De ce se sinucid rromânii

Aseară am primit un link de la LittleBro, cu un creştin temător de doamne-doamne, care s-a sinucis din cauză că avea o datorie de 170 de euro la Piraeus Bank.

Sărim peste biletul de adio adresat lui Dan Diaconescu, în care cere să îl îngroape creştineşte, că e prea hazliu. Sărim şi peste laşitatea de a-şi lăsa familia singură, cu tot cu datoriile pe care el nu le-a putut plăti, plus costurile unei înmormântări, adică aproximativ 2000 de lei, dacă e foarte ieftină.

Şi totuşi, de ce s-a sinucis omul ăsta degeaba?

Avem legislaţie cum avem autostrăzi

1. Legislaţia rromână e totalmente defavorabilă celor ce vor să îşi recupereze o datorie. Procesele sunt ca în rromânia, pot dura şi ani de zile, dacă ai un avocat deştept şi, ce e mai important, toate sunt de cauză civilă, nu penală. Adică orice s-ar întâmpla, statul nu are treabă cu tine. Da, în cazul unei datorii, banca te poate da în judecată. Dar dacă nu ai bunuri în posesie şi nici venituri, banca îţi ia boii de la bicicletă şi îi plimbă prin faţa sediului central. Pentru că e cam tot ce pot să facă.

E mai ieftin pentru bănci să nu apeleze la procese

2. Criza a transformat rromânia într-o ţară de restanţieri la bănci. Numărul de oameni care nu mai pot să plătească ratele este extrem de mare şi în continuă creştere. De aceea băncile angajează firme de recuperatori şi se mulţumesc cu recuperarea unui procent semnificativ din masa completă de datornici. Aşa că procesele pentru datorii de 200 de euro sunt rare, dacă nu inexistente. Costurile sunt uriaşe şi e de preferat să angajezi un EOS KSI, care să ameninţe la telefon pe bieţii purtători de rate sau pe vecinii lor, decât să cheltuieşti bani cu avocaţi prin tribunale.

Lăcomia se plăteşte

3. Atât de mare a fost febra acordării de rate în anii precedenţi, încât creditele se acordau oricum, oricui. Pentru că salariile alea mari se obţineau din comisioane, de aceea şefii de agenţie relaxau nivelul celor acceptaţi până la limita de jos. Pe lângă asta, s-au relaxat şi regulile, totul fiind închinat zeului comision. De exemplu, cardurile de credit eliberate în acea perioadă ( nu ştiu dacă şi acum), sunt negarantate, contractual. Da, banca te poate da în judecată dar poate DOAR să îţi pună proprire pe salariu, maxim 30% din veniturile lunare. Nu poate în nici un fel să îţi scoată casa la vânzare sau alte bunuri.

Există soluţii adiacente şi legale.

4. Toţi se sperie de ipoteza că va veni banca şi le va scoate casa la vânzare. A se reţine că nu mă refer la cei ce au luat credite ipotecare pe 30 de ani, cumpărând case de 200 000, care acum valorează sub 50 000 şi banca le cere garanţii colaterale, care să acopere până la 200 000, altfel pa-pa casă.

Nu, mă refer la cei ce şi-au luat împrumuturi să zicem decente, de câteva mii de euro, pentru diverse, iar acum se tem că vine cineva şi le ia casa. Atâta timp cât respectiva casă nu e grevată de o ipotecă, poate fi vândută bine mersi. Iar banii pierduţi la cazino. Sau donaţi unei rude, care îşi cumpără o casă cu ei. Desigur, există un contract între cele 2 persoane, banca nu are cum să acţioneze asupra unuia cu care nu are contract şi aici se cam înfundă. Un avocat cunoscător poate rezolva fără nici o problemă. De fapt, de aceea şi prosperă firmele de avocatură.

Politicienii nu se sinucid după ce fură

5. Toţi oamenii politici din rromânia au participat cu elan şi avânt la falimentarea câte unei bănci. Bancorex, Banca Agricolă, Banca Religiilor, au fost închise pentru că oamenii şi-au tras credite pe care, surpriză, nu le-au mai plătit. Băncile s-au dus, oamenii sunt bine mersi, sunt bogaţi şi fericiţi, nici unul nu a fost tentat să se sinucidă pentru că nu putea dormi noaptea din cauza datoriilor. Ba chiar sunt prosperi de nu se poate şi îşi înmulţesc averile în continuare.

