De ce îşi fac miniştrii cruce?

România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Citatul e din cărţulia cu care stimatul nostru preşedinte, Traian Băşescu, se şterge la fund în mod constant.
Dar nu asta e ideea, ci alta.

De ce toate jurământele pentru funcţiile de demnitar în statul rromân se termină cu Aşa să-mi ajute dumnezeu? Suntem stat fundamentalist religios? Toată lumea e obligată să creadă în dumnezeu, deci se presupune că e normal să juri pe el? Sunt curios, musulmanii trebuie să zică la fel, sau ei nu au acces la demnnităţi publice?

Întreb pentru că i-am văzut azi pe sperietorile alea de miniştri din cabinetul Boc Reloaded cu îşi trânteau cruci uriaşe pe piepturile de aramă (exceptând doamna Boagiu, care are pieptul de miere).

Doar întreb.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

35 comentarii

 1. Poate Prea Sfîrşitul Daniel le-a spalat neuronu’ cu zemuri sfinte. Ca sa-i ajute boss-ul lui.

  0

  0

  • depresie, vezi ca eu am primit atentionari cu darea in judecata ca l-am facut preacurvios din greseala:)) poate o patesti, vezi ca biserica nu uita si nu iarta, vor suferi urmasii tai pana la a 7 a spitza

   0

   0

 2. Sau de ce jura cu mana pe biblie. Daca vrea sa minta, un ateu o sa o faca chiar daca tine mana pe biblie sau pe chelia lu base.

  0

  0

 3. Remanierea asta parca ar jocul ala cu scaunele de-l jucam la chefuri. Sau cu sticla invartita. Sunt aceeasi oameni care se schimba intre ei. Spre care se indreapta sticla.

  0

  0

 4. nici americanii nu sunt toti catolici, dar tot ii auzi cu God bless America…

  0

  0

 5. Pai, trebuie sa jure pe ceva, sa dea bine la popor. Si, na, doar nu o sa jure pe rosu. Eu cred am luat-o de la Americani, da cine mai stie. Oricum, suntem un popor religios, daca te uiti la batranii de la tara, toti apreciaza ca astia jura pe biblie, le da incredere!:)

  0

  0

 6. duamni-ajuta sa fur cat mai mult!

  0

  0

 7. Religia este peste tot, pana si in cadrul asociatiei de locatari ! :))
  http://www.iploiesti.ro/blog/?p=397

  0

  0

 8. facutu crucii da si cand baga o privire din aia pioasa imi vine sa-mi vars matele…scene mai ipocrite ca alea numai in campanii mai vezi..

  0

  0

 9. Oh, my bad. :) Cred ca am tastatura defecta si nu pot scrie corect anumite cuvinte. O fi avind driverul ateu. Sa sufere cine crede in superstitii, eu nu cred. Totusi… cum era articolul acela din Constitutie cind aveam dreptul la libera exprimare? Sau nu se mai poarta decit biblia?

  0

  0

  • nu exista libera exprimare cand e vorba de religie, pentru ca deranjezi cultul respectiv.

   0

   0

 10. Poti sa-i zici cutuma. Asa incheie si in SUA juramintele, inclusiv cele din boxa martorilor, cu „so help me god”. E un obicei inutil si jenant, dar da bine la public.

  0

  0

 11. li se permite acest gest pentru ca in constitutie nu scrie ca Romania e stat laic.

  0

  0

 12. #16

  pt ca le adauga +3 la damage cand lovesc in populatie, de aia

  0

  0

 13. Ar trebui asa: sa scrie fiecare o declaratie, inainte de juramant, in care sa zica daca sunt credinciosi (si ce religie si cult anume) sau daca sunt liber-cugetatori. Credinciosii vor jura pe cel in care cred, Bahaii vor avea cate un pamatuf de flori cu care isi vor da in cap si ateii se vor jura pe mama, pe morti si raniti, sa faca spume, sa le ia glanda etc

  0

  0

 14. a ramas semnatura de la poata de ieri
  rar al focului de sistem

  0

  0

 15. Da, si musulmanii au acelasi juramant, doar ca el il spun in absolut orice imprejurare, e ca un fel de marturie: „La illaha illa Alah na Muhamed rasul Allah”.

  0

  0

 16. #20

  Și musulmanii cred tot în Dumnezeu, aproximativ același.

  0

  0

 17. ar face bine să şi facă cruce de lemn sau fier nu din astea aşa cu mâinile pe piept!

  0

  0

 18. Pentru ca asta e dumnezeu acum, un cliseu. Da, uite, am zis-o.

  0

  0

 19. Ba, s-ar putea sa gresesc, da’ nu e obligatorie treaba cu „asa sa-mi ajute…”, e si o formula alternativa.
  Doar ca intr-o tara in care BOR are 88%… e mai bine s-o zici. Va aduceti aminte ce, scuzati, muie a luat Ilici cand l-a intrebat Tapu’ daca crede in Dumnezeu?

  0

  0

  • a, nici eu nu cred ca e obligatoriu, ziceam ca este juramantul in sine

   0

   0

 20. Ma, Romania e stat indivizibil sau imprevizibil? Ca mie înca nu mi-e clar.

  0

  0

 21. sa ne vindem politicienii!!! ca sclavi

  0

  0

 22. Pentru că România este Stat Naţional Ipocrit, de aia.

  @Arhi Nu ştiu care religie este predominantă numeric, dar ştiu că la americani este foarte puternic catolicismul.

