Și eu doresc o autonomie mai mare pentru județe

Comisia de administratie din Camera Deputatilor va dezbate marti proiectul de lege apartinand deputatului UDMR Kulcsár-Terza József-György privind autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, care propune revenirea la organizarea adminstrativa pe scaune, un presedinte, parlament si guvern propriu iar limba maghiara recunoscuta ca limba oficiala pe langa romana.

Cum ar fi ca, de fapt, acesta să fie marele troc cu UDMR-ul pentru susținerea for life? Autonomia mult visată, parlament ungar, președinte, limba maghiară drept limbă oficială în toate administrațiile, un fel de Catalonia, dar cu săraci…

De fapt, eu sunt de acord cu o altfel de împărțire teritorială a româniei. Chestia asta comunistă, cu județe, este extrem de distructivă din toate punctele de vedere. Heităreala între județe este maximă, aparatul de stat este uriaș și cere resurse uriașe de bani pentru a hrănit toți funcționarii care nu fac nimic prin reședințele de județ and so on.

A fost, mai demult, o propunere de reașezare a județelor româniei, din 41 în 8.

O propunere minunată, după părerea mea. Pentru că județele Harghita și Covasna ar dispărea, iar alegerile s-ar face pe toată regiunea de centru a țării. Și ghici ce, ungurii nu ar mai fi majoritari la nimic. Și în 5 ani ar dispărea și din politică.

Ar fi frumos. Foarte frumos.

42 comentarii

 1. #1

  Cred ca de-abia asteapta aia din Prahova sa imparta bugetul cu cei din Teleorman. Prahova vine cu banii, Teleorman cu cnăuhau’, ii invata pe prahoveni cum sa faca autostrada de la Ploiesti la Azuga cu kilometri de 800 de metri.

  0

  • Autostrada din Teleorman este un exemplu practic al teoriei relativitatii, spatiul se contracta si timpul se dilata. In Telorman parcurgi 100 de kilometri in mai mult timp ca in alte parti 😀

   0

  • #3

   Au contractat o sosea. Asa ca si-au facut treaba.

   0

  • de-abia asteapta aia din Prahova sa imparta bugetul cu cei din Teleorman.

   adica…s-ar schimba in ce mod?

   0

 2. #5

  daca e sa ne luam dupa rezultatele actuale financiare si dupa resursele disponibile regiunea centru numa saraca nu ar fi, chiar daca ar fi cu unguri multi, evident nu ar fi majoritari…si incet incet s ar mai stinge din unele conflicte. Dar despre saracie in zona centru si vest…putin probabil! un metis 😉

  0

  • #6

   Harghita si Covasna sunt relativ sarace, nu in sensul ca sunt oamenii saraci, dar nu prea exista industrie, companii mari, bani multi la bugetele locale. Ei cereau sa ramana 80% din impozite in judetele lor, dar din cate stiu eu, cel putin in anii trecuti, au fost pe deficit. Deci au primit mai mult de la bugetul central decat au incasat din taxe si impozite locale. De unde vor plati, prin urmare, parlament regional si alte minuni de genul asta? Cu limba maghiara sa fie oficiala nu am absolut nicio problema, daca stai sa te gandesti, chiar este, practic, pt ca se foloseste in administratie, scoli, justitie etc. Sunt si pentru descentralizare si auto-administrare locala, in general, dar unde ar fi beneficiul in a avea presedinte si parlament local? Ce rezolvi, in afara de faptul ca maresti aparatul bugetar si prin urmare si cheltuielile?

   0

  • #7

   Ete De aea!
   Ca unii e politicieni unguri în Romanica și au cu cine.
   Deci înțeleg ca vor regulile lor ungurești, dar pe pământul și banii fraerilor?

   0

 3. #8

  se puteau duce mai departe un pic. regiunea centru sa se imparta cate un judet incelelalte 6, harghita la nordest, covasna la sudest, brasov la sud, sibiu la sudvest, alba la vest si mures la nordvest. ar fi haios .

  0

 4. #9

  Asta o poți face doar dacă dai impresia că cei care ar conduce aceste județe ar fi niște mini-regi sau ceva de genul. Asta ar putea fi interesant și atractiv pentru politicianul român. Altfel….”aparatul de stat este uriaș și cere resurse uriașe..” -asta explică tot.
  Deci, această nouă eventuală împărțire trebuie prezentată ca un fel de avantaj imens pentru cei de la putere, nu ca un avantaj pentru țară, fiindcă îi doare undeva de ea.

