De ce la restaurant painea e pe bani?

Adică taică, câtă pâine consumă un rromân la masă în restaurant? Că ăla, dacă e acolo, nu s-a dus să îşi umfle maţul cu pâine, cum ar face-o acasă, ci să mănânce în figuri şi relaxat.

Cât de frumos şi simplu ar fi ca pâinea, ketchupul, alunele, să fie din partea casei. Ai fi extrem de plăcut surprins, nu? Desigur, restaurantul nu ar pierde o iotă, pentru ca acele costuri ar fi incluse în preţul mâncării, care şi aşa are nişte adaosuri astronomice.

Dar na, e mai plăcut să te duci la un restaurant categoria 1, să îţi plăteşti wirelessul, că e moka doar pentru patron şi să dai 3 lei pe chiflă. Pentru că pe nimeni nu interesează cum se simte clientul, ci doar cum să incaseze bonul de final.
Că aşa se fac afacerile bune.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

48 comentarii

  1. Sunt foarte multe restaurante unde paine e gratis, dar ti se da doar cand comanzi pizza sau paste. In rest au adaos doar 500%.

  2. in timisoara avem un restaurant cu mancare buna unde iti dau paine multa si gratis. or mai fi si altele.
    si alune primeam pe la oarece terase 😀

  3. cum adica paine cu pizza???

  4. aaaa….era la misto, lol:))

  5. :))) apreciaza-mi subtilitatea stimabile :))

  6. Esti inca mahmur? :))

  7. nu bre, acum ma pregatesc sa degust neshte tuica de zalau:))

  8. Zilele trecute am mâncat „La Mama” și prețul la o porție de pâine era 0,01 RON … de ce nu gratis ? Cred că e ceva psihologic … nu se pot îndura să dea ceva gratis.
    P.S. Bine ai revenit la vechea temă, mult mai frumoasă 🙂

  9. O sa se reglementeze si la noi multe lucruri, marlania nu merge la infinit, piata cerne zi de zi firma dupa firma.

  10. Pentru ca esti in Rromanica taica, o alta tara balcanica, ca si Grecia de ex. (doar acolo am mai avut surpriza de a fi taxati pentru paiine) (plus ca acolo bonus daca ceri apa iti aduc automat o sticla de la rece, deci intra si aia la plata). In tarile civilizate din vest, painea e basca poti sa ceri cata vrei si iti aduc, ei nu din asta castiga, ci din serviciul inclus, care in general e de calitate, plus de ce mai comanzi primprejur (antreu, desert si mai ales vinuri, si alte beuturi).

  11. In Oradea sosurile (oregano, sos iute, dulce) la pizza sunt gratuite iar la Pensiunea Allegria din Baile 1 Mai, smantana si ardeiul sunt incluse in pretul ciorbei.
    Painea, eh, asta se plateste cam peste tot unde am mancat.
    La restaurantul japonez din Cluj insa … eh, acolo ne-au servit cu branza tofu si sos de soia din partea casei. 😀

  12. 3 lei o chiflă?? Moamă pe la ce restaurante de fițe te plimbi tu :))

    In țară sunt puține restaurantele care nu îți trec pe bon etc-urile. Dar există. Și știu și baruri care îți oferă cronțănele din partea casei la fiecare comandă.

  13. Tolea în Spania mai toate felurile de mâncare vin cu garnituri. Și nu știu tu, dar nu multă lume mânâncă paine cu cartofi sau orez 🙂

  14. Pai nu le dau gratis ca le e frica ca romanul o sa manance atunci cat mananca si acasa, si le-ar face gaura in buget.

  15. Sunt niste cretini managerii restaurantelor. Sunt totusi unele care iti aduc un mic aperitiv la inceput: niste chestii marunte de rontait pana iti vine comanda. Cat ii costa? Mai nimic. Ce le aduce? O gramada de clienti care pleca multumiti.

  16. arhi, esti unul din cei pe care ii admir cel mai mult dintre bloggeri „cei mari”, dar DUDE… unde ai trait pana acum ca sa-ti mai pui intrebarea asta?! pai am renuntat la a ma astepta la normalitati de suficient de mult. si am doar 22…

  17. Sunt taxate pentru ca decizia mentala „e restaurant ieftin / nu e” se face analizand produsele principale. Clientul retine ca ciorba e 6 lei si mai vine si altadata, nu se uita ca a mai dat inca atat pe chifla, smantana si un ardei. Daca ar fi 12 lei cu totul inclus, i s-ar parea scump in comparatie cu altele.

