Să fie freedom pentru toată lumea

BRAVEHEART

Inițial, după ce ai mai urmărit și ceva Braveheart, ești tentant să urli din toți rărunchii Freedom pentru Scoția, strămoșii care au murit, alea.

După ce te mai trezești puțin, realizezi că, după o istorie de 300 de ani împreună, oamenii ăia deja se simt făcând parte dintr-un tot unitar, mult mai important decât ideile de măreție ale unor vremelnici lideri de circumstanță.

Se pare că e nevoie să faci parte dintr-un imperiu ca să realizezi că împreună suntem mai puternici și că bunăstarea vine tocmai din asta, nu din fragmentarea stupidă, pe diverse criterii.

Ce e cu adevărat plăcut e că, deși gunoaiele din UDMR au lansat gunoiul cu autodeterminarea pe criterii etnice, total întâmplător, exact în ziua referendumului din scoția, tocmai și-au luat o mare mumu.

Urmează, desigur, revoltele de stradă.
Remember Mihăilă Cofariu.

89 comentarii

 1. Adevărat

  0

 2. True words, man! Bine ca le-a venit mintea la cap, singuri si independenti ajungeau mai rau ca romania sau bulgaria (nu zic de grecia, care, dupa cateva sezoane estivale depaseste momentul :) ). ideea e sa invete si ungurii ceva, ca am impresia ca li s-a suit fuduleala la cap…

  0

  • Discutia e lunga si ceva mai complicata; doua idei:
   – 90% din productia de petrol a regatului e din ape teritoriale din zona Scotiei;
   – fondul de pensii pentru scotieni e cu 30% mai mare comparativ cu cel pentru ceilalti cetateni britanici.

   0

  • Si conform ideeilor tale nu se compenseaza sa zicem?

   0

  • @Cleos
   Nu, nu le-a venit mintea la cap!
   O aveau la ei când au votat.
   Cea mai mare majoritate, căci totuşi un 4zeci-şi-ceva % nu sunt de ici de colo. Ăştialalţii, or’ au fost naţionalişti pur-sânge, ori au fost prostiţi de „beletristica” segregării din imperiu.

   Ungurii noşt’i nu-s ei atât de voincioşi cu autodeterminarea. Există doar un nucleu de pompagii care fac vâlvă. Şi nu vor să priceapă. Din păcate.

   0

 3. #6

  Sigur vor iesi nationalistii scotieni in strada.

  0

 4. #11

  Pesedistii contesta referendumul din Scotia. Ei voiau un nou stat, cit de cit bogat, sa aiba o ambasada noua unde sa-si trimita pilangii.

  https://www.youtube.com/watch?v=lLCEUpIg8rE

  0

 5. #13

  97% prezenta la vot, not bad

  0

  • Si vreo 30% prezenta la ultimele europarlamentare.

   0

  • Spre deosebire de europarlamentare aici era in joc soarta natiunii; iar scotienii oricat ar fi de mari utilizatori de pileala raman un popr extrem de responsabil.

   0

  • platafon, 97% s-au inscris pe liste (asa se face la ei, ca n-au carti de identitate – considera ca li s-ar incalca drepturile). din aia 97%, 87% au votat. dar not bad.

   0

 6. #17

  Eu unul nu pot înțelege de ce în lumea moderna se mai pune problema autonomiei etnice. Cred ca trebuie sa fii utopic când crezi ca ești autonom dar consumi răcoritoare americane, vrei mașini nemțești și medicamente făcute de niște corporații internaționale care dau șpăgi (fac lobby) la toate nivelele. … sa nu mai vorbesc de conturile off-shore care scot capitalul din orice stat.
  Poate ca nu pricep eu ce plm e autonomia asta. My bad.

  0

  • #18

   Încerc eu să-ți explic: când ungurii zic că vor autonomie, zic că vor să fie conduși de unul ales de ei (din cele trei județe), nu de unul ales de toți românii. N-are a face cu răcoritoare sau mașini.

   Pentru cine e împotriva autonomiei, să explice de ce e bine ca ucrainenii să fie independenți de Rusia dar nu e bine ca ungurii să fie independenți de România.

