Al Doilea Meci Mondial

Scris de Robert Agachi

În prima jumătate a secolului XX istoria e scrisă de învingători. Dar învinșii fac posibilă existența acestora. Cu această profundă constatare, vă invităm stimați spectatori și radioascultători să urmarim match-ul de fotbal dintre România și o selecționată a Europei beligerante.Minutele exacte nu le mai punem pentru ca a trecut timpul degeaba.

Adversarii noștri de astăzi ar fi trebuit inițial să joace cu Franța. Francezii nu s-au prezentat la meci pentru că oricum luau bătaie.

Schimbare de ultimă oră în lotul României. Din cauza unei accidentări grave, suferite pe când intra în cantonament cu echipa lui de club, Codreanu lipsește astăzi. În locul său este convocat Horia Sima care va evolua pe postul de extremist, pardon, de extremă dreapta.

Iată și componența echipelor arbitrate de Churchill, Truman si Roosevelt:

România începe cu Lucrețiu Pătrășcanu în poartă, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Emil Bodnăraș și Ana Pauker pe linia de fund, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Horia Sima la mijloc iar în atac trimitem tripleta Mihai I, Carol al II-lea și Ion Antonescu.

Europa propune o multinațională puternică: portar Miklos Horthy, fundași: Viaceslav Molotov, Gheorghi Jukov, Iosif Stalin și Adolf Eichmann, mijlocași: Herman Goring, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Joachim von Ribbentrop, atacanți: Adolf Hitler și Benito Mussolini.

Busculadă la intrarea stadionului. Se aude sirena unei mașini de poliție. Este prins Vasile Roaită care încerca să intre cu două vuvuzele.

Cele două echipe fac schimb de fanioane la mijlocul terenului. Hitler îi oferă lui Antonescu o cămașă de noapte și un set de cuțite lungi, făcându-i discret cu ochiul. Delegația română se scuză că nu a adus nimic. Stalin răspunde că a fost el la vestiare și și-a luat singur un ceas și un palton deci nu-i problemă…

Se face rapid 2 la 0 pentru europeni în urma unor atacuri fulger purtate de ofensiva germană. Înscriu Hitler și Goring iar echipa României pare ruptă în două. Mihai I joacă numai pentru el din devieri și pase cu calcâiul, se uită spre dreapta și pasează în stânga, surprinzandu-și toți coechipierii, în special pe Antonescu.

În tribune sunt zariți Duncan din clanul MacLeod și Ion din clanul Iliescu.Aceștia sparg semințe și discută amical, încercand să-și amintească daca ultima oară s-au întâlnit în lupta de la Tapae sau la botezul lui Radu Beligan.

Arbitrul îi atrage atenția lui Hitler că nu are voie să asculte muzică pe teren. Acesta aruncă walkman-ul , înciudat că nu poate asculta Hey Jude a celor de la Beatles până la final…

Pasă extraordinară a lui Goring pentru Mussolini care se duce decis spre poarta adversă: ” Il Duce, du-te Duce…Il Duce în fața lui 3 la 0…și eeesteeee goooool!” Scorul capătă proporții…

Pauză de hidratare. Stalin și Hitler discută pe un ton scăzut despre planul de-a invada pe leși. Aflat în apropiere Mihai tresare dar își dă seama repede că nu e vorba despre castelul lui amărât.

Hitler aleargă țanțos pe gazon trăgând cu ochiul la Crucea de Fier ce-i spânzură peste tricou.Carol al II-lea îl prinde pe după umeri, scoate niște fotografii și-i arată propriile lui exemplare de soi din Crucea de Piatră.

Himmler o busculează pe Ana Pauker în careul mic, aceasta lovindu-se în cădere cu testiculele de bara porții. Penalty și cartonaș galben.

Mihai se pregătește să execute. Mihai trebuie să înscrie! Mihai va înscrie! Mihai se îndreaptă spre balon, șut și ratare monumentală, mingea trece la doi metri peste poartă.

Mihai e consolat chiar și de adversari. Privind cu coada ochiului spre Antonescu, Stalin se apropie și îi spune că următoarea execuție îi va reuși sigur.

