De ce mai dăm dop la pepene?

Am fost astăzi în fabuloasa piaţă a Delfinului, să îmi iau un pepene (ştiaţi că există dietă cu pepene?)
Lângă taraba mea, o tanti micuţă îşi cumpără un pepene, desigur nepricepându-se, după care o pune pe bulgăroaică să îi facă dop, să vadă dacă e dulce.

Face bulgăroaica dop, gustă mamaie, care zice `Păi e cam acru`.
Bulgăroaica ia dopul, muşcă din el, îl pune înapoi în pepene şi i-l dă.
`Unde e acru mamaie, nu vezi ce dulce e? Hai, următorul!`

Trecând peste faza cu muşcatul vânzătoarei, greşeala e a cumpărătoarei că i-a dat banii înainte de a gusta, dar, dacă tot nu mai se aruncă pepenii acri, de ce naiba se mai face dop?
Doar ca să îţi curgă zeamă pe urechi când îl transporţi?

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

34 comentarii

  1. Mereu m-am intrebat ce se intampla daca pepenele e acru, clientul il mai cumpara? Nu prea am avut intamplari deastea.

    Thumb up 0
  2. Eu am avut recent o intamplare din asta in piata la Moghioros. Am gustat, era chiar naspa, zici ca era dovleac , i-am spus ca nu-l iau. Mi-a dat altul….repetand toata faza, dop, gustat, dulce, dat banu’. Tanti aia a fost varza ca a dat banii inainte!

    Thumb up 0
  3. #3

    Poate babuta mancase inainte vreo ciocolata, iar dupa ce a muscat din pepene, cele doua gusturi de dulce s-au anulat unul pe altul : )

    Thumb up 0
  4. Asa se numeste la voi taierea pepenului pentru gust.. tare :)))) Eu niciodata nu tai pepenele si culmea ca tot timpul il prind dulce.

    Thumb up 0
    • #5

      Vasi, sunt specialist in alegerea pepenilor, niciodata nu gresesc. Chiar acum mananc o dulceata de pepene de 10 kile

      Thumb up 0
  5. Ehe, clientul nostru, stapanul nostru .. inca un exemplu de servicii comerciale de mare calitate 😀

    Thumb up 0
  6. #7

    0.8 ron pe kg in Carrfour nou deschis, Arhi.. poate vrei sa te uiti pe acolo. In piata nu am vazut sub 1.5 🙁

    Thumb up 0
  7. Daca sunt multi experti in pepeni pe aici, poate sa-mi explice si mie cineva care e diferenta intre pepenele ala verde si ala tarcat????
    rex, am vazut si eu, dar mi-a fost sila sa stau la coada…

    Thumb up 0
    • #9

      unu e verde si celalalt e tarcat:)))) serios acum, ala verde are mai multi samburi

      Thumb up 0
  8. Merci pentru informatie!:) Am inteles….bine de stiut…..ca am plecat sa cumpar pepene si cica nu am luat bun ca trebuia verde…..pentru mine tot aia e!:))) Merci pentru informatie!:)

    Thumb up 0
  9. @Arhi – cum se alege un pepene? Intreb pentru ca metoda „ciocane si daca suna a gol e copt” a dat gres ieri – cel pe care l-am luat era …. fara gust. Nici macar acru 🙁

    Thumb up 0
  10. Dacă eram în locul băbuţei îi dădeam cu pepenele de cap. Cum adica să muşte din el pentru ca mai apoi să mi-l dea mie să-l mănânc ?? Cât despre faza cu datul dopului, mie mi se pare o tâmpenie. Sunt x metode sa îţi dai seama daca e bun fără să îl tai (codiţa, cum suna, etc.)

    Thumb up 0
  11. Eu nu le dau bani pana nu gust, pai cum asa comanda ei pe banii mei…

    Thumb up 0
  12. #15

    ba, dar din mere nu muscati inainte sa cumparati?

    Thumb up 0
  13. da, ma duc sa mananc pepene din frigider !

    Thumb up 0
  14. ma duc sa iau ” o lubenita” o alege si ii zic sa faca dop, la care el:

    daca ii fac dop si e buna mai iei una. (hahaha)
    daca ii faceti dop si nu e buna nu o iau nici pe asta. (hahaha)

    Thumb up 0
  15. #18

    mi-a luat ceva sa ma prind cum vine cu zeama pe urechi. chiar mai transporta cineva lubenita asa?

    Thumb up 0
    • #19

      eu in general iau pepeni de minim 10 kile si ii duc pe umar din piata pana acasa.