Dacă ai de unde, plăteşte-ţi datoriile

6. Nu aş vrea să se înţeleagă greşit, nu îndemn la neplata datoriilor, deşi este cea mai la îndemână soluţie şi cea mai utilă, pentru buzunarul debitorului.
Dar nu pot să stau cu mâinile în sân şi să mă uit cum rromânii îşi pun capăt vieţii pentru că nu mai au bani să îşi plătească datoriile către un potentat al zilei, care ziua se târâie în limuzine, iar seara râgâie icre negre.

Aceiaşi potentaţi luptă tot timpul împotriva introducerii legii falimentului şi la persoane fizice. Aşa cum este normal şi cum e în orice ţară civilizată. Pentru că e mai simplu să îi ameninţe pe mocârţani, care nu ştiu cum să se apere şi le e frică de un tribunal ca de moarte. Ba mai rău ca de moarte, pentru că mai bine se sinucid, după cum se vede. În schimb, firme precum Boom sau Flanco ori Leonardo, dau ţepe la greu în valoare de milioane de euro, puse fiind sub umbrela legii insolvenţei. Şi să vezi fază, nimeni nu se sinucide.
Aşa că, dacă ai de unde, plăteşte-ţi datoriile. Aşa face un bărbat adevărat. Dar dacă nu ai de unde…

Române, trezeşte-te. Banul e doar un mijloc de a obţine bunuri materiale. Familia ta, viaţa ta, nu pot fi evaluate în bani. Nu mai ai bani? Fă alţii, zbate-te, muşcă, judecă-te în tribunale, joacă-te puţin la limita legii până reuşeşti.
Lasă-i pe bancheri să se sinucidă că nu mai pot lua bani de la tine. E mai distractiv.
Vorba aia:

Mai bine să plângă mă-sa, decât să plângă mama.

Iar la final, 2 citate hazlii din comentariile de pe adevărul:

bogdan francisc

fraier….pacat de el. eu sunt dator la banci cu peste 200 de milioane, si nu mai am de unde plati, dar nici prin cele mai negre vise nu mi-a trecut sa-mi pun capat zilelor.
sa dea banca faliment din cauza mea:)

GIGI

Eu sunt dator cu 100 000 de lei la banci, nu mai au cum sa-i recupereze, nu am nimic, asa ca sa fie sanatosi , au furat destul si de la mine si de la altii.

48 comentarii

 1. Doamne ce dobitoc. 170 de euro? Era un „barbat adevarat” ! Ce se facea daca avea la camatari de aia cefosi? Isi baga copii la inaintare si nevasta

  0

 2. mi-a luat commentul? ca nu mai inteleg nimic cu schimbarile astea ce le faci … oricum formularul de comment e mult mai dragut.

  0

 3. dap, nu mi-a luat comentul. in ala ziceam ca ala de s-a sinucis e un dobitoc las. oricum aia de la recuperari sunt foarte uimiti cand isi dau seama ca tu stii legile si le raspunzi calm si autoritar. daca vad ca tu detii controlul se sperie ei, mai ales daca nu au nimic imobiliar sa-ti ia ( la alte cacaturi nici nu se baga )

  0

 4. sa fim seriosi… ala era tacanit

  0

 5. ce poti cere de la un om care isi pune sperantele in dan diaconescu si in becali? vreun efort intelectual deosebit?
  ma mira totusi foarte mult cum de a ajuns el dator 170 euro. cu atat mai ramasese de plata din vreun imprumut? sau dau bancile credite in valoare de 7 milioane?

  0

 6. Bai, in final, scuzat fie-mi cinismul, daca ala atata minte a avut, de s-a sinucis pentru nici 700 de roni, mai bine pentru familie c-a scapat de el!

  0

 7. #8

  Unii isi merita soarta. Cum sa pui gaj pe casa? Cum sa-ti iei credit de 50-100k euro cand tu nici nu visezi sa strangi o asemenea suma. Inconstienta crasa.

  0

 8. nasol. astea sunt drame :(
  offtopik citeste si tu asta
  http://abjectu.ro/?p=836507

  (sterge comentul asta sa nu zica lumea ca facem publicitate fara gologani)

  0

 9. S-a sinucis pentru 170 de euro? Mi se pare ciudat. Sunt multi care-s ingropati in datorii la banci pana-n gat si n-au nici un stres, ca si cei doi din comentarii.
  Si totusi nu mi se pare credibil sa te omori pentru 170 de euro, pe care puteai sa ii imprumuti de la cineva si gata.

  0

 10. Eh, datorie 170 euro.. probabil atata avea suma restanta, o rata, doua. Dar presa romana e in forma ca de obicei :))
  Creditul cred ca era de cateva mii de euro, ca trebuia elsidi mare sa il vada pe diaconescu, si termopane ca avea si vecinu’.

