O familie beton la o fabrică de beton

Am fost weekendul trecut în vizită la fabrica Holcim. De povestit, nu e mare lucru, pentru că e o chestie uriașă, care merge ceas. Se vede cel mai bine cât e de mare din poze.

Ce am reținut în mod direct, pentru că mi-a ars puțin retina.

1. Holcim are clasa lor la școala profesională din câmpulung. Nu garantează angajarea tuturor în fabrică, în general din 24 de oameni se selectează 3-4, dar restul oricum își găsesc de muncă în domeniu, specialiștii în ciment sunt extrem de căutați și foarte rari. Ba chiar majoritatea în cadrul firmelor care lucrează în cadrul fabricii, la diverse externalizări.

2. În fabrică, pentru producerea cimentului, se folosesc, pe lângă combustibilii clasici, și reziduuri diverse. De la cauciucuri până la deșeuri menajere, conform un standard foarte ridicat, datorat proceselor chimice rezultate din ardere. Așa că holcim a încercat să preia deșeurile din orașul câmpulung, pe bază de sortare, impărțind saci menajeri și punând la dispoziție tomberoane speciale pentru colectarea selectivă. După 2 ani au renunțat. Nimeni nu colecta selectiv, totul era la grămadă, toți banii investiți erau complet inutili.

3. Cornel Banu, directorul fabricii, este un tip super mișto, de care mi-a plăcut mult. Directore, soluția ta pentru zgomotul ventilatoarelor ălora sunt niște panouri absorbante de zgomot, similare cu panourile de pe autostradă. :mrgreen:


Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

64 comentarii

 1. N-ai vreo 20 saci de tenco rataciti prin portbagaj? Ma intorc sapatamina viitoare din concediu si am de tencuit bucataria de la tara…

  Thumb up 9
 2. Cine e blonda din poza nr. 4 ?

  Thumb up 26
  • Tipa draguță din partea dreapta: Ana Maria Gheorghe.
   Cu plăcere.

   Thumb up 5
 3. #4

  Presimt glume cu nea Anton. Că nu prea ne-am maturizat.

  Thumb up 36
 4. #17

  M-am uitat la clipuri, deh..e o fabrica de ciment, nu un muzeu.
  Un mare plus pentru tentativa de a folosi deseuri. Tarani cu 4 clase care gandesc la modul ” da ce ba, vrei sa pierd timpul meu sortand gunoiul ca sa faci tu bani ?” Pentru ca atat randeaza saracu costel.
  Per total nice, sa speram ca o sa le mearga bine.

  Thumb up 3
  • #18

   Intr-o fabrica de ciment se arde practic orice. Nu e o tentativa ecologica – e un demers economic 🙂 Ai nevoie de energie…
   Faza misto – ca nu cred ca v-au zis-o – este ca arderea deseurilor se taxeaza. Da, fabrica de ciment, iti cere bani sa-ti arda deseurile 🙂

   Thumb up 2
  • nu, e chiar invers. ne-au zis-o, au propria locatie de coprocesare. si nu se arde practic orice, exista doar numite categorii de deseuri acceptate.

  • #20

   🙂 iti explic in particular daca vrei…

   Thumb up 3
  • #21

   geretus are dreptate. ei primesc bani sa arda gunoaie.
   Iar gunoaiele nu sunt numai locale. Nu stiu sigur la clung, dar in alte parti chiar se ‘importa’

   Thumb up 1
  • #22

   Nu se arde practic orice pentru ca anumite deseuri pot produce compusi toxici. Asta e teoria. Acuma separatul guniului costa asa ca e mai bine e doar sa te faci ca le separi. In anii mei de studentie am aflat cum ca arderea unui lot de medicamente unde formularea a fost gresita e mult prea scumpa asa ca lotul e trimite catre tari din lumea a 3-a unde sint vindute sau donate.

