Foto

Înainte de orice, când vă pregătiți să scrieți chestii cu Miticii sunt așa și pe dincolo, țineți cont de 2 chestii. Traficul în orașele voastre este și mai de căcat, cât timp realizați că pe o suprafață aproape egală cu bucureștiul, în unele cazuri și la o populație de 2 – 300 000 de oameni (adică mai puțin decât are un cartier bucureștean), stați în trafic la fel de mult ca un locuitor al capitalei. Și doi, nu o să vă aprob comentariul.

Așa.

Revenind, cred că problema este și la noi. Da, nu avem străzi, nu avem semafoare sincronizate nicăieri, dacă ai apucat un roșu, le prinzi absolut pe toate, pentru că de ce nu, nu avem milițieni pe străzi, de am ajuns să aplaud când văd câte un BMW tras pe dreapta de poliție, nu avem multe chestii de care am avea nevoie.

Dar nu avem nici empatie fata de ceilalti. Nu mai vorbesc de respect sau altceva.
Mă uit zilnic, ca să ieși de pe strada mea, în bulevard, e o aventură a răbdării. Pentru că nimeni, dar absolut nimeni nu te lasă să intri în trafic. Și mă uit cum accelerează, dacă este vreun gol cât de mic în fața lor, ca nu cumva să ai posibilitatea de a ieși. Serios, asta se întâmplă peste tot.

La fel e și la intersecția din față de la Cora Pantelimon. Dacă vii de pe Vergului, trebuie să dai prioritate celor care vin de pe Pantelimon. Și îi vezi cum fizic accelerează cât pot, ca nu cumva să prinzi un loc gol și să le intri în față. Iar dacă ai îndrzănit să faci asta și ai vreo mașină mai mică, ești mâncat. Flashuri, șicane în trafic, ca să te disciplineze. Când aveam mercedesul, au fost cazuri în care pur și simplu a trebuit să scot toporișca din portieră, ca să impun puțină dreptate socială. Da, am o toporișcă în portieră, o țin ca să scobesc după râme când merg la pescuit.

Poate e vorba de o răutate indusă de mediul înconjurător, de nevoia de a răzbi printre ceilalți. Totuși, înclin să cred că pacea și libertatea din ultimile zeci de ani au dus la apariția unei generații egoiste și lipsite de empatie, care simte că totul i se cuvine, în dauna a orice și oricui.

Probabil e nevoie de o deflagrație mondială, ceva precum gripa spaniolă, ca să înceapă să apară și nevoia de a avea grijă de aproapele tău.

Ceea ce e bine, că deja avem ciuma roșie, începutul a fost făcut.