      Thumb up 0
  16. @malakian: Merele nu au pret dublu in piata fata de Carrefour / Cora. Daca iei pepeni din supermarket si mai mult de jumatate sunt dulci iesi pe profit fata de piata 🙂

    Thumb up 0
  17. #21

    In teorie….asta este sufletului comertului ambulant: GUSTATUL.
    Si pe vremuri nimeni nu comenta cand gustai un strugure, cand gustai pepenele sau branza…sau ce vindeau ei. Ba chiarte si rugau sa faci asta si apoi urlau cat de dulce e.
    Dar acum s-au smecherit: majoritatea chestiilor comestibile pe care le gasesti in piata sunt tot de la super market cumparate..
    La pepeni mai era ceva…..placerea de a rontai acel dop acolo pe loc.

    Si da, gustai si merele; ideea era simpl daca era bun luai un kil – doua….nimeni nu se uita ca arunca un mar.

    Thumb up 0
  18. Pentru cel care a intrebat cum sti ca-i lubenita coapta:
    1. Sa fie mare (12-16 kg). Eu inca n-am cumparat lubenita uriasa care sa nu fie dulce.
    2. Sa aiba coaja lucioasa;
    3. Pata aia „alba” sa fie cit mai galbena;
    4. Codita uscata de care zice Arhi nu e o conditie suficienta, si nici necesara: poate demonstra doar ca e importata din Turcia si a fost culeasa luna trecuta. Lubenitele autohtone poa’ sa aiba codita inca verde, ceea ce e un semn de „proaspat”.

    Thumb up 0
  19. *stii

    Thumb up 0
  20. #24

    hahhahaha
    exact asta ma intrebam de mult timp frate
    ce aberatie

    la ultimul pepene pe care l-am cumparat, chiar m-a intrebat vanzatorul daca vreau dop a el. la intrebarea „pai si daca nu imi place pot sa nu-l mai cumpar?” omul a ramas blocat
    am plecat linistit acasa, cu pepenele fara dop

    Thumb up 0
  21. Eu de ani buni nu mai cumpar pepene cu dop. M- am specialiyat si ii aleg la fix.
    In locul babutei nu plecam de acolo pana nu-mi dadea altul si le spuneam tuturor celor care mai stateau la rand ca nu-s buni pepenii, sa mearga in alta parte.

    Thumb up 0
  22. mai asta cu dopul nu prea avea legatura cu cat de dulce este pepenele. pe bune…dopul tin minte ca se facea sa iti arate omului ca pepenele este copt. daca era dulce sau nu…asta nu mai este problema lui. este ca si cum vrei sa „incerci” o banana sau o portocala. daca pepenele avea o culoare dubioasa de necopt sau de trecut, atunci vanzatorul este obligat sa se spele cu el pe cap. dar sa gusti din el sau sa faci posta dopul imi pare o mare aberatie.

    Thumb up 0
  23. romanu e cu vorba sa dam cep la butoi….asa ca dam cep la orice ;))

    Thumb up 0
  24. #28

    Este in Piaţa Cârţan (Timişoara) o tanti ce are o preducea pentru dop la pepeni.
    Scoate un dop cilindric de vreo 20 de centimetri exact din dreptul cozii.

    Fiu-meu cel mic e topit după dopul ăla, că arată ca o îngheţată da-i mai bun.

    Thumb up 0
  25. „Vreti sa va fac dop?”
    „Nuuu! Pai daca curge ce fac? Ii bag degetu-n gaura pan’ acas’ ?”

    Thumb up 0
  26. Aia de Dabuleni sint incredibil de buni. Treco Intr-o vacanta in Ardeal la ai mei (piata buna pt olteni), bagam zilnic din aia galbeni si mai rar pepeni rosii. Aia galbeni aveau o aroma de mureai.
    Pe aia galbeni ii iau dupa miros/parfum iar pe cei rosii dupa cum suna..am si ureche muzicala insa nu stiu in ce masura conteaza:)

    Thumb up 0
  27. @Gupi, la voi la Timisoara se gaseste lubenitza cu miez galben?
    Stiu ca am mancat acum vreo enshpe ani in Lugoj. O nebunie…dulce ca mierea.

    Thumb up 0
  28. #32

    @ Jeleu: Chiar asa, lubenita galbena era extraordinar de buna, dar nu am mai vazut de minim 4-5 ani… Unde se mai gaseste asa ceva?
    P.S. Sunt din Arad

    Thumb up 0
  29. in mod normal se arunca cei acri.

    Thumb up 0
  30. @Arthur…daca la voi nu e, nu stiu unde se mai face…Nashpa.

    Thumb up 0