   Thumb up 1
  • stii ca voi mancati cacat, nu? ca in compozitia cimentului nu poate intra orice, pentru ca fiecare tip de gunoi scoate anumite gaze, din care unele nu pot fi compatibile. si ca nu poti pune deseuri medicale, eventual radioactive in ciment. si ca exista o statie speciala de coprocesare la astia, care asta face, verifica gunoiul si il analizeaza. asa ca da, mult cacat aiurea, doar ca sa aveti ce comenta.

  • #24

   Nu te ambala asa tare șerif!
   For the record…am participat la punerea în funcțiune a acelei instalații de SRF (si nu numai).

   Din câte știu la Câmpulung au ajuns de vreo 2 ori deșeuri radioactive ( care au fost detectate și eliminate)

   Thumb up 3
  • ma enervez cand incep expertii in toate…stie el ca se arde orice…

  • #26

   http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/actualitate/19272-o-noua-alerta-de-radioactivitate-la-ecovalor

   S-au respectat procedurile și nu s-a întâmplat nimic. Asta ptr ca materialele radioactive sunt ușor detectabile. în rest cred ca pot arde orice (incl. materiale biologice) fără nici un fel de problema.

   Thumb up 0
 5. #27

  Vizita tovaraseasca la domnul Anton 🙂

  Thumb up 4
 6. #28

  Am inteles ca Anton e multumit de ei.

  Thumb up 1
 7. asta este fabrica aia minunata cara face ca peisajul sa fie alb ca de Craciun si face praf soselele? Sau sunt aia cu cartelu cimentului?

  Thumb up 20
  • nu

  • Ai trecut acum zece, cinspe ani pe langa fabrica dr la Bicaz si ai vazut dezastrul de acolo. Si ce ai zis , asa e peste tot. Ei ghinion, unul din avantajele integrarii in UE se vede clar azi in jurul fabricilor de ciment.

   Thumb up 4
 8. Babaieti!

  Thumb up 36
  • a venit anton:)))))))))))

  • #35

   Vezi că te-a căutat Marcu.

   Thumb up 13
  • Cum ar fi să te cheme Anton Turnătorul, să fii vărsător şi să lucrezi la Holcim? Eh? Cum ar fi?

   Thumb up 13
  • Cine e Anton bre …ca am ramas in urma…Pandutzu?

   Thumb up 1
  • asta e cel mai urat lucru care mi s-a spus in ultimii ani.ca as putea fi Pandutzu..:((
   In alta ordine de idei, urat Cetin, urat,. Sa te duci tu cu familia ta beton la fabrica de beton si sa nu-i spui lui anton?

   Thumb up 10
  • Am avut odata un sef, un irlandez dat dracu, al carui nume tradus in romana suna fix asa: Anton Braconierul. M-a inspirat prin urmare in alegerea numelui de scena aici la Cetin.

   Thumb up 3
 9. Cine o blonda…intreb pt un preten tatuat…

  Thumb up 2
 10. Locuiesc la 15 km de fabrică. Din cauza ei, vârful Mateiaș care prin metode nebănuite a fost scos din patrimoniul național pentru a fi exploatat: „vârful Mateiaş a fost scos din patrimoniul naţional, unde era declarat monument al naturii. De aici, sunt clar implicaţii ecologice, care duc la distrugerea ecosistemului.”
  Nu mai zic de infrastructura rutieră care e praf din cauza tirurilor ce cară zilnic ciment, de îți clănțăne dinții când mergi cu mașina.
  E ok că se creează locuri de muncă pentru oamenii din zonă, dar oare merită să distrugem natura? Ce implicații o să aibe asta pe termen mediu și lung?
  Referințe: http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/reportaj/3080-cum-a-scos-holcim-varful-mateia-din-patrimoniul-statului-.html

  http://www.ziaruldinmuscel.ro/articol/muntele-de-la-mateiaş-se-topeşte-de-la-o-zi-la-alta-iar-meteorologii-ameninţă-cu-o-schimbare