   0

  • comentezi probabil baut. ca sa inteleg, de ce Republica Ucraina, tara de sine statatoare, cu popor de sine statator sa fie independenta de Republica Rusia? seems legit. dar de ce sa nu existe un parlament regional si in moldova? Sau la Constanta? ca in rest, sunt condusi de oameni alesi de ei, ca de aia sunt alegeri locale. mai zi-ne, ca pari foarte destept si cunoscator, plus ca ai toate vorbele la tine, argumentate

  • #20

   Ce-nseamnă popor de sine stătător? Cumva se referă la limba vorbită? Atunci n-ar trebui să ai probleme cu autonomia ungurilor.

   0

  • #21

   Cosminos, daca ungurii doresc sa fie condusi de un ungur ales de ei, se pot duce frumos in ungaria unde vor trai condusi de un ungur ales de ei. Care este problema?

   0

 7. #22

  S-a tinut inchisa Cutia Pandorei, e bine asa

  0

  • iti dai seama ce urma. Catalunya era pe val, fratii nostri scotieni, ura, sa fie libertate pentru basci si de ce nu, pentru o tara de ungurime

  • #24

   Ca sa nu zicem ca Putin ar fi avut toate argumentele posibile pentru Crimeea, Transnistria si Dumnezeu stie ce ar mai fi urmat

   0

  • pai da, probabil dupa voi nici URSS-ul n-ar fi tebuit sa se destrame.

   0

 8. Acum vreo 2 ani a fost primavara popoarelor, iar anul acesta e Toamna Autonomiilor.

  0

  • #27

   In ’60 a fost primavara popoarelor. Acum a fost foc de paie.

   0

 9. Mai haios ar fi fost ca daca s-ar fi pornit valul de „autonomii”, dupa vreo 50 de ani probabil se trezeau ca vor unire din nou. Natiunile sunt ca muierile: „Ce vrem? Nu stim, Cand vrem? Acum!”

  0

 10. era interesant de vazut ce s-ar fi intamplat daca ieseau. Era mare distractie in europa

  0

  • Păi și așa poate ieși distracție. Precedentul a fost creat prin organizarea referendumului. La scoțieni nu a ieșit. În altă parte poate să iasă. Ideea este că rezultatul este validat

   0

 11. RIP Mel Gibson

  0

 12. Maghiarii au influentat puternic toate alegerile electorale de la noi. S-au plimbat de colo-colo, fiind o masa de manevra incredibila. Problema este acum, la prezidentiale, daca vor negocia autonomia pentru voturi.
  Si ce se va intampla daca vor avea de castigat?
  Practic, la un nivel mult mai mic, e aceeasi discutie ca in Ucraina, „pro-rusii” sustinuti de Rusia, maghiarii sustinuti de Ungaria…

  0

 13. Voturile hotărîtoare au venit de la votanți ce s-au născut în afara Marii Britanii – așa că să cînte la cimpoaie, muslimii le-au decis viitorul…
  http://www.frontpagemag.com/2014/dgreenfield/muslim-leader-in-scotland-no-independence-because-scots-are-racist-and-illiterate/

  0

  • haha. Muie PC

   0

  • O p*la. Scotia nu-i Londra. Nu prea vezi imigranti in Scotia; 93% din populatie e „white scottish/irish/other brittish”; 3% sunt albi imigranti de prin alte tari. Pakistanezi sunt sub un procent din populatie.

   In conditiile astea, e o absurditate sa spui ca musulmanii le-au decis viitorul.

   0

  • @Sabotor: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Scotland . Cam confirma spusele tale.

   Dar e ok Arbait, e cool sa spui acum ca musulmanii fac legea in Europa.

   0

  • #37

   am vazut la tv (si au dedicat ceva timp chestiunii) dintre cei cu turban, basma etc in tabara „yes”.
   nu multi, dar vizibil, in randul din fata :D
   o fi fost pentru imagine, nu zic nu (noi rasisti? uite, avem un tip cu turban cu noi care agita steagul si striga „yes”!).