O mie de studenți din galeria română se ridică și părăsesc tribuna în semn de protest, întrebandu-se daca nu cumva au asistat la una dintre cele mai mari ratări din istorie.

Pauză. Soseste un curier cu o livrare pentru Himmler. Acesta desface plicul si ramane ṣocat cand vede factura de regularizare la gaz.

La banca romanilor ajung vesti din tara. Se raporteaza miscari seismice in zonele Putna, Cozia si Curtea de Arges. Este sunat Marmureanu care confirma ca ni se intorc stramosii in morminte urmarindu-ne evolutia.

Se reia jocul. Goebbels cade ca secerat între Iuliu Maniu și Ion Mihalache și cere fault. Apărătorii României pretind că e doar o înscenare și cer arbitrului să consulte VAR-ul.

Churchill pleacă fără chef la cabine să verifice VAR-ul. La întoarcere spune că e ok, se usucă-n trei zile.

Ana Pauker îl complimentează pe Stalin, spunându-i că i-ar sta foarte bine cu fustă.

Carol al II-lea greșește o grămadă de pase la mijlocul terenului.Poate era mai bine dacă juca Lupescu în locul lui. Din păcate, Elena nu a venit astăzi la stadion.

România are o tentativă palidă de atac. Hitler respinge cu cotul. Horia Sima se repede spre arbitru, cu mâna ridicată , strigând: ” Henț Hitler, Henț Hitler!”.Este ignorat complet.

Ne apropiem de final. Petru Groza și Emil Bodnăraș îi oferă cadou coechipierului lor, Mihai, ultima ediție revizuită și adăugită din Mersul Trenurilor.

Schimbare la Romania. Iese Gheorghiu-Dej și intră tânăra speranță Nicolae Ceaușescu, de la Under Ground, lasat sa abereze in continuare. El declarase înainte de meci:” La bulanu’ meu o să marc și gol dacă o să mă convoacă”. Ne-a marcat…

Final. 3 la 0 pentru Europa.Mihai nu mai întârzie mult pe teren, motivând că se transferă și are un tren de prins.

Din păcate echipa Romaniei nu participă la banchetul de după meci. Celelalte delegații au ocupat sala și ne-au blocat și ușa cu Yalta, scuzați, cu yala…

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

47 comentarii

 1. #1

  A mai fost. Robert, pe bune, ai căzut din lacul clișeelor în puțul autoreplicării. Mai bine ne povestești ceva, orice, sunt sigur că ai avea mai mult haz. U do u.

  10

  • #2

   Bilă albat totuși pentru boașele (=COAIE) Anei Pauker. :*

   4

  • #3

   Nimic nu te multumeste. Mai rau ca o femeie…

   6

  • #4

   Hă hă. Ai luat-o pe urmele Nenumibilei 🙂 Chiar nu e un text funny. E haios pe alocuri, dar atât. Cea mai mare greșeală a fost să reîncălzești rețeta tematică a meciului de fotbal. Pupici

   9

  • #5

   Maithun, la modul cel mai serios, indica-mi un text de oriunde care ti s-a parut tie funny. As vrea sa vad ce te multumeste. Oricum, nu e asa rau nici textul asta daca zici ca e haios pe alocuri.

   3

  • #6

   Pe aici? Nea Ilie, clar. Prin alte părți – Norm MacDonald, le are cu cuvintele.

   https://youtu.be/QYvVMmV7khM

   1

  • #7

   Hai ca nici Nea Ilie nu are texte amuzante. Sunt ok, dar nu sunt mai amuzante ca asta.

   8

  • #8

   Textu e text si atat. Reactia ta la el provoaca starea de amuzament, barosaneala, plansete etc. De exemplu daca esti prost si nu stie sa citeste cum e textul?

   0

  • #9

   Giany, tu cred ca vrei sa spui ceva dar nu stii cum. Ia cauta pe google definitia adjectivului amuzant.

   2

 2. #10

  Boss, ala e lotul Romaniei antrenat de „Churchill, Truman si Roosevelt”???
  Serios, cu Patrascanu in poarta si „Emil Bodnăraș și Ana Pauker pe linia de fund, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej”? Nu, serios acum?

