French military victories

Știți gluma aceea care circula acum câțiva ani, cea cu french military victories, nu? Nu e adevărată, să știți. Poporul francez e un popor curajos până la unul.

Nu contează că s-au predat toți în primele 10 minute de război, după care toți eroii francezi au fugit în străinătate, unde au format un guvern în exil, care le explica fraierilor rămași în urmă ce ar trebui să facă pentru a câștiga războiul și pentru a le netezi accesul ulterior la putere, fără nici un pericol.

Contează că, imediat după ce au fost eliberați de alții, bravii eroi francezi au pus mâna și s-au luptat cu toate femeile care, într-o formă sau alta, au avut legături cu ocupanții naziști. Și au câștigat această luptă, le-au învins pe ferocele naziste, care luptau cu copiii la sân și părul drept. A fost o luptă grea și dreaptă, care a rămas în istorie și acum ne putem delecta cu ea.

Foto Urod.ru

87 comentarii

 1. #1

  „I would rather have a German division in front of me than a French one behind me.” – General George S. Patton

  „We can stand here like the French, or we can do something about it.” – Marge Simpson

  0

 2. #3

  Guverne in exil au format si olandezii, si norvegienii, si polonezii, si, si, si…..
  La un moment dat chiar si romanii au avut o tentativa. Dar razboiul deja se terminase si lor nu le spusese nimeni. Numai sariti asa, ca era doar o gluma.
  Acum cred ca esti un pic rau. Ideea e ca la un moment dat, cam intreaga Ioropa a tremurat de frica unui francez (ma rog, nu chiar), si a armatei sale. Dar asta se intimpla demult….

  0

  • #4

   la un moment dat, intreaga lume tremura de frica unu roman…aaaa…dac. au trecut niste ani…

   0

  • #5

   Gresit. Lumea mai tremura si-acum de frica unui roman. In cinematografe. Il cheama Dracula. ;-)

   0

  • #6

   ala numai francez nu a fost la origini.

   0

  • #7

   corsican

   0

  • #8

   Azi toata europa tremura in fata romulanilor

   0

  • #9
  • #10

   Domnilor, ma innebuniti cu aceasta idee, ca Napoleon nu era francez, era corsican. Corsica a fost ocupata de francezi in 1769, si de atunci a ramas o provincie franceza. Punct. Ca o parenteza fie spus, citi dintre noi sunt cu adevarat romani la origine, mergind 2, 3 sau 4 generatii in urma? Eu unul am origini greco-armane si romanesti, dar cu toate aste sunt roman.
   Cit despre romulani, cred ca e vorba de o mica greseala gramaticala. Tuturor in Ioropa le este frica ca de romarlani, si nu de romulani…

   0

  • #11

   si austriecii au fost ocupati, si totusi isi spun austrieci. si transilvania a fost la unguri, dar aia tot romani isi spun. etc

   0

  • #12

   Gresit, acela nu era francez, era corsican. Cu totul alta mancare de peste ;)

   0

  • @dufu
   si sarkozy e francez, chiar daca are alte origini.
   una e sa fii asimilat, alta sa te consderi in continuare ”minoritar”. de fapt nici nu-i vorba sa te consideri, ci de cultura in care ai crescut. napoleon s-a nascut la cateva luni dupa ce a trecut corsica la franta, a crescut acolo…e clar ca s-a format corsican, ceea ce insemna mai putin francez get beget decat acum. si acum e mare diferenta intre corsicani si francezii ”majoritari”(albi, cu limba materna franceza si neexpusi la alta cultura)

   0

  • #15

   da, istoria o scriu invingatorii. sau aliatii lor

   0

  • #16

   BS! Francezii n-au prea avut aliati pana prin secolul 20 si au castigat o suta si ceva de razboaie fara ajutorul aliatilor.

   0

  • #17

   „istoria o scriu invingatorii. sau aliatii lor”

   De aceea nu stiu cati cunosc istoria ocuparii Ruhrului de catre francezi in 1922 si ce a patimit atunci populatia civila germana.

