Furnizorii de energie fac numai măgării

Zilele trecute am fost la ENEL să trec contractul pe numele proprietarului de drept. Nu mai știa tipa de la ghișeu cum să îmi explice că sigur consum mai puțin de 200 de kilowatti și am nevoie de tarif nuș de care cu rezervare. Desigur, spre dezamăgirea ei, am optat pentru tariful cu autocitire, cât consum atâta dau.

Acum citim cu interes că furnziorii de gaze s-au gândit să îți ofere factura cu 2 luni în avans de estimare. Pentru că de ce nu. Și e gândită vizibil hoțește. Pentru că deși ei declară că e doar un ajutor pentru a vedea cât ai de plată pentru urmatoarele luni, de fapt factura îți oferă prețul total cu acele luni adunate.

Și suntem o țară de pensionari și analfabeți. Lumea se va duce și va plăti ce scrie pe factură, că așa scrie pe factură. Mă uitam la ENEL, era o analfabetă de asta în vârstă venită cu scandal că ea a uitat o lună să dea citirea și i-a venit mai mult, estimat. Iar la explicația paznicului de acolo (poate nu știați, la ENEL, paznicii sunt birou de informații) că i-a venit cât a consumat anul trecut în aceeași lună, a început să țipe că da, că ea era proastă și dădea cu 10KW mai mulți la citire, ca să facă să fie bună.

Cât de toantă să fii ssă faci asta? Să creditezi cu bani o companie, ca să fie bine?
În fine, vedeți că în articolul de pe economica spune cum puteți să îi obligați să se reîntoarcă la vechea tarifare.

Dați mai departe informația și nu îi lăsați să vă păcălească. Actualul ENGIE nu vrea decât să își scoată banii pe care i-a băgat cu nesimțire în mizerabila aia de campanie de rebranding.

Cum faci ca să nu i mai împrumuţi cu dobândă 0 prin factura la gaze pe francezii de la GDF Suez ENGIE  Economica.net  Romania TV

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

52 comentarii

 1. „Pentru că deși ei declară că e doar un ajutor pentru a vedea cât ai de plată pentru urmatoarele luni, de fapt factura îți oferă prețul total cu acele luni adunate.”
  Nu inteleg prea bine schema si cand spun asta vorbesc foarte serios. O factura deja emisa trebuie platita, nu? Ca e estimare, trebuie platita. Apoi se vine cu regularizarea, nu asa e si acum?

  Thumb up 0
  • e ilegal sa emiti facturi in avans. prin urmare, se numesc doar estimari, dar nu constituie si obligatii de plata. doar ca oamenii vor vedea pe factura scris suma total, nu doar cea pe car eo datorezi

   Thumb up 0
  • Ok, deci „hotia” consta practic in naivitatea (sa nu ii zic analfabetismul) consumatorilor, pt ca pe acele facturi scrie clar datele de facturare ale sumei.
   Oricum o mare aberatie la care, cel putin in zona mea, a recurs GDF-ul , ca mai apoi sa mearga cu CEZ-ul pe aceeasi factura cu estimari.

   Thumb up 0
  • O factura emisa inseamna ca ti se comunica ca ei au impresia ca le datorezi banii scrisi acolo, in nici un caz nu e scrisoare de la bunul dzeo care TREBUIE platita.

   Thumb up 0
  • asta se crede la el, la dacia

   Thumb up 0
  • Daho ma, ca vroiam doar sa înțeleg „problema”, boșorogilor.

   Thumb up 0
  • #7

   iete îmblănitu, i-a dat și lui tuleiele pe la bot și se crede june de Aragon… Boșorog ești tu că dormi pe puță ca motanul pe coadă :)))))

   Thumb up 0
 2. Și eu mai rotunjesc un pic când dau indexul, ori în sus ori în jos, dar cu foarte puțin, să fie sumă rotundă.

  De exemplu, ultima dată am rotunjit la 512.

  Thumb up 0
 3. #15

  Pagina aia nu mai e disponibila…

  Thumb up 0
 4. #18

  Nu-i mai bine la mine ? Au schimbat contorul vechi cu d’asta nou, dijital . In apartamentn nu sta nimeni si am TOATEsigurantele date jos.
  60kw intr-o luna 🙂 Ce-a masurat, nu stiu!
  Acum sunt in cercetari sa nu „fure” vecinii curent de la mine…

  Thumb up 0
  • #19

   Da’ ferestrele le-ai inchis? Pe toate? Ca daca se face curent intre ele, inregistreaza si contorul

   Thumb up 0
  • #20

   Cică trebuie să pui un prosop udat cu apa rece pe contor ca să nu înregistreze tot curentul ce trece printre ferestre.

