Ce drăguț, s-a scumpit RCA-ul

De azi, s-au dus pe gârlă 6 clase de bonus malus. Deci, dacă ai fost șofer cuminte și fără accident în ultimii ani, ASF, sub îndrumarea neobosită a lui Mișu Negrițoiu, tocmai te-a penalizat.

Bravo, cetățene, îți urăm să fii cinstit în continuare!

96 comentarii

 1. Confirm, am luat la inceputul lunii cu 305 lei un an, acum am verificat pe emag, e 415. GG.

  0

  • #2

   Te pui tu la 110 Ron ? 4 pizza si un bax de bere.

   0

  • #3

   5 pizza , ca la 3 iti da una gratis

   0

  • Foarte dragut. Tot omu’ cinstit trebuie sa plateasca mai mult. Chiar m-am intrebat daca se mai indrepta putin lucrurile cu noua ordonanta. WTF!

   0

 2. #5

  Nu ti-ai schimbat masina? Nu se reseta oricum bonusul?
  Mi-am schimbat masina anul asta si eram la B8 sau B9. Am ajuns de la 300 pe 6 luni la 450.
  Ala caruia i-am vandut masina avea sub 20 de ani. 2500 pe an era asigurarea :)))
  A facut act de vanzare pe bunic-su.

  0

  • #6

   Aici este o alta problema.., nu este amuzant, stiu si eu cazuri de tineri care au masinile pe numele parintilor.
   Statistic cei pana-n 20 si ceva de ani reprezinta o categorie destul de mare de persoane care provoaca accidente si astia maresc pretul asigurarilor pentru a acoperi acele pagube, dar degeaba maresc pentru categoria aia de varsta daca f multi au masinile pe numele parintilor/bunicilor si tot putin platesc.. si apoi se ajunge la ceea ce vorbim acum, de reducerea bonusului si transferul acelor bani catre toti asiguratii indiferent de varsta pentru ca trebuie scosi de undeva acei bani…
   BTW : ce se intampla daca masina este pe numele lu’ bunica-su’ si se constata ca el era la volan? RCA-ul mai despagubeste ?

   0

  • Nu stiu ce e asa amuzant la hotia asta. De 8 ori mai scumpa asigurarea din cauza varstei?
   Distributia accidentelor cu varsta e o curba inverted Bell deci ar trebui ca riscul la 18 ani sa fie cam de 3000 de ori mai mare ca la 40. Nu mi se pare plauzibil

   0

  • #8

   Vlad, nu stiu ce valori ai luat tu pe axa Y pentru Inverted bell-ul tau de ti-au dat riscuri de 3000 de ori mai mari.. :) acea curba inverted bell are doar valoare calitativa daca vrei, valoarea cantitativa fiind data de valorile pe care le atribui axelor X si Y, iar la noi pe Y ar trebui sa pui coeficientul de risc specific fiecarei varste, iar pe X varsta.
   Statistic, cei pana-n 30 de ani care produc accidente reprezinta undeva la 30 si ceva la suta din totatul accidentelor, nu ai cum sa obtii acel de 3000 de ori mai mare…

   0

  • big0ne, dar nu se transfera clasa bonus/malus daca iti schimbi masina? O iei de la zero?

   0

  • #10

   Da. Te reseteaza prostii. Asigurarea e pe masina, nu pe persoana.

   0

  • #11

   big0ne , daca asigurarea e pe masina de ce mai conteaza varsta proprietarului? De asta intrebam daca despagubeste in cazul in care conduce alta persoana decat cea pe care este facut RCA-ul.., pare ilogic..

   0

  • #12

   Schimbat masina in luna noiembrie. Dupa indelungi discutii cu cei de la asigurari, mi-am putut pastra clasa de bonusare (B11 parca)

   0

  • Eugean, uite ca am mai studiat putin si se pare ca se poate https://www.rcapedia.ro/transfer-clasa-bm/
   Habar n-aveam. Nu m-a interesat prea mult pe mine pentru ca vechea masina era pe firma si asta pe persoana fizica.

   0

  • george, logica lor ma depaseste. E mult peste iq-ul meu de roman. Da, despagubeste oricine ar fi soferul. Pana la urma cred ca e gresit sa spui ca asigurarea e pe proprietar sau masina. Mai corect e sa spui ca e asigurata masina celui accidentat.