  0

  0

 23. Din cate tin minte eu, undeva in lege(constitutie) se prevede ca suntem stat ortodox (ca identificare, ca sa zic asa). Si automat procedurile, protocolul, etc sunt ca la litera legii.

  0

  0

 24. Ar fi culmea sa prevada o constitutie ca locuitorii unui stat trebuie sa fie de o anumita religie.Rex esti preot?

  0

  0

 25. Nu ma pot contrazice, pentru ca nu stiu sigur unde si ce anume scria. In constitutia actuala nu scrie, asa este. Oricum potrivit vikipedia, constitutia a tot fost schimbata: (de 4 ori, ne-socotind revizuirile)

  „Pe 1 iulie 1866 a fost adoptată prima Constituție a României. Dupa extinderea teritoriului național în 1918, o nouă constituție a fost aprobată pe 29 martie 1923. În perioada comunistă Constituția a fost modificată în 1948, 1952 și 1965. După Revoluția din 1989, o nouă Constituție a fost adoptată în 1991.” (in 2003 a fost revizuita)

  Poate ca a scris ca suntem stat ordodox si au scos asta ulterior pentru ca, nu e asa, nu e constitutional. Nah, nu mai stiu.. zilele cand eram la scoala si faceam ore de istorie s-au dus..

  @depresie – nu-s preot – unele chestii le tii minte. Vezi si tu ca intre „religia ortodoxa e religia oficiala a statului roman” si „in romania majoritatea locuitorilor sunt ortodoxi” exista o diferenta. Una dintre fraza e mai probabil sa o retii..

  0

  0

 26. Am gasit ceva – In constitutia din 1923 de exemplu, in articolul 22 se recunoaste ortodoxismul ca religie „oficiala”:

  „Art. 22 Libertatea constiintei este absoluta.Statul garanteaza tuturor cultelor o deopotriva libertate si protectiune intrucat exercitiul lor nu aduce atingere ordinei publice, bunelor moravuri si legilor de organizare ale Statului.
  Biserica crestina ortodoxa si cea greco-catolica sunt biserici romanesti.
  Biserica ortodoxa romana fiind religia marei majoritati a Romanilor este biserica dominanta in Statul roman; iar cea greco-catolica are intaielatea fata de celelalte culte.
  Biserica ortodoxa romana este si ramane neatarnata de orice chiriarchie straina, pastrandu-si insa unitatea cu Biserica ecumenica a Rasaritului in privinta dogmelor.
  In tot regatul Romaniei Biserica crestin ortodoxa va avea o organizatie unitara cu participarea tuturor elementelor ei constitutive, clerici si mireni.
  O lege speciala va statornici principiile fundamentale ale acestei organizatii unitare, precum si modalitatea dupa care Biserica isi va regulamenta, conduce si administra, prin organele sale proprii si sub controlul Statului, chestiunile sale religioase, culturale, fundationale si epitropesti.
  Chestiunile spirituale si canonice ale Bisericei ortodoxe romane se vor regula de o singura autoritate sinodala centrala.
  Mitropolitii si episcopii Bisericei ortodoxe romane se vor alege potrivit unei singure legi speciale.
  Raporturile dintre diferitele culte si Sfat se vor stabili prin lege.”

  Oricum, asta nu inseamna ca doamne fereste trebuia ca cineva sa fie crestinat cu sila sau alte nelegiuiri de acest gen. Nu e nimic obligatoriu, e doar o recunoastere, o identificare. Limba romana e recunoscuta (sper) ca fiind limba oficiala, si asta nu impiedica pe nimeni sa vorbeasca orice alta limba doreste.

  Chestiile gen „Preoti! cu crucea in frunte, caci oastea e crestina” (cine stie din ce film e, primeste bonusul) nu obliga pe nimeni la nimic. I mean .. Allāhu Akbar ftw, wtf..

  0

  0

 27. pentru a impresiona romanul cretin, pentru care conteaza foarte mult credinta politicului. oricum e degeaba. o semnatura pe un act in care sa fie specificat: daca nu fac ce promit, sa mi se ia averea (sau un rahat de genul asta) ar fi mai indicat.

  0

  0

 28. Ministrii sunt ca boborul, ortobocsi de fatada, de fapt niste mari ipocriti! Tare-s curios cati din aia 85% ortobocsi merg la biserica in mod constanta (exceptam parangheliile- nunta, botez, inmormantare, priveghi, parastas, pomana, praznic, milostenie…)

  0

  0

Citește și...

Generațiile astea tinere, sunteți fenomenale! Știu, vă așteptați să zic că sunteți nașpa, că nu știți să trăiți ca pe vremea mea, chestii de-astea. Nu, dragilor, sunteți absolut fantastici. Noi am fost niște idioți. Băi, tu-ți imaginezi o zi din copilăria noastră fără internet? PLICTISEALĂĂĂ! Frecam trotineta de-o lua dracii. Și noi și […]

Vești bune! Clever are de acum mai multe mașini pentru tine. Guvernul României a votat astăzi, 25 iunie, reglementarea serviciului de ridesharing pentru ca tu să poți beneficia în continuare de aplicația noastră și ca toți șoferii CleverGo să poată funcționa fără frica amenzilor. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul […]