După ce îi antrenăm bine, îi pensionăm

Nu știu alte state cum sunt, dar, în românia, există o lege care nu permite militarilor să mai rămână angajați în armată, dacă au depășit 55 de ani. O chestie, nu-i așa, bună, atunci când vorbim de grade inferioare sau soldați angajați, nu vrei să fii apărat de cineva care nu prea mai e chiar la prima tinerețe, nu? Fiecare vârstă are plăcerile ei, când ai 20 de ani, ai onoarea de a muri pentru patrie și de a-ți lăsa femeia văduvă, când ai 50, ai onoarea de a consola respectiva văduvă.

Ideea e că, în armată, în structurile de comandă, experiența se câștigă odată cu vârsta. Indiferent despre ce arme vorbim, ideea de bază e aceeași. Strategie, gândire analitică și experiență, foarte multă experiență. De aceea avansarea în grad se face, în principal, pe baza vârstei. Ai vrea să știi că siguranța ta ține de general Oprea sau de un general de carieră?

Ce face românia cu ofițerii ei superiori, adică generali și colonei? Imediat cum au împlinit 55 de ani, îi pensionează. Atunci când de fapt armata ar trebui să beneficieze de experiența acelor oameni, de gândirea formată de-a lungul a zeci de ani de diverse situații, zbang, noi îi tragem pe dreapta și îi pensionăm.

Mă gândeam la asta amintindu-mi fostul comandant al nevesti-mii de la Academia Tehnică Militară. Un super general, om extraordinar, ridicase academia din temelii, oamenii pur și simplu îl iubeau. A făcut 55 de ani, a fost pensionat, sănătate și virtute. Acum e comandant un moldovean arogant și incompetent, care habar nu are de nimic. Victorie pe toate fronturile.

Posibil ca și asta să fie motivația pentru care noi nu avem armată. Nu are cine să o comande, generalii experimentați sunt la pensie, angajați prin alte părți, pentru că trebuie să fii dus cu pluta să tragi pe dreapta la 55 de ani, când ești la apogeul experiențelor umane.

Bine că populația are încredere în armată, biserică și politicieni. Este exact direcția unde trebuie să își îndrepte speranțele.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

30 comentarii

 1. #1

  Ce armata romana fratioare, ca toata ziua curata cartofi si matura curtea.Da sunt ceva profesionisti care chiar au fost in misiuni and stuff dar restul sunt praf.Bugetari care papa banii statului nefacand nimic.

  Thumb up 39
  • Cum nu fac nimic? Ii deszapezesc pe civilii lenesi sau ii salveaza de la inundatii pe betivii care stau si se uita la ei cum muncesc.

   Thumb up 50
  • #3

   Astia is ca medicii. Ii bine sa ii ai acolo si sa nu ai nevoie de ei.

   Thumb up 36
  • Exact. Si in caz de razboi tot prostimea a chemata cu forta sa apere tara. Pai cum vine asta?

   Thumb up 13
 2. #5

  Din cate stiu, exista portite sa poti ramane in cadrul armatei daca doresti. In general, doar leprele raman.
  Pe de alta parte, dupa 40 de ani de armata, ti se ca ia.

  Thumb up 17
 3. The War is coming. Laugh now cuz you will scream and cry later. Everything will be cold. The food, the water, the heart…..

  Thumb up 4
 4. #7

  Despre ce apogeu vorbești? La 55 de ani deja nu mai faci parte din publicul comercial, votezi cu psd și mergi la piață în partea cealaltă de oraș după castraveți la reduceri.

  Thumb up 17
 5. #10

  nu ii avem pe Ilie Nastase si Nea Puiu Iordanescu ? la ce ne mai trebuie alti generali ?

  Thumb up 25
  • #11

   Exact inca o aberatie, cum sa fie cineva general daca nu a avut nici o tangenta cu armata.E ca si cum de maine te fac chirurg cand tu esti pompier sau mecanic si iti platesc si leafa aferenta.