   0

  • #15

   Salut,

   Se poate transfera bonusul RCA de pe vechea masina pe noua masina in anumite conditii astfel:

   – se vinde si se radiaza masina veche
   – se cumpara noua masina pe acelasi proprietar persoana fizica
   – se emite RCA pentru noua masina iar la emitere se prezinta copii RCA masina veche, copie radiere masina veche si contract vanzare cumparare (sau factura etc.) pentru noua masina. Conditia de baza este ca data vanzarii masinii vechi (dovada de radiere) sa fie anterioara datei achizitiei masinii noi (contract VC, factura). Emiterea nu este chiar pe loc, in general mai pe la toti asiguratorii se asteapta o „aprobare din centrala”.

   Daca indeplinesti conditiile de mai sus legate de vanzare/cumparare poti solicita modificarea clasei de bonus chiar daca, sa zicem, ai facut 2 ani RCA „de la zero”. Doar sa mai ai toate documentele…

   Legat de RCA-ul mai scump pentru tineri, mai sunt si acum diferente, dar in nici un caz de 8 ori. Acum vreo 2 ani erau cele mai mari majorari pana pe la 200% pentru cei pana in 30 ani, dar s-a renuntat la ele.

   0

  • Nu e de 8 ori. E de 4 ori. Eu plateam 300 la 6 luni si pentru el era 2000+ pe 12 luni. Asta acu’ vreo 2 luni.

   0

  • @george: Bingo. Cum riscul nu poate fi 3000x nici valoarea poliței nu poate fi 8x

   0

 3. #18

  Cred ca daca nu reduceau bonus malus cresteau asigurarile.
  Ne plancem cand asigurarile cresc, dar totodata ne plangem si cand da peste noi unul cu asigurare la Euroins sau mai stiu eu cine stie ce asigurator dubios si apoi stam 1 an sa ne recuperam paguba.
  Cred totusi ca problema preturilor la asigurari sta in verificarea devizelor la service-uri. Nu stiu daca s-a uitat cineva pe un deviz cand este reparata o masina pe asigurare, capota si o portiera de schimbat costa 25% din masina.., acolo trebuie facute niste verificari.., dau service-urile in preturi ca surdul in clopot

  0

  • Mi-a intrat o cucoana in aripa din spate acu vreo 7-8 ani. M-am dus la un service pe care l-a recomandat asiguratorul. La service s-a uitat omul la masina si a vazut ca-mi lipseau stropitoarele de far din fata. M-a intrebat: nu vreti sa rezolvam si asta? Da, cat ma costa? A, nu costa nimic, o includem in deviz.
   Bineninteles ca am refuzat indignat.

   0

  • Exact, spoiler fata la o jigodie de compacta + vopsit, farul de pe dreapta si aripa de pe dreapta + vopsit … +3000 lei. 700 de lei vopsitul pe piesa de croserie intr-un cacat de oras de doi bani unde majoritatea oamenilor muncesc pe salariu minim. Cum draq sa ceri atat?!?

   Pe de alta parte e vina asiguratorilor (sau o parte dintre ei) ca sunt de rahat si uita sa vireze banii tinchigiilor, e normal ca oamenii sa umfle preturile cand ei lucreaza acum si isi iau banii peste doi ani cand se termina procesul. Am un prieten cu un service premium, stiu foarte bine ce vorbesc, cate 80-100k euro pe care asiguratorii „uita” sa-i plateasca.

   0

  • #21

   @floo. Da am descoperit si eu recent ca vopsitu e mai scump sau macar egal cu piesa :)) not so funny.

   0

 4. #22

  Daca nu ai vandut prima masina ( si anuntat asiguratorul ca vrei sa iti transferi/pastrezi BM) nu beneficiezi de aceeasi clasa la a doua masina.

  0

  • #23

   Eu n-am priceput nimic. Încearca din nou.. Ca ne interesează.

   0

  • #24

   Ca sa beneficiezi de aceeasi clasa BM la a doua masina, prima trebuie vanduta si anuntat asiguratorul.

   0

  • #25

   Nu trebuie sa anunti pe nimeni cand vinzi masina. Cand o iei pe cea noua si vrei sa o asiguri trebuie sa prezinti niste acte, am scris procedura exacta cateva commenturi mai sus.

   0

  • Sau mai simplu: poți transfera atunci când ai o singură mașină și ceri să ai bonusul de la aia veche. Pentru că nu doar prin vânzare scapi de mașini :)

   0

  • #27

   @ Teniescu Poti avea mai multe masini si o radiezi pe una dintre ele. Acel bonus ti-l transferi. Stiu ca nu doar prin vanzare scapi de masini, dar doar prin radiere poti transfera acest bonus.

