Primul aparat foto mai de doamne-ajută pe care l-am avut a fost un Nikon D60, pe care nu mai țin minte cum l-am obținut, acum vreo 6-7 ani. Am impresia că a fost un barter la ceva campanie. Îl am, de altfel, și acum, e pe undeva prin casă, nu îl mai folosește nimeni. Duamne, ce mândru eram de el, venind de la o săpunieră Casio sau camera telefonului din acea vreme, mi se părea al doilea cucuzel, vârful de gamă al ingeniozității.

Atunci, la început, mi s-a părut că sunt pasionat de subiect. BIne, știam că nu am niciun fel de talent, degetele mele din toate pozele o mărturisesc cu prisosință, dar mă gândeam că chiar dacă nu sunt talentat, măcar tehnic să fiu ireproșabil. Așa că mi-am făcut rost de cursuri de tehnică a fotografiei, de utilizare a aparatului, ba chiar am fost și la un curs de weekend organizat de Skin parcă.

Din nefercire pentru mine, timpul a demonstrat că problema fotografiei mă lasă rece. Eu sunt tipul point and shoot, nu am răbdare să bibilesc setările, să găsesc frame-ul cel mai bun, să caut un ISO perfect și alte mizerii. Setările pe automat, poză în rafală, ca să fiu sigur că diin 1000 de poze, măcar una iese bine și aia e. (în paranteză fie spus, mă uitam ieri prin arhivă la pozele pe care le-am pus când mergeam la filmările de la românii au talent, e un post unde am pus peste 1000 de fotografii, multe identice. gizăs)

Restul e istorie. Am mai avut Nikon D3200, l-am vândut anul trecut pe mai nimic. Am în continuare un Nikon D5100, pe care îl păstrez doar pentru rarele filmări pe care le mai fac, din când în când. Eventual, mai prind când merg la mare vreo poză ca una din cele de mai jos, că am și un obiectiv Tamron 70-300. În rest, camera telefonului e la putere sau, dacă merg pe la vreo nuntă ceva, pun aparatul pe Auto și dă-i cu rafalele.

Mă gândesc că poate ar trebui să existe și o gamă de aparate intermediară, care să permită schimbarea de obiective, dar să nu aibă 1000000 de setări, ci doar niște presetări frumoase și aia e, apasă bădie, că iese poza perfectă. Deși, cu cât telefoanele devin mai deștepte, cu atât și fotografiile devin mai deștepte.

Poate o să se gândească și samsung să nu mai pună camera unde țin eu degetul?