Descoperindu-l pe Eminescu

de Mititelu Robert

Motto : “Toate micile mizerii unui suflet chinuit / Mult mai mult ii vor atrage de cat tot ce ai gandit.” (Mihai Eminescu)

 Cine a fost Mihai Eminescu ? Ce a reprezentat el pentru România ? Ce i-a oferit Romania marelui poet ? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care mi le-am pus inainte sa ma apuc serios de citit poeziile acestuia.

Dupa cum bine stim, Mihai Eminescu este recunoscut de critici ca fiind cel mai valoros poet român , dar acesta nu are parte numai de laude, ci și de critici. Cât de mult ar trebui sa ținem cont de aceste păreri? Mai degraba eu le consider utile, dar nu cred ca ar trebui supraestimate. De ce ? Pentru că pe Eminescu nu îl cunosti citind descrierea facuta de un critic, ea nu iti poate oferi adevarata cunoastere in ceea ce il priveste pe magnificul poet. Nu il poți descoperi doar citind articolul vreunui cârcotaș, ce incearcă sa te convingă că Eminescu nu a fost chiar așa de mare pentru că a scris unele “poezii” obscene , al caror scop era, cred eu, acela de a  starni rasul prietenilor intr-o lume lipsita de amuzamentele noastre de azi (nu existau, de pildă, nici calculator, nici televizor!).

Cine suntem sunt noi sa il judecăm pentru acele manuscrise ? Noi nu am „comis” niciodata asemenea fapte , n-am rostit niciodata un cuvant “urat” , n-am vorbit niciodata vulgar, și el va fi fost precum suntem si noi, doar niste oameni, a greșit cum, desigur, greșim și noi. Eminescu nu poate fi cunoscut intr-un asemenea mod, el se citește, se intelege si se simte.  Puterea sentimentelor, ideile filosofice, patriotismul nu pot fi intelese citind cuvintele altuia, ci doar citind și recitind aceeasi poezie, acelasi vers, acelasi cuvant de mai multe ori, totul trecut prin filtrul propriu.

Faptul că Eminescu a fost un geniu nu este, cred, necunoscut oricărui roman, dar câți oare vor fi meditat cu adevarat asupra poeziei sale…?

A fost numit “Luceafarul poeziei romanesti” nu pentru că ar fi scris o poezie intitulata “Luceafarul”, cu 98 de strofe, si care, la prima vedere, pare o opera complexă și valoroasă doar prin prisma amplorii poemului, ci pentru că de-a lungul vietii a „ars” ca o flacară vie, impărtășindu-se din nectarul curat al iubirii cuvantului scris, in poeme care vorbesc despre istorie, despre dragoste și patriotism , despre filozofie si univers.

De ce este el deosebit față de ceilalti poeți români și de ce nu din lume ? De obicei, un poet bun „toarnă” în forme unice, in poeme de valoare, propria sa conceptie despre lume, dragostea sau patriotismul, ca valori perene,  insă Eminescu introduce toate aceste concepte intr-o singură poezie, astfel capodopera sa capătând o valoare inestimabilă.

Nu a fost infailibil, a greșit in privinta multor lucruri, se aseamană din acest punct de vedere pefect cu noi, toți ceilalți, însă opera sa scrisă cu atata grijă pentru evidențierea sunetului sublim al cuvintelor alăturate și meticulozitatea de metronom îl diferențiază de ceilalți. Ar fi o crasă ipocrizie aceea de a-l critica pentru greșeli de care nu suntem nici noi străini. Și, în fond, cine va arunca primul cu piatra?

Poate că Eminescu nu a fost un elev care trata cu foarte mare atenție educația institutionalizata, căci aproximativ toate studiile sale au fost finalizate cu intermitențe. Dar a studiat la Viena conceptiile despre viata a anumitor filozofi  intorcandu-se de acolo cu un bagaj de cunoștințe care l-au ajutat și influențat pe parcursul vietii sale. A fost un strălucit autodidact, iar caietele eminesciene, manuscrisele păstrate releva un personaj complex cu o sete extraordinară pentru cunoașterea unor domenii diferite.

