Scris de Nea Ilie de la Sculărie

Inspirat de o postare a lui Cetin și de conversațiile de-acolo, încep de azi un mic ghid de educare în evitarea înșelătoriilor. Da, știu, e mai simplu să râd de cei care au luat țeapă sau de idioțenia țeparilor, dar râsul nu mă ajută decât pe mine (și cei 3 prieteni care au înțeles poanta) vreo 5 secunde, pe când sfaturile ar putea să ne ajute pe toți, toată viața.
Așadar, începem.

Ce prost am fost – episodul 1

Unul din benefiiciile pieței libere e independența. Am auzit, citit sau văzut povești de succes cu oameni care au devenit independenți financiar sau care lucrează de acasă după bunul lor plac. De la freelanceri până la contabile care dau la butoane din sufragerie, toți visăm să dăm 3 click-uri și să vină cașcavalul.

Între timp au apărut reclamele la lucrul de acasă – căci, nu-i așa, cineva trebuie să profite și din asta.

Reclame ca “Fii propriul tău șef, lucrează de-acasă” sau “Monica a făcut 1000 de euro pe lună de la ea din sufragerie” au apărut peste tot. În comentarii la articole, în email-uri, în ziare și chiar pe stâlpi, în oraș.

Chiar dacă job-urile sunt diferite, mesajele sună toate la fel: fă bani de-acasă, chiar și-n timpul liber.
Sunt unii care promit chiar și bonusuri la înscriere.

Acuma, dacă ați fi în căutarea unui loc de muncă sau dacă ați duce-o mai greu cu banii – ca noi toți – voi ce-ați face? Ați zice “Unde mă înscriu?”, nu?

În realitate ar trebui să fugim de astfel de anunțuri. În primul rând că sunt tot felul de capcane acolo.
• Unii îți cer să faci mai întâi un curs fără de care nu poți lucra. Până faci bani de curs, până termini cursul, job-ul nu mai există iar tu rămâi cu un certificat de “operator de rânduri și coloane” care nu-ți va folosi la nimic.
• Alții îți cer direct o taxă de înscriere – pentru verificare aptitudini, interviu, sau cine știe ce alte hârțogării – în realitate inexistente sau nefolositoare.
• Alții nu-ți cer nici certificat, nici cursuri, nici bani dar te pun să faci lucrări foarte grele pentru care te vor plăti 1 cent pe oră.
• Alții îți vor cere să faci curierat. Poți să-l faci chiar și cu troleul. Te duci, iei pachetul și-l livrezi la adresa respectivă. Nu de puține ori, pachetele alea conțin produse ilegale.
• Alții îți vor cere să dai click pe 1000 de reclame și te vor plăti a mia parte dintr-un cent pe click.
• Alții te invită să plătești 99 de lei pe un ghid care-ți va spune cum să faci mai mulți bani. Ghidul nu face altceva decât te sfătuiește cum să le tragi țeapă la toți prietenii tăi pe care-i păcălești să cumpere același ghid cu 99 de lei.
Iar exemplele pot continua.

Concluzie: nu există job de acasă decât dacă ești foarte pregătit în ceva: ești un bun publisher, un developer foarte bun sau o contabilă foarte bună ori ai o profesie pentru care ai studiat sau ai lucrat ani de zile căpătând experiența necesară și care îți poate asigura independeța financiară. Dacă aveți familie și copii, sfatul meu e să nu încercați astfel de experiențe.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.