Deontologia jurnalistică până la capăt

Cam așa se dă o limbă-n cur cu toată puterea, cu toată dragostea, cu dăruire și cu putere de muncă, cu nerv și noblețe, cu dedicație și inspirație, inspirațional și râcâitor în același timp.

Screen Shot 2014-06-19 at 17.18.23

Dacă vă întrebați cine e doamna cu limbă maro de emoție, este șefă pe la o fițuică.
Aceeași persoană se întreba mai ieri, dacă ar fi bine să publice niște informații despre infracțiuni comise de Klaus Johannis, pentru că, dacă le publică, îl ajută practic pe Ponta.

Asta așa, ca să înțelegeți în ce căcat e jurnalismul astăzi și de ce se plânge deontologul Robert Schengen Turcescu că falimentează presa și că ar trebui să primească ajutaore de stat.

De aia.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

34 comentarii

  • #2

   dea

   Thumb up 0
  • stii ca eu sunt/am fost mai basist, iar acest mesaj imi frange inima.
   cred ca in serile astea i-a ramas uischiu mic lu Domnu Presedinte.

   Thumb up 0
  • #4

   @animal00: cred ca mai corect ar fi „doar uischiu mic lu Domnu Presedinte.”.
   Adica doar ei doi: el si Chivas ala mic…

   Thumb up 0
 1. #5

  Moare presa. Azi s-au dus si Catavencii…

  Thumb up 0
  • #6

   academia catavencu

   Thumb up 0
  • #7

   „Catavencii” sunt bine merci, slava Domnului, sau cum ar spune neamtu’ – „alive and kicking”

   Thumb up 0
  • #8

   Catavencii rullz!!

   Thumb up 0
 2. #9

  Mi-e scarba de toti jurnalistii care servesc vreo tabara, fie care e cea a lui basescu fie ca e cea a lui ponta. La fel cum mi-e scarba de toti latraii lui basescu care in scandalul asta idiot, in care arama familiei basescu e data pe fata, ei incep sa elucubreze despre antena 3 sau despre varan.

  Thumb up 0
  • #10

   Nu ai cum sa ceri unui om sa scrie impotriva convingerilor personale. La urma urmei, nici „presa aservita” nu e asa de rea. Exista si in democratiile cu mai multa apa calda (cand Fox-News/CNN l-au sustinut pe Obama oarecum pe fata). La urma urmei, ti-o cere piata: eu, ca liberal, dezbateri oarecum pro liberale. doar n-o sa cumpar un ziar cu tenta socialista in care sa mi se explice cat de cacat sunt convingerile mele politice, nu? Asa ca presa – fie ca vrei sau nu – va servi o tabara.

   Problema e cand faci din sustinerea respectiva o activitate de aruncare cu rahat.

   Thumb up 0
  • #11

   problema e ca un JURNALIST nu isi scrie convingerile personale, ci ofera informatia BRUTA. doar INFORMATIA. PAREROLOGII SUNT PE BLOGURI SI IN TALK SHOWURI. SAU AR TREBUI SA FIE

   Thumb up 0
  • #12

   @ miticosul Asa l-o sustinut FOX News pe Obama cam cum il sustine Antena 3 pe Basescu…

   Thumb up 0
  • #13

   Chiar si un jurnalist – nu are cum sa nu fie subiectiv. Pot scrie despre ceva brut, asa cum s-a intamplat folosind 2 tonuri diferite. Un individ care a ajutat o batrana sa treaca strada poate fi facut sa arate ca un erou sau ca un derbedeu (poate nu vroia sa treaca strada, saraca).

   Si apoi, tot in tarile alea cu apa mai calda, jurnalistii/editorialistii isi asuma apartenenta la un trust (cu sau fara afiliere politica), iar atunci cand scriu despre un coleg de trust sau despre concurenta, au grija sa mentioneze asta.

   Si din cauza asta, mi se pare normal ca sa existe presa subiectiva. Atata vreme cat isi asuma subiectivismul asta.

   Thumb up 0
  • #14

   @arhi: gresit, tovarase. Exista articole de opinie si articole de informare. Exista stiri si editoriale. Si asa mai departe. Un jurnalist are tot dreptul sa isi exprime parerile, convingerile, vederile, cat timp nu pretinde ca ele reprezinta fapte.
   Ce vreau sa zic:
   – „X e hot” – stire, care trebuie sustinuta cu fapte
   – „Parerea mea e ca X fura” – opinie, care trebuie sustinuta cu fapte doar daca vrei sa fie credibila.