  18. ARHI, doar e Romania! 😀 Orice se plateste!

  19. În curând vor lua taxe pe cuţit şi furculition. Apoi poate şi pe farfurie. …

    Iar dacă ai pretenţia ca toate astea să fie şi spălate… alţi bani. 🙂

  20. sunt si resturante mai ieftine.. si restaurante mai scumpe.. pana acum wireless cu plata in restaurant n-am auzit 🙂

  21. Am discutat, mai demult, cu o colega de ce painea se plateste in restaurant. Tipa avea o pensiune la iesirea din Becelan, jud. Bistrita-Nasaud. Imi zicea ca daca dadea painea pe gratis toata lumea comanda doi-trei mici si se indopau de paine pana ce le trecea foamea. Mentalitatea romanului e sa se indoape cu tot ce e pe gratis.

  22. #22

    Salut,
    De ce nu ti-ai pastrat vechea tema pe blog? Arata de 10 ori mai bine ca asta ! 🙁

  23. #23

    la scoica,painea si lipia e free…

  24. Pai si painea costa, iar cine zicea aici ca preturile sunt mari pentru ca sunt adaosuri peste 500% nu stie ce vorbeste. Un restaurant bun, are materii prime bune…deci…scumpe, plus un adaos intre 300-400% cum e normal da pretul „astronomic”. In general adaosul mare este la condimente unde sunt pierderi mari pentru ca nu poti respecta un gramaj. De ce la mine chiflele (calde) costa: pai…pt ca altfel da sa vezi 9 lei in meniu ciorba de burta (care include toate cele) si altfel da sa vezi ciorba de burta la 6 lei, insa la sfarsit sa fie tot 9 lei (plus smintina, ardei, paine etc.). Tu cand te uiti la un meniu nu prea esti atent la auxiliare esti atent la pretul finit al produsului daca eu as fi avut ciorba de burta la 9 lei (in asta intrand toate cele mentionate mai sus) ai fi zis ca e scump desi la restaurantul de linga e 6 (fara nimic) si te-ai fi dus la ala, asa ca am schimbat, am scos auxiliarele din pretul final si le-am trecut separat la sfarsit cu pretul propriu. Cel putin la mine asta e motivul pentru care painea se plateste….a…si nu 3 lei…50 bani, 2 chifle calde scoase din cuptor :). Cat despre chestii (covrigei,alune,salatini) gratis am si d-alea insa numai pt tearasa si pub, la restaurant nu merge, se trec la consumabile si am rezolvat.

  25. #25

    pentru ca patronii de rastaurante ar trage si pielea de pe om si pentru ca manajerii nu cunosc ideea de a scoate profit din volum mai mare de vanzari.
    am vazut in schimb restaurante unde daca te asezai, primeai o supa gratis, unde daca cereai si a doua bere iti dadeau ba alune, ba masline, ba o felie sau doua de sunca… dar la noi, asa ceva mai rar.

  26. da chiar asa…tema asta sucks…plus ca butonul prima pagina deschide fereastra noua

  27. e prea formala , si seaca, si simpla…imi placea mai mult aiai dinainte…era mai haioasa…te caracteriza mai mult parca…IMHO 😀

  28. what u gonna do about it? ah? ah? ah? 😀 😛

  29. Hai ca le-ai dat o idee patronilor de restaurante.Una foarte buna zic eu.La cata paine iti aduc ei la masa chiar ar trebui sa fie gratis.Lume incantata si nu cred ca s-ar simti deloc in buzunaru’ patronului deoarece acele adaosuri cum ai zis si tu sunt astronomice.Dar nah…rar unde gasesti asa.

  30. sunt restaurante si restaurante arhi, uni au deja costul paini inclus cum au si spaga sau atentia inclusa in pret. Depinde unde alegi sa mananci.

  31. off topic – toata tema de blog vazuta de aici e varza – articolele ies din cadru ! ce mai e dezastru ! nici nu pot descrie ce haos e pe aici – Restul site-urilor merg bine ! ! Deci nu e de la mine
    ¿Que pasa?

  32. Bre, io nici nu ştiam că mai sunt restaurante unde pâinea nu e gratis. Mai mult, ştiu un restaurant, cum mergi înspre Cabana Rusu din Munţii Parâng, unde, atunci când comanzi mâncre, ţi se aduce repede ceva lejer, din partea casei: o ţuică mică, nişte slăninuţă cu ceapă şi untură cu boia, că poate ţi-o fi foame rău şi până e gata mâncarea să nu naşti. Evident, şi pâinea aferentă este tot din partea casei. şi la consumaţie pâinea, apa, etc sunt tot din partea casei. Iar mâncarea e OK şi la calitate şi la preţ. Pe o porţie dublă de şniţele şi una tot dublă de caroti prăjiţi, plus 2 sticle de Mountain Dew am dat vreo 13 – 15 lei. Ieftin frăţie.

