Fotografii din închisoarea Târgșor

Citeam despre declarația sonatului ministru al justiției, care a decis că persoanele condamnate vor primi bani de la stat, dacă nu au avut confort 1 sporit în pușcărie și voiam să scriu ceva pe tema asta, iar ca să ilustrez articolul, am căutat pe net o poză cu ceva pușcărie. Și, pe un site rusesc, am găsit pozele acestea.

Mi-a atras atenția tatuajul românesc al unei și faptul că alta silabisea dintr-un abecedar românesc și am săpat puțin.
De fapt, pozele sunt de aici.

În 2009, fotograful Cosmin Bumbuț a primit invitația să țină un workshop de fotografie în Penitenciarul de femei de la Târgșor. S-a gândit că ar fi și mai bine dacă deținutele ar avea propriile camere, ca să exerseze. Așa că le-a lăsat celor 14 femei șase Canon PowerShot, le-a interzis să folosească blițul incorporat și zoomul digital și s-a întors după cinci zile să vadă rezultatul.

Bumbuț a fost impresionat de primele poze, așa că a continuat proiectul timp de două luni, alegând 395 de imagini despre care spune că „pot să stea oricând, fără niciun fel de jenă, pe peretele oricărei galerii.” Aici am selectat doar câteva; poți vedea 95 dintre ele în arhiva revistei Punctum (punctum.ro).

Fotografiile au fost făcute de Simona D., Ștefania G., Klein T., Cosmo, Mariana Clipa, Y.Z.

Mi se par niște fotografii extrem de puternice și, privindu-le, mi-a trecut de scris despre agariciul lui Dragnea.
Enjoy.

63 comentarii

 1. #1

  Cu milfa de la poza 33 vreau.O lună.La izolare

  0

 2. #3

  Băi, ce păcat că a murit Friegedank, ne povestea el in amănunt cum e cu condițiile și câți bani ar fi luat de la Tudorel..

  0

 3. #4

  Asa de relaxat ma uitam la pozele astea pana m-a lovit imaginea 30… :))

  0

 4. #5

  Inteleg ca e nasol sa discriminezi pe baza de rasa, culoare, etc. Dar cand tiganii reprezinta cam 1/20 din populatie si in niste poze random din inchisoare cam in 1/3 apar ciori, pot spune ca rahatii astia sunt niste jeguri de oameni, statistic clar predispusi la a fi paraziti inutili societatii, sau sunt doar un rasist ignorant?

  0

  • #6

   Cam esti. Aia ajung acolo in mai mare masura din cauza bunastarii. Iar aia e rezultatul politicilor eficiente ale statului. Si de acolo ajungi la bucla.

   0

  • #7

   Vai, nu, nu te subestima, ești un rasist dăștept, crema cremei, muc și sfârc, culmea evoluției, urmașul ultimului strop de sloboz neandertalian rămas pe fundul cazanului dintre cracii vreunei distinse strămoașe hominide.

   0

  • #8

   mie mi s-a parut ca in 1/3 nu apar ciori…

   0

  • #9

   https://www.youtube.com/watch?v=bVujxKA7SIE

   I’m just gonna leave this here. In special pt Maithun, sa aiba un motiv in plus la o laba in cerc cu pretenii lui de la gender studies, equality etfuckincetera.

   0

  • #10

   Contrabandistule
   https://youtu.be/WoTDXM0IFIw

   0

  • #11

   Folosind acelasi algoritm, In inchisorile din UK, romanii sunt pe locul 2 dupa polonezi la natiile care au intrat la mititica. Mai exact 6.7% din infractorii condamnati din UK sunt romani. Iar romanii reprezinta undeva pe la 0.3% din populatia UK. Deci romanii si polonezii sunt niste jeguri de oameni, paraziti inutili ai societatii britanice.