  0

 5. #10

  Să facem direct voievodate, poate prind și eu o dregătorie, gen paharnic sau culcer.

  Velvorniclogofăt Maithun

  0

 6. #11

  Oricum, autonomia tinutului secuiesc este o utopie din toate punctele de vedere. Nici ei nu cred in asta cu adevarat. Cum naiba sa ai o regiune autonoma in centrul unei tari? Nu vei fi niciodata autonom cu adevarat daca esti 100% dependent de cheful tarii in care te afli. Catalonia de exemplu are iesire la mare, ar putea face comert cu altii, etc. Tinutul secuiesc e in miezul tarii. Tot ce au nevoie trebuie sa treaca prin Romania.
  Si sa zicem ca devin independenti, prin absurd: Pa UE, pac nevoie de viza, pac control vamal la sange, pac taxe de import/export, etc. etc. etc.

  0

  • #12

   O sa ceara o banda de acces catre Ungaria. Care e totusi prea stramta si o sa ceara latirea ei cat toata Transilvania. Si inca un pic, ca doar drepturile omului…

   0

 7. #13

  Județele au fost de dinainte de comuniști. Ar trebui păstrate regiuni cu autonomie financiară și administrativă într-o anumită măsură dar nici într-un caz constituții proprii, președinte, jandarmerie proprie etc. Ne vom ucide între noi precum fac sârbii cu bosniecii și croații. Pe modelul basarabenilor care sunt ” moldoveni” și nu români cu siguranță va avea cineva grijă să ne împărțim în munteni,bucovineni,olteni,dobrogeni.

  0

 8. #14

  Administratia trebuie sa fie locala la nivel de primarii si nationala. Stratul asta intermediar cu judete sau regiuni e inutil.

  0

 9. Chestia asta de care zici tu ar merge in contextul unei prezente la vot peste medie. Electoratul maghiar a fost mereu mai activ politic decat cel romanesc. Cred ca paritatea ar fi 1/3 maghiari , 1/3 romani care merg la vot si restul absenteism sau miserupism.

  Oricum astept sa vad dupa ce trece sodomizarea legilor justitie daca readuc pe tapet regionalizarea Romaniei , stiu ca bateau toba foarte tare astia din PSD cu asta acum mai multi ani.

  Cred ca regionalizarea Romaniei ar fi mai mult decat utila din toate punctele daca e facuta cu capul si nu pe considerente politice sau de furt …atunci cred ca iese ceva prost decat avem acum.

  0

 10. #16

  eu fara sa trollez, intreb: cu ce strica daca le dam ungurilor autonomie si dreptul sa foloseasca maghiara in administratie acolo si scoli si ce mai vor e in maghiara. oricum in zona aia in multe localitati e plin de unguri, ce se strica daca ii lasam sa vorbeasca in limba lor si sa refuze sa ne vanda mici si paine?

  0

  • #17

   Au dreptul sa foloseasca maghiara in administratie, scoli, tribunale etc. Da’ ce vrea UDMR-ul acum e simplu: mai multe locuri de munca la stat, cu salarii bune, sub forma parlamentului regional si a presedintelui regiunii (care presedinte, evident, va avea ceva administratie pe langa). UDMR e pur si simplu clona maghiara a PSD-ului, nu va iluzionati ca le pasa lor de binele secuilor din Covasna si Harghita…

   0

  • #18

   @perkele ăia nu sunt genul de oameni să se mulțumească cu ceva, orice. Le dai un deget și îți iau toată mâna iar bunătatea sau compromisul e semn de prostie/slăbiciune pentru ei. Fix ca la țigani. Concluzia? Ținuți cât mai din scurt ca în Serbia, Slovacia, Ucraina unde nu ridică tonul nepermis de mult.

   0

  • #19

   @deea nu există secui. Au fost împreună cu români, s-au maghiarizat și astăzi doar câteva sute se mai declară secui. Ținutul Secuiesc e doar o denumire regională precum Țara Hategului dar nu înseamnă că mai sunt secui acolo

   0

 11. #20

  Ar merge facut in Romania exact cum e in Germania. Tara impartita pe „Land”-uri.

  0

  • #21

   „Dacat” ca landurile au o istorie in spate si nu sunt rezultatul unei impartiri administrative convenabile.