   0

  • #18

   Deci domnilor, am sa fac (din nou) pe rabby din Buhushy si va voi spune ca „moi, si tu ai dreptate, da’ si tu ai dreptate”.
   Articolasul ala e un pic cam prea laudativ la adresa glorioasei armate franceze. De ce? Pai hai sa vedem. Parerea mea.
   Faptul ca autorul vorbeste despre victoriile armatei „franceze” asupra romanilor de la 300 si ceva inainte Cristos ma face sa rid. Cit despre ce a spus Kipling, ei bine, avea sa fie infirmat in acelasi secol, cind in timpul razboiului franco-prusac (1870-1871, daca nu ma insel), armata prusaca avea sa mature pe jos cu armata franceza (apropos Jerome, vorbim de ocupatia Ruhrului din 1922, dar lasam de o parte ocupatia germana a Alsaciei si Lorenei, nu? Nu exista cauza fara efect).
   Iar faptul ca francezii au fost siliti sa se predea in ’40 datorita faptului ca nu se refacusera total dupa „marele razboi”, induce faptul ca germanii se refacusera complet, sau ca pierderile lor din timpul primului razboi au fost mult mai mici, refacindu-se mai repede. Sigur ca da…
   Nu, infringerea din vara anului ’40 s-a datorat faptului ca la conducerea armatei franceze dicta gerontocratia, majoritatea celor din comandamentul armatei franceze fiind veterani din primul razboi, inchistati intr-o strategie depasita, fiind convinsi de faptul ca linia Maginot avea sa-i apere de toate relele din lume. Chiar si de planeta Nibiru/Niburu sau uatevah. Stop, ca asta e din alt film.
   Dar sa revenim. Urmeaza o postare din categoria „stiati ca”. Stim cu totii ca nemtii nu au inventat chiar totul. Insa chiar inventiile ce nu le apartineau, au stiut sa le preia si sa le perfectioneze, restul omenirii fiind apoi percepute ca fiind ale lor, ale germanilor. La fel s-a intimplat si cu „blitzkrieg”-ul. La origine, a fost inventia unui tinarul colonel de blindate francez, care chiar a inaintat planul SM al armatei franceze, lovindu-se de un refuz in a fi aplicat ca tactica si strategie. Se spune ca nemtii au pus mina pe planul colonelului respectiv, le-a placut idee, au preluat-o si i-au dat o nota personala, astfel ca in final, lumea a crezut ca le apartine in totalitate. Tinarul colonel francez avea sa inregistreze niste mici victorii nesemnificative in contextul general perioadei ce a urmat „la drole de guere”, dupa care avea sa se refugieze in Anglia, de unde la 18 iunie 1940 lansa un apel celebru catre concetatenii din Franta ocupata. Nu mai stiu exact, dar cica la un moment dat a ajuns chiar presedintele Frantei, dupa razboi. Numele lui mi-l amintesc vag, fiind oarecum asemanator cu cel al tigarilor pe care le fuma.
   Dar sa pastram impartialitatea personajului al carui rol il joc si sa spun ca si nemtii au avut parte de „beaucoup de merde” pardon, „grosse scheisse”, mai ales in anii anteriori si in primii ani ai celui de-al doile razboi mondial. In anii ce au precedat razboiul deoarece in 1936 parca, cind au ocupat „zona lobera” a Ruhr-ului, si se astepatau la o reactie armata severa din partea francezilor si englezilor, aceasta a lipsit cu desavirsire. Francezii si englezii preferind sa se scobeasca in nas si sa lanseze proteste anemice la Liga Natiunilor. Daca ocuparea Ruhr-ului ar fi fost urmata de o rectie prompta a armatelor franceza si engleza, armata germana de atunci (o militie ceva mai bine inarmata, foarte departe de wermachtul anilor ’39 si ’40) ar fi fost zdrobita, iar ascensiunea lui Schickelgruber s-a fi oprit brusc. Dupa aia in ’38, cind aproape o jumatate din Cehoslovacia (cea mai industrializata si dezvoltata tara din partea de centru-est a Europei), le-a fost pusa pe tava de franco-englezi in urma tratatului de la Munchen. Despre perioada ’39 – 40. si asalturile cavaleriei poloneze aspura diviziilor de panzere germane nu mai amintesc. Nemtii au avut mult sheisse din nou in ’41, cind au declansat razboiul asupra URSS, dupa ce pina atunci fusesera budies-budies, armata sovietica fiind in degringolada, dupa ce intregul sau MSM fusese decimat de Stalin in ’36, deoarece niste „pasarele” ii spusesera lui ca MSM-ul e plin de tradatori. Cu aceasta ocazie, cam 60000 de ofiteri, subofiteri, si mai ales ofiteri superiori, din care multi foarte capabili, au fost executati, locul lor fiind luat de cadre de nadejde ale PCUS, incapabili sa ia o decizie fara sfatul tatucului…
   Onorat auditoriu, pentru a-mi termina interminabila pledoarie, ma voi referi si la cele peste 100 de razboie pe care francezii le-au cistigat fara aliati. La ce perioda ne referim? La razboiul de 100 de ani (sec XIX-XV), cind timp de 100 de ani s-au chinuit sa scape de dominatia engleza? La razboiul de 30 de ani, cind aliantele si prieteniile se schimbau dupa cum batea vintul? La revolutia franceza si perioada ce i-a urmat, recte razboaiele napoleoniene? Sa fim seriosi, domnilor! La grande armee a fost creatia unui om, si ea a pierit odata cu acesta.
   Parerea mea.