   0

  • #12

   rumbu, evident. La fel de evident si ca dintre aia cei mai multi sunt tigani

   0

  • #13

   ce amuzant… cum se gasesc tot felul de scuze corecte politic, sa nu cumva sa ranim traditiile ancestrale. cu alte cuvinte, Ender, in romania sunt mai multi romani ila fel de saraci ca tiganii respectivi. conform explicatiei tale ar trebui sa fie mai multi din aia in puscarii. nu sunt!
   rumbu, romanii aia din puscariile britanice sunt in majoritate covarsitoare indivizi care ar fi fost in puscarie si aici. si oricum s-au dus acolo nu sa munceasca ci sa fure. si oricum iarasi majoritatea alora sunt tigani.

   asta nu inseamna ca TOTI tiganii sunt niste jeguri de oameni. inseamna doar ca sunt prinsi intr-un cerc vicios al saraciei, lipsei de educatie si traditiilor. dar, exact ca si ungurii, au exact aceleasi posibilitati, sau chiar mai multe decat romanii, sa iasa de acolo si duca o viata normala (pe cat e posibil in romania). majoritatea aleg sa nu.

   sa arunce cu piatra ala care mergand pe strada si vazand un grup de tigani indreptandu-se spre al nu are macar o mica stragere de inima.

   0

  • #14

   Bă băieți, nu știu cum să vă zic, dar când un adult de 50+ ani (sau așa mi se pare) abia atunci învață să citească, în pușcărie, aș zice că problema e mai complicată.

   0

  • #15

   @thebblack: poti sa ii spui PC daca te face sa te simti mai bine. eu ii zic realitate.

   0

  • #16

   @ender
   Români sau rromani din UK?

   0

  • #17

   Si ppolonezi si iirlandezi. Astia sunt crema puscariei in UK.

   0

 5. Frumoase femei! Şi nici una nu e ţigancă… Probabil ceva erori judiciare, înscenări, altfel nu-mi explic.

  0

 6. #19

  Ăsta este planul B. Dacă nu pot acapara puterea deplin, măcar să aibe condiții bune „dincolo”, pregătite „de cu seară”…

  0

 7. #20

  In prima poza e Maithun?!

  0

 8. #22

  Profit de contextul cultural-artistic pentru un mic anunț:
  Cu ocazia anului nou persan (a fost ieri), în seara asta la 19:30 se organizează un concert de muzică tradițională iraniană la ASE, Amfiteatrul 1. Intrarea liberă. Veniți, melomani cosmopoliți!

  0

 9. #23

  Frate, e cu copilul acolo. Omg.

  0

 10. #27

  Ba, dar s-au rezolvat toate si a mai ramas doar asta? Zic eu ca lucrurile se fac intr-o ordine, in functie de prioritati, si conditiile din puscarii nu cred ca- s printre primele. Avem infrastructura, un sistem medical si invatamant bine puse la punct? Treaba astuia de cand a venit la minister a fost de a rezolva problema puscariasilor. E misto, eu muncesc ca un sclav si platesc taxe sa primeasca asta la eliberare 10k € bonus de performanta cand iese.

  0

 11. #29

  Care e faza cu automutilarea de pe brate? E un ritual de initiere sau au probleme la mansarda?!

  0

  • #30

   Metoda calendarului

   0

  • #31

   Pe vremuri, gaborii nu se complicau cu dus arestații pe la spitale, dacă erau răniți. Din acest motiv, panacotarii și șpringarii țineau la ei o jumătate de lamă de ras, pentru cazurile în care erau prinși în flagrant. Regula era „dai două-trei șmenuri, CU MĂSURĂ(măsura fiind să lase max 2mm din tăișul lamei să iasă dintre degete. Se mai folosea și la înjunghierile de intimidare, doar cu 5-6mm din vîrful cuțitului, „limitat” cu vîrful degetului mare)”.
   Dat fiind că imaginea de scăpat de gardă, venind în cartier plin de sînge, a devenit imagine de om curajos, o grămadă de fraiereșteni a adoptat obiceiul și se mai șmenuiau la băutură, ca să se țină minte despre ei că sînt în stare de orice.
   Ca o mică povestioară: Muscă, unul dintre cei mai eleganți și fini panacotari pe care i-a conținut Bucureștiul, la începuturile lui, a avut parte de o glumă gen șantier. I-a spus unul mai bătrîn: Gog, vezi că nu prea mai pune garda botul la șmenuri pe mînă, dacă e ceva, dă lung, pe burtă. Inevitabilul s-a produs și Muscă, tînăr și speriat, a dat de 17 ori cu lama. La ceva vreme se auzea că cel care l-a învățat să dea cu lama pe burtă, beat fiind, a sărit un gard, ca să se pișe. Era gardul pasajului Lujerului.