Marele poet nu a avut de partea sa decat natura, plaiurile mioritice constituind pentru acesta o neincetata sursă de inspirație. A iubit Romania si a exprimat acest lucru cum a știut el mai bine, prin poezie, dar și prin articolele sale politice. Unii îl acuza de faptul că mesianismul sau, care patrunde in sufletul cititorului ca urmare a extraodinarei sale capacitați de descriere, poate transforma ceva oarecare in sublim. E posibil sa fie așa cum admit unii, dar intenșiile poetului trebuie să fi fost cu totul altele, acelea de a îl face pe cititor să realizeze frumusețea unei țări care capata identitate pe harta lumii, trezind sentimentele nationale adormite ale compatriotilor sai.

A fost și va ramane victima unor clișee, atât pozitive, cât și negative, important este insă ca noi sa nu devenim victime ale acestora. Cum poti deveni victima unor clișee, fie ele si pozitive? Foarte simplu, căci odata ce ai ajuns să crezi in ele fară sa citesti opera, ești o victima, iar plictiseala este inevitabila, așa cum a fost și cazul meu, satul de încantații superlative sterile de tipul “Eminescu e cel mai bun, cel mai mare, cel mai…” , ajungând, in final, să refuzi să-i mai citești opera. Ca să nu mai spun de comentariile de genul: „Poezia e frumoasă, dar poetul…”. Eu cred că ar trebui să citim poezie, nu poeti.

Așa am descoperit că Eminescu trebuie citit, înțeles și simtit, fară a ignora cu desăvârșire alte surse critice, desigur, dar încercând să trec mesajele unei poezii care este, pentru mine, fascinantă, prin filtrul propriilor mele trăiri.

M-a frapat antepenultima strofa din “Scrisoarea I” in care Eminescu părea să anticipeze reacția urmașilor săi la auzirea numelui său. Aceștia vor încerca, după cum spune poetul, să îl laude, dar nu pentru a-i preaslăvi numele, ci pentru a se “lustrui” pe ei, inaltați „deasupra tuturora”. Ei vor incerca să facă din orice colos un pitic. Se obisnuiește deja cu gândul că, pe masura trecerii timpului societatea nu se va mai concentra la fel de mult asupra valorii operei, ci asupra suprimarii geniului, prin incercarea de a gasi cele mai mici greseli pe care să le poata aduce la văzul tuturor.

Eminescu a fost pentru mine „cel mai mare poet roman”, evident victima fiind a cliseelor arhicunoscute, dar a devenit doar Eminescu, un Eminescu al meu, pentru ca l-am citit, l-am înteles, iar ceea ce mi-a transmis mie nu m-a făcut decat sa il admir si să il recunosc cu adevarat ca fiind un mare poet. Cu sau fară cartitori, cu sau fară critici de duzină, Eminescu a fascinat si va continua să fascineze o mulțime de cititori.

Nu cred ca i-ar fi făcut mai mare placere lui Eminescu decat sa iși vadă opera citită și ințeleasă de cat mai mulți, fiindcă titlurile, meritele, inventate sau nu, recunoscute sau nu, nu ar fi fost decat niște banale vorbe in vânt sau hârtii fară valoare, uitate pe un raft prăfuit de bibliotecă.

Dincolo de toate acestea, ramăne însă poezia…

 

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

56 comentarii

 1. #1

  ce-i cu tine?
  frumos..

  0

  0

 2. Da, Eminescu e cel mai mare poet român.
  Tocmai de aceea Nichita Stănescu duce alături de memoria lui Premiul Herder şi nominalizarea la Nobel pentru literatură.
  Zi bună :)

  0

  0

  • banuiesc ca inca nu se inventase nobelul pe vremea aia

   0

   0

  • Oamenii au fost propuşi la Nobel şi post-mortem, din ce ştiu. Să nu exagerăm. Eminescu este de luat în seamă ca jurnalist, deşi nu complet. În rest, totul e discutabil. Proletcultura a făcut din el un erou şi ne-a oprit, astfel, să căutăm şi alte surse de poezie. Na :)

   0

   0

  • #6

   Totusi, ca cititor de rand si ocazional de poezii mi-a placut Eminescu pe cand Nichita Stanescu nu mi-a inspirat nimic din poeziile lui. Stiu, poate sunt eu prea prost si nu am inteles ce vrea poetul sa spuna cu adevarat dar nu merci, il prefer pe Eminescu si cred ca nu sunt singurul care gandeste asa.

