La ce folosește codul poștal

Acum ceva ani s-a întâmplat o revoluție la poșta rromână. Nu, nu s-a schimbat șeful urmărit de DNA, cum ați fi tentați, ci au fost schimbate codurile poștale ale rromâniei.
A fost o adevărată revoluție. S-au dedicat emisiuni, s-au făcut campanii de informare a populației, s-au făcut situri care iti spun codul in functie de strada sau numarul de la pantofi. Ce să mai vorbim, o adevărată iesterie națională.

Bun. Cati stiti ce cod postal aveti? Eu habar nu am, l-am folosit de vreo 2 ori, când mi l-a cerut paypal. În rest, nu îl știu, nu îl folosesc, plicurile mi le trimit cu fancurierul și cam aia e.

Dar întrebarea rămâne.
LA CE FOLOSEȘTE CODUL POȘTAL?

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

30 comentarii

 1. La identificarea cat mai rapida a oficiului postal de care apartine destinatarul (si chiar a postasului care-l va duce la adresa indicata – daca coletul/scrisoarea nu are regim special). Cand pleaca un plic de la tine, el ajunge mai intai la un centru zonal de triere, centru de la care pleaca catre niste centre mai mari (zonale) care-l trimit la randul lor catre oficiul postal de destinatie. Identificarea centrelor astora se face cel mai usor plecand de la codul postal, daca acel cod este completat corect distributia se poate face automat, daca nu pare corect sau nu exista se intervine manual, iar asta necesita resurse suplimentare.

  0

 2. #2

  Codul postal are ca scop sortarea rapida a corespondentei. E mai usor sa citesti un numar sau o combinatie alfanumerica decat sa citesti toata adresa.

  La codurile postale romanesti prima cifra e regiunea, a doua judetul, iar ultimele reprezinta localitatile, strazile (sau portiuni ale strazilor), si numerele.

  Odata ce corespondenta e primita la oficiul postal cel mai apropiat de destinatie se sorteaza iar, in functie de zona/strada/etc. se repartizeaza la postas. De multe ori postasul e primul care citeste adresa propriu-zisa de pe plic (asta daca codul postal a fost valid).

  Deci practic rolul codului postal e sa grabeasca livrarea corespondentei. Nu e pe testate dar tind sa cred ca daca nu ai codul postal trecut s-ar putea sa astepti mai mult. Si da, imi stiu codul postal si le-am stiut pe toate pe care le-am avut. Sunt 6 cifre din care primele 3 sunt super usor de retinut daca nu te muti in alta localitate.

  0

 3. de cand ma stiu, pe toate formularele completate de mine, fie online fie offline, au avut trecute in dreptul C.P. 7000 sau 70000. in caz ca nu ma lasa, si aici ma refer la cele de pe internet, mai adaugam un 0 ca sa iasa numarul de cifre. mi se pare cea mai la indemana solutie.

  0

 4. cum adica la ce? pai la posta. 🙂

  0

 5. La mine pe buletin scrie o strada daca caut acea strada pe internet imi apare altceva eu nu inteleg deloc codurile postale…

  0

 6. Pe tine, cetatean de rand, la nimic.

  0

 7. #7

  google maps. dar pt romania i don’t think so. de streetview nici nu mai vorbim.
  pentru romania e bun asta http://www.norc.ro/street-view/
  care te duce la adresa exact dupa codul postal. aahhhh. ba nu.
  e bunicel. au muncit o gramada de oameni pt asta. felicitari lor

  0

 8. La noi nu foloseste la mai nimic. In tarile cu apa calda e foarte util mai ales pt. cei care folosesc GPS-ul. Bagi codul postal si voila…stii unde sa ajungi. E mai simplu de notat in graba cateva cifre decat o adresa intreaga….

  0

 9. #9

  Pai te ajuta ca atunci cand cumperi online din afara si bagi codu postal corect vine in 5 zile in loc de 15 :d patita si verificata de mine. codu postal ajuta posta sa stie exact de care oficiu postal apartii rapid sigur si eficient

  0

 10. Codul ala postal cred ca e foarte util atunci cand plicurile cu corespondenta se sorteaza automat (nu stiu daca Posta Romana face asta). Si da, nici eu habar nu am care este codul meu postal – de fiecare data il caut pe net cand am nevoie de el.

  0

 11. Pentru mai multa operativitate. E un index unic.
  Prin alte tari, codul postal e transformat in QR sau Barcode. Iar sortarea se face automat, fara interventie umana. Iar daca tu completezi ceva online, probabil ca acest cod se genereaza in background. Proces identic cu sortarea bagajelor pe aeroporturile mari (si acolo primesti un cod de bare pe bagaj la predare).
  Probabil o sa fie si la noi. Cand Deutsche Post o sa cumpere Posta Romana. 😀

  0

 12. Habar nu am.Caut pe net cand am nevoie

  0

 13. #13

  tu pui intrebari din astea naive ca sa provoci lumea si ca sa comenteze mai mult ?

  0

 14. si la fan iti cere codul postal

  0

 15. […] plicurile mi le trimit cu fancurierul
  …si aci articolul s-a dus in plopi. Ce ne mai pasa de coduri postale daca folosim fancurier?!