   Ce dracu, nu pot să pun link de la articolul de pe Wikipedia…

   0

 12. #32

  Femeile de la pozele 9 si 62 sunt chiar cute.

  E greu la puscarie, dar hai sa rezolvam problema spitalelor intai si pe urma vedem ce facem cu penitenciarele.

  0

 13. #33

  Multumesc pentru articol maestre!

  0

 14. #34

  în ziua de azi ARTĂ a ajuns să facă orice panaramă de la pîrnaie
  ce idee tîmpă, să pui niște pușcăriașe să se pozeze și să numești mizeria asta ARTĂ

  0

  • #35

   Câteva din pozele alea mie mi se par foarte mișto. Le-aș numi fotografii, artă, nu poze.
   În plus, cam ce înseamnă artă?
   Van Gogh a vândut 2 tablouri cât timp a fost în viață, și alea cumpărate de fra-su, azi tablourile lui se vând cu sute de mii sau milioane de euro. Întreg curentul impresionist a fost întâmpinat cu maare reticență (ca să zic așa).
   Sau Picasso, Dali, tablourile cu o dungă verde pe fond roz.
   Sau poeziile lui Tzara. Sau poezia japoneză.

   0

  • #36

   Sau jazz-ul și blues-ul. Câțiva dintre cei mai mari muzicieni au plecat analfabeți direct din câmpul de bumbac. (Asta dacă tot ne referim la „orice panaramă”).

   0

  • #37

   van gogh și’a mâncat urechea, plus că a fost internat la psihiatrie
   picasso și dali erau și ei nebuni, în plus și depravați sexuali
   iar japonezii în ceea ce fac, caută perfecțiunea
   nu putem compara niște hoațe ordinare cu niște nebuni depravați sau niște perfecționiști

   0

  • #38

   prin panaramă am vrut să zic curvă

   0

  • #39

   Deci e ok să numim artă ceva produs de o persoană bolnavă mintal, dar nu ceva de una care a săvârșit o infracțiune?!
   De Chuck E. Berry ai auzit?!
   Le-ai plătit tu pe alea să le fuți?! Pe toate?!
   Ai idee că majoritatea femeilor condamnate pt infracțiuni violente (ucidere, lovituri, chestii de-astea) sunt amărâtele alea pe care le-a bătut bărbatul o viață și le-a ajuns cuțitul la os?!

   0

  • #40

   adriana, să știi că azi în rromînia femeile au un statut peste bărbați, vezi curvele, unele trecute, de dăncilă, dan, firea și aia tânără promovate de dragnea, plus câte mai sunt puse în funcții de ceilalți golani
   iar de cele abuzate de soți bețivi, asta era până’n anii ’90 când ERA POLITICĂ DE STAT, acum poți să te desparți/ divorțezi fără nicio problemă
   de ce crezi că eu sunt Labagiu’ și nu Futangiu’?

   0

  • #41

   da, eu pot să mă divorțez, că am un job care-mi permite să mă întrețin, că nu mi-a zis nimeni ever începând cu încă dinainte de a învăța să merg că nu-s în stare de mare lucru și că trebuie să mă întrețină și să mă supun unui bărbat, că eu nu l-am văzut ever pe tata măcar uitându-se urât la mama sau la mă-sa (nici pe tataie bătând-o/înjurând-o pe mamaie), că mie nu mi-a zis nimeni ”da’ ce-o să zică lumea?!”, că pe mine m-au dat la școală (femeie aia învață să citească în pârnaie la 50+ ani), da, eu pot să divorțez dacă dă bărbatu’ în mine.
   pt alea cuvântul divorț e din altă galaxie.

