Facebook nu poate fi o sursă de trafic pe termen lung

Acum vreo 2 ani, încercam să îi explic unui prieten de ce nu e ok că își bazează traficul sitului exclusiv pe linkuri aruncate pe facebook. Răspunsul primit a fost că la tine a fost simplu, când ai început tu nu era așa de greu să faci trafic și să fii remarcat, iar eu nu am altă șansă.

Au trecut 2 ani de la discuția noastră.
Prietenul meu, în continuare nu s-a făcut remarcat decât cu linkuri pe facebook. Singurul lui trafic vine doar de acolo, exclusiv când scrie și își lasă linkul acolo.

Pentru că cititorii care vin de pe facebook sunt exclusiv de facebook. Ei nu citesc altceva și nu îi interesează altceva. Nu vor accesa niciodată un site din afara ecosistemului pe care și l-au creat, decât, eventual, dacă dau o căutare pe google și intră acolo pentru a-și satisface o nevoie. Și atât.

Dacă sunteți la început, nu cădeți în capcana lui Am dat un link pe facebook și am 500 de vizitatori, m-a preluat nuștiucine, uuuu sunt celebru. Pentru că nu sunteți. Existați exclusiv pe facebook și, dacă mâine facebook moare sau schimba algoritmul, nu mai existați deloc. Poate sunteți curioși de reachul unei pagini cu 43 000 de likeuri, cum ar fi a mea.

Din 43 000 de mii de oameni care au dat like ca să vadă pagina, facebook le-o arată la 700. Sunt atât de bătrân încât am prins vremurile în care le-o arăta tuturor. Au schimbat algoritmul de atâtea ori, încât vor ajunge să nu o mai arate decât contra cost. Oricum, mi-e indiferent, pe acea pagină postează un plugin, nu intru niciodată, o păstrez doar pentru că, prin agenții, există fete care consideră că dacă nu ai o pagină de facebook cu multe likeuri, practic nu exiști în social media, care social media e doar facebook.

Dacă sunteți curioși despre cum se face, de fapt, cu un site, ca să îl pornești pe facebook, urmăriți cum a început cronica , ulterior transformată în cronica.ro.

Cel mai relevant moment este acela când a mutat știrile pe site, iar cei ce urmăreau acele știri au fost rugați să dea click ca să le citească. UN CLICK, UN SINGUR CĂCAT DE CLICK.
Rezultatul?

Plus declarații de unfollow, de revenire la format (merci) etc. Adică da, ne place, e util, uite ce serviciu mișto. Dar nu vrem să dăm UN RAHAT DE CLICK ca să ajungem la ele, pentru că suntem niște paricopitate care vrem mură în gură și de ce să câștige ăla care muncește pentru chestia aia bani din clickul nostru??? Ei necumpărând nimic, nefăcând nimic, pur și simplu citind aceeași chestie, dar la un click distanță.

Și dacă nu mă credeți pe mine, credeți-l pe Orlando, cel ce face cronica, unul din cei mai vechi și mai buni oameni din online.

Desigur, sfaturile acestea sunt legate de un produs real și valoros. Pentru că dacă scrii bine, dacă ai o idee bună, o comunicare bună, un produs final bun, traficul va veni de la sine, din mixul făcut de toate mijloacele de diseminare, mouth to mouth, facebook, google etc și, într=un final, se va stabiliza și la cel direct. Dacă vreți să vă deschideți încă un site de reviewuri la lipgloss, balm, rochițe, opinii despre fashion și alte bălării, de care e plin internetul până în gât, puteți să rămâneți pe facebook, să vă declarați influenceri și să așteptați să dați autografe pe stradă.

6 comentarii

 1. #1

  Face sens ce zici. Mai important si mai fragut ar fi fost sa dai tu o solutie sau o „reteta” pentru a-ti creste un blog. Aici doar ai eliminat o „varianta” fara sau vii cu solutii. Deci pe scurt, ai dat doar jumatate de sfat :)

  0

  • #2

   Partea asta a fost instinctiv suprimată?

   „dacă scrii bine, dacă ai o idee bună, o comunicare bună, un produs final bun, traficul va veni de la sine”

   0

  • #3

   si de ce ar veni cu o solutie daca nu are problema asta? Dai ceva la schimb in afara de multumiri?

   0

  • #4

   3 euro pe patreon :P

   0

  • #5

   Deja folosind ineptia de „face sens ce zici” nu o sa ma atragi sa mai citesc ceva scris de tine. Poti incepe cam asa „reteta”.

   0

 2. #6

  nu m-ar deranja sa dau un click ca sa vad o chestie nu prea interesanta pe fb, doar ca de 90% dati cand dau click pe acel link sunt nevoit sa astept pana chrome imi face cate o „Scurta vizita” pe 25 de pagini, daca te uiti in bara de link vezi ca umbla aiurea prin mai multe site-uri pana te duce acolo unde ai vrut, imi mai deschide inca 5 taburi cu reclame de poker si cum sa slabesc pe care daca vreau sa le inchid trebuie sa o fac din task manager ca altfel imi apar tot felul de mesaje ce nu ma lasa sa ies de pe ea, dupa ce se incarca pagina dau sa citesc primele 3 cuvinte si dupa imi mai apar inca 3 reclame peste content care trebuiesc inchise.

  daca imi pun adblock tot nu pot vedea contentul pentru ca imi zice site-ul ca daca folosesc adblock nu pot vedea contentul, pana la urma ma las pagubas si si ajung la conzluia ca un rahat de postare care nu e cine stie ce interesanta nu merita atata efort si sa imi stric ziua din cauza ei

  ma uit la maicamea uneori imi trimite poze si postari pe mess, daca e poza directa de pe fb ma uit, daca e link pe vre-un site il ignor.

  0

Citește și...

Persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 6 ani, prevede un proiect de lege introdus acum în Parlament, ca senator, […]

Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că nu s-a schimbat nimic după tragedia din Caracal, astfel că dacă Alexandra Măceșanu ar suna din nou la 112, situația s-ar repeta, la două luni de când nu a fost salvată. „Nu s-a schimbat nimic. Nu contează cât e tura, că e de […]