   0

  • #19

   @dufu: razboiul de manevra bazat pe strapungeri de blindate nu a fost niciodata inventia lui De Gaulle, ca presupun ca la dansu’ te refereai. Principiile au fost enuntate de JFC Fuller (britanic) si perfectionate de Heinz Guderian (neamt).

   0

  • #20

   @Adi: I beg you to differ, mon ami. Sunt de accord cu tine partial, dar trebuie sa-mi dai si mie ceva credit, mai ales ca uite ce zice si tanti vichi: „Colonel Charles de Gaulle was a known advocate of concentration of armor and airplanes. His opinions were expressed in his book, Vers l’Armée de Métier (Towards the Professional Army). Like von Seeckt, he concluded that France could no longer maintain the huge armies of conscripts and reservists with which World War I had been fought, and sought to use tanks, mechanised forces and aircraft to allow a smaller number of highly trained soldiers to have greater impact in battle. His views little endeared him to the French high command, but are claimed by some to have influenced Heinz Guderian.[63]”
   Am pus si sursa ca sa nu fiu acuzat de plagiat. „Prietenii” stiu de ce….
   Si da, ai drepate, la el ma refeream, cu toate ca am omis sa spun o chestie… Gurile rele spuneau despre el ca inainte de a ajunge presedinte, ar fi fost general…

   0

 3. #21

  o postare excelenta. am vazut ieri marele gatsby (ca eu nu le am cu cartile) si ii atingea acolo putin si pe cei cu sanje albastru, un fel de franceji imputiti.

  0

 4. #22

  Franta a fost o tara complicata.
  Cine stie istoria acestei tari extrem de importante pentru cultura lumii, stie la ce ma refer.
  Am spus ca „a fost” deoarece acum Franta a devenit , cel putin in marile orase , Marsilia in primul rand, o provincie magrebiana.

  0

  • #23

   Jerome,
   da stim, „liberte, egalite, fraternite”… ce vremuri, ce idealuri, domle.

   In Franta de astazi, doar emigrantii din coloniile franceze, mai apreciaza aceste drepturi fundamentale…:-))

   0

  • #24

   Hary
   „doar emigrantii din coloniile franceze, mai apreciaza aceste drepturi fundamentale”

   Mai ales familiile acestora.
   Adica cele 4-5 neveste si minim 8-9 copii :)

   0

  • #25

   Jerome,
   si uite asa isi baga pla francezii astazi in idealurile lor, atunci cand vine vorba despre familiile de emigranti…:-)))

   0

  • #26

   ador stereotipurile astea, Interetul e plin doar de cunoscatori.
   Locuiesc in Franta de vreo 10 ani. Ia ghiciti cateva familii cu 4-5 neveste si 10 copii am vazut pana acum?
   In schimb am vazut multe familii de „albi” cu minim 2 copii. Asta e un fel de standard si motivul pentru care in vreo 30 de ani o sa am si eu de unde sa incasez o pensie.