  Thumb up 27
  • #42

   Daca locuiesti in zona stii bine cat a evoluat dpdv al mediului fabrica Holcim in ultimii ani.
   Nevoia de ciment n-o sa dispara doar ptr ca vrea Silviu sa pastreze muntele (si patronul unui ziar o sponsorizare ca sa nu mai scrie articole de genul)

   Din pacate ai dreptate, cresterea capacitatii fabricii se face ‘mancand’ mai mult din munte.
   Ne consideram tara in curs de dezvoltare. Trebuie sa ne asumam costurile acestei dezvoltari.

   Thumb up 2
  • well, ei ne au explicat ca partea din fata a muntelui a fost luata de cineva, in speranta ca o vor cumpara ei. dar politica firmei este sa lucreze doar in spate, pentru a nu deranja privelistea. intrebarea ar fi, ce facem cu calcarul si gipsul ala, il lasam acolo pentru urmasi si construim din PET-URI?

  • Mausoleul de pe Mateias tot in aceeasi stare de degradare se afla?

   Thumb up 0
  • #45

   In vaslui cea mai apropiata fabrica e in iasi. Crezi c-o duc mai bine?

   Thumb up 1
  • @jicaaa, nu patronul ziarului a scos muntele din patrimoniu, să fim serioși. De ciment e nevoie mereu, nu neg, dar asta nu înseamnă că trebuie să topim un munte de tot. Cred că se mai găsesc și alte zone cu calcar din care să se exploateze. În viața asta trebuie să fim și mai cumpătați, dar deja când se scoate un munte din patrimoniul național, e clar unde bat interesele. Sper încă să se trezească cineva pe-acolo ^ care poate face mai multe în sensul ăsta, până nu e prea târziu.

   Thumb up 7
  • #47

   Romania este tara de mana a doua asa ca nu cred ca se respecta undeva norme de protectie a mediului sau daca se respecta se face foarte sumar.Motivul este simplu si anume ca nimeni nu este tras la raspundere.

   Thumb up 4
  • #48

   Misto politica asta de a lucra doar in spate, ca sa nu strici privelistea. Daca o mai si pui in fata oglinzii…

   Thumb up 3
 11. Sunt singurul care nu prea il suporta pe pandurutzu ala?

  Thumb up 17
 12. #50

  Serif, ma oferisem sa te ajut cu bani (am ratat ocazia sa facem o factura spre decontare la ING).

  Ma bagai in faliment daca veneai cu tot autobuzul 😉

  Thumb up 6
  • du-te ba in pula noastra, a fost ziua portilor deschise, era plin de copii acolo.

  • #54

   Tind sa cred ca marius era ironic ca daca nu…well a zis-o cetin mai jos.

   Thumb up 7
 13. Asadar, in semn de apreciere ca ati facut o vizita la Campulung la o fabrica de ciment, ING s-a gandit bine si v-a facut o surpriza „beton”. Adica tematica

  Thumb up 0
 14. Ati stat la vilele Holcimului de la iesirea din Campulung spre Brasov (la limita cu Valea Mare), dar pe o straduta paralela cu soseaua? (Sau ma rog, o parte din cladiri sunt pe cea paralela, intrarea e pe una perpendiculara pe soseaua principala)

  Thumb up 1
 15. Oare de ce la noi nu prinde chestia cu sortat deseuri? M-am tot intrebat chestia asta.

  Thumb up 2
  • #59

   Începe sa prindă. Destul de multe judete au implementat programe SMID (Sistem de Mamagement Integrat al Deseurilor).

   Thumb up 0
 16. #60

  Senior, rogu-te, zi-mi cine-i in poza 15; e draguta foc. Mersi anticipat!

  Thumb up 1
 17. #63

  Daca tot aveati beton, nu puteati sa-l lasati pe Cariciu in vreo fundatie?

  Thumb up 3