Despre linişte şi mulţumire

Scris de Tatiana Neamţu

Motto:

„De treci codrii de aramă

De departe vezi albind

Şi-auzi mândra glăsuire

A pădurii de argint.”

(Mihai Eminescu – „Călin. File din poveste”)

De multe ori trecem prin viaţă, cu anumitele ei etape, fără a ne putea opri din iureşul în care singuri ne-am urcat. Suntem într-o continuă căutare a fericirii, a bunăstării, încât luptăm efemer şi niciodată nu ne putem bucura pe deplin dacă le obţinem, neştiind să fim mulţumiţi.

Poate cea mai bună lecţie pe care o primim [dacă am fi dispuşi s-o asimilăm] e viaţa într-un stup de albine şi modul în care albinele ne dau cadou cele mai preţioase produse fără a cere prea multe în schimb.

Pentru că zilele astea trecem prin febra anuală a primelor pregătiri pentru pastoralul la salcâm 1, încerc să mă gândesc ce l-a determinat pe bunicul meu (şi pe atâţia alţi apicultori) să se ocupe de albine. Cu siguranţă îndeletnicirea asta merge dincolo de câştigul material. Pentru că apicultorii ştiu câtă muncă e în spate şi câte cheltuieli generează apicultura. Nu vreau să fiu ipocrită şi să minimalizez câştigul, însă câştigul nu e totul.

Totul e bucuria pe care ţi-o dă pădurea de salcâmi. Totul e liniştea deplină a pădurii, însufleţită de zumzetul lin a miliarde de albine trudind din greu. Să petreci timp de 50 de ani – anual – câte 1 lună în pădurile de salcâm şi de tei îţi aduce multe învăţăminte. E fascinant să urmăreşti modul organizat în care se desfăşoară viaţa într-un stup, culesul, traiul, truda albinei pentru om. Să te trezeşti în fiecare dimineaţă timp de 1 lună în aromele intense de tei sau salcâm trece dincolo de orice experienţă pe care putem trăi, noi, ceilalţi.

În luna mai a fiecărui an culegem o miere regească, atât de fină şi de dulce, atât de pregnant aromată încât ai impresia că mănânci pura floare de salcâm. E modul în care albina ne mulţumeşte pentru grija pe care i-am acordat-o de-a lungul unui an.

De ce nu învăţăm nimic de la albine? De ce nu învăţăm altruismul, truda, mulţumirea, fericirea din lucrurile simple? De ce căutăm mereu altceva? Dincolo de ceea ce e cu adevărat important?

Vă doresc o mini-vacanţă minunată!

 

37 comentarii

 1. #1

  pentru ca albinele nu gandeste, da’ noi da.

  0

 2. #3

  Nu cumva masculul albinei era devorat dupa imperechere?
  Doar intreb…

  0

  • #4

   La calugarite sau la unele specii de paianjeni se intampla asta.
   La albine, trantorul este respectat, hranit si ocrotit, pentru a-si putea indeplini in bune conditii menirea lui de inmultire a stupului.
   Cred ca albinele constitue un exemplu demn de urmat de catre femei.

   0

  • #5

   Albinele se omoara intre ele, toamna.

   0

  • #6

   si raman alea mai tinere si mai frumoase
   E si asta o varianta de intarire a speciei.
   De reflectat…

   0

  • #7

   Din cate stiu eu despre albine, trantorul si-o trage doar cu regina. Ei sunt singurii norocosi posesori de organe sexuale. Restul albinelor sunt asexuate. Probabil de-asta muncesc atat de mult si nu emit pretentii foarte mari. Casa au, mancare au, masina nu le trebuie, de futut n-au cu ce, deci am rezolvat problema. Da, da, hai sa fim ca albinele. Geez..
   Si trantorele nu e devorat. Este ucis, imbracat in ceara si expus la loc de cinste. Devine un fel faraon mumificat, imbracat intr-un sarcofag de ceara. El este parintele stupului, zeul cu penis, venerat generatii intregi de albinutele asexuate.

   0

  • #8

   eh, are fericirea ca regina insasi sa ii manance coaiele.tot e ceva

   0

  • #9

   regina nu se poate hrani singura. vine albina si ii baga limba in gura, unsa cu mere.
   sau ce vrusasi sa spui?

   0

 3. #10

  Zilele trecute am fost la tara, la prasit de vii. Livada era inflorita si ma uitam la albine. Am inceput sa le ating cu degetul ca, scriau aia in cartea de albinarit ca nu te musca daca faci asa ceva, ca interesul lor, acolo, e altul. Zboara pe alta floare si te lasa-n pleata ta…

  Si cum cautam eu artag cu albinele, mi-am adus aminte de ce spunea Anatati in urma cu ceva saptamani, cand fu vorba fe accesat fonduri ioropene, cum ca prisaca o faci cu dragoste nu cu roiuri cumparate. Arhi a intrebat cum vine asta? prinzand albina cu albina? iar Anatati a spus ca „da”. Eu am zis ca a spus la misto iar acum, vazand eu duiumul de albine din pruni ma gandeam ca ce bine ar fi fost sa fie adevarat…
  Pentru ca, n-asa? degeaba prinzi albinele fiindca nu faci nimic daca n-ai regina.

  Anatati, ce-ai vrut sa spui atunci?

  0

  • #11

   Ce mai conteaza ce-am vrut sa spun atunci… Spus a fost; cine-a priceput a priceput, cine nu nu :)

   0

 4. #12

  Tre’ sa fii divortat de realitate sa crezi ca vreodata in viata lor, daca ar putea, albinele ar multumi bunicului tatianei si altor apicultori pentru ca sunt exploatate, pentru ca le este furata mierea si le este dat in loc sirop de zahar (care nu contine proteine, grasimi, minerale etc.) si pentru ca sunt ucise din cand in cand de catre acestia.