   0

  • #38

   Dacă ar fi cum scrie în articolul ala atunci Londra si suburbiile ar fi parte in India si Pakistan!
   Scoția nu are un procent semnificativ de emigranți de genul ala. Sau cel putin pe stradă sau pe aiurea ai ocazii puține să ii vezi. Incomparabil mai putini ca % fata de sud estul insulei.

   Eu ma bucur că participarea a fost uriașă si ca au decis sa rămână in regat! Cât despre moralitatea premierului…toată stima! A pierdut, a acceptat si s-a tirat! Crescut in regat…

   0

 14. Eu am o problema cu UDMR, nu cu ungurii. UDMR este de 20 de ani la guvernare, poate cu mici intreruperi. Dar oameni in pozitii de decizie au avut mereu de la revolutie incoace. Si atunci cum se face ca judetul cu cel mai mic PIB este Covasna? (nici 20% din PIB-ul Clujului). Nici Hargita nu sta prea grozav, e undeva in top 15 de la coada. Eu sa fiu ungur, m-as duce la sediul central UDMR si i-as scoate afara de mustati pe toti. N-au facut nimic pentru unguri si secui, vor doar sa ramana la putere mult si bine, macar atat timp cat mai sunt paduri in zona. Jenant de penibil.

  0

  • #40

   Tu nu ai cu ungurii doar cu Udmr, pai cine saracia crezi ca ii voteaza de 20 ani? ardelenii? Udmr si ungurii sunt in aceeasi oala, nu le place sa fie reprezentati de restul partidelor. Chiar de aceea ca nu aduc pib mult ar trebui lasati sa se descurce, sa isi faca stat propriu si sa dea pensii si salarii in functie de bugetul lor.

   0

  • pt ca covasna are cea mai mica populatie, de aia are cel mai mic PIB. daca te uiti la PIB pe locuitor o sa vezi ca vasluiul e ultimul. sau dupa tine si luxemburgul o fi mai sarac decat romania, pt ca are PIB-ul mai mic?

   0

  • Problema se rezolva daca creste pragul electoral pt accederea in parlament
   sa zicem 15% din electorat. Multe partidulete de buzunar, inclusiv UDMR ar disparea. Am ramane cu 2-3 partide si ar fi foarte bine. Preferabil 2. In SUA, Anglia, functioneaza, unde sunt mai multe partide apar problemele: Romania, Italia etc. Atunci UDMR-ul ar trebui sa devina vizibil la nivel national si sa faca ceva pt toti cetatenii, nu doar pentru unguri.

   0

 15. circulă o legendă. ca orice legendă nu ştiu dacă e chiar adevărată dar e moralizatoare. femeile au căpătat drept de vot târziu. una din ultimile ţări care a dat dreptul de vot femeilor a fost elveţia, prin 70+, 1970 ca să fie clar. de ce? se spune că sfatul cantoanelor s-a adunat iar bătrânii înţelepţi au spus aşa: ” lucrurile merg bine aşa cum sunt?”, răspunsul a fost afirmativ. „dacă merg bine de ce să schimbăm un lucru care funţionează pe ceva care nu ştim cum va fi.” cică de-aia femeile din elveţia au primit drept de vot atât de târziu, acu, deşi sunt femeie, nu pot afirma că elveţienii s-au înşelat. poate că scoţienii au luat aminte.

  0

 16. dincolo de un film de succes bravo lor. le e mai bine într-un imperiu (vrem nu vrem UK înseamnă ceva) decât ca naţiune fără nici o raţiune. na că sunt şi poetesă.

  0

 17. Stiti povestea cu ouale scotiene? N-o stiti? Nicio problema, ca nici scotienii n-o stiu. :)

  0

 18. #48

  Io ma intreb pe marginea drumului.. oare care era rezultatul referendumului asta daca nu era povestea cu Putin si Crimeea…

  0

 19. Eu am doar o intrebare:
  Cum e corect unguri sau maghiari?

  0

 20. #53

  ma bucur mult ca Scotia a votat nu si e in continuare extensia pulii Marii Britanii. E si normal. Doar vorbesc aceeasi limba, au aceeasi religie, cultura, moneda nationala, si sunt pe aceeasi insula.

