Femtocelula ei de viață

Mai țineți minte când erați maxim de invidioși, unii dintre voi, că mi-am pus eu femtocel de la Vodafone, pentru că nu am semnal?
Să nu mai fiți.

Adevăr vă zic vouă, harabaua aia de manțocărie pur și simplu consumă toată banda de gigabit pe care o am în casă. Nu mai merge wirelessul mai mult de o cameră, maxim două, nici să îl bați.

Și câte nu am încercat. Și cât m-am chinuit, inclusiv cu 2 routere, ba legate în serie, ba pus unul din ele ca repetitor. Nimic. De fapt, singura care a mers cât de cât a fost să leg routerul 2 în lan și în el să înfig femtocelula, după care să moderez banda destinată celui de-al doilea router.

Toate bune și frumoase, doar că iMacul, la fiecare deconectare de la roouter, decide să se lege, nu știu cum, la routerul 2, deși e legat fizic în portul 1 al routerului 1. Și logic, nu mai vrea să funcționeze, pentru că își găsește ca DNS 192.168.1.1.

Azi am încercat altceva. Am văzut că unul din routere, D-Linkul mai exact, are posibilitatea de a seta ca o conexiune, opțiunea3G USB Adapter, iar eu am un stick de la RDS care stă degeaba. Am murit 2 ore degeaba, nu vrea să se conecteze nici bătut, cu orice setare posibilă.

Acum încerc o altă idee. Am instalat DD-WRT și am prioritizat traficul prin netmask.
Mâine vedem și dacă a funcționat. Dacă nu, îmi mai fac un abonament la RDS și mai leg un cablu la media convertor, de care mai leg un router, de care leg femtocelula. Să am și eu semnal la telefon.

Este că parcă vă crește inima când vedeți cum mă chinui? :mrgreen:

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

30 comentarii

 1. #1

  disable la wifi la ruterul 2, daca celula aia tot in lan se baga.

  Thumb up 0
  • #2

   disabled, idem. faza se petrece pe ethernet, nu pe wireless:)

   Thumb up 0
  • #3

   ah.
   cam ciudat 🙂

   Thumb up 0
  • majoritatea chestiilor voodoo in networking se intampla de la upnp.

   Thumb up 0
 2. #5

  Nu crezi ca ar fi timpul sa te muti din mijlocul salbaticiei (unde nu ai nici macar semnal de telefon si vecinul din josul strazii e inunandat la fiecare ploaie) in capitala?

  Thumb up 0
 3. #6

  Stai bre ca eu nu inteleg ceva. Mac-ul e legat pe ethernet la routerul 1? Cu WiFi off? Atunci cum naiba ajunge la routerul 2? Iar daca vorbesti doar de conexiuni WiFi, vezi ca au lista de prioritizare.

  Thumb up 0
 4. Ma tu ai cuplaj si vorbesc aia pe semnalu´ tau..

  Thumb up 0
 5. #8

  Huawei

  Thumb up 0
 6. #9

  ce viata interesanta ai tu :))))))

  Thumb up 0
 7. #10

  Tot telefonul fix, cu disc e baza

  Thumb up 0
 8. #11

  Da, din cauza ta si a femtocelulei tale am reziliat contractele ce le aveam cu orange.
  Pare-se ca prefera sa inchida 4 abonamente, destul de mari, aflate in perioada contractuala, decat sa dea un cacat de femtocell unei perosane fizice.

  Thumb up 0
 9. #12

  DHCP server e pornit pe un singur router, nu?

  Thumb up 0
  • #15

   cine e domnita ca i se vede femtocelula…

   Thumb up 0
 10. #16

  Ce draq nu treci pe Cosmote si gata.Oricum, incepand cu 12 septembrie Cosmote e cumparat de T-mobile cu Romtelecom la un loc, cu servicii integrate de tot ce-nseamna cablu+telefon fix+mobil+internet+romtelecom+cosmote cu tot ce trebuie.

  Thumb up 0
 11. #18

  Din cate am inteles, singura problema ramasa era iMac-ul care vede gresit DNS-ul. Poti incerca sa-l fortezi sa se foloseasca de Google Public DNS

  Thumb up 0
 12. #20

  Damn…nu am inteles nimic 🙁

  Thumb up 0
 13. Celula aia a ta locala functioneaza aproximativ in banda de 2Ghz. Sansele sunt maxime sa iti interfereze solid cu wireless (2,4GHz). Incearca sa pui routerul wireless manual pe canalul 1 sau 13. Testeaza. Dupa care, testeaza – daca poti – cu un router care are doar banda de 5GHz activata.