   0

   0

  • @BogDan: Hahhahahahhaa

   0

   0

 3. nu e el

  0

  0

 4. #9

  Un fel de a aminti ca azi se aniversează ziua lui de naştere. Brava. Eşti singurul care a făcut-o.

  0

  0

 5. #10

  a-lister-ul devin A-lister ?

  0

  0

 6. #12

  @ Arhi

  Multumesc!

  0

  0

 7. Eminescu a fost fara discutie un geniu, dar si un extraordinar factor de coagulare nationala. Iar despre cat il apreciaza romanii, un bun indicator e aglomeratia de la mormantul lui, indiferent ca e sau nu 15 ianuarie. Vorba ceea „Eminescu sa ne judece !”.

  0

  0

 8. #14

  Eminescu, aidoma lui Jules Verne si a lui Caragiala, a fost un profet, nu doar un simplu poet dintr-o tara ce e necunoscuta multora. Daca se nastea in Franta, Anglia, SUA sau Germania, acum era cunoscut in intreaga lume, dar daca s-a nascut in Romania, a avut destinul de a fi doar un mare poet roman.

  0

  0

 9. Un text de nota 10. Felicitari autorului!

  0

  0

 10. Ramane poezia care este cel mai de pret lucru al literaturii romane.

  0

  0

 11. #17

  Recunosc ca am citit printre randuri, DAR… mi se pare un referat prost, de clasa a 10-a, al unui elev superficial. Mult prea multe adjective pompoase si prea putine informatii (spre deloc). Si cum ramane cu motto-ul: „…de cat…”

  0

  0

  • #18

   @Anca

   Cum se numeste un cititor&comentator care citeste printre randuri, apoi isi da cu parerea si doreste ca observatiile sale sa fie luate in serios?

   Un cititor si comentator superficial!

   Textul e scris in decembrie 2007 cand eram clasa a 11 a si trebuia sa fiu profesor pentru o zi la limba si literatura romana. In loc sa fac ceva „obijnuit” m-am gandit sa scriu acest eseu si sa-l citesc colegilor mei dupa care sa dezbatem problema.

   0

   0

  • #19

   „magnificul poet” :))). Oricum, pentru clasa a 11-a e ok, asa scriam toti la varsta aia. Plus ca nu sunt greseli gramaticale, trebuie apreciat :).

   0

   0

  • @robert-g
   Apreciem munca ta, dar cu totii avem cel putin un eseu facut despre opera lui Eminescu si dupa cum spuneai si tu, exista cei care ii neaga geniul si ii exacerbeaza defectele ( cei care ataca persoana si nu ideea ) si cei care il preaslavesc.
   Este destul de clar de care parte te situezi, dar e normal din moment ce spui ca erai clasa a 11-a. E normal pentru ca la varsta aia erai usor impresionabil de orice iti inducea un sentiment inaltator. Dar inainte sa ii laudam patriotismul lui Eminescu sa nu uitam ca idealistii tind sa exagereze si sa foloseasca cuvinte mari chiar si cand nu este cazul. Romania era umilita de secole pe plan international iar el se forta sa vada doar latura frumoasa a bucatii asteia de pamant si a poporului care traieste pe ea.

   Patriotismul a fost si este un sentiment indus sau auto-indus pe care oamenii l-au creat din dorinta lor de a aparinte la ceva mai mare decat ei.

   0

   0

  • #21

   @M

   Nu cred ca eram usor impresionabil.

   Printre multe altele prin acest eseu am vrut sa transmit urmatoarele:

   1. Citeste opera si apoi judeca daca este buna sau nu. Cu cat iti cladesti opinia ta personala pe lucruri care nu sunt opera in sine ci opinii sau lucruri auzite cu atat esti mai departe de a avea o opinie „constienta” despre ceea ce vorbesti.
   2. Judeca opera si nu omul.

   Eseul acesta vorbeste despre modaliati „gresite”/”neinformate” de a iti forma o parere.

   Citeste criticii si iale parerea in considerare daca nu esti sigur ce parere ai despre ce opera/obiect/film etc. dupa ce ai citit/vazut/testat; Dar tine minte criticii buni intotdeauna citesc opera.