  0

  • presbiterienii sunt majoritari in uk? nu stiam. aceeasi limba? pai si sua ce cauta independenta?

   0

 21. #55

  Eram sigur ca rezultatul o să fie nu… pentru că ar fi prea proşti scoţienii ca să iasă da. Le-au dat englezii şi mama autonomiei (dacă au dreptul să tipărească lire sterline cu mutrele personalităţilor lor (bine, cu aprobarea Bank of England)), doi din ultimii 3 prim-miniştri britanici au fost scoţieni (Tony Blair şi Gordon Brown), poliţia londoneză se cheamă Scotland Yard iar una din cele mai mari bănci britanice se numeşte Royal Bank of Scotland. Hell, dacă iesea Scoţia independentă, ar fi renunţat Sean Connery la titlul de Cavaler al Coroanei Britanice ?
  Sau nu cu coroana britanică au ei probleme, ei voiau doar să stea cu mîinile înfipte cît mai adînc în cur, pentru că „au petrol”, şi probabil sperau să trăiască ca arabii din Golful Persic, să le vireze şeicul (emirul, nu mai contează) bani în cont fără să facă ei nimic. Well, petrol au şi ruşii şi venezuelenii şi marea lor majoritate trăieşte ca dracu’, whisky şi turism au şi irlandezii şi-s vai de curul lor, că şi acum care poate trece oceanul, îs înfundaţi în datorii pînă la gît.
  Dar deh, voiau să fie „independenţi”. Mai bine şi-ar vedea lungul nasului, că în afară de Canada şi Australia, cam toate fostele colonii ale englezilor au dus-o (şi o duc) mai rău decît înainte. Chiar şi acum, la 15 ani de cînd sînt parte a Chinei, Hong Kong-ul ţine mai mult la moştenirea colonială decît la identitatea lor chineză (de ex, engleza e limbă oficială şi e principala limbă de afaceri), şi-şi caută independenţa faţă de China.

  0

  • australia inca face parte din dominion

  • #57

   Ar fi votat aproape toata tara pentru independenta daca nu reuseau englezii sa sperie pensionarii ca n-o sa-si mai ia pensiile. Cautati sondajele de opinie care detaliau pe categorii de varsta, in populatia sub 50 de ani s-a votat peste 60% pentru independenta.
   Numai cine n-are habar de istoria ultimilor 300 de ani crede ca uniunea a adus ceva bun pentru scotieni. Le-a adus doar dreptul de a emigra in colonii fara un ban in buzunar si de a fi carne de tun in TOATE razboaiele purtate de englezi. Era aseara un documentar despre batalia de la El Alamein, ia ghiciti cine au trebuit sa treaca primii prin campurile nemtesti de mine (in spatele carora asteptau tunurile de 88)? Daca asa se facea in 1942 va dati seama cum era in razboaiele napoleoniene, de pilda…

   0

  • #58

   Pe bune ca spamfilterul turcesc e anormal de prost. Ma tata, nu e nici un link in postul ala, nu e wall of text, nu nimic. Do something.

   0

  • din pacate, se uita si la om…

  • #60

   Aha, e un spamfilter complexat :p

   0

  • irlandeziii-s vai de curul lor…de aici nu mai conta

   0

  • arhi, nu mai exista dominioane de prin anii ’50. commonwealthul e atceva si poti sa fii membru si daca nu ti-e regina sef al statului.

   0

  • zedicus, noi suntem vai de curu’ nostru. scotienii si irlandezii se descurca.
   la ce argumente dadeau astia de la londra impotriva independentei, ma gandeam ca nici romania nu prea are ce sa caute independenta. ar trebui sa ne rugam de altii mai bogati sa se uneasca cu noi (mai mult decat prin UE)

   0

  • De ce sa ceara scotia independenta, ca uite, politia londoneza se numeste Scotland Yard.

   I fucking loled cu clabuci.

   0

 22. Cum era bancul ala: cat tine o catea maghiara cacatul in ea?

  0

 23. #66

  Am si eu o întrebare :cum s-a votat? Pe ce criterii esti scotian si ai drept de vot? Locul nasterii? Rezidenta actuala? Nu toti au pașaport britanic? Scrie pe pasaport cetatean britanic de origine scotiana?