  Thumb up 0
  • #22

   Totul e sa ai si device-uri care folosesc banda de 5Gz.

   Thumb up 0
  • @mihai007 : Pana si iPad 2 – care e lansat in 2011 – stie 5 Ghz. Iar la PC-uri se poate foarte simplu atasa un stick adaptor pe USB. Oricum, ideea mea era intai de toate pentru teste: daca 5 GHz va merge OK, e clar ca sunt interferente mari in 2.4 Ghz. Asa ca ori va scapa de celula GSM ori va trece cu toti consumatorii de WiFi in banda de 5 Ghz.

   Thumb up 0
  • #24

   Celula, daca nu are si wifi, merge in 2100 mhz, spectru licentiat.

   Thumb up 0
  • #25

   eu merg in 2.4, canalul 13. nu are interferente, am verificat canalele si utilizarea lor

   Thumb up 0
  • #26

   Nu te baza doar pe asta. Canalele se suprapun: atunci cand vrei sa depasesti 54Mbps se folosesc mai multe. Cauta un screenshot cu inssider ca sa iti faci o idee.

   Thumb up 0
 14. #27

  Parca era o aplicatie ce o instalezi pe computer cu Wi-fi si iti spune ce benzi sint ocupate si de catre cine. Faci asta intii si apoi selectezi pe router un canal care nu e folosit pentru a minimza interferenta.

  Thumb up 0
 15. #28

  pentru stickul de RDS ai incercat sa disable onboard cd ? sau ceva de genul.. nu ma pricep. Am patit si eu la fel si dupa 2 zile de google , am gasit ca trebuia sa downloadez nu stiu ce putty , ca apoi sa-i dau niste comenzi stick-ului sa disable onboard cd .. si a mers 🙂

  Thumb up 0
 16. #29

  Raspuns final, fara sa sun pe nimeni si fara 50/50: pentru noi, astia mai purii, limba asta, a IT-ului, e mai grea decat japoneza.

  Thumb up 0
 17. #30

  E destul de simplu ce ai de facut, o sa incerc sa nu intru in prea multe detalii:
  – cauta pe net inssider 2.0, e un soft de windows care iti arata intr-un format simplu de inteles cum sta treaba cu retelele wireless din zona ta (parca aveai la un moment dat un laptop hp). S-ar putea sa ai multi vecini care iti aglomereaza banda. Sau pe dracaria de la Vodafone sa ai si wi-fi, eventual vreo doua 🙂
  – incearca sa nu amesteci aparatele. Ai nevoie de un router (eventual cu AP wireless si switch incorporate) si de mai multe switch-uri si AP-uri. Nu de mai multe routere.
  – Nu vrei sa pui un wireless extender pentru ca astea in cel mai bun caz iti injumatatesc vitezele peste radio (folosesc practic aceeasi banda pentru receptie si retransmitere).
  – Daca ai nevoie sa iti extinzi reteaua wi-fi intr-o camera unde semnalul de la router este slab este mai bine sa folosesti un Access Point (unele routere pot fi transformate in AP din setari) pe care sa il legi cu un cablu de router-ul de internet.
  – incearca sa folosesti clase IP separate pentru routerele tale. Le vei putea identifica mai usor. 192.168.200.x sau 192.168.201.x sunt mai rar intalnite la alte aparate. Vei putea identifica in felul asta pe ce retea esti conectat mult mai usor.
  – din cate stiu eu de la alti operatori pe femtocell iti adaugi tu telefoanele permise, nu cred ca iti folosesc si altii aparatul.
  – foarte buna sugestia cuiva de mai sus cu banda de 5Ghz, daca router-ul stie asta. Vad ca iMac-ul din 2009 stie, din ce zic unii pe interwebs. Bine, nu vad de ce ai folosi iMac-ul pe wireless, da’ asta e partea a doua. ifoanele stiu, ipadul de la 2 in sus stie, tabletii cu androizi stiu, in genere.
  Daca tot nu te descurci tenteaza pe micut cu o bere, sau pe mine daca esti din Bucuresti, si te rezolva nenea in 10 minute. E mai complicat sa scriu 🙂

  Thumb up 0