   0

  • #27

   Stefan,
   Nu-i asa ca nu stai in Marsilia?

   si ca sa-ti raspund la intrebarea ta, „Ia ghiciti cateva familii cu 4-5 neveste si 10 copii am vazut pana acum?”

   ahmmmmm, cateva?
   ghici de unde stiu… ? :-))

   0

  • #28

   Ce e de remarcat, e faptul ca macar in Marsilia frantuzoaicele si-au pastrat sarmul , dezinvoltura si mai ales acel Je ne sais quoi care le da atat farmec
   http://img.poptower.com/pic-72159/aoude-family-all-american-muslim.jpg?d=600

   0

  • #29

   Jerome,
   probabil ca Stefan locuieste undeva in Elsaß-Lothringen, pe langa Metz si nu a vazut acele cateva familii de emigranti …:-))

   0

  • #30

   Hary

   Eu cred ca in Strasbourg :)
   Pe bune ca acolo nu am vazut „francezi” din Nordul Africii.
   Oricum, ambele orase sunt aproape de granita.

   0

  • #31

   @Harry: scuza-ma, dar am citit „Franta”. Baieti, trebuie sa fiti mai exacti, Franta sau Marsilia? Nu de alta dar Marsilia, oricat de mare ar fi, e doar un oras.
   Nu cred ca are rost sa discutam despre trecutul colonial si de ce tocmai la Marsilia sunt foarte multi francezi de origine araba sau arabi get beget.
   In Franta in schimb (eu locuiesc in Paris) sunt imigranti sau descendenti de imigranti peste tot. Mai mult sau mai putin integrati, cam ca in toata Europa. Am trait si lucrat cam prin toate zonele din Paris sau Ile de France si pana acum nu am vazut decat o singura natie cu tone de copii, anume tiganii (romani sau nu).

   Asta cu arabii si negrii care au o droaie de copii este banda favorita a baietilor de (extrema) dreapta, care enunta ca suprem argument natalitatea (foarte) pozitiva din Franta. Realitatea este insa ca aceasta natalitate e datorata francezilor in ansamblu si nu vreunei minoritati. Aici este perfect normal sa vezi femei insarcinate, chiar foarte des pe strada. In Romania se intampla rar sa vezi 1-2 pe zi.

   0

 5. #32

  Nothing compares, nothing compares 2U

  0

 6. #33

  VIve la FRANCE!

  0

 7. #34

  Vând pușcă franțuzească din Al Doilea Război Mondial.
  Stare: nefolosită .

  0

  • #35

   cum se zice „like this” in franceza?

   0

  • #36

   :-)))))))

   0

  • #37

   Aeroportul din Paris, din avion coboara un neamt.
   Vamesul – Ocupasion ?
   Turistul neamt – Nu, doar in vizita.

   0

 8. #38

  Ba da nimeni nu a observat ca in prima poza ala din dreapta seamana cu obositul de Badea? Mie asta mi-a sarit in ochi prima data :)))

  0

 9. #39

  :))) chiar ca…imparatul ala mic ce le-a mai spalat din istorie…ca in rest, caini latratori.

  0

 10. #40

  zici ca-s de-ai nostri, neamule!

  0

 11. #41

  esti bolnav…ce e cu pozele astea? nu am inteles deloc ce vrei sa faci

  0

  • #42

   Arhi vrea sa arate ca femeilor nu le sta bine tunse zero.

   0

  • #43

   @alice: lasind gluma la o parte, ceea ce Arhi vrea sa spuna publicind pozele acestor „colaborationiste” e ca desi au capitulat repejor in fata armatei germane, dupa ce au fost eliberati de americani, s-au razbunat pe femeile care au „capitulat” ceva mai tare in fata ocupatuntului german, razindu-le in cap sau pictind svatstici pe sanii si fruntile lor. Intr-un act de extrem eroism. Se spune chiar ca uneori acele svastici nu erau pictate, ci crestate cu un cutit. De exceptie, nu?
   Asta in conditiile in care populatia colaborationista din Franta, o depasea cu mult pe cea ce contribuia activ la rezistenta impotriva ocupantului. Dupa debarcare, foarte multi si-au cosmetizat trecutul colaborationist, pozind dupa razboi in vajnici rezistenti. Exista chiar un exemplu celebru, un fost presedinte al Frantei. Vorbesc de Francois Mitterand, l’ami de l’assassin….