   0

 5. #28

  Asa ve trebuie khe meritati, roamanuri rele ce sinteti!

  0

 6. Undeva, in fundal, Huidu si Ludovic Orban aplauda. Huidu mai fonfait si cu o mana mai moale.

  0

 7. Lyes! 507 lei platit la sfarsitul lui Noiembrie (allianz, omniasig), 512 lei acum 5 min.

  0

 8. #39

  „Deci, dacă ai fost șofer cuminte și fără accident în ultimii ani, ASF, sub îndrumarea neobosită a lui Mișu Negrițoiu, tocmai te-a penalizat.”

  O intrebare de tip Devil’s wager: printre cetatenii aia cuminti (nu o zic pe ton sarcastic), cati dintre ei folosesc masina zilnic sau, ca sa nu fiu rau, saptamanal?

  0

  • este irelevant. tocmai a fost penalizata respectarea regulilor.

  • Io am BM 13 pe asigurarea facuta in septembrie. Circul zilnic cu masina, cam 1000 km lunar. Pe polita am platit vreo 350 de lei pentru 1 an.

   0

  • well, saluta-l, de ieri ai BM8

 9. Nu exista soferi nevinovati, foarte bine ca s-au marit preturile. Cine nu isi permite, sa stea acasa. Masina e un privilegiu, nu un drept.
  Sper ca toti banii colectati suplimentar astfel sa fie bagati in piste de biciclete si in autobuze electrice, dupa cum a promis doamna primar Firea.

  0

  • o sa te ajunga blestemele astora pana la urmă, o sa vezi:))))

  • #45

   Tu n-ai fost colindat de Craciun si vrei sa-ti incasezi acum norma de hristosi, cruci si biserici?

   0

  • #46

   sau in cateva statui…

   0

 10. #47

  „este introdusa compensarea directa, adica plata de catre asiguratorul propriu a despagubirilor cauzate de un tert vinovat.”

  Really? Este introdusa insemnand „obligatoriu” sau „optional”? Ca daca e obligatoriu, City si Euroins nu mai prind 2018.

  0

  • #48

   PS Stie cineva daca se poate recupera RCA platit pe un an, acum o luna? Ar trebui normal sa existe o procedura de renuntare la contract.

   0

  • e optionala si trebuie sa fie de acord si firma de asigurari

  • #50

   Ce este opțională, compensarea directă sau procedura de renunțare la contract?

   Dacă se bagă compensarea directă pot să renunț la Casco, doar pentru asta îl țineam.

   0

  • compensarea directa

  • #52

   Compensarea directa, cel putin la Allianz unde am regasit aceasta optiune implica si o dublare a primei de asigurare.

   Recuperarea primei RCA se poate face doar daca ai vandut (sau mai bine zis radiat) masina. Prezinti copie radiere, completezi cerere tip, prezinti polita RCA in original (!) si ai dreptul sa primesti inapoi contravaloarea lunilor intregi de asigurare ramase pe polita de la data radierii (!).

   0

  • depinde mult si de cat este un casco. e posibil sa renteze.

  • #54

   Da, e posibil in anumite conditii sa renteze, dar trebuie tinut cont si de celelalte acoperiri casco (vandalism, autori necunoscuti, elemente vitrate, accidente din vina ta)

   0

  • #55

   Am vândut o mașina la care mai aveam 5 luni plătite la Astra si am primit banii pe lunile rămase in vreo 60 zile după niște telefoane . Am vândut anul trecut o Alta mașina si mai aveam peste 7 luni plătite , in 3 zile am avut banii in cont , era la Carpatica . Fără Casco.

   0

 11. #56

  Pe de alta parte dacă ai avut accidente acum iesi mai ieftin… Nu mai ești asa de penalizat.

  Așa se întâmplă când se plafonează asigurările neprofitabile se scumpesc restul.

  0

 12. #57

  Ce imi place cand dai articolele asa la misto. Acum trebuie sa caut pe google „s-a dus pe pula rca-u” ca sa gasesc stirea?

  0

  • #58

   Daca ai gasit da-mi si mie linkul.
   In alta ordine de idei tocmai am facut o simulare la mine si am de plata cam 655 lei pe 12 luni. Clasa B7. Care e mai ieftin decat acum trei luni cand am dat cam 755 pe 12 luni.
   S-a scumpit unde?
   Amuzanti sunt groupama care imi ofera aceeasi cotatie si pe 6 luni si pe 12 luni. Aceeasi, la virgula.