   Thumb up 24
  • #12

   Cum n-au avut ma tangenta cu armata??? N-au luptat ei la Steaua? Nu era Steaua clubul armatei??? Pai? #ginditivabaicindspuneticanauavuttangentacuarmata.

   Thumb up 13
 6. #13

  Militarii nu se pensioneaza cu adevarat niciodata, sunt trecuti in rezerva, iar in caz de nevoie (razboi gen), putem apela din nou la experienta lor. Teoretic…

  Thumb up 5
 7. #14

  Armata vrea sa ii ia Steaua lui Becali. Sa ii bata pe rusi la Moscova cu 2-0.

  Thumb up 3
 8. #15

  off topic: bo$$, poti da sursa fotografiei? evtl si cu coordonatele geografice.
  ca pasionat de istorie recunosc cateva personaje, dar parca unul nu e la locul lui in poza asta….

  Thumb up 0
 9. #19

  Bun, aladin stanga stiu cine e, ala din centru stiu, da’ ala din drepata? Mi se pare o figura foarte cunoscuta. Sa fie IG Maurer?

  Thumb up 0
 10. Te uitai la poza maresalului Foch, cand ai scris articolul asta?

  Thumb up 0
  • #23

   Lasa, ca si noi l-am avut pe Averescu….

   Thumb up 0
 11. #24

  am avut placerea sa cunosc cativa generali. cu mici exceptii niste personaje ridicole si ingamfate de zici ca erau mici dumnezei. penibil.banuiala mea e ca armata romana e un fel de loc in care daca esti priceput iti asiguri niste venituri serioase si scapi pe la 55 ani cu o carca de bani si avantaje, pensie zdravana, numai bine sa te poti ocupa mai bine de afacerile incepute din timpul serviciului.

  Thumb up 20
 12. Imperiile Roman si Otoman au decazut si desfiintat pentru ca generalii au considerat ca e mai fain sa fie bogati si cu burta mare, decat in noroaie sau praf, cu sange pe maini. De asemenea Imparatul/Sultanul a considerat ca e mai cool sa aiba generali tineri, decat unii batrani, in care ostirea avea incredere, si care puteau sa i-o traga la bubita in orice moment. In Romania e fix la fel azi, doar ca fara imperii.

  Thumb up 0
 13. #26

  Generalii pot activa până la 60 de ani.
  Mi se pare complet nefiresc ca un militar să ajungă în grade superioare fără a se apropia în toată cariera sa de vreun teatru de luptă. Majoritatea sunt în situația asta. Păi atunci care este meritul său de a fi general ?
  Îl idolatrizezi pe comandantul nevestei, însă nu îi subliniezi aptitudinile profesionale, ci mai degrabă pe cele umane.
  Sunt convins că la o chermeză sunt toți niște oameni minunați, însă pentru asta nu meriți grade militare ori pensii grase.

  Thumb up 10
 14. #27

  „Acel moment când jigodia din dotare te scoate la pensie” corelat cu „După ce îi antrenăm bine, îi pensionăm” e o recunoaștere mascată a faptului că el te-a dresat și nu invers?

  Thumb up 1
 15. #28

  Pentru 20.000 pensie, si eu m-as face jeneral si m-as pensiona la 55.
  Am intalnit si veterani care au servit tara pe teatrele de lupta, pe unde aveam sau nu aveam treaba, dar 15k-20k cu sporuri mi se pare aberant.
  Ala care s-a pus in fata glontului pentru NATO, sa mai ciugulim si noi o pomana electorala sau o transa FMI, merita banu, dar jeneralii astia care n-au prins nici Revolutia?

  Thumb up 1
  • #29
   Arhi

   si cand sa ii platim, doar in perioada de razboi, dupa care ii facem sudori si fierar betonisti? realizezi ca vorbesti de cei care, in caz de razboi, te apara fizic, pe tine?

  • #30

   Eu sunt de acord doar cu nevoia unui stagiu intr-un teatru de operatiuni. Cat de reala si relevanta e experienta unui comandant care a avut ultima aplicatie înainte de 2000 rămâne un subiect supus discutiei…

   Thumb up 1