Despre plăți online și la POS – follow up după un an

Sunt un fin consumator de online. în toate privințele și în special, în materie de plăți și și lipsă a contactelor
umane cu cei ce îți iau banii. Pentru că suntem unul din puținele state ale lumii unde cel ce dă bani e umilit și călcat în picioare oriunde ar fi, indiferent decă e un ghișeu public sau o bancă unde plătește comision de depunere (sic!). Dealtfel, de aceea și am card Visa Electron la ING, ca să nu intru NICIODATĂ în contact cu vreun interlocutor uman, sau cel puțin, să limitez la maximum acest contact.

Așa că m-am bucurat maxim atunci când am auzit de implementarea serviciului ghișeul.ro, acum ceva timp, dacă vă mai amintiți. Ok, au fost buguri, probleme, au fost riscuri de securitate, în fine, timpul a trecut.

Acum ceva timp m-am întâlnit cu ministrul telecomunicațiilor, Valerian Vreme. Sau fostul ministru, dumnezeu știe care cum mai e acum.
Unul din subiectele discutate a fost și problema modalităților de plată online. Așa că e timpul să facem un follow-up, după aproape un an de la prima discuție.

Până la ora actuală, sunt înrolate în sistemul acesta de plată 23 de mari primării și sunt pe lista de așteptare în 34. În continuare este acea lentoare a primăriilor de a se înscrie în sistem. Cu toate acestea, este de apreciat că mai multe primării au achiziționat sisteme de plată online proprii şi au preferat să investească din fondurile proprii pentru a uşura viaţa contribuabililor…și acum practic dacă acceptă soluția gratuită ghișeul.ro, ar însemna că au aruncat banii aiurea. Sau poate mai sunt și alte motive, care nu pot fi scrise neapărat în acest articol.

Cei de la minister au venit cu o supra ofertă. Posibilitatea de a implementa pe site ambele sisteme de plată, cel al primăriilor și cel al ministerului. Până acum, se așteaptă rezultatele acestei oferte, deși în continuare nu se vede vreun entuziasm deosebit al cuiva.

Cineva din minister mi-a sugerat o soluție. Fiind vorba de o lege de care toți cetățenii au dreptul de a beneficia, cel ce dorește ca la el la primărie să fie implementat sistemul, trebuie să facă o cerere simplă la primărie, cu număr de înregistrare, în care să ceară implementarea sistemului și în primăria de care depinde. Fiind vorba de o HG, răspunsul va veni în circa 30 de zile și mai mult ca sigur, va fi pozitiv

Problema MARE pe care o observ eu este că în continuare și primăriile și ministerul consideră că este excelent de normal ca plătitorul de impozite să plătească și comisionul băncii de 2%, lucru care nu se întâmplă nicăieri, fiind practic ceva contrar a tot ce reprezintă o plată cu cardul la POS sau online. Și sunt complet debusolat de faptul că nimănui nu i se pare ciudat să plătești mai mult, DOAR ȚI SE OFERĂ O FACILITATE.

Observați ideea, statul îmi oferă mie facilitatea, nu eu le ofer posibilitatea mai ușoară și mai rapidă de a-mi lua bani. Este adânc înrădăcinată ideea cetățeanului umil, cu o șapcă ponosită în mână şi teancul de bancnote în sacoşă, aplecat slugarnic în fața unui ghișeu aflat la nivelul pieptului și cerșindu-i unei doamne pieptoase, cu sărmăluțe-n păr, dreptul de a-și plăti impozitele către un stat care se plânge non stop de lipsa banilor la buget, dar nu face absolut nimic pentru a le da măcar respect celor ce stau cam o săptămână din an pe la cozi, pentru a-și plăti dările.

Una peste alta, ceva se mișcă. Eu practic în momentul de față îmi plătesc absolut toate facturile online, fără excepție. Iar dacă la anul, când va trebui să încep să plătesc și impozit pe casă, voi putea să îl plătesc pnline sau măcar la un POS, eu sunt mulțumit, undeva am avansat și ne e mai bine.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

43 comentarii

 1. si cu toate astea cozile vor fi la fel de lungi la ghisee. de ce ? pentru ca romanul inca nu este educat sa efectueze plati online.

  0

 2. Nu toata lumea are internet si chiar daca ar avea, nu toti stiu sa foloseasca internetul pentru plati online sau poate nu au incredere in sistem.

  0

  • Theo » lumea va avea internet si, intamplator, in articol eu ma refer la oamenii care stiu si au posibilitatea. e ca si cum mi-ai spune ca degeaba vorbim noi de fiziunea nucleara, nu stiu toti oamenii si astfel energia nu poate fi consumata.