   Aveam un profesor la drept contractual John Murphy care ne tot spunea sa nu ne omoram cu citit „textbooks” – carti in care iti explica autorii cum se aplica legea, iti explica diferite cazuri ci mai degraba sa citim cazurile/spetele in sine… acolo se gasesc raspunsurile la intrebarile noastre!

   0

   0

 12. m-am intors din concediu si tzara e in revolutie. noroc ca Arhi e in forma si are muza sa scrie despre Eminescu. imi doresc mai des asemenea texte. mersi, Arhi.

  0

  0

 13. #24

  Eu una nu rezonez cu poeziile de dragoste ( desi totusi, mi se pare mult profunda sectiunea in care evoca dezamagirea provocata de iubire ), prefer in schimb satirele sociale si lirica de sorgine filosofica. Altminteri, pe Eminescu ( probabil la fel ca pe toti ceilalti scriitori ), nu il cunosti decat citindu-l si marturisesc ca intr-un fel citeam Eminescu la 17 ani si cu totul altfel acum, la 27, iar sensurile ascunse cred ca le descoperi si prin prisma experientelor personale de viata.

  0

  0

 14. #25

  *sorginte, scuze !

  0

  0

 15. Ca poet, intodeauna mi s-a parut mediocru, dar ca filosof, educator, jurnalist (in sensul arhaic) si om, a fost mult deasupra tuturor. Merita mai mult decat titlul de cel mai bun poet, care tind sa cred ca i-a fost acordat din cosiderente de factor „cool”.

  0

  0

  • mediocru? Fata, cand ai scris tu vreo poezie mai buna. Sau da exemple, atunci, de poeti mari sa vedem pe cine ii consideri mari.

   0

   0

 16. #29

  Ca poet a fost cel mai mare, un poet de geniu. Ca filosof si alte activitati Eminescu a fost nul.

  0

  0

  • pe Eminescu nu poti sa-l percepi decat ca si poet. cine incearca sa vada in el si altceva, va fi dezamagit…

   0

   0

 17. Un blogger bacauan (nu mai stiu care, desi e demn de tot respectul) spunea anul trecut: „Nu-l mai comemorati pe Eminescu! Cititi-l!”

  0

  0

 18. #33

  In general, trebuie sa recunosc, prefer sa citesc proza decat poezii, nu prea pot sa am niciodata starea de spirit si sensibilitatea necesara pentru a patrunde sensul versurilor dupa o zi luuuunga. Totusi, imi aduc aminte ca Eminescu nu prea se numara printre preferatii mei in liceu. Adica in afara de filozofia lui à la Schopenhauer, poeziile mi se par cam simple- Blaga mi se pare mult mai complex :p.

  0

  0

 19. #34

  You’re the biggest troll ever:))

  0

  0

 20. Dincolo de toate acestea, ramăne însă poezia…, proza, teatrul … să nu uităm nici de astea, dacă tot aducem vorba de Eminescu.

  0

  0

 21. Pentru mine proza lui, sarmanul dioxid, Dan, proza fantastica a cantarit mai mult decât poezia-i. Am crescut citind si rascitind scrisorile, apoi i-am descoperit adancimea si farmecul prozei. Una din putinele hardcovers pe care le car după mine prin lume este proza fantastica a lui.

  Mersi Cetin

  0

  0

  • #37

   Sarmanul dioxid? Imi scapa ceva; e trolling sau doar o gluma? :D

   0

   0

  • sarmanul Dionis
   omule, e doar o greseala, postam de pe ipad si postam destul de noaptea, se intampla si la case mari. ;)

   0

   0

 22. #39

  Isi dau cu parerea toate muierustile despre Eminescu. Hai mars ca habar n-aveti de capul vostru. Nici n-aveti cap. Ce dracu sa inteleaga niste animale cu par lung si minte scurta(femeile) – din poezia lui Eminescu. Sau din poezie in general, dintr-un Byron, dintr-un Leopardi. Femeile habar n-au ce inseamna poezia, d-asta nici n-o inteleg, ca si filosofia. Au un creier inferior. Si in general sunt inferioare.

