Sunt fan Harry Potter de ăla hardcore. Am avut norocul să am vârsta perfectă, atunci când au apărut niște filme care mă însoțesc oriunde mă duc. Matrix, Harry Potter, LOTR, Stargate sunt sfânta treime a celor patru filme care îmi răsar în cap atunci când mă gândesc rapid la filme favorite. Logic că am citit și cărțile HP, inclusive cele cu traducerea cretină a fetiței miracol de clasa a 8 a sau cât avea atunci când o ridicau în slăvi tăntălăii ăștia care simt nevoia tot timpul să se laude, ceaușist, cu realizările nemaipomenite ale tinerilor români. Cu cât mai tineri, cu atât mai tari, superiori, rupem fâșul, să îl sune cineva pe Obama, merge de la 9 luni.

La primul Fantastic Beasts m-am dus așa, cu o strângere de inimă. Nu îmi plac niciodată prequels, sequels, chestiile derivate, pentru că, în 100% din cazuri, sunt făcute pentru a mai mulge puțin din filmul inițial și pentru a mai plăti niște facturi la hollywood.

Dar am fost plăcut surprins, a fost chiar bun, Eddie Redmayne este, as usual, unul din cei mai metamorfozabili actori tineri și face un personaj foarte haios, restul de actori se completează frumos, e și o poveste de dragoste care îi atinge pe rotofei, cu un grăsun de care se îndrăgostește o vrăjitoare frumoasă (story of our life), totul combinat cu acțiune specifică modelului de film din HP.

Din păcate, partea a doua este făcută…pe genunchi? Johnny Depp face un rol incredibil de slab, nu mai reușește să iasă din carcasa piratului, tot ce face este fals, forțat, fără credibilitate. Și, din nefericire, nici scenariștii nu îl ajută cu nimic și i-au dat niște acțiuni și replicit infernal de slabe. Pur și simplu nu este un villain, iar cele 2-3 brutalități de toată jena, menite a sublinia cât de fără suflet este el, sunt adânc rizibile și, de fapt, te fac să ppufnești în râs, cu ușoară jenă, gen Hey, J., the fuck is wrong with you?

Iar povestea de dragoste e făcută țăndări la modul cel mai neinspirat și scos din pălărie. Aia îl farmecă pe el ca să se mărite cu ea, el îi zice că e nebună, ea pleacă, se întâlnește cu Depp, pleacă iar, se întâlnește cu grasul ei la alt meeting cu Depp, ăla îi zice iar că e nebună și gata, all done. Serios, e fix de atât de fără sens, cum am scris. Fără legătură, fără regulă, fără nimic.

Plus, cronologia cu filmele HP e varză. Dumbledore, cu aproape 10 ani, dacă am calculat eu bine, înainte de prima întâmplare cu Voldemort copil, arată ca un tânăr vesel, sexy și viril. Peste 8 ani arată așa.