  0

  • #13

   Mi-ai adus aminte de filmul „Bee Movie”

   0

  • #14

   cel mai tare raspuns!

   0

 5. #15

  cum au spus si unii ante-comentatori, apropo, se vede ca textul asta e scris de o femeie, e ca albinele nu ne dau nimic, de fapt noi le luam/furam. In rest, da, putem invata de la albine.

  iar floarea de salcam pura nu e cine stie ce, mai culegeam flori de salcam si le mancam atunci cand eram mic, daca mierea are acelasi gust ca floarea pura de salcam, e nasoala, dar cum albinele iau numai nectarul din floare, cred ca mierea e mult mai buna.

  0

 6. #16

  Furam mierea tot asa cum furam laptele vacii, lana oii, carnea animalelor, ouale de la gaini. Cum ar zice Shakespeare: ipocrizie, thy name is…

  0

  • #17

   da, dar nu e nici o poezie in a mangaia o vaca pe ţâţe pana ii iese lactoza

   0

 7. #18

  N-am citit articolul, dar sunt versurile mele preferate. Totusi, ele sunt doar doua la numar, si nu patru cum sunt scrise mai sus.

  0

  • #19

   si nu te doare neuronul totusi dupa atatea (patru) randuri citite?
   totusi…

   0

  • #20

   cercetatorii britanici au stabilit ca femeile pot citi chiar si 8 rânduri. ..

   0

  • Aşa este, Anca :) fină observaţie. M-a lăsat şi pe mine memoria…

   0

  • #22

   Cristi, tind sa cred ca ai mei putini neuroni ramasi fac treaba mai buna decat ai tai. Esti superficial.

   0

  • #23

   Nu stiu despre neuroni, dar sa ma acuzi ca sunt superficial avand in vedere comentariul postat de tine… priceless…

   0

  • #24

   cristix,
   cand o femeie il face pe un barbat superficial, vrea sa exprime ca este neinteleasa de acesta…
   cand un barbat face o femeie superficiala, vrea sa exprime ca e proasta…

   folosim aceleasi cuvinte, insa nu zicem acelasi lucru…:-))
   think about.

   0

  • #25

   Eu am ales sa nu comentez un articol pe care nu l-am citit, si doar motto-ul de inceput, pe care il stiu. Am comentat in cunostiinta de cauza.

   0

 8. #26

  Pai cum vrei tu sa fim multumiti, cand nu avem niciun motiv pentru asta ?!

  0

 9. #27

  Zici de truda albinei pentru om, de parca noi suntem angajatorii iar ele angajatele. Tu crezi ca albinele pentru noi fac miere ?! O fac fiindca asa sunt ele construite ca „fiinte”, nu fac pentru noi. Ca noi profitam de orice animal sau insecta pentru a baga la stomac, e altceva !

  DACA AR STII CA NOI LE-O LUAM, NU AR MAI FACE MIERE PENTRU NISTE NEMERNICI CA OAMENII !!

  0

  • #28

   Alin,

   demistificarea aceasta a lumii in care traim, constientizarea actiunilor noastre, ne-a dat un control mai mare asupra mediului in care traim.
   in acelasi timp insa ne-a rapit mult din capacitatea noastra de a fi fericiti.

   simbioza aceasta dintre albine si oameni (apicultori), este un exemplu foarte bun de coabitare, un model pozitiv bazat pe o situatie de win-win, de pe urma careia poti reflecta asupra necesitatii unui „apicultor” in propria ta viata…

   mai ales acum, in aceasta saptamana…

   0

 10. #29

  Foarte serios acum, caci nimeni nu mi-a putut furniza un raspuns coerent si doct la aceasta intrebare: mierea e de post, sau nu?

  0

  • #30

   e de post. insectele nu sunt animale

   0

  • #31

   Nu conteaza. Cel mai sanatos post e al sufletului, nu al trupului :)

   0

  • #32

   ahaaaa ai facut sex in post!

   0

  • #33

   Sau piercing in buric

   0

  • #34

   Pai eu am citit Biblia cap-coada de 2 ori la varste diferite, da nu-mi amintesc sa scrie undeva ca nu e voie sex in post.
   Plus, eu nu tin post oricum :))))

   0

  • #35

   lolici, ai sarit peste partile unde scrie de alea cu sa iti pastrezi trupul curat in toate felurile?

   0

  • #36

   Ioi, chiar m-am gandit care-i primul care-mi citeaza din Biblie. Cine ar fi crezut ca vei fi chiar tu. E adevarat ca Biblia vede … impreunarea asta cu ochi nu tocmai buni. Posibil sa ma fi inspirat din alta religie!?

   0

  • #37

   pastafariana?

   0

Citește și...

A ieșit ultima servită de la Rise Project, despre Dan Barna. Sincer să fiu, la modul grav în care fusese anunțată, mă așteptam ca domnii din servicii să vină cu ceva grav, o chestie minim Hexifarma, pe acolo. Din păcate, aflăm cum un tip s-a îmbogățit profitând de oameni săraci și cu […]

Văleu, vă spun, s-a declanșat apocalipsa odată cu intrarea în vigoare a legii care spune că nu mai ai voie să atingi telefonul în timpul mersului. Acum ultima durere este că nu mai poți semnaliza probleme pe waze, pentru că nu ai voie să atingi telefonul. În primul rând, nu mai fiți săraci […]