   0

  • #22

   Am impresia ca polonezii au facut o reforma administrativa cum ne-ar trebui si noua, dar nu mai tin minte detaliile

   0

  • #23

   Ce germania? s-o facem direct ca in GOT, Seven Kingdoms si sa-i rupem pe secui cu 7 scaune a lor

   0

 12. #24

  Braila si Galati in acelasi judet :)).. imposibil.

  0

 13. #25

  Pe de-o parte vad ca Harcov-ul nu pica in regiune cu Clujul sau Bihorul ca sa ii tina aia in spate, pe de alta parte Sibiul si Brasovul vor avea onoarea de a-si diminua bugetele ca sa manance si gura ungurilor un paine (ca ungurii n-au genuri). Mai vad si ca Carasul si Hunedoara s-au scos, ca Timisul are bani de cheltuit. Pe de alta parte Aradul o sa vada acum unde e fruncea tarii, ca o sa primeasca ordine de acolo si o sa le execute de voie de nevoie. Regiunile de nord est si sud vest n-au niciun dram de noroc.

  0

 14. #26

  trebuie o împărțire pe regiuni istorice în primul rînd, un stat federal format din regiuni cu autonomie, cu excepția externelor, finanțelor și apărării
  să vedeți atunci sărăcie în bucurești și prosperitate’n ardeal

  0

 15. #27

  Cred ca si dragnea ar fi de acord sa ii creasca judetul totusi s-a impotrivi tot votantii lui dar daca ii ademeneste cu o eugenie si un ceai de urzici cred ca se rezolva

  0

 16. #28

  A mai fost împărţită ţara în entităţi mari. În timpul dictaturii regale se inventaseră „ţinuturile”, dar judeţele au fost menţinute. Culmea, cei care au redus efectiv numărul de unităţi administrative au fost comuniştii din era stalinistă. În 1961 erau 16 regiuni, dar în mod paradoxal, era mai multă autonomie locală, căci existau raioanele (ceva de dimensiuni similare existase şi în trecut, se numeau plase, sau plaiuri – la munte). Fiecare raion dispunea de structuri administrative, legislative, executive şi judecătoreşti proprii. Existau direcţii sanitare, silvice, de transport etc. raionale, precum şi inspectorate şcolare la nivel de raion. Acum, că regimul era de dictatură a proletariatului, e altă poveste; teoretic însă, era mai multă putere de decizie la nivel local, decît a fost după 1968, cînd centrul de judeţ (ca şi acum, de altfel) tăia şi spînzura.

  0

 17. #29

  Si eu zic ca ar fi minunat insa ce te faci cu armata intunericului din administratie ?

  0

 18. #30

  la o impartire asa cum e in poza cu zonele de dezvoltare o sa fie foarte multe chestii amuzante. bataia parte in parte pentru rolul de baron local, bataia pe rolul de oras fanion si asa mai departe. partea cea mai proasta in momentul asta e ca oricum imparti harta aia tot de prosti o sa fie administrata.

  0

 19. #31

  Gresit. Alegerile se fac pe jurisdictie. Da, acum sunt (gen) 5 deputati si 5 senatori per judet. In cazul ala or sa fie 40 senatori si 40 de deputati per „regiune”. Cum spunea Divertis: „La veremuri noi, tot noi”.

  0

 20. #32

  Tinutul secuiesc este de fapt fosta „Regiune autonoma maghiara” nascuta la ordinul tov. Stalin.
  UDMR sustine aceasta aberatie pentru a-si justifica existenta in fata propriului electorat.
  Daca ar fi cu adevarat progresisti ar initia un proiect la care sa adere si romanii majoritari – regionalizarea pe baza tinuturilor istorice: Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia. Bineinteles ar pierde majoritatea si implicit functiile de conducere aducatoare de spagi. Total neinteresant !

  0

  • #33

   In primul rand autonomia secuilor a fost desfiintata de unguri nu de altcineva. In al doilea rand, in Transilvania separata o sa ai 20 la suta unguri in loc de 5 la suta cat ai in toata Romania. Rezolvi exact nimic, mai mult complici lucrurile. Aia care au votat unirea in 1918 au facut- o din motive foarte pragmatice.

   0

 21. #34

  daca se poate eu vreau ca nord estul si sud estul (mai putin dobrogea) sa fie la rusi
  tot vestul si centrul la unguri
  iar rromanica sa fie doar in sud
  seems legit

  0

 22. #35

  ”Pentru că județele Harghita și Covasna ar dispărea, iar alegerile s-ar face pe toată regiunea de centru a țării. Și ghici ce, ungurii nu ar mai fi majoritari la nimic. Și în 5 ani ar dispărea și din politică.”