   0

 3. #4

  Tu platesti si intretinerea cu cardul? Ca mie doar aia imi liseste din colectie… Dar asociatia din care fac eu parte mai nou nu mai au nici sediu ca le-a luat foc acum vreo 3 ani. Sa le ceri POS & shit e prea mult…

  0

  • Sarpele » in partea cealalta puteam face virament in contul asociatiei. aici se pare ca nu, imbecilul ala e scolit pe vremea comunistilor, el trebuie sa dea chitanta scrisa de mana (exprimare proprie)

   0

  • #6

   Si eu platesc intretinerea prin OP. Am primit contul IBAN al asociatiei si platesc online. Daca fac plata pana pe date de 15 ale lunii nu apar cu restanta luna
   urmatoare.
   Singurl loc unde platesc inca cu cash este gradinita lui aia mica! Ca optionalele la dans se platesc direct la profesor!

   0

  • #7

   Si intretinere o platesc prin Homebank de pe internet 😀 Si serviciul de salubritate. De restul facturilor numai vorbesc

   0

 4. @ Arhi: pai, noi dam chitante pe imprimanta (laptop) din programul propriu. Ti-am lasat link sa te documentezi mai bine. Daca reusesti sa-l schimbi pe mosneag cu noi, ai promisiunea ca-ti achit eu intretinerea 😛 … Plata doar la casierie, cu chitante de mana e „old-school”. Mosu’ nu prea le are. Deh, dezavantajele comunismului …

  Nu stiu ce Presedinte/Comitet aveti, dar modernizarea e buna. Si daca vine la 10 RON/apartament, full-feature (si cont in banca ca sa-ti vina usor la plata, pe care-l procesam lunar) crede-ma, administratia devine, sincer, o placere.

  0

 5. Nu uita Arhi ca Metrorex-ul a bagat plata prin SMS , teoretic mai simplu si mai rapid, fara alte costuri si calatorul trebuie sa plateasca mai mult „pentru ca e comod”. Asta e Romania si mentalitatea de stat!

  0

  • #10

   DanM » imi aduc aminte cu placere despre cu la ratb platesti biletul + suportul magnetic. ca asa e in tenis.

   0

  • Da misto aia cu RATB. O singura data am avut nevoie sa merg cu autobuzul. Ma duceam la meci, apoi urma sa beau la ziua cuiva, deci nu aveam masina. Am zis sa-mi platesc biletul, ca sa nu am emotii si inainte de meci 😀 Am dat cred ca peste 10 lei… ceva in genul ca sa calatoresc o data 2-3km. Undeva la 7 lei cardul si vreo 4-5 lei incarcatul ca sa am doua calatorii. Cu taxiul ma ducea mai ieftin si mai comod… dar eram deja in statie si timp nu prea mai era. Epic fail totusi…

   0

  • Conform duduii de la casa de bilete RATB, prima data cand primesti suportul magnetic (portofel electronic), acesta este gratuit. Daca il pierzi, o faci pe buzunarul tau. Nu e clar ce se intampla daca se strica.

   0

 6. Ce nu inteleg eu e comisionul ala de 2 la %.E misto insa sa platesti online. un leu pe luna cat dau pe Internet Banking asta-i ‘comisionul’

  0

 7. Ia uite pe ghiseul.ro ce zice: http://tinyurl.com/7ugzwot

  0

 8. #16

  Si intretinerea la bloc o platesti online? Ca eu nu reusesc sa-i conving…

  0

  • #17

   vlad » nu. din pacate

   0

  • Eu am cerut administratorului contul IBAN, mi l-a dat, si in fiecare luna virez banii aferenti. Ideea e ca fiecare administratie are obligatia sa aiba un cont IBAN. Nu stiu daca sunt obligati sa-l ofere locatarilor, dar la mine a functionat. Cred ca daca insisti, vei reusi.

   0

  • #19

   Mie mi-au zis ca exista cont, dar ca nu se poate plati direct in el pentru ca nu-si pot ei tine evidentele…ca nu pot sa-mi dea chitanta…si alte asemenea.
   In alta ordine de idei, impozitul la sectorul 3 stie cineva unde/daca se poate plati online?

   0

  • #20

   vlad » la fel mi-au zis si mie. cica se poate pe ghiseul.ro

   0

 9. #21

  arhi: off-topic, ai scos blog-roll-ul? sau e de la mine? 🙂

  0

 10. #22

  Iti multumesc pentru ca mi-ai adus aminte sa imi platesc impozitul.
  Cei care locuiesc in sectorul 4 pot plati aici: https://www.dgitl4.ro/itax/login.jsp?login=first.

  0

  • mare om

   0

  • #24

   daca vb serios, e trist. pagina aia nici macar https nu este, nu am nici cea mai vaga garantie ca ar fi pagina reala unde sa imi bag userul si parola

   0

  • arhi: e bre https

   HTTP/1.1 301 Moved Permanently =>
   Date => Wed, 15 Feb 2012 13:18:17 GMT
   Server => Apache/2.2.11 (Win32) mod_jk/1.2.30 DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i mod_autoindex_color PHP/5.2.8
   Location => https://www.dgitl4.ro/itax/login.jsp?login=first
   Content-Length => 414
   Connection => close
   Content-Type => text/html; charset=iso-8859-1

   arhi. pare totusi https. Oricum, e decent.