   0

  • nu cititi ba in plm ce scriu, ca s-a scos BM de la 9 la 14? da-o-n mortii ei de stire, ca scrie mare

  • #60

   Nici eu nu găsesc știrea, dar am făcut o simulare și m-au retrogradat la B8. Măgari.

   0

 13. #61

  210 pe 6 luni la groupama si alianz cu B7.

  0

 14. #64

  Cum se zice, „muie misu” sau „puie pisu” ?

  0

  • #65

   Da’ ce-am făcut, şefu’?
   (şi, oricum s-ar zice, se zice cu virgulă)

   0

  • #66

   in primul rand se zice muie psd. dupa aia pnl, usr, pmp, prm, udmr, pdl, ppdd, fsn, pcr… daca considerati ca lista poate fi completata, n-aveti decat, nu ma supar.

   0

 15. #67

  Bună ziua. Ce mai faceți? :)))

  0

 16. #68

  Nu stiu ce e mai deranjant, ca s-a scumpit sau ca tocmai s-au pishat baietii pe soferii care au grija cum conduc.
  Nicio problema? Aveam B14 si am fost retrogradat la B8? o sa am grija sa conduc mai putin defensiv, ba chiar ca un cocalar absolut ca plm, daca tot ma considera infractor macar sa ma comport ca unul.
  dar nicio problema, avem guvern si parlament PSD, se legalizeaza hotia si nu doar ca putem lovi linistiti alte masini in trafic dar putem sa le furam si ce au prin masina.

  La asta se va ajunge, care pe care!

  0

 17. #69

  B2 acum un an – 420
  B3 acum (caci acum clasa de bonus creste cu 1 pentru polita rca pe 12 luni) – 540

  In rest, multa muie ASF
  Daca tot s-au inteles sa aiba toti aceleasi preturi (Euroins = Generali ?!), am ales Generali.

  0

  • #70

   Cealalta masina

   Cu 6 luni in urma:
   B0 – 6 luni – 570

   Acum:
   B0 (iar ?!) – 6 luni – 530 // -12 luni -800

   Aici se pare ca a mai scazut putin. Dar totusi, multa muie ASF.
   De ce iar B0 indiferent ca aleg 6 sau 12 luni ?!

   Desigur, voi alege iar asigurarea pe un an la una dintre Uniqua, Groupama, Tiriac sau Generali.

   0

 18. #71

  Si ca sa lamurim celalalt aspect. Daca ai avut o clasa de Bonus buna si vrei sa o tii la noua masina, se poate.
  Si in principiu asigurarea trebuie sa tina cont de sofer nu de masina. Dar la noi ASF se face ca nu vede. Chiar daca am zece masini, normal e sa am aceeasi clasa de bonus. Ma rog, atat ma duce mintea.

  0

 19. #72

  pe mine ma enerveaza ca asa zisii ziaristi se leaga de faptul ca acum e contract si nu polita RCA si alte rahaturi, dar de porcaria asta nu a scris nimeni.

  Eu mi-am facut asigurarea fix inainte de intrare in vigoare (noroc chior) si m-a costat 550 lei/an si am bonus malus 11, acum am facut un test, bonus malux 8 as fi si imi cere 640 lei.

  Practic nu am facut nici un accident cu masina asta timp de 6 ani si nici un accident deloc in ultimii 10 ani si mi se scumpeste asigurarea…

  0

  • PENTRU CA MERITI!

  • #74

   Ultimul accident l-am făcut în ’95, și tot mi se scumpește asigurarea în fiecare an. Ar trebui să-mi înscriu mașina pe Bulgaria și să mă piș pe ei și pe asigurările lor.

   0

  • SI PE IMPOZITELE LOR, SA NU UITAM.

 20. #76

  Eram B9, pe noul stil sunt B8. În vară am făcut RCA pe 1 an la UNIQA: 469 lei că nu mă puteam apropia de 900-1000 cât era la Allianz sau 700 la Generali.
  Acum e 484 la Generali, City și Omniasig?? Iar la Allianz e aceeași sumă dar pe 6 luni? WTF?

  0

  • #77

   Din 18 Noiembrie s-au plafonat tarifele pe 1 an asa ca pe un an de zile e cam acelasi pret pe la toti. Nu le convine asiguratorilor iar singura modalitate sa mai mareasca preturile era sa mai elimine din clasele de bonus.

   Faza tare e ca plafonarea tine doar 6 luni, dar limitarea claselor de bonus e permanenta din cate stiu eu.