  Bine, putem spune ca si-a exprimat si filosofia prin poezie, insa nu a fost filosof pur ca si Kant sau Schopenhauer de exemplu. Desi a fost influentat de geniul lui Schopenhauer. A fost poet. Un poet de geniu al limbii romane. Citeam Viata Lui Eminescu de G Calinescu, si am dat peste acest pasaj:

  ,, La ebrietate, Eminescu, induiosat de soarta omenirii, devenea generos si tinea sa imbrace pe saraci cu vesmintele sale unice. Astfel intorcandu-se intr-o zi cu Slavici cam turmentat, de la dr Teodor Nica, unde bausera cam multisor, zarira in coltul Strazii Doamnei cu Strada Coltei, unde se ridica o bina, un om descult, mergand prin lapovita. Rezamandu-se de mormanul de caramizi, poetul dadu sa se descalte:

  ,,-Ai capiat omule?! tipa Slavici. O sa-i dai tu ghetele tale, dar ramai insuti descult.
  – Eu ?! raspunse el. De mine sa nu-ti pese. Eu pot sa umblu si descult: dar el saracul!?

  0

  0

  • „A. Freigedank Luni, 16 Ianuarie 2012, 00:06 Reply

   Isi dau cu parerea toate muierustile despre Eminescu. Hai mars ca habar n-aveti de capul vostru. Nici n-aveti cap. Ce dracu sa inteleaga niste animale cu par lung si minte scurta(femeile) – din poezia lui Eminescu. Sau din poezie in general, dintr-un Byron, dintr-un Leopardi. Femeile habar n-au ce inseamna poezia, d-asta nici n-o inteleg, ca si filosofia. Au un creier inferior. Si in general sunt inferioare.”

   Freigedank, e greu sa fii barbat? adica barbat adevarat zic. Ah, desigur, tu nu ai de unde sa stii :)

   0

   0

 23. #41

  Stiati ca a scris si poezii obscene? Dar cu ce geniu ! I-auzi !

