De Valentin Andrei

Se pare că din 332 de proiecte de cercetare, bazate pe studii clinice, doar 6 au ca țintă vindecarea diabetului de tip 1. Aceste studii sunt de durată, mai multe faze trebuind obligatoriu de urmat. Un produs ieșit astăzi „pe piață” ar fi rodul unor cercetări începute acum 15-20 de ani. Atât durează.

Din păcate, tentația banilor primează scopului de la început de drum. În 2008, CureDM (www.curedm.com), după mulți-mulți ani de cercetări, anunță descoperirea „Pancreate”, o pepdidă umană care dă remisie diabetului de tip 1. Nu mai apucă să scoată produsul pe piață, căci drepturile lui exclusive sunt cumpărate de gigantul Sanofi Aventis (en.sanofi.com/), pentru 335mil$, pe 8 Aprilie 2009. Cumunicatul de atunci încă mai poate fi citit pe site-ul lor: (en.sanofi.com/Images/13732_20100410_curedm_agreement_en.pdf).

Ei bine, ia să vedem cine va găsi vreun articol despre „Pancreate”, unul mai nou de 2009, dar care să nu fie copy-paste al celor din acea perioadă. Credeți că 335mil$ este o sumă mare?! Tot pe site-ul Sanofi găsiți rapoartele financiare anuale. Puteți vedea cât câștigă din Apidra și Lantus, cele două tipuri de insulină pe care i le injectez băiețelului meu, din decembrie 2012, când a fost diagnosticat.

Chiar dacă 335mil$ n-ar fi o sumă deloc mare pentru ei, de ce ai plăti atâția bani pe ceva care nu este ok? Dacă nu este ok, macar să se comunice ceva de genul, am luat țeapă, am cumpărat un rahat, se mai întâmplă. Sau, dacă nu este așa, să spună că se fac studii pentru a se aduce îmbunătățiri produsului. Oare sunt încă șocați că le-a ars sediul, la două luni după această achiziție?(stirileprotv.ro/stiri/eveniment/incendiu-la-o-cladire-de-birouri-de-pe-bulevardul-carol-i-din-bucuresti.html). N-ar trebui, asta s-a întâmplat în București și a fost doar o coincidență.