  33. @robintel
    omule… e basm? maine ma duc in parang doar ca sa confirm ce ai zis!!!!! mai repede cred ca o sa se ieftineasca painea decat ce spui tu:)

  34. 3 lei chifla? Sigur nu era colac impletit sau japoneza?:))))

    Am fost asta toamna in Bucale si singurele locuri unde puteam sta linistit fara cocalarime si cu chelneri cu comportament decent au fost City Grill si Louisenhoff (am uitat numele insa portiile sint imense).
    La Sibiu a fost altceva. Pe unde am fost, serviciul a fost ireprosabil si lumea civilizata..cu o singura exceptie, cind niste smekeri cu numar de Bucuresti si-au tras masina pornita chiar linga mesele unde lumea servea masa…
    Cred ca painea a fost mai tot timpul din partea casei.

  35. Aşa e la noi în România….în turcia de exemplu dacă intri într-un magazin te servesc cu băutură (suc, alcool etc) şi fusecuri, alune sau mă rog ceva…ei mai avem de învatat

  36. @lilisor, libelula aia ce ai gasit tu in pizza cat a costat? ;))

  37. #37

    Chiar acum se (re)difuzeaza un episod din Seinfeld, ala cu Soup Nazi – asa ca ai grija cum le ceri paine gratis, poate patesti ca George…

  38. @Dani: din pacate, aia a fost gratis! La pachet cu ketchup-ul :)) Intamplarea cu albina a avut loc in Baile Felix, la ceva restaurant romanesc … Da, pizza e specialitate acolo 😛

  39. La KFC o bulca ajunge 1.7 RON,in conditiile in care aceasta nu are mai mult de 100 gr. Instant am facut calculul ca o paine de 500 gr. e mult mai ieftina.Cum ma tot imbie comerciantii sa le calc pragul …

  40. E acelasi drac, ca platesti painea ca ti-o include in pretul mancarii, e tot aia. Preferi sa iti includa in pretul mancarii niste alune, la care sa spunem, esti alergic?

  41. @Envi

    Fă o probă la Vila Melinda. Cred că au şi wireless moca, ultima dată când am fost, în primăvară, aveau. Să vezi ce gustărică îţi aduce înainte de masă. Slănină ardelenească tăticu’ nu jeg. 😀 Şi ţuica aia este extrem de băubilă, chiar şi pentru şoferi. Iar tarifele, după cum am spus, mi se par normale. Nu am văzut mâncare scumpă deloc. :d Plus că şi fetele sunt drăguţe.

    Revin: nu ştiu vreun restaurant în Petroşani unde să trebuiască să-ţi plăteşti pâinea. Poate s-a prostit vreunul între timp, deşi nu cred, dar până să plec eu în Irlanda nu se plătea. Era inclusă în preţ. Mis e pare logic şi normal şi firesc să fie aşa.

  42. Sa nu mai vorbim de „amabilitatea” chelnerilor…

  43. si daca ar fi „din partea casei” ca asa ti se zice tie, pretul alunelor, painii, grisinelor s`ar regasi in pretul mancarii comandate. nimik nu`i gratis.
    dar da, e tampit sa comanzi mancare de 50 lei si sa mai platesti 3 lei o chifla.

  44. chiar ieri purtam o discutie pe tema asta cu niste prieteni. vorba aia…e gunoaie…oricum..unde manc si mi se taxeaza painea, sarea pieperul si smantana…a II-a oara nu mai merg

  45. @Jeleu: City Grill e o laba care trebuie boicotata.

  46. #46

    E simplu, de fapt tipic romanesc.

    1. Painea de la restaurant are adaos cel putin 300%, deci profit maxim pentru patronu’ ala bulangiu.
    2. Romanu’ sa uita la carne si cartofi, atat. Face gat daca e putina cantitatea, deci nu-l intereseaza ca plateste painea la cost de camatar.
    3. Cati dintre voi ati facut scandal la restaurant ca painea e scumpa ?. Niciunul. Dar pun pariu ca ati sunat imediat la Protectia Consumatorului daca portia de cartofi sau carne parea jumtate din gramaj. Este ? Da, este. Deci esti un roman adevarat.

    Cam asa se fac afacerile in Romania.

  47. Chiar o fi 300% adaosul la paine?