  0

 11. Pentru 170 de euro trebuie sa ai problems cu „acoperisul” sa te sinucizi.

  0

 12. E şi o parte bună cu creditele astea. Selecţia naturală are acum un aliat de încredere…

  0

 13. are dreptate alex, e un lucru bun. scapam de retardati. hai, mai muriti careva !!!

  0

 14. #17

  ori s-a sinucis pt 170 euro, deci clar ii lipsea ceva la mansarda, ori ziaristul a gresit si a uitat sa spuna „170 euro PE LUNA, timp de 20 de ani”…

  0

 15. Vorba unui ante-comentator, suma e prea mica sa te sinucizi. Cuget ca individul mai si muncea, deci teoretic mai si castiga ceva incat sa nu pice in dinti de la 170 de euro. Nasol insa, pentru ca familia va trage acum in urma lui. Cea mai mare idiotenie e sa-ti pui capat zilelor, fara sa te gandesti la cei din urma, mai ales daca ai copii.

  0

  • #19

   @dojo: nu exista suma prea mica sau prea mare. tu pentru cati bani te-ai sinucide?

   0

  • @arhi – sa ne fereasca sfantul de asa ceva. Io zic ca nu m-as sinucide. poate si pentru ca nu m-as baga in rahat pana in gat, incat sa fie nevoie. Oricum suicidul e chiar o ne-solutie, ca disparitia ta nu scapa familia de belele. Deci le-as trage-o ca la Waterloo si ar avea destul de tras dupa mine. No thank you.

   0

 16. #21

  VAE VICTIS …Sau poate ca omu’ citise tot ce s-a scris de la Seneca si Anaxagoras incoace si , normal, nu mai avea de ce sa traiasca…Si eu as face la fel daca as reusi o asemenea performanta…

  0

 17. #22

  Acum cateva zile, prietenul tau zoso a scris un post despre datornicii la banci…aruncand in principal vina asupra inconstientilor care s-au imprumutat (total gresit, dar nu avem pretentii pt ca e pupinbasist). Comentariile la articolul respectiv erau de-a dreptul terifiante: oamenii care isi dadeau cu parerea acolo trageau un mare semnal de alarma cum ca bancile ar putea falimenta din cauza celor care nu-si mai platesc ratele:))))
  Deci ati inteles oameni buni care e principala problema a Romaniei? Sa nu dea bancile faliment…nu conteaza ca parintii ne mor cu zile prin spitale, ca somerii se bat intre ei la agentiile de ocupare a fortei de munca sau ca tinerii fug din tara fara sa se mai uite inapoi. Noi trebuie sa ne ocupa de banci, sa nu cumva sa le scada profitul.
  Deci revenind…de ce se sinucid romanii? Din acelasi motiv pt care au votat cu basescu…de prosti ce sunt, mai exact.

  0

 18. #23

  Stiu ca nu sunt „pe subiect” dar …vorba ta, pentru cati bani te-ai sinucide ? …petru onoare tata…ca la japonezi…un Sepuk bun rezolva totdeauna tot :)) Mare arta si sepukku asta…

  0

 19. Şi ce a rezolvat? Avea datorii de 170 € la care se vor adăuga cheltuielile pt înmormântare. Inteligent om. :D

  0

 20. #25

  haha tare asta”pt cati bani te-ai sinucide” .Propun un poll

  0

 21. eu cred ca omul asta avea si alte probleme la dovleac si a pus actul sau de lasitate pe seama creditului ca sa il compatimeasca lumea.

  0

 22. Eu am o datorie la prietena mea de 11 lei, cat un pachet de tigari. Nu stiu cum sa procedez: franghia, metroul sau Furadan?

  Serios acum, cand te imprumuti la banca, devii un sclav. Am colegi care nu si-au inchis cardul emis de facultate si, din cauza neplatii a 5-6 lei, doasarele lor au ajuns pe biroul de neplata – credite. Pe seceta asta, bancile nu iarta nimic.

  0

 23. vorbesti ca si cum toti ar fi responsabili si stiu ce sa faca cu banii.

  pe ala care isi ia bmw de 30.000 euro desi sta intr-o ragalie de garsionera si acum se plange ca n-are sa dea bani la banci…ala ar merita sa fie omorat, ca nu este destul de constient sa se sinucida

  0

 24. #29

  merci Arhi, si eu ma panicam ca sunt restanta pentru a doua luna la rata (un credit mic de nevoi personale), dar da-i dracu sa ma mai lase sa respir si eu. Eu sunt de buna credinta, imi platesc ratele la timp dar puii mei acum chiar nu mai pot, cel putin o perioada. Si chiar ma bucur ca intru in biroul de credite cu bulina neagra, sa nu imi mai dea nici dracu credit :)) a fost cea mai mare prostie a mea sa ma imprumut de la banca. Punct.