   0

 12. #44

  nu numai in Franta au fist asa tratate femeile „colaborationiste”. in Norvegia s-a intimplat acelasi lucru: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/1501622/Norway-finally-forgives-women-who-slept-with-Nazi-soldiers.html

  0

 13. #45

  Mare parte din Franta a fost rasa de nemti. S-au ridicat, i-au batut, nu conteaza cum, au reconstruit tara.
  Au fost si sunt bataiosi. Ca au probleme cu arabii, e drept. De ce sa vorbim despre cine nu cunoastem?

  0

  • #46

   sunt o pula, sunt lasii europei

   0

  • #47

   Uite, ca exemplu, Louis de Funes. Nu e artagos?

   0

  • #48

   pai sa speram ca sunt lasii europei, ca de la al doilea razboi mondial incoace si-au facut rost de bombe atomice

   0

  • #49

   pe care nu le-a fost jena sa le detoneze in aer liber, asa de proba, pana in anii ’90.

   0

  • #50

   Lasii Europei… Macar ei s-au facut ca lupta…
   Stiu un alt popor, dealtfel rupt in cur, dar cu gura mare si foarte plin de el, care in aceeasi perioada (ne referim la 1940), a pierdut cam 1/3 din teritoriu FARA A TRAGE UN FOC DE ARMA. Si fara a protesta. Desi se pretinde de origine latina, poporul respectiv da dovada de o accepare a sortii si o resemnare in fata ei ce amintesc mai degraba de slavi decit de latini.

   0

  • #51

   cand vorbeam de lasi, ma refeream la popoarele mari, nu la sclavetii din sud-estul europei

   0

  • #52

   de funes e spaniol :)

   0

 14. #53

  Tot nemtii au fost cei mai tari: daca au invadat aproape toata Europa inclusiv Franta!

  0

 15. #54

  Se pare că în al doi-lea război mondial, tancurile franceze au fost dotate cu oglinzi retrovizoare.

  Ca să vadă și ele frontul …

  0

 16. #55

  Schopenhauer era revoltat de natura ticalosita a firii umane. si avea perfecta dreptate. e greu sa pui etichete pentru ca ar trebui sa cunosti foarte bine toate detaliile, nuantele si contextul in care s-au desfasurat anumite evenimente. germania umilita sa plateasca despagubiri uriase dupa primul razboi se inarmeaza si devine cea mai puternica forta militara. era inutil sa ripostezi. mai intelept era sa te dai la o parte. crema elitei franceze era bine sa nu cada in mainile nemtilor si d’aia au plecat in exil, iar dupa razboi au existat multe razbunari in diverse forme perfect explicabile tot prin perspectiva naturii umane

  0

 17. #56

  off-topic: e gata metroul?
  raspuns http://egatametroul.com/

  0

 18. #57

  lasati dom’le al doilea razboi, era alta republica decat cea de acum. mi-e lene sama uit daca si alta decat cea din timpul razboiului din algeria.
  he, deocamdata au castigat in mali.

  0

 19. #58

  In primu razboi mondial au batut tot

  0

  • #59

   Partial adevarat. Daca nu veneau aia cu „La Fayette, here we are” in 1917, se cam alegea praful si de La Belle France, si de Old Britania, ca nemtii ii scosesera pe rusi din joc, si puteau concentra toate fortele pe frontul de vest. Iar partea aia din antanta ramasa in estul europei nu o ducea prea bine. Tocmai de aia l-au trimis acolo pe Berthelot si isiunea militara franceza. Cunoscatorii stiu despre ce vorbesc…

   0

 20. #60

  Malena, anyone?
  http://www.imdb.com/title/tt0213847/

  Eram mic cand am vazut prima oara filmul asta, de atunci am ramas cu niste….sentimente puternice pentru Monica Belluci :)