  1

  • #11

   Scrie „arbitrat” boss… Cativa jucatori erau naturalizati. Se practica si in ziua de azi.

   6

 3. În anii ăia sistemul de joc ar fi trebuit să arate ceva de genul 4-2-4.

  #nerdalert

  4

 4. #14

  Am citit pe sarite, mi-am mai lasat si pentru altadata.

  5

 5. #15

  Si inca ceva… Carol al II-lea? Pai asta a abdicat in septembrie 1940, cand Romania era mai mult sau mai putin neutra… Cum plm sa faca asta parte dintr-un lot atrenat de „Churchill, Truman si Roosevelt”??? (intre noi fie vorba, si Truman a inceput cam din 1945 activitate de antrenor, dar acum las-o asa… )

  6

  • #16

   Truman era vice din 44. Imi pare rau daca ai venit pentru istorie, eu doar faceam caterinca.

   3

  • #17

   Sau na, de arbitrat, poftim.

   1

  • #18

   Cum ar veni in ’44 era rezerva, din ’45 a devenit titular. Sa spui ca functia de vice a lui Truman a contat la arbitraj pana in ’45 e ca si cand ai spune ca LBJ era cineva inainte de faultarea lui JFK. Cand faci caternica intr-un domeniu, trebuie sa-l si intelegi un pic. Mai bine o lasa-i cum ti-am spus.

   5

  • #19

   Gata domnule. Am inteles, nu poti trece peste asta.

   1

  • #20

   Henry Wallace.

   0

 6. #21

  WTF did I just read?

  6

 7. #22

  „Europa propune o multinațională puternică: portar Miklos Horthy, fundași: Viaceslav Molotov, Gheorghi Jukov, Iosif Stalin și Adolf Eichmann, mijlocași: Herman Goring, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Joachim von Ribbentrop, atacanți: Adolf Hitler și Benito Mussolini.”
  Hai ma….

  2

  • #23

   Nu e buna selectia? Erau titulari la echipele de club. Pe astia i-am gasit, astia joaca. Eu sunt selectioner si raspund pentru rezultate. Hai ma…

   1

  • #24

   Ai uitat de comentatorii de presa, propun Ellie Wiesel…

   1

 8. #25

  avea Ion Baiesu o carte: Fotbalul joc de barbati. una dintre cele mai haioase chestii scrise pe tema asta. jocul descris acolo e intre rai si iad si se joaca cu ideea de minge si ideea de poarta. ceva chiar misto

  1

  • #26

   Ala era un text chiar misto.

   1

 9. #27

  N-am înțeles faza cu „hey, jude”. Apropo că sună ca „jew” sau ce?

  0

  • #28

   Mai lipsea sa o bage si pe aia cu pass the juice la pauza si era gata…

   0

  • #29

   In germana jew e jude.

   2

 10. #30

  Cand eram elevi (adica acum foaarte mult timp) ni se parea foarte tare sa pocim numele domnitorilor romani (Fane Babanul, Mishu Bravmann). Noua ni se parea foarte haios si inteligent.
  Bine, noi pe vremea aia aveam scuza ca eram copii. Intre timp am crescut.

  7

 11. Nu te mai uita la sclifositii astia, Robert. E mai bine ca data trecuta si are si ceva umor.
  Nu stiu de ce insisti cu momente istorice cand ai subiecte actuale mult mai potrivite – candidatii.
  Un 6 vs 6 + Theo care joaca in ambele echipe , ar fi ceva. Variante infinite cu Klaus, Veo, Barna si ceilalti. Ne-am caca pe ei de ras

  9

  • #32

   Cum sa indraznesc cu subiecte actuale? M-ar ingropa de viu simpatizantii dintr-o tabara sau alta. Nu vezi cate pasiuni se nasc si asa?

   1

  • #33

   nu se nasc destule. in romania nu se mai nasc nici copii nici pasiuni. destule.