  ,,Spovedanie

  De Mihai Eminescu

  Pacea se coborîse pe întreaga fire
  Coborîse seara la o mănăstire
  Era în toiul serii jos într-o poiană
  Stau vorbind un popă cu o fetişcană
  El cu barbă lungă şi obraji frumoşi
  Cu ochi de cărbune şi corp viguros
  Ea micuţă, zveltă, cu sîni săltăreţi
  Cu şolduri rotunde şi cu părul creţ
  – Plecăciuni părinte, aşa cum se cuvine
  – Bună seara taică, ce cauţi pe la mine?
  – Am venit părinte să mă spovedesc
  Am păcate multe precum eu gîndesc
  – Bine fata taicăi, îţi dau ascultare
  Stai colea pe iarbă, spune ce te doare?
  – Uite ce-i părinte, sunt căsătorită
  Am de toate, dar nu sunt fericită
  – Soţul te înşală, e beţiv, te bate?
  – Nu de asta-i vorba, mi-aduce de toate
  Dar ce-mi foloseşte dacă nu-i bărbat?
  Bine e-n ogradă, dar nu-i bun în pat
  Înţelegi părinte, ce vreau eu să-ţi spun
  Despre partea ceea nu-i deloc bun.
  – Spune atunci femeie nu-ţi fie ruşine
  Spune cum ţie vorba, să-nţeleg mai bine
  Nu te ia în braţe, eşti nemîngîiată
  Nu-ţi dă bărbatul ce doreşte o fată?
  – Uite cum părinte, cum să-ţi spun e mică
  Cînd mă simte aproape, abia i se ridică
  El mă ia în braţe, vrea să mă sărute
  Eu mă bag sub dînsul, poate că mă fute
  El urcă pe mine, îl mîngîi la coaie
  Dă din cur o dată ş-apoi i se-nmoaie
  Mă desfac la pizdă, mă sui eu pe dînsul
  Dau s-o vîr în mine şi mă apucă plînsul
  Eu tremur ca varga, el stă neclintit
  Se uită la mine, parca-r fi tîmpit
  Eu stau toată noaptea, mă frămînt şi gem
  Ce să fie oare? O fi vreun blestem?
  L-a legat vreo fată de la el din sat?
  L-a vrăjit vreo babă? L-ar fi deocheat?
  Am venit părinte, dacă mă-nţelegi
  Să te rogi la Domnul, soţul să-mi dezlegi
  Nu mă duc de-aicea, nu mă dau bătută
  Dezleagă părinte, vreau să fiu futută.
  – Bine fata taicăi rog pe cel ceresc
  Să-mi asculte glasul şi să-l lecuiesc
  Pentru asta însă ai să faci canoane
  Să te legi fierbinte şi să dai pomane
  Dar i-an stai o clipă şi-mi explică
  Zici c-o freci în tine şi nu se ridică
  Tu te dai întreagă şi cu piele goală
  Iar el te priveşte şi nu i se scoală
  Tu te culci în pat şi stai lungită
  Încaleci pe dînsul, iar el stă ca o vită?
  E de necrezut, asta îţi mărturisesc
  E de prima dată cînd spovedesc
  Aşa de frumoasă, tînără e culmea
  Şi să nu ai parte de-un bărbat ca lumea
  Dar mai ştii ce aş propune – haide să-ncercăm
  Tu să-mi mîngîi sînii, iar eu să te frec
  Şi de-o fi să mi-o vezi sculată
  Nu începe îndoiala, este nevinovată
  Şi atunci va-ncepe post şi rugăciune
  Să-ţi dezlege soţul, să-l facă vînjos
  Să te mulţumeasca pe faţa şi pe dos
  Dar să ştii un lucru că păcatul meu
  E cu mult mai mare, iartă-l Dumnezeu
  – Bine-atunci părinte, fie precum spui
  Mă dezbrac îndată cred că-i vina lui
  Şi în seara ceea în umbră se-arătau
  Doua trupuri goale ce se înfruptau
  Fata speriată, dar cu dor nesătul
  Îşi prinsese-n palme faţa de mascul
  – Vai ce pulă mare încep să mă tem
  Nu auzi eu de frică încep să gem
  Uite cum se mişcă, cît e de fudulă
  Fericit acele ce-i înfiptă cu aşa pulă
  E tare ca piatra, şi stă drept în sus
  Atît e de mîndră îmi place nespus
  Dă-mi voie părinte vreau să o sărut
  – Ia fetiţă dragă suge cît mai mult
  Iar acum ajunge, lasă-te pe spate
  Desfă cracii bine, atît cît se poate
  Cînd vazu pizda popa încremeni
  Şi-i veni iată mii de nebunii
  – Uite ce minune de la Dumnezeu
  Lasă-mă fetiţo s-o sărut şi eu
  Ce vaieţi fetiţo, te supără iarba?
  – Nicidecum părinte, mă gîdelă barba
  – Atunci cu bine cunosc şiretlicul
  Desfă bine cracii să-ţi sărut lindicul
  – Ajunge părinte nu mai pot îţi jur
  Bagă-ţi pula-n pizdă şi mă ia de cur
  Hai părinte vîr-o, s-o simt toată-n mine
  Să ne cîrligăm şi să ne futem bine
  – Bine ce-i atunci de vrei să te fut
  Îţi bag pula-n pizdă
  Stai în patru labe, saltă curu-n sus
  Stai aşa pe iarbă precum eu ţi-am spus
  Ia pula-n mînă şi ţi-o potriveşte
  Puneţi-o în pizdă ş-apoi mi-o beleşte
  Aşa foarte bine acum e belită
  Să te fută taica să fii fericită
  – Fute-mă mai tare, strînge-mă de cur
  – Trage-mă de pulă şi prin împrejur
  Na la taică pulă te fut bine aşa?
  – Fute-mă părinte şi nu mă lăsa
  – Nu te las fetiţo, te mai fut un pic
  Acum saltă curul şi te înconvoaie
  Să între pula pînă şi cu coaie
  Nu mişca din cur, simt că mă furnică
  Prea te-nşeli în pulă, da din curişor
  Ţine pula-n pizdă, nu mişca că mor
  – Simt că mă furnică, of m-am slobozit
  Mulţumesc părinte că m-ai potolit !!! În poiana crucii, în poiana datecii
  O fată şi un popă se spovedesc încă. „

  0

  0

 24. #43

  La multi ani, Mihai Eminescu, geniul limbii romane !