  0

 21. #61

  Inainte de a judeca lasitatea sau curajul francezilor am putea sa observam ca fara ei noi nu l-am fi dat pe Cuza jos (Alecsandri, Napoleon III…)am fi luat mumu de la nemti chiar si mai departe de Marasti, Marasesti, Oituz, apoi Banatul ar fi fost inca provincie maghiara/sirba, iar de la Orsova incolo probabil ca peisajul ar fi semanat izbitor de mult cu cel din raioanele Tighina, Balti, Hotin, Cahul, etc. Ati prins ideea, sper: fara Franta, cu britanicii plictisiti de rahatul plin de muste din Balcani, cu germanii prieteni traditional mai buni cu ungurii si bulgarii decit cu noi (vezi Turtucaia 1916 si Tratatul – Diktat dupa istoriografia oficiala – de la Viena 1940) altfel ar fi aratat hartile astazi, de nu se mai chinuia Dragnea atit cu regionalizarea.
  Restul e cancan. De Gaulle a spus bine in apelul sau din mai 1940: Franta a pierdut o batalie, dar Franta nu a pierdut razboiul. La final Parisul a ramas intact, Berlinul… Franta a pierdut in razboi in total 567.000 oameni dintr-o populatie de 41.000.000 (217.000 militari si 350.000 civili).
  Germania cea de francezi invingatoare a pierdut in razboi 5.500.000 militari si intre un milion jumate si trei milioane jumate de civili.
  Pai daca in 1939 mi-ai fi dat sa aleg ce sa fiu: un francez las cu 90% sanse sa scap viu sau un brav german cu 90% sanse sa-mi puna careva casca pe cruce undeva in Europa (sau Nordul Africii sau fundul Atlanticului), as fi ales sa fiu un broscoi frantuz. Parol!

  0

  • #62

   cu singura mentiune ca nemtii au murit ocupand lumea, iar francezii au murit impuscati in spate, in timp ce fugeau.

   0

  • #63

   @mircea
   ” La final Parisul a ramas intact, Berlinul… ”

   Ai dreptate.
   Parisul a ramas intact deoarece generalul Dietrich von Choltitz (guvernatorul Parisului) a refuzat sa indeplineasca ordinul lui Hitler si nu a distrus Parisul

   Ca o paralela, din ordinul direct al lui Churchill cu 13 saptamani inainte de capitularea Germaniei, Dresda (oras liber, adica fara aparare antiaeriana) a fost distrus.
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Bombardarea_Dresdei_%C3%AEn_al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial

   PS. Arhi a reiterat dictonul ca Istoria o scriu invingatorii
   Asa este.

   0

  • #64

   Statistica e de partea francezilor. In rest, nu conteaza ca glontul ti-a intrat sau ti-a iesit prin cur…

   0

  • #65

   inseamna ca noi suntem popor de ninja, iar olandezii antrnorii nostri. comparatiile statistice le faci cand sunt mere cu mere. adica germania vs lumea, nu vs tara ocupata fara lupta. iar acolo, dintr-o estimare de 70 milioane de morti, nemtii stau bine.

   0

  • #66

   @Jerome: Choltitz, tipul ala care a predat 17.000 viteji soldati germani lasului de Leclerc si „teroristilor” de machisarzi (cam 600 in total)?

   0

  • #67

   @ mircea: apelul lui De Gaulle a fost in 18 iunie 1940.

   0

  • #68

   Tot @mircea: 600 erau poate doar oamenii lui Rol. La care se adauga gaullistii lui Alain Delon – pardon, nu-mi mai aduc exact aminte numele sefului guerrillei de dreapta din Paris, care nu erau chiar putini, majoritatea politistilor ce au ocupat Prefectura, fiind membri ai acestei parti a rezistentei. De altfel Rol (de stanga), a fost luat chiar prin surprindere de insurectia declansata prin ocuparea Prefecturii de catre gaullisti.
   Si mai uiti o componenta esentiala in ecuatia predarii lui Von Choltitz: amerlocii din armata a 4-a.

   0

  • #69

   Bun, nu erau amerlocii din armata a 4-a americana, erau amerlocii din divizia a 4-a de infanterie. Tot niste amerloci cu 4 dom’le…

   0

 22. #70

  @Jerome: a, stai: m-am linistit: Choltitz e tipul care a bombardat Rotterdamul. De Sevastopol nu mai zic nimic, ca a luptat si bunicul acolo…
  Arhi, discutia era despre razboaiele pierdute de francezi. Apoi spui ca istoria o scriu invingatorii (nu nemtii, nici in primul nici in al doilea caz de razboi mondial). Pai nu te contrazici?