   0

 15. #42

  Mie-mi da cu virgula ….
  Adica furi bani multi si intri la puscarie. Acolo stai mai putin decat trebuie pentru ca mai scrii o carte, mai prestezi ceva munca. Nu ti se confisca averea si pe urma cand iesi primesti si bani pentru ca nu ai avut conditii acolo? Imi scapa mie ceva?

  0

  • #43

   Moral of the story: daca tot furi sa furi multttt altfel te loveste legea lui murphy

   0

 16. #44

  Mie mi se par fotografii extrem de puternice cele care reflecta saracia din Romania(sunt destule..), cu mizeria din spitalele de stat(in special de pediatrie), din caminele de batrani, din orfelinate..etc.
  Asadar chiar daca este un proiect fotografic bun si interesant nu reusesc sa vars o lacrima pentru asa ceva .

  0

  • #45

   Ba ar trebui sa versi o lacrima, e doar o alta fata a saraciei asa cum e aia din spitalele de stat, si nu doar a saraciei economice. Dar poti sa iti pastrezi lacrimile, trebuie sa fii tare sa vrei sa mai traiesti in romania.

   0

  • #46

   verdell, în UE sunt 11 unsprezece milioane de oameni ai străzii
   hai că nu’s nici în UE câini cu colaci în coadă

   0

  • #47

   Nu simt nevoia si nici nu vad logica sa pun egal intre puscarii si spitale de stat cum vad ca unii pe aici o cam fac.
   Daca plangeti asa tare de grija celor din puscarii sustineti proiectul ministrului justitiei , nu fiti timizi !

   0

 17. #48

  Dar studentii ce burse vor primi daca nu au confort 1 la camine?

  0

 18. #49

  Da, sistemul functioneaza prost si stam prost si la educatie, sanatate, justitie si altele. Dar asta nu inseamna ca o problema nu trebuie rezolvata pentru ca e mai putin importanta. Ca o persoana care a trecut prin penitenciar, observ ca lumea are foarte multe prejudecati. Da, majoritatea clientelei din penitenciare e formata din tigani analfabeti. Da, in penitenciar gasesti tot felul de jeguri si scursuri. Dar haideti sa ne uitam si la ceilalti, pentru ca indiferent de greselile pe care le-ai facut care te-au adus acolo, cu totii suntem oameni. Exista foarte multa dezinformare pe tema asta, cum ar fi ca un detinut consuma lunar 2.500 de lei de la stat si chestia asta se intelege gresit. Aia 2.500 lei nu sunt cheltuiti strict pe lucruri care ajung in mod direct sau sunt folosite in scopul detinutului, aia e o suma medie din care mare parte o reprezinta salariile functionarilor publici din penitenciare. Detinutii traiesc groaznic. Sa mananci cativa ani doar biscuiti, fasole, varza, cartofi, sa stai iarna la -20 de grade cu geamurile lipsa si sa intre zapada peste tine, sa nu beneficiezi de un tratament medical adecvat, iar lista poate continua, e inuman. Sa tinem totusi cont si de faptul ca in penitenciare nu se mai gasesc doar aia care dau in cap pe strada sa fure o geanta, mai sunt si oameni educati, oameni cu facultati. Iar parte din ei sunt acolo din cauza injustitiei la nivelul instantelor si a legilor proaste si in consecinta prost aplicate. Da, ai facut, platesti. Dar nu in felul asta. Toti oamenii merita tratamente decente indiferent de situatia lor. Nu poti pedepsi o persoana prin mijloace care il coboara sub demnitatea lui umana. Da, sunt probleme si in sanatate si in educatie, dar nu poti sa spui ca este injust ca se rezolva anumite probleme doar pentru ca exista si altele. Iar viata in penitenciar este imposibil de inteles pentru cineva din afara. Va recomand sa vizualizati “Prea saraci pentru a fi liberi” , un documentar al celor de la recorder.ro pentru a va face poate o idee diferita pe tema asta. Iar in final, Tudorel pur si simplu aplica o directiva europeana, facuta de o institutie europeana si de catre niste oameni care sunt acolo pentru ca stiu ce fac.