   0

 11. Corect, am citit manualul de utilizare. Comisionul e suportat de insitutie sau platitor, functie de alegerea primariei.

  0

 12. #27

  No chance bro… la primaria din Magurele sa platesti on-line…
  Aceeasi problema o am si eu la mine in Cornetu… unde tre sa ma duc dimineata la 8 ( cand deschid ei) pentru ca progamul este de la 08:00 – 15:30 sau ceva de genul, astfel incat, nu poti ajunge dupa serviciu… Urasc faza asta… Inainte tot asa plateam si gazele ( acelasi program de gravide) etc etc… pana cand mi-am dat seama ca online e cel mai simplu… Si la gaze ( Gaz Sud – e posibil sa fie acelasi furnizor si in Magurele) tot asa era ca la primarie – tu te duceai sa le platesti si ei se kkau in capul tau…

  0

 13. #28

  Diferenta intre fisiune si fuziune, make up your mind, fiziune nu exista

  0

 14. #31

  Arhi te inseli, este https.
  Prima data accesezi https://www.dgitl4.ro/ (HTTPS), dupa care dai un click la Plateste online (dreapta sus) si ajungi la https://www.dgitl4.ro/itax/login.jsp?login=first (HTTPS).
  Pe acest site iti faci cont si iti apar toate taxele pe care trebuie sa le platesti (inclusiv amenzile). Poate nu ar trebui sa tragi concluzii pripite.

  0

  • #32

   alexu » poate ar trebui sa fii mai atent si sa nu te zburlesti asa. vezi poza asta? in ea, dragutul chrome ne spune ca acel site nu este https.

   0

  • Ai vreun addon special pentru verificari? Ca mie pe Chrome imi apare asa: http://imageshack.us/photo/my-images/69/screenshot017wj.png/

   0

  • #34

   Dan » negativ

   0

  • #35

   Conexiunea este https dar nu se poate verifica daca certificatul site-ului este autentic. Acest lucru se intampla atunci cand nu ai certificatul emitentului (Verisign in acest caz) in lista de certificate trusted. Pe Windows, aceasta lista de certificate trusted se actualizeaza prin intermediul Windows Update. Imaginea de mai sus arata ca un Mac OS X si acolo nu am experienta, nu stiu cum se poate actualiza.
   Https cu rosu mai poate apare si in cazul in care certificatul site-ului este expirat sau este considerat expirat de calculatorul celui care acceseaza din cauza ca data calculatorului nu este setata corect.
   Sper sa fie de ajutor in lamurirea misterului 🙂

   0

  • #36

   Siteul asta cred ca da cu banul cand sa fie HTTPS sau HTTP… http://img215.imageshack.us/img215/3337/13849454.png

   0

 15. Incet dar sigur, ducem lipsa de timp. Stim fiecare dintre noi (mai ales famiilisti), ce inseamna sa rezolvi unele lucruri mai repede cu 30 min. Totul se invarte intre bani si timp. Avem nevoie de bani, dar si de timp pt familie.

  0

 16. #38

  Normal ca ma zburlesc pentru ca eu am vrut sa fiu de ajutor celor care stau in sectorul 4 si tu mi-ai dat-o direct. La mine nu apare taiat https. In plus am platit si anul trecut tot asa si nu am avut probleme. Mai mult decat atat pe acel site iti apar toate darile catre PS4. Te rog sa iti verifici mailul.
  PS: evident ca nu sunt un expert in online, asa ca te rog sa imi spui cum naiba de la mine nu apare taiat.

  0

  • #39

   alexu » nu ai inteles. eu nu ti-am dat-o TIE in nici un fel, am zis ca acel site nu arata de nici o culoare a site de incredere. adica e facut pe genunchi si pentru asta e de vina administratia locala, nu tu, care ne-ai zis de el. daca nu folosesti chrome, nu iti apare taiat, firefox nu face asemenea verificari.

   0

  • La mine pe Chrome nu apare taiat … apare cu lacatelul inchis ca si la alte site-uri securizate.

   0

 17. si cum fac sa primesc acel user si parola ? sau trebuie sa sper ca primaria le va trimite candva ?

  0

  • #42

   Valentin Draganescu » te duci la ei si le ceri, ca daca e sa astepti dupa primarie…

   0

 18. #43

  Avand in vedere ca plata sa va face catre o institutie a statului, consider ca acel comision de 2% va fi platit tot de contribuabil. Ori ca il plateste el ori ca il plateste institutia, tot din buzunarul contribuabilului va fi. Mergand pe principiul de scadere a cheltuielilor institutiilor publice, acel comision va fi o cheltuiala in plus la buget institutiei.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.