  0

  • S-a votat pe baza de rezidenta. Deci au votat scotieni, irlandezi, englezi etc care locuiesc in Scotia. A fost o data pana la care trebuia sa fii resident ca sa poti vota, sau asa ceva. Povestea o colega scotianca azi la birou…

   0

  • #68

   rezidenta, domiciliul stabil. numai cei care la momentul referendumului locuiau in Scotia.

   adica , in cazul de fata daca tu, ca roman locuiesti acolo si esti pe lista de alegatori ai drept de vot la referendum, dar un scotian care locuieste in Anglia (de ex) nu, pentru ca se afla pe lista de alegatori din localitatea X care e in Anglia.

   cum functioneaza, inregistrarea pe lista de alegatori nu se face automat si nu e permanenta, fiecare e responsabil sa se inregistreze si sa actualizeze.

   fiecare primeste o scrisoare de la biroul electoral local in fiecare an.
   datoria e sa-si actualizeze prezenta pe lista de alegatori.

   0

  • A fost o aberatie de vot. Scotienii get beget, din aia cu bilutele in vant, nu puteau vota daca fix in ziua aia erau plecati din tara. In schimb putea vota de exemplu un jamaican cu rezidenta scotiana, daca in ziua respectiva era in Scotia. Nici Dragnea nu putea sa scoata o idee mai buna.

   0

  • da, dar ei si-au facut legea asa. au parlament legiferant

  • #71

   Paul, asa e.
   numai ca (se intampla sa cunosc foarte bine subiectul) sunt destul de multi scotieni get beget care tin foarte puternic sa fie parte din UK.
   in GLasgow traiesc foarte multi irlandezi si in general ei sunt impotriva uniunii, stim si de ce.
   Celtic vs Rangers, catolici vs protestanti, irlandezi vs britanici. cam asta e spiritul acolo.
   ce echipa suporti, ce religie esti, sunt subiecte tabu daca de ex esti intr-un pub (sau undeva unde cineva necunoscut intra in vorba cu tine), astea sunt subiecte fierbinti care se lasa cu batai, injunghieri etc.

   ce a fost mai special in cazul referendumului, au avut drept de vot cei de 16-17 ani.

   0

 24. #73

  apropo de Braveheart

  Kevin Bridges, un comic de-al lor zicea ca ar fi bine sa se difuzeze la tv inainte de referendum Braveheart dar si Trainspotting, ca tot despre ei e vorba si acolo :D

  0

 25. Eh, să vedem noi ce zic irlandezii. Ce mai aruncă în aer până-și obțin ei autonomia…

  0

  • @spanac

   irlandezii nici nu prea se bat pentru autonomie, asta pare din exterior. In general in nord irlandezii se bat intre ei, catolicii cu protestantii, motivele sunt mai degraba sectare decat politice…

   Iar dupa acordul istoric de pace de acum 20 de ani cam freaca menta, din cand in cand mai impusca de plictiseala cate un traficant de droguri sau talhar de batrani (cazuri recente).

   0

  • Merci de info. Habar n-aveam, credeam că tot în răzbeluri o duc.

   0

  • irlanda de nord are autonomie. nu mai confndati autonomia cu independenta.

   0

  • @m cam subtire autonomia irlandezilor din nord, aia pe care eu si Spanac o confundam cu independenta. Mult mai subtire decat a scotienilor inainte de referendum.

   De exemplu de abia in ultimii (putini) ani au inceput sa bage si catolici in politia locala. Un fel de apartheid asa, mai finutz…

   0

  • o fi subtire autonomia irlandei de nord, dar e mai mare decat a unui comitat din anglia
   au parlament si multe alte institutii diferite de cele centrale pentru anglia(sau pentru anglia+tara galilor, cum e cazul unei parti a institutiilor), cred ca si sistem judiciar complet separat (cum e si cel al scotiei).
   apartheid, dar nu al londrei, ci al nord-irlandezilor protestanti. care pot sa faca asa ceva tocmai pt ca irlana de nord are autonomie.
   si usor cu exemplul cu politistii, s-ar putea intelege ca si in harghita+covasna este apartheid pt ca doar 20% din politisti sunt unguri :)