  Federalismul e o prostie. E feudalism dezvoltat cu hartii suplimentare (daca acum ni se pare un cosmar, ha-haaa), iar discursurile de ”baroni locali” nu dispare, se transforma.

  Cat despre Harghita si Covasna, am sa spun doar atat: intre un roman si un ungur SAU un roman si un saș, ungurul & sașul nu-l va vota pe roman. Regiunea Stalin sau ”centru” ar deveni compromisa. E undeajuns de rau ca exista pancarte bilingve sau trilingve.

  0

  • #36

   Un sas în șase case, pe care îl doare în plisc că se crapă țara în patru.

   0

  • #37

   … sape late

   0

 23. #38

  moldova se va alipi romaniei sau romania se va alipi moldovei?

  0

 24. #39

  @alex ce importanta are procentul maghiarilor intr-o viitoare regiune ?
  Este vital sa dispara judetele comunistoide,daca vrem sa scapam de birocratia care sufoca orice sansa de dezvoltare viabila. Prefecturi, Consilii judetene, Inspectorate judetene de invatamant, politie, sanepid, agricultura, ape si alte entitati de impachetat fum si consumat resurse degeaba.

  0

  • #40

   Nu comunistii au inventat judetele, dimpotriva.
   1923 – 71 de judete (inspiratie austriaca)
   1938 – 10 tinuturi (inspiratie fascista)
   1940 – 50 de judete (inspiratie frantuzeasca)
   1950 – 28 de raioane (inspiratie ruseasca)
   1952 – 18 raioane (inspiratie ruseasca)
   1956 – 16 raioane (inspiratie ruseasca)
   1969 – 40 de judete
   1997 – 41 de judete (Ilfov devine judet)

   0

  • #41

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Județele_interbelice_ale_Regatului_României#/media/File:Romania_1930.png

   Deci da, judetele sunt complet comunistoide, nimeni nu s-ar fi gandit sa inventeze asa ceva pana nu au venit ei la putere.

   O minoritate de 20% e o minoritate mai greu de ignorat decat una de 5% si are putere mai mare de a influenta lucruri. De aici si ideile crete cu „nu ca vrem autonomie dar hai sa ne separam de miticii de la Bucuresti” pe care le sustinea UDMR-ul nu demult.
   Daca tie nu iti plac „Prefecturi, Consilii judetene, Inspectorate judetene de invatamant, politie, sanepid, agricultura, ape si alte entitati” atunci federalizarea e ultimul lucru pe care il vrei, pentru ca arunci o sa apara guverne, parlamente si alte institutii locale in fiecare regiune in loc de unul din fiecare pe toata tara.

   Federalizarea e de fapt solutia nasului de tren pentru a scapa de blatisti: acestia se aduna in ultimul vagon, deci sa renuntam la ultimul vagon. In momentul in care vei federaliza tara pentru ca o regiune sa nu hraneasca putorile din alta regiune, o sa constati si regiunea bogata are subregiunile ei, unele mai bogate si altele mai sarace iar primele o sa intretina putorile din ultimele. Si se va impune impartirea in subregiuni. Si dupa aia o sa se constate ca un oras mai bogat hraneste putorile asistate social din satele de langa el si orasenii o sa vrea separati. Si tot asa pana cand n-o sa mai ai ce imparti.
   Descentralizarea adevarata nu are treaba cu regiunile istorice. Inseamna ca problemele de interes local se rezolva la nivel local cu impozite stranse la nivel local, problemele judetene cu impozite la nivelul ala iar problemele nationale sunt armata, politica externa, autostrazile, caile ferate si restul infrastructurii nationale si alte cateva care doar alea se vor rezolva de la Bucuresti, din impozite platite special si care pot fi utilizate doar in acest scop.

   0

 25. #42

  buzoienii, acești moldoveni… 🙂

  0

Citește și...

Voiam să vă arăt galeria mea din Plex, dar Windows și-a făcut update la nuștiuce versiune stabilă și a stabilit, stabil, cu ocazia asta, că mfplat.dll nu are ce căuta pe laptopul meu, deci nu îmi pornește. Anyway, ca idee, Interstellar e pe primul loc. Mă uit la el de câteva ori pe […]