   Thumb up 0
  • #15

   fii antena la ce vorbim. vorbim de prezentarea unor infractiuni ale unui tip, indiferent cine ar fi el, si de opinia public exprimata a unui jurnalist, ca nu stie daca sa le dea, ca nu ar vrea sa il ajute pe Ponta. deci?

   Thumb up 0
  • #16

   Ma refeream la citatul matale de mai sus: „problema e ca un JURNALIST nu isi scrie convingerile personale, ci ofera informatia BRUTA.”
   Ca fapt divers, dintr-un tabel statistic (exemplu, rezultatele lunare sau trimestriale publicate de INSSE) poti sa demonstrezi ca guvernul e de rahat sau ca guvernul e foarte bun. Totul este cum iti alegi faptele pe care le prezinti, ce fapte decizi sa ignori si ce fapte scoti in fata. Nu trebuie sa modifici faptele, trebuie doar sa ai grija sa nu lasi adevarul (complet) sa iti strice stirea. 🙂

   Thumb up 0
 3. #17

  Daca Base nu stia inseamna ca Sabina e virgina.

  Thumb up 0
 4. mai rupe si doamna o paine pentru libres…

  Thumb up 0
 5. #20

  HOITUL e in pivnita!

  Thumb up 0
 6. Palat, hoit, corbi, iepurasi, varani, nana, mihaileanu= povesti cu fratiori sacrificati.
  Ne vedem la tepe!

  Thumb up 0
 7. #22

  Prietene, de ce aprinzi lumina in conul lor de umbra?

  Thumb up 0
 8. #23

  Asta are fantezii sexuale cu baselu, altfel nu poti sa semnezi ceva atat de penibil. Tocmai l-a depasit pe gadea cu cel putin o galeata. Cred ca si base si-a dat un facepalm daca a vazut ce a scos retarda.
  Tanti este din categoria numelor grele care scoteau chestii de genul:

  Tovarase Nicolae Ceausescu,
  Tovarasa Elena Ceausescu,
  Va multumim fierbinte
  Din inimile nostre de copii
  Ca viata ni-i frumoasa;
  Azi,ale patriei vlastare,
  Si maine,comunisti cu brate de otel,
  Vom duce Romania mai departe,
  Spre comunism-
  Maretul nostru tel!

  Thumb up 0
 9. Doamna e stupida sau membru de partid?Ambele?

  Thumb up 0
 10. #26

  Recunoaste ca ai preluat-o de pe pagina de fb a spagatistului

  Thumb up 0
  • #27

   clar. pentru tot restul facebookului, contul simonei ionescu e blocat

   Thumb up 0
 11. #28

  Greşeşti crunt când spui că jurnaliştii trebuie să fie, prin excelenţă, neutri. Din momentul în care selectezi informaţia şi triezi lucrurile în funcţie de cum consideri tu deja ai fost subiectiv.

  Oricum, sunt mai multe feluri de presă, iar furnizarea de informaţii brute este doar o parte a ceea ce se numeşte generic presă. Aici ar fi ceva important de spus: în ţările civilizate există un tip de presă asumată. Par example, eu sunt mare fan „The Economist”, o revistă cu orientare clar liberală (ei cred că s-au numit în trecut progresişti sau pro-progres) şi încă este o asumare făţişă din partea The Economist. La fel de făţiş, antenumita revistă a spus, relativ recent, că i se pare că Barack Obama ar fi alegerea potrivită între cei doi candidaţi la un al doilea mandat, după cum au spus şi că Janet Yellen ar fi un preşedinte mai bun pentru Federal Reserve decât contracandidaţii ei. Idem cu Financial Times… este un ziar cu o viziune destul de pro-UE din Marea Britanie (deşi asta nu înseamnă că nu ar relata opinii contrare).

  Problema nu este deloc faptul că la noi există o presă subiectivă, ci faptul că îşi schimbă peste noapte ideile, fără să existe o linie generală de care să se agaţe sau vreo argumentaţie logică în multe cazuri… lucru pe care nu o să-l vezi mai deloc la vreo publicaţie străină care îşi permite să aibă o direcţie asumată.

  Thumb up 0
  • #29

   da, gresesc crunt. asta fiind dealtfel principiul de baza al jurnalismului.

   Thumb up 0
 12. #30

  Sa confunzi propaganda asumata cu jurnalismul si dupa aia sa spui ca „deh asa e si-n America”…

  Thumb up 0
 13. Asta-i clisma facuta cu limba !

  Thumb up 0