  0

  • #71

   dude, ai comparat totalul mortilor francezi cu totalul nemtilor si ai zis ca statistica e de partea lor. eu ti-am explicat ca e o comparatie proasta, cel mult ai putea compara mortii nemti de pe teritoriul frantei sau in luptele directe. unde ma contrazic si cu ce? dupa aceea, jerome ti-a explicat ca choltiz nu a distrus parisul, impotriva ordinelor primite. argumentul tau a ost ca a distrus sevastopolul. total la obiect. am inteles, franta e minunata. e ok?

   0

  • #72

   @Mircea

   Se pot spune multe despre Germania, despre Franta, morti, razboaie, etc., insa ca o tara care se considera super putere mondiala sa fie ocupata intre 10 mai si 22 iunie (acelasi an) de catre o tara mai mica si infranta in primul razboi…, e rusinos.

   0

  • #73

   @Jerome: Franta avea 41 milioane locuitori in 1939 iar Germania 70 milioane. Care-i tara mica? Si la capitotlul blitzkrieg nemtii au dat chix in final. Asii blitzkriegului au fost la final rusii. La campania din Manciuria ma refer…
   Franta a ales non combatul pentru a evita pierderile umane. Si din punctul asta de vedere a avut dreptate: a pierdut 1,4% din populatie. Iar Berlinul a avut zona de ocupatie franceza 45 ani. Germania a pierdut intre 8 si 10% pentru a ocupa Parisul doar 4 ani. Deci: tot mai bine sa fii francez decit neamt in 1939. Restul, cum am mai zis, e cancan. Pardon: http://www.youtube.com/watch?v=aBxwTNKJjNo

   0

  • #74

   mircea,
   multumesc frumos, tocmai l-am revazut pe bunicul meu, in clipul de propaganda.
   la minutul 1.58, cel cu pipa in gura.
   ce vremuri, ce idealuri domle…:-))

   dar la obiect, la subiectul articolului, legat de le grande nation, de faptele eroice, pline de patriotism, curaj si neinfricare fata de dusmanul lor de clasa, femeia tradatoare si colaboratoare, ce zici?

   ah da, stiu, francezii erau niste strategi desavarsiti, care stiau cand sa lupte si cand era mai bine sa-i linga in cur pe nemti, si mai stiau sa faca al naibii de bine diferenta intre un colaborator de sex feminin si unul de sex masculin… :-))

   0

  • #75

   @hary: nu pot sa zic nimic nici pro si nici contra de frantuzoaicele care le faceau felatii nemtilor. Insa in 1992 am avut ocazia sa stau 3 luni in baza americana de la Kaiserslautern. iar simbata seara era efectiv un sir de nemtoaice care stateau la intrarea in baza cu un singur scop: sa fie invitate in masina unui soldat. Negru, daca se poate. Si nu pe bani…

   0

  • #76

   mircea,
   eu nu vorbeam de frantuzoaice, ci de bravii frantzuji care au luat atitudine.
   ei au considerat ca femeile lor, care se prostituau pentru o paine si felie de salam, ca sa aiba ce sa puna pe masa copiilor de acasa, sint niste scursuri ordinare, in timp ce ei, care colaborau cu nemtii, in schimbul unei sticle de vin si al unui pachet de tigari, erau aparatorii valorilor nationale fraceze.

   iar ce zici tu ca se intimpla in 1992 in Kaiserlautern, se mai intimpla si acum, diferenta este insa ca nu se mai sta la coada. Din 2009 s-a infiintat KMCC la Ramstein Air Base, cel mai mare parc de distractii si de shopping, al comunitatii militare americane din afara USA… si sint si foarte multe frantuzoaice pe acolo:-))

   Tu unde ai stat, in ce baza din Kaiserslautern?

   0

  • #77

   @arhi: mircea a mentionat Sevastopolul pentru ca Von Choltitz (guvernator militar al Parisului la 25 august 1944), a luat parte la asediul acestui oras. El stia foarte bine ca pentru ce facuse la Rotterdam si Sevastopol il pasteau dupa razboi ani grei de inchisoare, sau chiar moartea, urmind sa fie judecat pentru crime de razboi. Asa ca refuzul sau de a distruge Parisul a fost mai degraba un troc, si nu neaparat un act de impotrivire, o fronda fata de un ordin direct al lui Hitler.
   Nu-i asa ca n-ai citir „Arde Parisul?”