   Thumb up 0
  • #21

   Poate-s contoare de astea din noua generatie 2015, care nu mai masoara ci doar estimeaza.

   Thumb up 0
  • #22

   Ca idee, o prietena are contor de ăsta de al nou și în mai multe nopți a avut probleme gen curentul se oprea și pornea așa randomizat. Doar la ea. Inițial a crezut ca are ceva contorul dar nu, erau niște vecini drăguți care se ‘curentau’ de la ea. Nu știu detalii și metoda.

   Thumb up 0
  • Pai contorul ala digital n-are si el un afisaj, niste leduri? Adica, el singur de ce n-ar consuma nimic?

   Thumb up 0
 5. #24

  Eu, lenes, las estimarile astea. De obicei ma incarca gdf la consumul estimat iarna si pana prin noiembrie anul urmator nu am treaba cu ei. Adica le cam platesc in avans pe vreo 8 luni pe parcursul celor 3 luni de iarna. M-am obisnuit cu sistemul asta, si e ok.

  Thumb up 0
 6. #25

  La cablu nu platesti anticipat?

  Thumb up 0
  • #26

   nu, nu platesti anticipat, cat timp scadenta este la finalul lunii pentru care e emisa factura

   Thumb up 0
 7. #27

  Eu platesc cu Direct debit si nu sunt asa de magari sa-mi ia cele 2 luni in avans.

  Thumb up 0
  • #28

   Sigur, ofera-le lor optiunea de a te incasa cu cat vor ei si apoi sa iti bati tu capul ce si cum, daca te-au incasat corect sau nu. Ori nu iti pasa, bogatasule? Da-mi si mie un debit direct de vreo 200 lei/luna, ca nu ma supar. 🙂

   Thumb up 0
 8. #29

  Bonus pentru ca am refuzat sa platesc acele doua luni de avans, înștiințare de deconectare de la reteaua de faze daca nu imi achit datoriile.

  Thumb up 0
 9. #30

  tot shmenarii de la gdf suez pentru ca daca ai uitat intre 3 si 5 din fiecare luna sa le dai citirea, ei iti vor face ca un fel de estimare, astfel vara in loc de 30 lei, gdf suez iti cere 140 de lei, si pentru ca nu platesti enormitatea, iti vor adauga comision de intarziere 2 lei, luna viitoare cand se face citirea o sa ai -80 lei, adica ei sunt datori la tine, comisionul ramane binenteles castigul lor facut din pix, si sunt prosti daca nu ar face asa, si electrica si apanova … pentru ca nu ai ce le face, ce le poti face?

  Thumb up 0
 10. #31

  La mine estimarile lor la enel sunt de 25-30lei/luna si odata la 3-4 luni le dau un index si fac baietii o factura de regularizare si le mai dau 150-200 lei.

  Odata am stat aproape 1an fara sa le dau indexul (nici nu primeam cu citirea) si-a trebuit sa le platesc vreo 600 lei. A fost mai nasol.

  Thumb up 0
 11. #32

  Pai numai pe factura mea apare data scadenta? Cele 3 estimari au date scadente oct, nov si dec. Cine ma obliga sa le platesc pe toate in oct?

  Thumb up 0
  • #33

   nu te obliga nimeni. te induc doar in eroare, prin faptul ca iti arata totalul de plata cumulat. e un smen, mai exact

   Thumb up 0
  • #34

   Ficus, tu lucrezi tot la Dacia?

   Thumb up 0
  • #35

   Da mă, şi el lucrează la Dacia.
   În faţa blocului. Suflă într-un jiclor exact ca tine. 😀

   Thumb up 0
 12. #36

  De ce, doar aia de la Dacia stiu sa citeasca o factura?

  Thumb up 0
 13. Din cauza unei probleme tehnice am avut probleme cu vizualizarea articolului pe mobi. Pentru că suntem boi ne-am dat seama târziu. Aici se poate citi şi în versiunea mobi – http://www.economica.net/mobile/cum-faci-ca-sa-nu-i-mai-imprumuti-cu-dobanda-0-prin-factura-la-gaze-pe-francezii-de-la-gdf-suezengie_108305.html
  Dacă vrei să înlocuieşti linkul din postul tău am fi mai mulţi fericiţi pe lumea asta. Mulţumesc pentru interes.

