Fiat lux! Să se facă lumină, adicătelea

saint goban

Așa a zis și dumnezeu

doar se știe, la început a fost numai întuneric. Pentru că ce altceva este întunericul, decât absența luminii. Lucrul acesta se aplică și în situații fizice cât și în situațiile psihologice. Pentru că întunericul minții nu este decât absența luminii învățăturii. Iar lumina este energie, iar energia, se știe, nu poate fi creată și nu poate fi distrusă, ci poate fi doar transformată. Cum alegi să o transformi este motivul pentru care ești în lumină. Sau întuneric.

Bunica mea ura întunericul

Nu, nu avea fobie de întuneric, ci pur și simplu nu îi plăcea ideea de fi în locuri întunecoase sau cu penumbră. Niculai, o să fiu în întuneric o eternitate după ce o să mor, lasă luminile aprinse, îi zicea bunicului. Acum, când scriu aceste rânduri, am lumina aprinsă în casă, deși afară este zi. Este o ușoară penumbră și nu îmi place, nu văd bine, nu se vede bine înăuntru și am o completă stare de disconfort.

Sunt ochelarist de când mă știu

De când mă știu, am o problemă cu claritatea ochelarilor. Pentru că am genele foarte lungi :wink: rămân tot timpul urme pe ei și mă enervează la culme. Același lucru se aplică atunci când mă uit printr-o fereastră. Răsuflarea mea aburește sticla și nu se mai vede bine. Și trebuie să șterg până rămâne totul oglindă. După care respir iarăși și o iau de la capăt. Același lucru se întâmplă cu oglinda din baie, când se aburește. Pierd timp precum Monk, încercând să o aduc la nivelul de luminozitate maxim.

Nu suport mașinile românești.

Poziția parbrizului este făcută să îmi vină undeva sub nivelul ochilor, cel puțin când e vorba de înălțimea mea. Când conduc, e ca și cum aș avea tunnel vision sau aș conduce un tanc prin vizetă. Se vede doar șoseaua, nu se vede albastrul cerului și lumina sa.

Sunt un ciudat obsedat de lumină, recunosc.
De aceea, să scriu despre SGG PLANISTAR SUN mi s-a potrivit ca o mănușă. Pentru că tot ce vreau împrejurul meu, când sunt acasă sau la birou, sunt vitraje mari, care să lase lumina înăuntru cât mai mult. Aș vrea o casă cu un perete complet de sticlă. Desigur, dacă acel perete ar da spre o cascadă cu peisaj arborescent, ar fi și mai minunat.

Și da, o sticlă de calitate când e vorba de casa ta este extrem de utilă. Știu că nu trăim într-o zonă în care casele verzi, care își conservă energia, să fie foarte răspândite, ci mai degrabă e o mândrie că ai bani să dai drumul la centrala termică sau aerul condiționat, după caz. Dar știți ce plăcut e când e vară, afară sunt 40 de grade, iar sticla ta ce face legătura cu exteriorul, SGG PLANISTAR SUN pur și simplu nu lasă căldura în interior?

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

16 comentarii

 1. #1

  Cand ai zis o sticla de calitate, mi-a fugit gandul la altceva…

  0

  0

  • … Mona?

   0

   0

  • #3

   Ala-i plastic. Da, stiu, sunt un cunoscator. Oricum nu mai e ce-a fost; acum otetul de mere e la loc de cinste.

   0

   0

 2. #4

  Asta e primul articol de la tine pe care l-am citit cum citesc bloguri de fashion.

  0

  0

 3. #5

  Lumina fara intuneric nu are nici un farmec asa cum nici sunetul fara liniste.

  0

  0

 4. #6

  De fapt Dumnezeu se referea la o anumită mașină italiană. Amănunte…

  S-a schimbat fontul. E mai mic și mai condensat. O să mă obișnuiesc.

  La aia cu poziția parbrizului, dă scaunul mai jos :) Nu am încercat la mașini românești, la Dacia 1300 nu se putea, dar presupun că la astea contemporane se poate.

  0

  0

  • #7

   da ctr+r, ca nu e deloc mic si condensat

   0

   0

  • #8

   pe mine nu ma deranjeaza deloc fontul. am dat si eu ctrl+r si pula. eu maresc cu ctrl si roata. sau despre asta ziceai? fii mai ca emisiune aia „scurt si la obiect” ( parca exista, nu?) SAU FII
   CA EMISIUNEA LUI BUHOIU „UN ZAMBET PE 16 mm” ,
   ai vrea tu…:))))))
   de fapt de ce incep cu conditionari ? nu stiu.
   ma educ
   spor

   0

   0

 5. #9

  What month is this?