  ,,Mihai Eminescu – Rugăciunea Unui Dac

  Pe când nu era moarte, nimic nemuritor,
  Nici sâmburul luminii de viata datator,
  Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeuna,
  Caci unul erau toate si totul era una;
  Pe când pamântul, cerul, vazduhul, lumea toata
  Erau din rândul celor ce n-au fost niciodata,
  Pe-atunci erai Tu singur, încât ma-ntreb în sine-mi:
  Au cine-i zeul carui plecam a noastre inemi?

  El singur zeu statut-au nainte de-a fi zeii
  Si din noian de ape puteri au dat scânteii,
  El zeilor da suflet si lumii fericire,
  El este-al omenimei izvor de mântuire:
  Sus inimile voastre! Cântare aduceti-i,
  El este moartea mortii si învierea vietii!

  Si el îmi dete ochii sa vad lumina zilei,
  Si inima-mi umplut-au cu farmecele milei,
  În vuietul de vânturi auzit-am al lui mers
  Si-n glas purtat de cântec simtii duiosu-i viers,
  Si tot pe lânga-acestea cersesc înc-un adaos:
  Sa-ngaduie intrarea-mi în vecinicul repaos!

  Sa blesteme pe-oricine de mine-o avea mila,
  Sa binecuvânteze pe cel ce ma împila,
  S-asculte orice gura, ce-ar vrea ca sa ma râda,
  Puteri sa puie-n bratul ce-ar sta sa ma ucida,
  S-acela între oameni devina cel întâi
  Ce mi-a rapi chiar piatra ce-oi pune-o capatâi.

  Gonit de toata lumea prin anii mei sa trec,
  Pân’ ce-oi simti ca ochiu-mi de lacrime e sec,
  Ca-n orice om din lume un dusman mi se naste,
  C-ajung pe mine însumi a nu ma mai cunoaste,
  Ca chinul si durerea simtirea-mi a-mpietrit-o,
  Ca pot sa-mi blestem mama, pe care am iubit-o –
  Când ura cea mai cruda mi s-a parea amor…
  Poate-oi uita durerea-mi si voi putea sa mor.

  Strain si far’ de lege de voi muri – atunce
  Nevrednicu-mi cadavru în ulita l-arunce,
  S-aceluia, Parinte, sa-i dai coroana scumpa,
  Ce-o sa asmute câinii, ca inima-mi s-o rumpa,
  Iar celui ce cu pietre ma va izbi în fata,
  Îndura-te, stapâne, si da-i pe veci viata!

  Astfel numai, Parinte, eu pot sa-ti multumesc
  Ca tu mi-ai dat în lume norocul sa traiesc.
  Sa cer a tale daruri, genunchi si frunte nu plec,
  Spre ura si blestemuri as vrea sa te înduplec,
  Sa simt ca de suflarea-ti suflarea mea se curma
  Si-n stingerea eterna dispar fara de urma! „

  0

  0

 25. #44

  [„Alei puică”…] (1871 – 1872)

  Alei puică mişcă-ţi gura
  Să se vadă muşcătura.
  Cum puicuţă nu te-nduri
  Să mă laşi să-ţi văd de curi.
  De curi albi ca şi omătul,
  De lindicul sperietul.
  Să-l punem la rânduială
  Cu niţică zgândăreală.
  Vin colea şi-oi şti să lupt
  Crăpătura să ţi-o-nfrupt
  Că destul am stat pe post
  Sub pecete cât a fost.
  Sub pecetea cea de fată
  Când pişai ca o săgeată.
  De când dragă te purcişi
  Urlă valea când te pişi.
  Merge drumul din lindic
  Până chiar pe sub buric
  Şi buricul frică n-are
  Că el merge tot călare.
  Da lindicu-i mânios
  Că el merge tot pe jos
  Pe spetezea pizdii late
  Pe bucile afumate.
  Mult mă mir şi mă badur
  Cum stă pizda lângă cur,
  Şi nu moare
  De putoare.
  ________________
  Mihai Eminescu, Opere, vol. XIV, ediţie critică de Dimitrie Vatamaniuc şi Petru Creţia, Ed. Academiei, Buc, 1993, p.1017

  0

  0

 26. Nu voi mormânt bogat
  (fragment)
  Nu voi mormânt bogat,
  Cântare şi flamuri,
  Ci-mi împletiţi un pat
  Din tinere ramuri.

  Şi nime-n urma mea
  Nu-mi plângă la creştet,
  Frunzişului veşted
  Doar vântul glas să-i dea.