  0

 25. De cand sinuciderea e o tragedie ? …..
  Eu nu am cum sa compatimesc astfel de „animale”

  Cand si-au luat credit sa isi ia …. perdele sa se dea mari la vecini …. erau fericiti acu sa se tarasca … ca is satul de mari „bossi” ….

  0

 26. @Arhi: cum adica pentru cati bani te-ai sinucide. Poate pentru cati bani as ucide. Nu ma gandesc deloc sa-mi iau viata, mai ales pentru bani. Nu ca celelalte motive n-ar fi puerile si stupide.

  0

 27. Ha! Datorii la banci nu mai am ca m-am chinuit sa scap de ele… insa am vreo 120 lei la UPC, pe care nu vreau sa-i platesc nici de-a dracului, ca nu mi-au inchis contractul cand am vrut eu si m-au facturat aiurea si degaba, desi eu eram pe RCS de cateva luni si ma cacasem pe cablul lor.
  Ma gandesc serios sa ma sinucid, pentru ca nu ii mai suport pe aia de la EOS KSI care ma suna in legatura cu acei 120 lei. Cedez psihic, mai am putin si o injur pe respectiva, desi ea n-are nici o vina ca lucreaza acolo.

  Tragica este situatia unei prietene care datoreaza vreo 30.000 euro (investiti intr-o afacere proasta si pierduti). Ratele ajunsesera aproape cat salariul ei, asa ca la un moment dat nu le-a mai platit. Proces rapid apoi poprire pe 50% din salariu. Noroc ca lucreaza la Oracle pe 30 de milioane… ma rog, de fapt mai nou doar 15… Vorba ta, prostia se plateste!

  0

 28. Roamanii se sinucid din cauza problemelor mintale si din cauza ca ,creierul lor nu s-a dezvoldat destul !

  „ARHI : Tu pentru cati bani te-ai sinucide?”

  NU m-as sinucide pentru bani , M-as sinucide doar daca as stii ca dupa ce ma sinucid eu mor toti oamenii de pe planeta asta .

  0

 29. daca toti ai amintit de legea insolvenţei tin sa mentionez ca sunt destui care au garantat creditul cu propria casa sau masina…
  din pacate legea nu protejaza si persoanele publice desi inital proectul de lege prevedea asta.
  de ce?
  bancile au facu lobby destul de mare pe langa guvern.
  in plust acum fac presiuni pe langa FMI ca acesta sa intervina astfel incat sa fie abrogata ordonanta 50.
  o zi buna

  0

 30. Unul din cele mai bune articole de blog pe care le-am citit de multe luni incoace!
  Da, asta trebuie sa faca un mare blogger, sa ajute societatea, sa faca bine prin ce scrie, ca mizerii fac destui ignoranti!
  Felicitari!

  0

 31. Ăştia se sinucid pentru că sunt prea proşti să îşi dea seama că se pot apăra şi că o datorie la banca nu e sfârşitul lumii. Asta înseamnă lipsa unei minime educaţii (şi nu măr refer la dat Bună ziua) despre lumea în care trăim. Şi nici nu îi duce mintea să se informeze puţin.

  0

 32. #37

  eu daca am de dat bani la cineva, nu conteaza suma, orice mana la poker mai bine mi-as baga-o in cur. dar am observat ca daca am datorii la banci, am prin ro datorii stranse de la un card de debit care l-am golit dar nu l-am anulat, nu se intampla nimic. am noroc in continuare. eu ce sa inteleg? este ca nici superstitiile nu tin cu astia?

  0

 33. #38

  bani cuiva :lol: :oops:

  0

 34. Vazusem niste „arabi” care faceau bungee de pe stanci, fara coarda. Cu cat mai multa creativitate, cu atat mai multi bani primea familia defunctului.

  0

 35. In privinta datoriilor, in cazul in care n-ai nimic de pierdut, ii citez pe Parazitil: „Ai bani de luat, am de dat / Te pup, te sun eu.”