  0

  0

 6. #10

  Inteleg ca nu te-ai uitat la meci aseara? :)))

  0

  0

 7. #11

  Și iarna ce faci dacă nu intra căldura ? Maica, iți dai seama cât plătești la întreținere ?

  0

  0

  • #12

   Dar vara ce faci cu atata caldura? Pui AC? Ai idee cat costa ..si mai ales cat consuma? Sau apelezi la metoda clasica – deschis toate usile si geamurile pana ajungem la spital ? :D

   0

   0

 8. #13

  Chief, nu ziceai c-ai venit din concediu? O tot dam cu lumina? Spune de steaua :D

  0

  0

 9. #14

  Cetin, dacă nu e locul potrivit pentru o astfel de întrebare te rog șterge comentariul.
  Știe careva un magazin în București (sau pe aproape) care să vândă ferestre cu rame subțiri din PVC? Nu vreau lemn, nu vreau aluminiu.
  Caut așa ceva: http://www.brytahomes.co.uk/images/tn_upvc2.jpg. Sau așa: http://www.homeinnovationsfife.net/wp-content/uploads/2014/11/casementwindows1.jpg.

  0

  0

 10. #15

  Vorba poetului: o umbra de lumina…

  0

  0

 11. #16

  „vara nu dormi”| ai fost prin Elvetia la muls si t-a fost lene sa pui cortul. .. da stiu .. nu e de tine , daca nu a re baie si toate conditiil e necesare.
  btw am fost la 1mie de km s-am ajuns prin paduri pt cumparat teren cu padure si rau sau lac.
  am dormit in masina cu cortul in portbagaj. era si o mlastina pe teren. deci era moarte curata.
  ajuns acasa si citesc la Luna despre „hotelurile „alea.
  iti zic eu ! daca nu sunt toate gazele de pe lume si la inaltimea aia nu vezi neam, as fi dat 184 de euro.
  pe drum la 120 km/h pe sosea eu, trecea agale un urs. d-aia am si dormit in masina. cu pusca , cutit, spray cu tot.- e mai safe.

  pe cat urasti tu de tare absenta luminii, pe atat de mult iubesc eu penumbra, intunericul. cu ploaie e perfect.
  urasc sa ma bata soarele-n cap si in casa sa fie lumina cam 30% . am draperii din tavan pana la podea peste tot.
  n-am copii. cine stieeee cum ar fi fost. nu-s curios.

  ma tot gandesc la aparatul ala care l-ai lasat la timisoara. m-a pocnit un chef. da ma duc la rapid la 400 m olimpic like aici langa mine.
  sa ma uit

  0

  0

Citește și...

Știți care e adevărata problemă a generației actuale? Nu că profesorii de religie își violează elevele. Nu că Shreyl Sandberg de la facebook a transformat sfârcurile feminine în cea mai îngrozitoare infracțiune de pe internet, mizerie care s-a propagat peste tot, practic poți publica orice pe internet, cât timp nu sunt sfârcuri de […]

Trebuie să fiți foarte atenți unde vă trimiteți banii. Circulă zilele acestea o fraudă pe facebook cu nuștiuce întâlnire în Piața Victoriei pe 10 August, iar băiatul care a făcut pagina, bănuiesc că un anume Prună-Vlad Ionuț, cere donații pentru, țineți-vă bine: Deci da, donați ca să ne țină la curent cu acțiunile […]

O mizerie de poze identice, unde fiecare se înghesuie să copie pe fiecare, în speranța de a deveni celebru și de a nu mai munci nimic. Mi-am șters contul de ceva vreme și nu simt nevoia de a face ceva în privința asta. Când primesc linkuri care duc către instagram, nu dau click […]

Iar mâine dimineață, cu cățel, purcel și prieteni, suntem direct pe baltă. De abia aștept, vă jur, a tre cut un an… Ce voiam să vă întreb, în afară de chestia aia cu spinningul, care nu e de mine, nu mă văd biciuind apa, cum se pescuiește în dunăre? Întreb foarte serios, mai […]