  0

  • #50
   Arhi

   o sa ma ierti daca ma doare foarte tare in pula de tine si de aia care sunt acolo pentru ca sunt infractori si aleg sa doresc ca banii mei sa fie directionati catre cei ce sufera in spitale, desi isi platesc asigurari, medicamente, spagi la doctori si restul? mersi. muie tudorel.

  • #51

   arhi, i’ai tras’o urît de tot pîrnăiasului
   :))))))))

   0

  • #52

   @Arhi: Cum, nu stii? Cel putin jumatate din cei care sunt acolo sunt nevinovati!!! Cel putin jumatate. Tu nu te uiti la Dl. gadea la emisiune?!

   0

  • #53

   Bun, și care e relevanța în faptul că cei 2500 de lei nu se duc direct în bunăstarea deținutului, ci parte din bani reprezintă salariile personalului și altele ? Dacă tu nu ai fi acolo, nu ar fi nevoie nici de gardian, nu-i așa ? Așadar, cei 2500 lei vehiculați pe cap de pușcăriaș, chiar sunt 2500 lei pe cap de pușcăriaș. Cu alte cuvinte, cu atât ne arde fiecare deținut.
   Sistemul penitenciar există pentru că este nevoie de el, dar nu este corect să suportăm noi, cei din afară, întreținerea deținuților.

   0

  • #54

   Este ultima problema de care m-as lega dupa sanatate, invatamant, justitie……………………., castrarea porcilor, taierea copitelor la cai si inmultirea culturilor de rapita din judetul Ialomita….ultimaaa! da? Tu ai vazut pozele de mai sus? 2009? Pai iti dai seama ce calitate a vietii este acum dupa ce au trecut elena lu udrea pe acolo, adinastase si altii? Ca asa se mareste calitatea vietii intrun loc…de abia dupa ce trece un demnitar pe acolo…cand are copilul bolnav de inima se mai infiinteaza un centru, cand are o tumoare la cap copilul altuia cu bani se mai infiinteaza o sectie de oncologie…Acu isi fac pensii speciale, intra la puscarie si mai iau un bonus la pensie dupa….ma doare in ce a spus arhi mai sus…n-am ce zice da’ imprumut si tot mi-o bag.

   0

 19. #55

  In felul asta poate nimeni nu ar vrea sa dea bani pentru bugetul penitenciarelor cum poate altii nu ar vrea sa dea nici pentru sanatate sau educatie. De ce sa dea daca poate sa nu o faca, nu? Doar ca cineva trebuie sa o faca. Pentru ca penitenciarele exista, dupa cum ai spus si tu, e nevoie de ele. E traseul normal al banului in societate. Cetateanul plateste taxe, ele ajung la stat iar statul le imparte institutiilor din sistem, iar aici intra toate institutiile.

  0

  • #56

   Ia mai du-te mă cu traseul normal al banilor. Traseul normal e să te lași de înșelătorii. https://www.jurisprudenta.com/dosare-procese/2014/3952q110q2014-110/

   0

  • #57

   pai nu ar trebui nimeni sa dea bani pentru detinuti. ar trebui privatizate toate puscariile si aia care fac puscarie sa-si munceasca traiul de confort lux. dar cine sa iasa in strata pentru asa ceva? antena 3? detinutii? =))

   0

  • #58

   Te rog spune-ne si noua ce tragi pe nas sau ce bei ca efectul e misto….

   0

  • #59

   Minor si cu 13 capete de acuzare. Felicitari! Pacat prietene de tine, scrii articulat, pui virgulele unde trebuie, prost nu esti. De ce te-o fi mancat in cur sa futi cardurile oamenilor, este peste puterea mea de intelegere. Acum ii mai tarasti prin tribunale si pe parintii tai. Sugerez sa-l convingi pe arhi de un guest post.

   0

  • #60

   Nea Ilie, nu esti matale bine informat, site-ul ala iti da povestea gresita. Iti explic eu.

   Deci minorul a avut un proiect de la scoala despre cum se face corect auditarea sigurantei sistemelor informatice, si-a ales doua nume sonore pentru industria de phishing din Romania, Vodafone si Raiffeisen, i-a anuntat pe aia de proiectul lui, aia au fost de acord iar dupa ce minorul talentat le-a gasit vulnerabilitati bulangiii aia de corporatristi s-au tras pe fese si au bagat-o din poignet pe asta cu hackerul, ca sa se scoata.

