Recunosc, nu am fost niciodată în afara Europei. Cel mai îndepărtat punct văzut a fost Sankt Petersburg și atât.
Știți ce au ca punct comun toate locurile prin care am mers? Oamenii, autoritățile înțeleg că turismul este o sursă uriașă de venit și fac tot ce trebuie ca turistul să își lase banii la ei.

În recenta mea călătorie prin țară cu #drumulcetatilor, am vrut să cumpăr magneți de frigider din locurile pe unde am trecut. Obișnuit fiind, desigur, că suvenire de astea găsești la tot pasul, când vizitezi chestii.

Din nefericire, nu și la noi.
De exemplu, la cetatea făgăraș, la ieșirea este o baracă albă, cu chestii de astea în geam. Magneți, cărți poștale și altele. Instant am vrut să cumpăr câteva. Îmi pare rău, aici sunt doar mostre. Dacă doriți să cumpărați, trebuie să intrați înapoi în castel și să căutați magazinul muzeului. Mkeeey.

La Biertan, ora 16.57. Serios, ne-am consultat toți ceasurile. Magazinul cetății, o doamnă urâtă ca lupta de clasă. Nu, nu vă pot vinde nimic, la ora 17 cetatea se închide, trebuia să veniți mai devreme. Eram 19 oameni care am fi cheltuit măcar 15-20 de lei pe căcățișuri. Nu au fost buni, cetatea se închidea.

În rest?
În rest nu există nimic. Ziduri superbe de cetăți, înconjurate de garduri de sârmă peste care sar caii la păscut. Neîngrijite de nimeni, nesemnalate de nimeni, nevalorificate de nimeni. Nu ai de unde cumpăra un suvenir, o vedere, o ceașcă, un magnet, porcării din care scoțienii sau grecii fac miliarde anual.

Bine că la Viscri, profitând de celebritatea că Charles are casă acolo, țăranii vând șosete tricotate cu 30 de lei perechea.
Am zis pas.

În timpul acesta, Parisul câștigă 1 miliard de euro doar din turism.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.