  0

 36. #41

  Eu propun sa le dam niste lectii, ca ne dam toti destepti pe aici (bine, si eu, clar). Daca nu-si mai plateste nimeni ratele, ce se intampla? Ce se aude din ultimul rand? Da? Asa e: nu-si mai duc bancherii gagicicle in vacante.
  Eu m-am certat o data cu una de la Eos Ksi de nu mai stia saraca cum sa inchida telefonul :)) Dora drept am facut amandoua, banuiesc (poate ea la Spiru :))

  0

 37. #42

  Eu unul am 350.000 eur datorii la banca, girate cu bunuri imobile, neplatit rate de mai mult de un an. Am un salariu de 800 RON la mine-n firma, si nimic pe numele meu. Imobilul girat accept sa il pierd (e cumparat cu banii banci) dar nimic in plus… De un an, nu au inceput executarea (eu chiar le-am propus darea in plata ;-) ) dar nu vad nici un interes sa execute imobilele, in aceste vremuri superbe. Nici macar poprire pe salariu nu mi-au pus, bani (cand sunt) ii tin cash, maxim in contul firmei fara datorii, masina/casa… nu pe numele meu.
  Si nu imi vine sa ma sinucid, in conditiile astea…

  0

 38. #44

  eu am datorii la banci de vre`o 10-15 mii…plus dobanda sau cine stie ce dracu` altceva, cand mai merg in romania, vad in posta o gramada de amenintari de la banci, le arunc …si`mi vad de treaba, nu au ce sa`mi faca , am platit pana in momentul cand au inceput sa fie cu muia si sa bage comisioane aiurea plus dobanda aiurea
  am decis pur si simplu sa nu mai platesc, au trecut vre`o 2 ani de la ultima plata si n`am de gand sa mai dau vre`un ban inapoi, si sunt sigura suta la suta ca n`au ce sa`mi faca
  la revedere, tabara draga

  0

 39. #45

  @arhi: thanks! :)

  0

 40. #46

  Foarte bun subiectul, merita reluat…
  Mie mi se pare ca atunci cand banca iti da un credit, mai ales la PJ, devine partener cu tine intr-o afacere… Ce e drept, un partener care nu isi ia riscuri, pentru ca riscurile afacerii i le garantez prin garantii imobiliare etc. Daca nu au riscul afacerii, macar sa isi asume riscurile pietei – adica gen scaderea preturilor in piata si devalorizarea garantiei… Dar ei nici macar asta nu isi asuma, ci vin cu bagabontzeli gen „mai adu garantii suplimentare” :) Pai, ma’ muista de banca, te-am obligat eu sa imi accepti garantia?! Daca ai acceptat-o la un moment dat, si acum valoarea ei a scazut, tu vrei sa iti aduc eu bani d-acasa sa iti acopar diferenta?! :)) Super! Asa afaceri si eu vreau…
  Sau, la PF, daca am luat un credit ipotecar, si ti l-am garantat cu un apartament, nu mai platesc ratele – imi iei apartamentul, simplu si corect… Dar, nu! Ei vor sa imi vanda apartamentul (eventual la unu’ din sistem) la juma’ de pret si apoi eu sa le dau diferenta + dobanzi + penalitati + cheltuieli de executare + + + In conditiile astea, camatarii care nu bat sunt „parfum” pe langa banci :))
  Si in conditiile astea, te caci pe tine ca nu ai platit rata?!
  Eu unul as face un „mic indrumar” gen „cum faci sa nu mai platesti rate” :)
  Conditiile generale sunt simple: sa nu ai bunuri pe numele tau, ideal e sa ai profesie liberala, dar daca nu… trebuie stiut ca banca iti ia o treime din venituri, deci daca treimea e mai mica decat rata… se merita…. s.a.m.d

  0

 41. #47

  eu am restanta 4 luni la pireus bank ma suna astia an disperare si ma ameninta ca ma dau an judecata si ca ma da an urmarire la frontiera si ca ma aduce din strainatate ca sa platesc se poate facea asa ceva doar la 4 luni restanta
  :?: :?: :sad:

  0

  • #48

   @miha: nu poate sa te dea o banca in urmarire la frontiera lol :))))))))))))))))))))))))))

   0

Citește și...

Scrisă de Joyanna O legenda povestește de niste capre care pasteau pe o pajiste in podisul Etiopiei. Pastorul observa ca animalele erau sprintare si energice pina noaptea tirziu, in loc sa doarma, in special dupa ce rontaiau niste fructe mici, rosii si verzi dintr-un arbust pe care nu il cunostea. Crezind c-o fi […]

Aseară FRF a făcut cea mai mișto chestie pe care o puteau face și, având terenul suspendat, au adus 30 000 de copii suporteri la meci. Un moment mișto, mult prea superb de redat în cuvinte. Dar alta e treaba. Știți când scriam eu despre cum eu, dacă merg la stadion, sunt căutat […]