   Asa e baetii buni, n-are noroc, statul roman in loc sa sprijine copiii talentati ii baga in puscarii, sa invete sa suga pla, ca asta e un skill care le va folosi mult in viata in Romania.

   0

 20. #61

  Îmi amintesc de căminele politehnicii, de P-uri :)) Aşa era şi în P-uri, dar mai mulţi băieţi şi mai puţini ţigani. Ehe, ce vremuri… Cum erau căminele alea, cu un singur veceu pe etaj. Făceai coadă dimineaţa, la duş, la căcăstoare. Se mai constipa câte unul şi arunca fecale pe tavan, de nervi. Rar nu găseai nişte stalactite pe tavan, conform normelor europene. Ce ne mai înjura femeia de serviciu, când găsea tavanul şi pereţii plini de kkt: Huooo, inginerii pi… mele!! Ăştia la puşcării au mâncare moca, medic moca, nu plătesc cazare, nu nimic. Ia, data viitoare când mai fură găini sau ce rahat fac ei (intenţionat, să-i prindă iarna la căldurică), să nu-i mai bage la puşcărie, cu de toate moca. Să-i bage în P-uri data viitoare.

  0

 21. #62

  Sunt familii (2-3 persoane) care locuiesc in garsoniere de 11 metri patrati care platesc taxe, facturi si muncesc si sunt fericiti ca au locuinta. Si nu primesc nici o compensatie pentru ca nu se indeplinesc conditiile de spatiu minim pe persoana si nici daca scriu carti nu scapa :)) a nu se intelege ca statu ar trebui sa dea pe gratis apartamente pe stil Ceausescu ; si nici ca pun pe aceeasi tava inchisoarea cu locuitul liber, evident ca nu e la fel nici pe departe. Dar totusi…

  0

  • #63

   De fapt statul ar putea sa dea in folosista in mod gratuit apartamente pe stil Ceausescu, dar in afara oraselor mari. Un stat fericit e un stat pe model freemium. Nu vrei sa muncesti? No problem, joaca table in fata blocului in Urziceni, si nu mai consuma de aiurea un loc in RATB.

   Eu sunt un mare fan al ideii de Universal Basic Income si al locuintelor gratuite, cu conditia sa fie acordate in alte locuri decat orasele mari. As fi fericit sa stiu ca din taxele mele sunt platiti toti trogloditii, cata vreme asta inseamna ca nu mai trebuie sa ma intalnesc zilnic cu ei pe strada.

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Un fierăstrău care nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Înainte aveam un Einhell de care nu eram extraordinar de mulțumit. Acum, sunt, e foarte mișto, tăietura e dreaptă și nu ies așchii la margini, indiferent ce ai tăia. Super bună, din cu totul altă clasă decât ce aveam eu. Plus, putere […]

Am o problemă masivă cu abordările care se vehiculează acum în presa de calitate din românia plus facebook. Despre amenințarea stihiilor care vor veni odată cu ajungerea la guvernarea a Veorikăi. Despre cum va arde totul, cum va curge lavă pe străzile orașelor, iar oamenii vor geme sub jugul împilării. Dar stai Dupa […]

Acum mulți ani, una din șmecheriile din comerț era să îți cântărească hârtia care ți-o puneau pe cântar, la mezeluri sau unde te duceai. Primeai un ditamai cartonul gros, de puteai izola de bombe irakul, care cântărea 200 de grame, după care mâncarea și, uite-așa, primeai hârtie la preț de salam de Sibiu, […]

Cât am stat cu nevastă-mea pe la Polizu, am căutat chestii de mâncare pe la tarabele alea de pe Buzești, supranumite stretfood, cu mâncare minunată, gătită de oameni deosebiți. Băbăeț, vă spun sincer, mai multe bășini decât la pastramagiii ăia care își câștigau pâinea vânzând chifle oamenilor nu am văzut de multă vreme. […]