  Codul postal ajuta la sortarea plicurilor si alocarea lor pe oficii postale, ba chiar si pe fiecare postas in parte. In lipsa codului postal plicul se aloca pe baza faptului ca „las’ ca stiu eu ca pe acolo e strada, doar lucrez de 30 de ani aici”. De aici si rata destul de mare a rateurilor (scrisori care nu ajung la timp etc.), dat fiind faptul ca „Bulevardul 1 Mai” si „Intrarea 1 Mai” sunt pe coduri postale diferite, iar confuzia este usor de facut.
  Din pacate la noi nu se forteaza folosirea codului postal ca in alte tari. Unchiul meu a avut mari probleme cand a ajuns si el ca tot romanu in SUA si a completat undeva o adresa a lui cu un zipcode gresit. A asteptat trei saptamani dupa niste documente…

  0

  • Sunt patit: un curier a dus coletul trimis de mine pe bd Independentei in loc de piata independentei pentru ca un idiot (tocmai de la fan courier) nu s-a uitat la codul postal de pe colet (din care reiese sectorul, iar FAN are curier diferit pentru fiecare sector din Buc).

   0

 16. #17

  Ppai…e simplu…strada mea,Frasinetului, este confundata la posta cu Frasinului,din alt sector..de cand cu codul postal,imi vine si mie factura de lumina acasa,nu la nenea care sta pe Frasinului….

  0

 17. Caz real, patit de mine acum 2 saptamani: am comandat ceva de pe net, am trecut adresa completa, inclusiv cod postal (pe strada pe care stau sunt trei coduri postale diferite). Rezultatul? Ma suna unchiu-meu, care are acelasi nume ca si mine, sta pe alta strada cateva sute de metri mai incolo (care strada are si ea nu mai putin de sapte coduri postale) ca sa ma intrebe daca astept ceva din Franta, ca a ajuns un plic la el si e trecuta adresa mea. N-a apucat sa-l desfaca, iar cand l-a primit (i l-a adus postasul la usa pentru ca n-a incaput in cutia postala) nu s-a uitat la adresa, ceea ce mi se pare normal, e treaba postasului sa gaseasca destinatarul corect.
  Concluzia: codul postal e facut ca sa fie ignorat chiar si de cei pe care ar trebui sa-i ajute.

  0

 18. @Andrei, exact de asta o face.da, da 😀

  0

 19. Ca pe tatal nostru pe ala de acasa: 120006 😀

  0

 20. Toate locurile trebuiau sa aibe un cod. De ce ? Pentru a fi usor de identificat. Faptul ca nu este folosit la adevarata lui facilitat

  0

 21. scuze
  facilitate, deci, nu il face sa dispara.

  0

 22. #23

  majoritatea programelor de cautat anumite destinatii sau rute sau ptr calculat km au la baza codurile postale. sunt foarte utile….poate nu atat ptr noi cat ptr straini

  0

 23. Codul poştal foloseste la o mai buna ghidare prin Google Map a rachetelor iraniene. Zic.

  0

 24. #25

  sint cazuri in care ajuta: daca exista doua strazi cu acelasi nume intr-un oras.

  0

 25. #26

  Ceea ce nu stii tu, e ca daca vrei sa implementezi ceva bazat pe codurile alea pe care s-au tocat literalmente milioane de euro din banii tai, si ceri un nenorocit de Excel de la Posta, ti se spune ca trebuie sa platesti pentru asta 900 de euro! 900 de Euro pentru ceva ce nu foloseste oricum nimanui-chiar si alea de la posta iti spun sa nu treci codul pe plic ca oricum nu conteaza!-si in plus care a fost facut cu banii de la buget?!

  0

 26. #27

  Teoretic codul postal ajuta la sortarea corespondentei.
  Practic…
  In judetul in care locuiesc sunt doua localitati cu acelasi nume. De fapt numele difera printr-o caciulita pe un a. 🙂
  Si am avut nevoie sa trimit la un moment dat niste scrisori intr-una din localitati. Am avut grija sa pun codul postal corect. Si totusi s-a intors corespondenta cu „adresant necunoscut”. Scrisorile ajunsesera in cealalta localitate. 🙂

  0

 27. catalin a definit ce era de definit. Sincer, nu vad criteriul dupa care se ia posta romana si angajatii sai.

  0

 28. Nokia Maps stie de codurile postale romanesti. Iti gaseste sate dupa cod dar nu dupa nume. Stiu, ca stau la sat.

  0

 29. #30

  Daca lucratorii de la PostaRo nu si-ar folosi si capul cand sorteaza/distribuie corespondenta jumatate din ea n-ar mai ajunge la destinatie. Chiar eu am folosit ani de zile un cod postal gresit, ca m-am luat dupa codul postal de pe factura de electrica, gresit si ala, evident. Niciodata n-am pierdut nimic.
  Decizia de impunere impozit de pe un teren din Brasov imi vine prin PostaRo la o adresa din „Miercurea Ciuc, jud. Covasna”

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.