult place The Mandalorian tuturor. Azi, de curiozitate, am apăsat iconița […]