  Thumb up 0
 14. #39

  Eu zoc ca armele lor pot fi folosite si in folosul nostru. Datele vor fi cu titlu de exemplu, pentru a fi mai usoara explicatia. Eu am un abonament cu rezervare. Platesc 100 de lei pe luna compusi din 30 de lei rezervarea (1 leu/ zi x 30 de zile) si 70 de lei consumul. De proba am solicitat sa plătesc timp de 3 luni 180 de lei pe luna iar la citire s-a remarcat ca eu platisem mult mai mult decât consumasem, drept dovada următoarele 3 luni nu am plătit nimic (0 zero). Unde este castigul? Pai pentru 3 luni nu am plătit rezervarea si am favut economie 90 de lei.

  Thumb up 0
  • #40

   adica ai creditat cu dobanda zero compania timp de 3 luni. nu ai vrea sa imi dai si mie cate 100 de euro lunar, moka, 3 luni? ti-i dau inapoi fara probleme.

   Thumb up 0
  • #41

   Asa bre Arhi, rade ciob de oala sparta. Tu cat platesti la futness? Pardon, fitness? 500 iepuroi, IN AVANS. Dar deh, o faci pentru frumos.

   Thumb up 0
  • da, pentru ca astfel e un pret redus. care e pretul redus la gaz?

   Thumb up 0
 15. #43

  Dacă nu ţi se citeste contorul lunar, toate tarifele sunt cu autocitire

  Thumb up 0
 16. #44

  Concret: Eu am sistemul ala de la Engie prin care imi arata estimarile pe 3 luni. Eu fac plata lunar conform fiecarei estimari si ce cacat scriu ei acolo. Cand vine regularizarea imi vine minus vreo cativa lei cati ii las eu in plus pe acolo. Sa inteleg ca nu gresesc cu nimic prin faptul ca eu in fiecare luna fac plata cat scrie pe estimarea din luna respectiva si ca ma reglez cu ei la regularizarea urmatoare? Practic, eu nu fac nicio plata in avans ca sa nu ma doara capul 3 luni. Deci nu ar trebui sa ma simt inselat nu?

  Thumb up 0
 17. manaresti contorul o luna platesti si una nu. daca engie e muista eu sunt mai curva ca ea

  Thumb up 0
 18. #46

  f.t.-le toti mortzii alora de la GDF.
  Acum nu me mai merge deloc mizeria aia de site, nici macar nu stiu cat vor astia sa-mi fure…

  Thumb up 0
 19. #47

  Inteleg ca problema e suparatoare pt. cei cu centrala pe gaz, ceilalti tovarasi conectati la centratele termice de cartier banuiesc ca au scapat… Aragazul meu consuma fix 10ron/luna, si cu si fara estimare, tot 10 lei cer… Daca erau diferente notabile cred ca merita bataia de cap, de la 10 la 150 cum zicea cineva mai sus, dar pt. cazul de fata nu merita bataia de cap.

  Thumb up 0
 20. RDS emite facturile in avans, Telecom la unele abonamente la fel.
  Voi spuneti ca-i ilegal? Ciudat

  Thumb up 0
  • #49

   Si cartela prepay se plateste in avans. Si salamul intai il platesti dupa aia il mananci.
   La RDS ziua limita de plata pentru luna a 10-a este 31.10 asa ca nu prea e in avans. Data emiterii nu e asa relevanta.

   Thumb up 0
  • exact. emiterea in avans despre care vorbeste legea este cea cu data de expirare inainte de luna oentru care se face plata. desigur, si asta e o fusereala la care cad multi, dar e cat de cat ok

   Thumb up 0
 21. Ma gandeam la neste celule fotovoltaice, hm… cica s-ar putea lua cu ajutorul fondurilor UE nerambursabile, e o idee sa scapi de mafia baietilor destepti din energie :> … desigur ca trebuie o investitie dar… merita, nu?

  Thumb up 0
 22. #52

  Stau in chirie iar vara nu prea locuiesc nici in apartamentul pe care l-am inchiriat. Fiind vorba de un apartament cu 3 camere iar fostul chirias familie cu copii, m-am trezit ca in lunile de vara in care nu am locuit la apartament si nu am consumat nimic am de achitat cate 150 de lei pe luna la gaz. Bineinteles acum am -300 …

  Muie GDF si multa muie Engie!

  Thumb up 0