  În liniştea serii
  Să mă-ngropaţi, pe când
  Trec stoluri greu zburând
  La marginea mării.

  Să-mi fie somnul lin
  Şi codrul aproape,
  Lucească cer senin
  Eternelor ape,

  Care din văi adânci
  Se-nalţă la maluri,
  Cu braţe de valuri
  S-ar atârna de stânci –

  Şi murmură-ntruna
  Când spumegând recad,
  Iar pe păduri de brad
  Alunece luna.

  0

  0

 27. #46

  stia el ceva cu viteza luminii – vezi La steaua (nu, nu are legatura cu Beeeeecali:) ), deci capu’ il ducea bine pentru vremea lui.
  Personal il prefer pe Nichita

  0

  0

 28. Ma sa mor de i-am inteles pe cei ce ieri scriau „La multi ani Mihai Eminescu” poate au facut-o metaforic vorbind dar tare mi-e teama ca NU

  0

  0

 29. #48

  offtopic subtil: eba are syda :D

  0

  0

 30. #49

  îţi dai seama că toţi liceeni au ca temă în perioada asta „scrieţi ce simţiţi pentru Eminescu”,şi că ce ai scris tu va fi citit/apreciat de multe profe de română,nu?:))

  0

  0

 31. #51

  Am sa revin la comentariul meu anterior (nr.11) si am sa va spun ca imi mentin parerea dupa ce am studiat cu atentie referatul/eseul. Ii lipseste simtul realismului. Si nu aflam absolut nimic util, doar „cel mai valoros”. „luceafarul poeziei” „cel mai mare poet roman”. Chiar daca asa este (si eu chiar cred ca este), trebuie argumentat.
  Cred ca daca as primi un referat din asta, ca profa de romana, as da un indulgent 7, din care vreo 3 puncte ar fi sigur pentru efort si pentru nr.de cuvinte si originalite (in conditiile in care 3/4 din clasa ar fi scos ceva de pe net).
  PS: M-ati facut sa imi doresc sa-l recitesc nitel cand ajung acasa. Niste Scrisoarea I, Calin…

  0

  0

  • #52

   @Anca

   Eseul l-am scris pentru a il citi colegilor mei la ora de romana. Scopul meu nu a fost de a produce un text academic/referat ci a scrie un text prin care sa ii fac pe colegii mei de la acea vreme sa inteleaga nu ca trebuie sa emita pareri citind si opera nu doar opiniile criticilor literari. (L-am ales pe Eminescu pentru ca el e victima multor prejudecati)

   0

   0

  • #53

   @Anca

   Am scris gresit mesajul de mai de sus. Intelegi tu ce vreau sa zic. Tu critici textul ca nu e ceva cand nici macar nu existat intentia sa fie ceea ce spui tu.

   0

   0

 32. Un mic citat: “Peste noapte şi prin surprindere”, „am admis legiuiri străine”, “legi străine în toată puterea cuvântului, care substituie, pretutindenea şi pururea, în locul noţiunilor naţie, ţară, român,
  noţiunea om, cetăţean al universului, fie din Berber, Nigritania, China sau Galiţia?”
  …“Ei, bine, nu le-am admis pentru român, cu interesele căruia nu se potriveau, ci pentru elemente economice cu care se potriveau şi care ştiu a se folosi de dânsele. Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice, de care (din cauza cărora n.n.) planta autohtonă moare… Azi avem cele mai înaintate instituţii liberale. Control, suveranitatea poporului, codice franţuzeşti, consilii judeţene şi comunale. Stăm mai bine pentru aceasta? Nu, de zece ori mai rău, căci instituţiile noi nu se potriveau (şi nu se potrivesc n.n.) cu starea noastră de cultură, cu suma puterilor muncitoare de care dispunem, cu calitatea muncii noastre, încât trebuie să le sleim pe acestea pentru a întreţine aparatul costisitor şi netrebnic al statului modern”

  0

  0

Citește și...

L-am luat pentru copii și prima reacție a fost să fac ochii mari, când l-am auzit pe tipul de la început că înjură. După care am văzut că are și o variantă cenzurată. Foarte drăguț și foarte ciudat, seamănă cu lumea nebună din RIck and Morty la grafică iar muzica e bună bună. […]