   0

  • #78

   *citit.

   0

  • #79

   @Har: gazda mea era in baza de la Landstuhl dar locuiam in unul din alea 2 blocuri turn (12 etaje) de pe virful dealului (singurele din Kaiserslautern). Si da, de intrarea in air base Ramstein vorbeam…

   0

  • #80

   Mircea,
   eu mai tin foarte bine minte ziua de 28.08.1988, Ramstein Flugschau: ca 350.000 oameni urmareau in acea zi spectacolul aviatic la Ramstein Air Base.
   http://www.youtube.com/watch?v=MG1f3ukUxYI

   Catastrofa de dupa catastrofa a fost colaborarea absolut dezastroasa si haotica dintre echipajele de salvare nemtesti si armata militara americana.
   Americanii au smuls ranitii din mainile echipajelor de prim ajutor civile germane si i-au dus la Landstuhl in military hospital, in loc sa-i lase sa primeasca primul ajutor la fata locului de catre medicii specialisti pregatiti sa ajute.

   Medici germani sustineau ulterior ca in spitalul militaresc american, nimeni nu se ocupa de ranitii arsi, lasandu-i pe podea fara nici un ajutor. a fost un scandal monstru pe tema asta.
   Si asta pentru ca procedura de salvare din statele unite este foarte diferita de cea din germania. La militarii americani, salvarea consta in ridicarea si transportarea de urgenta a ranitilor in spital, iar la nemti, procedura prevede acordarea primului ajutor direct la fata locului…

   Povestea fascinanta insa este teoria conspiratiei din jurul accidentului aviatic de la Ramstein. Totul a inceput in 1980 cu doborarea eronata a avionului civil italian, zborul Itavia 870, de catre armata Nato, crezand ca este vorba despre avionul lui Gaddafi.

   0

 23. #81

  @Mircea
  Ca sa concluzionam :)
  Parisul a fost eliberat de catre brava Rezistenta franceza, iar Romania de catre luptatorii antifascisti ai Partidului Comunist Roman (cca 2.000 de bravi oameni)

  0

  • #82

   iar pizdele alea isi meritau soarta

   0

  • #83

   @jerome: si toate astea la interval de 2 zile: 23-25 august 1944! Restul celor care au luptat in razboi au fost doar figuranti in filmele lui Sergiu Nicolaescu :-)

   0

  • #84

   @mircea
   Ideea era ca in Romania, intoarcerea armelor a fost coordonata si condusa de catre generalii aflati in subordinea Majestatii Sale Regele Mihai.
   PCR-ul avea in acel moment max 2-3.000 de oameni.
   La cererea expresa a rusilor au fost bagati si ei in seama.
   Cu scuzele de rigoare, imi permit un sfat – Mai ales in acest caz, nu te lua dupa „manualele” de istorie publicate inainte de ’89 si nu invata istorie dupa tratatele lui Sven Hassel.

   0

 24. #85

  Super viteji au fost și cehii după război… (față de civilii germani)

  ()

  0

  • #86

   In cazul cehilor, as putea spune ca situatia a fost un pic mai complicata…

   0

 25. #87

  Francezii primesc pe toata lumea cu bratele bratele deschise . cand nu lupta eroic #nsfw

  0

Citește și...

-M, de sub acoperișul tău iese fum! Mult! E roz! Nu, vecină-mea nu fumase nimic (în ziua aia). Domnul inimii mele făcea auditul energetic al casei noastre. Spoiler: n-a trecut. Ne mutasem de doi ani într-o casă nouă și nu eram tocmai mulțumiți de confort. Problema nu era că înghețam în izmene, ci […]

Scris de Joyanna Zilele trecute mergeam pe strada iar in fata mea era un tip vizibil disperat. Plingea si murmura „5000 de euro! 5000 de euro!” Era clar ce pierduse. Mi-a fost mila de el. As fi vrut sa il ajut cumva, dar nu as fi putut in nici un mod: 5000 de […]