   2

  • Klaus atacantul surpriza, isi ia cartonas pentru tras de timp chiar si cand mingea e la adversar.
   Viorika, libero, creierul din spatele oricarui gol primit
   Barna, e faultat de toti cu toate ca nu are mingea. Nu-l prinde repriza a doua
   Ramona, pe post de piturca, incearca sa-i convinga pe toti ca mingea nu e rotunda deci ea e cea mai desteapta
   Diaconu, taranul cu echipament 3 numere mai mari, care alerga cu ciocanul sa sparga mingea
   …. este material

   1

  • #35

   Diaconu este trimis în față, la pomană, dar să zică doar povestea, să nu întindă mâna că face henț. Mai joacă și fără primă, fiind anunțat de bursuca de la casierie că nu sunt bani.

   2

 12. #36

  si totusi, Vasile Roaita cica a fost tot o minciuna „maxima” a istoriei invatata de noi, astia, mai decretei. 🙂 fara suparare.

  ps: textul dragut.

  0

  • #37

   Erou fabricat de propaganda comunistă. Mai era și mort la data meciului. Mă și mir că nu s-a sesizat domnu’ Genghis…

   0

  • #38

   Cica a fost real, a tras sirena, intradevar. Dar ca sa auda politia, ca nu aveau celulare pentru informarea agentilor.

   0

  • #39

   Unii zic că nici n-a tras-o el. A murit la primele focuri. Dar na, era mai tânăr, se încadra în tipare. Dumnezeu sa-l ierte.

   0

  • #40

   Vasile Roaită, un tânăr ucis dintr-un ricoşeu de glonţ, a fost făcut utc-ist după 1948 şi i s-a atribuit tragerea sirenei – care se acţiona numai pentru a anunţa pauza de prânz şi terminarea schimbului – deşi persoana care trăsese sirena fusese identificată fără dubiu:Constantin Negrea. (https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/cum-a-fost-inventat-vasile-roaita).
   Poate d-asta n-am comentat…

   0

 13. #41

  meh, cand am citit titlul m-a dus gandul ca ar fi un articol in care sunt povestite/explicate intr-o nota lejera niste fapte mai putin cunoscute sau intelese din al doilea razboi mondial.

  in schimb am dat de o caterinca salcie, lipsita de orice urma de realism istoric (bine, caterinca fiind, hm, mhm, dorindu-se a fi, nu era cu adevarat necesara o rigurozitate istorica academica, dar sa ii pui in aceasi echipa pe bodnaras si pe iuliu maniu parca e prea mult) si in final de logica, foarte usor pigmentata de cateva one-linere de care s-ar amuza copii de clasa a doua.

  2

  • #42

   Erau actori pe aceeasi scena politica.Eu am scris ca echipa Romaniei era ruptă în două și Mihai juca pentru el. Le-ai prins doar pe alea de clasa a doua?

   1

  • #43

   de „prins” le-am prins pe toate dar alea „nu de clasa a doua” nu sunt amuzante in nici un context.

   si poate vrei sa zici ca echipa romaniei era rupta in 3, nu de alta dar acelasi bodnaras in afara de faptul ca facea parte din „echipa” care l-a condamnat la moarte mai mult sau mai putin direct pe iuliu maniu, l-a condamanat la moare cu mana lui si pe „coechipierul” lucretiu patrascanu. si daca stam sa pigulim mai gasim. dar mda, per total amuzant cand esti mai sus de clasa a doua.

   0

  • #44

   Și după aia Ceaușescu l-a reabilitat pe Pătrășcanu deci a rămas în echipă până la urmă. Și Tamaș l-a bătut pe Pancu și jucau împreună la națională în realitate, nu într-un meci imaginar la Cetin pe blog. Zici c-am dat teză la istorie. E ok dacă nu te-ai amuzat, îmi cer scuze pentru asta. Probabil l-ai fi certat și pe Mel Brooks, de unde aveau ăia din History of the World, casetofoane în Roma antică…

   0

  • #45

   @Robert: boss, Mel Brooks are talent…

   0

 14. #46

  un fel de inglorious bastards foarte, foarte, foarte diluat

  0

 15. #47

  @Robert – bine, imi place.
  @Restul – vdplm. Tre ca e o placere sa mergi cu voi la un stand up. ‘Teo, tata, esti pe langa, pulele romanilor au, in medie, 15,2cm, nu 15cm cum spui tu, asa zice un studiu stiintific scris de revista Budoar’. Vdplm.

  2

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.