   0

  • #80

   Se mai caftesc din când in când. Presa mai confundă cafturile traficanților catolici cu a traficanților protestanți cu problemele religioase.
   Realitatea e că regatul a băgat bani ca să îi liniștească și ei au cumparat asta…
   PS: tipăresc si lira sterlina nord irlandeza. Se cheamă monopoly money, dar ei sunt fericiți…

   0

 26. #81

  Eu nu inteleg de unde le-a venit treaba asta cu autonomia, avand in vedere ca scotienii sunt cei mai molcomi dintre britanici. Sunt ei un pic mai „de la tara”, dar sunt extrem de cumsecade si de politicosi, ceea ce contravine, in totalitate, cu revolta asta.

  0

  • i-a rascolit amintirea lui Mel Gibson

  • printre altele pt ca sunt mai de stanga decat englezii. si se trezesc condusi de conservatori la londra desi in scotia doar 10-15% voteaza cu conservatorii. si ai impresia ca revolta asta nu a fost civilizata? e laudata si data ca exemplu de implicare sociala si politica si de multi din restul uk. dar daca la tine cumsecade inseamna fraier, asta spune multe…

   0

 27. Daca ungurii, maghiarii sau bozgorii castiga autonomia cu complicitatea politcienilor romani eu nu m-as prezenta voluntar in caz de vreun razboi. Pentru ca nu se merita. Stra-stra-bunicul meu a pierdut un picior in primul razboi mondial pentru reintregirea tarii. Altii si-au pierdut viata. Am invatat despre Mariuca la scoala, am fost si la Marasesti cu scoala chiar. Sacrificul lor ar fi in zadar, si atunci se naste intrebarea: eu de ce sa ma sacrific? Pentru ce? Nu merci. Patriotismul meu a inceput sa-si faca limite, ca la matematica. Odinioara tindea la infinit, acum incepe sa tinda spre 0.

  0

 28. Stii ce e interesant in cazul „Mures”? In vremea aceea Romania era relativ sanatoasa, trecuse printr-o revolutie, avea sperante in viitor si era categoric nemultumita de Ilici. Drept dovada fiind actele de dupa evenimentul de mai sus.
  Situatia interesanta constand in faptul ca e posibil ca cetatenii romaniei sa fi incercat sa se ralieze impotriva statului neocomunist, iar atunci fostii securisti cu fosta formare in cadrul structurilor Moscovite sa fi apelat la tertipurile lor sovietice si sa fi aruncat pisica moarta in curtea ungurilor. Astfel abatand atentia de la ei si incercand sa creeze un conflict artificial intre cele doua etnii.

  Ai vazut doar ca erau pregatiti dinainte, tarani adusi de ambele parti de la sate, camere de filmat, ziare pe treaba si asa mai departe…

  0

  • m-am gandit si la asta. plus ca pe vremea respectiva, toti aveam zero experienta in a discerne manipulari de genul

  • de aia trebuie sa-i ascultam pe unguri, nu sa-i injuram.

   0

 29. La scotieni avem fenomenul de prea bine care este evident ..dusmanul binelui ! Cu burta plina si un trai indestulat uiti ca in ultimii 300 de ani ai evoluat sub tutela Angliei ..nu ai trait sub o dictatura odioasa. Asa ca daca tot ne plictisim….

  0

Citește și...

-M, de sub acoperișul tău iese fum! Mult! E roz! Nu, vecină-mea nu fumase nimic (în ziua aia). Domnul inimii mele făcea auditul energetic al casei noastre. Spoiler: n-a trecut testul. Ne mutasem de doi ani într-o casă nouă și nu eram tocmai mulțumiți de confort. Problema nu era că înghețam în izmene, […]

Scris de Joyanna Zilele trecute mergeam pe strada iar in fata mea era un tip vizibil disperat. Plingea si murmura „5000 de euro! 5000 de euro!” Era clar ce pierduse. Mi-a fost mila de el. As fi vrut sa il ajut cumva, dar nu as fi putut in nici un mod: 5000 de […]