   0

 21. #78

  Si totusi am verificat acum pe doua site-uri (emag si i-asigurare). Nu pare sa se fi schimbat nimic. Imi da aceleasi valori mai mici decat in august. O fi ceva gresit in aer. Sau in capul meu?!
  Oricum pana in august pierd perioada asta de armistitiu in care e limitat pretul maximal. Vedem atunci adevarata piata a mogulului Negritoiu.

  0

  • daca nu ai peste B8, nu observi nimic.

  • #80

   Arhi, si la fix B8 am vazut modificari, nu am inteles inca de ce. B8 vechi si B8 nou au cel putin teoretic aceeasi bonificatie.

   0

 22. #81

  Plm prost am fost ca nu i-am ciordit sania si renii patruoripatru mosului.Mosului sigur nu ii scade bemeu ca pl cadouri.

  0

 23. #83

  De la B14 la B8. Muie ASF!

  0

 24. #85

  E foarte bine. Tot ce trebuie sa faci e ca după bonus 8, să mai dai cu rabla în cate cineva, și să ai RCA la euroins/ City, desigur.

  0

 25. #86

  E clar Romania e prima tara din lume care gandeste in viitor! Am conceput asiigurarile pentru vremea cand masinile nu vor mai avea sofer.

  0

 26. #88

  Vreau să îmi lansez și eu blogul meu, acum în 2017, fraților. Voi rămâne și aici comentator, unde m-am consacrat, dar vreau să îmi fac și un blog al meu personal, unde să scriu mai mult poezii, blog artistic, filosofic, de fapt să scriu ce îmi trece prin cap, dar mai mult blog de poezie dar nu numai. Deci asta voi face, în curând îmi voi lansa blogul meu personal.

  0

  • #89

   Eu zic sa iei un lighean si sa te lansezi in dunare sau ce parau ai tu pe langa bordeiu ala de chirpici a lu bunicata. Vezi doar sa nu fie ligheanu ala bun in care fac rudele baie la craciun.

   0

 27. #90

  @offtopic – România e pe prima pagină pe Imgur: http://m.imgur.com/gallery/Jm4pb

  0

 28. #91

  Auziți mă, voi ce ziceți, mă. DEci vreau să-mi fac blog, dar în același timp nu vreau să mă deconspir. Cum să fac? E posibil? Pentru că aici e tot misterul. Asta e firma mea cu care mă știe lumea- Freigedank :)) Ăsta e brandu meu. Ca Zorro sau ca alții. Deci credeți că îmi pot face blog fără să mă deconspir? Voi ce ziceți? Sau dacă m-aș deconspira aș avea mai mare succes dacă imi fac blog? Că oricum, dacă imi fac blogu, ăia care mă găzduiesc, o să-mi gazduiască blogu, o să știe cine sunt, nu? Și dacă bulangii mă dau în gât? Deci cum să fac? Voi ce credeți?

  0

  • #92

   Normal ca se poate.Adica trebuie sa se poata altfel cum ar avea aia ce detin siteuri de torente anonimitate? Se poate. Dar nu stiu daca si pe ro. Da iti iei pe altceva pe com sau net

   0

 29. #93

  Uitați mă fraților, pt care dintre voi aveți neveste, prietene, gagici, vă dau o idee de cadou pentru ele. fierul ăsta de călcat de pe lajumate.ro . :))))))

  https://lajumate.ro/fier-de-calcat-cu-carbuni-3997686.html

  0

 30. #94

  E o maimuță la antena 3 Cosete Chichirău :))))) A făcut-o KO, Ciuvică, a plecat din platou :)))))) Incredibil, cine a ajuns să facă politică in țara asta, Chichirău deputat auzi, îmi vine să vomit. și Ciuvică e cam nebun. dar și eu cred ca sunt putin retardat că mă uit la ăștia :)))

  0

 31. #95

  Vinde unu din Brașov o veioză vintage, poate îl interesează pe Zoso :)))

  https://lajumate.ro/veioza-vintage-3721865.html

  0

 32. tu pleci de la o ipoteza gresita, cum ca acest stat te premiaza daca esti cinstit si corect…..total gresit, este invers, da!!

  bonus malus= raul este bun (vezi celebra reclama cu murdaria este buna)

  0

Citește și...

Scris de Robert Agachi -Alo!Alo!Casa Moise?     -Alo!Da, domnișoară.     -Așteptați vă rog să va fac legătura ,că vă caută Dumnezeu dar acum e pe linia cealaltă cu Noe…     -Da’ durează mult domniță, că e tarziu și as vrea să dorm, că mâine tre’ să mă duc iar cu […]